Dodaj do ulubionych

wyjazd na weekend majowy

02.04.14, 13:01
Właśnie dowiedziałam się ,że 2 maja mamy w pracy wolny dzień. Już od jakiegos czasu myślelismy o wyjeździe na ten weekend a konkretnie od 1-4 maja. Mąż z córką chcą zwiedzić Warszawę . Czy macie jakieś doświadczenie w tym temacie ? Tutaj pytanie do osób mieszkających w stolicy. Gdzie warto załatwić niedrogi nocleg ale aby było czysto...no wiecie.
Chcielibyśmy zwiedzić Muzeum Techniki- czy jest szansa Waszym zdaniem ? Co warto zobaczyć, gdzie warto póść w końcu to nie mam być wycieczka szkolna....smile

A może byliście w innym zakątku Polski ( poza Zakopanem, Trójmiastem- byliśmy wielokrotnie) i miło wspominacie ten wyjazd ?
Obserwuj wątek
    • misiowazona Re: wyjazd na weekend majowy 02.04.14, 14:09
      Kiedyś byliśmy we dwoje w tymże obiekcie w Wawie:
      federacja-metalowcy.org.pl/nj/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=117
      Tanio tam, ale i mocno gierkowsko było. Łazienki na korytarzu. Ale w centrum miasta.
    • chris1970 Re: wyjazd na weekend majowy 02.04.14, 14:31
      Nie mieszkam w Warszawie, ale często na weekendy przyjeżdżam i zwiedzam Warszawę, odwiedzam znajomych, ale u nich nie nocuję.
      Jak są dobre ceny, to nocuję w hotelach accor czyli dawny Orbis. Czasami mają takie promocje, że koszt noclegu nie jest wyższy niż w najtańszych hotelach ekonomicznych.
      Np. noclegi 3 w cenie 2.
      Sprawdź na stronie:
      www.booking.com/searchresults.pl.html?aid=373424;label=city-warsaw-kkv_ODCm4HurrFLQYc%2A0jgS28362569562%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=4571a0c63127b4991c1ce9363d2f30aa;dcid=1;checkin_monthday=1;checkin_year_month=2014-5;checkout_monthday=4;checkout_year_month=2014-5;city=-534433;class_interval=1;csflt=%7B%7D;dtdisc=0;hyb_red=0;inac=0;nha_red=0;no_rooms=1;property_room_info=1;redirected_from_city=0;redirected_from_landmark=0;redirected_from_region=0;review_score_group=empty;score_min=0;ss_all=0;ssb=empty;or_radius=0;order=price_for_group
      Polecam też apartamenty, czyli normalne mieszkania do wynajęcia jak pokoje kotelowe. Zaletą jest to, że jest kuchnia albo aneks kuchenny, gdzie można przygotować posiłki, przynajmniej normalne śniadania i kolacje. Przy dziecku to może być istotny wybór.

W Warszawie polecam na pewno centrum Kopernika, Planetarium.
      Muzeum Techniki jest ciekawe, muzeum może przyjąć dużą ilość zwiedzających.
      Generalnie takie muzea lepiej zacząć zwiedzać rano zaraz po otwarciu. Największe tłumy w muzeach zaczynają się pojawiać od godziny 12.
      W weekend majowy w Warszawie jest bardzo fajnie, ponieważ kto może i chce wyjeżdża. Jest luźniej, spokojniej.
      Polecam bilety rodzinne na cały weekend. Szczegóły na www.ztm.waw.pl
      Jak będzie ciepło to polecam rejs statkiem po Wiśle. Mam nadzieję, że będzie ciepło.
      W ubiegłym roku w weekend majowy nadrobiłem zaległości sprzed lat w Warszawie, czyli taras widokowy w Pałacu Kultury, Muzeum Powstania Warszawskiego (bardzo polecam - lekcja patriotyzmu bezcenna) i Wilanów.
      Pomyślałbym też i o teatrze. Może Komedia na Żoliborzu?
      Albo coś innego, jest tego dużo, ale o bilety już bym się starał.
    • koontza Re: wyjazd na weekend majowy 02.04.14, 15:34
      jako "pod warszawianka" polecam weekend majowy bo warszawiacy wyjezdzająsmile ..i jest w miare spokojnie. Bardzej niz Muzeum Techniki polecam CN Kopernik (o wiele ciekawsze i interaktywne, według mnie nawet fajniejsze niz muzeum techniki w Londynie) lik tutaj mozna kupic bilety on-line. Akurat to polecam , bo kto zostaje w miescie to idzie tam lub do ZOO wink
      Polecam Muzeum Powstania Warszawskiego - naprawde fajne, takze dla dzieci. Pałac w Wilanowie i park jest ładny , Łazienki Królewskie (pałac na wodzie i duzy park), Stare Miast miło połazić przez 2 godziny (bo jest małe) i mozna zejsc skarpą do fontanny multimedialnej (w weekendy w lato jest seans światło i woda ! darmowy) i pochodzić potem nad brzegiem Wisły od knajpki do knajpkismile ...Jak ktoś lubi militaria to Muzeum Wojska Polskiego wink Warto obejrzec fotki w necie i poczytac pare słów oraz zaznaczyc sobie te miejsca na mapie . Potem to juz łatwo jest opracowac trase zwiedzania.
      Osobiście bardzo polecam także Wrocław, Kraków,i... Karpacz (i wędrówka na Śnieżkę) .

Hotele na ogół szukam też na "bookingu" warszawskich nie znam - bo nie muszę tu nocować smile
    • agnes181jaw2008 wyjazd na weekend majowy- Zawoja 02.04.14, 15:41
      Czy mogę podpiąć się do wątku? smile

My planujemy wyjazd do Zawoji na majówkę. Jeśli możecie polećcie coś ciekawego do zwiedzania. Napewno pojedziemy do Żywca do browaru. Na resztę dni zero pomysłów póki co smile Chętnie dowiem się także gdzie warto zjeść smacznie i nie spedzić reszty majówki u lekarza z problemami żołądkowo-jelitowymi smile

• frida7 Re: wyjazd na weekend majowy- Zawoja 17.04.14, 15:08
        nie wiem czy jeszcze czytasz ten watek, ale w listopadzie bylismy z narzeczonym kilka dni w Zawoji i bylismy zachwyceni jedzeniem, wystrojem, klimatem tej karczmy: www.tabakowychodnik.pl/
        w Zawoji koniecznie i tylko (moim zdaniem oczywiscie) karczma Tabakowy Chodnik, pieknie położona nad potokiem, jedzenie "rasowe", duże porcje, ceny chyba niskie (porownuje z Warszawa), pycha piwo grzane - ale to byl listopadsmile
        do zwiedzania nic nie polece, bo my chodzilismy tylko szlakami po gorach, bylismy na lokalnym targu w zawoji centrum (miod, ser, kapcie gorskiewink
        pieknie jest w Zawoji, zazdroszczesmile
        • agnes181jaw2008 Re: wyjazd na weekend majowy- Zawoja 17.04.14, 18:37
          Oczywiście że czytam smile

Dziękuje za polecenie knajpki. Jeśli pogoda dopisze jak najbardziej nasz wyjazd jest aktualny więc... trzymam mocno kciuki smile

• chynia Re: wyjazd na weekend majowy- Zawoja 17.04.14, 21:14
        Z Zawoi masz dużo możliwości, zależy z kim jedziesz, czy masz dzieci. Możesz chodzić po górach (Babia Góra) lub niższe:możesz przez przełęcz Krowiarki dojechać do Zubrzycy i tam zwiedzić skansen i jeszcze trochę dalej można do Nowego Targu tam polecam lody.Następnego dnia możesz w przeciwnym kierunku zwiedzić Kalwarie, Lanckoronę, zahaczyć o Wadowice jeżeli masz dzieci to Park Dinozaurów w Zatorze , a nawet dojechać dalej do Oświęcimia .W każdą stronę masz wiele możliwości.
        • agnes181jaw2008 Re: wyjazd na weekend majowy- Zawoja 19.04.14, 16:01
          Dzieci nie mamy. Wyjazd planujemy z teściami moimi.
          Skansen zaliczymy napewno. Widziałam jakis wodospadzik więc jeśli uda mi sie namówić resztę to pójdziemy.
          Jeśli chodzi o Wadowice, Zator, Oświęcim..... już zwiedzone.
          Jesteśmy z okolic Katowic.
          Mamy w planach zwiedzić Żywiec a w nim Browar.

Ogólnie Trzymajmy Wszyscy Kciuki za Piękną Pogodę smile
    • magdalenca78 Re: wyjazd na weekend majowy 02.04.14, 18:38
      Sprawdź hotele Atos, Portos i Aramis. Stoją obok siebie, mają różne standardy, nie pamiętam, w którym nocowałam niestety. Warunki ok, śniadania (szwedzki stół) smaczne.
    • budzik11 Re: wyjazd na weekend majowy 02.04.14, 18:42
      Tu masz oficjalną stronę Urzędu Miasta z informacjami o atrakcjach: www.warsawtour.pl/warszawa-dla-ka-dego/dla-dzieci/zabytki-i-inne-atrakcje/nie-tylko-pieszo-3279.html?page=0,1 -

tu akurat o możliwościach zwiedzania "mobilnego" - fajny pomysł na zwiedzanie z autobusu, jest też o zabytkowym tramwaju i statku z kursami po Wiśle.
      Centrum Kopernika to fajny pomysł (chociaż też zależy ile córka ma lat). Zwiedzania Muzeum Powstania Warszawskiego jako miłej atrakcji majówkowego wyjazdu, zwłaszcza z dzieckiem, nie rozumiem.
      Muzeum Techniki - raczej nudne. Może Muzeum Etnograficzne?
      Fajnie jest połazić po mieście - Stare Miasto, Krakowskie Przedmieście, Nowy Świat, możecie mostem przejść na Pragę i pójść do ZOO. Przejażdżka metrem może być atrakcją. Łazienki oczywiście. Jest dużo przewodników, którzy oprowadzają turystów w niebanalny sposób, a z okazji majówki być może będą jakieś fajne akcje. My byliśmy na kilku spacerach organizowanych dla dzieci (np. Gwiazdka z Fryckiem organizowane przez Warszawską Fabrykę Spacerów - interaktywną wędrówkę po W-wie śladami Chopina; "Starówka dla dzieciaków" organizowane przez Tip Trip - spacer po Starym mieście i Zamku królewskim, z opowieścią o warszawskich legendach i baśniach - wycieczki nieodpłatne - warto śledzić profile na FB).
      • ivonn44 Re: wyjazd na weekend majowy 03.04.14, 09:58
        fajne podpowiedzi, dziekuję. Córka jest dorosła ale tworzymy w tej chwili grupę . Jeszcze nie wiem ile osób pojedzie i wtedy zobaczymy czy są dzieci w wieku szkolnym, więc Wasze uwagi są b. cenne. Dziękuję b.- raz jeszcze
    • stara-a-naiwna Re: wyjazd na weekend majowy 03.04.14, 21:02

Warszawa?
      byłam raz i dłużej niż dwa dni bym tam nie chciała zostać

a może Wrocław -oprócz rynku, i ostrowa Tumskiego jest zoo, hala targowa, krasnoludki, kolorowa fontanna, uniwersytet, panorama racławicka, można popływać kajakiem po Odrze... i na jeden dzień albo Szczeliniec, albo Błędne skały (może jaskinia niedźwiedzia) albo np. kompleks Riese?, zamek ksiaż?

(albo Kraków)
      albo Praga?

warszawa?
      no nie rozumiem
      wink
      • malowanka06 Re: wyjazd na weekend majowy 03.04.14, 21:18
        Czego nie rozumiesz? że woli dzieciom własną stolicę pokazać niż czeską?W Warszawie jest wiele możliwości i to nie tylko na 2 dni.
        Ja nocowałam z córką tutaj, zaraz za rogiem jest CNK a prawie naprzeciwko muzeum Chopina. Chociaż córce bardziej spodobało się Muzeum Powstania. Na te 2 atrakcje masz już cały dzień.
        Cały dzień w Łazienkach i urocze wiewiórki smile
        Udanej zabawy
      • angazetka Re: wyjazd na weekend majowy 03.04.14, 21:45
        Nie wszystko trzeba rozumieć. Ja nie rozumiem, w czym niby Kraków lepszy.
      • wadera3 Re: wyjazd na weekend majowy 04.04.14, 00:15
        stara-a-naiwna napisała:

>
        > Warszawa?
        > byłam raz i dłużej niż dwa dni bym tam nie chciała zostać
        >
        > a może Wrocław -oprócz rynku, i ostrowa Tumskiego jest zoo, hala targowa, krasn
        > oludki, kolorowa fontanna, uniwersytet, panorama racławicka, można popływać kaj
        > akiem po Odrze... i na jeden dzień albo Szczeliniec, albo Błędne skały (może j
        > askinia niedźwiedzia) albo np. kompleks Riese?, zamek ksiaż?
        >
        > (albo Kraków)
        > albo Praga?
        >
        >
        > warszawa?
        > no nie rozumiem
        > wink

To ja mam tak z Wrocławiem, dwa razy przejeżdżałam, dwa razy nie widziałam nic ciekawego(pewnie dlatego, że to było w nocywink)
        Więc mam awersję.
        Wrocław jest nieciekawytongue_out
    • asfo Re: wyjazd na weekend majowy 04.04.14, 00:35
      O ile wiem, jeśli chodzi o Muzeum Techniki to po prostu kupujesz bilety i wchodzisz. W Pałacu Kultury masz też dość ciekawe Muzeum Ewolucji www.muzewol.pan.pl/ i wjazd windą na taras widokowy na szczycie pałacu.

Będąc w centrum możesz odwiedzić centrum handlowe Złote Tarasy - rzut beretem od PKiN, żeby zobaczyć dach pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Zlote_tarasy_zima2011.JPG i ewentualnie zjeść jakiś obiad. Jeśli planujesz przyjechać samochodem to pod ZT jest duży, płatny parking - jedyne miejsce gdzie możesz wygodnie zaparkować w centrum. Większość atrakcji turystycznych jest osiągalna z tego miejsca za pomocą 15 min. jazdy tramwajem.

Mogę polecić też Galerię Zachęta www.zacheta.art.pl/, oraz oczywiście Muzeum Narodowe www.mnw.art.pl/ i znajdujące się tuż obok Muzeum Wojska Polskiego.

W ramach odskoczni od muzeów - zwiedzanie Starego i Nowego Miasta, Zoo www.zoo.waw.pl/, Łazienek i parku w Wilanowie. Będąc w Łazienkach można zahaczyć o Centrum Sztuki Współczesnej w położonym obok Zamku Ujazdowskim - o ile to kogoś interesuje, albo Ogród Botaniczny www.ogrod.uw.edu.pl/.
      Z mniej znanych obiektów - pl.wikipedia.org/wiki/X_Pawilon_Cytadeli_Warszawskiej albo www.ethnomuseum.pl/

Tu masz ceny biletów autobusowych: www.ztm.waw.pl/?c=110 a tu mapę warszawa.jakdojade.pl/
    • liliawodna222 Re: wyjazd na weekend majowy 04.04.14, 09:53
      Jestem fanką historii, więc polecam obiekty historyczne: Zamek Królewski i Starówkę (a przy okazji Katedrę św. Jana i kościół św. Anny - przepiękne), Trakt Królewski: Łazienki i Pałac na Wodzie i koniecznie Wilanów.

Może to niemodne, ale fajnie wjechać na szczyt Pałacu Kultury i zobaczyć panoramę miasta (a Muzeum Techniki jest w Pałacu, więc dwie pieczenie na jednym ogniu wink ).

Może ogród zoologiczny?
    • anetapzn Re: wyjazd na weekend majowy 04.04.14, 16:08
      Jakis czas temu byliśmy w Jadwisinie nad zalewem Zegrzyńskim, bardzo bylam zadowolona, polecam.
      • ivonn44 Re: wyjazd na weekend majowy 07.04.14, 15:57
        .,..znam.....Wroclaw jest przepiękny a Kraków kocham miłościa największą zaraz po Poznaniu smile - mogłabym dzisiaj się spakować i wyjechać. .....

Lubię też Trójmiasto...trzeba zwiedzać i poznawać nowe miejsca a nasza Polska jest naprawdę wspaniała, tylko szkoda ,że tak mało reklamowane są poszczególne miasta, regiony...powinniśmi brać przykład z innych państw, które zachęcają do przyjazdu, dzięki temu turystyka kwitnie i wspiera w znacznym stopniu budżet. Łatwiej zaplanować jakąś rodzinna wycieczkę mając sporo informacji już przygotowanych.... ale sie rozmarzyłam.....

• kkkot1 WROCŁAW 11.04.14, 11:17
          Oj, we Wrocławiu jest dużo ciekawych rzeczy. To miasto kultury, więc są ciekawe muzea, spotkania, itp. Jeśli ktoś odpowiednio wcześniej zaplanuje przyjazd, niech sobie wykupi bilety do teatru. Jest tez Capitol ( teratr muzyczny ) Filharmonia. Można zaplanować przyjazd na Przeglądy piosenki aktorskiej lub Jazz nad Odrą.
          Przy Hali Ludowej piękna pergola, nocne pokazy fontanny - światło - dźwięk. Jest Zoo, piękne parki. Panorama Racławicka. Już nie wspomnę o okolicach.
          Poza tym Rynek podobno drugi po Krakowie. Tutaj jest pełno klubów, fajnie, ze wszystkie obok siebie bo przez całą noc można być w kilku miejscach smileWokół Rynku fajna gastronomia.
          Wymieniłam tylko część a przecież są miesjca ciekawe dla dzieci. Atrakcje takie jak choćby krasnale, itp.
          • zete Re: WROCŁAW 11.04.14, 12:28
            Jak można być w Warszawie i nie zobaczyć Muzeum Powstania Warszawskiego? Tam się nikt nie nudzi. Dzieci tym bardziej.
          • malowanka06 Re: WROCŁAW 17.04.14, 19:52
            W sumie we Wrocławiu jest większość tego co w każdym dużym mieście: teatry, podświetlane fontanny, koncerty, zoo, rynek, kluby, parki. To nie czyni go specjalnym.
            Panorama Racławicka, Hala Stulecia, Ostrów Tumski- to są niezapomniane wrażenia.
    • frida7 Re: wyjazd na weekend majowy 17.04.14, 15:31
      fajnie że przyjezdzacie do Warszawysmile a majowka to swietny wybor bo miasto jest wyludnione i latwiej i przyjemniej jest sie poruszac
      ja chcialabym jeszcze polecic 1) oczywiscie multimedialny pokaz fontann na "podzamczu" (nad wisla, ponizej Nowego Miasta), powinny ruszyc w majowke, przynajmniej tak bylo rok temu
      2) od razu w tamtej okolicy polecam spacer WIECZOREM mostem sląsko-dąbrowskim (to ten który przebiega pod placem zamkowym), piekny widok na starówke, stadion, praska czesc wawy, inne podswietlone mosty...
      3) spacer saska kepa, od ronda Waszyngtona chocby tylko głowna ul Francuska, sliczny, inny, bardzo klimatyczny kawalek warszawy, zielono, pelno kawiarni, ogrodkow... naprawde polecam. Pozdrawiam
      • kasiek-kd Re: wyjazd na weekend majowy 17.04.14, 18:17
        polecam aktualizowany kalendarz wydarzeń:
        czasdzieci.pl/warszawa/wydarzenia/
        www.warszawagratis.info/
        a miejsc do nocowania przychodzi mi do głowy
        hostel na ul. Tamka
        a tu masz 2 kroki do rewelacyjnego - multimedialnego Muz F. Chopina,
        kultowej klubokawiarni Czuły Barbarzyńca,
        ogrodów na dachu Biblioteki UW oraz Centr Nauki Kopernik,
        no i na Trakt Królewski i Starówki - wszystko "z buta"
        blisko do Domu spotkan z Historią, Muz Etnograf, klubiku "Sto Pociech"

na "moim" Żoliborzu polecam Park Zeromskiego przy pl. wilsona - uroczy i ze świetnym placem zabaw, klubem Nowy Fort, po sasiedzku klubokawiarnia Kalimba, a spacerem stajnia Agmaja i nowoczesne Muzeum Spotru i dobra restauracja w nim
        apotem spacer po willowym Starym Żoliborzu

warto tez łodzia po Wisle podziwiac miasto i rzeke z łodzi
        z Przemkiem Paskiem z Fundacji "Ja Wisła" ,
        pojechac do Lasu bielańskiego
        zobaczyc pozostałośc mazowieckiej puszczy
        i odwiedzic ks. wojtka Drozdowicza i jego osiołka Franciszka
        i namawiam baaardzo:
        Żelazowa Wola - blisko od Wwy, przepiekny parka, na pewno bedza atrakcjie przy okazji majówki, rewelacyjna restauracja "Przepis na Kompot" 0,5 godz jazdy w jedną stronę
        • kasiek-kd Re: wyjazd na weekend majowy 17.04.14, 18:18
          a jakbys planowała taki wyjazd po wakacjach - to zapraszam
          szykujemy mieszkanie na Żoli do wynajęcia,
          z myśla o rodzinach z dziećmi smile
    • shiva772 Sprawdzone stronki z noclegami wszędzie 17.04.14, 20:09
      www.nocowanie.pl/noclegi/warszawa/apartamenty/121733/
      A za granicą korzystałam z tej strony, i już zawsze będę bo wszystko poszło super gładko:
      www.housetrip.com/
    • justa_lublin81 Re: wyjazd na weekend majowy 19.04.14, 17:05
      Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko, ale jeśli w wieku szkolnym ok 4 klasy lub starsze to polecam Wam Niewidzialną wystawę. Niewidzialna.pl. Niesamowite wrażenia i dla dorosłych i dla dzieci tylko zobacz czy w weekend majowy są otwarci i zarezerwuj lub kup bilety przez internet.

Poza tym oczywiście Muzeum Powstania Warszawskiego, Zoo, Łazienki, muzeum Chopina, starówka. Nie wiem czy w maju są już pokazy fontann. Wieczorny pokaz naprawdę jest imponujący smile zwłaszcza, że planują w tym sezonie nowe pokazy.
    • squirk Re: wyjazd na weekend majowy 03.05.14, 15:36
      allinkka napisał(a):

forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=+allinkka+&title=&forum=
      Jaki portal takie trolle spamowe, przynajmniej wiadomo czego unikać, nie ma szans na uczciwą ofertę od spamera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka