09.04.14, 14:25
dziewczyny, chce kupic rower na krotkie miejskie przejazdzki, myslalam o jakims tanim uzywanym, na co zwracac uwage, na jakie parametry? a moze lepiej tani nowy?
Obserwuj wątek
    • malowanka06 Re: rower 09.04.14, 14:59
      wrower.pl/porady/jaki-rower-kupic,2040.html
      a tutaj pan ma fajny blog i odpowiada rzeczowo na pytania
      www.rowerowe-porady.pl/jaki-rower-kupic-typy-rowerow/
      możesz, jeśli znajdziesz coś- podpytać go
      ogólnie, uważam, że lepiej kupić używany, nie zawsze też jest on tańszy od np. marketowego.
      Zależy gdzie mieszkasz, jeśli będziesz musiała rower wnosić- lepiej wybierz z aluminiową ramą, np kettler albo betavus
      • ookaa Re: rower 09.04.14, 15:12
        Słuszne materiały podrzuca Malowanka. Nie ma wyjścia, trza przysiąść i przeczytać. Też skłaniam się do twierdzenia, że lepiej kupić używany markowy niż nowy na plastikowych częściach z hipermarketu. Mój miejski (markowy) rower ma ponad 20 lat i choć katuję go również w terenie, nie miał żadnej poważniejszej naprawy.
        • anula36 Re: rower 09.04.14, 15:42
          fajny blog, dzieki!
    • budzik11 Re: rower 09.04.14, 17:44
      Nie wiem jak z rowerem używanym, chyba wolałabym dołożyć a kupić porządny nowy. Bo kupiłam dwa lata temu nowy tani (w necie) i niestety wszystko się w nim zaczęło psuć, urywać i łamać. Światełka, kabelki, łańcuch się zerwał - no tanie badziewie się okazało.
      Co do parametrów - mnie zależało na dużych kołach (28'), aluminiowej ramie (stalowa jest ciężka i podatna na rdzę), żeby miał dynamo, nie światła na baterie i żeby to była damka, nie jakiś zbajerzony rower wyczynowy z pierdylionem przerzutek.
      • misiowazona Re: rower 09.04.14, 18:53
        Tylko że taki rower "z dołożeniem", czyli droższy, strach zostawić pod sklepem albo przed wejściem na jakieś zwiedzanie w terenie, bo ukradną. Ja bym kupiła używany, ale porządnej firmy.
        • kamunyak Re: rower 09.04.14, 22:50
          a czy rower "porządnej firmy" ma gdzies napisane, że jest używany? i ile ma lat?
          też mogą go ukraść.
          Ja mam rower z marketu, z dawnego Romera. Rower bardzo porządny, zero klopotów, porządne markowe przerzutki. I tani, stosunkowo, ok 500 zł. Nikt się nie połaszczył jeszce (tfu, tfu).
          Ma tylko jedna wadę, jest ciężki. Ja co prawda, przenoszę go tylko kilka schodków, z rowerowni do drzwi, no, ale nie jest to rama aluminiowa. Za to stabilny, he, he
          • misiowazona Re: rower 11.04.14, 20:54
            a czy rower "porządnej firmy" ma gdzies napisane, że jest używany? i ile ma lat
            > ?
            > też mogą go ukraść.

Tak, ale mniej boli strata.
    • pies-li-kot Re: rower 09.04.14, 23:30
      Potwierdzam, lepszy markowy używany. Jeśli mieszkasz w jakimś przynajmniej średnim mieście, na pewno znajdziesz serwis rowerowy, w którym są sprzedawane używane rowery - na miejscu fachowiec (bo zwykle fan dwóch kółek prowadzi taki punkt) doradzi Ci i dobierze odpowiedni rower (właściwy rozmiar i inne parametry odpowiadające potrzebom i warunkom fizycznym).
      Informacje z netu swoja drogą, a potem konkrety u eksperta, na miejscu smile
    • lufrezja Re: rower 09.04.14, 23:39
      Hej a ja uważam ,że lepiej kupić używany porządnej firmy ,albo nowy nie będzie póżniej problemu z częściami,trzeba tylko pamiętac o konserwacji łańcucha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka