25.04.14, 11:08
Właśnie się dowiedziałam o istnieniu tego specyfiku z wątku o usuwaniu taśmy klejącej z okien. Poczytałam o nim w necie, ale chętnie przeczytam jeszcze Wasze rady i opinie - do czego go używacie? Z tego co czytałam wynika, ze to rodzaj smaru.
Obserwuj wątek
    • nostress.ka21 Re: WD40 25.04.14, 11:23
      WD40 to środek wypierający wodę, zastosowań ma mnóstwo, ja używam przede wszystkim do luzowania wszelkich śrub. To jest właściwie jego główne zastosowanie.
      Jednak przydaje się również do:
      - izolacji przed wodą, nie uwierzycie, ale nic nie działa tak dobrze. Zdarzyło się, że pryskałam tym środkiem buty i nic nie przemakało. Sposób ten został mi polecony przez leśników i podobno od lat jest powszechnie używany w branży

- ochrona przed rdzewieniem elementów łazienkowych - przede wszystkim stalowy kosz na śmieci i elementy dozownika do mydła. Po wyczyszczeniu i zabezpieczeniu nie ma na nich śladu rdzy, która wcześniej pojawiała się dość szybko. Minusem jest tutaj osad z kurzu, ale to kwestia przetarcia
    • 1.jack Re: WD40 25.04.14, 12:48
      z tego co ja wiem , to Wd 40 używa się do śrub , czy skrzypiących zawiasów.
      Taśmę z ram okiennych usuwa się smarując tłuszczem (masłem) i zostawiając na ok. 2 godz. po tym czasie schodzi prawie sama
    • joanna_poz Re: WD40 25.04.14, 13:02
      do skrzypiących drzwi, bramy, furtki, do ciezko "chodzącego" kranu
      do nasmarowania roweru
      ostatnio nie wiedziec czemu klucz mi się w drzwiach nie chciał przekręcić, jakby ktos cos wlozyl do srodka - pomogło
    • budzik11 Re: WD40 25.04.14, 13:20
      Do zacinających się zamków (np. przy blokadzie rowerowej), do smarowania łańcucha itp.
    • jarka63 Re: WD40 26.04.14, 10:26
      Dziękuję za odpowiedzi, chyba kupię to cudo smile
      • sylabina Re: WD40 05.05.14, 10:49
        Ostatnio do nożyczek (przed czyszczeniem i ostrzeniem), do zawiasów w aucie przed zimą i narzędzi ogrodniczychsmile
    • quark_xpress Re: WD40 01.05.14, 12:16
      Glownie do naoliwiania zawiasow, jakichs czesci w samochodzie.
    • alhana82 Re: WD40 06.05.14, 16:34
      do zawiasów
      do popuszczania śrub
      do usuwania kleju z taśm i naklejek
      do skrzypiących kółek w wózku
      itd
    • traszka36 Re: WD40 06.06.14, 12:48
      wszyscy pasjonuja sie wd40 podczas gdy isnieje rodzimy srodek o nazwie inhibol
      preparat jest o niebo lebszy od wd40

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka