Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie małej kawalerki w kamienicy

30.04.14, 19:01
Wiem, może powinienem obrać forum o innej tematyce, ale Wy wiecie dużo a przede wszystkim macie dużo doświadczeń.
Mianowicie, zakupiłem po bardzo okazyjnej cenie kawalerkę w kamienicy (pokój, kuchnia, łazienka) dosłownie 23m2, planuję od połowy maja zacząć w niej remont i najpóźniej w czerwcu przeprowadzić, zamysł jest przemieszkania kilku lat, później zamiana z dopłatą na bloki, lub wynajem tejże kawalerkismile
w chwili obecnej jest tam ogrzewanie węglowe, zwykły grzybek, na któy nie mogę sobie pozwolić z racji a) bałaganu, kopcenia się sadzy itd, b) tego, że taki piec trzeba bardzo często ładować, aj a w domu jestem gościemsmile
moja prośba, doradźcie mi sposób ogrzewania tego niewielkiego mieszkania, ale taki który mnie nie zrujnuje przy srogiej zimie, znajomi doradzają mi piec akumulacyjny..ale nigdy nie miałem z tym do czynienia, polecacie?, czy też nie? a może coś innego?
dla ścisłości, gazówka odpada, w kamienicy nie ma gazu
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: Ogrzewanie małej kawalerki w kamienicy 30.04.14, 19:19
      Jakie jest położenie mieszkania? Parter, poddasze? ocieplenie planujesz?

Moje 1 mieszknie w kamienicy ( bo blok nie wchodzi dla mnie w rachubę ze wzlg. na aranżacje mieszkania) ogrzewanie było gazowe, ociepliliśmy sufit, mieszkanie środkowe 47 m2 temp. 20 w dzień 16 w nocy. Koszt ogrzewania ok 250 zł na miesiąc za gaz razem z gotowaniem i ciepla wodą dla 3 os. Jak temp. były ekstremalne ok -20 to do 450 zł.

Moje teraźniejsze mieszkanie w kamienicy 84 m2,ma własnie piece akumulacyjne (Dimplex), chciałam zmienić na gaz ale koszt był ok 20 tys i do tego kupę pozwoleń itp. dlatego zostawiliśmy te piece i daliśmy w salonie piec wolnostojący typu koza, ale ze szamotem.
      Piece akumulacyjne powinny byc w kazdym pomieszczeniu, do tego sterowniki, więc jesli masz 3 osobne pomieszczenia to proponuje 2 piece akumulacyjne , a do łazienki Duohit lub matę elektryczną ( ja mam własnie matę elektryczna w łazience bo jest mała, chociaż miaszkanie wielkie) Nie mam pieców w 2 pokojach które ogrzewa koza i ogrzewają pokoje zewnetrzne, podzieliłam 1 pokój 30 m2 na 2 mniejsze a w kuchni zamiast maty dałam piec z salonu. Ogrzewanie narazie testowaliśmy od lutego, ale wiadomo zimy praktycznie ne było. Z kozą mieliśmy ciepło a za prąd luty/marzec zapłaciłam 370 zł. mam wszystko na prad łącznie z bojlerem. Tylko w kuchni jest płyta gazowa.

jesli nie masz gazu to piece akumulacyjne sa najtańszym ogrzewaniem bo pobierają ciepło w II taryfie a oddają je w dzień. Jesli połączysz kuchnię z pokojem to wystarczy 1 wiekszy piec.

pozdrawiamsmile
    • jag_2002 Re: Ogrzewanie małej kawalerki w kamienicy 01.05.14, 21:57
      jesli zostawiasz piec, to wstaw do niego ogrzewanie elektryczne, sasiedzi maja, b. skuteczne
      • johana75 Re: Ogrzewanie małej kawalerki w kamienicy 02.05.14, 15:54
        Zwykły piec kaflowy z grzałakami elektrycznymi to złe rozwiazanie. W nocy upał ( bo działa inaczej niz piece akumulacyjne które akumuluja ciepło a oddaja je kiedy chcesz) w dzień może być zimno. Moja znajoma miała na strychu w kamienicy i odradzam. No chyba że ktos uwielbia spac w upale a marznąć wieczorem jak wraca z pracy
        • kk345 Re: Ogrzewanie małej kawalerki w kamienicy 02.05.14, 17:54
          Potwierdzam, piec akumulacyjny to w takim wypadku najlepsza opcja
          • kamw1807 Re: Ogrzewanie małej kawalerki w kamienicy 05.05.14, 19:17
            i też właśnie nad piecem akumulacyjnym się zastanawiam, pytanie tylko jak to dobrać?
            jaka moc do takiego metrażu i czy wystarczy jeden? i czy ktoś będzie mi umiał oszacować zużycie prądu?
            pieca kaflowego w mieszkaniu nie ma, tylko zwykły żeliwny grzybek, więc kwestia wymiany grzałek na elektryczne - odpada
            • kk345 Re: Ogrzewanie małej kawalerki w kamienicy 05.05.14, 21:49
              Podzwoń po firmach sprzedających piece, ja miałam Dimplexa, byłam zadowolona. Firma wyliczy Ci potrzebne parametry pieca.
              • johana75 do kk345 05.05.14, 21:58
                Tak jak pisała poprzedniczka porządna firma ci to wyliczy i zainstaluje.

kk345 uzywałas pieców dynamicznych Dimplexa? Ja wlasnie takie mam, ale jeszcze o rachunkach nie moge za duzo powiedzieć. Jak było u ciebie? jakie mialas rachunki zimą?
                • kk345 Re: do kk345 06.05.14, 00:28
                  johano,nie porównasz tego moim zdaniem- koszty zalezą też od wysokości mieszkania, rodzaju ocieplenia ścian i stropów, tego, czy mieszkanie jest nad zimną piwnicą (jak było moje), jaki jest stan okien, nawet od ilości mieszkańców czy tego, ze u nas wchodziło się z sieni prosto na nasze drzwi- więc tu też dodatkowo wychładzało zimą. Nam wychodziło więcej prądu, niż u Ciebie, ale u mnie była płyta ceramiczna i piekarnik na prąd, duży bojler, sporo urzadzeń elektrycznych włącznie z suszarką- nie da się tego precyzyjnie rozbic. Jednak piece akumulacyjne były tansze w eksploatacji, niż ogrzewanie gazowe w obecnym mieszkaniu. No i ten komfort ustawienia sobie w kazdym pomieszczeniu innej temperatury i godzin grzania... tyle, ze gdybym miała w nocy 16 stopni, to nos by mi zamarzłbig_grin

PS pamiętam Cię z WM- jednak kamienice rządząbig_grin Ta Twoja zdaje się nowsza...
                  • kamw1807 Re: do kk345 06.05.14, 08:10
                    dobrze, a powiedzcie, bo jak przeglądam te piece, to z reguły są one na 400V, co wiąże się z przyłączeniem siły do mieszkania - też miałyście siłę w mieszkaniu? jaki jest koszt podłączenia?
                    • johana75 Re: do kk345 06.05.14, 08:49
                      Tak do pieców musi byc siła, ale jesli twoje mieszkanie wymaga remontu to i tak musiałbyś zrobić nowe przewody ( do pieców sa ciągnięte przewody 5 żyłowe + do sterowników 3 żyłowe) Do tego cała skrzynka z bezpiecznikami i zegarem sterującym. Nie wiem jaki jest koszt podłączenia siły to chyba w energetyce musisz się dowiedzieć ( ja siłe juz miałam).
                    • kk345 Re: do kk345 07.05.14, 23:15
                      Siła koniecznie- i dodatkowo licznik dwutaryfowy, zeby piece ładowały się na tańszym pradzie w nocy a w dzień tylko dmuchały zakumulowanym ciepłem.
                  • johana75 Re: do kk345 06.05.14, 09:40
                    Masz rację ja mam mieszkanie na II p. ocieplony sufit wełna mineralną 10 cm., bo nade mną jest juz nie zamieszkały strych. Okna mam 10 letnie plastikowe więc też nie sa jakieś super, ale na pewno nie wieje, bojler mam 80l. no i mam dodatkowo kozę z szamotem która jest zimą regularnie odpalana, bo w salonie połączonym z jadalnia nie mam pieca akumulacyjnego ( instalacja jest) nie dokupowałam pieców ponieważ chciałam najpierw wypróbować przez 1 okres grzejny jak to będzie wszystko funkcjonować. Na razie nie umiem nic powiedzieć, z funkcjonowania pieców jestem zadowolona, są cichutkie, szybko nagrzewają pomieszczenie i dzieki temu moge mieć w sypialni chłodniej tak jak lubię.

Tak u mnie tylko kamienica wchodziła w grę ;P
                    Przy drugim mieszkaniu wieksza uwagę zwracalam na ilość rodzin na klatce ( teraz mam 5 mieszkań, poprzednio 17 no i komfort, cisza na duzy plus) poza tym podwórko jest, moge np.odkurzyć sobie auto, tam usiałabym robic to na ulicy wink No i mam balkon.
                    • kk345 Re: do kk345 07.05.14, 23:17
                      > Tak u mnie tylko kamienica wchodziła w grę ;P
                      > Przy drugim mieszkaniu wieksza uwagę zwracalam na ilość rodzin na klatce ( tera
                      > z mam 5 mieszkań, poprzednio 17 no i komfort, cisza na duzy plus) poza tym podw
                      > órko jest, moge np.odkurzyć sobie auto, tam usiałabym robic to na ulicy wink No i
                      > mam balkon.

Wiem, czytalamsmile A u mnie dwa mieszkania na piętrzesmile i podwórko jest trawnikowo-drzewkowe, bez wjazdu dla samochodówsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka