22.05.14, 20:45
Czy któraś z Was stosowała zaznała na własnej skórze zabiegu pod tytułem "kawitacja"? Czy warto to robić, są widoczne efekty? Widziałam na Allegro urządzenie do wykonywania samodzielnie tego zabiegu.

Opis ma to taki"
"Jego działanie opiera się na zastosowaniu specjalnej, ultradźwiękowej technologii. Docierające głębiej od standardowego peelingu, ultradźwięki mogą usunąć nadmiar sebum z powierzchni skóry, oczyścić pory i pomóc w pozbyciu się zaskórników. Dla skóry dojrzałej peeling kawitacyjny to możliwość odzyskania zdrowego kolorytu i stopniowa redukcja niewielkich przebarwień pojawiających się z wiekiem na skórze."
Bardzo obiecujące, zwłaszcza w kwestii przebarwień i zdrowego kolorytu - jakoś mi się twarz zrobiła ciemniejsza z wiekiem.

Czy to jest porównywalne w sensie efektów z tym, co robi kosmetyczka? Podzielcie się proszę swoimi opiniami na temat skuteczności tej metody i tego urządzenia do samodzielnego wykorzystania, jeśli macie jakieś doświadczenia. Dziękujęsmile
Obserwuj wątek
    • jarka63 Re: Kawitacja 22.05.14, 20:49
      Moim zdaniem cała ta kawitacja to jeden wielki pic na wodę. Jeśli nie chcesz oczyszczania manualnego skóry, to lepiej zrobić mikrodermabrazję albo serię kwasów.
      • misiowazona Re: Kawitacja 22.05.14, 22:33
        Aha, szkodawink Manualne oczyszczenie pomaga chwilowo na zaskórniki, a mi chodzi bardziej o ogólny koloryt twarzy. Natomiast kwasów zabroniła mi moja dermatolog. Oprócz ogólnie ciemniejszego kolorytu, mam także plamy przebarwieniowe tu i ówdzie i właśnie odnośnie tych plam mam zakaz kwasów.
        W zasadzie manualne oczyszczanie nie jest mi za bardzo potrzebne; zauważyłam, że odkąd myję wieczorem twarz gąbeczką ze specjalnym płynem do mycia, mam mniej zanieczyszczeń, a te, które mam sama "wypraszam". Wcześniej myłam twarz wodą, a potem mleczkiem lub płynem miceralnym, ale to widocznie nie takie dobre mycie - tworzyło się więcej zaskórników.
        • jarka63 Re: Kawitacja 23.05.14, 14:55
          A cosmelan może?
          I jaki to specjalny płyn do mycia twarzy?
          • misiowazona Re: Kawitacja 23.05.14, 16:32
            Ten "specjalny" płyn to z Rossmannowego Rival de Loop Pure Skin Peeling-Effekt Washgel 30+. Taki z pompką, nie ma parabenów, jak dla mnie jest bdb. To ten:
            www.rossnet.pl/Produkt/Rival-de-Loop-Pure-Skin-zel-do-mycia-twarzy-30-150-ml,332082,3359
            A cosmelan, to chyba taki bardzo drogi zabieg, który moja p.dermatolog mi poleciła. Niestety za drogi jak dla mnie. A samodzielne kupienie kremu - nie wiem, czy bym się na to odważyła. Wydaje mi się, że trzeba mieć wyczucie ile, komu i jak długo tego cudu zapodać, aby nie skończyło się czymś gorszym na twarzy niż wyjściowo.
            • niebieskaa4 Re: Kawitacja 24.05.14, 21:51
              Wg mnie lepsza od kawitacji jest oxybrazja. Po oksybrazji ja widziałam różnice na plus a po kawitacji mam wrażenie ,że jest gorzej. Pamiętajcie ,że jeden zabieg to za mało cudów nie ma. Kosmetyczka Wam doradzi ile ale 2-3 to minimum aby był efekt.
    • dzedlajga Re: Kawitacja 27.05.14, 17:32
      Ja ostatnio byłam na oczyszczaniu i moja kosmetyczka zrobiła kawitację jako wstęp do oczyszczania manualnego. Kiedyś byłam na samej kawitacji łącznie z wprowadzaniem kremu kawitacją ale jakichś super rezultatów nie zauważyłam. Inna sprawa, że to co u mnie jest do poprawy to zaskórniki, do tego mam "trudną skórę" więc manualnego u mnie nic nie zastąpi.
    • klara551 Re: Kawitacja 27.05.14, 23:20
      Pewno źle przetłumaczyłaś nazwę reklamowanego zabiegu bo kawitacja to termin niechcianego zjawiska ze świata inżynierii i pewnie nie chciałabyś aby twoje sebum zmieniło się w parę wodno-tłuszczową robiącą z twojej skóry wycinankę. /kawitacja to zjawisko zmiany stanu skupienia występujące w instalacjach przy zmianie prędkości przepływu/ . Wyjaśnienie tego zjawiska jest równie trudne jak idiotycznym jest nazywanie jakiejkolwiek metody oczyszczania skóry kawitacją. Bez obrazy dla inteligencji blondynek ten zabieg co i usuwa ciąże i krawaty wiąże służy tylko do drenażu portfela.
      • autumna Re: Kawitacja 30.05.14, 22:41
        Ale to nie jest tylko niechciane zjawisko. Opierają się na nim myjki ultradźwiękowe. Naczynia laboratoryjne ultradźwięki czyszczą świetnie (pięknie odrywają się uparte osady z niedostępnych zakamarków). Co do cery to się nie wypowiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka