Dodaj do ulubionych

Czy nadaje sie do technikum

29.05.14, 13:41
Stoję przed dylematem ,syn za rok konczy gimnazjum średnią ma 4,1.Niby ok.Ale cały czas muszę go gonic do nauki ,upominac ,idz sie uczyc, itp.Najchetniej by gral i gral-juz kabel zabieramy od komputera.Przeraża mnie jego podejscie do nauki.Mówi ze 3 to super ocena w gimnazjum.Czy z takim podejsciem ma szanse aby poradzić sobie w technikum przy założeniu że się dostanie.Kierunki ktore by wybral to mechatronik elektronik infomatyk.Mam pytanie czy teraz upominając go idz się w koncu uczyć ,pomagajac mu ogarnąc material-czasem mu tłumaczę zadania czy taki ktos ma szanse przetrwac w technikum.Przeraza mnie to.Macie pewnie swoje dzieci w technikach i moze podzielicie sie swoimi doświadczeniami. Bedę wdzieczna
Obserwuj wątek
    • sangrita Re: Czy nadaje sie do technikum 29.05.14, 19:55
      Jak to się czasy zmieniły. Jak ja kończyłam gimnazjum (tak tak, smarkata jeszcze jestem i chodziłam do gimnazjum), to nikt ze średnią 4,1 nawet chyba nie pomyślał, żeby iść do technikum, wszyscy jak jeden walili do liceum...
      No ale teraz zdaje się moda na technika wraca. Moim zdaniem możesz wyluzować. Nauczyciele w technikum pewnie jeszcze pamiętają, jak przychodziła do nich, bez urazy, głupsza młodzież niż teraz.
      • k1234561 Re: Czy nadaje sie do technikum 29.05.14, 20:57
        Spokojnie da radę.Bratanek męża,nawet w snach by takiej średniej nie uzyskał,a jest obecnie w technikum już 2 rok,(źródła energii odnawialnej). Daje sobie radę doskonale,a nie jest to typ kujona.
      • klara551 Re: Czy nadaje sie do technikum 29.05.14, 21:58
        Wyobraź sobie,że w technikach nie uczą się przygłupy i nie powtarzaj opinii idiotów.Mylą się pani pani gimnazjalistko dawne szkoły zawodowe czy ZDZ z technikami . Po moim technikum z mojej klasy są prawnicy,muzykolodzy,inżynierowie,lekarze oficerowie. Z 32 osób 22 skończyły studia a były to czasy kiedy i do technikum i na studia trzeba było zdać egzamin.O maturze dużo cięższej niż w liceum bo były przedmioty zawodowe i trzeba było zrobić pracę maturalną. . Zaliczysz nas do tych gorszych luzaku gimnazjalny?
        • gat_t_a Re: Czy nadaje sie do technikum 29.05.14, 22:21
          Wydaje mi się, że źle zrozumiałaś. Przed reformą oświaty, a nawet trochę wcześniej powiedzmy 20 lat temu technika to były dobre i bardzo dobre szkoły średnie. Później jednak to się niestety zmieniło. Kiedy ja kończyłam gimnazjum (10 lat temu) moda była na licea ogólnokształcące i kto mógł do takiego się wybierał do techników zaś trafiało całkiem sporo osób, które do nauki się nie garnęły delikatnie mówiąc. Nie ma sensu porównywanie techników z czasów gdy obowiązywał do nich egzamin wstępny z technikami sprzed 10 lat, gdzie wystarczało świadectwo ukończenia gimnazjum.
          • gat_t_a Re: Czy nadaje sie do technikum 29.05.14, 22:25
            A zupełnie oddzielną kwestią jest, że powszechność (i moda na) liceów ogólnokształcących i potem studiów często na kierunkach nie dających wykształcenia poszukiwanego na rynku jest moim zdaniem największą pomyłką ostatnich czasów. Uważam, że dobre technikum to naprawdę może być lepszy wybór.
          • siata2 Re: Czy nadaje sie do technikum 30.05.14, 14:48
            Ja byłam pierwszym rocznikiem gimnazjalnym niestety i kiedy ja szłam do szkoły średniej to nawet większość gmin pozamykało technika (we Wrocławiu były rekrutacje do: LO, LP i zawodówek). Właśnie wtedy panował pogląd, ze technikum to takie zbędne coś, które niczego nie uczy. Że wstyd się w takim czymś uczyć, że to rok dłużej do pójścia na studia.

Koniec końców to licea profilowane okazały się niewypałem a technika z czasem powróciły - bo widać było w nich potencjał.

Do autorki: nie bój się, poradzi sobie. Być może będzie się uczył tego co go interesuje i będzie miał do tego zapał.
          • magdalaena1977 Re: Czy nadaje sie do technikum 31.05.14, 23:32
            gat_t_a napisała:

> Wydaje mi się, że źle zrozumiałaś. Przed reformą oświaty, a nawet trochę wcześn
            > iej powiedzmy 20 lat temu technika to były dobre i bardzo dobre szkoły średnie.

Skończyłam podstawówkę 20 lat temu i kto się nadawał, szedł do liceum (a potem na studia). Do zawodówek szli najsłabsi uczniowie, a do techników tacy średni.
        • sangrita Re: Czy nadaje sie do technikum 30.05.14, 09:25
          > Po moim technikum z mojej klasy są prawnicy,muzykolodzy,inżynierowie,leka
          > rze oficerowie. Z 32 osób 22 skończyły studia a były to czasy kiedy i do techn
          > ikum i na studia trzeba było zdać egzamin.

Taa. A mój dziadek był po zawodówce i na wsi po drugiej po wojnie uchodził za człowieka wykształconego.

Dziękuję gat_t_a za wyjaśnienie, że czasy się zmieniają, również w edukacji wink

Żeby było jasne, uważam, że technikum to bardzo rozsądny wybór dla wielu uczniów, ale nie róbny z niego medycyny na Oxfordzie, żeby czwórkowy uczeń miał sobie nie poradzić. Normalna szkołą dla normalnych dzieci.
          • klara551 Re: Czy nadaje sie do technikum 30.05.14, 21:50
            No tak widać,że progenitura /sangrita/ nie przekroczyła poziomu praszczura. Nawet kobieto nie zauważyłaś ,że po prostacku obrażasz tych co równolegle z wykształceniem zdobywają zawód. A to wymaga większego wysiłku umysłowego.Ale komu ja to tłumaczę .Mój dziadek był mistrzem kowalskim,ojciec też a ja po technikum wyobraź sobie wnuczko dziadka po zawodówce jestem inżynierem,mało tego starszym projektantem,konsultantem. Dzieci są po studiach a wnuki studiują i to po technikum. Być może wybieramy dobre technika zamiast byle jakich liceów. Ja nie obrażam nikogo bo to nie w moim stylu. Szanuję zarówno babkę klozetową jak i lekarza czy bankiera.
            • kamunyak Re: Czy nadaje sie do technikum 31.05.14, 15:28
              > No tak widać,że progenitura /sangrita/ nie przekroczyła poziomu praszczura.

nie ma się co obrażać. Kiedyś, tzn jakies 30 lat temu, czy nawet wcześniej, kiedy ja kończyłam technikum, to były równorzędne (z liceum) szkoły średnie. Do technikum wysłała mnie moja rodzina "żebym miala zawód jakbym na studia nie zdała".
              Zreszta i matura wtedy znaczyła cos zupełnie innego niz teraz.
              Do autorki - nie wiadomo czy sobie poradzi,. Ale też nie wiadomo czy poradzi sobie w liceum.
              Do takiego technikum, jakie podajesz, na pewno musi miec smykałke do przedmiotów ścisłych, miec techniczne zainteresowania. To powinnas wiedzieć bowiem na poziomie gimnazjum widać, jakie dziecko ma zainteresowania. Sama mam dwóch synow. Jeden od zawsze interesował się techniką (szeroko pojętą), siedział z ojcem gdy ten cos naprawiał, składał komputer. Drugi przeciwnie. Nie musze dodawać, że pierwszy syn ma umysł ścisły i jest informatykiem po Politechnice. Drugi natomiast ma umysł humanistyczny i studiował biologie. Przez chwile próbował informatykę, kiedy myślał, że informatyka = gry komputerowe, no i nie poradził sobie kiedy przyszło do nauczenia sie tego, co komuter ma w srodku i jak to wszystko tam pracuje.
            • koontza Re: Czy nadaje sie do technikum 02.06.14, 12:43
              też uważam , ze ciekawe dobre technikum jest o niebo lepsze niż kiepskie LO. A ze srednia 4 spokojnie sie powinien dostać . Jesli bedzie sie uczył tego co Go interesuje jest szansa ze bedzie to robil nawet z przyjemnością smile
            • sangrita Re: Czy nadaje sie do technikum 04.06.14, 12:21
              Klara, szkoda, że technikum nie dało Ci większego poczucia własnej wartości - jeżeli czujesz się obrażona sugestią, że do technikum nie udają się sami geniusze i przyszli nobliści, to chyba jednak masz jakiś problem ze sobą, nie ze swoim wykształceniem big_grin
      • jarka63 Re: Czy nadaje sie do technikum 29.05.14, 22:19
        Technikum to super sprawa, kończąc je ma się konkretny zawód i otwartą drogę na studia, nie rozumiem uwag o głupszej młodzieży.
    • tuvalu1 Re: Czy nadaje sie do technikum 29.05.14, 22:31
      Zależy jakiego technikum. Moje technikum kształci m.in. architektów krajobrazu a nie posiada odpowiedniej ilości kadry, oprogramowania do projektowania czy nawet prostszego sprzętu ogrodniczego w ilości dla wystarczającej dla kilku klas. Ale kierunek istnieje i jest popularny bo nazwa dobrze brzmi. Moim zdaniem to stracony czas.
    • czarnagraza Re: Czy nadaje sie do technikum 30.05.14, 09:37
      Zazdroszczę Ci. Mój syn z średnią ledwie 3 chce zostać grafikiem-informatykiem. Problem w tym, że on się w niczym innym nie widzi. Jego wychowawczyni twierdzi, że (on) jest jak kameleon i dostosuje się do otoczenia, i generalnie dać mu szansę. Spaść niżej zawsze może. Tylko... Jeśli straci rok, to klops, bo ma już 17lat(odroczony obowiązek szkolny="rok w plecy"). Za rok 18lat i wtedy w zawodówce ponoć praktyki mu nikt nie da, bo pełne świadczenia musiałby mu płacić. Co ja mam zrobić? W moich oczach jesteś w luksusowej sytuacji...
    • autumna Re: Czy nadaje sie do technikum 30.05.14, 10:36
      Niechęć do nauki czasem wynika z konieczności uczenia się przedmiotów, które dziecka kompletnie nie interesują. Może właśnie w technikum się lepiej odnajdzie.
      Dla mnie największym szczęściem po skończeniu liceum było: nareszcie koniec z historią i geografią!
    • asfo Re: Czy nadaje sie do technikum 30.05.14, 15:24
      Mój mąż po technikum elektronicznym i dość kiepskich studiach ma obecnie bardzo dobrą pracę - utrzymuje bez problemu mnie, siebie i kredyt, ma samochód służbowy, pakiet medyczny, komputer służbowy, komórkę itp, korporacyjny socjal. Normalnie sobie pracuje 8-16, z okazjonalną podróżą służbową co 2 m-ce. Weź pod uwagę, że takie technikum daje bardzo dobry, przyszłościowy zawód - produkcja inteligentnych urządzeń i programowanie, w najgorszym wypadku można zrobić uprawnienia na elektryka i robić ludziom remonty.

Zakres nauki w technikum jest inny niż w kształceniu ogólnym i chłopak który ma dostateczny z polskiego może sobie zupełnie dobrze poradzić z programowaniem i lutownicą.
    • giga28 Re: Czy nadaje sie do technikum 30.05.14, 21:25
      Witam
      Z mojego doświadczenia wynika ze im starsze dziecko tym mądrzejsze . Gimnazjum jest takim etapem w życiu ze rożne rzeczy mogą się zdarzyć , miłostki , zauroczenia , towarzystwo itp. PO gimnazjum w szkole średniej młodzież DOJRZEWA naprawdę a później jest tylko lepiej . WAŻNE żeby dziecko poszło tam gdzie chce a nie gdzie chcą rodzice !!!! POZDRAWIAM

Ps. Zobaczysz , im starszy będzie tym bardziej dojrzały i mądrzejszy bardziej wie czego chce , tak jest z moimi dzieciakami .
    • aankaa Re: Czy nadaje sie do technikum 31.05.14, 00:09
      lepsze technikum, które da wiedzę + konkretny zawód niż liceum z perspektywą studiów "w wyższej szkole planowania rozkładu liści przy październikowym wietrze i gotowania na gazie"
      • marysia191 Re: Czy nadaje sie do technikum 31.05.14, 20:20
        Jeśli syn nie bardzo garnie się do nauki, to może mu być w technikum ciężko. Jakoś tak utarło się, że w technikum to sobie każdy poradzi wink Otóż niekoniecznie.
        Mojego syna kolega - zdolny ale leniwy chłopak - wiecznie był zagrożony z przedmiotów ścisłych. W tym roku nie chciała go nauczycielka dopuścić do matury. Wreszcie - wyłożył się na maturze ustnej i szykuje się do poprawki w sierpniu wink No, i jeszcze nie było wyników z części pisemnej...
        A poszedł do technikum, bo łatwo je skończyć i nie za bardzo uczyć się trzeba wink))
        • korniz Re: Czy nadaje sie do technikum 02.06.14, 11:01
          Dzięki za sugestię.Dużo robi też towarzystwo.Np syn mówi nikt się nie uczy to ja też,albo ucze się w soboty ,niedzielę a ktoś tam wcale.A najgorsze jest jak syn wezmie się za nauke a tu kolega namówi go na rower.Dodam że syn zawsze mial pasek.W gimnazjum spadł-nie ma ocen miernych na swiadectwie.Bolączką tego gimnazjum to nauczyciele A glównie mata fizyka chemia-gdzie to ja muszę a nie nauczyciele bo nie umią wytłumaczyć zadań ,reakcji .Wkurza mnie to że to ja muszę kupować pomoce typu wademecum i tłumaczyć krok po kroku zadania.Udaje mi się ale to nauczyciel powinnien tak prowadzić temat żeby wszyscy pokapowali.Np średnia z matematyki klasy to 2,6 dlaczego bo nauczyciel slabo tlumaczy a na sprawdzianach daje zadania na wyzszym poziomie niektore z nich nie przerabiali na lekcji.Dodam że to klasa która przyszła z paskami -taki był wymógł to klasa informatyczna (e-klasa).Syn sporo się uczy ale i też się zniechęca dlaczego bo uczy się i tak dostanie słabszą ocenę bo pytania są z kosmos,albo nie zdąży z angielskiego sprawdzian ma 5 stron A4 Nie ma szans w ciagu 40 minut tego napisać.I dlatego wydaje mi sie ze ma taką niechęć.Za moich czasów była moda na LO -to był dla mnie bład bo dziś miałabym dwa zawody.
          • claratrueba Re: Czy nadaje sie do technikum 02.06.14, 11:49
            Korniz, odpowiem Ci jako osoba ucząca (w szkole krótko, prywatnie 29 lat).
            Moja ocena jest nast. Twój syn nie widzi w obecnej szkole sensu nauki, nie zależy mu na ocenach, bo ma gdzieś jak dany nauczyciel go ocenia. Mi wygląda to na słabą szkołę, która zmarnowała potencjał uczniów. Klasa z paskami ma taką średnią z maty? Bo zgłupieli nagle? Nie- słaba średnia uczniów z niezłym potencjałem oznacza kiepskiego nauczyciela, który tego potencjału nie umie wykorzystać.
            Twój syn w szkole z dobrymi nauczycielami może sobie poradzić zupełnie dobrze, choć będzie wymagał pomocy, bo ma zaległości z gimnazjum. Ale on możliwości ma. Tylko jest zniechęcony do nauki, a sensu jej nie widzi takiego przyszłościowego- to jednak jest bardzo niedojrzały człowiek jeszcze.
            To robi z uczniów denna szkoła. Ja to ćwiczyłam z moim synem w liceum dopiero, bo gimnazjum było bardzo dobre (niepubliczne). I mój syn ledwie trójkowy, czwórka to "z łaski" (choć miał gdzież taka łaskę, na maturze miał od 93% do 97% z rozszerzeń i 100% z podstawy. Bo szkolne oceny to miał w ... a matury- nie.
            Moja rada- niech idzie do tego technikum, niech się sprawdzi. Przenieść się do szkoły słabszej zwykle nie jest problemem, a ze słabszej do lepszej to może być.

• madzioreck Re: Czy nadaje sie do technikum 02.06.14, 17:17
          > Jeśli syn nie bardzo garnie się do nauki, to może mu być w technikum ciężko. Ja
          > koś tak utarło się, że w technikum to sobie każdy poradzi wink Otóż niekoniecznie

Nie wiem, jak jest teraz, ale "za moich czasów", czyli 13 lat temu, kiedy zdawałam maturę, program z przedmiotów niezawodowych w technikum był z grubsza taki sam jak w liceum, języki, matematyka - i matura taka sama. Nie wiem, skąd założenie, że do technikum, to jak się jest na LO za słabym... może teraz jest inaczej.
    • pamana Re: Czy nadaje sie do technikum 02.06.14, 12:22
      Pytanie podstawowe czy ten kierunek wybrał sam i czy go to interesuje? Samo granie nie oznacza zainteresowania tematem.
      Technikum ma ten plus, ze za 4 lata będzie miał maturę i zawód, co dalej zrobi? jego sprawa.
      Może zostać kimkolwiek będzie chciał podobnie jak człowiek po LO.
      Podejrzewam, że dla ciebie problemem jest jego "brak" ambicji i niechęć do nauki- ale na to może się zwczajnie składac i pospolity leń, jak i kiepska/zła/nudna szkoła. Cżęsto z lenia się wyrasta. A do tego rodzice mają skłonności do paniki w stosunku o przyszłość dzieci wink
      Rzuć na luz, niech poniesie konsekwencje swojego ew. lenia w przyszłym roku, a może się zdziwisz i cię zaskoczy zaangazowaniem smile
      p.
      • korniz Re: Czy nadaje sie do technikum 02.06.14, 12:55
        kierunki wybiera sam ,Zawsze byl dobry z matematyki-bral udzial w kangurku w konkursach matematycznych z sukcesami.Dlatego chcial isc do gimnazjum informatycznego.To prawda ta nauczycielka w gimnazjum zniecheciła ich do nauki.Zeby jako tako napisac sprawdzian -najlepsza ocena to 4 i to jedna w klasie.Polowa uczni bierze korepetycje.Kiedys syn dostal pod rzad slabe oceny z maty i mowi ja to mam gdzies ucze sie mam jedynke nie ucze sie mam jedynke.To po co mam sie uczyc.To prawda ambitny tez nie jest -nie zakuwa dniami i nocami, troche len tez jest ale siedzi i na kazdy sprawdzian idzie przygotowany-pilnuje tego.
        • pamana Re: Czy nadaje sie do technikum 02.06.14, 15:52
          Wybrany samodzielnie i zdecydowanie kierunek to juz polowa sukcesu.
          Jeszcze tylko odpuścić pilnowanie i wyjdzie na ludzi smile
          p.
          • giga28 Re: Czy nadaje sie do technikum 08.06.14, 18:57
            POPIERAM W 100% pamana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka