lirio 23.12.14, 13:28 Jak to zrobić? Suchy mak rozdrobnić czy sparzony? Maszynka odeszła niestety w niebyt. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: masa makowa blenderem 23.12.14, 13:38 lirio napisała: > Jak to zrobić? > Suchy mak rozdrobnić czy sparzony? > Maszynka odeszła niestety w niebyt. Masz na myśli taki pojemnik z nożem/nożami czy "żyrafkę"? forum.gazeta.pl/forum/w,77,120046707,,Jak_zemlec_mak_bez_maszynki_.html?v=2 - wnioskuję, że raczej sparzony/ugotowany. Z suchym pewnie też by się dało ale silnik mógłby gorzej to znieść. Odpowiedz Link
lirio Re: masa makowa blenderem 23.12.14, 15:06 Mam żyrafkę, mam kubek miksujący, mam wszystko oprócz maszynki Odpowiedz Link
pamana Re: masa makowa blenderem 23.12.14, 16:00 Mój mak własnie sie parzy kupiłam mielony, zalałam wrzątkiem i czekam, aż ostygnie. Raczej nie będę go mielić(to raczej juz sparzony), ale jeśli już to chyba raczej żyrafką lub młynkiem do kawy. Odpowiedz Link
beawu Re: masa makowa blenderem 23.12.14, 18:15 Ja mielilam mlynkiem do kawy mak sparzony.szło masakrycznie, drugi raz bym się nie odważyła. Poprawilam blenderem zyrafka.Makowiec pycha Odpowiedz Link
budzik11 Re: masa makowa blenderem 23.12.14, 19:38 Ja bym się bała, że i blender odejdzie w niebyt. Mak jest ciężki i zbity. Swoją drogą mak się kiedyś nie parzyło wrzątkiem, tylko najpierw długo moczyło w mleku, później jeszcze dłużej w tymże mleku, posłodzonym, gotowało. A potem dzieci wypijały mleko z opiatami Odpowiedz Link
pamana Re: masa makowa blenderem 23.12.14, 20:37 Ja mak zalewam wrzątkiem i czekam, aż ostygnie do zimna, wodę wyciskam i wychodzi mleko makowe Odpowiedz Link
b-b1 Re: masa makowa blenderem 24.12.14, 07:40 Młynkiem do kawy mielę suchy mak-kilkanaście sekund na porcję-mak wychodzi idealny. Odpowiedz Link