Dodaj do ulubionych

najgorsze pomysły przy urządzaniu domu

27.01.15, 10:54
W domu rodzinnym:
1. Kuchnia otwarta, ale... na przedpokój. Goście w salonie oraz gospodarze w kuchni i tak się nawzajem nie widzą i nie słyszą. Za to smrodki fruwają po całym domu, z piętrem włącznie.
2. Przy kuchence obok nad blatem specjalny oddzielny kran do napełniania czajnika "żeby nie chodzić do zlewu" (trzy kroki, na litość boską!). Nigdy nie użyty, pod kranem nie ma żadnego odpływu, w razie przeciekania byłby potop.

W obecnym mieszkaniu - coś w rodzaju półki pod sufitem, dookoła pokoju. Jej funkcją jest osłonięcie jarzeniówek (mają dawać światło na sufit i nie walić po oczach). Sposób oświetlenia jest to całkiem idiotyczny, a półka jest fantastycznym magazynem kurzu.

W obu przypadkach to nie moje pomysły, stan zastany.
Jak tam u was?
Obserwuj wątek
    • frestre Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 11:03
      w wynajętym mieszkaniu gruba wysoka wykładzina w kuchni....pierwsze błeee
      oraz w UK wykładzina w łazience...drugie błeeee
      • sfi Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 08.02.15, 11:57
        ach te wykładziny łazienkowe w UK, skąd ja to znam ...
    • budzik11 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 11:06
      Kuchnia otwarta na cały dom ("hall"/korytarz, salon, jadalnię). Zapachy mi akurat nie przeszkadzają, za to bałagan w kuchni widoczny dla wszystkich, choćby naczynia na suszarce nie będące ozdobą domu; hałasy z kuchni (szumiący czajnik elektryczny, wyciąg nad kuchenką, smażenie, mikser, młynek w zlewie - ciągle i wszyscy to słyszą). NEVER EVER! Myślimy, jak to zabudować.
      Taras od południowego zachodu. Póki nie kupiliśmy drogiej (taras długi) markizy, była smażalnia.
      • frestre Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 12:51
        tu akurat jeśli chodzi o poludniowo-zachodnią stronę to KOCHAM ją za światło i duuużo słońca
        mam mieszkanie i cała szerokość jest pokryta oknami a i tak nie zamieniłabym na inną stronę
        latem skwar...ale radzę sobie wink
        • budzik11 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 14:59
          Na tarasie latem jest strasznie gorąco a siedzieć i rozmawiać z kimś się nie da, bo słońce oślepia. Też nam się wcześniej wydawało, że to będzie bardzo przyjemne, słoneczne miejsce, ale niestety - nie jest. Tzn. teraz już jest, odkąd mamy markizę.
          • kr_ka_11 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 15:40
            Moim największym błędem był grafitowy lacobel w kuchni, każda kropkę znać a pryska od zlewu, więc myć trzeba non stop. Drugim są płytki podłogowe w łazience. Nie dość, że jasne to jeszcze faktura chropowata, do tego jasna fuga, zamroczylo nas do reszty, a teraz trzeba co najmniej raz w miesiacu szorowac na kolanach Cifem. Co lepsze mąż jest architektem i chyba szewc bez butów chodzi wink Ładnie jest ale funkcjonalność gdzieś w lesie smile
            • tamaryszek44 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 20:44
              kr_ka_11 napisała......

>>płytki podłogowe w łazience. Nie dość, że jasne to jeszcze faktura chropowata, do tego jasna fuga, zamroczylo nas do reszty, a teraz trzeba co najmniej raz w miesiacu szorowac na kolanach Cifem.<<

Mam dokładnie tak samo, a dodatkowo szerokie fugi. Mój teść kładł kafelki i zapewniał, że im większe płytki tym szersze fugi. Masakra totalna i niewypał jakich mało.
            • jolunia01 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 14:27
              kr_ka_11 napisała:

> ... błędem ... są płytki podłogowe w łazience.
              > Nie dość, że jasne to jeszcze faktura chropowata, do tego jasna fuga, ...

Parę lat temu, przy okazji remontu, wymyśliłam sobie w kuchni na podłodze żółte terakotę. Opatrzność nade mna czuwała, bo nie kupiwszy takich płytek przed rozpoczęciem remontu w jego trakcie wszędzie trafiałam na śliczne żółciutkie fakturowane. Przejawem czuwania opatrzności było podsuwanie mi myśli "ja was, q..., myć nie będę". Zmieniłam koncepcję, kupiłam błękitnoszare w maziaje i jestem zadowolona. Nie stresuje mnie każda plamka, pyłek, okruszek czy inne drobiazgi.
            • aga_martusia Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 29.01.15, 19:33
              U mnie w łazience też biała podłoga + białe fugi - gdzie ja głowę miałam? Chyba w katalogach!
              • asfo Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 08.02.15, 14:01
                Wiecie co, to właśnie wątki na forum WPD, tyczące szorowania fug szczoteczkami do zębów sprawiły, że fugi w WC są kolorze grafitowym. ;->
            • izunia_milo Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 10:20
              Jasne kafle i fugi w łazience są i u mnie (niestety) - można dość szybko i mniejszy "siłowym" kosztem wyczyścić za pomocą parownicy - sprawdzone, polecam.
              • budzik11 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 14:18
                Ja mam błękitne płytki i błękitną fugę, w dodatku teoretycznie zagruntowaną, ale oczywiście się brudzi. Próbowałam parownicą, nic to nie dało, efekt był identyczny jak po myciu mopem. Szkoda prądu.
                • izunia_milo Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 14:30
                  Parownicą należy czyścić fugi za pomocą turbodyszy. Normalna końcówka do podłóg nie pomoże.
                  • kasiek-kd Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 31.01.15, 13:30

ooo, wchodzę w temat
                    co jest wazne na wyposażeniu parownicy
                    gdy chodzi o podłogi - powierzchnię, fugi
                    ogólnie łazienkę - w tym sedes
                    i okna?
                    • izunia_milo Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 02.02.15, 11:06
                      Ja mam turbodyszę, okrągłą szczotkę oraz szczotkę zwykłą + do niej ściereczki frotte. Tą szczotką myję też lustra (nie mam okna w łazience).
    • sajolina Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 17:49
      Waniliowe kafle i to z tłoczonym wzorem, do tego waniliowe fugi na podłodze, dobre dla tych co się lubią w kopciuszka bawić i szorować na kolanach min 1xmc. Zwykłe umycie mopem nie daje żadnego efektu, podłoga dalej wygląda na brudnąuncertain

Kuchenne meble i kafle z wytłaczanymi wzorami - brud łatwo osiada i ciężko to domyć. Polecam gładkie powierzchnie.

U znajomych - ciemne panele, jakby wenge, widać każdy kurz i każdą ryskę, a niby dobrej jakości. W ogóle meble wenge to masakra, kurz widać na kilometr.
      • sajolina Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 17:51
        A jeszcze mi się przypomniało - takie kafle udające mozaikę na podłodze w łazience, nie dość że ciężko utrzymać w czystości, to stawanie bosą stopą jest nieprzyjemne, wręcz kłuje w stopy.
        • kasiek-kd Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 18:51
          1. bardzo niska (preze z to droższa) i na długośc całej kabiny prysznicowej (znowu: długa, więc droższa) listwa odpływowa
          a mogła być kratka 15*15cm
          2. drewniane,malowane na biało parapety (ulubione miejsca zabaw dziecka) porysowane przez zabawki
          3. nadmiar punktów elektrycznych (doprowadzone do miejsc planowanych szafek, szaf,planowanej galerii zdjęc i plakatów), gniazdo dla pralni i suszarki (jedna na drugiej) za plecami pralki na wys 1,2m
          4. słuchawka prysznicowa pod deszczownicą (nieuzywana, średnio wygląda)
          5. jasne, z filcu wełnianego kanapy-terroryzuję dzieci, drżę, gdy ktoś na nich siada, nie daj boże a herbatą
          6 w k-g ściance m-dzy łazienką a sypialnia nie ma wygłuszenie a biegną rury do umywalki - dudni jakby pociag wjeżdzał na peron
          7. bardzo duża wanna, prawie nie uzywana, bo szkoda nam zuzywac tak dużej ilości wody, a poza tym nikt z nas nie może długo się kąpać
          8. oświetlenie punktowe nad regałami ksiązkowymi: ani ładne,ani uzytreczne....nieużywane
          9. za nisko 1,2m nad łozkiem lampki do czytania (4 szt.) włacznik zboku łożka - dziecko włącza światło kręcąc się w nocy
          10. lampy nad biurkami, zwisajace z sufitu (kabel wychodzi z sufitu, włacznik na ścianie) - w rzeczywistosci obydwa biurka stoją w innych miejscach, bo tak wygodniej dzieciom
          11. drzwi suwane w kasecie - tandetny drzwiopodobny produkt drewnopodobny

• asia-loi Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 19:21
            Białe żaluzje dzień i noc w oknach na południe (dużo słońca), w pokoju jest tv i nie da się oglądać jak świeci słońce.
            • rapunzel72 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 19:35
              Lampki punktowe nad naszym tapczanem - miały służyć do prześcielania dziecka w nocy, a to takie jupitery, choć najmniejsza moc 30 Watt, że umarłego by obudziły, co dopiero niemowlaka.
              Włącznik do tych lampek wbudowany w sufit z paneli uruchamiany sznurkiem.
              Dziecko miało ubaw zapalając i gasząc
              lampki dopóki nie urwało sznurka.
              Musiałam czekać na męża, żeby wykręcił żarówki z tych lampek.
          • mieszko02 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 19:40
            do pkt. 4
            a jak radzisz sobie z myciem kabiny? miałam własnie dylemat jak radzić sobie z opłukaniem ścianki, albo wzięciem prysznica z pominięciem głowy, gdyby zostawić samą deszczownicę
            • kasiek-kd Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 22:27
              niedaleko prysznica mam sedes z tzw bidetką
              więc płukanie kabiny, mycie dużych zabawek w kabinie, rusztów itd
              i nalewanie wody do wiadra
              jest b wygodnie przy jej pomocy
              • kasiek-kd Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 22:32
                nawet jesli zachlapię piana, to i tak potem płucząc siebie zmywam pianę ze ścian,
                myję rzadko płynem na ściereczce (a mam podobno trudną szklana mozaikę)
                a głowy myjemy zawsze z M
              • mieszko02 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 20:56
                to faktycznie, słuchawka nie jest potrzebna, u mnie niestety inny kranik po przeciwnej stronie łazienkisad
    • mieszko02 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 19:43
      brakuje mi "podłogówki" w wiatrołapie
      • a-bara Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 20:25
        Dokładnie!!!
        Z oszczędności zamontowałam kaloryfer - jedyny na parterze oprócz łazienki. Największy błąd w moim domu. Zimno w nogi i non stop mokra podłoga w okresie jesienno-zimowo-wiosennym. Trójka dzieci na stanie i wiecznie słyszę : Mamo mam mokre skarpety! Sama zanim wejdę do pokoju na 99% wdepnę w pośniegowe błotkosad Aha i stały element ozdobny to mop stojący pod ścianąsad
        • autumna Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 08:28
          Cieszcie się, że w ogóle macie wiatrołapy. Ja miałam wszystko otwarte i w salonie zwyczajnie ciągnęło od drzwi zimnym po nogach.
        • mieszko02 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 21:07
          to mamy tak samo, nie pamiętam już czy z oszczędności czy ułatwienia sobie/"fachowcom", ale do dziś plujemy sobie w brodę, że w kibelku na dole i wiatrołapie powiesiliśmy kaloryfery zamiast podłogówki. Wierzę, że nadarzy się kiedyś okazja naprawienia błędusmile
    • kaga9 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 20:36
      Otwarta kuchnia. To znaczy, jeśli komuś się podoba lub jest użyteczna, to niech ma, pozwalamwink. Sama bym nie chciała.
      Urządzenie domu pod hasłem "w tym roku lubię <np.> fiolet" i potem pozbywanie się tego fioletu przez lata, bo już po roku miłość do niego przeszła.
      Robienie tzw.prowizorek, które w efekcie trwają lata.
    • ewa_2009 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 21:10
      Ciemnogranatowe kafelki na "wysoki połysk" w łazience na podłodze. Widać każdy paproszek i każdą kroplę wyschniętej wody. Na szczęście u znajomych.
      • sajolina Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 22:49
        podobny efekt jest przy ciemnych matowych kaflach
    • kol.3 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 22:01
      Domek w stylu dworkowym - w domku drapowane w sposób skomplikowany zasłony złożone z kilku kawałków, takoż firanka w stylu drapowanej kurtyny.
      Żyrandole kryształkowe składające się z miliona kryształków (odkurzanie), sufit podwieszany częściowy, ukrywający oświetlenie ledowe.
    • sigrid.storrada Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 22:30
      Jeśli chodzi o otwarte kuchnie nie mam problemu.
      Spotkałam się z czymś gorszym, na szczęście tylko w hotelu. Połączenie sypialni z łazienką - coś jak tu: ladnydom.pl/budowa/51,106568,10050949.html?i=3. Leżysz sobie w łóżku, trochę przysypiasz a prysznic drugiej osoby stawia cię na równe nogi, bo dzwięk jakby łóżko miało zaraz zatonąć. No i jeszcze mleczna, niemal przezroczysta ściana łazienki - nawet jeśli jesteś z bliską osobą to trochę krępujące.
      • keepersmaid Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 23:24
        Mam z jednej strony przedpokoj-salon--jadalnie-kuchnie wszystko otwarte, a z drugiej sypialnie z lazienka - tez otwarte.
        Jest swietnie, no ale mieszkam sama.

Za to odpada: biala podloga np. kafelkowa - widac kazdy proszek i wlosek, czarna lub inna ciemna gladka podloga lub kafelki - widac kazdy pylek lub krople wody. Okna-balkony-werandy od poludnia-poludniowego-zachodu - masakra.
      • pitahaya1 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 12:00
        A co powiesz na takie rozwiązanie: łazienka połączona z sypialniąsmile Oddzielona od łóżka takim murkiem wysokości 1m, za murkiem zaś toaleta, bidet i wszystko inne. No i wannasmile
        Tak się więc jedno próbuje zasnąć a drugie na kibelku siedzi i wzdychasmile

Widziałam niejednokrotnie, więc to nie jednorazowy pomysł właścicieli.
        Pół biedy przepierzenie, ale brak ścianki, choćby szklanej, to dopiero zjawisko.
    • ookaa Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 27.01.15, 23:49
      Zrobienie gniazd do wtyczek bez wcześniejszego dokładnego przemyślenia, gdzie, co będzie w przyszłości stało. W rezultacie kilka gniazd bezużytecznych, bo zastawionych meblami.
      • alhana82 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 11:35
        przy wykańczaniu ścian nie zwrócenie uwagi czy jest zapas dla rolet - brak możliwości otworzenia okna, tylko uchylenie
        przy wykańczaniu łazienki kaflami do połowy ściany nie uwzględnić konieczności doklejenia jeszcze jednej warstwy karton gipsów, brzydki cokół został kurzołapką
        uwierzeniu kafelkarzowi "jak ja Pani zrobie jasne fugi nie będzie problemu z ich domyciem" zafarbowane na rudo jeszcze przed zamieszkaniem.
        montaż drzwi wejściowych, gdy nie było jeszcze ogrzewania, po 2 latach po włąćzeniu ogrzewania drzwi się rozszczelniła, ale już gwarancji an nie nie było (w międzyczasie było grzane i temp poniżej 0 ni spadała, ale nie było to 22C)
      • pamana Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 15:23
        I to taki błąd?
        Zmieniasz wystrój i gniazdka jak znalazł, nie widze problemu w dodatkowych, nieuzywanych gniazdkach zastawionych meblami.
    • sangrita Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 17:57
      Mlecznoszklane drzwi do łazienki. Z salonu widać, co użytkownik łazienki akurat robi, czy siada na kibelku, czy bierze prysznic i czy już założył majtki.

Balkon z betonowym murkiem zamiast siatki/barierek - koleżanka jest przeszczęśliwa, że mają taki piękny widok z salonu, tylko żeby dostrzec ten widok znad murku, to trzeba dosłownie nos do szyby przycisnąć.

Kuchnia na parterze, jadalnia na pierwszym piętrze.

Podzielenie jednego wielkiego pokoju na salon i sypialnię - tylko w taki sposób, że okno jest tylko w sypialni, do salonu wpada nieco światła z przedpokoju przez przeszklone drzwi...

Wszytsko u znajomych na całe szczęście.
      • rapunzel72 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 18:18
        W związku z wymianą mebli w kuchni wstawienie nad kuchenką nowych płytek pod kolor mebli. Płytki były zielone gładkie i na wysoki połysk. Widać było na nich nawet smugi z płynu do szyb, jeśli ich precyzyjnie nie wypolerowałam.
        Masakra.
    • ikka135 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 21:59
      W nie moim domu, podpatrzone. Zamiast drzwi do łazienki -psedofiranka. Łazienka ogólnodostępna. Zapchanie, a później zamurowanie kratek wentylacyjnych, bo "zimno leci". Zaklejenie kontaktów taśmą zamiast montażu nowego gniazda. Montaż listew przypodłogowych na odwrót. Budowa szamba w piwnicy. Kiedyś się zapchało. O efektach węchowych nie wspomnę.
    • solejrolia Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 22:03
      łazienka z kibelkiem. i brak osobnego WC.
      sad
    • tuvalu1 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 28.01.15, 23:11
      - działka 30 cm niżej niż ulica po jej utwardzeniu i położeniu asfaltu, ciągle mokro.
      - budynek o "ciekawym" projekcie, czyli małe pokoiki chaotycznie rozmieszczone, karkołomna klatka schodowa, wniesienie kanapy to był koszmar. Kompletnie nieustawne poddasze.
      - gniazdka elektryczne na poziomie podłogi, czyli notorycznie zasłonięte przez szafki, stoły nawet krzesła. Do tego czajnik elektryczny Philipsa o długości kabla 0,5m lub mikrofalówka z kablem 1m - czyli herbata "po turecku" tzn. z podłogi.
      - gniazdka elektryczne na wysokości 75 cm gdy standard wysokości blatu dla stołów i biurek to 80 cm.
      - okno dachowe z uchwytem na wysokości 2,6 więc otwierane okazjonalnie, kijem od szczotki.
      - firanki upięte na wysokości "dam radę stojąc na palcach". Ręce mdleją, nogi drżą, sport ekstremalny.
      - pralka w prawym kącie gdy drzwiczki otwierają się "w lewo". Włożyć pranie to problem za to wyjąć - mission impossible.
      • anirat Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 29.01.15, 09:01
        W kuchni brak szafki na wysokie butelki np. napoje, oleje itp. Brak schowka na stolnice, dużo gotuje i piekę.
      • agatazieba Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 19:17
        a nie da się przełożyć dźwiczek od pralki na drugą stronę? u nas serwis firmowy to zrobił.
        • angazetka Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 31.01.15, 12:45
          "Dźwiczek"!!!
          big_grin
          • kasiek-kd Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 31.01.15, 13:26
            NIE DA - u mnie podobna sytuacja (projektował arch. wnetrz!)

przy czym drzwiczki otwieram "na kąt ostry" tak z 60 stopni, bo bloku je szafka umywalkowa!!!
            sa pralki otwierane odwrotnie, ale te które znalazłam kosztowały 2-3 razy drożej
            męczę się...bo piorę czesto przy dużej rodzinie

("dźwiczki" to brzmi gwarowo....prawobrzeżna strona Warszawy, albo jej okolica smile )
            • angazetka Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 31.01.15, 19:02
              Wiem smile Tzn. słyszę to, ale zapis mnie zabił smile
            • michaga Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 02.02.15, 18:18
              Wystarczy kupić pralkę otwieraną od góry.
              • kasiek-kd Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 02.02.15, 21:59
                a jak wg ciebie postawić na takiej pralce suszarkę?
        • tuvalu1 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 31.01.15, 19:35
          Być może się da. To nie u mnie więc nie znam konkretów ale widok pani domu zwisającej z szafki kuchennej by zajrzeć do wnętrza pralki bardzo inspirujący.
          img.karaoke-lyrics.net/img/artists/17118/balet-342215.jpg
    • stara-a-naiwna ha, ha, ha - same hity 29.01.15, 09:12
      jak z ruskich stron wynajmu mieszkań
      wink

żartuję, to wcale nie jest śmieszne

u mnie (mamy dom budowany 'tanim kosztem" i wynajmowany 15 lat) jest wieczny remont i wieczna walka z prowizorkami.
      jedyny problem to mała, nie otwarta kuchnia (tzn. kuchnia ma podwójne drzwi do salonu - ale tam sa skórzane kanapy na które czai się kot szkodnik).
      Projekt kuchni nie zakłada posiadanie jednocześnie: kuchenki, zlewu, zmywarki i lodówki. Jak by się nie kombinowało jedna z tych rzeczy MUSI stać na innej ścianie... albo trzeba by zrezygnować ze stołu (ewentualnie dać jakiś mini-min z rozkładanymi krzesełkami z Ikea)

Wielkość kuchni i salonu w porównaniu do metrażu całego domu = niczym z bloku i M2

• frestre Re: ha, ha, ha - same hity 29.01.15, 09:54
        candy trio ma 3 w jednym...kuchenka+piekarnik i zmywarka
        moje marzenie do kuchni 2mx2,5m w blokowisku
        • stara-a-naiwna Re: ha, ha, ha - same hity 02.02.15, 12:03
          mini maleństwo dla singla wink
          ja moją (zmywarkę) 45 puszczam codziennie - więc tą mini bym chyba 3 razy dziennie musiała

ale ogólnie rozwiązanie dobre (nie licząc, ze u mnie do zmywarki się ciężko dostać do dolnego kosza bo stoi stół i jest wyliczone co do cm. otwieranie drzwi)
          • rapunzel72 Re: ha, ha, ha - same hity 02.02.15, 23:01
            Jestem w szoku, również puszczam codziennie 45, ale przy 5 osobach, aczkolwiek przyznam, że duże gary myję ręcznie.
            Przy nader wymyślnych posiłkach w weekend 3 razy na dwa dni.
      • budzik11 Re: ha, ha, ha - same hity 29.01.15, 15:01
        stara-a-naiwna napisała:

> Wielkość kuchni i salonu w porównaniu do metrażu całego domu = niczym z bloku i
        > M2

Ja mam odwrotnie - salon niepotrzebnie wielki, jakbym wesela co tydzień robiła. Za to sypialnie malutkie, circa 12m2. Ale człowiek młody był, głupi, cieszył się z przestrzeni uncertain
        • stara-a-naiwna Re: ha, ha, ha - same hity 29.01.15, 16:57
          czyli po nas dwóch widać - ze najlepsze to co wypośrodkowane.
          ja mam sypialnie średnie (na piętrze)
          na dole nie wiem co mi tyle miejsca zajmuje? (osobne WC, osobny prysznic, wnęka pod schodami = szafa, obok spiżarnia, korytarz i wejście do kotłowni, i wbudowany w bryłę domu garaż)

kuchnie mam porównywalną a salom mniejszy niz ten który miałam w mieszkaniu (50m w starym budownictwie = miałam 2 pokoje)

• sangrita Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 29.01.15, 18:58
      Dodam jeszcze jeden genialny pomysł, który akurat we własnej chałupie popełniłam. Umywalka z szerokim blatem. Myślałam, że będzie gdzie pastę do zębów położyć itp. Oczywiście pasta do zębów jest obowiązkowo zawsze schowana zgodnie z polityką nietworzenia wystaw, a na blacie zbiera się tylko brud. Mycie - tragedia. Najpierw trzeba uważać, żeby specyfikiem do mycia umywalki nie obświnić mebla łazienkowego, a potem trzeba ten specyfik gąbeczką dokładnie ścierać, bo przecież blatu spłukać nie można.
      • asfo Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 06.02.15, 17:01
        Haha, ja zrobiłam lepiej - przez zagapienie pozwoliłam panu budowlańcowi wynieść na śmietnik drzwi od aktualnie używanej szafy - razem z drzwiami od szafy faktycznie przeznaczonej do rozbiórki. Teraz mam szafę bez drzwi, która niby jest przeznaczona do wymiany, ale jeszcze nie wiadomo kiedy. ;-/
    • godiva1 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 29.01.15, 19:54
      1. Kuchenne szafki maja szyby zamiast byc z solidnego drewna. Widac balagan na polkach, i chaos.
      2. Przerobienie kominka gazowego na zwykly (bo taki daje lepsza atmosfere), nie sprawdziwszy jaki komin ma wyciag (mial slaby i trzeba bylo z powrotem instalowac gazowe rurki)
      • smutas13 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 08:30
        Widziałam u kogoś: wejście do sypialni z salonu - bez drzwi.
        Bez sensu.
        • ewa_2009 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 04.02.15, 20:01
          Przebijam - w mieszkaniu dtrzwi wyłacznie do łazienki i wc. Nowe mieszkanie dla 4-osobowej rodziny z nastolatkami.
          • kasiek-kd Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 05.02.15, 13:18
            OJOJOJ
    • autumna Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 09:10
      Beztrosko wywalić na śmietnik "niepotrzebne" drzwi do pokoju, używanego jako dzienny. Tym samym narobić kłopotu kolejnym lokatorom (nam znaczy się), którzy chcą z tego pokoju zrobić sypialnię. Blok z lat 60, metalowe futryny, obecnie na rynku brak drzwi pasujących do ówczesnych standardów.
    • izunia_milo Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 10:22
      Stan zastany:

- schody na piętro prawie na środku salonu, zaraz przy kominku który jest posadowiony centralnie
      - na piętrze jedna, otwarta, ogromna sypialnia na około komina
    • heca7 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 10:57
      Rury od ogrzewania idące po ścianie w sralonie. Zasłaniam zasłonką ale są wink Ta sama rura dociera do sypialni na piętrze gdzie kończy się odpowietrznikiem na wysokości kaloryfera. Nie ma jak zasłonić.
      Nie upilnowani murarze tak bogato chlapali zaprawą, że prawie całkiem zatkali w ścianie przewód do kominka. W rezultacie musieliśmy wybudować w rogu pokoju na parterze nowy komin idący przez piętro (mam ciepło w szafie!) i strych.
      Brak jakiegokolwiek miejsca na schowanie odkurzacza na parterze domu. Może to się zmieni po przebudowie dość dużej kuchni.
      • dido_dido Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 15:35
        Heca, nie mogłam się powstrzymać - co to jest sralon? Takie ekskluzywne wc? smile smile smile
        • heca7 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 30.01.15, 16:15
          To duży pokój dzienny ale trudno coś co ma 20m nazwać szumnie salonem big_grin
          • eri22 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 31.01.15, 21:21
            szafki kuchenne na deskach dębowych
          • hbinko Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 03.02.15, 08:00
            Piękne dębowe parapety-ciągły kurz, donice nie daj Boże przelane.
      • stara-a-naiwna Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 03.02.15, 14:05
        mam takie same!
        eee... jakoś tego nie zauważam

ale faktycznie jak napisałaś to "niezła wiocha'
        wink

> Rury od ogrzewania idące po ścianie w sralonie
    • sandriks Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 04.02.15, 15:05
      Dywan shaggy... pochłaniacz wszystkiego co się da uncertain
      • edziakrys Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 06.02.15, 09:15
        Zakochaliśmy się w desce podłogowej z bambusa prasowanego.... Kuźwa!!! Bez wzajemności! Po Dwóch tygodniach uzytkowania dzieci bały się wejść do salonu. Nie dość, że widać każdy kłaczek to rysze się nawet przy chodzeniu. Dzieciaki nie lubią kapci więc latem przy bosym chodzeniu widać WSZYSTKIE ślady. Każdy mebel podklejony filcem, a mimo to zostają rysy. A Cena kosmiczna...
        U koleżanki: kominek w salonie ustawiony przy ścianie pod kątem bez wcześniejszego przemyślenia ustawienia mebli, w skutek czego siedząc na kanapie ogląda się bok i tył kominka, a tenże zwrócony jest na stół.
        U rodziców: olbrzymia kuchnia Ok 35m2 gdzie szafki i lodówka stoją na jednej ścianie, na przeciwko piec, a pomiędzy nimi zlew. Przy gotowaniu obiadu nakręca się taką kilometrówkę, że do obiadu siadałam jak do odpoczynku...
      • alhana82 Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 11.02.15, 18:13
        shaggy na panela powoduje lodowiskotongue_out
        U koleżanki pomagało tylko chodzenie gołą stopą
        kapcie, skarpetki czy rajstopy i jaaaazda
    • wredna.czarovnica Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 11.02.15, 17:13
      W pewnym markecie budowlanym była promocja na antypoślizgową terakotę. Cena była bardzo atrakcyjna, więc pomyślałam, że można taką podłogę ułożyć w kotłowni. Doszorowanie płytek po fugowaniu skończyło się starciem szczotki ryżowej. Przy myciu mopem pozostają powyrywane nitki materiału. No ale jest suuuper bezpiecznie i nikt się nie poślizgnie! Miałam pomysł, żeby te same płytki ułożyć na tarasie ale małżon wybił mi to z głowy. Do tej pory jestem mu za to wdzięczna.
      • kasiek-kd Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 12.02.15, 14:15
        no to ja taką wymyśliłam taką (grafitowy kolor) do dużej dziecięcej łazienki
        i na loggię - teraz bardzo żadko ja myję:
        udaje sie tylko reczne szorowanie szczotą a potem bawełnianą ścierą
        na kolanach-najbardziej niszcze legginsy

ale - nie ślizgamy się
        brudu nie widać smile a szarawy nalot kurzu "ginie" na tych kaflach
        fugi na szczęscie mam grafitowe
        • kasiek-kd Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 12.02.15, 14:15
          ups- rzadko
    • plawi.konik Re: najgorsze pomysły przy urządzaniu domu 13.02.15, 11:55
      Podłogówka w spiżarni u znajomych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka