Dodaj do ulubionych

Nowa pralka

02.02.15, 11:21
Witam. Obecnie mam pralke indesit wil105,ktora po 5,5 roku użytkowania zaczela sie psuc. Chcemy kupic nowa ale nie wiem jaka wybrac. Właściwie nie mam określonego poducenta. Moje wymagania sa takie :niska cena, najwyzsza klasa energetyczna, krotkie programy oraz 5 lat gwarancji od producenta.
Może cos polecacie.
Tak na prawdę nie chcemy wywalac duzo kasy, bo wiadomo jak to jest z pralkami teraz.
Obserwuj wątek
    • chris1970 Re: Nowa pralka 02.02.15, 11:39
      Podpowiem tyle, żeby wybierać pralki z silnikiem indukcyjnym, a nie szczotkowym.
      To zapewni, że pralka będzie oszczędna energetycznie i nie będzie się tak psuła, oczywiśce ze strony silnika i bębna.
      5 letni okres gwarancji darowałbym sobie. Najczęściej w takich gwarancjach warunki są niekorzystne, np. są zapisy, że pralka nie może być wymieniana, a naprawiana w nieskończoność. Tobie pralka popsuła się po 5,5 roku się popsuła i tu gwarancja niewiele dała.
    • quistista Re: Nowa pralka 02.02.15, 12:46
      Podlaczam sie do pytania. Wlasnie umarl nam whirlpool po 6,5 latach intensywnego uzywaniasad
    • budzik11 Re: Nowa pralka 02.02.15, 13:06
      Skoro ważna jest cena, to nie kupujcie pralki w najwyższej klasie energetycznej. Różnica w cenie nigdy nie zdąży się zwrócić, kiedyś liczyliśmy z mężem - taki sprzęt musiałby działać ze 30 lat, żeby się to zwróciło w rachunkach za prąd, a to przecież niemożliwe. Lepiej kupić tańszą i na tym oszczędzić.
      Ja mam Electroluxa i bardzo sobie chwalę, chociaż nie była najtańsza, więc nie spełnia Twoich kryteriów.
      • rapunzel72 Re: Nowa pralka 02.02.15, 13:40
        Ja mam ładowaną od góry najtańszą polara, ale miała dużo dobrych recenzji.
        Ze swej strony radzę wybrać taką, która ma program prania ręcznego w 30 stopniach. Moja ma tylko 20 lub 40 stopni.
        Zastępczo korzystam z delikatnego w 30 stopniach, ale to jednak nie to samo.
        Sporo ubrań ma teraz taki wymóg niestety.
        • chris1970 Re: Nowa pralka 02.02.15, 15:27
          Pralki ładowane od góry dla wielu firm produkowane były w zakładach Mastercook we Wrocławiu. Obecnie to firma bankrut, przyszłość niepewna. Nie wiadomo, czy Bosch przejmie zakład, czego chce załoga, czy małe zwinne rączki z nad Żółtej Rzeki, czego pragnie syndyk.
          Może być problem z częściami zamiennymi.
          • rapunzel72 Re: Nowa pralka 02.02.15, 15:57
            Pozostaje mieć nadzieję, że polara nie robili.uncertain
            • chris1970 Re: Nowa pralka 03.02.15, 10:10
              Robili dla Whirlpoola, czyli dla Polara również smile
              • rapunzel72 Re: Nowa pralka 03.02.15, 10:41
                Znaczy trzeba odkładać na nową.wink
                • chris1970 Re: Nowa pralka 04.02.15, 11:18
                  Śledziłbym losy Mastercooka i trzymał kciuki aby fabryka dostała się w dobre ręce, które utrzymają produkcję. Firma była największą w Europie fabryką produkującą pralki ładowane od góry.
    • tuvalu1 Re: Nowa pralka 03.02.15, 23:46
      Dobrze jest wejść do serwisu AGD w pobliżu domu, zapytać się jakie pralki najczęściej się psują... i taki model KUPIĆ! Wtedy jest pewność że w razie awarii zostanie szybko i sprawnie naprawiona, części zamienne będą długo dostępne i tanie, a fachowcy doświadczeni wink
      • kamw1807 Re: Nowa pralka 04.02.15, 01:10
        Nie przepadam za tą firmą i nigdy nie miałem przekonania, ale jak się okazuje daje radę,
        /Mowa o BEKO, mają sprzęt a na pewno pralki znacznie lepszej jakości niż np. równie tania amica.Beko ma najtańszy sprzęt, ma moja mama pralkę Beko, która ma ok 10 lat użytkowana intensywnie, zero napraw, z zewnątrz wygląda już na staruszkę, ale działa bez zarzutu, moja ciotka ma pralkę i lodówkę beko i bardzo sobie chwali, poprzednią lodówkę również Beko oddała mi na działkę gdzie chodzi nadal a ma już jakieś 13-15 lat,

moich oczekiwań odnośnie sprzętu akurat ta firma nie spełnia, ale jeżeli szukasz czegoś w miarę solidnego w niskiej cenie to postaw na Beko, pralkę kupisz za 800-900zł

z programów każdy model ma to co potrzebne na co dzień, bawełna, syntetyki, deliaktne, wełna, program krótki, funkcje typu dodatkowe płukanie, regulacje obrotów i jakiś swój program, typu koszule, ciemne ubrania, czy dziecięce...teraz już w każdej to występuje.

Co do programu krótkiego ja np. korzystałem chyba 2 razy.. nie uważam, nie lubię i wcale nie jest oszczędniej, poza tym są w nim tylko 2 płukania a to dla mnie za mało, lubię odbrzxe wypłukane pranie.
        • rapunzel72 Re: Nowa pralka 04.02.15, 07:50
          A ja z programu krótkiego - 15 minut korzystam często zamiast prania wstępnego, jak mam kilka brudniejszych rzeczy. Potem dorzucam normalnie brudne ubrania i piorę cały wsad.
      • linn_linn Re: Nowa pralka 04.02.15, 08:20
        Rada roku.
    • jag_2002 Re: Nowa pralka 05.02.15, 21:07
      unikaj Amiki - spełnia Twoje kryteria, mojego męża tez, ale klnę na nią na czym świat stoi (pisałam w innym watku)
      nie dopiera
      nie oczyszcza z kociej sierści jak poprzedni Elektrolux
      jak zmienisz zdanie, to zaczyna cykl prania od nowa, wypluwajac proszek, Elektrolux "pamietal" ze juz pobral
      najdluzej ostatnia 1 minute (wpatrujac sie w wyswietlacz) przetrzymalam 5 minut, potem pobawilam sie w wylaczanie i odblokowywanie
      nie rozwiazalam problemu krochmalenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka