Dodaj do ulubionych

Jaki robot?

07.02.15, 10:56
Poradźcie dziewczyny. ja u siebie mam dużo sprzętu, muma5, Bender z pojemnikami i do miksowania, mikser ręczny, rozdrabniacz, sokowirówkę itd. Lubię gotować i piec.
Teraz poznałam pana, który w domu nic nie gotuje poza jajecznicą. Ma jakieś patelnie, kilka garnków i tyle. Ponieważ chce czasem weekend spędzić u niego to chciałabym cos tam wybrać i kupić, w miarę funkcjonalnego, żeby zrobić naleśniki, placki ziemniaczane, sałatkę jakąś, wyrobić jakieś ciasto na pizze czy coś i nie wiem co kupić, żeby nie za drogo, żeby w miarę funkcjonalne, przede wszystkim dla mojej wygody. Nie wyobrażam sobie jadzenia tylko na mieście a w domu kanapki. Myślałam o Benderze bardziej rozbudowanym, może o mumie4 w jakiejś promocji. No nie wiem, a muszę się zastanawiać. Macie jakieś typy, sugestie, będę wdzięczna. Myslę, że z maszynki do miesa korzytać nie będę, podobnie z wyciskarki do cytrusów.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Jaki robot? 07.02.15, 12:45
      anirat napisała:

> Poradźcie dziewczyny. ja u siebie mam dużo sprzętu, muma5, Bender z pojemnikami
      > i do miksowania, mikser ręczny, rozdrabniacz, sokowirówkę itd. Lubię gotować i
      > piec.
      > Teraz poznałam pana, który w domu nic nie gotuje poza jajecznicą. Ma jakieś pat
      > elnie, kilka garnków i tyle. Ponieważ chce czasem weekend spędzić u niego to ch
      > ciałabym cos tam wybrać i kupić, w miarę funkcjonalnego, żeby zrobić naleśniki,
      > placki ziemniaczane, sałatkę jakąś, wyrobić jakieś ciasto na pizze czy coś i n
      > ie wiem co kupić, żeby nie za drogo, żeby w miarę funkcjonalne, przede wszystki
      > m dla mojej wygody. Nie wyobrażam sobie jadzenia tylko na mieście a w domu kana
      > pki. Myślałam o Benderze bardziej rozbudowanym

Mnie też wydaje mi się że blender, standardowo wyposażony plus np. hak do wyrabiania ciasta, w zupełności wystarczy bo warzywa poszatkuje, zmiksuje co trzeba i wyrobi ciasto.
      smile
      • anirat Re: Jaki robot? 07.02.15, 13:37
        a jest taka opcja hak do wyrabiania ciasta w blenderze?
        • squirk Re: Jaki robot? 07.02.15, 13:47
          anirat napisała:

> a jest taka opcja hak do wyrabiania ciasta w blenderze?

Tak, mam taki hak. Mój blender to jeden z modeli Brauna ale inne firmy też na pewno na ten patent wpadły. Bardzo przydatny jest ten hak, wyrabia mi ciasto na słodkości, pierogi, miesza rozmaite farsze.
          Inny praktyczny przydaś to mini-pojemnik, taki bzyczek do posiekania czosnku czy ziół, też dokupiony do blendera osobno.
          • anirat Re: Jaki robot? 07.02.15, 13:52
            a jaka jest pojemność tego pojemnika, w którym pracuje ten hak?
            • squirk Re: Jaki robot? 07.02.15, 14:02
              anirat napisała:

> a jaka jest pojemność tego pojemnika, w którym pracuje ten hak?

W moim modelu ma ok. 2 litrów.
              • anirat Re: Jaki robot? 07.02.15, 16:13
                O to ładny, mogłby być.
              • ookaa Re: Jaki robot? 07.02.15, 16:38
                Squirk, podaj, bardzo proszę, markę i model. Co ja będę się przedzierać przez setki ofert, skoro Ty masz sprzęt sprawdzony smile. Ten hak, co umie wyrobić ciasto na pierogi zafrapował mnie bardzo.
                • squirk Re: Jaki robot? 07.02.15, 18:04
                  ookaa napisała:

> Squirk, podaj, bardzo proszę, markę i model. Co ja będę się przedzierać przez s
                  > etki ofert, skoro Ty masz sprzęt sprawdzony smile. Ten hak, co umie wyrobić ciasto
                  > na pierogi zafrapował mnie bardzo.

Kupiłam go wiele lat temu (z 8 albo 10) za jakieś 280 zł przez Allegro, nie mam tu kartonu po nim ale to podstawowy dość zestaw, bodajże MR 6550, wyglądający tak:
                  www.sferis.pl/pictures/56/S7/247226-47900-product_original-blender-reczny-braun-mr-6550-mca-mr-530ca-600w-bialo-niebieski.jpg - w zestawie jest tarka z wkładkami do tarcia i krojenia w plastry (po 2 różne grubości oczek/plastrów)
                  Dokupiliśmy hak do ciasta i "bzyczka" do siekania czosnku, ziół, sera czy orzechów i teraz mój zestaw wygląda tak - www.megamarket.com.pl/kupic_img2/144/600x600_braun_blender-braun-mr-570-fpkhc-mr-6550-mkfp-hc.jpg

Zaznaczam, że kupowałam wiele lat temu i już wtedy był na rynku model lepiej wyposażony no i oczywiście są też inne firmy produkujący taki sprzęt - ja zadowolona jestem z tej bo innych nie znam, zepsuł się kiedyś silnik więc go wymieniliśmy, reszta działa jak działała, jak mi się zepsuje to się chyba zapłaczę, bardzo mi się przydaje. Chwalę bardzo bo gdybym miała ciasto na ciastka czy pierogi albo masę na placki ziemniaczane robić ręcznie toby mi się nie chciało albo bardzo bym marudziła. "Poważne" ciasta wyrabia mi maszyna do chleba.
                  Ma wadę - trzepaczka ubija pianę dość porządnie ale nie na sztywno, trzeba ją "dobić" trzepaczką ręczną. Irytujące ale wybaczam bo reszta sprzętu działa bez zarzutu.
                  • anirat Re: Jaki robot? 07.02.15, 18:38
                    Pooglądałam różności na allegro i na innych stronach i taki blender teraz to około 400 zł. Ten pojemnik duży to teraz maja max 1,5 l. hak do wyrabiania ciasta jest rzadko, ale można znaleźć i chyba najlepsza opcja to właśnie Braun.
                    Ale wróciły rozważania, czy może jednak jakiś robot kuchenny Bosch, znalazłam w podobnej cenie i na nawet cube cuter, tyle ,że wtedy trzeba by kupic dodatkow jakiś najtańszy marketowy blender za kilkadziesiąt złotych, bo jednak ten kubek do siekania 0,5 l i końcówka do miksowania mi się przydają. Musze jeszcze pomyśleć. Ja mam muma5 i do tego właśnie taki prosty blender, ale ma trzepaczkę, pojemnik 0,5l i końcówkę do miksowania, kupion kiedyś w biedronce.
                  • ookaa Re: Jaki robot? 07.02.15, 22:12
                    Squirk, bardzo dziękuję za dogłębną recenzję smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka