Dodaj do ulubionych

Mól a komar

19.07.16, 16:26
Mieszkam w pobliżu Odry - co poza urokami miewa wadę - przylatują komary. W tym roku jest nieźle - odpukać! Ale za to zauważyłam, że do mojej szafy przybył jakiś mól. Albo i więcej.
No to rozpoczęłam operację trzepania co się da - kiedy wzrok mój spoczął na ustrojstwie, które służy do uśmiercania komarów. Takie coś z podpiętą buteleczką, całość do umieszczenia w kontakcie. No i tu mam pytanie - czy na mole to też zadziała? Czy jednak mól wystarczająco różni się od komara aby nie zginąć marnie od zawartości tego specjału?
Obserwuj wątek
    • sobo-tta Re: Mól a komar 19.07.16, 17:29
      Mól, to motyl, a komar, to komarowate. Nie wiem, czy urządzenie do umieszcanie w kontakcie zadziała na wszystkie owady.
      Parę miesięcy temu zaczęłam spotkać mole w jednym z pokojów. Nie latały stadami, a co parę dni pokazywał się (i ginąłwink) jeden. Kupiłam pułapkę monitorującą na mole odzieżowe. Nazwy firmy nie podaję, by nie być podejrzaną o spamowanie.
      Pułapkę postawiłam na szafie. Przez pierwszy miesiąc nic w niej nie było. Po drugim, gdy przypadkiem sprawdziłam (zapomniałam o niej) zobaczyłam 8 molich truchełek. W pokoju już nic nie latasmile
      • wadera3 Re: Mól a komar 19.07.16, 18:45
        To może pospamuj na priv, bo ja poszukuję bezskutecznie czegoś skutecznego.
        Od dawna walczę z molami odzieżowymi, piorę, odkurzam wietrzę, ustawiam różne cuda zapachowe i nic, co jakiś czas w kolejnej szafie odkrywam mola albo jego larwy.
        • horpyna4 Re: Mól a komar 20.07.16, 09:18
          Bardzo skutecznie wytępiłam w swoim czasie mole odzieżowe preparatem Kapo w aerozolu. I od tamtego czasu mniej więcej raz na rok (albo i rzadziej) spryskuję nim wnętrze szafy - jak na razie wystarcza.
          • wadera3 Re: Mól a komar 20.07.16, 11:18
            Horpyno, na litość a gdzie Ty toto kupujesz? od czasu kiedy o tym wspomniałaś, bodaj parę lat temu, poszukuję tego cuda i nigdzie nie natrafiłam.
            • horpyna4 Re: Mól a komar 20.07.16, 17:00
              Fakt, kupiłam dość dawno i na pewno w sklepie stacjonarnym. Ale od tamtego czasu wielokrotnie widywałam oferty w sklepach internrtowych.

Toto jest produkcji francuskiej firmy Brunel, a u nas importem i dystrybucją zajmuje się Eurochemia Wrocław. A może zajmowała się i przestała? Też możliwe.
              • wadera3 Re: Mól a komar 20.07.16, 18:36
                Dzięki, jest to już jakaś wskazówka.
      • anu_anu Re: Mól a komar 19.07.16, 20:42
        Proponuję nie przesadzać w drugą stronę, nie każda pozytywna opinia to spam! Jeżeli coś jest OK - to niby czemu nie można o tym napisać?
        • sobo-tta Re: Mól a komar 19.07.16, 21:29
          To piszęwink
          Znam dwie firmy: Bros i Expel. Jedna wytwarza pułapki feromonowe na mole, a druga pułapki monitorujące na mole.
          Środki odstraszająje (lawenda, cedr, saszetki zapachowe) nigdy nie u mnie działały. W sklepach, w których kupowałam, mylono mole spożywcze z molami odziezowymi. Nie można stosować zamiennie pułapek na nie.
          Mole spozywcze też wyłapałam pułapką feromonowąsmile
          • ajaksiowa Re: Mól a komar 20.07.16, 06:48
            Zainteresowały mnie te pułapki feromonowe,powiedzcie jaki jest koszt użytkowania tego ustrojstwa smile
            • sobo-tta Re: Mól a komar 20.07.16, 16:48
              Nie pamiętam ceny, ale preparat nie jest drogi. Kupowałam w stacjonarnym sklepie z nasionami, środkami ochrony roślin itd.
              W internecie, w porównywarkach cen są oferty:
              www.ceneo.pl/27233294
              www.nokaut.pl/srodki-i- -owadom/bros-pulapka-feromonowa-na-mole-odziezowe-1-szt-br-304-1fb1a16e95cd97422562cbd39f837935.html?pid=1&cid=995&gclid=CP7Iisykgs4CFbcW0wodbXoGlw
              selgros24.pl/Chemia-gospodarcza/Srodki-czyszczace/Srodki-przeciw-owadom-gryzoniom-i-innym-szkodnikom/BROS/BROS-PULAPKA-FEROMONOWA-NA-MOLE-ODZIEZOWE-pp56919.html
              • ajaksiowa Re: Mól a komar 21.07.16, 06:43
                Ale mnie chodzi o to na ile czasu starcza ten wkład feromonowy i ile kosztuje smile
                • linn_linn Re: Mól a komar 21.07.16, 08:09
                  Info sa w linkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka