Dodaj do ulubionych

problem z czarnym praniem

01.12.16, 10:24
czarne pranie mi śmierdzi. Przede wszystkim mężowskie majtki, skarpety i polówki. Mogę prać w 60 st., suszyć na wietrze, przy kaloryferze i w suszarce bębnowej, mrozić w zamrażalniku a nawet odkażać w mikrofali i nic! Śmierdzi już od dawien dawna, co robić? wink
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: problem z czarnym praniem 01.12.16, 15:05
      Ciemne ciuchy, szczególnie bawełniane lub z dużym dodatkiem, to w ogóle są zapachowo problematyczne. Raz przepocisz i pozamiatane.
    • an-i-ka Re: problem z czarnym praniem 01.12.16, 15:20
      Może uprać z dodatkiem środka do dezynfekcji?
    • autumna Re: problem z czarnym praniem 01.12.16, 18:40
      A w jakich środkach pierzesz (proszek, płyn zmiękczający) i czym ci to śmierdzi?
    • sanrio Re: problem z czarnym praniem 01.12.16, 19:17
      zapomniałam dopisać - śmierdzi stęchlizną, taką niedosuszoną szmatą wink Piorę w płynie do prania OMO + płyn do zmiękczania Sofin. Ale śmierdzą tylko czarne ubrania.
      • damdalen Re: problem z czarnym praniem 01.12.16, 19:31
        Zrezygnuj z płynu do zmiękczania. Jeżeli masz możliwość, wysusz na zewnątrz.

Warto też odświeżyć pralkę. Powycierać gumowy kołnierz, wlać do pralki octu i puścić cykl prania na najwyższej temperaturze (90 stopni).
        • sanrio Re: problem z czarnym praniem 01.12.16, 22:35
          pisałam, że suszenie na zewnątrz nic nie zmienia, a pralkę odświeżałam ostatnio domestosem i kołnierz czyszczę po każdym praniu, szufladka na detergenty zawsze wysycha na 100%, bo ją wyjmuję po użyciu pralki
          • autumna Re: problem z czarnym praniem 01.12.16, 23:13
            No to pozostaje jeszcze wspomniana wyżej rezygnacja z płynu zmiękczającego. I to nie jednorazowo, spróbuj na dłuższy czas i sprawdź efekty. Płyn działa na zasadzie powlekania włókien czymś, co powoduje, że włókno jest gładkie, łatwiej się prasuje i pachnie. Może męża pot nie lubi się z tym płynem i tworzy trwałą mieszankę zapachową, której pranie nie ma szans usunąć, no bo dalej lejesz ten płyn.
            Rzuć okiem na ten artykuł:
            prostodoprzodu.blox.pl/tagi_b/501295/plyn-zmiekczajacy.html
      • turzyca Re: problem z czarnym praniem 01.12.16, 21:56
        Septolete.
        • sanrio Re: problem z czarnym praniem 01.12.16, 22:33
          co septolete? wink
          • misiowazona Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 14:50
            Septolete, czy inne specyfiki bakteriobójcze na gardło, zabijają bakterie. Dodanie tychże specyfików do prania może pomóc na smrody wynikające z rozwoju bakterii.
            • turzyca Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 18:45
              Septolete ma akurat bardzo specyficzny skład, tego środka używa się też do dezynfekcji basenów, a poza tym Septolete jest bez cukru . Rozpuszcza się tabletki, namacza pranie i pierze. Proporcja była chyba gdzieś na tym forum.
      • linn_linn Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 11:46
        Plyny zmiekczajace nie wyplukuja sie do konca i kazde kolejne pranie zwieksza ich resztki na ubraniach. Najlepiej jest zrezygnowac: nie tylko z tego powodu. Byc moze rezultat jest kombinacja plynu i barwnikow.
        Wyklikalam rade: dodac do prania octu / mozna wlac troche do pojemnika z plynem do prania, a troche zamiast plynu do plukania /, a potem dokladnie wyplukac. Rada pochodzi z Wloch, a tu w niektorych regionach starsze kobiety ubieraja sie na czarno przez dziesiatki lat.
        • misiowazona Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 14:48
          Ocet powoduje kruszenie gumy. Uszczelki są z gumy. Lepiej użyc kwasku cytrynowego.
          • linn_linn Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 17:49
            Nie jest go tak wiele, aby szkodzil. Szkodzi jesli o pralke dba sie od wielkiego dzwonu i wlewa ocet butelkami w celu jej odkamienienia.
          • wadera3 Re: problem z czarnym praniem 05.12.16, 23:14
            Od blisko 10 lat używam octu do prania, znaczy płukania, i nic mi się nie skruszyło.
            No i kamienia rzecz jasna nie mam.
    • ona_zmeczona Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 11:16
      Na przestrzeni lat kilka razy mi sie przytrafilo, ze grube bluzy tak wlasnie zatechly. Wydaje mi sie, ze niedosuszone poskladalam i schowalam, reszta prania byla ok. I na przestrzeni tych lat jedynym skutecznym sposobem na ten zapach bylo wyrzucebie bluzy.
      • linn_linn Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 11:48
        Moze sie tak zdarzyc, gdyz ubrania susza sie na powietrzu, a zabierane sa do domu wieczorem / potem sa od razu skladane /.
    • vivyan Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 12:16
      Wywal płyn zmiękczający.
    • dido_dido Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 14:52
      Miałam to samo.
      Pomogło dodawanie miarki OXY z biedronki.
      Oczywiście Vanish też może być lub inne oxypodobne.

Tylko nie spodziewaj się efektów po pierwszym praniu, poczekaj tak ze dwa tygodnie.
    • liliawodna222 Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 17:39
      Miałam takie problemy nie tylko z czarnym praniem. Kłopot znikł z momentem kompletnego wyeliminowania płynów do płukania. Piorę tylko w proszku i wszystko pięknie pachnie świeżością.
      • sanrio Re: problem z czarnym praniem 02.12.16, 21:27
        żal mi tego płynu sad tak pięknie pachnie a i ubrania są mięciutkie. Ale macie rację, bo zrobiłam eksperyment: włożyłam skarpetki do zamrażalnika, po czym od razu do pralki na 60 st bez płynu zmiękcz. i wysuszyłam na kaloryferze - nie śmierdzą! Będę musiała jeszcze w razie "w" wypróbować z tym septolete lub octem.
        Dzięki smile
    • amistow Re: problem z czarnym praniem 05.12.16, 09:36
      Pewnie pot niedoprany. Dobrze proszku do dezynfekcji prania użyć. Kupuję taki za niecałe 30 zł za 3 kg, więc cena nie jest wysoka, jak na specjalistyczny proszek. Wszystko wyprane i galoty ładnie pachną. wink
      • linn_linn Re: problem z czarnym praniem 05.12.16, 09:48
        Nadweglan sodu? Dezynfekuje, ale i wybiela. Do czarnych ubran nie bardz sie nadaje.
      • sanrio Re: problem z czarnym praniem 05.12.16, 11:01
        nie pot, mąż nie poci się na podbrzuszu ani na szyi, a tam głównie podśmierdują majtasy i kołnierze połówek. Zresztą, problem rozwiązany
        • linn_linn Re: problem z czarnym praniem 05.12.16, 18:42
          Jak?
          • amistow Re: problem z czarnym praniem 05.12.16, 21:23
            Mnie chodziło o Clovin II Septon akurat, ale to mniejsza. Też jestem ciekawa, jak udało się rozwiązać problem.
        • metuzalem1000 Re: problem z czarnym praniem 16.12.16, 20:13
          Podziel sié rozwiazaniem moze?
    • wadera3 Re: problem z czarnym praniem 05.12.16, 20:09
      Zamiast płynu do płukania używaj octu z olejkiem eterycznym, najlepiej lawendowym. Od lat stosuję i pranie wyjmowane z pralki pachnie świeżością.
      Płyny do płukania nie wypłukują się z tkanin i zanim toto wyschnie już zaczyna cuchnąć.
      Latem, będąc na wsi, gdzie dla oszczędności czasu, wody i oczywiście szamba, ogrodowe ciuchy, a i ciuszki moich wnuków, piorę w zwykłym mydle potasowych(malarskim) z odrobiną sody. Płuczę w deszczówce z paroma kroplami olejku lawendowego i wszystko schnie na słońcu(nieraz na strychu) i zawsze pachnie świeżością, mimo, że nie płuczę tyle razy ile pralka.
    • pleyada Re: problem z czarnym praniem 17.12.16, 09:53
      Miałam ten sam problem - zniknął po tym jak zmniejszyłam ilość stosowanych detergentów, głównie płynu zmiękczającego. Teraz na całą pralkę dodaje dosłownie tylko tyle aby zakrył dno w dozowniku. Przedtem dolewałam wysoko, nawet do tej specjalnej miarki w dozowniku, czyli nawet kilkadziesiąt razy więcej. Teraz pranie ładnie pachnie, a nie ma już problemu ze smrodkiem stęchlizny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka