liliawodna222 02.12.16, 20:46 Lubię myć szyby, ale nie znoszę myć ram. Czym według Was można umyć plastikowe białe ramy okienne, aby było najłatwiej, najwygodniej, najszybciej? Odrzuca mnie ta czynność, a wiadomo, że umyć trza. Pomocy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b-b1 Re: Mycie ram okiennych 03.12.16, 09:52 Żółte meglio w sprayu - aukcja przypadkowa -można zakupić w sklepie z chemią - takie: allegro.pl/meglio-odtluszczacz-750-ml-wloski-odplamiacz-nr-1-i5914969327.html Oprócz ram okiennych wyczyścisz nim wszystko jak leci- blaty, szafki, wannę, kafle, buty, i jak masz plamy na ubraniach -też pomoże. U mnie zaczęło się od jednej butli-teraz mam w każdym pomieszczeniu, aby nie biegać po domu. Wcześniej ramy czyściłam zielonym cifem-też genialnie usunie wszystko , ale upierdliwe było-trzeba było zmywać mleczko kilkukrotnie z ram. Odpowiedz Link
ajaksiowa Re: Mycie ram okiennych 03.12.16, 10:07 Nierozcieńczonym płynem uniwersalnym,ja używam ajaxa od lat. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Mycie ram okiennych 03.12.16, 15:56 Ściereczką z mikrofibry i ciepłą wodą bez żadnych dodatków. Ściereczkę taką najlepiej potem uprać zwykłym mydłem (może być toaletowe), pierze się szybko i do czysta. Jeżeli ktoś chce w pralce, to bez płynów zmiękczających. Chociaż nie wiem, czy wszystkie proszki do prania nadają się; mydło przetestowałam z bardzo dobrym skutkiem. Odpowiedz Link
ja.dorcia Re: Mycie ram okiennych 05.12.16, 10:34 oj nie..... chyba, że masz ramy mega czyste i robisz to co tydzień, to wtedy może pomoże U mnie w okolicy około 50% domów jest opalanych węglem, do tego wszędosrające muchy i ramy jako tako domywa się tym: www.leroymerlin.pl/artykuly-gospodarcze/srodki-czystosci/srodki-wielofunkcyjne/srodek-czyszczacy-powierzchnie-z-tworzywa-sztucznego-0-5-l-mellerud,p70699,l2755.html Jako tako, bo mam wrażenie, że podczas mycia nierozcieńczonym środkiem rama jakby trochę mięknie. Ale fakt, że po kilku myciach nawet plama z czarnej farby ftalowej zeszła. Natomiast niestety, nie wybiela - jeżeli rama jest zżółknięta bo taki materiał, to chyba tylko wymiana okna pomoże. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Mycie ram okiennych 05.12.16, 14:31 Może rzeczywiście u mnie jest czystsze powietrze, ale okna są myte bardzo rzadko i nie ma najmniejszego problemu z ich myciem w ten sposób (szyb też). Okna myje mój małżonek, który dawniej używał różnych środków i nie wierzył, że te ściereczki działają. Przekonał się. Nawiasem mówiąc, ja też nie wierzyłam, dopóki nie sprawdziłam. Ściereczek mam kilka rodzajów. Chłop najpierw myje jedną (taką w postaci włochatej rękawicy) na wilgotno, drugą możliwie dokładnie wyciera, a trzecią dodatkowo poleruje. Odpowiedz Link