Dodaj do ulubionych

Raty 0% na Allegro

21.03.17, 12:14
Pierwszy raz w życiu chciałam skorzystać z w/w systemu zakupu na Allegro. Doszłam do punktu, w którym proszą o podanie numeru mojego konta bankowego celem jakiejś niezrozumiałej dla mnie weryfikacji - przelew w wysokości 1 zł dla sprawdzenia, czy konto działa. Przerwałam procedurę, bo nie rozumiem jej sensu i wygląda mi to podejrzanie. Niby Allegro jest instytucją znaną i oferuje chyba (?) wiarygodne produkty finansowe, ale coś mi się tu nie zgadza. Korzystałyście z tego? O co tu chodzi? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • autumna Re: Raty 0% na Allegro 21.03.17, 12:24
      Chodzi zapewne o prosty dowód, że to faktycznie twoje konto i możesz nim dysponować. W formularz mogłabyś wpisać w jakichś niecnych celach jakikolwiek numer, ale przelewu z niego już nie byłabyś w stanie zrobić. To jednocześnie potwierdza twoją tożsamość - ponieważ zweryfikował ją już wcześniej bank przy zakładaniu konta, na podstawie dowodu osobistego.
      • mitta Re: Raty 0% na Allegro 21.03.17, 17:03
        Spoko, nie musisz się niczego obawiać. W ubiegłym roku w ten sposób kupiłam maszynę do szycia. Rzeczywiście - bez żadnych dodatkowych kosztów, cena za maszynę podzielona na równych 10 rat. Nawet ta złotówka została mi zwrócona.
        • misiowazona Re: Raty 0% na Allegro 22.03.17, 10:38
          W sumie nie chodzi mi o ukryte koszty, ale bardziej o ryzyko wynikające z podania danych osobowych wraz z kontem. Ludzie mają takie pomysły, że można nie przewidzieć jak jakieś nasze postępowanie może zostać wykorzystane przeciw nam. Dlatego zapytałam.
      • misiowazona Re: Raty 0% na Allegro 22.03.17, 10:35
        Tak, to faktycznie potwierdza tożsamość. Ale z drugiej strony, czy koniecznie trzeba mieć knto bankowe w ogóle? Przecież raty można spłacać nadając przekaz na poczcie.
        • ssnn Re: Raty 0% na Allegro 22.03.17, 11:12
          Ale jakoś się trzeba u allegro uwiarygodnić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka