Dodaj do ulubionych

Zmywarka - ratunku!!!

10.07.18, 22:49
Kupiona używana, niby działa poprawnie - ale naczynia są brudne po myciu. Bardzo! Środki do zmywania dobre (też ich używam), sól i nabłyszczacz są.
Czy można coś samemu zrobić? Wołać mechanika?
Czy się sama oszukałam kupując z nieznanego źródła? Prawdę mówiąc nie sądziłam, ze działająca zmywarka może nie zmywać sad
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Zmywarka - ratunku!!! 11.07.18, 08:13
      Filtry sprawdzone? Pod pierwszym wyjmowalnym jest drugi, który w mojej zmywarce łyżeczką się otwiera. Jest tam taki "wirnik" , którego się nie wyjmuje, a w który się często wkręcają resztki, albo np wykałaczki i powodują powrót brudnej wody -naczynia mogą być wtedy niedomyte. Trzeba sprawdzać co jakiś czas i oczyszczać .
      Spróbuj również nie tylko raz, ale kilka razy puścić zmywarkę na najwyższej temperaturze ze środkiem czyszczącym-usunie cały tłuszcz z węży odprowadzających.

• dorcia1234 Re: Zmywarka - ratunku!!! 11.07.18, 08:33
        mogą być też zapachane dysze puszczajace wodę- w mojej znalazłam pestki cytryny i jakieś ziarenka. Po wyczyszczeniu zmywa jak dawniej.
        • anu_anu Re: Zmywarka - ratunku!!! 11.07.18, 21:40
          Dysze są drożne, w tym ramieniu nic nie lata (co by mogło zapchać dziurki)...
      • anu_anu Re: Zmywarka - ratunku!!! 11.07.18, 21:38
        Filtry umyłam, nie pomogło sad
    • b-b1 Re: Zmywarka - ratunku!!! 12.07.18, 08:09
      Dzwoń po pana "Zdzicha"-niech zajrzy do środka. Usterka nie powinna być duża jeśli zmywarka działa i nie zatrzymuje wody.
      • ewenny58 Re: Zmywarka - ratunku!!! 12.07.18, 10:28
        kiedyś "pan Zdzichu" powiedział mi, że w te nowoczesne zmywarki mają tak bardzo wyśrubowane parametry eksploatacyjno-oszczędnościowe, montuje się w nich rurki o małych przekrojach., co ma podobno wpływ na odzysk ciepła z wody z mycia, do podgrzewu wody do płukania
        i te mniejsze rurki zwyczajnie zatykają si i trzeba je czyścić, sami w domu tego nie zrobimy, bo to trzeba część zmywarki rozmontować i jakimś środkiem przepłukać te rureczki
        miałam taki sam problem, że choć dmuchałam-chuchałam na zmywarkę, zaczęła nie domywać naczyń
        po tym zabiegu śmiga jak nówka, było to okołu 2 lata temu
        pan jeszcze powiedział, że taki zabieg powinno się przeprowadzać co 2-3 lata, zabieg kosztował 100zł, ale musiałam sama zawieźć zmywarkę do warsztatu
    • issa-a Re: Zmywarka - ratunku!!! 14.07.18, 02:16
      może jednak nie do końca sprawna, moze nie działa dobrze jakis czujnik, który sprawdza parametry i dobiera sobie temperaturę, długośc mycia, ilość uzytej wody tp. I np. zmywa w zbyt niskiej temperaturze lub za krótko albo dostarcza zbyt mało wody do mycia. Np. znalazłam;
      "Jeśli czystość naczyń po zmywaniu pozostawia wiele do życzenia, odpowiedzialny za ten stan rzeczy może być uszkodzony hydrostat. Jego uszkodzenie może spowodować, że do komory trafia zbyt mało wody i spada ona na naczynia ze zbyt małą siłą. W efekcie zabrudzenia nie zostają całkowicie usunięte".

Na każdym programie nie domywa? tym do garów też?
      cos mi sie kojarzy, że ja też kiedyś cos podobnego miałam. Właśnie jakiś tam zbiorniczek, przez który przepływała woda, rozszczelnil sie z powodu osadu z kamienia, z wody. Najpierw zmywarka słabo domywała, w końcu myłam wyłącznie na najwyższym programie , ale i tak wkrótce zaczęła wariować, miała stany nieustalone np. myła bez konca, i skończyło się na serwisie. Po wymianie tego zbiornika pracowała dobrze. Z tym że moja zmywarka miała już jakieś 10 lat, popracowała jeszcze jakies 3-4 bo jednak kolejne elementy zaczęły wysiadać.
      Zresetuj zmywarkę, wstaw mycie samej zmywarki, wypróbuj rózne programy, czy na kazdym jest tak samo. Oraz sprawdź w instrukcji tego modelu, zwykle są tam podane usterki i z czego moga one wynikać.
      Jednak myslę, że skończy sie na serwisie.
      • anu_anu Re: Zmywarka - ratunku!!! 14.07.18, 20:21
        No też postanowiłam wezwać serwis.
        Źle myje na każdym programie, szkło jest brudne i matowe, porcelana równie paskudna. Umycie porządne całości nie pomogło. Maszynka ma chyba 7 lat, liczę, że jeszcze trochę pociągnie...
        • autumna Re: Zmywarka - ratunku!!! 14.07.18, 20:58
          anu_anu napisała:

> Źle myje na każdym programie, szkło jest brudne i matowe, porcelana równie paskudna.

To jest wyraźnie niedomyty brud (np. naczynia pozostają tłuste) czy osad niewiadomego pochodzenia? Bo jeszcze mi przychodzi do głowy, że może z systemem do zmiękczania wody jest coś nie tak.
          • anu_anu Re: Zmywarka - ratunku!!! 15.07.18, 11:07
            Hmm... Mam wrażenie, że jedno i drugie.
    • dwapsyikot Re: Zmywarka - ratunku!!! 03.08.18, 17:23
      ja znalazłam kiedyś.
      w śmigłach kilka pestek z cytryny, które skutecznie zatykały wyloty wody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka