qwerty-you 31.03.08, 19:29 Jakie znacie zastosowanie octu. Ja używam go do pozbycia się kamienia z czajnika A Wy jakie znacie inne zalety i zastosowania octu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moofka Re: ocet - zastosowanie 31.03.08, 19:44 do czajnika i ja ale tez dodaje czasem troche do wody, ktora myje panele smierdzi, ale wyglada jednolicie bez sladow i zaciekow Odpowiedz Link
qwerty-you Re: ocet - zastosowanie 31.03.08, 20:02 słyszałam że woda z octem może zniszczyć panele?? Czy to prawda czy tylko plotka?? Jedna koleżanka powiedziała że używa octu z wodą do mysia paneli żeby się błyszczały a inna powiedziała że to je niszczy. Jaka jest prawda?? Bo właśnie szukam sposobu żeby moje panele nie miały smug i się błyszczały. Niestety środki do tego przeznaczone się nie sprawdzaja Odpowiedz Link
moofka Re: ocet - zastosowanie 01.04.08, 09:11 nie zauwazylam, zeby szkodzil ale to jest bardzo male stezenie, kilka lyzek na calkiem spora ilosc wody i faktycznie po ten ocet siegnelam tez zrazona do roznych nablyszczajacych cudownosci do paneli po ktorych zostawaly mazy jedynie Odpowiedz Link
k1234561 Re: ocet - zastosowanie 02.04.08, 11:31 Ja dodaję ocet do wody z płynem którym myję okna,potem tylko przejadę takim czymś z gumką co ściąga wodę,delikatnie przetrę i okna błyszczące bez smug. Co do smug na panelach,to najlepiej używać do ich mycia najpierw zwykłej ścierki,a potem na sucho takiej z mikrofibry.Upierdliwe,ale skuteczne. Odpowiedz Link
budzik11 Re: ocet - zastosowanie 01.04.08, 08:40 Używam tylko w kuchni, w celach spożywczych Odpowiedz Link
szkrabek27 Re: ocet - zastosowanie 01.04.08, 09:24 kiedys uzywalam czasem do wlosow, pol szklanki przegotowanej wody i pol octu. Byly bardzo blyszczace ale troche czuc bylo, hahaha. Ale mialam wtedy 15 lat... Odpowiedz Link
ajlii Re: ocet - zastosowanie 01.04.08, 09:23 - do prania: wybiela biel, wzmacnia kolory - do prania nowych rzeczy, któte farbują - do mycia kafelek w kuchni - do mycia okien - do mycia lodówki Odpowiedz Link
ajlii Re: ocet - zastosowanie 01.04.08, 09:24 A! zapomniałam - do odmaczania mocno zabrudzonych rzeczy, np. kratki z kuchni. Odpowiedz Link
m_ia Re: ocet - zastosowanie 01.04.08, 10:00 Świetnie usuwa kamień w łazience, a przy tym jest mniej szkodliwy dla środowiska niż chemiczne zajzajery No i najlepiej walczy z grzybem (w przeciwieństwie do np. domestosa, czy innych bakteriobójczych środków) Odpowiedz Link
martaba2 Re: ocet - zastosowanie 01.04.08, 11:59 - gdy mi zajdą łyżeczki od herbaty - herbatą, to na noc zostawiam je w wodzie z 2 łyżkami octu - przecieram od czasu do czasu zlew (jest stalowy), blat, kafelki etc tylko dodaje dwie krople olejku zapachowego (i sodę jeśli chce coś doczyścić) -słyszałam, ze jeśli ktoś ma pleśń w domu, lub innego grzyba, to nic tak dobrze nie działa jak właśnie ocet. podobno przemywanie tego chemia typu domestos tylko pomaga im sie rozwijać. Odpowiedz Link
qwerty-you Re: ocet - zastosowanie 01.04.08, 15:07 Ale fajne pomysły Mi podsunęłyście. Mam akurat problem w łazience z grzybem!! Jak rozrabiacie (w jakiej ilości) wodę z octem zeby pozbyć się grzyba i pleśni?? I jak pierzecie z octem?? Ręcznie czy normalnie w pralce?? Dodajecie do pojemnika na proszek czy płyn do płukania?? Dziękuję za dobre rady ) Odpowiedz Link
delicja11 Re: ocet - zastosowanie 01.04.08, 21:44 ja uzywam prawie do wszystkiego i to w sporych ilosciach. Ostatnio zaopatrzylam sie w dwie butelki.... hehehe. Myje nim panele i terakote, przemywam blaty kuchenne, sluzy do mycia plyty stalowej kuchni lepiej niz inne preparaty do tluszczu . Armatura kuchenna i lazienkowa super blyszczy, a zlew jest super czysty. Co do paneli.... to po occie one wlasnie nie blyszcza. Mam panele ktore do zludzenia przypominaja drewno i unikam nablyszczania , ocet wlasnie dobrze myje i niepowoduje ich blyszczenia. Odpowiedz Link
asia_k_19 Re: ocet - zastosowanie 02.04.08, 11:46 do usuwania kamienia z czajnka lepiej uzyj kwasku cytrynowego. Nasyp łyżeczke czy dwie i zagotuj wodę. Potem wypłucz dokładnie efekt ekspresowy i bezzapachowy ) Odpowiedz Link
ana119 Re: ocet - zastosowanie 02.04.08, 12:19 po umyciu lodówki przecieram wnętrze ściereczka nasączona octem i znikają wszelkie zapachy - - moja babcia tak robiła rozpuszcza kamień z armatury w łazience - psikam i po chwili doczyszczam szczoteczką albo gąbką Odpowiedz Link
zdzisiowa Re: ocet - zastosowanie 02.04.08, 17:51 Czasami zdarza sie ,ze mięsko na obiad jest lekko śmierdzące(juz ze sklepu,po rozmrozeniu,albo samej zdarza mi sie ,kiedy rozmrazam lodowke i trwa to zbyt dlugo).Sprawdzonym sposobem jest wyplukanie mięsa kilkakrotnie w wodzie z dodatkiem octu( po 1/4 szkl.do kazego plukania) i w ten sposób mozna go uratowac-nie zajezdza octem,a jesli nawet,to w czasie "obróbki cieplnej"zapach octu zniknie. Odpowiedz Link
prologica Re: ocet - zastosowanie 02.04.08, 19:53 oprocz tych rzeczy, ktore napisaly dziewczyny - usuwa z pralki smrod stechlizny Odpowiedz Link
wiolunia79 Re: ocet - zastosowanie 02.04.08, 20:56 też stosuję do pralki,pięknie czyści krany,nabłyszcza szkło(np.wazony),lustra Odpowiedz Link
prologica Re: ocet - zastosowanie 02.04.08, 21:09 natchnelas mnie i sobie przypomnialam jeszcze. na tvn style ostatnio widzialam jak ktoras czarownica od sprzatania czyscila takie metalowe cos zasniedziale (?) wlasnie roztworem octu i potem szczoteczka do zebow i bylo super - zaczelam czyscic tak monety, ale zabraklo mi cierpliwosci do drobniakow i tylko czesc sie blyszczy Odpowiedz Link
wiolunia79 Re: ocet - zastosowanie 02.04.08, 21:14 dodaję też do prania jeżeli coś farbuje Odpowiedz Link
a.j_77 Re: ocet - zastosowanie 03.04.08, 11:55 Czytam sobie ten watek i chcialam zastosowac ocet do umycia armatury w lazience...i albo ja mam jakis mega twardy kamien albo zle uzylam tego octu...nic mi nie wyszlo z czyszczenia...mozecie napisac lopatologicznie jak użyc tego octu zeby zadzialalo?? dzieki! Ania Odpowiedz Link
ana119 Re: ocet - zastosowanie 03.04.08, 12:13 mam w spryskiwaczu mieszankę wody z octem. spryskuję, czekam potem szoruję trudno dostępne miejsca szczoteczką do zębów (wokół mocowania kranu oraz tą wąską szparę w umywalce) a dużą powierzchnię szorstką stroną gąbki. podobnie w kabinie. schodzi perfekt! koleżanka nasącza płatki kosmetyczne i układa wokół kranu. każdy sposób jest dobry a ty jak robiłaś? Odpowiedz Link
a.j_77 Re: ocet - zastosowanie 03.04.08, 12:28 Nalam troche na gabke przetarlam zostawilam na chwile i nie widzialam zadnego efektuw kabinie miedzy brodzikiem i kaflami mam nieduze czarne plamy(jakas plesn)i tez nie zeszlo, polalam troche prosto z butli i zostawilam na chwile... Odpowiedz Link