e.milia 21.04.08, 18:48 No właśnie, hodujecie zioła na balkonie lub parapecie? Jeśli tak, to jakie? I jakie w ogóle mają szansę wyrosnąć i się trzymać? Chciałabym spróbować, ale nigdy nic takiego nie robiłam, poza rzeżuchą )) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_gnieszka0 Re: Hodujecie zioła? 21.04.08, 18:56 wiosną sadzę zioła w doniczce (kupuję sadzonki) bazylia, mięta, oregano(wieloletnie)szałwia,, od dwóch lat mam lubczyk(wieloletni odbija co roku) a ostatnio kupiłam w sklepie melisę (taką w doniczce i woreczku)udało mi sie ją przezimować( po wyjęciu z woreczka trochę więdła ale ją przesadziłam i teraz pięknie wyrosła)w zeszłym roku kupiłam też cząber i rozmaryn ale przez zimę uschły i nie dobiły na wiosnę. Odpowiedz Link
mikita10 Re: Hodujecie zioła? 21.04.08, 20:35 a ja wysiałam z nasion koperek, oregano o bazylię, zobaczymy co wyrośnie to mój debiut Odpowiedz Link
alex996 Re: Hodujecie zioła? 21.04.08, 22:51 Ja mam bazylie i mięte. Oregano mi padło po kilku dniach od przesadzenia. Kupiłam w supermarkecie takie w podełeczku i folii. Nie wiem czemu po przesadzeniu usychają teraz trzymam w tych kupnych pojemniczkach i nic się z nimi nie dzieje. Odpowiedz Link
fizia-kulawa Re: Hodujecie zioła? 21.04.08, 23:33 nie polecam przesadzania ziół z hipermarketu. One nie wytrzymują tego przesadzania. Za to przepięknie wyrastają zioła z nasion. Nawet tych nasion kupowanych w hipermarkecie Zioła uprawiam na balkonie w zwykłych skrzynkach, bez większych starań rosną pięknie. Tylko o podlewaniu trzeba pamiętać Odpowiedz Link
malwina7 Re: Hodujecie zioła? 22.04.08, 07:52 Jeśli ktoś nie ma cierpliwości (albo przegapił właściwy moment) do wysiewania ziół z nasionek to polecam kupno sadzonek u ogrodnika. Nie są drogie (u nas 2-5 zł za sadzonkę w zależności od typu zioła) i pięknie się przyjmują przesadzone do doniczek lub skrzynek na balkonie. Te z supermarketu u mnie też się nie przyjmują tzn. w zasadzie nie wypuszczają nowych listków. Aby nie obsychały i nie więdły do czasu ich zjedzenia trzymam je bardzo mocno nawodnione. Doniczkę w której były kupione wstawiam do osłonki bez odpływu i podlewam na tyle mocno, żeby w osłonce zawsze było ok. 1/2 cm wody - pomaga. Odpowiedz Link
martinkau Re: Hodujecie zioła? 22.04.08, 08:35 Ja mam na parapecie w kuchni- czyli pod ręką majeranek, bazylię, lubczyk, miętę i szałwię. Oprócz tego pełną szufladę takich suszonych, otartych bo jestem uzależniona od ziół - daję do zup, sałatek, mięs - moje alergiczne dziecko lepiej toleruje zioła niż np kostki rosołowe. Poza tym te świeże pięknie pachną... popieram dziewczyny - sadzonki najlepiej u ogrodnika -polecam nic mi jeszcze nie uschło... Odpowiedz Link
a_gnieszka0 Re: Hodujecie zioła? 22.04.08, 10:47 tak jak pisałam wcześniej przezimowałam melisę z hipermarketu (dokładnie w taki sam sposób jak piszesz d pojemniku z wodą)systematycznie obrywałam listki a niedawno przesadziłam do innej doniczki aż sama jestem w szoku że teraz tak pięknie rośnie Odpowiedz Link
kostruszka Kilka pytań odnośnie hodowli ziół 22.04.08, 11:57 Wielokrotnie miałam ochotę na hodowanie ziół, ale zastanawiam sie na kilkoma kwestiami: 1. hodowanie ziół na balkonie - mieszkam w bloku, balkon mam nad ulicą, niezbyt ruchliwą, ale zawsze... - czy to ma sens? Nie chciałabym zjadać więcej metali ciężkich niz to konieczne 2. hodowanie ziół w domu - boję się, ze zioła cięgle będą zakurzone - z liści domowych kwiatów co tydzień ścieram sporą warstewkę kurzu - wiadomo, ze zioła myje się przed użyciem, ale czy to wystarczy? 3. hodowanie ziół z hipermarketu - byłoby dla mnie najwygodniejsze, bo mam minikuchnię - zastanawiam się jednak, czy rzeczywiscie sa one odpowiednie do jedzenia, bo słyszałam, ze do ziemi w doniczkach dodawane są jakieś nawozy i inne niekorzystne dla zdrowia substancje, by zioła pięknie wyglądały do sprzedaży i długo wytrzymywały w folii. Proszę o odpowiedź panie hodujące ziółka i przepraszam, jeśli pytania są głupie. Usprawiedliwia mnie tylko to, że jestem totalną ignorantką w hodowli roślin Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Hodujecie zioła? 23.04.08, 18:53 Mam drzewko laurowe i podskubuję,inne zioła mam w dużych skrzynkach na zewnątrz na parapecie.Mieszkam w dość czystym miejscu,zdala od ulicy. Melisa łatwo się uprawia,oregano (tych lebiodek jest wiele odmian) też - ja mam w ogródku, jak i wiele innych.Na parapecie sieję rośliny jednoroczne, np cząber, majeranek, rukolę, bazylię.Mam szeroki parapet i dużo mi się mieści.W poprzednim mieszkaniu próbowałam trzymać zioła w domu, ale bez powodzenia. Odpowiedz Link
e.milia Re: Hodujecie zioła? 23.04.08, 21:10 Właśnie o to chciałam zapytać - gdzie jest lepiej hodować zioła - w domu w kuchni, czy na balkonie. Chyba jednak na balkonie - lepsze warunki, więcej światła - tak? Pomijając to, że w kuchni mam mało miejsca Odpowiedz Link
miko_mama Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 13:54 no chyba jednak lepiej na balkonie, o ile masz taką możliwość. Polecam miętę! Wspaniała herbatka o smaku jakże odbiegającym od tego, co sprzedają w torebkach pod nazwą Herbata Miętowa. Odpowiedz Link
prymulia Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 13:59 Jestem szczęśliwą posiadaczką domku z ogrodem i tam mam cały kącik ziołowy. Hoduję głównie rośliny wieloletnie: tymianek, estragon, melisę, miętę, oregano, lawendę. Z jednorocznych sadzę majeranek. Ziółka praktycznie rosną same, jedynym minusem jest to, że nie mam ich pod ręką i muszę się przejść po nie na działkę. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 16:30 A zapomniałabym o trawie cytrynowej.Przedwczoraj dostałam przesyłkę zamówioną na allegro.Podobno łatwo się uprawia - w ogródku cały sezon, potem wybiera się najładniejszy kawałek na sadzonkę a resztę mrozi i suszy.A podobno w domu też mozna uprawiać cały rok. Zanim zamówiłam poszperałam w sieci i ktos napisał,że wsadził odcięte końcówki z korzonkami do ziemi i mu trawka odrosła.Jestem podekscytowana, na razie hartuję trawę przed wsadzeniem do gruntu.Jak sobie pomyśle,że mały słoiczek trawki mielonej bez zapachu kosztuje ok 8 zł, to czuję się jak Wilhelm Zdobywca. Odpowiedz Link
majkagra Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 19:27 Prymulia, właśnie jestem na etapie przygotowywania rabatki (jest jeszcze wszędzie trawnik)pod ogródek ziołowy. Na jakiej glebie tak ładnie rosną Ci zioła i czy kupowałaś sadzonki u ogrodnika? Pozdrawiam Odpowiedz Link
prymulia Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 21:26 Niestety ziemię na działce mam bardzo nieurodzajną, to w zasadzie piasek. Dlatego wszystkie grządki posypuję kompostem raz, dwa razy do roku. Zioła są bardzo żywotne i skoro rosną u mnie, to chyba urosną wszędzie indziej. Sadzonki mam z różnych źródeł: trochę sama rozchodowałam z nasion, trochę ze sklepu ogrodniczego, za to całkiem dużo szabruję od znajomych i sąsiadów. Taki ogródek ziołowy podoba mi się bardzo jeszcze z jednego powodu: jest wspaniałym miejscem przyciągającym owady, szczególnie pszczoły. Oregano i tymianek aż drżą podczas kwitnienia, takie zlatują się tłumy. Dodatkowo na środku posadziłam budleję Dawida- przysmak motyli. Piękny to widok, gdy lata ich kilkadziesiąt sztuk przez całe lato Odpowiedz Link
ajlii Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 17:27 Kiedyś miałam całą kolekcję - kilkadziesiąt rodzajów. Jak bazylię - to i zwykłą, i czerwoną i cytrynową. M.in. też chiński szczypior, czosnek niedźwiedzi, ogórecznik, tymaniek (cudna roślina), majeranek (suuuuuuper jest świeży) i wiele innych. Niestety, pewne małe łapki powyrywały prawie wszystkie roślinki... a posiane - skrupulatnie wygrzebały... Ale znów mam w planach rozbudować ogródek ziołowy w kuchni Odpowiedz Link