Dodaj do ulubionych

Hodujecie zioła?

21.04.08, 18:48
No właśnie, hodujecie zioła na balkonie lub parapecie? Jeśli tak, to jakie?
I jakie w ogóle mają szansę wyrosnąć i się trzymać?
Chciałabym spróbować, ale nigdy nic takiego nie robiłam, poza rzeżuchą wink))
Obserwuj wątek
    • a_gnieszka0 Re: Hodujecie zioła? 21.04.08, 18:56
      wiosną sadzę zioła w doniczce (kupuję sadzonki) bazylia, mięta,
      oregano(wieloletnie)szałwia,, od dwóch lat mam lubczyk(wieloletni odbija co
      roku) a ostatnio kupiłam w sklepie melisę (taką w doniczce i woreczku)udało mi
      sie ją przezimować( po wyjęciu z woreczka trochę więdła ale ją przesadziłam i
      teraz pięknie wyrosła)w zeszłym roku kupiłam też cząber i rozmaryn ale przez
      zimę uschły i nie dobiły na wiosnę.
      • mikita10 Re: Hodujecie zioła? 21.04.08, 20:35
        a ja wysiałam z nasion koperek, oregano o bazylię, zobaczymy co
        wyrośniesmile to mój debiutsmile
        • alex996 Re: Hodujecie zioła? 21.04.08, 22:51
          Ja mam bazylie i mięte. Oregano mi padło po kilku dniach od
          przesadzenia. Kupiłam w supermarkecie takie w podełeczku i folii.
          Nie wiem czemu po przesadzeniu usychają sad teraz trzymam w tych
          kupnych pojemniczkach i nic się z nimi nie dzieje.
          • fizia-kulawa Re: Hodujecie zioła? 21.04.08, 23:33
            nie polecam przesadzania ziół z hipermarketu. One nie wytrzymują
            tego przesadzania. Za to przepięknie wyrastają zioła z nasion. Nawet
            tych nasion kupowanych w hipermarkeciebig_grin Zioła uprawiam na balkonie
            w zwykłych skrzynkach, bez większych starań rosną pięknie. Tylko o
            podlewaniu trzeba pamiętaćwink
            • malwina7 Re: Hodujecie zioła? 22.04.08, 07:52
              Jeśli ktoś nie ma cierpliwości (albo przegapił właściwy moment) do
              wysiewania ziół z nasionek to polecam kupno sadzonek u ogrodnika.
              Nie są drogie (u nas 2-5 zł za sadzonkę w zależności od typu zioła)
              i pięknie się przyjmują przesadzone do doniczek lub skrzynek na
              balkonie.
              Te z supermarketu u mnie też się nie przyjmują tzn. w zasadzie nie
              wypuszczają nowych listków. Aby nie obsychały i nie więdły do czasu
              ich zjedzenia trzymam je bardzo mocno nawodnione. Doniczkę w której
              były kupione wstawiam do osłonki bez odpływu i podlewam na tyle
              mocno, żeby w osłonce zawsze było ok. 1/2 cm wody - pomaga.
              • martinkau Re: Hodujecie zioła? 22.04.08, 08:35
                Ja mam na parapecie w kuchni- czyli pod ręką smile majeranek, bazylię,
                lubczyk, miętę i szałwię. Oprócz tego pełną szufladę takich
                suszonych, otartych bo jestem uzależniona od ziół - daję do zup,
                sałatek, mięs - moje alergiczne dziecko lepiej toleruje zioła niż np
                kostki rosołowe. Poza tym te świeże pięknie pachną... popieram
                dziewczyny - sadzonki najlepiej u ogrodnika -polecam nic mi jeszcze
                nie uschło...
              • a_gnieszka0 Re: Hodujecie zioła? 22.04.08, 10:47
                tak jak pisałam wcześniej przezimowałam melisę z hipermarketu (dokładnie w taki
                sam sposób jak piszesz d pojemniku z wodą)systematycznie obrywałam listki a
                niedawno przesadziłam do innej doniczki aż sama jestem w szoku że teraz tak
                pięknie rośnie
                • kostruszka Kilka pytań odnośnie hodowli ziół 22.04.08, 11:57
                  Wielokrotnie miałam ochotę na hodowanie ziół, ale zastanawiam sie na kilkoma
                  kwestiami:
                  1. hodowanie ziół na balkonie - mieszkam w bloku, balkon mam nad ulicą, niezbyt
                  ruchliwą, ale zawsze... - czy to ma sens? Nie chciałabym zjadać więcej metali
                  ciężkich niz to konieczne wink
                  2. hodowanie ziół w domu - boję się, ze zioła cięgle będą zakurzone - z liści
                  domowych kwiatów co tydzień ścieram sporą warstewkę kurzu - wiadomo, ze zioła
                  myje się przed użyciem, ale czy to wystarczy?

3. hodowanie ziół z hipermarketu - byłoby dla mnie najwygodniejsze, bo mam
                  minikuchnię - zastanawiam się jednak, czy rzeczywiscie sa one odpowiednie do
                  jedzenia, bo słyszałam, ze do ziemi w doniczkach dodawane są jakieś nawozy i
                  inne niekorzystne dla zdrowia substancje, by zioła pięknie wyglądały do
                  sprzedaży i długo wytrzymywały w folii.

Proszę o odpowiedź panie hodujące ziółka i przepraszam, jeśli pytania są głupie.
                  Usprawiedliwia mnie tylko to, że jestem totalną ignorantką w hodowli roślin smile
                  Pozdrawiam.
    • kostruszka Re: Hodujecie zioła? 23.04.08, 10:28
      hooop
      • kocia_noga Re: Hodujecie zioła? 23.04.08, 18:53
        Mam drzewko laurowe i podskubuję,inne zioła mam w dużych skrzynkach
        na zewnątrz na parapecie.Mieszkam w dość czystym miejscu,zdala od
        ulicy.
        Melisa łatwo się uprawia,oregano (tych lebiodek jest wiele odmian)
        też - ja mam w ogródku, jak i wiele innych.Na parapecie sieję
        rośliny jednoroczne, np cząber, majeranek, rukolę, bazylię.Mam
        szeroki parapet i dużo mi się mieści.W poprzednim mieszkaniu
        próbowałam trzymać zioła w domu, ale bez powodzenia.
        • e.milia Re: Hodujecie zioła? 23.04.08, 21:10
          Właśnie o to chciałam zapytać - gdzie jest lepiej hodować zioła - w domu w
          kuchni, czy na balkonie. Chyba jednak na balkonie - lepsze warunki, więcej
          światła - tak?
          Pomijając to, że w kuchni mam mało miejsca wink
          • miko_mama Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 13:54
            no chyba jednak lepiej na balkonie, o ile masz taką możliwość.
            Polecam miętę! Wspaniała herbatka o smaku jakże odbiegającym od tego, co
            sprzedają w torebkach pod nazwą Herbata Miętowa.
            • prymulia Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 13:59
              Jestem szczęśliwą posiadaczką domku z ogrodem i tam mam cały kącik ziołowy. Hoduję głównie rośliny wieloletnie: tymianek, estragon, melisę, miętę, oregano, lawendę. Z jednorocznych sadzę majeranek. Ziółka praktycznie rosną same, jedynym minusem jest to, że nie mam ich pod ręką i muszę się przejść po nie na działkę.
              • kocia_noga Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 16:30
                A zapomniałabym o trawie cytrynowej.Przedwczoraj dostałam przesyłkę
                zamówioną na allegro.Podobno łatwo się uprawia - w ogródku cały
                sezon, potem wybiera się najładniejszy kawałek na sadzonkę a resztę
                mrozi i suszy.A podobno w domu też mozna uprawiać cały rok.
                Zanim zamówiłam poszperałam w sieci i ktos napisał,że wsadził
                odcięte końcówki z korzonkami do ziemi i mu trawka odrosła.Jestem
                podekscytowana, na razie hartuję trawę przed wsadzeniem do
                gruntu.Jak sobie pomyśle,że mały słoiczek trawki mielonej bez
                zapachu kosztuje ok 8 zł, to czuję się jak Wilhelm Zdobywca.
              • majkagra Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 19:27
                Prymulia, właśnie jestem na etapie przygotowywania rabatki (jest jeszcze
                wszędzie trawnik)pod ogródek ziołowy. Na jakiej glebie tak ładnie rosną Ci zioła
                i czy kupowałaś sadzonki u ogrodnika? Pozdrawiamsmile
                • prymulia Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 21:26
                  Niestety ziemię na działce mam bardzo nieurodzajną, to w zasadzie piasek. Dlatego wszystkie grządki posypuję kompostem raz, dwa razy do roku. Zioła są bardzo żywotne i skoro rosną u mnie, to chyba urosną wszędzie indziej. Sadzonki mam z różnych źródeł: trochę sama rozchodowałam z nasion, trochę ze sklepu ogrodniczego, za to całkiem dużo szabruję od znajomych i sąsiadów. Taki ogródek ziołowy podoba mi się bardzo jeszcze z jednego powodu: jest wspaniałym miejscem przyciągającym owady, szczególnie pszczoły. Oregano i tymianek aż drżą podczas kwitnienia, takie zlatują się tłumy. Dodatkowo na środku posadziłam budleję Dawida- przysmak motyli. Piękny to widok, gdy lata ich kilkadziesiąt sztuk przez całe lato smile
    • ajlii Re: Hodujecie zioła? 24.04.08, 17:27
      Kiedyś miałam całą kolekcję - kilkadziesiąt rodzajów. Jak bazylię - to i zwykłą, i czerwoną i cytrynową. M.in. też chiński szczypior, czosnek niedźwiedzi, ogórecznik, tymaniek (cudna roślina), majeranek (suuuuuuper jest świeży) i wiele innych. Niestety, pewne małe łapki powyrywały prawie wszystkie roślinki... a posiane - skrupulatnie wygrzebały...
      Ale znów mam w planach rozbudować ogródek ziołowy w kuchni wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka