kasiateresa 22.06.08, 14:52 Czym czyścicie zlew stalowy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panda74 Re: Zlew stalowy 22.06.08, 19:17 Po zmywaniu myję go płynem do zmywania i tą ostrą stroną gąbki, a raz na jakiś czas odrobiną ACE, po którym lśni jak nowy (ale to bardzo nieekologiczne...) Odpowiedz Link
fankaat Re: Zlew stalowy 22.06.08, 20:21 z mojego doświadczenia świetnie działa ocet z wodą. błyszczy i nie ma na nim zacieków ani kamienia. no i oczywiście jest bardziej ekologiczny niż ace. p.s. następnym razem kupię zlewozmywak kamienny, jest drogi ale nie trzeba przy nim tak tyrać. Odpowiedz Link
kasiateresa Re: Zlew stalowy 22.06.08, 22:04 No właśnie! Nigdy takiego zlewu!!! - ale póki co musi być.Zauważyłam malutką plamkę z wody.Czy potraktować ją octem ciepłym czy zimnym.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Zlew stalowy 23.06.08, 11:21 Dowolnym mleczkiem do czyszczenia (typu Cilit), raz dziennie. Odpowiedz Link
agnsoc5 Re: Zlew stalowy 27.06.08, 10:03 dlaczego nigdy wiecej takiego zlewu?? ja mam stalowy i jestem bardzo zadowolona, tylko wybralam taki pokryty specjalną powloką ( to sie chyba nazywa powloka len - bo z bliska wyglada jak faktura lnu) - co bardzo ulatwia utrzymanie w czystosci , nic sie nie osadza. Myje specjalnym cifem do stali nierdzewnej, tylko regularnie,najlepiej codziennie przetrzec, zlew mam od roku prawie i zadnej plameczki. Odpowiedz Link
verdeschi Re: Zlew stalowy 27.06.08, 11:20 No to mnie zaskoczyłaś, bo mam len i z dziką radością się go pozbędę na rzecz fragranitu. Non stop zaciapany kamieniem. Fakt - wodę mam wyjątkowo kamienną. Raz dziennie musze przecierać zlew Sansedem w płynie, takim do kibla - dobrze odkamienia. Co do CIF-u do stali to opakowanie pełne w 3/4 wystawiłam na śmietnik, niech ktoś inny się męczy. Nie znam osoby która byłaby z tego cifa zadowolona, była nawet kiedyś na ten temat dyskusja na forum kuchenno-łazienkowym. Odpowiedz Link
ada16 Re: Zlew stalowy 27.06.08, 11:26 mój len -też jest do bani, poprzedni miałam zwykły stalowy - matowy i nie było na nim zadnych zacieków aani plam. niestety zachciało mi się okrągłego zlewu Odpowiedz Link
agnsoc5 Re: Zlew stalowy 27.06.08, 14:59 kurcze, naprawde dziwne , ja jestem bardzo zadowolona, i ze zlewu i z cifa - ladnie czysci nawet odplyw. Moze to rzeczywiscie zalezy od wody. A moze od firmy - moj zlew jest firmy Franke. Jak widac nie ma rzeczy dobrej dla wszystkich..pozdrawiam Odpowiedz Link
aiczka Re: Zlew stalowy 27.06.08, 18:17 Standardowym odkamieniaczem. Ale najskuteczniejsze jest przypadkowe mycie agresywnym środkiem do czyszczenia ceramicznych płyt kuchennych (składającym się głównie z NaOH). Przy okazji płukania ściereczki roznosi się po zlewie i rzeczy typu osad z herbaty niemal same spływają ^_^. Odpowiedz Link
maria10344 Re: Zlew stalowy 27.06.08, 19:46 Ja do niedawna miałam też len i radziłam sobie z nim bez problemów.Beż żadnych żrących środków,a mam wodę w wrednym kamieniem.Po prostu raz na tydzień napełniałam obie komory wodą wsypywałam kwasek cytrynowy,do tego dodawałam inne gary,które miały lśnić "..a rano jestem śliczny,liryczny i romantyczny...". Teraz w nowym też będę miała musowo len Franke. Co do fragranitów i granitów to słyszałam,że są przereklamowane,Ze tam to dopiero trudno zmyć brud/moja koleżanka/.Ja nie mam doświadczenia ,może wypowiedzą się posiadaczki takowych. Odpowiedz Link