mareszka 12.12.08, 16:42 Podzielcie sie dziewczyny Waszymi popisowymi daniami Świątecznymi. Nie koniecznie na Wigilię, ale na przykład na pierwszy dzień Świąt też. O przepisy oczywiście grzecznie proszę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiaw27 Re: Świąteczne hity naszych stołów 12.12.08, 17:10 Proponuję zajrzeć na galerię potraw tam na pewno znajdziesz coś dla siebie. fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html Odpowiedz Link
dagusia333 Re: Świąteczne hity naszych stołów 12.12.08, 17:42 U nas są to makówki śląskie, cała rodzina już nie może się doczekać. Odpowiedz Link
dagusia333 Re: Świąteczne hity naszych stołów 15.12.08, 19:26 Przepis na makówki: 25 dkg zmielonego maku długa bułka (lekko czerstwa) 1 do półtora litra mleka 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki miodu kilka kropel olejku migdałowego 2 - 3 łyżki roztopionego masła trochę orzechów i migdałów obranych ze skórki i posiekanych Mak zalać gorącym mlekiem, dodać cukry, migdały, masło, szczyptę soli, miód i olejek.Zagotować krótko.Bułkę pokroić w plastry, układać warstwami w salaterce i każdą polać makiem (za każdym razem zamieszać)Pierwszą warstwę stanowią kromki, a ostatnią mak.Potrawa musi postać kilka godzin, by bułki zmiękły i całość oziębiła się.Przechowywać w chłodnym miejscu nakryte folia, by calość nie wyschła. Odpowiedz Link
barbaramd Re: Świąteczne hity naszych stołów 19.12.08, 06:17 Ja m.in. potrawami przygotowuję salaterkę (szklaną) z bakaliami i owocami kandyzowanymi (niektóre kroję w kostkę lub paseczki) - rodzynki, daktyle,orzechy, śliwki, gruszki, jabłka, ananas, żurawina etc. Bardzo to bożonarodzeniowe i świetne do dogadzania sobie. Odpowiedz Link
ladyjm Re: Świąteczne hity naszych stołów 13.12.08, 14:13 Piękne Panie - przepisy od razu podawajcie Odpowiedz Link
mahoniowawiedzma Re: Świąteczne hity naszych stołów 13.12.08, 22:35 o wątek do chwalenia się to ja czemprędzej mój ostatni hit nad hitami to śledzie w winogronach. bardzo proste, bardzo pyszne. mniej więcej idzie to tak: 4 filety śledziowe lekko(!!!)wymoczone-wtedy naprawdę nie potrza żadnych przypraw pół jabłka startego cebula w piórka garść ciemnych winogron przekrojonych na połówki 4 łyżki śmietany. wymieszać i odstawić do lodówki na min. godzinę. r e w e l a c j a. Odpowiedz Link
lorisa Re: Świąteczne hity naszych stołów 14.12.08, 11:32 jak na razie na święta nie piekę-na gotowe przyjeżdżam (w tym roku u teściów!!),taką prace mam i rodzina to na razie mój przyszły niedoszły..hehe. ale..propozycję mam do barszczu-paszteciki z ciasta francuskiego-nadzienie tradycyjne,kapusta+grzybki,albo ser ementaler,lazur(lub inny) szynka paremńska (jeśli nie jesteście tradycjonalistami-dodam,że wigilia już nie jest postna) i pomidory suszone.zawijamy,przyciskamy brzegi i git. pozdrawiam Odpowiedz Link
marmelada śledzie cytrynowe 14.12.08, 13:36 A ja polecam znalezione na forum galeria potraw ŚLEDZIE CYTRYNOWE filety śledziowe namaczamy a potem kroimy w małe kawałki potrzebujemy około 0,7 do 1 kg cytryn, dokładnie myjemy obieramy cieniutko ze skórki (można zetrzeć, albo używamy takiego specjalnego skrobaka) starając się obrać tylko żółtą część, bez białego, otrzymujemy takie cytrynowe sianko z obranych cytryn wyciskamy sok wyciągamy z szafki goździki i przygotowujemy słoiki ukłądamy warstwa skórek 3 goździki śledzie i tak do góry ostatnią warstwą powinny być skórki ugniatamy troszkę i zalewamy spokojnie sokiem z cytryny na koniec dajemy trochę oliwy, żeby uszczelniła nasz słoik odstawiamy na tydzień do lodówki pychota rozpływają się w ustach znajoma poczęstowała zmodyfikowaną wersją skórki od mandarynek plus kardamon, też fajne, ale zostaję przy cytrynach M. Odpowiedz Link
mazia Re: śledzie cytrynowe 18.12.08, 13:18 Tu link do pierwowzoru śledziowego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18306859&a=18306859 Odpowiedz Link
zawsze.dwostr Re: śledzie cytrynowe 28.12.08, 12:29 Ulegając Waszym zachwytom nad tymi śledziami i ja zrobiłam je w tym roku.Niestety nie zachwyciły mnie one tak jak np.marmeladę. Może zbyt grubo obrałam cytrynę?(starałam się jak najcieniej) Same śledzie są jeszcze do zjedzenia,ale jeśli na ząb dostanie się "cytrynowe sianko"to ..porażka Odpowiedz Link
sierpniowska karp, placek z karmelem 14.12.08, 14:51 u mnie absolutnie kroluje karp w smietanie - jest tak pyszny ze nikt nawet sie nie burzy na osci i tak dalej... karpika sprawic, natrzec wewnatrz vegeta oraz skropic obficie dosc sokiem z cytryny, nalac na lapki troszeczke oleju (oliwy) i posmarowac to rybsko cale z wierzchu. posypac sola odrobinka wystarczy, po co nereczki nasze obciazac... piec w zaleznosci od wagi - ja w jakichs 200 stopni okolo godziny czasem mniej - 15 min przed koncem pieczenia polac smietana rozmieszana z lyzka maki - ja biore caly mniejszy pojemniczek i tu daje 30% z odrobinka vegety.... i chlup to na karpika ale tak delikatnie jesli naczynie szklane jest i zapiec to na zlotawy kolorek <mniam> oprocz tego piernik kiszony - niestety za pozno juz na produkowanie tego cudu na te swieta bo sie rzeczony piernik kisic musi dwa tygodnie potem tydzien jezcze postac zeby przejal aromaty z mas i dopiero na stol... i jeszcze wszyscy bardzo lubia placek ktory nazywamy karmelowiec - to od mleka skondensowanego piecze sie biszkopt cienki w miare, na to sie wywala mase mleka masla i duzej ilosci orzechow sliwek i rodzynek posiekanych i na to herbatniczki ktore w sposob oszczedzajacy czas kupuje przemyslnie z czekolada z jednej strony i juz nie bawie sie polewa... jak ktos jest zainteresowany to moge szczegolowy przepis zapodac no i żur... ktory robie dzien wczesniej gotuje wywa z jarzynek typu jak do rosolku tylko be zmieska bo to wigilijne a dla mnie to musi byc postne wlewam zur, wyjawzy uprzednio owe jarzynki, i smaze cebukle na zloty kolor, dorzucam pieczarki i razem smaze chwile na rumiano plus ze dwie lyżki wywaru z grzybow i na koniec zaprawiam smietana (tzn jogurtem) mniam, a w pierwszy dzien swiat dodaje don smazone skwareczki z boczku i kielbaske Odpowiedz Link
jagoda85 Re: karp, placek z karmelem 14.12.08, 22:34 Mogłabyś podać dokładny przepis na to ciasto karmelowe, podając ilości i kolejność czynności. Wygląda na smakowity placek. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: karp, placek z karmelem 21.12.08, 19:12 Widzę, że ten karmelowy placek to jakaś wielka tajemnica, szkoda. Odpowiedz Link
gdzie-idziesz Re: karp, placek z karmelem 15.12.08, 10:11 Sierpniowska zaciekawił mnie Twój karp - pieczesz go pod przykryciem, czy w odkrytym naczyniu? Podajesz na gorąco? Chyba wypróbuję w tym roku, zachwyciła mnie prostota tego dania pozdrawiam Odpowiedz Link
ladyjm Re: Świąteczne hity naszych stołów 14.12.08, 15:41 jeszcze, jeszcze! najbardziej podniecają mnie te śledzie cytrynowe Odpowiedz Link
marva Re: Świąteczne hity naszych stołów 15.12.08, 12:32 Hmm, ja piekę zawsze ciasto "pychotka" i z karmelem bo wszyscy u mnie lubią. Gotuję flaki bo sama je uwielbiam. Może zrobię polędwicę w cieście francuskim z serem. Odpowiedz Link
altu Re: Świąteczne hity naszych stołów 15.12.08, 13:10 u nas jest raczej tradycyjnie, bez przesady i bez obżerania się.. wigilia: - zupa grzybowa z fasolką jaś - pierożki z kapustą i grzybami - mini krokieciki z kapustą i grzybami - sama kapusta z grzybami i grochem - karp smażony - koreczki śledziowe - ryba (co roku inna) z sosem jogurtowo-warzywnym - kompot z suszonych owoców święta: - ciasto z makiem i/lub serem - pierniczki - kurczak pieczony - schab pieczony - różnie: jako rolada z owocami, nadziewny śliwką, inny, wg inspiracji - karkówka pieczona (ze schabem również na zimno, do kanapek) - ziemniaki opiekane, sałatki z sosami - sałatka warzywna - bigos - galaretka z owocami + dojadanie z wigilii - cieszy się największym powodzeniem.. Odpowiedz Link
eas_y Re: Świąteczne hity naszych stołów 18.12.08, 12:35 Mój hicior na świąteczne okazje to sałatka warstwowa. Otóż bierzemy przejrzysty półmisek i układamy warstwami: -jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostke, -kukurydze z puszki, - seler konserwowy ze sloika, - ogórki konserwowe-moze byc tez papryka z octu, -fasolka czerwona z puszki -dobrze przepłukana na to wszystko warstwa majonezu z koperkiem lub pietruszką jak kto lubi, może byc tez sos tatarski. Osobiscie dodaje zawsze troche jogurtu naturalnego. I juz mamy pycha sałatke, którą robi sie ekspresowo Odpowiedz Link
jaamnior Re: Świąteczne hity naszych stołów 18.12.08, 15:08 Rzyg - moją reakcją jest na tę sałatkę. Jest to goowno nie żarcie i goowno ma wspólnego z tradycją. Odpowiedz Link
aagnieszkaa1 Re: Świąteczne hity naszych stołów 18.12.08, 15:34 Przypominam, że jest to forum ludzi pozytywnie i życzliwie nastawionych do świata! Jak się komuś przepis nie podoba to proszę obraźliwe komentarze zachować dla siebie. Można chyba w bardziej kulturalny sposób wyrazić swoją niechęć czy brak przekonania do sałatki. Odpowiedz Link
olciaalcia Re: Świąteczne hity naszych stołów 28.12.08, 19:31 ja robię sałatkę warstwową z takimi warstwami: 1. jajko na twardo 2. szynka w kosteczkę 3. kukurydza z puszki 4. fasola czerwona 5. ananas z puszki 6. ser tarty 7. majonez Odpowiedz Link
for.ever Re: Świąteczne hity naszych stołów 18.12.08, 18:18 Mój hit to śledzie pod pierzynką (dla tych co uwielbiają majonez) Kupujemy śledzie (Matiasy) i moczymy je w wodzie przez parę godzin (aby nie były tak słone). Potem kroimy na kawałeczki, skarpiamy cytryną i kładziemy na spółmisku. Na wierzchu smarujemy dużą ilością majonezu i posypujemy jak najdrobniej startym serem żółtym (o ostrym smaku). Ma początku byłam do tego przepisu nastawiona negatywnie (nie lubię śledzi), ale smak majonezu i sera żółtego spowodował, że śledzi prawie wcale nie czuć Odpowiedz Link
joanna_can Re: Świąteczne hity naszych stołów 18.12.08, 21:35 Kutia. Od wielu lat. Przepis na kutie kazdy zna - wcale nie ma tak duzo roboty. Mak przekrecony Pszenica ugotowana miod, smietana, troche soku z cytryny orzechy, migdaly, rodzynki i co tam jeszcze ktos chce. Odpowiedz Link
gosza26 Re: Świąteczne hity naszych stołów 28.12.08, 20:52 Również kutia, czy jak mówi moja mama makówki. Taka wersja odbigająca od tradycyjnej ale robi za deser i nawet jeśli jest kg makaronu, danie w Święta już dawno znika z półmiska 1)Makaron-nitki 2)mielenie maku darowałam sobie dawno,kupuje gotową masę makową z dodatkami; 3)parzę rodzynki i morele(kroję na połówki) 4)małż tłucze orzechy włoskie, ja parzę i kroję 5)miód-w przepisie podawali 100 g, polecam dodać częśc spadziowego 6)wymieszać, najlepiej dzień lub dwa przed wigilią i ukryć przed rodziną Odpowiedz Link
maria10344 Re: Świąteczne hity naszych stołów 28.12.08, 22:22 Jestem otwarta na nowe smaki i potrawy ale.... Jestem z Pomorza,a teraz przeniosłam się na Śląsk. U nas królowały ryby w różnej postaci i różnych gatunków/smażone,duszone,w galarecie,sałatki/.Zupy rybna i grzybowa,ewent.barszcz.Na śląsku próbowałam różnych kutii,makówek i kapusty z grochem.Chociaż uwielbiam makowiec/dobrze go robię/,to makówki i kutie mi nie smakują i nie dlatego,że robi go jakaś niewydarzona gospodyni,nie.Jadłam w wielu domach. Moja nowa rodzina przed przygotowaniem wigilii krzyczała,żebym tylko nie robiła makówek,maczanek,kutii.Może one są przereklamowane i na zasadzie tradycji muszą być?. Odpowiedz Link
gosza26 Re: Świąteczne hity naszych stołów 29.12.08, 12:15 No ja jestem ze Śląska, a właściwie Zagłębia ale moje potrawy to wypadkowa tradycji wielkoposkiej, kieleckiej no i śląskiej Pewnie,że nie trzeba podawać jednego zestawu potraw. Zdanie powyżej mówi przecież o sile regionalnych tradycjach. Nie podaje nieczego na stół co by przyprawiało nas o mdłości. Mnie nie smakują makówki mojej mamy i takowych nie robię. Odpowiedz Link
f.l.y Re: Świąteczne hity naszych stołów 29.12.08, 20:05 dziewczyny, siostra Mojego przyniosła na Wigilię śledzia w śmietanie z dodatkiem ogórka świeżego (kostka) i jabłka (kostka) i sporej ilości koperku - w smaku wyśmienity, świeżutko wiosenny... polecam, naprawdę smaczny.. Odpowiedz Link