daxter 30.12.08, 14:34 Witam czy któras z Was rozliczała podatek wat , ja remontowałam mieszkanie i ponoc nalezy mi sie zwrot jak go obliczyć ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazetowy.mail Re: zwrot podatku wat 30.12.08, 15:17 Nie ma takiej ulgi więc nic sobie nie odliczysz. Odpowiedz Link
weroniczka32 Re: zwrot podatku wat 30.12.08, 16:33 Jeszcze za rok 2007 należał się zwrot różnicy pomiędzy 22 a 7 % vatem od materiałów użytych do remontu do wysokości ok. 20.000,00 zł. Nam wyliczało to przypadkowe biuro rachunkowe za 30,00 zł. Nie wiem czy za ten rok też się jeszcze należy. Musisz spytać w skarbowym Odpowiedz Link
gazetowy.mail Re: zwrot podatku wat 30.12.08, 17:11 Skoro pytanie było zadane dzisiaj to wnioskuję że rozliczenie dotyczy roku 2008 i napisałam, że nie ma takiej ulgi. Dzwonienie do US ni nie zmieni Odpowiedz Link
ciri_77 zwrot jest bezterminowy, 30.12.08, 19:16 nie jest to zadna ulga podatkowa tylko rozliczenie VZM, zrobi to dowolne biuro podatkowe za kilkadziesiąt złotych. Potrzebujesz: tytuł prawny do remontowanego lokalu i komplet faktur, potem sie je spradza na specjalnej liście, bo zwrot dotyczy tylko tych rzeczy które przed zmianą ustawy o Vat były na 7% a teraz sa na 22% vacie. potem wypełnia sie formularz, sa dostępne w necie. Odpowiedz Link
jurajskameg Re: zwrot jest bezterminowy, 30.12.08, 22:11 dotyczy to również budowy domu? Odpowiedz Link
sadida Re: zwrot jest bezterminowy, 20.01.09, 09:58 Tak dotyczy totakze domów pod warunkiem, że vat nie został odliczony w inny sposób. Dla domów limit ulgi jest wyższy niz dla mieszkania. Z tego co się orientuje to chyba ustawa jest bezterminowa więc trzeba korzystać bo wychodza całkiem spore sumy. Co więcej mozna to zrobic samemu. Jak uwzględnisz wydatek którego US nie uzna to i tak sie nic nie stanie bo tylko odlicza (zadnych kar itp - przynajmniej w US które ja znam). Jako ciekawostę chciałabym zwrócić uwagę, że w ten spodób mozna odliczyc sobie także kuchenkę gazowa lub gazowo elektryczną z pew3nymi wyjatkami ale chyba juz za dużo się rozpisałam Odpowiedz Link
marysienka-1 Re: zwrot podatku wat 06.01.09, 09:05 Za remont-zwrot różnicy podatku na tylko wybrane towary można było się rozliczyc w roku,więc myślę że jeżeli posiadasz takowe rachunki możesz sie rozliczyć z remontu domu za 2008 w 2009 roku.Ja się rozliczyłam w sierpniu i dostałam -bo mozna te ulgę rozliczac cały rok. Odpowiedz Link
ciri_77 Re: zwrot podatku wat 06.01.09, 14:51 Może tez obejmować okresy wczesniejsze - ja rozliczałam budowe domu - z roku 2004-2005 i nakłady adaptacyjne w latach 2005-2006 (remont) całość poszła do płatnosci jednym wnioskiem w czerwcu 2008, pieniądze wypłacono w listopadzie. Ważne - by w danym roku złożyć tylko jeden wniosek, bez znaczenia czy wniosek jest częściowy czy obejmuje całość prac. Odpowiedz Link
qwe77 Re: zwrot podatku wat 06.01.09, 19:20 zwrot podatku vat czyli VZM jest bezterminowy można go odliczać z wszystkich faktur wystawionych po 1 maja 2004 czyli po wejściu Polski do UE, nawet z tch które były już rozliczone w ulgach mieszkaniowych, które kiedyś obowiązywały. W roku może być skladany tylko jeden wniosek obojetnie czy za jeden rok czy za 5 lat. Odpowiedz Link
moboj Re: zwrot podatku wat 15.01.09, 13:54 o kurczę, w takim razie muszę udać do mojego US. urządzałam mieszkanie w 2006 roku, ale sądziłam, że już dawno minął termin rozliczenia vatu. Odpowiedz Link
minia223 Re: zwrot podatku wat 16.01.09, 01:03 A wiecie może za jakie towary można się rozliczac.Ja mam faktuy za 2007 czyli będę mogła się rozliczyc? Odpowiedz Link
korelia72 Re: zwrot podatku wat 16.01.09, 09:23 www.us.gniezno.pl/dodatkowe/kalkulator_zwrotu_vat.html na tej stronie oprócz kalkulatora, poniżej są linki do informacji na temat zwrotu róznicy w vat, po zmianach przepisów 7% na 22%. Ulgę taką mozna rozliczyć 1 raz w roku. "Jeśli po dniu 30 kwietnia 2004 r. poniosłeś wydatki na zakup materiałów budowlanych związanych z inwestycją mieszkaniową, na które od 1 maja 2004 r. wzrosła stawka podatku VAT z 7% na 22%, możesz odzyskać część wydatków poniesionych na ten cel." Jest lista rzeczy na które vat został poniesiony i tylko od tych rzeczy można odliczyć różnicę. W necie jest mnóstwo informacji. Odpowiedz Link