agnieszkaaa6 16.01.09, 12:41 Witam! Mój 2,5 letni synek bardzo oblizuje usta i teraz ma mocno spierzchnięte. Tak bardzo, że kiedy się śmieje lub płacze to pękają i leci krew. Czy można coś na to zaradzić? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Agnieszka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mustardseed Re: Spierzchnięte usta 16.01.09, 12:54 Nivea Lip Care, najlepiej Med Repair albo Classic. Kremami nie polecam - zawartość wody bardziej wysusza i utsa boleśnie pekaja i krwawią. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Spierzchnięte usta 16.01.09, 13:23 Mnie bardzo pomógł krem do ust S.O.S D'Oliva z oliwą z oliwek. Odpowiedz Link
misiowazona Re: Spierzchnięte usta 16.01.09, 13:41 Sztyft Neutrogeny jest niezawodny. Stary ludowy sposób to smarowanie ust miodem,ale dziecko raczej zliże niż wyleczy usta w ten sposób) Odpowiedz Link
agatha-christie Re: Spierzchnięte usta 16.01.09, 13:53 Dobry jest carmex (tubka, sztyft albo słoiczek) ale małemu dziecku może się nie spodobać, chociaż mojemu kupuję, od kiedy tylko jest w Polsce dostępny i bardzo sobie chwali (też chłopak, a im jest ciężko zaakceptować jakiekolwiek mazidło na ustach...) Odpowiedz Link
dorismam Re: Spierzchnięte usta 16.01.09, 14:03 Moi są przyzwyczajeni do smarowania. każdy ma swoją szminkę ochronną. Natomiast osobiście poleca nova-baza, mazidło do buzi, a jednocześnie świetnie natłuszcza usta. Kosztuje coś ok. 9 zł i nie uczula. Tubkę 30 g mam zawsze w kieszeni kurtki - na wszelki wypadek. Odpowiedz Link
to-wlasnie-ja Re: Spierzchnięte usta 16.01.09, 15:31 A ja polece Ci cos naturalnego, co sama stosuje i jesli tylko synek nie ma uczulenia, to moze wyprobuj. Otoz spierzchnietym ustom bardzo dobrze robi " maseczka" z miodu. Po prostu smarujesz miodem usta i po paru minutach normalnie zlizujesz. Odpowiedz Link
jvstys Re: Spierzchnięte usta 16.01.09, 16:22 Witam mnie kiedyś w aptece polecili balsam na miodzie do ust mała buteleczka kosztuje ok 10 zł ale jest super i na bardzo długo wystarcza.Obecnie mam ten sam problem z moim synem ale on ma 8 miesięcy. Codziennie mu smaruje tym usta i znika niestety dużo tego zostaje zjedzone ale i tak pomaga tylko wolniej niż mnie. Odpowiedz Link
joanka-r Re: Spierzchnięte usta 17.01.09, 19:57 Jesli w tym jest prawdziwy miod to nie ryzykowalabym u 8 miesieczniaka. Miód jest silnym alergenem. Pisze to mama dwóch alergików. Odpowiedz Link
edzia301 Re: Spierzchnięte usta 16.01.09, 19:13 zgadzam sie w 100% nic tak nie działa na spierzchnięte usta jak cieniutka warstwa miodku Odpowiedz Link
joanka-r Re: Spierzchnięte usta 17.01.09, 19:58 Glicerynowa ''szminka'' do ust firmy nivea, albo każda inna zawierająca glicerynę. Ostatnio dostałam od zanjomej z Avonu i sprawdza sie super Odpowiedz Link
justysialek Re: Spierzchnięte usta 18.01.09, 00:12 Najzwyklejszą wazelinę kup i smaruj jak najczęściej. Poza tym zadbaj by dużo pił, nie przesuszaj ani nie przegrzewaj mieszkania. Może ma niedobór wit b2? Odpowiedz Link
wiorka_mrau Re: Spierzchnięte usta 18.01.09, 10:54 A ja Ci polecę balsam nuxe, niezbyt tani, ale mnie po wielu latach szukania czegoś na wieczne problemu z ustami w końcu wyleczył. Odpowiedz Link
fajny-zuzia Re: Spierzchnięte usta 19.01.09, 06:54 Masc witaminowa,tanio i skutecznie. Odpowiedz Link