ochra 28.01.09, 11:30 Witajcie! Chciałabym zapytać jak czyścicie stalowe urządzenia AGD, mam stalowy piekarnik i mikrofalę, stal jest satynowana, od samego początku mam problemy z czyszczeniem. Po wszystkim zostają szare plamy! jak to robić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nomya Re: Jak czyścić stal? 28.01.09, 12:27 Ja czyszczę czymkolwiek, czasem wodą z płynem na gąbce, czasem mleczkiem na szmatce, drugi raz wycieram sama wodą, następnie papierowymi ręcznikami i płynem do szyb Wszystko lśni i jest bez smug. Kto ma inox w kuchni, ten wie o czym piszę ;/ Odpowiedz Link
ochra Re: Jak czyścić stal? 28.01.09, 13:01 A masz stal satynowaną czy jakąs inną? ta satynowana jest taka matowa. U mnie ciagle są smugi i zacieki, choćbym nie wiem jak się napracowała. Odpowiedz Link
nomya Re: Jak czyścić stal? 28.01.09, 13:28 mam tylko mikrofalę z takiej właśnie i doczyścić taką to faktycznie koszmar ;/ W tym przypadku mleczko do czyszczenia się doskonale sprawdza, potem płukanie i płyn do szyb na papierowych ręcznikach. Odpowiedz Link
lilithh Re: Jak czyścić stal? 28.01.09, 13:30 Mam stalowe satynowe: piekarnik, okap, mikrofalę, lodówkę, panel zmywarki i wszystkie uchwyty meblowe. Przecieram od czasu do czasu lekko wilgotnym czyścikiem z mikrofibry, bez żadnej chemii. Jak mi się chce to poprawiam jeszcze na sucho, zwykłą ścierką bawełnianą (ale nie zawsze mi się chce ) Wszystko lśni. Tajemnica chyba tkwi w dobrej jakości czyściku (ja mam raypath). Odpowiedz Link
lilithh Re: Jak czyścić stal? 28.01.09, 13:38 a... zapomniałabym: mam jeszcze stalowy zlewozmywak i puszki na przyprawy. Dla odmiany ze stali błyszczącej. Traktuję je tak samo i też lśnią posłusznie Odpowiedz Link
nomya Re: Jak czyścić stal? 28.01.09, 13:38 Mi pozostały (oprócz mikrofali) inox -zwłaszcza z powłoką Antifingerprint (czy jakos tak sie to pisze) nie wymaga płynów. Odpowiedz Link
ochra Re: Jak czyścić stal? 28.01.09, 13:50 To mnie zmartwiłyście, to są takie plamy po palcach, które jak się intensywnie myje jakoś zamiast znikać to rozcierają się dalej i miejscami mam takie szare plamy. Chyba nic już na to nie poradzę, bo dotychczas robiłam tak jak wy, mam wrażenie że te środki myjące też jakoś wnikają w stal i tak już zostaje. Odpowiedz Link
nomya Re: Jak czyścić stal? 28.01.09, 14:05 Bardzo dziwne, spróbuj może tym mleczkiem porządnie domyć ten inox, miękką szmatką z wodą "wypłukać" pozostałości mleczka i wypolerować płynem do szyb lub choćby samym zwyczajnym octem- tez może być. Odpowiedz Link
ochra Re: Jak czyścić stal? 28.01.09, 14:29 Masz na myśli mleczko do stali? Moje Mr Muscle ma takie jakby opiłki polerujące, boję się że tym jeszcze pogorszę. Odpowiedz Link
nomya Re: Jak czyścić stal? 28.01.09, 14:41 Nie mleczko do stali, tylko normalne mleczko typu Cif. Odpowiedz Link