reti 28.02.09, 21:02 Mam podłogę z parkietu jesionowego, jest to jesion kolorowy. Parkiet jest polakierowany. Nie mam dywanów. W tej chwili parkiet jest nowy bardzo ładny. Czym myć, konserwować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brattby Re: parkiet-jesion 28.02.09, 22:52 ja mam co prawda dębowy - ale i 10 letnie doświadczenie z lakierowanym parkietem Po pierwsze - nie chcę Cię denerwować, ale w czerwcu planujemy remont i głównym punktem będzie cyklinowanie parkietu i - na pewno nie lakierowanie. Chyba, że tym starym śmierdzącym lakierem - kiedyś takie były. Ale do meritum. Nie wiem, czym masz polakierowany: czy lakier mocno śmierdział, czy raczej nie? Jeśli się zastanawiasz, to znaczy, że lakier nie śmierdział mocno tego smrodu nie da się opisać Ja 10 lat temu dałam się namówić na ten mniej śmierdzący, bardziej ekologiczny i podobno lepszy lakier. Podłoga po lakierowaniu wyglądała pięknie. Do czasu. Ten lakier się po prostu ściera i to bardzo brzydko. W tej chwili mam już dywany, bo nie mogłam patrzeć na tę podłogę. U mojej siostry parkiet jest polakierowany tym śmierdzielem i wygląda o wiele lepiej. Dlatego kolejnym razem albo smród, albo jakaś inna forma wykończenia podłogi. Możesz uniknąć tego, co teraz przeżywam z podłogami i zacząć odpowiednio dbać o parkiet od samego początku. Ja zaczęłam chyba trochę za późno (wcześniej myłam go wilgotną szmatką - po prostu. Jak się zabrudził to ew. psikałam pronto do mebli drewnianych). Teraz używam specjalnych preparatów do parkietów lakierowanych. Są firmowe - np. Pronto i jeszcze jakieś specjalistycznej firmy (są w Carrefourach), i mniej firmowe - np. Domol. Osobiście nie widzę między nimi różnicy. Najlepiej kupić taki specjalnie do parkietów lakierowanych, bo jest nieco mniej gęsty i łatwiej sobie poradzić (no i nie trzeba potem tego froterować - chociaż przejechanie flanelą dodatkowo nabłyszcza). Preparaty do podłóg woskowanych są gęstsze, ale w zasadzie też się nadają. Powodzenia Odpowiedz Link
michalekgazeta Re: parkiet-jesion 07.08.14, 08:38 A czy ktoś miał styczność z Clinex Dispersion Hard? Mam lakierowaną podłogę z paneli drewnianych i lakier zmatowił się. Fajnie było by to jakoś odnowić. Zastanawiam się produkt nadaje się do mojej podłogi. Do tej pory używam Sidoluxa, ale efekt taki sobie. Ściera się dość szybko. Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: parkiet-jesion 07.03.09, 01:00 Ja mam jasny grabowy. Kiedyś na początku był prawie biały, teraz pożółkł, ale to naturalne niestety. Parkieciarz doradzał nam by nie używać żadnych zwykłych preparatów do czyszczenia i nabłyszczania podłóg - tych bez polerowania waśnie bo to taka dodatkowa warstwa jakby lakieru i zakrywa ten właściwy lakier, nie da jej się potem zmyć. Najlepiej w jakimś firmowym sklepie z lakierami - takiej marki jakiej użyto do wykończenia Twojego parkietu zapytać o odpowiednia produkty do czyszczenia i konserwaji podłogi. Odpowiedz Link