biala27 17.03.09, 08:00 Będę wdzieczna za opinie i ew. sugestie: medialider.pl/parowary/tefal-vc-4003.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krasnoludka Re: Parowar - czy to dobry wybór? 17.03.09, 12:10 mam dokładnie ten model, nie narzekam. Jest co prawda duży, ale ma to plusy - można i zrobić duże porcje, i ugotować na raz kilka rzeczy. Paruje bardzo (odkrycie! ) i na czas gotowania warto go rozsądnie postawić - np. pod okapem lub na osobnym blacie. Ja z nim wędruję, jeszcze nie odkryłam idealnego sposobu. Odpowiedz Link
the_kami Re: Parowar - czy to dobry wybór? 17.03.09, 13:10 Ja również mam taki (tylko pewnie starszą wersję, bo ma już kilka lat). Baaardzo chwalę. Fakt, spory, ale można gotować na 2 i 3 piętra (aczkolwiek to się raczej rzadko zdarza). Szparagi, fasolka szparagowa, brokuły, groszek, kalafior - genialne! Odpowiedz Link
f.l.y Re: Parowar - czy to dobry wybór? 17.03.09, 13:13 zostałam kiedyś zaproszona na obiad do koleżanki - obiad w całości z parowaru mięso, warzywa i odkrycie: ósemki włoskiej kapusty na parze z bułeczką tartą pycha! dla tej kapusty nabyłam parowar tefala Odpowiedz Link
tarantella Re: Parowar - czy to dobry wybór? 17.03.09, 16:52 A ja nie mogę się zdecydować na model: www.allegro.pl/item580134545_parowar_tefal_vs_4001_vitacuisine_przepisy_wwa.htmlczy www.allegro.pl/item585638778_parowar_braun_multi_gourmet_fs_20_jedz_zdrowo.html Będę wdzięczna za wszelkie opinie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
misiowazona Re: Parowar - czy to dobry wybór? 15.03.10, 14:43 Twoje linki nie działają. Odpowiedz Link
misiowazona Re: Parowar - czy to dobry wybór? 15.03.10, 14:47 A to starocie! Dopiero zauważyłam ... Odpowiedz Link
lesia27 Re: Parowar - czy to dobry wybór? 17.03.09, 21:47 Mam dokładnie taki sam. Niestety za często z niego nie korzystamy. Zajmuje dużo miejsca i nie lobię go myć, a do zmywarki jakoś nie bardzo pasuje. No ale do meritum, jeżeli chodzi o jedzenie to warzywa są genialne, mają znacznie lepszy smak niż gotowane tradycyjnie, pieczarki też, mięso takie sobie a ryby paskudne. Ryżu w tym cudze nie potrafię ugotować, ma taki specjalny pojemnik na ryż, tylko że ryż w tym chyba musiałby się gotować z 2 dni, po godzinie ciągle jest twardy. Rzadko wykorzystuje 3 poziomy. Najczęściej 2 na ziemniaki i warzywa do obiadu. Ogólnie fajna rzecz ale u mnie w kuchni się za bardzo nie przyjęła. W lato kiedy więcej świeżych warzyw typu kalafior, brokuły częściej go używam. Teraz stoi i się kurzy. Odpowiedz Link
ivon444 Re: Parowar - czy to dobry wybór? 18.03.09, 10:34 Mam trochę inny parowar - Tefal VS 4001- jestem b. zadowolona.Ma tackę ( dwustronną do ryb lub mięska ) 2 koszyki na warzywka , poj. do ryżu- gotuję ten ryż 40 min - tak jak w przepisie- wychodzi sypki ! Ryby i mięso ma smak b. dobry - oczywiście dodaję różne przyprawy ( staram się nie solić wtedy ) .Mój mąż , który dotychczas lubił dania tradycyjne : kotlety, smażone mięsa - pyta kiedy znowu coś przygotujemy w parowarze. Mięso jest soczyste, smaczne. Rewelacyjne są warzywa- naprawdę mają zupełnie inny smak . Mąż nawet ostratnio przygotował pałki z kurczaka + warzywaka + ziemniaczki ( obowiązkowe : ))) )- co było miłym zaskoczeniem dla mnie i córki. Myje się te wszystkie pojemniki znacznie lepiej niż garnki- to też ważne ! no i na kuchence możesz wtedy przygotować kolejne dania ( np. gdy są goście ). Nie mogę doczekać się pory ,gdy pojawią się świeże warzywka - to dopiero będzie rewelacja ! Trzeba tylko rzeczywiście wymyślić w kuchni jakieś rozsądne miejsce ( sporo pary ).Nie wiem czy pomogłam ale takie są moje spostrzeżenia ... : ))) Odpowiedz Link
capribb Re: Dziękuję 19.03.09, 13:18 Poradzcie jak przyprawiac miesko i warzywka do parowaru. Ja z warzyw robie kalafior, brokuly, ziemniaki, marchew, fasolke szparagowa i brukselke. Macie jeszcze jakies pomysly? Odpowiedz Link
nicol.lublin pycha 25.03.09, 17:44 ja jeszcze nie kupiłam - zastanawiam się nad modelem - ale jadłam pyszne dania z tego cudu. pałki z kurczaka, ryba, papryka, pieczarki, brokuły, kalafior itp tylko też analizuję jak to przyprawić żeby smakowało? Odpowiedz Link
xmikusx Przepisy PAROWAROWE Wymienmy sie pomyslami. 26.03.09, 22:07 Ja mam tefal vitacuisine. Pyszne są marcheweczki karotki. Ryby przyprawiam tymiankiem, solą, pieprzem i przyprawą do ryb, kropię trochę oliwą. Na razie robiłam kurczaka. Marynowany dzien wczesniej w roznych przyprawkach i gyrosie. Baaardzo dobry. Pyszne sa tez jablka z cynamonem. Obrac, wydrążyć obierakiem środek. Zmieszać (na oko, tak zeby zapelnic dziure) maslo, cynamon (wg. uznania, troszke) i cukier, wepchnac do dziury i zawinac w folie alu. Parowac do miekkosci PYCHA. Moze ktos ma jeszcze jakies ciekawe pomysly na dania zwlaszcza z miesem, bo nie bardzo mam pomysl. Co to za pałki z kurczaka? Odpowiedz Link
ivon444 do biala27 30.03.09, 12:45 Witam , ciekawa jestem czy zadowolona jesteś z zakupu ? I jaki model wybrałaś ? Domownikom smakowało jedzonko ? Pozdrawiam Odpowiedz Link
daxter Re: do biala27 18.04.09, 20:49 Witam zastanawiam sie czy kupić parowar czy garnek do gotowania na parze albo kombiwar bo tam mozna i piec i parować nie wiem co wybrać no i jak z zuzyciem prądu tańszy gaz czy prąd jak długo sie srednio gotują potrawy w parowarach ? bede wdzięczna za sugestie Odpowiedz Link
milena2004 który leszy? 11.10.09, 08:35 o i ja się zastanawiam nad tym? Jak u was z tym?? Odpowiedz Link
hoop_cola Re: Dziękuję 11.10.09, 23:38 ja nie przyprawiam - nie widze potrzeby nooo moze pstrąga troche białym pieprzem i obficie skraplam cytryną a warzywa wychodza tak pyszne ze nie ma sensu psuc przyprawami ich smaku. w moim parowarze mam takie miejsce na wsypanie ziół, któe nadają potrawom aromat, ale korzystałam dwa razy na krzyz i oprócz tego co wymieniłas, o paruję pieczarki (pycha wychodzą) i paprykę (samą albo nadziewaną) oraz korzeń pietruszki (!) Odpowiedz Link
anmala Re: Parowar - czy to dobry wybór? 11.10.09, 11:51 Zastanawiam się nad takim cudem.... ale mam kilka pytań: 1. Jak długo przygotowywuje się w tym potrawy przykładowo: brokuła i marchewkę (jednocześnie); 2. Ile zużywa prądu, czy zauważyłyście zależność pomiędzy częstym używaniem a rachunkami za prąd? Odpowiedz Link
hoop_cola Re: Parowar - czy to dobry wybór? 11.10.09, 23:45 marchewka dość długo, bo jest twardym warzywem i nawet do 30 min (chyba ze pokroisz wczesniej w słupki, to oczywiście duzo krócej) brokuły ostatnio robiłam to tez jakies 30 min, bo ich korzonki dochodzą dłużej błyskawicznie robi się pstrąg - ok 10 min (jak wrzucam zamrozonego to 12 min), piers kurczaka - ok 15 min, pieczarki/papryka - ok 15 min. o oszczednosci za prąd nie powiem ci bo to nie jest takie wazne, kiedy zyskujesz dla siebie 20-30 min nicnierobienia. ogromą zaletą parowara jest to, ze nie stoisz przy nim i nie mieszasz nastawiasz czas i to wszystko. Odpowiedz Link
monjan Re: Parowar - czy to dobry wybór? 12.10.09, 13:12 a ja mam pytanie o czyszczenie na tej najnizszej warstwie z grzałka i wodą zbiera mi sie taki brud (kamien?)-z wody???jest na grzałce i trudno to domyc do zlewu nie wsadze, bo zaraz obok kable...próbowałam octem przetrzec ale nie wiem czy mozna wode z octem podgrzac?? bedzie smierdzilo chyba... Odpowiedz Link
hoop_cola Re: Parowar - czy to dobry wybór? 15.10.09, 21:44 zelmera o takiego: www.ceneo.pl/1294897 Odpowiedz Link
anmala Re: Parowar - czy to dobry wybór? 12.10.09, 20:26 Hmmm no to nie pocieszyłaś mnie specjalnie, miałam nadzieję, że rano przed praca coś upitrasze....A macie może doświadczenie w gotowaniu na parze w szybkowarze? Odpowiedz Link
lavia78 Re: Parowar - czy to dobry wybór? 12.10.09, 20:44 ja mam tefala witamin + i jestem bardzo zadowolona warzywa świeże w zależności od wielkości max 20 min.robię-mrożone np.marchewka w talarki pokrojona to ok 12minut ogólnie szybko zdrowo i smacznie polecam(stosowałam w ciąży i podczas karmienia piersią) Odpowiedz Link
ladyjm Re: Parowar - czy to dobry wybór? 13.12.09, 13:28 moze macie jeszcze jakies sugestie? i przepisy? Odpowiedz Link
lilith_01 Re: Parowar - czy to dobry wybór? 15.03.10, 13:04 podbijam również zastanawiam się nad kupnem parowaru, ale z tego co tu czytam to używacie go głównie do warzyw i ryb. A czy jakieś zastosowanie do zwykłego mięsa toto ma? W sensie nie kurczaka tylko wołowiny na przykład? Odpowiedz Link
anetapzn Re: Parowar - czy to dobry wybór? 15.03.10, 14:10 lilith_01 napisała: > podbijam > > również zastanawiam się nad kupnem parowaru, ale z tego co tu czytam > to używacie go głównie do warzyw i ryb. A czy jakieś zastosowanie do > zwykłego mięsa toto ma? W sensie nie kurczaka tylko wołowiny na > przykład? Poza kurczakiem, rybą i warzywami parowaliśmy karkówkę. Dobra wyszła. oczywiście wcześniej przyprawiłam odrobinę, ale moja koleżanka nie przyprawia np. w ogóle. Mięso z parowara jest dobre, nawet bardzo dobre bym powiedziała z tym, ze po latach smażenia i duszenia mięsa trzeba sie do tego nowego smaku przyzwyczaić. Jest to po prostu inny smak. Ale przy tym jakie korzyści- mniej kalorii, mniej tłuszczu itd. Ogólnie polecam parowar. Jakos nie bardzo wyobrazam sobie parowany obiad codziennie, ale np. 1-2x w tygodniu ok. Z tym, ze tak jak dziewczyny wcześniej wspomniały urządzenie zajmuje trochę miejsca i z tym sie trzeba liczyć. Odpowiedz Link