Dodaj do ulubionych

Jak oszczędza wodę w blokach?

17.07.09, 22:20
Właśnie przeprowadziliśmy się do bloków z domku.
Jakie macie sprawdzone sposoby na oszczędność tej jakże cholernie
drogiej w blokach wody??
W domku woda była w ryczałcie, płaciliśmy 80zł miesięcznie za 2 0s.
i laliśmy, myliśmy, praliśmy bez zastanowienia.
W blokach niestety mam licznikim co robić by płacić mniej?
Pralka pobierA 54l, mam również zmywarkę (15l)
Podzielcie się sprawdzonymi sposobami
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 17.07.09, 23:50
      80 zł? Wobec tego ciesz się, że masz wodomierz. Nie wiem, po ile płacisz za metr
      sześcienny wody, ale nie wierzę, że w 2 osoby zużyjesz jej za taką (80 zł) kwotę.
      Ja specjalnie nie oszczędzam wody (no wiadomo, nie leję bez sensu, ale nie
      ograniczam gotowania, prania, kąpieli, zmywarkę włączam raz-dwa razy dziennie) i
      przy 4 osobach (w tym dwoje - wiadomo - brudzących się i okolicę dzieci) nie
      zapłaciłam jeszcze nigdy więcej niż 40 PLN. I to by się zgadzało z twoim
      ryczałtem, bo pamiętam, że moich rodziców też do wodomierza przekonał fakt, iż
      za osobę płacili tyle ryczałtu, co ja za całą rodzinę ze wskazań wodomierza.
      • irenazu Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 18.07.09, 11:41
        To ile kosztuje w Twoim mieście m3 wody?Już 6 lat temu,gdy mieszkałam jeszcze w
        bloku płaciliśmy za wodę,oczywiście ciepłą i zimną,ok.80 zł za 3 osoby
        miesięcznie i nie leliśmy jej niepotrzebnie.Teraz w domu,przy dwóch osobach
        dorosłych,nie podlewając działki zużywamy zimną wodę za ok.60 zł
        miesięcznie.Oczywiście gdy doliczymy podgrzewanie wody,wychodzi więcej.Do
        rachunku doliczone jest też odprowadzanie ścieków,bo jesteśmy podłączeni do
        kanalizacji.
        M3 wody +ścieki kosztuje u mnie netto 5,50zł.
      • jagoda85 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 18.07.09, 20:28
        Przy 4 osobach płacisz tylko 40 złotych, to ile ty metrów wody
        zużywasz miesięcznie, i po ile płacisz 1 metr? Tyle to ja płacę przy
        2 dorosłych osobach przy maksymalnym oszczędzaniu. U nas cena za 1
        metr wody jest 6,03, ciepłą wodę mam centralną, bo nie mamy gazu.
        Mniej już się nie da zapłacić, bo musielibyśmy się chyba nie myć,
        nie prać, nie gotować, nie zmywać i nie prać. Ciekawe jak ty to
        robisz, zdradź tajemnicę.
        • pazblo Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 19.07.09, 16:04
          Droga koleżanko, nie wiem jak tam u was w domkach ale u nas w blokach kąpiemy się po kolei w tej samej wodzie i zmywamy wszystkie naczynia w jedym wiaderku.
          • irenazu Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 19.07.09, 17:15
            U nas,w domkach to my łapiemy wodę z rynny i też można oszczędzić.A w takie lato
            jak latosie to jeszcze wodociągi nam dopłacą;P
          • iwoniaw Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 20.07.09, 23:49
            Z naczyniami to prawda, myjemy je w zmywarce, która na pełny wsad zużywa (z
            płukaniem!) nawet mniej niż wiaderko wody big_grin
        • iwoniaw Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 20.07.09, 23:45
          > Przy 4 osobach płacisz tylko 40 złotych, to ile ty metrów wody
          > zużywasz miesięcznie, i po ile płacisz 1 metr?

Płacę po 5 zł za metr, tylko za zimną wodę (ciepłą mam z podgrzewania gazowym
          piecykiem przepływowym), zużywam ok. 8 m sześciennych/m-c, czasem trochę więcej,
          ale nie przekroczyłam chyba nigdy 9m/ m-c. Mam oszczędną pralkę i zmywarkę,
          praktycznie niczego nie piorę ani nie zmywam ręcznie. Jak policzyłam zużycie
          wody pralki i zmywarki, to zdecydowanie najwięcej wody zużywamy na mycie się (no
          i spuszczanie wody w wc). Fakt faktem, że częściej niż kąpiele w wannie bierzemy
          szybki prysznic, ale też bez przesady. Zastanawiam się, ile l wody może się
          wylać z takiego prysznica podczas jednego mycia? Z 50?
          • ko_kartka Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 21.07.09, 12:01
            8 m3 to my na 2 osoby m-cznie zużywamy, moim zdaniem b. mało zużywacie.
    • ko_kartka Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 20.07.09, 09:30
      Ja mam wodomierz w domku i za wodę (zimną) i ścieki za 2 os. płacę 40 zł
      miesięcznie - a specjalnie nie oszczędzamy. Moja koleżanka płaci w bloku za 2
      os. 200 zł miesięcznie (ale w tym też ciepła), a zużywają jej tyle samo. Jak
      widać, nawet ryczałt może się opłacać.
      • kamw1807 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 20.07.09, 12:50
        Kąpanie się w tej samej wodzie po innych domownikach to już troszkę
        przesada wg mnie. Chciałem zapoznać jakieś sprawdzone sposoby
        oszczędzania, by nie płacić 200 miesiięcznie, ale też bez przesady.
        Teraz po remoncie pewnie dużo już się nabiło na licznik, bo wiadomo
        jak to jest.
        Sama pralka przez tydzień mieszkania w bloku kręciła już 12 razy..
        U mnie woda zimna wraz ze ściekami kosztuje lekko nieco ponad 6 zł
        za m3, a ciepła 25/m3;/;/;/
        • araceli Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 20.07.09, 12:59
          12 prań tygodniowo x 4 tygodnie x 51 litrów = około 2,4m3 zimnej wody miesięcznie. Czyli jakieś 15zł
          Zmywarka 1raz dziennie x 15 litrów x 30 dni = około 0,5m3 zimnej wody - 3zł

Do tego mycie i gotowanie - jakim cudem wychodzi Ci 200zł??? Zostawiacie odkręcone krany wychodząc z domu?
        • turzyca Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 21.07.09, 00:27
          Ja przepraszam, ale czy ja dobrze zrozumialam, ze przy 2 osobach zrobilas 12
          pran w tydzien? Czy to jest pranie brudow poprzeprowadzkowych, czy tak normalnie
          funkcjonujecie? Jesli normalnie, to moglabys napisac, co jest we wsadach do
          pralki? Bo mi przy dwoch osobach wyszlo maksymalnie 5 pran i to czesciowo
          polowek (bielizna poscielowa+reczniki, cale biale, bo koszule do pracy zawsze
          robia caly wsad, i do 3 kolorowych, zaleznie od noszonych w danym tygodniu
          ubran, czesciej polowki niz cale) i w zaden magiczny sposob nie chce wyjsc
          wiecej. A nosimy rozne ubrania po domu i pracy, wiec niby sa dwa zestawy ubran
          dziennie...
          • kamw1807 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 21.07.09, 01:40
            Ogólnie przy 2 osobach piorę średnio 4 wsady na tydzień, do 6 jak
            dochodzi pościel czy firanki.
            Teraz wyszło 12, bo po przeprowadzce wiekszość nadaje się do prania
            • ko_kartka Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 21.07.09, 12:09
              Polecam forum: forum.gazeta.pl/forum/f,20012,Oszczedzamy_.html
              Tam są zapisane hektary sieci o oszczędzaniu na wodzie - warto poszukać.
        • alto11 [...] 26.07.09, 13:41
          Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
          • venettina [...] 26.07.09, 14:29
          • magdalaena1977 [...] 27.07.09, 00:10
        • senseiek Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 15:20

> Kąpanie się w tej samej wodzie po innych domownikach to już troszkę
          > przesada wg mnie.

To zdecydowanie jedyny sensowny sposob oszczedzania wody. Na kapiel idzie 95% zuzycia wody. Alternatywa jest kapanie sie co kilka dni.. wink

> Sama pralka przez tydzień mieszkania w bloku kręciła już 12 razy..

54 litry o ktorych wspomnialas razy 12 = 648 litrow, a to jest 0,648 m3 wody.. * 6 zl = 3 zl 88 gr!!! Wiecej bys zaoszczedziala gdybys np nie kupila jednej paczki papierosow wink

> U mnie woda zimna wraz ze ściekami kosztuje lekko nieco ponad 6 zł
          > za m3, a ciepła 25/m3;/;/;/

No ta cena za ciepla wode to zdecydowane przegiecie. Nie macie piecyka i gazu w lazience??
          • aeromonas Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 17:05
            Zamiast kąpać całą rodzinę w jednej wodzie, zdecydowanie polecam
            prysznic. Korzysta się z niego tak: odkręcasz wodę, moczysz ciało i
            gąbkę, zakręcasz wodę, namydlasz gabkę i szorujesz ciało, odkręcasz
            wodę, płuczesz się (gąbkę potem, w zimnej wodzie, w umywalce). W ten
            sposób na dokładne mycie zużywa się około 5-10 l wody. Na mycie
            głowy trochę więcej. Drugi sposób oszczędzania: wszystko, co można
            zrobić w zimnej wodzie - zrób w zimnej (np. do mycia rąk nie
            potrzeba odkręcać ciepłej, bo "zimna" rura zawsze się trochę
            od "ciepłej" nagrzewa i woda jest akurat - letnia). Zmywanie:
            moczysz gabkę i nalewasz na nią parę kropel detergentu. "Na sucho"
            przecierasz bardzo dokładnie wszystkie naczynia (począwszy od
            szklanek, kubków etc.), skończywszy na tłustych (czasem trzeba
            przepłukać gąbkę i ponownie skropić detergentem). Płuczesz każdą
            sztukę pod małym strumieniem zimnej wody. W nocy niekoniecznie
            trzeba po sikaniu spuszczać wodę (oszczędzasz wodę i sen sąsiadów).
            Baterie z kurkami zamień na mieszakowe z "wajchą". Nie puszczaj wody
            na "full".
            • zigzaur Tak zwany Navy Shower 27.07.09, 00:35
              W marynarce wojennej USA wymyślono limity prysznicu dla marynarza: 2 minuty
              czasu i 3 galony wody (ok. 11 litrów). Okazało się, że można się wyrobić.
          • jagoda85 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 28.07.09, 22:36
            Fakt, 23 zł za ciepłą wodę to chyba złodziejska cena. Ja płacę 14,40
            i wydaje mi się, że to już strasznie wysoka cena. Senseiek, bywa
            tak, że nie ma się w bloku gazu, i ciepłą wodę masz doprowadzoną
            centralnie, stąd takie wysokie ceny, ale ja i tak płacę mniej niż
            gdybym grzała wodę gazem, i nie mam spalin w łazience.
    • verdeschi Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 23.07.09, 11:50
      To ja chyba jakoś wściekle rozrzutna jestem, bo obecnie płacę za
      siebie 98 zł na m-c (ciepła + zimna + wodomierze). Fakt że lubię się
      pluskać co wieczór we wrzątku. Do tego upiór jednoosobowy, mycie
      garów w zasadzie też, dochodzącemu niemężowi wody wypominać nie
      będziemy, dochodzenie w obie strony, więc się bilansuje.
      Z tego co czytam powinno mi wychodzić max 50 zł. Chyba się przestanę
      myć smile
      • metodiw Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 15:28
        verdeschi napisała:

> To ja chyba jakoś wściekle rozrzutna jestem, bo obecnie płacę za
        > siebie 98 zł na m-c (ciepła + zimna + wodomierze). Fakt że lubię się
        > pluskać co wieczór we wrzątku. Do tego upiór jednoosobowy, mycie
        > garów w zasadzie ...

Podobnie ja. Mieszkam sama, córka dorzuca mi swoje pralkowe pranie, czasem
        korzysta z kąpieli.
        Płacę niecałe 90 zł zaliczki na poczet zimnej wody (nie liczę opłat za
        gaz/prąd=podgrzewanie wody). Teraz miałam 130 zł nadpłaty w rozliczeniu
        półrocznym, więc się ucieszyłam.
        Woda w moim mieście jest po 9,34 za m3.
    • hedonia Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 12:33
      Wode trzeba szanowac, nie ze wzgledu na koszty - po prostu nie
      lac "na pusto".
      • phlora Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 12:57
        Bo co? Woda wylana "na darmo" zginie, przepadnie? Wróci do obiegu przecież! Co
        innego oszczędzać paliwa nieodtwarzalne. Przy wodzie chodzi tylko o koszty.
        • maria10344 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 13:41
          phlora napisała:

> Bo co? Woda wylana "na darmo" zginie, przepadnie? Wróci do obiegu przecież! Co
          > innego oszczędzać paliwa nieodtwarzalne. Przy wodzie chodzi tylko o koszty.
          Brak słów,chociaż na usta cisną się nie miłe słowa.

• phlora Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 17:08
            A czemuż ci Mario brak słów? Wodę należy oszczędzać, żeby nie płacić za dużo.
            Woda zużyta w jakikolwiek sposób wraca do obiegu.Parowanie, deszcz i tak w
            kółko. Myślisz, że jak będziesz oszczędzać wodę, to przybędzie jej tam, gdzie
            jej brakuje? W Afryce, czy gdzie indziej.
            • maria10344 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 18:19
              Wodę należy oszczędzać w pierwszej kolejności z powodów ekologicznych.Polska ma
              taki kład geologiczny,że wód głębinowych nie mamy za wiele.Wiele krajów myśli
              perspektywicznie i już martwią się co bedzie w przyszłości.Zasoby wody się kurczą.
              • misiu-1 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 21:07
                maria10344 napisała:

> Wodę należy oszczędzać w pierwszej kolejności z powodów
                > ekologicznych.Polska ma taki kład geologiczny,że wód głębinowych
                > nie mamy za wiele.Wiele krajów myśli perspektywicznie i już
                > martwią się co bedzie w przyszłości.Zasoby wody się kurczą.

Ręce opadają, jak się czyta teksty ofiar zielonej propagandy. Woda w miejskich
                wodociągach pochodzi z reguły z wód powierzchniowych, a nie głębinowych. Nie
                istnieją żadne względy ekologiczne przemawiające w takiej sytuacji za
                oszczędzaniem wody. Wręcz odwrotnie - im większe zużycie wody, tym więcej
                brudnej wody z rzeki zostanie oczyszczone przez miejskie filtry. Zielonym
                kłamstwem jest, jakoby zasoby wody się kurczyły. Wody z Ziemi nie ubywa. Krąży w
                zamkniętym obiegu. Jedynym sensem jej oszczędzania są mniejsze koszty.
                • sarah_black38 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 22:40
                  Misiu-1 napisał:
                  Zielonym
                  > kłamstwem jest, jakoby zasoby wody się kurczyły. Wody z Ziemi nie ubywa. Krąży
                  > w
                  > zamkniętym obiegu. Jedynym sensem jej oszczędzania są mniejsze koszty.

Owszem, ilość wód na Ziemi jest stała, ale zmniejszają się zasoby wody czystej,
                  zdatnej do picia.A filtry miejskie są nie wszędzie, zwłaszcza w Polsce.
                  • jupix Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 23:14
                    Na wsiach są filtry wiejskie.
                  • zigzaur Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 00:37
                    Za odprowadzone i oczyszczone ścieki oraz za doprowadzoną świeżą wodę płacisz
                    energią.
                    • phlora Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 06:31
                      O, i to jest jakiś argument.
                  • misiu-1 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 11:50
                    sarah_black38 napisała:

> Owszem, ilość wód na Ziemi jest stała, ale zmniejszają się zasoby wody
                    > czystej, zdatnej do picia.A filtry miejskie są nie wszędzie, zwłaszcza w
                    > Polsce.

To kłamliwa propaganda, przygotowująca grunt pod kolejne podatki. Zasoby wody
                    pitnej są w 100% odnawialne i nie zmniejszają się, ponieważ są nimi opady
                    atmosferyczne. Współcześni handlarze odpustami są gorsi od średniowiecznych, bo
                    tamci nie zmuszali nikogo do kupowania.
                    • sarah_black38 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 19:03
                      Misiu pierwszy z brzegu link:

wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/44336.html

To,że mieszkamy w strefie umiarkowanej, gdzie dość często padają deszcze nie
                      oznacza nieograniczonych zasobów CZYSTEJ wody pitnej. Wystarczy wiedzieć o
                      powiększaniu się obszarów pustynnych w strefie międzyzwrotnikowej, o zasoleniu
                      jezior, gleb ( gleby ulegają zasoleniu m.in. sztucznemu nawadnianiu) itp.Ten
                      proces postępuje w tempie oszałamiającym. Jestem przekonana co do oszczędzania
                      zasobów środowiska- wody, energii, surowców mineralnych i wcale nie jest to
                      wynikiem kłamliwej propagandy.

A swoją drogą to ,co spada w postaci deszczu raczej nie nadaje się do picia (
                      wodę pitną należy uzdatniać). Wodę uzdatnia się przez chlorowanie, ozonowanie.
                      To też nie jest bez wpływu na środowisko i zdrowie człowieka( mieszkańcy stolicy
                      raczej nie piją kranówki tylko oligoceńską lub butelkowaną, mieszkam gdzie
                      indziej - a woda w Warszawie wyjątkowo mi nie smakowała).

Co do zasobów wody w Polsce to mamy jej tyle mniej więcej co pustynny Egipt.
                      Średnie opady w Polsce to 600 mm /rok. Na Kujawach jest to jeszcze mniej.
                      Wystarczy jedno suche lato i woda wysycha w korytach rzek, a wód głębinowych
                      mamy również niedużo. Można tak bez końca przytaczać przykłady, ale potrzeba
                      oszczędzania wody nie ulega wątpliwości . To co podoba mi się u Japończyków to
                      specjalne urządzenia, dzięki którym do spuszczania wody w toalecie nie używa się
                      czystej wody ( co za marnotrawstwo!!!!) a wody pochodzącej z mycia się z
                      prysznica czy też wanny.
                      • misiu-1 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 06.08.09, 09:25
                        sarah_black38 napisała:

> Misiu pierwszy z brzegu link:
                        > wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/44336.html

Nie dawaj linków do lewackich propagandowych śmieci wysmażonych przez
                        organizacje z takiej propagandy żyjące.

> To,że mieszkamy w strefie umiarkowanej, gdzie dość często padają deszcze
                        > nie oznacza nieograniczonych zasobów CZYSTEJ wody pitnej.

Nigdzie nie ma nieograniczonych zasobów. Zasoby są wciąż takie same.

> Wystarczy wiedzieć o powiększaniu się obszarów pustynnych w strefie
                        > międzyzwrotnikowej, o zasoleniu jezior, gleb ( gleby ulegają zasoleniu
                        > m.in. sztucznemu nawadnianiu) itp.

To, że istnieją na Ziemi obszary o małej ilości opadów, wynika z warunków
                        naturalnych, a nie z tego, że wody ubywa. Przez to, że będziemy oszczędzać wodę
                        w Polsce, nie przybędzie ani kropla na pustyni Atacama.

> Ten proces postępuje w tempie oszałamiającym. Jestem przekonana co do
                        > oszczędzania zasobów środowiska- wody, energii, surowców mineralnych i
                        > wcale nie jest to wynikiem kłamliwej propagandy.

A właśnie, że tak. Wmówiono Ci, że woda jest takim samym zasobem, jak surowce
                        mineralne, a to kłamstwo. Wodę, którą wypijesz, wkrótce potem wypocisz albo
                        wydalisz, a tę, w której się umyjesz, wylejesz. Ona potem wyparuje, skropli się
                        w górnych warstwach atmosfery i oczyszczona spadnie z deszczem. Ziemia to taka
                        ogromna destylarka wody.

> A swoją drogą to ,co spada w postaci deszczu raczej nie nadaje się do
                        > picia (wodę pitną należy uzdatniać). Wodę uzdatnia się przez chlorowanie,
                        > ozonowanie.

To, co spada w postaci deszczu, po prostym przefiltrowaniu przez pokłady piasku
                        już nadaje się do picia. Chlorowanie i ozonowanie to czynności eliminujące
                        ryzyko związane z przedostawaniem się do wody drobnoustrojów chorobotwórczych.

> To też nie jest bez wpływu na środowisko i zdrowie człowieka( mieszkańcy
                        > stolicy raczej nie piją kranówki tylko oligoceńską lub butelkowaną,
                        > mieszkam gdzie indziej - a woda w Warszawie wyjątkowo mi nie smakowała).

A ja od dziecka piję kranówkę, także na surowo i wszystko OK.

> Co do zasobów wody w Polsce to mamy jej tyle mniej więcej co pustynny
                        > Egipt. Średnie opady w Polsce to 600 mm /rok. Na Kujawach jest to jeszcze
                        > mniej. Wystarczy jedno suche lato i woda wysycha w korytach rzek, a wód
                        > głębinowych mamy również niedużo.

Od wielu lat tak samo. I dokładnie nic z tego nie wynika w kwestii oszczędzania
                        wody. Jeśli naleję sobie wody do wanny (i przez to poziom wody w Wiśle obniży
                        się o jakieś mikrometry), to co potem z tą woda się staje? Przez kanalizację
                        wraca do Wisły i poziom wzrasta dokładnie o tyle samo, o ile się wcześniej obniżył.

> Można tak bez końca przytaczać przykłady, ale potrzeba oszczędzania wody
                        > nie ulega wątpliwości.

Potrzeba oszczędzania wody wynika tylko z ekonomii.

> To co podoba mi się u Japończyków to specjalne urządzenia, dzięki którym
                        > do spuszczania wody w toalecie nie używa się czystej wody ( co za
                        > marnotrawstwo!!!!) a wody pochodzącej z mycia się z prysznica czy też
                        > wanny.

I mnie się to też podoba, bo spłukiwanie toalety czystą wodą to faktycznie
                        marnotrawstwo. Marnotrawstwo pieniędzy płaconych za czystą wodę do spłuczki.
                        Dla środowiska taka oszczędność nie niesie żadnych korzyści.
      • pos3gacz Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 14:23
        hedonia napisała:

> Wode trzeba szanowac, nie ze wzgledu na koszty - po prostu nie
        > lac "na pusto".
        ======================================
        ""Święta"" prawda.
        Jest kilka sposobów na oszczędniejsze używanie wody.
        1. Zamiast staromodnych baterii, tzw. kręconych, założyć należy
        mieszacze.
        2. Spłuczki w WC powinny być szczelne, a nie żeby sączyła sie ciagle
        woda[poznajemy po trudno usuwalnym osadzie]
        3. Zmiejszyć poziom wody w spłuczce[normalnie jest 6 litrów].
        4. Jeżeli ktoś potrafi =-= przerobić mechanizm ""samowypływu"",
        w taki sposób, aby woda leciała przez ten czas co naciskamy i z
        chwilą zwolnienia nacisku, zawór zamyka się. W moim przypadku
        sprawdził się na 100% i nie ma zbędnej straty wody, a przy okazji
        jest lepsze uszczelnienie.
        5. Kąpiel pod prysznicem[zużycie wody około 50% mniejsze niż
        w wannie]
        6. Przy ręcznym myciu naczyń zastosować płukanie
        systemem ""kaskadowym
    • senseiek To jakis zart? 26.07.09, 15:10

> Właśnie przeprowadziliśmy się do bloków z domku.
      > Jakie macie sprawdzone sposoby na oszczędność tej jakże cholernie
      > drogiej w blokach wody??

Woda jest tania jak barszcz.. wink

> W domku woda była w ryczałcie, płaciliśmy 80zł miesięcznie za 2 0s.
      > i laliśmy, myliśmy, praliśmy bez zastanowienia.
      > W blokach niestety mam licznikim co robić by płacić mniej?

A ja nie mam licznika, co oznacza, ze mam wody 6 m3 obligatoryjnie do placenia. A 6 metrow szesciennych to jest 6000 litrow wody do wykorzystania miesiecznie dla 1 osoby!! Czyli mam 200 litrow do wykorzystania dziennie..

> Pralka pobierA 54l, mam również zmywarkę (15l)
      > Podzielcie się sprawdzonymi sposobami

To jakis zart?
      Jedna kapiel dziennie to 150-200 litrow wody.. A Ty sie przejmujesz "marnymi" 70 litrami? Przeciez nie trzeba codziennie robic prania, wrzucasz ubrania do kosza na pranie, i czekasz az sie wypelni..
      To samo ze zmywarka..
      Jak juz jestes az tak zdesperowana na zmniejszenie zuzycia (co wydaje mi sie zupelnie nieracjonalne, chyba ze masz pensji 900 zl/miesiac), to mozna sie kapac w dwie osoby, z partnerem.. Sasiedzi - biedni studenci stosowali ta metode, najpierw sie dziewczyna kapala pozniej w jej wodzie chlopak, albo oboje razem.. Zaoszczedzisz na tym ok 4500-6000 litrow miesiecznie..
    • xolaptop Oszczędzanie wody w bloku nie ma sensu. 26.07.09, 16:30
      Kiedyś rozważałem ten problem z jedną osobą, która była w podobnej sytuacji.
      Okazuje się, ze woda w blokach rozliczana jest na blok. Owszem liczniki
      istnieją, jednak jeden miesiąc opłat trzeba dodać, bo taki niedobór wody
      najczęściej wynika z rozliczenia liczników na bloku. Aż trudno mi było w taką
      ilość uwierzyć.
      Poza tym, znany jest poznański i nie tylko przykład postępowania wodociągów. Gdy
      zużycie wody spada wskutek oszczędności, wtedy podnoszona jest cena za przesył.
      Wodociągi nie mogą mieć w kasie mniej wpływów niż to zaplanowały. Dlatego im
      mniej wody zużywamy, tym więcej płacimy za metr sześcienny wody.
      Aby się niepotrzebnie nie stresować takimi machlojami macherów z wodociągów albo
      machlojami nieuczciwych sąsiadów, lepiej nie oszczędzaj.
    • corrina nic nie rozumiem 26.07.09, 19:39
      czy w polsce sie placi za wode ,ile sie zuzyje
      • grassant Re: nic nie rozumiem 26.07.09, 19:44
        corrina napisał:

> czy w polsce sie placi za wode ,ile sie zuzyje

tak. płaci sie. u ciebie jest gratis? A jak placisz za prad?
        • corrina Re: nic nie rozumiem 26.07.09, 20:18
          za prad place ale tez cena nie za bardzo wygorowana,jezeli bym miala placic za
          wode to kleska ,mam basen dosc duzy i co wiosne wymieniam wode,no i w lecie tez
          troche wylewam i dolewam,widze ze nam nie tak zle tutaj praktycznie nawet sie
          nie zastanawiam ile tej wody sie marnuje zbytecznie
          • jupix Re: nic nie rozumiem 26.07.09, 23:18
            Ale my tu o wodzie zdatnej do picia, wodociągowej takiej.
    • marteko Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 20:02
      to może inaczej
      Ile płacicie za wodę, za metr (w zależności od miejsca zamieszkania)
      u mnie na śląsku to mniej więcej 9,5zł
      (ciepła woda miejska + ścieki)

a co do oszczędzania lub nie, to przy takim koszcie wychodziło co miesiąc około
      100 zł na 1,5 osoby
      do tego pralka, zmywarka - wiadomo działa z zimną wodą.
      Dlatego dziwi mnie że ktoś może płacić np 50zł za dwie osoby.
      Nie wypominam nikomu że jest brudas czy inny, raczej dopatruję się przyczyny
      tego w koszcie wody..
      • tojatojatoja Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 10:15
        marteko napisał:

> to może inaczej: Ile płacicie za wodę, za metr?

Warszawa Targówek - woda zimna i ciepła z wodociągów
        1 m3 zimnej wody = 7,60 zł brutto
        1 m3 ciepłej wody = 20,20 zł brutto (12,60 zł za podgrzanie 1 m3 wody + 7,60 zł koszt 1 m3 zimnej wody).
        Przeciętne zużycie na m-c na 2 osoby to 2 m3 ciepłej i 5 m3 zimnej, czyli ok. 78,40 zł.
        To chyba dużo... sad

Ale już np. w mieszkaniu w Śródmieściu koszt podgrzania 1 m3 zimnej wody z wodociągów to tylko 4,80 zł. Nie rozumiem dlaczego jest tak duża różnica (4,80 zł a 12,60 zł). To aż 160 % więcej! W tym samym mieście, w tych samych wodociągach.
        • maria10344 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 11:44
          W miejscowości gdzie mieszkałam poprzednio cena wody była znośna,ale cena
          ścieków niebotyczna.
          Duże oszczedności daje spłuczka dwuczłonowa.
          Ja nauczyłam się oszczedzać wodę,gdy od częstego używania
          psuł się silnik pompy głębinowej i do czasu naprawy/kupić nie było można/wode
          trzeba było nosic 200 m ze studni.Pokory do ody nauczyła mnie też sytuacja w
          rodzinie.Duże gospodarstwo/65ha/ a wody w studni coraz mniej.Trzykrotne
          wiercenie nie dawało efektów.po 2 latch dramatu dowiercili się.Stąd wiem,że wody
          ubywa,że jej zużycie jest większe niż pzyroda może oczyścić.Przez zachwianie
          równowagi hydrologicznej może niedługo zacząć jej brakować.
    • piotrek.szm Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 20:26
      U mnie metr sześcienny kosztuje 8,36 zł brutto. Co miesiąc pobierana jest
      zaliczka (w czynszu) za 6 m3 - tylko zimna woda, ciepła jest z termy gazowej.
      Rodzina liczy 2 dorosłe osoby i jedno małe dziecko.
      Zmywarka, pralka, codzienne prysznic (wanny nie mamy) + kąpiele dziecka - bez
      problemowo "mieścimy się" w tych 6 m3. Czasami przekraczamy i jest niedopłata,
      czasami zużywamy mniej i jest nadpłata. Jedno i drugie w granicach max 15 zł.
      Zmywarka nie jest najnowsza i pobiera około 15 litrów na cykl. Pralka ma zużycie
      prądu i wody w klasie A. Wsad 6,5 kg nie piorę dzięki temu dzień w dzień.

-
    • jarka63 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 21:15
      Wprowadziłam się sama jedna do mieszkania, które wcześniej zajmowała
      3-osobowa rodzina z małym dzieckiem. Szybko okazało się,że ja jedna
      zuzywam 3xwięcej wody niż ich troje.Jest prysznic, nie wanna,brak
      zmywarki, nie zmywam pod bieżącą wodą. Chetnie zapytałabym tych
      państwa jak oni to, do cholery, robili, ale niestety nie znam ich
      nowego adresu.
      • alto11 [...] 26.07.09, 21:35
        • aeromonas Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 26.07.09, 23:56
          Bez żadnych magnesów (zresztą nowoczesne liczniki są na nie
          niepodatne), normalnie kąpiąc się 1-3 razy dziennie, piorąc, ile
          trzeba i utrzymując mieszkanie w sterylnej czystości płacę około 150
          zł na 6 miesięcy. Zużywam na dobę około 60 litrów zimnej wody i 20 l
          ciepłej. Naprawdę to wystarczy, tylko cały czas trzeba MYŚLEĆ i nie
          lać bez sensu. Nauczyłam się oszczędzać wodę na długo zanim u nas
          wprowadzono liczniki - mieszkałam jakiś czas w USA.
          • kamw1807 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 02:19
            Ależ się temat rozwinąłsmile

A teraz pytanie do mieszkańców bloków, jest u Was pralnia w bloku?
            korzystacie?
            My myśleliśmy o podłączeniu tam starej pralki
            Nie wiem czy jest taka możliwość.
            Jest pobierana opłata 8,40zł i wtedy mamy kluczyk na dwie doby.
            Nie wiem czy moźna wstawić automat i w przeliczeniu czy to się w
            ogóle opłaca
        • justyna3003 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 28.07.09, 07:36
          o co dokładnie chodzi z tymi magnesami?
          • irenazu Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 28.07.09, 07:55
            Nie wiesz??? To najzwyklejsze w świecie okradanie sąsiadów(niedobory licznikowe
            wykażą liczniki ogólne w blokach i potem wszyscy razem za to zapłacą)-to w
            blokach,lub wodociągów.
        • jagoda85 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 28.07.09, 22:49
          To co proponujesz to jest normalne złodziejstwo, inaczej tego nazwać
          nie mogę. Kto płaci za wodę, którą ty zużyjesz, sąsiedzi?
          • irenazu Do jagoda85 29.07.09, 21:01
            Mam nadzieję,że nie do mnie to napisałaś?Ja płacę regularnie odpowiednią
            sumę,ale już dawno,na stadionie w stolicy były do kupienia,ale nigdy bym się na
            to nie skusiła.Dla mnie jest to podejrzane jak ktoś za coś płaci wyjątkowo mało
            bo oszczędzanie oszczędzaniem ale jakieś minimum jest.
            • jagoda85 Re: Do jagoda85 29.07.09, 22:57
              Oczywiście, że moja wypowiedź nie dotyczy ciebie. Jest odpowiedź
              do "atlo 11", który(a) uczy innych złodzijskich metod oszczędzania
              wody. Pozdrawiam.
    • yola13 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 09:36
      kamw1807 napisał:

> Właśnie przeprowadziliśmy się do bloków z domku.
      > Jakie macie sprawdzone sposoby na oszczędność tej jakże cholernie
      > drogiej w blokach wody??
      > W domku woda była w ryczałcie, płaciliśmy 80zł miesięcznie za 2
      0s.
      > i laliśmy, myliśmy, praliśmy bez zastanowienia.
      > W blokach niestety mam licznikim co robić by płacić mniej?
      > Pralka pobierA 54l, mam również zmywarkę (15l)
      > Podzielcie się sprawdzonymi sposobami

no to jak masz zmywarke to juz oszczedzasz, my na zakupie zmywarki
      duzo zaoszczedzilismy, pomimo tego ze mamy małe dziecko, myjąc
      naczynia w zlewie zuzywalibyscie duzo wiecej, a pozatym jak
      oszczedzic? Nie kapac sie codziennie po 5 razy z laniem wody do
      wanny zwłaszcza jak masz taką dużą narozną, lepszy jest parominutowy
      prysznic, a na reszcie raczej nie zaoszczedzisz, bo co do WC musisz
      chodzic, a trudno zeby nie myc podłóg albo nie pic herbaty
      • agata0 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 10:09
        > no to jak masz zmywarke to juz oszczedzasz, my na zakupie zmywarki
        > duzo zaoszczedzilismy...

No właśnie. Czy to nie jest mit? Przecież zmywarka zużywa prąd, a on
        tani nie jest (w przeciwieństwie do wody) i będzie jeszcze droższy.

Czy RZECZYWIŚCIE oszczędności z zakupu zmywarki są widoczne w
        domowym budżecie? I jaki jest czas zwrotu tej inwestycji?

Ktoś może się podzielić spostrzeżeniami?
        • karrantum Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 13:15
          Zmywarki nie sprawdzałam, jak na niej oszczedzam, ale napewno koszty sa
          mniejsze. Kupiłam energooszczędna i taką która pobiera mało wody. M,oj Whirpool
          nie pracuje duzo raz na 2 dni włączamy zmywarkę. Pralke tez wyszukałam taka żeby
          była mega oszczedna i nie dośc, że na tyle inteligentka, że sama dobiera ilość
          wody i temp. to ciągnie mnie prądu- LG mnie przekonalo w tej kwestii. No i
          jeszcze kąpiele, gdzie woda płynie litrami do ścieków. Zamienilismy to cudne
          wylegiwanie się w wannie na szybkie, ożywcze prysznice. Ważna kwestia mycie
          zebów pod bieżącą wodą, kiedy szczotkujemy zakręcajmy, bo nawet przez minute
          potrafi sie wylać bezsensownie małe wiaderko czystej wody do ścieków...
          • johana75 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 14:17
            Zmywarka napewno oszczędza wode , ale to chyba zalezy jak kto zmywa.
            Mam na mysli zuzycie energii na podgrzanie tej wody. Ja postanowiłam
            ze podłącze zmywarke do pieca C.O. więc wodę będe podgrzewać na
            gazie ( w instrukcji obsługi jest mozliwośc podłączenia do wody do
            60 st.C) nie wiem ale wydaje mi się ze bedzie troche taniej niz
            grzanie prądem.I zmywarka podgrzeje sobie do żadanej temp. Chociaz
            zadko myje w wyższych temperaturach.
    • inguszetia_2006 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 27.07.09, 20:18
      Witam,
      Łomatko!
      Niektóre porady w stylu "myj ręce w zimnej wodzie", albo "myj się na
      sucho pod prysznicem",przyprawiają mnie o ciarki i to potężne
      ciarki;-D Dziewczyny, oszczędzanie oszczędzaniem,ale odrobina wygody
      też się człowiekowi należy. Nie trzeba umartwiać się dla ekologii.
      Hasła jak to hasła, kiedyś pójdą w zapomnienie, a wy macie tylko
      jedno życie. I niech będzie to godne życie, a nie życie pod
      szyldem "mycia się w misce", bo tam tylko pięć litrów się zmieści;-D
      Owszem, jak przyjdzie wojna, to będziemy się tak myć, ale teraz nie
      ma takiej potrzeby. Tym bardziej,że jak spadnie zużycie wody, to i
      tak nas łupną cwaniaczki i podniosą cenę wody, bo administrację i
      oczyszczalnię trzeba z czegoś utrzymać.
      Podumowując; zakręć wodę,jak nie używasz,ale kąp się w pełnej
      wannie, jak lubisz;-D
      Pzdr.
      Inguszetia
      • sarah_black38 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 28.07.09, 10:37
        inguszetia_2006 napisała:

. Nie trzeba umartwiać się dla ekologii.
        > Hasła jak to hasła, kiedyś pójdą w zapomnienie, a wy macie tylko
        > jedno życie. I niech będzie to godne życie, a nie życie pod
        > szyldem "mycia się w misce", bo tam tylko pięć litrów się zmieści;

Idea rozwoju zrównoważonego polega na rozsądnym gospodarowaniu zasobami Ziemi. Jest takie świetne hasło ,, Ziemi nie odziedziczyliśmy od naszych przodków, lecz pożyczyliśmy ją od naszych wnuków".

Może to kolejne wyświechtane hasełko, ale czasem trzeba popatrzeć dalej niż czubek własnego nosa .Co my jako ludzkość zostawimy przyszłym pokoleniom???
        • johana75 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 28.07.09, 11:23
          Zgadzam sięz tym. Wode trzeba oszczędzać! Dla naszych dzieci i
          dzieci ich dzieci. Z ekologia jestem za pan brat, sortuje smieci
          OBOWIĄZKOWO! Jesli wszyscy bedą to robic nasz planeta bedzie
          czystsza!
    • kamw1807 Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 29.07.09, 01:08
      a jak z tą pralnią w blokach?smilesmile bo ekologia ekologia, kłócicie się
      a o autorze wątku się zapominasmile
    • budyniowatowe Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 06.08.09, 21:18
      Sprawdzilam moje rachunki za wode i mi wyszlo, ze Wy bardzo duzo
      zuzywacie smile

Jest nas 5-cioro, pralka tak pewnie z 5 razy w tygodniu chodzi,
      zmywarka do naczyn codziennie, myjemy tez sie codziennie smile i na 3
      miesiace (dostaje rachunek co 3 miesiace) zuzywamy 5m3 wody. Latem 7-
      8 bo ogrodek podlewamy. Wody raczej nie oszczedzamy, choc bez sensu
      nie lejemy.

Czyzby moj licznik zanizal, czy u Was zawyzaja smile
      • and-a Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 07.08.09, 16:40
        Bzdura totalna! Skoro 5 osób zużywa 5 m sześć. wody na 3 m-ce, to
        wychodzi 1m sześć. na 1 osobę na 3 m-ce, czyli jest to około ..10-12
        litrów dziennie na osobę, a należałoby odjąć na pralkę i zmywarkę....
        Może ktoś (a tu nawet 5 osób naraz takich zdolnych) potrafi umyć się
        w 12 litrach dziennie, ugotować, napić się, spuścić wodę w
        kibelku.....Proponuję uczestnictwo w programie "Mam talent", sukces
        zapewniony!
        • sarah_black38 Fajny pomysł na oszczędzanie wody 07.08.09, 22:56
          nie tylko w blokach smile

tierralatina.blox.pl/2009/08/Sikasz-pod-prysznicem-Sikaj.html
        • kellss Re: Jak oszczędza wodę w blokach? 10.08.09, 16:56

To prawda. Kazda gmina rozlicza inaczej, inne sa tez oplaty wiejskie za wode.
          Mieszkam w Swidniku,(ja,maz i corka)w bloku, mamy oszczedna pralke, zmywarke,
          nie kapiemy sie a bierzemy prysznice itp i place tyle za wode miesiecznie co
          moja kolezanka przez pol roku w gminie Melgiew- z dwojka dzieci, ogromnym
          ogrodem do podlewania,2 samochodami do mycia i 250 metrowym domem do
          posprzatania na blysk. Niestety, tak to jest, ze roznie licza....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka