Dodaj do ulubionych

Czy da się tak siedzieć

25.07.09, 16:03
Mam pytanie czy warto uczyć się tak siedzieć,wygląda to niesamowicie
znalazłam taką fotkę na fotosiku.

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/db1c371efbd7d608.html
Obserwuj wątek
    • truscaveczka Re: Czy da się tak siedzieć 25.07.09, 16:27
      Popatrz na Elżbietę Jaworowicz i wszystko będzie jasne smile Jak ci się podoba, to
      się ucz smile
    • bursztyn9 Re: Czy da się tak siedzieć 25.07.09, 20:13
      wygląda niesamowicie.. wstrętnie.Zresztą niejednokrotnie została za
      to krytykowana
    • najanaja2 Re: Czy da się tak siedzieć 26.07.09, 11:31
      Owszem, da się...pamiętam, że za czasów mojej babci taki sposób uważano za bardzo kobiecy i elegancki.
      Teraz odbierany być może bardzo różnie-staroświecko, dziwacznie a niekiedy pozytywnie. Tylko czy warto się męczyć i uczyć czegoś na siłę ? Czy warto przywiązywać zbytnią wagę do tego, jak widzą nas inni ?
      • mimi-2 Re: Czy da się tak siedzieć 26.07.09, 12:29
        Mnie najbardziej fascynuje to że Teresa Gałczyńska która jest na tej fotce ma
        nogę założoną tak wysoko ,bo to że ma nogi tak po skosie to jest dosyć częsty
        sposób siedzenia ale żeby trzymać nogę tak wysoko bez podparcia to trzeba
        świadomie zgodzić się na niewygodę dla efektu który
        myślę zostałby zauważony.
        • turzyca Re: Czy da się tak siedzieć 27.07.09, 14:58
          Tam jest podparcie - testowalam. smile Gorna lydka zapiera sie na kolanie dolnej
          nogi, troche trzeba kontrolowac, ale bez przesady. Rownie meczace jest siedzenie
          z nogami zlaczonymi razem (kolana pod katem prostym, pozycja pensjonarki).
          • mimi-2 Re: Czy da się tak siedzieć 27.07.09, 16:20
            Powiedz proszę jak długo siedziałaś ja dzisiaj próbowałam jakieś 20 minut to maksymalnie , czyli gdybym chciała np. siedzieć tak na zebraniu w firmie jakąś godzinkę to nie ma mowy.
            • turzyca Re: Czy da się tak siedzieć 27.07.09, 20:51
              Ja nie jestem w zadnej pozycji w stanie siedzec dluzej niz 20 minut, bo kolana
              mi odmawiaja wspolpracy, wiec po prostu regularnie zmieniam pozycje, ta jest
              calkiem wygodna. W kazdym razie latwiejsza niz pozycja pensjonarska.
              • mimi-2 Re: Czy da się tak siedzieć 27.07.09, 21:33
                Dzisiaj po południu udało mi się wysiedzieć na ławce w parku całe 45 minut bez chwili przerwy i w dodatku w niezłych szpilkach i wiecie co absolutnie każdy się obejrzał.
    • gazetowy.mail Re: Czy da się tak siedzieć 26.07.09, 12:36
      Takie siedzenie nie jest eleganckie.
      Tak samo jak zakladanie nogi na noge i okręcanie "stopą górnej nogi
      wkoło kostki dolnej"

Kiedys też modne było chodzenie zawsze w kapeluszu i z długim
      cienkim papierosem w szklanej rurce. Też tak sie uczysz?

Jaworowicz niby taka fajna mądra i pomaga a nikt jej nie powiedział,
      że takie siedzenie jest śmieszne? Musiał chyba ktoś jej kiedyś
      powiedzieć coś nt lepszego i gorszego profilu bo gdy szła na jakiejś
      gali odebrać nagrodę to szła "jakoś tak bokiem" a przy mównicy i
      mikrofonie dziwnie stanęła i się wyginała.
      • annajustyna Re: Czy da się tak siedzieć 26.07.09, 15:48
        Jaworowicz to inna sprawa, ale pani Stanislawa Ryster, o ktorej wrecz legendy
        krazyly, ze ma nogi sztuczne, doczepiane...
        www.youtube.com/watch?v=UKLvK0wleGk
        • mimi-2 Re: Czy da się tak siedzieć 26.07.09, 15:59
          Pani Ryster też jest na fotosiku

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3308000bcdda0ab8.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/20f150873cd2ce30.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5d13fbd263aac78d.html
          i bardzo mi się podoba jej styl.
      • mimi-2 Re: Czy da się tak siedzieć 26.07.09, 15:52
        Ja myślałam że to nowy pomysł, że dawniej kobiety trzymały nogi obok siebie i ukośnie potem zaczęły zakładać nogę na nogę a potem całkiem niedawno wymyśliły zakładanie nogi na nogę i trzymanie ich ukośnie razem.
        A takie wysokie założenie nogi było spowodowane chęcią wymyślenia jeszcze czegoś nowego nawet kosztem wygody.
        Bo faktycznie trudno wymyślić już coś nowego w tej dziedzinie
        • budzik11 Re: Czy da się tak siedzieć 26.07.09, 21:25
          Wymyślono to w latach 20-tych minionego wieku, kiedy kobiety zaczęły nosić
          krótkie sukienki - żeby wyeksponować, ukrywane dotąd nogi, zwłaszcza piękne
          kolana i łydki, które się (łydki of kors wink) uwypuklały położone jedna na
          drugiej. Czy to wygodne? A czy np. szpilki są wygodne? Jak to mawia moja mama
          przy różnych okazjach: "Chcesz być piękna - cierp".
          Ale dziś nogi nie są chyba aż tak atrakcyjnym (albo najatrakcyjniejszym)
          elementem kobiety, żeby wymuszać u siebie taką nienaturalną i niewygodną pozę w
          celu ich pokazania?
          • mimi-2 Re: Czy da się tak siedzieć 28.07.09, 15:34
            Dzisiaj siedziałam prawie godzinę w pracy pół godziny skos w jedną stronę i potem zmiana nogi i okazało się że z lewą na prawej jest mi trudniej niż z prawą na lewej , ale zainteresowałam tą pozycją wszystkie koleżanki czyli chyba to nie taki przeżytek .

• dacard Re: Czy da się tak siedzieć 28.07.09, 23:00
      Siedzieć się da nawet bez wiekszego wysilku, tylko że to
      nieelegancka poza jest. (Może kiedyś była - moda i zwyczaje sie
      zmieniaja...)
      • mimi-2 Re: Czy da się tak siedzieć 29.07.09, 16:07
        Jedna z koleżanek mi powiedziała że to zainteresowanie to jest normalne
        bo jeżeli widać zaangażowanie żeby siedzieć tak pomimo niewygody to wtedy budzi podziw.
        Powiedziała że ona np. siedzi tak że nóg nie ustawia ukośnie tylko
        prosto ale nogę zakłada tak żeby była na kolanie drugiej nogi,tak żeby nie leżała za kolanem tylko żeby to kolano ją uciskało i modelowało łydkę.
        Powiedziała że takie siedzenie chociaż wydaje się proste jest naprawdę niewygodne bo to kolano mocno uciska i ją też pytają po co to robi skoro mogła by siedzieć wygodniej ,ale ona mówi że właśnie to sprawia że każdy się zainteresuje i to jest racja że dla urody trzeba znosić niewygody a nawet samemu sobie utrudniać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka