Dodaj do ulubionych

dzbanek z filtrem do wody

13.08.09, 14:17
Mam pytanie czy macie,używacie i jakich dzbanków do wody z filtrem np.Brita
Obserwuj wątek
    • agnes1704 Re: dzbanek z filtrem do wody 13.08.09, 15:08
      dokładnie brita, z takim wskaźnikiem czasowym, kiedy wymienić filtr.
      Jestem zadowolona z pomysłu, bo mam bardzo twardą wodę, a tej
      przefiltrowanej używamy do picia. Ostatnio jednak zakupiłam wkłady
      brita i woda po nich miała tak wstrętny smak, że zwątpiłam w
      słuszność tej metody. Od tamtej pory kupuje jakieś włoskie, tańsze
      odpowiedniki na allegro i jest ok.
      • biala27 Re: dzbanek z filtrem do wody 26.08.09, 07:51
        agnes1704 napisała:

> dokładnie brita, z takim wskaźnikiem czasowym, kiedy wymienić filtr.
        > Jestem zadowolona z pomysłu, bo mam bardzo twardą wodę, a tej
        > przefiltrowanej używamy do picia. Ostatnio jednak zakupiłam wkłady
        > brita i woda po nich miała tak wstrętny smak, że zwątpiłam w
        > słuszność tej metody.

Zakupiłam ów cudowny dzbanek wczoraj (brita) i również stwierdzam, ze woda ma
        okropny posmak - sprzedawca w sklepie uprzedzał mnie, że na początku woda może
        mi nie smakować bo będzie TAKA CZYSTA... mam jednak wątpliwość czy ten posmak to
        z tej czystości wynika.

• agawa70 Re: dzbanek z filtrem do wody 13.08.09, 23:30
      Mam i używam dzbanka z filtrem Anna - tańszy od Brity a działa tak
      samo - woda czyściutka, beż żadnego obcego zapachu. Jestem bardzo
      zadowolona - odkąd zaczęliśmy go używać nie mamy niespodzianek w
      postaci śmierdzącej chlorem kawy.
      • grejdi Re: dzbanek z filtrem do wody 14.08.09, 09:12
        Brita jest i u mnie. I super - herbata bez nalotu na kubkach. Polecam.

ps. poproszę o link z zamiennikami do dzbanka.

pozdrawiam
      • aiczka Re: dzbanek z filtrem do wody 14.08.09, 11:32
        My kupujemy wkłady w markecie - te, które akurat są tańsze ^_^. Filtrowanie
        zdecydowanie się u nas przydaje - zwł. ostatnio, kiedy woda z kranu była rudą
        zwiesiną.
    • kluchucha Re: dzbanek z filtrem do wody 26.08.09, 13:02
      ja mieszkam w Krakowie, więc taki dzbanek jest mi niezbędny, pomimo iż
      używam porządnego czajnika z filtrem. warto coś takiego sobie kupić,
      jeśli masz parszywą wodę w kranie. kolor herbaty jest zupełnie inny niż
      bez wcześniejszego filtrowania.
    • biala27 Re: dzbanek z filtrem do wody 27.08.09, 10:35
      Po drugim dniu użytkowania stwierdzam, że posmaku nie czuć w przegotowanej
      wodzie/herbacie (mimo to kupię polecane przez INNE filtry jak mi się ten skończy)

ABSOLUTNIE ŻADNEGO nalotu w kubkach po herbacie nie ma (nawet po czerwonej i
      zielonej) - to mnie bardzo cieszy smile
    • najanaja2 Re: dzbanek z filtrem do wody 27.08.09, 13:31
      szczerze odradzam.
      Przez jakiś czas używałam również podobny filtr. Herbatka zdecydowanie była smaczniejsza a ja zadowolona.
      Tak było, aż do wizyty mojej koleżanki chemiczki, która zajrzała do kuchni i tenże filtr zauważyła.
      Wytłumaczyła mi mechanizm działania ( eliminuje jedynie chlor)a do tego jest...super siedliskiem bakterii. Wyrzuciłam od razu
      Pozdrawiam
      • iwoniaw ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 27.08.09, 16:09
        zdaniem koleżanki, bo u mnie z całą pewnością eliminuje osady wapienne. Dzbanek
        mam Zelmera i weszcie przestał mi się zakamieniać czajnik, do którego wlewam już
        tylko przefiltrowaną wodę.
        Co do "siedliska bakterii", to jest ich na filtrze tyle samo, co na innych
        przedmiotach stojących w kuchni, z tym, że w odróżnieniu od przefiltrowanej wody
        innych rzeczy nie gotuję...
        • maria10344 Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 27.08.09, 17:26
          Ja też używałam tego rodzaju filtry,do czsu jak dowiedziałam się,z naszego
          zakładowego laboratorium wodnego,że to jest namnażalnia bakterii,że w środowisku
          wodnym/węgiel w filtrze przez cały czas jest mokry/to paskudztwo w piorunującym
          tempie się "koci".
          • biala27 Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 28.08.09, 07:48
            maria10344 napisała:

> Ja też używałam tego rodzaju filtry,do czsu jak dowiedziałam się,z naszego
            > zakładowego laboratorium wodnego,że to jest namnażalnia bakterii,że w środowisk
            > u
            > wodnym/węgiel w filtrze przez cały czas jest mokry/to paskudztwo w piorunującym
            > tempie się "koci".

ja się zgadzam z przedmówczynią - nawet jeśli się tak szybko "koci" podczas
            gotowania raczej długo nie pociągnie...

a co ze ścierka kuchenną? To jest podobno siedlisko bakterii dopiero...
            • martialis Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 28.08.09, 08:45
              Według tego, co jest napisane w "instrukcji" mojego - zawsze musi
              być zanurzony w wodzie, własnie po to, by się nie mnożyły
              paskudztwa. No i trzeba regularnie wymieniać - ale to chyba
              oczywiste.
              A gdzie ich nie ma?
              • maria10344 Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 28.08.09, 09:14
                martialis napisała:

> Według tego, co jest napisane w "instrukcji" mojego - zawsze musi
                > być zanurzony w wodzie, własnie po to, by się nie mnożyły
                > paskudztwa. No i trzeba regularnie wymieniać - ale to chyba
                > oczywiste.
                > A gdzie ich nie ma?
                Trzeba sobie tylko odpowiedzieć,co jest dla naszego organizmu mniej
                szkodliwe,czy zapach chloru i kamień,czy to co osadza się na węglu i się rozmnaża.
                • magda.evie.zoe Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 28.08.09, 09:23
                  Można jeszcze filtr z wodą trzymać w lodówce.
                • biala27 Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 28.08.09, 09:26
                  maria10344 napisała:

> Trzeba sobie tylko odpowiedzieć,co jest dla naszego organizmu mniej
                  > szkodliwe,czy zapach chloru i kamień,czy to co osadza się na węglu i się rozmnaża.

a są jakieś badania na ten temat? z chęcią zapoznałabym się
                  • iwoniaw No, ja tam wolę wodę bez chloru 29.08.09, 20:22
                    i z zabitymi w gotowaniu bakteriami niż wodę z chlorem i z zabitymi j.w.
                    bakteriami wink
                • acsis Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 29.08.09, 20:19
                  używam britty już 2 rok i jest super. Pije nawet bez przegotowania(można czy
                  nie? tak dla pewnosci wink )Wolę ewentualne bakterie niż wapń i chlor i metale ciężkie
                  • martialis Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 31.08.09, 10:55
                    Tak generalnie, to nawet woda z kranu bez przegotowania według
                    standardów ma się nadawać do picia - ale wiemy, jak to z nią bywa...
                    Ja też piję po przefiltrowaniu, bez gotowania.
                    • iwoniaw generalnie to moja z kranu się nadaje 31.08.09, 11:00
                      do picia zapewne i bez przegotowania, tyle że mnie te wapienne osady w dzbanku
                      zawsze denerwowały, więc sobie filtr kupiłam i cieszy mnie, że to działa.
                  • maria10344 Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 31.08.09, 15:51
                    Pierwsze słyszę,żeby filtry węglowe Brita wyłapywały metale ciężkie.Chlor i
                    owszem,wapń też.Pamiętam,że kiedyś mówiło się,że woda zawapniona jest wodą
                    zdrową.Gorzej jak jest twarda i ma dużo żelaza.Zaznaczam,że ja nie znam się na
                    tym,polegałam zawsze na tym co mi ludzie znający się na rzeczy mówili.W moim
                    zakładzie mieliśmy studnię głębinową.Po zagotowaniu 2-3 razy w czajniku był osad
                    ogromniasty.Cały zakład/w tym cały wodny/ nosił tą wodę w baniakach do domu.Tego
                    wapnia nie należy się więc obawiać zdrowotnie.Chyba tylko czajniki trzeba
                    częściej odkamieniać.
                    • martialis Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 31.08.09, 16:01
                      Ja co prawda używam Dafi, ale na str. Brity jest również napisane,
                      że usuwają, a dokłądniej redukują:
                      www.brita.net/pl/cartridges.html?&L=9
                      www.dafi-filters.com/
          • maria10344 Re: ciekawe, że "jedynie" chlor eliminuje 13.09.09, 19:22
            Ostatnio padł mi nowiuśki oczyszczacz parowy.Pan w serwisie powiedział,że to
            przez kamień/mieszkam w Chorzowie-b.dużo kamienia/Kupiłam dzbanek z filtrem do
            oczyszczacza i do kwiatów,ale sama chciałam spróbować.Zrobiłam sobie kawę,z
            ilości jak zwykle.Kawa zaparzyła się fatalnie ,nie miała aromatu,jest
            lurowata.Nie sprawdzałam tego na herbacie.Czy wy też tak miałyście?.
    • sueellen Re: dzbanek z filtrem do wody 28.08.09, 16:31
      U nas jest bardzo twarda woda. Mam Britę i jestem zadowolona. Nie ma kamienia -
      smak sie nie zmienia.
      • pitahaya1 Dziewczyny 29.08.09, 08:42
        Wieki temu miałam Britę, potem filtr podzlewozmywakowy.

W obu przypadkach musiałam początkową wodę
        (po wymianie wkładu) wylać do zlewu. W przypadku Brity były to dwa zbiorniki, w
        przypadku drugiego filtra bodajże 2-3 litry. Woda wówczas była okropna w smaku.
        Mąż kiedyś pomyłkowo zrobił sobie z niej herbatęsmile)
        Dopiero kolejne filtrowanie dawało smak i przejrzystość.

Teraz mam filtry założone na cały dom. Trochę to inaczej wygląda, niemniej
        jednak podczas i w tym przypadku w momencie regeneracji filtra (w nocy) tej wody
        pić mi nie wolno.
        • sueellen Czy Wy nie czytacie instrukcji obsługi???? 29.08.09, 14:26
          I bardzo dobrze że wylałaś do zlewu. Producent zaleca, żeby dwa razy
          przefiltrować wodę, wylać, albo kwiatki podlać a dopiero trzecie filtrowanie
          jest ok.
          • pitahaya1 Re: Czy Wy nie czytacie instrukcji obsługi???? 29.08.09, 19:35
            Czytamy i dlatego woda lądowała w zlewie, za każdym razem pierwsze dwa filtrowaniasmile
            Raz jedyny mąż, nie wiedząc o zmianie filtra, zrobił sobie herbatę.

• hashi-tess Re: Dziewczyny 30.08.09, 11:17
          pitahaya1 napisał:

>
          > Teraz mam filtry założone na cały dom.

proszę napisz jakiej f-my masz te filtry
          i czy przychodzi ekipa profi to zakładać?
          Ja mam b. zanieczyszczoną wodę i b. twardą.
          Z góry dziękuję za odp.
          Trochę to inaczej wygląda, niemniej
          > jednak podczas i w tym przypadku w momencie regeneracji filtra (w nocy) tej wod
          > y
          > pić mi nie wolno.
          • woman-in-love Re: Dziewczyny 30.08.09, 11:30
            ja mam Kenwood i sobie chwalę
          • pitahaya1 Re: Dziewczyny 30.08.09, 16:30
            Filtry to taki zbiornik wyglądem przypominający butlę z tlenem, koloru
            niebieskiego. Do tego zbiornik na sól.

Tak to mniej więcej wygląda:

www.econet.com.pl/odzelazianie.html

Przed założeniem filtra robiłam w Sanepidzie analizę wody i złoże dopasowane
            jest do tych wyników.

Nie mam w tym momencie nazwy firmy, postaram się sprawdzić.

Co 3.6-4 m3 wody filtr sam się płucze i pobiera solankę. Co jakieś 7 lat powinno
            się wymienić całe złoże, czyli wnętrze tego niebieskiego zbiornika.

Oczywiście filtr montowała mi firma. Podłączony jest do kanalizacji, woda przy
            płukaniu właśnie do niej leci. Płukanie odbywa się nocą, wówczas odcinany jest
            dostęp wody filtrowanej i, gdybym wówczas jej używała, leciałaby zwykła
            kranówka. Płukanie trwa 2-3 h.
    • moboj Re: dzbanek z filtrem do wody 31.08.09, 14:53
      Wodę mam okropną, czajnik musiałam odkamieniać dwa razy w tygodniu.
      od lutego mam britę aluna xxl, używam wkładów maxtra. od tamtej pory
      czajnik nie był ani razu odkamieniany, a wygląda jak przyniesiony ze
      sklepu. zniknęły też osady z kubków.
      • hashi-tess Re: dzbanek z filtrem do wody 01.09.09, 23:59
        w moim przypadku to się nie sprawdza,
        buuuuuuuu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka