Dodaj do ulubionych

TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla WDPD

16.08.09, 16:52
Witam,
Czy macie jakies doświadczenia z garnkami Tefal Inginio? bardzo mi
sie w teorii podobają. Pytanie - czy ktoś ich używa? jakie mają
wady? zalety? jakie inne garnki mozecie polecić? Mam dostać prezent -
nowe gary do nowego domu, według preferencji własnych. Nie chcę
zmarnowac szansy. Gotuję przeciętnie dużo, codziennie obiad na 3
osoby jest ale nie trzydaniowy, bez szaleństw. dzieki
Obserwuj wątek
    • tomelanka Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 16.08.09, 18:25
      oooo podlaczam sie do pytania, jesli mozna ofkors. Chodzi Ci o te garnki
      czerwone z odczepiana raczka pasujaca do wszystkich garnków, prawda? garnki
      ogolnie wydaja mi sie super, ale ta raczka jakos mnie nie przekonuje, no bo co?
      jedna raczka na 5 czy 6 garów? chyba ze mozna osobno jeszcze kilka tych raczek
      kupic wink
      • chomsterek Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 20.08.09, 22:57
        Rączki można dokupić, ale nie należą do tanich.
        Garnki wygodnie jest przechowywać w szafkach czy lodówce, jednak ich
        mycie (ręczne) może nastręczać nieco trudności, jeśli odczepimy rączkę.
        Od ponad dwóch lat używam małego kompletu, sprawują się bez zarzutu,
        jeszcze nic mi nie przywarło do dna czy ścianek.
        Najpoważniejsza wada? Jedna, jedyna pokrywka w zestawie (dodatkowej po
        prostu nie opłaca się kupować).
    • melka133 Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 16.08.09, 20:21
      rączki chyba można kupić osobno
      ja mam 2 komplety inginio, więc i 2 rączki smile
      Ogólnie jak dla mnie są fajne. I zupę da się ugotować i drugie danie też.
      Najbardziej podoba mi się to, że można w nich i gotować i smażyć i piec (czasem
      np. coś przed pieczeniem trzeba podsmażyć i normalnie należałoby przełożyć do
      brytfanki a tu nie muszę - wszystko w jednym garze).
      Po ok. 2 latach używania mogę powiedzieć że w jednym najbardziej eksploatowanym
      trochę zdarł się teflon na dnie, rysuje się też teflon na brzegach, tam, gdzie
      się przyczepia rączkę. ale z minusów to chyba tylko tyle.
      • schiraz Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 16.08.09, 21:18
        Mam wprawdzie patelnię tefal inginio, ale jestem nią zachwycona niezmiennie od 5
        lat. Moja nie jest ani trochę porysowana (używam przy niej drewnianych łopatek)
        jajka sadzone nigdy nie przykleiły mi się do patelni, mimo, że nie leję
        tłuszczu, tak samo ryba w panierce. Przyzwyczaiłam się też do tego, że jak na
        przykład smażę kotlety to potem patelnię wkładam do piekarnika i na przykład
        zapiekam jeszcze z serem żółtym, lub tylko odgrzewam i nie przekładam nic.
        Przymierzam się do garnków.
    • agnieszka_i_michal Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 16.08.09, 21:47
      dzieki
      a nie wkurza Was ciagłe przekładanie rączki w codziennym
      uzytkowaniu? czy one dobrze "pasuja"? czy nie sa niebezpieczne? (
      pytania wynikają z doświadczeń gotowania w kucki na kocherze
      uzywając "dziwki "smile
      • plecha1 offtopowo 26.08.09, 11:41
        Widzę, że nie tylko w gronie moich namiotowo-polowych znajomych funkcjonuje
        określenie "dziwka" big_grin
    • satia2004 Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 16.08.09, 22:07
      Mam zestaw 3 garnków. Rączka jest wystarczająco stabilna, przekładanie nie stanowi problemu. Garnki są całkiem spoko, wygodnie się je przechowuje i rewelacyjnie układa w zmywarce.

Jedyny 'minus' to fakt, że w momencie gdy jest przypięta rączka przykrywka nie przylega dokładnie do garnka (w normalnym rondlu rączka jest z boku a w Ingenio przypina się ją na górnej krawędzi). W praktyce oznacza to, że jak gotuję coś z przykrywką to nie używam rączki - na początku czułam się z tym dziwnie - to bo jak taki gar co go się chwycić nie da wink ale w sumie podczas gotowania rączka nie jest potrzebna a w przypadku płyty ceramicznej przesuwanie garnka nie jest nawet wskazane.

Generalnie - bardzo fajna opcja przy braku miejsca w kuchni i do efektywnego pakowania zmywarki.
      • agul86 Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 17.08.09, 10:07
        Ja od kilku lat używam takiej głębokiej patelni Inginio - można nawet powiedzieć że jest to wok. Mam ją już chyba 4 lata i nadal jest taka fajna jak na poczatku, no może pojawiły się już wspomniane wcześniej zarysowania na teflonie ale jakoś nie zauważyłam żeby się to przełożyło na jakość gotowania. Duży plus za możliwość mycia w zmywarce. Odpinana rączka jest bardzo wygodna - szybko się przyzwyczaisz. Ogólnie samego woka polecam, nie wiem jak z garnkami (ja mam też tefal, ale zestaw ze stali - też super - było już gdzieś na tym forum o nich).
    • maria10344 Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 17.08.09, 12:12
      Też się podpinam.Zastanawia mnie przy Inginio są tylko 2 pokrywki na 7
      garnków.Jak przychodzą święta,to gotuję na wszystkich palnikach ,a reszta garów
      czeka podgotowana na swoją kolej zakryta pokrywkami.Jak sobie z tym
      radzicie?.Niczego tak nie trawię jak garów z różnych parafii.
    • budzik11 Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 21.08.09, 07:55
      Mam jeden garnek Ingenio, duży. Używam i do smażenia, i do gotowania. Rączka
      odłączana - jak dla mnie niekonieczny bajer, bo nie mam problemu z miejscem do
      przechowywania, w zmywarce też tego nie myję, ale skoro już jest, to jest wink Po
      5 latach jednak kompletnie starł się teflon na dnie (garnek używany zazwyczaj z
      szacunkiem, przy użyciu specjalnej łopatki, chociaż zdarzyło się grzebać
      widelcem). Ten garnek dostałam, był w porządku, ale sama drugiego takiego nie
      kupię, wym bardziej całego kompletu.
    • nieco8 Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 25.08.09, 17:48
      Mam te garnki od ok 4 lat i nie polecam, bowiem nadeszła konieczność ich
      wymiany. Na patelni teflon zupełnie się wytarł i zaczęło do niej jedzenie
      przywierać (choć lubię tę patelnię za jej wielkość i głębokość). Na garnkach
      teflon się poodłupywał. Jedna rączka blokuje się i mam czasami problem z jej
      zdjęciem. Uchwyt przy małej pokrywce się jakimś cudem odczepił i nie daje rady
      tego naprawić mój mąż, który jest naprawdę uzdolniony technicznie.
      Wydaje mi się, że w podobnym przedziale cenowym można kupić garnki z Ikei seria
      365+, moja przyjaciółka jest bardzo zadowolona, a i na tym forum czytałam dobre
      opinie.
      Ja z kolei po tych doświadczeniach mam zamiar zainwestować w garnki produkcji
      niemieckiej - Silit, Fisler, ze stali nierdzewnej, drogie ale mam nadzieję, że
      tym razem na lata.
      • benita5 Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 25.08.09, 18:33
        Moj komplet ma 2 lata intensywnej eksploatacji i spisuje sie dobrze. Polubilam
        je do tego stopnia ze wieksze gabarytowce zeszly na dalszy plan. Jakbym sie
        miala przyczepic to istotnie brak pokrywek w zestawie... ale to betka w
        odniesieniu do ergonomii, energooszczednosci i faktu ze ladnie wspolgraja z
        barwami kuchnismile
        • maria10344 Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 25.08.09, 19:31
          Czy Wy WDPD zdajecie sobie sprawę jak szkodliwy jest powycierany i porysowany
          tefloń?.
          • benita5 Re: TEFAL INGINIO - hit czy kit? jakie garnki dla 26.08.09, 10:28
            maria10344 napisała:

> Czy Wy WDPD zdajecie sobie sprawę jak szkodliwy jest powycierany i
            >porysowany tefloń?.
            Oczywiscie ze wiem. Po 2 latach jest jeszcze niepowycierany, takze zdatny do
            uzytku, a jak nadejdzie jego czas, to nastapi wymiana...
            • maria10344 Re:do Benita 5 26.08.09, 13:13
              Matko kochana,to nie było do Ciebie,ja tak pisałam ogólnie.Do tej pory mam
              problemy jak i co i na co odpisuję.
              Przepraszam.
              • benita5 Re:do Benita 5 03.09.09, 15:32
                smile)Mario, alez nie ma za co przepraszac. Nawet gdybys miala inne zdanie to
                przeciez nie powod do obrazy. A z Twoim apelem odnosnie szkodliwosci spozywania
                teflonu^^ zgadzam sie w calej rozciaglosci!
                • szkrabek27 Re:do Benita 5 04.09.09, 09:54
                  ja mam 3 patelnie tej serii roznej wysokosci i jestem zadowolona a
                  mam 3 lata
                  • f.l.y Re:do Benita 5 04.09.09, 15:06
                    mam parę tych garnków różnej wielkości - spisują się b.dobrze

pokrywek też mam kilka, w zestawie były 3 szt pokrywek, można
                    dokupić, rączki też

zalety? przechowywanie jeden w drugim smile to, że nie przypalają
                    potraw

wada? nie ma dużych, wysokich garnków np do świątecznego bigosu na
                    10 osób smile

acha, oryginalne pokrywki mają wycięte miejsce na rączkę i nie
                    odstają od garnka

• satia2004 Gdzie kupić pokrywki? 04.09.09, 16:13
                      f.l.y napisała:
                      > acha, oryginalne pokrywki mają wycięte miejsce na rączkę i nie
                      > odstają od garnka

Wiecie gdzie można kupić pojedynczo te pokrywki? W moim zestawie były tylko plastikowe do lodówki i taka do odcedzania sad
                      • chomsterek Re: Gdzie kupić pokrywki? 11.09.09, 12:37
                        Powinny być dostępne w każdym sklepie AGD, który sprzedaje garnki z
                        serii Ingenio... chociaż, prawdę powiedziawszy, nie trafiłam jeszcze na
                        inny rodzaj, niż te do odcedzania.
                        • satia2004 Re: Gdzie kupić pokrywki? 11.09.09, 12:49
                          chomsterek napisała:
                          > Powinny być dostępne w każdym sklepie AGD, który sprzedaje garnki z
                          > serii Ingenio... chociaż, prawdę powiedziawszy, nie trafiłam jeszcze na
                          > inny rodzaj, niż te do odcedzania.

No właśnie - powinny. W necie też nigdzie nie znalazłam sad
                          • joxanna Re: Gdzie kupić pokrywki? 11.09.09, 12:58
                            Nie wiem gdzie kupić pokrywki, ale ogólnie polecam.

Mam 3 garnki i 2 patelnie. 2 pokrywki - dużą i małą, duża z dziurkami, ale jest
                            ok. Miałam 3 rączki, ale 1 się zapodziała. Dla mnie jest to hiper-wygodne.
                            Mieści się w szafce, w lodówce (są specjalne pokrywki do lodówki), nie ma
                            problemów z rączką. Teflon się trzyma chyba, chociaż wydaje mi się, że trochę
                            się pościerały krawędzie, ale to chyba od zmywarki?
                            • kluska2cv Re: Gdzie kupić pokrywki? 11.09.09, 13:05
                              wszystko fajnie ale czy takie garnki da sie złapać dwoma rękami?
                              no bo jak odcedzic kartofle na przykład?
                              • satia2004 Re: Gdzie kupić pokrywki? 11.09.09, 13:48
                                kluska2cv napisała:
                                > wszystko fajnie ale czy takie garnki da sie złapać dwoma rękami?
                                > no bo jak odcedzic kartofle na przykład?

Są na tyle nieduże, że nie ma problemu podnieść jedną ręką nawet pełen wody i ziemniaków garnek. Z tego co wiem w którymś zestawie jest większy garnek ale taki klasyczny - z dwoma stałymi uchwytami.
                                • joxanna Re: Gdzie kupić pokrywki? 11.09.09, 14:53
                                  Z odcedzaniem, szczerze mówiąc, w ogóle sobie nie radzę, więc zawsze, z każdego
                                  garnka wywalałam na durszlak.

Na durszlak wywala się normalniesmile
                              • szarsz Re: Gdzie kupić pokrywki? 17.09.09, 20:45
                                kluska2cv napisała:
                                > wszystko fajnie ale czy takie garnki da sie złapać dwoma rękami?

Zawsze można przyczepić dwie rączki, pod dowolnym kątem. Ale ja nie
                                mam takiej potrzeby.

Sam zestaw polecam. U mnie się sprawdza, szczególnie przechowywanie
                                i zapiekanie jest super. Mam je mniej więcej 4 lata, jeden garnek
                                porysowała mi widelcem opiekunka dziecka, reszta patelni i garnków
                                wygląda jak nowa.
                                • f.l.y Re: Gdzie kupić pokrywki? 18.09.09, 13:00
                                  pokrywki widziałam na allegro, rączki też
                                  • satia2004 Re: Gdzie kupić pokrywki? 18.09.09, 13:10
                                    f.l.y napisała:
                                    > pokrywki widziałam na allegro, rączki też

O!! A możesz konkretnie podać aukcję??? Bo może ja ślepa jestem ale przeszukiwałam pod różnymi hasłami i tylko plastkikowe i takie szklane-uniwersalne znalazłam a nie te płaskie z odłączaną rączką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka