01.02.13, 23:42
Czy ktoś z was widział taki film - z Iranu? Zdobywca Oscara w ubr.
Mam wiele myśli na jego temat, uważam za obraz ciekawy, ale wbrew większości opinii nie - wybitny. Później może rozwinę temat, ale spodziewałem się obrazu bardziej tajemniczego i mrocznego. A tymczasem - to świat dobrych ludzi, ale złych uczynków. Dlaczego: bo zło nie tkwi w ludziach - tylko między ludźmi. W relacjach między ludźmi.
Obserwuj wątek
    • zawle Re: Rozstanie 02.02.13, 14:53
      Lubię filmy "stamtąd". Wstrząsnął mną obraz Ukamieniowanie Sorayi M.
      • essor Re: Rozstanie 02.02.13, 15:47
        Parę lat temu wstrząsnął mną film "Kolory raju" o niewidomym chłopcu. Może jest tak, że teraz wszyscy interesują się Iranem i dlatego zwracają uwagę na to jakie się tam robi filmy.
        Rozstania nie widziałem, ale postaram się obejrzeć.
        • zawle Re: Rozstanie 02.02.13, 18:33
          Ja się Iranem nie interesuję. Więcej...nic na temat tej kultury nie wiem. Mną wstrząsnęło to, że oni są tacy sami jak my. I to co się dzieje TAM, dzieje się i u nas. Tylko zwyczaje są różne.
          • bartos29 Re: Rozstanie 03.02.13, 13:35
            Ja widziałem "Persepolis" i bardzo mi się podobało, jako smutno-śmieszne zderzenie cywilizacji.
            • basilisque Re: Rozstanie 03.02.13, 22:53
              Tak "Persopolis" to film o Iranie o tym co stało się z tym krajem, z ludźmi poobijanymi przez Historię. Z tym, że nie jest to film irański.
              • ole-na Re: Rozstanie 04.02.13, 14:34
                Widziałam ten film o, już parę miesięcy temu. Świetny, trzymający w napięciu, bardzo wiarygodny psychologicznie i zgadzam się z Zawle, że uniwersalny. Pokazuje człowieka uwikłanego w sieci zależności, ci bohaterowie sprawiają sobie ból, niezależnie od dobrych intencji. Były tez pewne elementy specyficzne, może nie dla Iranu, ale w ogóle kultury islamu. Np. kluczowy moment, kiedy kobieta ma przysiąc coś na Koran. Potwierdzić swoje kłamliwe zeznania i tu odmawia, załamuje się. I przyznaje do winy. U nas jednak religia nie ma takiego wpływu na życie codzienne, nie mówiąc już o krajach Zachodu. Tak na marginesie: raziło mnie, że te kobiety chodzą w chustach, nawet ta b. nowoczesna bohaterka, może nie tyle, że chodzą, zle to, że jakby nie czuły tego przymusu i z góry godziły się nań. Ja np. oczywiście nie mam nic przeciwko chodzeniu w tych chustach, może i sama bym mogła coś takiego nosić, ale pod warunkiem, że to jest mój wybór . A nie, że ktoś mi to narzuca.
                • basilisque Re: Rozstanie 05.02.13, 21:40
                  W tym filmie problem chust nie występuje, ponieważ bohaterki to akceptują i opowieść jest w ogóle o czym innym. Choć w całej tej historii widzę też krytykę zachodniego stylu życia, pogoni za pieniędzmi, która powoduje rozpad więzi rodzinnych.
    • ilnyckyj Re: Rozstanie 07.02.13, 18:40
      basilisque napisał:

> Mam wiele myśli na jego temat, uważam za obraz ciekawy, ale wbrew większości op
      > inii nie - wybitny. Później może rozwinę temat, ale spodziewałem się obrazu bar
      > dziej tajemniczego i mrocznego. A tymczasem - to świat dobrych ludzi, ale złych
      > uczynków. Dlaczego: bo zło nie tkwi w ludziach - tylko między ludźmi. W relacj
      > ach między ludźmi.
      >
      Dodam: zło tkwi w Materii, która niszczy Ducha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka