madohora Re: Prima Aprilis 01.04.13, 16:29 'Nat Tate'' to biografia, którą Boyd napisał z pomocą takich sław jak David Bowie czy Gore Vidal. Według książki Nat był ''pijakiem z pretensjami do geniuszu'', który borykał się z problemami psychicznymi. Miał być też kumplem Picassa. Malarz ukrywał swoje obrazy przed ludźmi, a tuż przed samobójstwem większość z nich spalił. Oficjalnym powodem napisania książki była chęć świeżego spojrzenia na twórczość tego "abstrakcyjnego ekspresjonisty". Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.13, 16:30 Skąd wziął się Prima Aprilis, nikt tak naprawdę nie wie. Pierwsze wzmianki o święcie datuje się na XVI wiek, ale były one raczej rzadkie. Teorii było kilka, lecz żadna z nich nie była ani ciekawa ani wystarczająco przekonująca, więc pochodzenie święta pozostało zagadką. Aż do roku 1983. Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.13, 16:31 Tego roku agencja prasowa Associated Press opublikowała wywiad, w którym wreszcie ujawniono "prawdziwe" pochodzenie święta. Joseph Boskin, profesor historii na uniwersytecie bostońskim, ujawnił w rozmowie z dziennikarzem agencji, że korzenie święta sięgają czasów panowania cesarza Konstantyna I Wielkiego, czyli początków chrześcijaństwa w starożytnym Rzymie. Oczywiście cała historia, którą badacz opowiedział reporterowi była ściemą. Ale on nie miał o tym pojęcia. Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.13, 16:31 Według ''odkrycia'' Boskina wszystko zaczęło się, gdy jeden z nadwornych błaznów powiedział Konstantynowi, że byle błazen rządziłby królestwem lepiej niż on. Zaciekawiony zuchwałym oświadczeniem Konstantyn postanowił to sprawdzić i zdecydował, że przez jeden dzień w roku (1 kwietnia) cesarstwem będzie rządził błazen. Pierwszy w kolejce był Kugel, który od razu wydał dekret, że ten wyjątkowy dzień będzie świętem wygłupów i absurdu. I tak narodził się Prima Aprilis. Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.13, 16:32 Historia Boskina opublikowana przez Associated Press ''chwyciła'' i szybko skopiowały ją inne dzienniki. Mimo braku jakichkolwiek źródeł. Do żartu Boskin przyznał się dopiero po paru tygodniach - do tego czasu zdążyło mu uwierzyć mnóstwo ludzi. Uniwersytet Bostoński wydał stosowne oświadczenie, w którym przeprosił za psikus Boskina, a każda z gazet - sprostowanie. Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.13, 16:33 W 1962 roku szwedzka telewizja nie oferowała dużego wyboru - był tylko jeden kanał. I nadawał rzecz jasna w czerni i bieli. Ale 1 kwietnia tego samego roku wszystko miało się zmienić. I to za pomocą bardzo prostego triku, który każdy z telewidzów mógł zrobić samemu. Wystarczyły: stara pończocha, nożyczki i taśma klejąca. Tego dnia w wieczornych wiadomościach pojawił się gościnnie technik stacji Kjell Stensson. Mężczyzna ogłosił telewidzom, że od dzisiaj ich odbiorniki będą nadawały w kolorze. Jak należało je skonfigurować? Wystarczyło założyć pończochę na ekran i voila! Stensson nawet zaprezentował cały proces na wizji. A gdyby efekty nie były widoczne od razu, należało poeksperymentować z odległością od telewizora. Tysiące telewidzów dały się wkręcić. Przedstawiłem swój patent branży i ta nie kryła entuzjazmu. Już obmyśla regulowane mocowanie całości i atrakcyjne wzory - szedł w zaparte Stensson. Niestety, na kolorową telewizję widzowie musieli poczekać jeszcze 8 lat. Link
madohora Re: Prima Aprilis 09.04.13, 22:31 Synek do ojca: - Tato, a jaki kawał zrobimy mamie na Prima Aprilis? - Ale Prima Aprilis było wczoraj... - Buuuuu! - Haha! Żartowałem! Link
madohora Re: Prima Aprilis 09.04.13, 22:32 Zostałem aresztowany za zrobienie dowcipu w pracy. Policja powiedziała, że to nieważne, czy to Prima Aprillis - to nadal jest gwałt. Link
madohora Re: Prima Aprilis 09.04.13, 22:33 Przed sądem oskarżony wyjaśnia, dlaczego zabił przechodnia: - Jadę sobie spokojnie ulicą, nagle jakiś facet zatrzymuje mnie i mówi: - Dawaj pieniądze!! - Dlaczego? - pytam groźnie. - Prima Aprilis!! To ja mu naplułam w oko i mówię: - Śmigus Dyngus!! Wtedy on gasi papierosa na moim czole i mówi: - Popielec!! No więc ja go przydusiłem i mówię: - Zaduszki!! Link
madohora Re: Prima Aprilis 09.04.13, 22:34 Rodzina je spokojnie obiad, aż tu nagle wpada Jasiu i drze się: - Mamo, babciu, siostro, Tatuś się powiesił na poddaszu. Wszyscy rzucają łyżki i talerze i pędza po schodach na górę, a Jasiu spokojnie: - Prima aprilis... No to wszyscy wielkie "UFFFFF"... A Jasiu kończy: - ... w piwnicy... Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.19, 13:23 KOLEJE ŚLĄSKIE WYKAZAŁY SIĘ HUMOREM - www.infokatowice - 01.04.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.19, 13:24 Rozumiem, że KŚ zrobiły kawał na Prima Aprilis ale, że dziennikarz dał się nabrać to mnie już trochę dziwi. Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.19, 13:25 KSIĄŻKA ZAMIAST MANDATU. DROGÓWKA PROMUJE CZYTELNICTWO - Radio Katowice - 01.04.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.19, 13:26 Tutaj nie wiem czy to kawał czy rzeczywistość ale nie było by to takie złe. Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.19, 13:58 Dzisiaj ten dzień jest już prawie zupełnie zapomniany a to był jedyny dzień, kiedy można było bezkarnie robić ludziom psikusy))) Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 12.01.25, 19:26 Dzisiaj ludziom nawet nie chce się robić kawałów Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 02.04.25, 17:57 Istnieją takie teorie, że to jednak nie jest kawał a prawda Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 02.04.25, 18:00 Ikea z kolei proponuje kąpiel z zapachem swoich słynnych klopsików Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 24.10.19, 19:48 To już już święto zapomniane Młodym ludziom wręcz nie znane Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 25.01.21, 13:21 Już dzisiaj takiego dnia nie ma A mnie ogrania i żal i trema Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 11.05.24, 16:45 Święto poszło do lamusa Bo nikogo dziś nie wzrusza Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 04.01.20, 21:26 Kiedyś na kawały była moda Dzisiaj nudno. Jakoś szkoda... Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.20, 17:47 Dzisiaj mamy najsmutniejszy prima aprilis - chyba tylko paru głupkom chce się żartować, bo większość podchodzi do tego poważnie Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.20, 17:48 Zdradzę wam, że tak chciałabym się obudzić aby ktoś krzyknął: PRIMA APRILIS (odnośnie wirusa) Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 24.04.23, 00:25 W Rosji 1 kwietnia nazywa się Den Durakov.(dzień głupców). W Szkocji bądź dwa razy bardziej czujny niż we Francji, ponieważ żartownisie mogą szaleć również 2 kwietnia. W Meksyku jedyną sztuczką jest ukraść własność przyjaciela: ofiara będzie miała w zamian cukierki i notatkę informującą go, że został porwany. W Irlandii tradycją jest wysyłanie kogoś na „szalony bieg”. Ofiara otrzymuje polecenie dostarczenia listu rzekomo z prośbą o pomoc. Kiedy osoba otrzymuje list, otwiera go, czyta i mówi posłańcowi, że będzie musiał dostarczyć go innej osobie. Trwa to chwilę, aż ktoś się nad nią zlituje i pokaże jej treść listu: „Wyślij tego głupka do kogoś innego”. w Niderlandach, obywatele mają tendencję do rzucania śledzi w kierunku swoich sąsiadów, krzycząc „haringgek” (szalone śledzie). Niemcy mają też prima aprilis (prilscherz) opowiadając całkowicie wymyślone historie, aby oszukać innych. Przed powiedzeniem „kwiecień kwiecień!” żeby było jasne, że to żart. W Grecji mówi się, że udane oszukanie kogoś tego dnia przynosi oszustowi szczęście na cały rok. Polacy z kolei ostrzegają: „Prima Aprilis, uważaj, bo sie pomylisz!”, czyli „Prima aprilis, uważaj, możesz się pomylić!”. Portugalczycy obchodzą 1 kwietnia jako „dzień kłamstwa”, ale też żartują sobie z okazji karnawału, dni przed Wielkim Postem. W tamtych czasach ludzie rzucali mąką w niczego niepodejrzewających przechodniów. Jeśli chodzi o Hiszpanów, dzień figlarzy obchodzony jest 28 grudnia, Dzień Świętych Młodzianków, podczas którego nikt nie może ponosić odpowiedzialności za swoje czyny, dowcipnisiów uważa się za niewinnych (francuskie Euronews ). Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.21, 16:30 Kiedyś w ten dzień żartów było co nie miara Każdy komuś zrobić psikusa się starał Dzisiaj nikt już nawet humoru nie ma Ktoś myślał, że problem szczepień to ściema Czasem prasa puściła jakąś dziennikarską kaczę* Że na przykład redaktor X zatrudni praczkę** Że jakaś para znowu się rozwodzi Dzisiaj takie czasy, że i ten dowcip nas nie obchodzi *Dziś określa się to jako fake news ** Pasowało mi to do rymu Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.21, 16:26 Dzisiaj Prima Aprilis ale w sytuacji w jakiej jesteśmy chyba nikomu się już nie chce żartować Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 01.04.21, 18:39 rima aprilis W słoneczny poranek pierwszego kwietnia mały Jaś* udał się na spacer z mamusią i ze swoją nianią, panną Helą. Na spacerze mama objaśnia swego synka o zwyczajach, związanych z datą 1. kwietnia i podaje szereg przykładów, jak 4o jedni drugich nabierają, a potem śmieją się z nich mówiąc: „Prima aprilis!" Mały Jaś śmiał się głośno i postanowił w duchu, że i on musi dziś kogoś nabrać. Wieczorem, kiedy mama siedziała samotnie w swoim po koju, czytając książkę, wpada nagle mały Jaś i krzyczy: „Mamusiu, jakiś obcy pan całuje pannę Helę!" A kiedy oburzona mama zrywa się ż miejsca, Jaś zanosi się od śmiechu i dodaje: „Prima aprilis! To wcale nie żaden obcy pan, tylko tatuś!"" Odpowiedz Link
madohora Re: Prima Aprilis 03.04.21, 14:03 1 kwietnia to żartobliwe święto obchodzone w wielu krajach świata. Odpowiedz Link