Dodaj do ulubionych

Świąteczne przepisy kulinarne II

04.04.15, 21:05
ŚWIĄTECZNE PRZEPISY KULINARNE
--
MADOHORA FORUM NIKISZOWIEC
Obserwuj wątek
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.02.16, 17:23
          MLECZNE KULKI

          2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka cukru, 4 g suchych drożdży, 1/5 szklanki wody, ciasto: 1/4 szklanki cukru, 3 jajka, 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka skondensowanego, 1/2 szklanki wody, 2 łyżki masła, szczypta soli, olej, budyń śmietankowy, mleko, cukier puder

          Z podanych składników zrób zaczyn, odstaw na kilka minut. Masło roztop, przestudź. Utrzyj jajka z cukrem, wlej zaczyn. Mieszając dodawaj wodę, mleko, mąkę a na koniec masło i sól. Mieszaj ciasto jeszcze 2-3 minuty. Oprósz je mąką, przykryj i odstaw na 30 minut. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Posmaruj dłonie olejem, odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki i wkładaj do tłuszczu. Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu ale z ilością mleka mniejszą o 1/3. Ciepły budyń przełóż do szprycy i nadziej nim pączki. Gotowe posyp cukrem pudrem.

          --
          prezent
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.02.16, 17:56
          PĄCZKI INACZEJ

          1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżeczka masła, olej do smażenia, cukier puder do posypania

          Masło ogrzej do temperatury pokojowej, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj jajko, masło i 4 łyżeczki wody. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Ciasto rozwałkuj (5 mm) i potnij na romby. Zostaw na 5 minut. Smaż na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu, posyp cukrem pudrem.

          --
          prezent
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.02.16, 18:37
          PĄCZKI KŁADZIONE Z BAKALIAMI

          1/4 l mleka, 50 dag mąki, 3 dag świeżych drożdży, 1 łyżka+18,5 dag cukru, 7,5 dag miękkiego masła, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 15 dag rodzynek, 1 l oleju do głębokiego smażenia

          Mleko lekko podgrzać, Do miseczki wsypać mąkę. W środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże i wlać około 5 łyżek mleka. Dodać 1 łyżkę cukru, przysypać odrobiną mąki z brzegów wgłębienia a potem delikatnie wymieszać. Zaczyn przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut. Dodać 8,5 dag cukru, masło, cukier waniliowy, jajka i szczyptę soli. Wlać resztę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dołożyć rodzynki. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem. W dużym, szerokim garnku rozgrzać olej. Łyżkę zanurzyć w oleju a następnie nabierać na nią porcje ciasta i wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z wszystkich stron. Pączki wyjąć z tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku lub serwetce. Jeszcze ciepłe posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

          --
          prezent
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.02.16, 20:21
          EGZOTYCZNA SAŁATKA

          2 duże pomarańcze, 1 banan, kiść fioletowych winogron bezpestkowych, kilka truskawek, kiwi, owoc granatu, 100 ml likieru migdałowego, goździki

          Pomarańcze dokładnie umyj, osusz, przekrój na pół. Miąższ wydrąż łyżeczką. Pokrój w kostkę. Sok zachowaj. W miseczki ze skórki powbijaj goździki. Kiwi obierz, pokrój na ćwiartki, truskawki umyj, obierz z szypułek. Duże podziel na mniejsze cząstki. Winogrona umyj, przekrój na pół. Banana pokrój w półpasterki. Z granatu wyłuskaj nasiona. Owoce wymieszaj, skrop sokiem z pomarańczy. Nałóż do miseczek z pomarańczy i zalej likierem.

          --
          serce
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.02.16, 21:40
          MUFINKI Z POSYPKĄ
          1 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki oleju, szczypta soli, 1/2 tabliczki mlecznej czekolady, 2 kiwi, czekoladowa posypka, 2 łyżki wiórków kokosowych

          Czekoladę posiekaj, kiwi obierz, pokój w kostkę. Połącz mąkę i proszek, cukier i sól w jednej misce. W drugiej jajko, jogurt i olej. Wymieszaj zawartość misek, dodaj kiwi, wiórki i czekoladę. Nałóż porcje ciasta do papilotek. Posyp posypką i piecz przez 15-18 minut w 180 C.

          --
          prezent
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.02.16, 19:13
          GĘŚ LUB KACZKA NA ROSÓŁ

          Często zdarza się, zwłaszcza na wsi, użyć gęś łub kaczkę niekanną na rosół;-- Nie trzeba jey opalać
          lub uparzyć, wybrać pypcie, wyprawić, dobrze wymoczyć i z ukropem przystawić do ognia. Skoro wyszumujesz miernie. Day z sosem z białey rzepy, lub z supą francuzką, lub z supą z jarmużu. Można także dać po supie z upodobanym sosem. Naystosownieysze do tego sosy serdelowy, szary z rodzenkami lub z pieczarkami.

          --
          prezent
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 22.03.16, 22:25
          BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W ZIOŁACH

          1 kg parzonej białej kiełbasy, 1 mały pęczek młodej pietruszki, 5 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, bazylii i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 główka czosnku po 3 gałązki tymianku i majeranku 1 gałązka rozmarynu

          Kiełbasę nacinamy, korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki, natkę siekamy. Olej mieszamy ze skórką cytrynową, suszonymi ziołami i pieprzem. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego, kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku w łupinkach. Polewamy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu kładziemy gałązki świeżych ziół, odkładając nieco listków do dekoracji. Pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż kiełbasa się zrumieni. Usuwamy gałązki, a kiełbasę kroimy na kawałki o długości 6-7 cm. Podajemy, dekorując listkami ziół i posiekaną natką.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 22.03.16, 22:35
          SOS MUSZTARDOWO - KOPERKOWY

          100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, 1-2 łyżeczki musztardy miodowej, sos z pieczenia szynki (tyle, żeby uzyskać odpowiadający nam smak i konsystencję), sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 2-3 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku

          Wszystkie składniki sosu razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 22.03.16, 22:47
          PASZTET Z SOCZEWICY

          25 dag zielonej soczewicy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, 6 młodych marchewek,
          1 pęczek koperku, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli

          Soczewicę moczymy przez ok. godzinę. Cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy zmiażdżony czosnek, podsmażamy, aż się zeszklą. Przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę, po szczypcie tymianku i kolendry. Jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę wody - tyle, by zakryła warzywa. Solimy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy resztki płynu. Miksujemy na purée, dodajemy jajko, oliwę, plasterki marchewki, posiekany koperek, resztę tymianku i kolendry, chilli. Mieszamy. Pieczemy 45 minut w formie keksowej wyścielonej natłuszczoną folią aluminiową, w temperaturze 160-180°C.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 22.03.16, 23:02
          JAJKA W KRUCHYM CIEŚCIE

          30 dag mąki, 10 dag cukru, szczypta soli, 8 jajek, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki mleka, skórka otarta z 1 cytryny
          żółto i trochę mleka do posmarowania

          Mąkę mieszamy z cukrem, szczyptą soli oraz dwoma jajkami. Dodajemy oliwę, mleko, skórkę z cytryny i wyrabiamy, aż powstanie lśniące i elastyczne ciasto. Przykrywamy je folią i odstawiamy do lodówki na 30 min, po czym cienko wałkujemy i wykrawamy z niego foremkami 6 ciastek o różnych kształtach (we Włoszech popularne są gołębica i baranek, ale można wyciąć zwykłe kółka). Na środku każdego z nich kładziemy surowe, dobrze umyte jajko w skorupce. Resztę ciasta wałkujemy i tniemy na cienkie paski; przymocowujemy każde jajko dwoma paskami ciasta. Pędzlujemy ciastka rozkłóconym żółtkiem lub mlekiem, posypujemy lekko cukrem. Pieczemy około 20 minut w 180oC. Po wyjęciu ciastka z piekarnika surowe jajka zamienią się w jajka na twardo, które przejdą smakiem i aromatem ciasta

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 22.03.16, 23:22
          SERNIK Z POLEWĄ MIGDAŁOWĄ

          2 wcześniej upieczone (lub kupione) cienkie spody biszkoptowe, wino marsala lub likier maraskino do nasączenia biszkoptu, 45 dag sera ricotta, 6 łyżek cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki wina marsala (lub rumu albo likieru pomarańczowego, np. cointreau), 5 dag gorzkiej czekolady, 15 dag kandyzowanych owoców, 20 dag zielonej masy marcepanowej lub lukier utarty z 10 dag cukru pudru i 2-3 łyżek wody z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego

          Robimy masę. Ricottę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, mieszamy z alkoholem oraz pokrojonymi w drobną kostkę: czekoladą i kandyzowanymi owocami. Wokół jednego biszkoptu zapinamy brzeg tortownicy. Nasączamy alkoholem i smarujemy masą. Drugi biszkopt również nasączamy alkoholem, przykrywamy nim masę. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na noc. Cassatę wyjmujemy z tortownicy, lukrujemy lub przykrywamy płaszczykiem z rozwałkowanego marcepanu zagniecionego z barwnikiem. Dekorujemy według uznania. Cassatę możemy też oblać czekoladą i udekorować kandyzowanymi fiołkami - w tej wersji wygląda bardzo elegancko.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 22.03.16, 23:42
          MAZUREK CZEKOLDADOWY

          350 g mąki krupczatki, 120 g cukru pudru, szczypta soli, skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny, 4 roztarte żółtka wyjęte z jajek na twardo, 250 g masła, kwaśna śmietana 18%, 200 g ciemnej czekolady
          200 g mlecznej czekolady, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, bakalie do dekoracji (suszone śliwki lub morele, migdały)

          Robimy spód: Przesianą mąkę, cukier puder, sól i skórkę z cytryny mieszamy na stolnicy. Na środku układamy schłodzone masło i siekamy razem z suchymi składnikami. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka i zimną śmietanę, nadal siekając. Rozcieramy palcami (najlepiej chłodnymi) i szybko zagniatamy ciasto (zbyt długo zagniatane będzie twarde po upieczeniu). Formujemy kulę, dokładnie owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy co najmniej na 4 godziny do lodówki (najlepiej na 12 godzin). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, używając do podsypywania stolnicy jak najmniejszej ilości mąki. Ciasto na mazurek nakłuwamy widelcem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut (10 minut jeśli jedynie podpiekamy kruchy spód np. do jabłecznika czy sernika.)



          Czekoladę kruszymy na bardzo małe kawałki, i wkładamy do rondelka, który wstawiamy do większego rondla z gotującą się wodą. Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę, masło i miód. Mieszając w jedną stronę, gotujemy co najmniej 15 minut, aż masa uzyska ciągnącą się konsystencję; studzimy. W wersji dla dorosłych do lekko przestudzonej masy możemy dodać 25 ml likieru Cointreau lub Grand Marnier. Masę wylewamy na upieczony kruchy spód, wyrównujemy i dekorujemy bakaliami, które wcześniej możemy zagotować w syropie cukrowym (woda i cukier w proporcji 1:1) lub w miodzie.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 14:16
          BISZKOPT Z JABŁKAMI


          3 jajka, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru (ja daję mniej cukru), sok z 2 cytryn, 1 mały proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąka (1/2 kg może wyjść mniej), kilka jabłek

          Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy, sok z cytryny oraz letnią wodę. Wszystko razem wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy tyle mąki aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, kroimy w plasterki i dodajemy do ciasta. Całość pieczemy około 30 minut w 160 C.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 14:43
          ROLADA ŚLĄSKA

          Mięso wołowe - 1.5 kg, ogórki kiszone - 500 g, boczek surowy wędzony - 500 g, cebula - 3 sztuki,
          musztarda sarepska - 150 gram, ziele angielskie - 3 sztuki, listek laurowy - 2 sztuki, magi - 1 łyżeczka,
          jarzynka - 1 łyżeczka, smalec - 200 gram, sól, pieprz - do smaku, woda - 3/4 szklanki, mąka - 2,5 łyżki

          Ogórki kroimy w słupki około, cebule w piórka, boczek jak ogórki w słupki, odkładamy.
          Mięso kroimy na plastry, rozklepujemy. Każdy płat mięsa solimy i pieprzymy a następnie smarujemy musztardą. Teraz nakładamy plaster boczku, cebulę i ogórem. Mięso zwijamy tak aby składniki nam nie wypadły. Każdy kawałek mięsa owijamy nicią spożywczą lub nakłuwamy wykałaczkami. Smażymy na tłuszczu podlewając wodą aby mięso się nie przypaliło. Dodajemy resztę przypraw i podsmażamy podlewając wytworzonym sosem. Sos zagęszczamy i wykorzystujemy do polania mięsa i kluseczek.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 14:58
          KLUSKI ŚLĄSKIE

          ziemniaki - 1,5 kg, maka ziemniaczana - 3 łyżki, jajko - 1 sztuka

          Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną (wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, Gotujemy w osolonej wodzie (wrzucamy do gotującej się wody).

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 15:58
          BIGOS

          100 g kapusty kiszonej, 100 g różnego rodzaju mięsa, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 cebula, 2-3 suszone śliwki, kilka suszonych grzybków, świeżo zmielony pieprz, sól

          Kapustę dokładnie przepłukać 2-3 razy, odcedzić. Zalać niewielką ilością wody, gotować na małym ogniu bez przykrycia. Mięsa i wędliny pokroić na kawałki, dodać do kapusty. Włożyć namoczone lub obgotowane grzybki. Gotować do całkowitej miękkości często mieszając. Stopniowo dodać sól i pieprz. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, dodać do bigosu. Posypać mąką, zrobić zasmażkę. Zaciągnąć bigos. Podlać winem. Gotować kilka minut.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 16:24
          Butelkę po wodzie mineralnej (nestei) dokładnie myjemy. Nożyczkami odcinamy część gdzie jest nakrętka. Tężejącą czerwoną galaretkę wlewamy do butelki i odstawiamy do całkowitego stężenia. Najlepiej gdy położymy butelkę w głębokim talerzu ustawiając ją pod skosem.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 16:28
          Gdy galaretki dobrze stężeją w pusty środek wlewamy białą (lub inną) galaretkę. Ponownie pozostawiamy do stężenia. Następnie butelkę wkładamy na kilka sekund do ciepłej wody, rozcinamy ją do końca a galaretkę przekładamy na półmisek. Kroimy w plasterki. Łatwiej nam pójdzie z butelką z nestei bo tam są takie naznaczeniasmile

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 16:53
          Można także żółtko i białko spożywać zosobna, w połączeniu z innymi potrawam i. W wypadkach, w których białka się unikać w inno, należy poprzestać na żółtku. Żółtko stosuje się do polewek jarzynowych, soków owocowych i sosów. Białko jest dobrym uzupełnieniem ryżu, kakao, polewek i owoców. W zupach jednakże nie godzą się białko z żółtkiem. Jaja stosują się jako dodatki do chleba
          i wszelkich w ytworów zbożowych, jarzyn i owoców, natomiast nie n a l e ż y ich spożywać razem z m l e k i e m lub s e r e m . W chorobach wątroby i nerek trzeba być bardzo ostrożnym i spożywać jaja tylko w połączeniu z grzybami,szpinakiem, grochem i szparagami.


          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 17:02
          JAJA WOLNE

          przyrządza się w następujący sposób: Rozbiwszy jajo i usunąwszy zarodek wpuszcza się je w słoną wodę, która ma być rozgrzaną niemal do stopnia wrzenia, jednakowoż wrzeć nie powinna. Skoro białko nabierze wyglądu mlecznego, wyjmuje się je warząchwią lub sitkiem. Do wody słonej można dodać nieco kwasu cytrynowego. Wymienione sposoby przyrządzania jaj są jedynie właściwe, jeżeli się je chce w zupełności przyswoić ustrojowi i uniknąć gniliwa w przewodzie pokarmowym. Wszelkie inne sposoby są niedostateczne, szczególnie dla osób słabowitych, cierpiących lub ozdrowieńców . J a j a g o to w
          a n e ( n a w e t n a m ię k k o ) i s a d z o n e n a p a t e l n i są c ię ż k o s t r a w n e i d la te g o n a le ż y ic h u n ik a ć ile możności.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 17:09
          Wiosną spożywanie świeżych jaj najlepiej skutkuje. Wydatny użytek z nich należy wtenczas robić, kiedy przyroda ofiaruje nam je w obfitości, gdy kury najlepiej niosą. W tej porze roku ożywiają jaja cały układ nerwowy a szczególnie pobudzają ruch krwi. Słusznie też przodkowie nasi od czasu przesilenia wiosennego (Wielkanoc) spożywać zaczynali obficie te dary przyrody

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 17:40
          JAJA GOTOWANE NA PÓŁTWARDO

          Aby jaja ugotować na w p ó ł t w a r d o (jak dojrzałe śliwki) ? należy je włożyć do wrzącej wody (najlepiej w siatce), gotować 3,5 do 4 m in u t, naczynie prędko odstaw ić z ognia a jaja jeszcze pozostawić w wodzie przez 8 minut. Aby skorupka lepiej się dała odjąć, trzeba je potym włożyć na chwilkę w zimną wodę.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 17:51
          OMLET

          Masło lub oliwę rozpuścić na patelni. Kilka jaj rozbić z mlekiem lub wodą, zmieszać z trochą mąki i szczyptą soli, wlać na rozpuszczone masło w patelni, smażyć na słabym ogniu, obracać nożem, aby omlet równo się wokoło usmażył; równocześnie poruszać należy patelnię, aby się nie przypalił. Gdy jedna strona się zarumieniła, zdjąć patelnię, nakryć talerzem , a trzymając talerz lewą ręką, obrócić praw ą patelnię; następnie rozpuścić znowu na patelni cokolwiek masła i upiec drugą stronę placka tak jak pierwszą ? potym wyłożyć na półmisek, posypać cukrem, i podać z chlebem

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 17:57
          OMLET Z WIŚNIAMI

          Omlet z jaj usmażyć, a gdy powierzchu jest jeszcze rzadkim, nałożyć go śliwkami (rozkrajanymi i oblanym i z pestek), następnie pokryć świeżą warstwą wolnego ciasta, odwrócić, przesmażyć. Zamiast śliwek włożyć warstwę wisien i przyrządzić jak poprzednio.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 19:08
          OMLET Z TARTACZNEJ KASZY

          Spory kawałek masła rozpuścić na patelni, rozczynić w wodzie dobrą łyżkę mąki tatarczanej z dodaniem
          szczypty soli, rozłożyć na masło i smażyć jak zwyczajny omlet z jaj. Ziemniaki w łupinie bardzo są do tego stosowne

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 19:16
          JAJKA KOLUMBOWE

          Obierz 6 dość twardo ugotowanych jaj, poprzerzynaj je wpoprzek i powyjmuj żółtka. Odetnij z cieńszego końca kawałeczek tak, ażeby jajo postawić można jak słynne ,,jajo Kolumba.? Następnie utrzyj połowę żółtek i zmieszaj z trochą drobno mielonych orzechów i sosem majonezowym; tą miazgą napełnij białka ostrożnie i złóż je tak, ażeby jaja wyglądały jakoby całe. Zmieszaj pół filiżanki majonezu i 6 drobno posiekanych oliwek (owoce z drzewa
          oliwnego!) i polej tym jaja, a następnie posyp pozostałymi, przetartymi przez sito żółtkami. Podawać można jaja przybrane pietruszką lub rzeżuchą

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 21:08
          OMLET Z JAJ

          Ugnieć ciasto z 3 łyżek mąki i filiżanki mleka, wmieszaj potym do niego 4 ubite jaja i 1/4 funta utartego
          sera, i gotuj to wszystko przez pół godziny w garnku o podwójnym dnie lub w kilku filiżankach, powstawianych do garnka z warem. Podawać z podlewą pomidorową.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.03.16, 21:56
          JAJA Z GRZANKAMI

          W miernie ogrzanym piecu kilka skibek chleba upiec na złoto-brunatno, zanurzyć, póki jeszcze gorące, na kilka sekund w wrzącą wodę i wyłożyć na płaski półmisek. Każdą grzankę podawać z jajem sadzonym na gorąco.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 25.03.16, 21:21
          JAJKA NA TWARDO

          C z y s to u m y te , ś w ie ż e ja ja n a s ta w ia m y
          w z u p e łn ie z im n e j w o d z ie , p r z y c z e m p o w in n o b y ć je j ta k d u ż o , a b y
          ja ja b y ły z u p e łn ie n ią p o k r y t e . N ie g o to w a ć n a z b y t g w a łt o w n y m
          o g n iu , g d y ż ja ja m o g ły b y p o p ę k a ć . G d y w o d a m o c n o z a w rz e , o d s ta w ić
          r o n d e le k n a s tr o n ę i tr z y m a ć w g o rą c e j w o d z ie ja ja p rz e z p ię ć m in u t
          a n a w e t, je ż e li są d u ż e , n ie c o d łu ż e j; p o c z e m , o ile m a ją b y ć p o d a n e
          n a g o rą c o , z a n u rz y ć n a c h w ilę w z im n ą w o d ę , n a ty c h m ia s t w y ją ć i p a r
          u ją c e p o d a ć w s e rw e c ie d o c h rz a n u , m u s z ta r d y itp . J e ś li m a ją b y ć
          u ż y te n a z im n o , n ie c h le ż ą w z im n e j w o d z ie , a ż o s ty g n ą . W o b u w y p
          a d k a c h z im n a w o d a u ła t w ia o d s ta w a n ie s k o r u p k b p r z y o c z y s z c z a n iu ja j.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 25.03.16, 21:27
          JAJECZNICA ZE SŁONINĄ

          R o z b ić ja ja , ja k w y ż e j; n a d z ie s ię ć
          ja j, c z y li, n a c z te r y d o p ię c iu o s ó b , w z ią ć p ię tn a ś c ie d e k a w ę d z o n e j
          s ło n in y (m o ż e to b y ć s ło n in a o d s z y n k i, lu b te ż tłu s ty , p r z e r a s ta ły b o c
          z e k ) , s k ó r k ę z d ją ć , s ło n in ę p o k r a ja ć w c ie n k ie p la s te r k i. Z a s m a ż y ć
          s ło n in ę n a p a te ln i, n ie r u m ie n ią c z b y tn io , a n i w y s u s z a ją c s k w a re k . J a ja
          r o z b ite m a ło s o lić , g d y ż s ło n in a ju ż z w y k le m a w s o b ie s p o ro s o li.
          S k w a r k i w y ją ć i tr z y m a ć w c ie p le n a ta le r z u . J a ja w y la ć n a s to p io n ą
          s ło n in ę , u s m a ż y ć z z a c h o w a n ie m w s z e lk ic h o s tr o ż n o ś c i, ja k ja je c z n ic ę
          n a m a ś le ; g d y ju ż s ię k o ń c z y ś c in a ć , d o d a ć s k w a r k i, le k k o w y m ie s z a ć ,
          d a ć d o jś ć ja je c z n ic y i g o rą c ą p o d a w a ć w te m s a m e m n a c z y n iu .

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 25.03.16, 21:32
          JAJECZNICA Z SZYNKĄ

          N a d ziesięć jaj, p o k ra ja ć p ię tn a ś c ie
          d e k a p rz e ra sta le j g o to w an e j lub surow ej szy n k i w cien k ie p ask i. Porozbiciu
          jaj w g arn k u , p rz y c z e m ? należy je m a ło solić, gdyż s z y n k a m a
          w so b ie sp o ro soli ? s u ro w ą szy n k ę d o d a je się do jaj i sm aży ra z e m ,
          j a k z w y k łą jajec zn icę n a m aśle. G o to w a n ą s z y n k ę d o d a je się d o śc in a jącej
          się ju ż jajecznicy, m ie sz a ostrożnie, a b y n a d to n ie rozbić; z a n im
          się ja ja z u p e łn ie ze tn ą , sz y n k a się d o s ta te c z n ie rozgrzeje. M o ż n a ta k
          p rz y rz ą d z a ć ja jec zn icę z jaj sam y ch , z jaj z m le k ie m i n a w e t z jaj z m ą ką;
          zaw sze są b a r d z o s m a c z n e z tym d o d a tk ie m .

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 25.03.16, 21:53
          JAJECZNICA Z POMIDORAMI

          T r z y s p o re , b a rd z o d o jr z a łe ,
          le c z tw a r d e i ję d r n e p o m id o r y p o k r a ja ć w g ru b ą k o s tk ę , o d r z u c a ją c
          z n ic h z ia r n k a i s o k ( n a jle p ie j w ty m c e lu tr z y m a ć je d o c h w ili
          u ż y c ia n a c z y s te m p łó t n ie ) . U s m a ż y ć ja je c z n ic ę , j a k z w y k le ; g d y ju ż
          g o to w a , w y m ie s z a ć z n ią p o m id o r y , d a ć się im z a g rz a ć p rz e z c h w ilę
          i n a ty c h m ia s t p o d a w a ć . I n n y s p o s ó b p o d a w a n ia te j ja je c z n ic y je s t n a s
          tę p u ją c y . P o k r a ja n e p o m id o r y u d u s ić z m a s łe m , p r z e tr z e ć p rz e z s ito ,
          z a p r a w ić d o b r ą ły ż k ą m ą k i, z a s m a ż y ć ; r o z p r o w a d z ić d o b r ą s z k la n k ą
          r o s o łu , lu b w o d y z o d r o b in ą s u c h e g o b u ljo n u , z a g o to w a ć ra z e m , d o d a ć
          o d r o b in ę p ie p r z u , o s o lić d o s m a k u , z a k o ń c z y ć ły ż e c z k ą m a s ła ś m ie ta n k
          o w e g o . J a je c z n ic ę u s m a ż j'ć o d d z ie ln ie , a d o n ie j sos p o m id o r o w y p o d
          a ć w s o s je rc e i p o le w a ć n im ją n a ta le r z u .

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 25.03.16, 22:04
          JAJA NA ŚMIETANIE

          R o z p u ś c ić n a p ó łm is k u m e ta lo w y m
          p ię ć d e k a m a s ła , g d y g o rą c e , w la ć n a to k w a te r k ę d o b r e j, k w a ś n e j
          ś m ie ta n y , z a g o to w a ć ra z t y lk o , o s o lić le k k o , n ie c o p o p ie p r z y ć , o d s ta w ić
          o d o g n ia . W y b ić n a to o s tr o ż n ie d z ie s ię ć ja j, p r z y s ta w ić z n ó w d o
          o g n ia . S m a ż y ć n a w o ln y m o g n iu ; g d y b ia łk a s ię z e tn ą le k k o p o s o lić
          m ia łk ą s o lą . P r z e c h y lić n a b o k p ó łm is e k , c z e rp a ć ły ż k ą sos ś m ie ta n o w
          y , p o le w a ć n im c a łe ja ja p o w ie r z c h u , g łó w n ie p o le w a ją c ż ó łtk a . P o d a ć
          n a ty c h m ia s t w te rn s a m e m n a c z y n iu .

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 02.04.16, 20:28
          JAJKA W MUSZELKACH

          M ożna do tego używać muszelek naturalnych, m etalow ych, lub ta k m odnych teraz tyg ie lkó w glin ia nych z rączką. M uszelki wysm arow ać grubo masłem, posypać bułeczką; do każdej w bić jedno ja jk o , ustawiając m uszelki na brytfance w taki sposób, aby ja jk a nie m ogły w ypłynąć; posolić, posypać znów bułeczką, na to ostrym tartym serem, nakoniec położyć po kaw ałeczku, ja k orzech laskow y, masła i wsunąć w piec na dziesięć m inut, do kwadransa. G dy bułeczka się zrum ieni, w yjąć z pieca i podawać do zupy zamiast pasztecików, lu b też ja ko sam odzielne danie na śniadanie lub kolację

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 02.04.16, 20:34
          JAJA NA GRZANKACH Z SARDELAMI

          b u łk i n ie z b y t
          św ieżej, gdyż ta k a łatw iej k ra ja ć się d a je , ok ro ić d o k ła d n ie s k ó rk ę
          i n a k r a ja ć tyle z g ra b n y c h , d u żych, o w a ln y c h g rz a n e k , ile m a m y za m ia r
          p o d ać . Z ru m ie n ić je z o b u stro n n a m aśle i trz y m a ć w cieple. T y m c
          z a s e m p o sa d z ić n a m aśle, lu b u g o to w a ć tyle p o s z e to w y c h jaj ile m a m y
          grz an ek , o b ró w n a ć w k o ło , u ło ż y ć n a g rz a n k a c h . N a ukos, n a k a ż d e m
          ja jk u p o ło ży ć p a s e k w y m o cz o n eg o sard ela, lub p o łó w k ę oczyszczonej
          kilki. U łożyć n a se rw e tc e i p o d a w a ć b a rd z o gorące.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 02.04.16, 20:45
          KOTLETY Z JAJ

          rzy rząd z ić m asę, ja k n a k ro k ietk i, z a m ia st
          b u łe c z k i d o d a ją c 10 d e k a ryżu, u g o to w a n e g o z k a w a łk ie m m asła, i ce
          b u lk ę d r o b n o p o k r a ja n ą i p rz e s m a ż o n ą n a m asie. W y r o b ie ra zem d o k
          ła d n ie , u fo rm o w a ć z g ra b n e k o tle ty u ta rz a c w m ą c e ja jk u i b u łe c z c e
          i u s m a ż y ć n a ru m ia n e m m aśle lu b szm alcu. O k ła d a ć niem i szp in a ,
          gro sz ek , p u r e e karto fla n e, lub p o d a w a ć ja k o s a m o d z ie ln ą p o tra w ę
          z ja k im sosem . N a jo d p o w ie d n ie jsz e d o n ic h są sosy: c h r z a n o w y ze
          ś m ietan ą, p o m id o ro w y , lub biały k o p e rk o w y .
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 02.04.16, 20:52
          TYMBALIKI ZE SMARDZAMI

          N a d z w y c z a j sm a c z n a , w io se n n
          a , s e z o n o w a p o tra w a , g d y ż k ró tk i cz as trw a n ia s m a rd z ó w z b ie g a się
          z o k re s e m n a jw ię k sz e j o bfitości jaj n a ry n k u . P o s tę p u je się przy ich
          p rz y rz ą d z e n iu i p o d a w a n iu , ja k ze św ieżem i grzybam i; sm a rd z y je d n a k
          nie w y starczy p r z e d u ży c ie m oczyścić n a su ch o , ja k grzybów : n a le ż y je
          u m y ć w kilku w o d a c h k o lejn o , o d c e d z ić n a sicie, osuszyć n a z ło ż o n e m
          w k ilkoro płó tn ie , dalej dusić i sm ażyć, ja k grz y b y p ra w d ziw e.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 02.04.16, 20:57
          JAJA NADZIEWANE

          O p ró c z jaj k u rz y ch , d o n a d z ie w a n ia
          m o ż n a u ż y w a ć jaj k a c z y c h i indyczych, k tóre, ja k o w iększe, n a w e t lepiej
          się d o te g o u ż y tk u n a d a ją . S z e ść jaj ta k ic h u g o to w a ć , o stry m b a rd z o
          n o ż e m p rz e k ra ja ć w z d łu ż w ra z ze s k o ru p k a m i, w y jąć o stro ż n ie ż ó łtk o
          i b iałk o , u w a ż a ją c , a b y s k o r u p e k nie u szk o d zić. P o s ie k a ć ja ja n ie z b y t
          ?drobno, d o d a ć k o p e r k u , p ie tru sz e c z k i lub szc zy p io rk u , tartej b u łecz k i, soli, p iep rz u , ły ż k ę u tarte g o , lub ro z to p io n e g o m asła, w bić d w a ja ja
          ku rz e, lu b je d n o kacze, czy indycze; w y m ie sz a ć d o sk o n a le , n a d z ia ć tern
          ła d n ie skorupki, p o ło ży ć n a d z ia n ą s tro n ą n a z ru m ie n io n e m a s ło lub
          szm ale c, p rz y sm a ż y ć ła d n ie , p rz y k ry ć m isecz k ą, a b y d o b rz e w e w n ą trz
          farsz d o sz e d ł. U łożyć w p ira m id ę n a p ó łm isk u , u b r a ć g a łą z k a m i z ie lonej
          p ie tru sz k i i p o d a w a ć do z u p y szc zaw io w e j, lub też do p rz e k ą sk i
          z k u lk a m i m a s ła śm ie ta n k o w e g o lu b sard elo w eg o .

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 02.04.16, 21:11
          JAJA NADZIEWANE RYBĄ

          o b i się z u p e łn ie ta k sam o, jak
          jaja, n a d z ie w a n e m ięsem , b io rąc tylko za m ia st n iego d w a d z ie ś c ia d e k a
          g o to w a n e j, p iecz o n ej, lub sm a ż o n e j ryby. P o d a je się je d o ry b n e j lub
          jarz y n o w e j zupy, lub, jeśli m a ją s ta n o w ić o d d z ie ln ą p o traw ę, p o d a ją c do
          nich w so sje rc e so s p ie c z a rk o w y , lub śm ie ta n o w y b ia ły z k o p e rk ie m

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 02.04.16, 21:33
          JAJA PO ROSYJSKU

          P ię ć d e k a m a s ł a u tr z e ć
          n a m is e c z c e n a ś m i e t a n ę , d o d a ć p ię ć ż ó łte k , ł y ż e c z k ę o d k a w y soli,
          p ó ł s z k la n k i m ą k i, p ó ł t o r e j s z k la n k i m l e k a , u t r z e ć r a z e m d o s k o n a l e ;
          d o d a ć n a k o n i e c u b i t e n a s z t y w n ą p i a n ę b i a ł k a i w y m i e s z a ć o s tr o ż n ie .
          N a d u ż y m p ó ł m i s k u m e t a l o w y m lu b p a t e l n i r o z p u ś c ić d u ż ą ł y ż k ę m a s ł a ,
          n a g o r ą c e w y la ć ja ja , w s t a w i ć w p ie c n a d w a d z i e ś c i a m in u t. G a y się
          u p i e c z e ( p o w i n n o b a r d z o u r o s n ą ć ) , p r z e k r a j a ć n a c z ę ś c i i p o d a ć d o
          s z p i n a k u , lu b z u p y s z c z a w io w e j. M o ż n a te ż p o d a ć , ja k o o m le t, z j a k i m k
          o l w i e k s o s e m .

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.04.16, 03:39
          JAJKA W ZIOŁOWYM CIEŚCIE FRANCUSKIM

          400 g mąki pszennej, 400 g schłodzonego masła, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 180-200 ml wody, listki z 2 krzaczków lubczyku, dodatkowo: jajka do tart (ilość uzależniona od wielkości wykrawanych tart), ser kozi, świeży tymianek i pietruszka

          Sól rozpuszczamy w wodzie. Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto (miękkie i nieklejące), chłodzimy w lodówce min. 30 minut.

          Masło rozwałkowujemy przez mokrą ścierkę w prostokąt i schładzamy w lodówce do chwili, aż będzie plastyczne, ale nie miękkie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Na środku rozwałkowanego ciasta kładziemy schłodzone masło i listki lubczyku przykrywamy je ciastem podstawowym, zawijając rogi w kopertę. Ciasto ponownie wałkujemy na prostokąt, zachowując jeden kierunek wałkowania. Rozwałkowany placek składamy na trzy części i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
          Po tym czasie, ciasto ponownie wałkujemy na prostokąt, składamy i oziębiamy tak jak poprzednio - czynność rozwałkowywania i oziębiania powtarzamy co najmniej cztery razy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, formą wykrawamy koła. Obciążamy ich środek (ok. 2 cm od krawędzi). Do tego celu możemy użyć fasoli lub specjalnych kuleczek do wypieku tart. Ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220-240°C na ok. 5 minut, po czym je wyjmujemy i zdejmujemy obciążenie. Na środek układamy ser kozi i wbijamy całe jajko. Pieczemy ok 6-7 minut (do zarumienienia ciasta i ścięcia się białka). Po wyciągnięciu posypujemy świeżym tymiankiem i pietruszką.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.04.16, 15:26
          OMLET LITEWSKI

          a p ię ć jaj, ? p i ę ć ł y ż e c z e k o d h e r b a t y
          m ą k i p s z e n n e j , s z k l a n k a m l e k a lu b ś m ie ta n k i. Ż ó ł t k a u t r z e ć z m ą k ą ,
          s o lą i m l e k i e m , d o d a ć u b i t e n a s z t y w n ą p i a n ę b i a ł k a , d a le j s m a z y c ,
          j a k i n n e o m le ty . O m l e t z m ą k ą je s t w y d a jn ie js z y o d in n y c h , p o t r z e b u je
          ty lk o d u ż o m a s ła , lu b in n e g o tłu s z c z u , g d y z m u s i d łu ż e j się
          s m a ż y ć i ła tw ie j się p r z y p a l a o d s p o d u .

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.04.16, 15:39
          OMLET Z GRZYBAMI

          N a o m le t z sześciu jaj u d u sić ć w ie rć
          kilo g rz y b ó w p ra w d z iw y c h w m a śle z c e b u lk ą , z a p ra w ić ły ż e c z k ą m ą ki,
          p a r u ły ż k a m i śm ie ta n y , u w a żając , a b y sos b y ł g ęsty i nie b y ł o go
          za dużo. G d y o m le t ju ż u p iecz o n y , p o ło ż y ć n a je d n ą p o ło w ę grzyby,
          p rz y k ry ć d r u g ą p o ło w ą i n a ty c h m ia s t p o d a w a ć

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.04.16, 15:44
          OMLET ZE SZPINAKIEM

          Ć w ierć kilo sz p in a k u p rz e b ra ć s ta rannie,
          sp arzy ć w rz ą tk ie m , p rz e p u ś c ić p rz ez m a sz y n k ę , lub u sie k a ć d r o b no
          n o że m ; p o d d u s ić w ły żce m asła, p rz y p ró szy ć ły ż e c z k ą m ąk i, ro z p
          ro w a d z ić p ó ł s z k la n k ą ro so łu , m le k a lub śm ietany, z a g o to w a ć ra z e m ,
          p o so lić d o s m a k u , ? k to lubi, m o ż e d o d a ć o d ro b in ę cu k ru . S z p in a k
          iem tym n a d z ia ć u sm ażo n y , ja k zw ykle, om let

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.04.16, 15:54
          JAJA PO BRETOŃSKU

          D z ie się ć d e k a p ie c z a re k oczyścić,
          p o k ra ja ć w paski, p o d s m a ż y ć z d r o b n o u s ie k a n ą c e b u lk ą w p ięciu
          d e k a m asła; z a p ra w ić ły ż k ą m ąki, ro z p ro w a d z ić ro so łe m lub w o d ą do
          g ęsto ści z a w iesiste g o sosu, w c isn ą ć so k z p ó ł cytryny, w lać ły ż e c z k ę
          k a r m e lu dla koloru. S z e ść p o s z e to w y c h jaj ułożyć n a p rz y s m a ż o n y c h
          g rz a n k a c h , lub lep iej n a z g ra b n y c h k r u to n a c h z o b rz y n k ó w fra n c u s k ie go
          ciasta, po lać k a ż d e tym so se m i p o d a w a ć gorące. Jeśli m a m y d u żo
          p ie c z a re k do ro z p o rz ą d z e n ia , w ziąć ich ćw ie rć kiło i u d u sić , ja k
          zw ykle, w m a ś le z c e b u lk ą i śm ietan ą; u ło ż y ć je w śro d k u p ó łm isk a
          i o b ło ż y ć w k o ło k r u to n ik a m i z jajami.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.04.16, 15:58
          TARTELETKI Z SZYNKĄ

          C zte rd z ie śc i d e k a m ąki,
          d w a d z ie ś c ia d e k a tłu s te g o m a s ła lub szm alc u , d w ie łyżki śm ietan y ,
          tr o c h ę soli ? za g n ie ść n a k ru c h e ciasto, p rz y k ry ć m isk ą n a godzinę;
          ro z w a łk o w a ć cien iu tk o , w y ło ży ć niem d ziesięć fo r e m e k b lasza n y ch w c isk a ją c ciasto d o b rz e m ięd zy ząbki, n a p e łn ić g ro c h e m i u p ie c tak,
          a b y się d o b rz e zrum ieniły. G ro c h w y sy p a ć i p o z o sta w ić d o in n e g o r a zu
          (gdyż ta k w y suszony, nie n a d a je się d o g o to w a n ia ). T a r tle tk i
          u staw ić n a blasze, do każ d ej w ło ż y ć ły ż k ę p o k ra ja n e j w paski, p rz era
          sta łe j szynki, w lać n a to po jajku, posolić, o b s y p a ć ta rty m serem ;
          k to lubi ? n ieco p o p ie p rz y ć i w staw ić d o p ieca n a kilka m inut,
          aż się ja ja ła d n ie ze tn ą . P rz e ło ż y ć n a p ó łm ise k , p o k ry ty se rw e tą , i p o d
          a w a ć z a m ia st p asz te cik ó w , lub p o zupie, jako p rz y s ta w k ę sam o d zie ln ą .

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 06.04.16, 16:03
          JAJA NADZIEWANE SARDYNKAMI

          a ja u g o t o w a ć n a t w a r d o ,
          o b r a ć z ł u p i n , p r z e k r a j a ć n a p o ł ó w k i , ż ó ł t k a o s t r o ż n ie w y b r a ć . N a
          d z i e s ię ć j a j u t ł u c w m o ź d z i e r z u p i ę ć d u ż y c h s a r d y n e k , z m ie s z a ć d o k
          ł a d n i e z ż ó ł t k a m i z j a j i z k a w a ł k i e m u t a r t e g o n a ta r c e j a b ł k a , ( K t o
          l i b i , m o ż e d o d a ć te ż u t a r t e j n a t a r c e h i s z p a ń s k i e j c e b u l i ) . W y r o b i ć
          d o s k o n a l e m a s ę , d o l e w a j ą c je s z c z e ł y ż k ę o l i w y o d s a r d y n e k i d o d a j ą c
          ł y ż k ę ś m i e t a n k o w e g o m a s ła . J e ś li n ie d o ś ć s ł o n e ? d o s o l i ć , p o p i e p r z y ć l e k k o i n a d z i a ć te r n b i a ł k a t a k , a b y m i a ł y k s z t a ł t c a ł y c h j a j; z a s t u d z i ć
          d o b r z e , u ł o ż y ć n a s e r w e c ie i p o d a w a ć n a p r z e k ą s k e

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.04.16, 20:38
          KREM Z KASZKI

          Krem z kaszki. 1 litr mleka, 100 gr. cukru, kawałek skórki cytrynowej, 3-4 gorzkie migdały, 125 gr. kaszki. Mleko zagotować z cukrem, skórką i tartemi migdałami, następnie wsypać kaszkę, mieszając ciągle przez 10 minut na ogniu, poczem wylać w salaterkę szklaną.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 28.04.16, 21:54
          GRZANKI

          200 gr. mąki, 1 jajko, 1/2 litra mleka, 125 gr. tłuszczu. Mąkę. jajko i mleko wymieszać. Do ciasta włożyć plasterki suchych bułek lub sucharków. Gdy bułki zmiękną w cieście, kłaść je w wysmarowaną tłuszczem brytwannę i smażyć je w tłuszczu Podając na stół, posypać cukrem z cynamonem.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 12.05.16, 18:14
          ROLADA OMLETOWA Z ŁOSOSIEM

          8 jajek, 100 ml mleka, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, około 1 łyżka oleju, 250 g sera śmietankowego, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku, 200 g plastrów wędzonego łososia

          Jajka rozbić do miski. wlać mleko. Zmiksować. Wymieszać z 3 łyżkami posiekanego szczypiorku. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię lekko posmarować olejem, rozgrzać go i z masy jajecznej kolejno smażyć 4 omlety. Wyłożyć je na papier do pieczenia aby utworzyły płat. Serek połączyć z posiekanym koperkiem i resztą szczypiorku. Czosnek obrać, utrzeć z solą i dołożyć do sera. DOprawić pieprzem. Farsz rozsmarować na płacie z omletów i przkryć plasterkami wedzonego łososia. Za pomocą papieru do pieczenia zwinąć, tworząc roladę. Dodatkowo owinąć folią aluminiową. Roladę wstawić do lodówki, żeby stężąła. Przed podaniem pokroić w plastry i podawać jako przystawkę.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 12.05.16, 18:18
          [b[]CIASTO PRZEKŁADANIEC[/b]

          200 g masła, 80 g cukru pudru, 50 g startego marcepanu, 3 jajka, szczypta soli, 120 g mąki poznańskiej, 100 g mąki tortowej, 150 g posiekanych niesolonych pistacji: Ciemny krem: 200 ml śmietany kremówki 33%, 50 g masła, 120 g gorzkiej czekolady; Jasny krem: 8- g białej czekolady, 250 g marcepana, 100 ml śmietany kremówki 33%: Wykończenie: 100 g posiekanych, niesolonych pistacji

          Przygotować ciemny krem: Śmietanę kremówkę zagotować razem z masłem. Lekko przestudzić, dodać startą gorzką czekoladę i mieszając rozpuścić ją w śmietanie. Krem wstwić do lodówki. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, stopniowo dodawać starty marcepan i jajka. Oba rodzaje mąki wymieszać ze szczyptą i posiekanymi pistacjami. Stopniowo dodawać do uceranej masy. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec 15 minut. Wystudzić. Ciemny krem wyjąć z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej. Ciasto rozkroić na dwa blaty. Dolny blat posmarować ciemnym kremem. Przykryć go górnym blatem. Połamaną na kawałki białą czekoldadę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śnietanę kremówkę ubić. Wymieszać z mascarpone i roztopioną czekoladą. Jasny krem rozsmarować na cieście. Posypać posiekanymi pistacjami. Ciasto wstwić do lodówki - do stężenia.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 12.05.16, 18:28
          MEDALONY Z FOREMKI

          1 polędwiczka wieprzowa, sól, 2 łyżki oleju, pieprz, 50 dag zielonej fasolki szparagowej, 50 dag małych ziemniaków, 2 pomidory, 4 gałązki tymianku, 1 duże kwaśne jabłko 15 dag sera pleśniowego, jabłko i tymianek do dekoracji

          Mięso opłukać, osuszyć. Smażyć 15 minut na rozgrzanym oleju, często obracając. Pod koniec pieczenia poprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z 200 ml wody. Polęwiczki pokroić na plasterki grubości 2 - 3 cm. Fasolę oczyścić, strąki pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić na połówki. Przygotowane warzywa gotować 15 - 20 minut w posolonej wodzie. Pomidory pokroić na cząstki, oczyścić z pestek miąższ, pokroić w kostkę. Ser pokroić w plastry. Tymianek posiekać. Jabłko umyć, oczyścić z pestek, miąż ze skórką pokrpić w plasterki. Do tłuszczu ze smażenia wymieszanej z wodą włożyć kawałki jabłka. Gotować je minutę. Wyjąć. Do wywaryu włożyć fasolkę, ziemniaki, pomidory i tymianek. Mocno podgrzać. Przełóżyć do 4 żarodpornych foremek. Na warzywach ułożyć plasterki polędwiczki. Przykryć serem. Posypać pieprzem. Zapiekać 15- 20 minut w 200 C. Po wyjęciu udekorować jabłkiem i tymiankiem.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 12.05.16, 19:08
          DOMOWE HAMBURGERY+grzyby

          500 g mięsa mielonego wołowego, 100 g tłustego boczku, 2 bułki, 1 jajko, 1 cebula, 1 pomidor, 4 pieczarki, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka sosu worcester, olej, ? łyżeczki majeranku, ? łyżeczki bazylii, pieprz, sól

          Boczek zemleć, wymieszać z mięsem mielonym. Dodać jajko, drobno posiekaną cebulę, musztardę, sól i przyprawy. Starannie wyrobić masę mięsną. Uformować płaskie, okrągłe hamburgery. Kotlety ułożyć w płytkim naczyniu, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Piec na ruszcie smarując olejem. Bułki przekroić wzdłuż i upiec w piekarniku. Pomidora umyć, pokroić w plastry. Pieczarki pokroić, przesmażyć. Na bułce ułożyć kotleta, plastry pomidora i pieczarki. Dowolnie udekorować.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 12.05.16, 20:06

          FRANCUSKIE KORECZKI

          200 g żółtego sera w plastrach, 100 g żółtego sera w kawałku, 100 g mielonki z indyka w plastrach, 15 zielonych oliwek, 10 małych marynowanych ogóreczków, 10 marynowanych cebulek koktajlowych, 8 czarnych oliwek, 5 dużych truskawek, ? pomarańczy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, kilka gałązek kopru, kilka gałązek natki pietruszki, kilka liści ciemnej sałaty, wykałaczki

          Ser i ogóreczki pokroić w kostki. Truskawki i pomarańcze pokroić w plastry. Na wykałaczki nabić zwinięte plastry żółtego sera, wędliny, kostki sera, ogóreczka, oliwki, cebulki, truskawki oraz pomarańcze. Na talerzu ułożyć liście sałaty, kompozycję z koreczków. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Udekorować koperkiem lub natką pietruszki.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 12.05.16, 20:52
          PASZTECIKI Z KAPUSTĄ+grzyby

          Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 20 g drożdży, 1 jajko, 3 łyżki masła, ? łyżeczki soli +szczypta soli

          Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać łyżkę mąki i szczyptę soli. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia drożdży. Pozostałą mąkę przesiać, wlać rozczyn. Dodać jajko, resztę soli, rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

          Farsz: 500 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 łyżka posiekanych suszonych grzybów, olej, sól, pieprz do smaku

          Grzyby zalać małą ilością osolonej wody, gotować przez godzinę, odcedzić. Kapustę pokroić. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oleju. Dodać grzyby, przyprawę i kapustę. Dusić około 30 mminut aż nadmiar płynu odparuje.

          Ciasto rozwałkować na podłużny, cienki placek. Nałożyć farsz, zwinąć w roladę i kroić pod kątem. Piec w 180°C przez około 20 minut.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 12.05.16, 20:56
          KREWETKI W AWOKADO

          200 g krewetek z puszki, 2 owoce awokado, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz, szczypta imbiru

          Owoce awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ wyjąć, skropić sokiem z cytryny. Ugnieść widelcem. Śmietanę wymieszać z majonezem, owocową papką i przyprawami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Skórkę awokado napełnić sosem, włożyć osączone z zalewy krewetki.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 16.05.16, 22:16
          MIELONE INACZEJ

          1/2 kg mielonego mięsa mieszanego, 1 kajzerka, woda lub mleko (ja wolę wodę) 1 jajko, sól, pieprz, czerwona mielona papryka, imbir w proszku, suszona pietruszka, świeży szczypiorek

          Mięso przygotowujemy tak jak mielone czyli bułkę maczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsa dodajemy jajko. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie mięso dzielimy na cztery części.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 02.06.16, 17:52
          DOSKONAŁA BABA

          Dodatki: 200 g masła, 7 jaj, około 1 łyżek stoł. mąki, 150 g cukru, 1 torebka cukru waniliowego.
          but. aromatu rumowego

          Sposób przyrządzenia: Masło niesolone (lub wymoczone z soli) utrzeć na śmietanę, wbić stopniowo całe
          jajka, dosypując po każdym jajku pełną łyżkę stołową najlepszej pszennej mąki. Dodać powoli cukier, cukier waniliowy oraz buteleczki aromatu rumowego. W końcu sypać proszek do pieczenia
          ucierać ciasto około 30 minut. Piec należy w formie wysmarowanej masłem około -50 minut w średnio ogrzanym piecu.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 05.06.16, 15:46
          SERNIK

          Dodatki: Do ciasta 300 g mąki, 150 g cukru, 2 całe jajka, 130 g masła, kilka łyżek mleka, torebki proszku do pieczenia; Do przełożenia: 750 g twarogu, 200 g cukru, 125 g koryntek, 1/4 litra kwaśnej śmietany lub mleka, 2 torebki proszku budyniowego o smaku waniliowym. 5 g mączki, butelka olejku cytrynowego, 1 łyżeczka proszku
          do pieczenia; Do posmarowania: 1 żółtko i trochę mleka.

          Sposób przyrządzenia: Ciasto: Zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę
          przesiać na stolnicę, zrobić w środku zagłębienie, do którego wsypuje się cukier oraz jedno jajko. Wymieszać wszystko tylcem noża na gładką masę. Dodawać kawałkami masło, masę posypać mąka, wyrobić szybko rękoma, aby ciasto było ścisłe, rozwałkować na dnie tortownicy.
          Przygotowaną masę serową położyć na ciasto i piec w średnio ogrzanym piecu około 50 minut. Masa serowa: Twaróg odcedzić na sitku,
          przetrzeć przez gęste sito i zmieszać z niewielką ilością kwaśnej śmietany lub mleka na gładką masę. Dodawać stopniowo cukier, olej do pieczenia, żółtka, proszek budyniowy zmieszany z proszkiem do pieczenia i mączką
          ziemniaczaną oraz koryntki, a wreszcie bardzo ostrożnie pianę z białek. Masę posmarować zwierzchu żółtkiem, rozbitym w mleku.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 05.06.16, 15:50
          CIASTECZKA WANILIOWE

          Dodatki: Do ciasta: 500 g mąki pszennej, ? torebki proszku do pieczenia
          150 g cukru, 1 tor. Cukru waniliowego, 2 jajka, 250 g masła.
          Do ozdobienia: 1 jajko, 15-100 g obranych ze skórki migdałów,
          50 g cukru.

          Sposób przyrządzenia: Zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewa się na stolnicę, tworząc pośrodku zagłębnienie, do którego
          Sypie się cukier, cukier waniliowy i dodaje całe jajka, wyrabiając wszystko tępym brzegiem noża na gładkie ciasto, do którego dodaje się ostudzone, twarde masło małymi kawałkami. Ciasto Posypuje się
          mąką, wyrabia prędko rękoma, aby ciasto było ścisłe, rozwałkowuje na grubość noża i wykrawa małymi foremkami. Ciasteczka te układa się na dobrze oczyszczonej blasze, smaruje rozbitym Jajkiem, ozdabia posiekanymi migdałami, zmieszanymi z cukrem. Piec należy 10- 20 minut w średnio ogrzanym piecu. Ciasteczka te mogą być długo przechowywane w puszkach blaszanych.
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 22.12.16, 17:25
          SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI

          1 opakowanie kruchych herbatników, 1 łyżka masła, 1/2 kg wiśni, mogą być mrożone lub z kompotu tutaj zużyłam mały słoik wiśni z kompotu), 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego, optymalnie cukier do smaku, 2 zielone galaretki (kontrast zamierzony), 1 jednorazowe opakowanie żelatyny w proszku, 2 łyżki śmietany.

          Herbatniki przekładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta kruszymy je na proszek. Następnie mieszamy z masłem. Tak przygotowanymi ciasteczkami wykładamy spód okrągłej tortownicy. Lekko je nasączamy galaretką. Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Serek przekładamy do miski. Dodajemy cukier i śmietanę. Na koniec dodajemy żelatynę. Część wiśni odkładamy na górę sernika. Resztę dodajemy do serka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy na ciasteczkowy spód. Całość odstawiamy na około godzinę do stężenia. Gdy galaretka dobrze zastygnie na górę wykładamy pozostałe wiśnie. Całość zalewamy zieloną galaretką. Ponownie odstawiamy do stężenia.

          --
          santa
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 22.12.16, 17:42
          śmietanę ubijamy z dodatkiem soli i cukru na sztywno. Dodajemy ją do sera. Na koniec wlewamy zimną galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Część Galaretki odkładamy do zalania nią sernika. Masę serową przelewamy do formy keksowej. Odstawiamy do lodówki aby masa całkowicie nam stężała. Pod formę keksową podkładamy deseczkę. Gdy masa całkowicie nam zastygnie zalewamy ją pozostałą galaretką. I już prosto wkładamy do lodówki.

          --
          choinka
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.12.16, 18:00
          Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jak przestygnie dodajemy do niego 1 łyżkę masła i dokładnie mieszamy. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Górę biszkoptu lekko (tzw. "gorącym nożem") smarujemy dżemem. Na dżem nakładamy krem budyniowy. Owoce myjemy, kroimy w kostkę. I nakładamy na górę kremu.

          --
          santa
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.12.16, 20:45
          ŻELKI Z GALARETKI

          1 niebieska galaretka -blue - wersja limitowana, 1 czerwona galaretka, 1 zielona galaretka

          Każą galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlewamy na talerzyku lub do specjalnych pojemników. Odstawiamy do stężenia. Jeżeli galaretkę mamy w pojemniku zanurzamy go na 30 sekund w gorącej wodzie i wyjmujemy. Lub za pomocą foremek do ciasta wycinamy różne kształty.

          --
          santa
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 23.12.16, 21:22
          1. Za pomocą foremek z zastygłej zielonej i czerwonej galaretki wycinamy różne kształty - tutaj motylki
          2. Do naczynia wkładamy specjalną przekładkę (możemy ja zrobić z plastiku) - ja użyłam takiej stuletniej do krojenia sera. Przekładkę wbijamy dość głęboko w masę serową i pozostawiamy nad sernikiem. Następnie układamy np. zielone motylki i wylewamy lekko tężejącą czerwoną galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia.
          3. Na koniec układamy np. czerwone motyli i zalewamy je czerwoną galaretką.
          Możemy użyć innych galaretek i innych wzorów, wszystko zależy od naszych możliwości i fantazji. Proste a efekt murowany. I świetna zabawa np. z dziećmismileprezent

          --
          santa
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 24.12.16, 12:57
          Różową galaretkę rozlewany do szklaneczek, odstawiamy do stężenia. Na górę galaretki kładziemy ciasteczko i gwiazdkę wyciętą z niebieskiej galaretki. Całość zalewamy częścią czerwonej galaretki. Drugą część mieszamy z serem waniliowym. I gdy czerwona galaretka zastygnie wylewamy na nią masę z serem. Pozostawiamy do stężenia.

          --
          santa
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 24.12.16, 22:39
          Przyrządza się także fondue mięsne (fondue bourguignonne, Szwajcaria), w którym masa serowa zastępowana jest gorącym olejem, a pieczywo na widelcach – wołowiną, oraz fondue czekoladowe, gdzie np. owoce zostają zanurzone w kąpieli czekoladowej. Wykształciła się również swoista etykieta jadania fondue.

          --
          choinka
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 25.12.16, 20:36
          PIEROGI Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ

          Ciasto na pierogi: mąka 30 dkg, 2 jajka, woda 200- 300 ml, szczypta soli
          Farsz: ugotowane, suszone grzyby 5 dkg; 30 dkg kiszonej kapusty; cebula 1 szt; olej; sól; pieprz;

          Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby i kiszoną kapustę. Wszystkie składniki wymieszać, smażyć przez chwilę. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem. Z mąki, jajek, wody i odrobiny soli zarobić ciasto na pierogi. Wodę dodawać stopniowo, w zależności od potrzeby. Gotowe ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Na każdy nakładać porcję farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotować kilka minut, w lekko osolonej wodzie.

          --
          santa
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 25.12.16, 21:08
          MAKÓWKI II - BŁYSKAWICZNE

          1 bułka paryska, mleko, cukier, bakalie, orzechy, skórka pomarańczowa, mielone orzechy włoskie, zmielony, przegotowany mak

          Bułkę kroimy na kromeczki. Każdą kromkę maczamy w przegotowanym mleku, układamy w salaterce. Przekładamy masą makową, przesypujemy cukrem oraz bakaliami, mielonymi orzechami i skórką pomarańczową. Górną warstwę dodatkowo ozdabiamy wg uznania. Odstawiamy na chwilę w zimne miejsce.

          --
          santa
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 01.01.17, 23:05
          Empanadas
          Podaję najprostszy przepis na ciasto do empanadas, czyli pierożków po argentyńsku.
          Wymieszaj proszek do pieczenia i sól z mąką. Posiekaj smalec z mąką (w proporcji 1 : 3), dodając stopniowo ciepłą wodę, aż ciasto stanie się gładkie. Rozwałkuj, wycinaj kółka. Układaj farsz w środku i zaklejaj. Brzegi pierożków dociśnij widelcem, aby się nie rozklejały. Empanadas najlepsze są smażone w głębokim oleju, ale można je także piec na wysmarowanej masłem blasze w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C.

          Farsz I:
          Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż posiekane cebulkę oraz czerwone i zielone papryki. Dodaj wołowinę i przesmaż z warzywami. Dodaj utarte na tarce ugotowane na lekko twardo ziemniaki, pokrojone oliwki i szczyptę kolendry, sól i pieprz do smaku. Zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Pozostaw do przestudzenia. Farszem nadziewaj pierożki.

          Farsz II:
          Weź puszkę kukurydzy, 2-3 pokrojone w kostkę cebule, przesmażone na maśle do zeszklenia, garść sparzonych rodzynek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.Wszystkie składniki wymieszaj. Do obu typów empanadas można podać sos chimichurri albo salsę mexicanę.

          --
          prezent
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 01.01.17, 23:12
          MATE

          Yerba mate to rodzaj herbaty z wysuszonych i zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, czasem napar przyrządza się także ze świeżych liści. Napój odkryli w Ameryce Południowej w XVII wieku misjonarze jezuiccy, którzy zauważyli, że jest on popularny wśród miejscowej ludności i że jego wypicie poprawia samopoczucie, dodaje energii i rozjaśnia umysł.
          Yerba mate pije się z małych kubeczków (calebassa), wykonanych najczęściej z tykwy, rzadziej z drewna lub porcelany, przez metalową rurkę (bombillę), zakończoną sitkiem.
          Yerba mate jest w Argentynie zjawiskiem społecznym – napój pije się czasem tylko po to, żeby mieć powód do spotkania towarzyskiego i wielogodzinnych rozmów.

          --
          santa
        • madohora Re: Świąteczne przepisy kulinarne II 10.01.17, 20:43
          TRUSKAWKOWA PANNA COTTA

          4 szklanki obranych i pokrojonych truskawek, 1,5 szklanki mleka , 1/2 szklanki śmietanki 36 %, 3 łyżki miodu, 1/3 szklanki cukru, 2-3 łyżeczki żelatyny, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

          Zmiksuj na jednolitą masę dwie szklanki truskawek. Przetrzyj przez gęste sitko, aby oddzielić i usunąć pesteczki. Mleko, śmietankę i cukier wymieszaj w rondelku, dodaj żelatynę, odstaw, aby napęczniała i po 10 minutach jeszcze raz wymieszaj. Podgrzewaj delikatnie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (około 3 minut), cały czas mieszając. W żadnym wypadku nie wolno ci doprowadzić do zagotowania, bo wszystko się zwarzy! Zdejmij z ognia, dodaj mus truskawkowy i aromat waniliowy. Lekko ostudź i rozłóż do foremek lub filiżanek. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pozostałe dwie szklanki truskawek delikatnie wymieszaj z miodem i pozostaw na blisko 30 minut w temperaturze pokojowej. Wyjmij z lodówki foremki z deserem. Masę truskawkową oddziel od brzegów cienkim nożem, dno zanurz na jakieś 30 sekund w gorącej wodzie. Odwróć foremki, ostrożnie wyłóż panna cottę na talerzyki. Podawaj z truskawkami i miodem.

          --
          choinka