jromantyk Styknie uwierzyć? 04.09.08, 19:56 Styknie uwierzyć ? Zakochoł sie w nij..... a było to jak grzmot w srodku zimy, kiery kiedys na niego mało nie spodł . Wszystko dlo nij.. gwiozdka z nieba za mało ... życi tyż Nie może z niom być , czuć codziynnie ij dotyk... zerkac na oczka samośmiejące, budzic sie w ij snach, smakowac łod nij świtoni , zapachu świyżej rosy spowiedzi ciał i dusz, nagości bezbronnej... Czymu zostowo tynsknota ból ból... a kiedy jest juz z niom, chce ,chce jom za bardzo , i jak dziecko zabawka... Psuje jom niechconcy.. Nie dane im poznowac sie bliżyj poznac radosci i smutki zbyt wiela ich dzieli? Łogiyń w sercu ona gasi niepostrzezynie godo "nikogo nie kochom".. jego tyż? Chcioł yno uwierzyć w słowa , z kierych szydziył wiater w strach pszonia , oczom i spragnionym dłoniom . Jak ciynzko mu teraz z tym..... za bardzo pszaje..... Odpowiedz Link
madohora Re: Styknie uwierzyć? 05.09.08, 11:38 Czytam - myślę (Jurek) Choć czasem żartuję - czuję... Odpowiedz Link
jromantyk Tyncza 08.09.08, 21:29 Tyncza !!! Widza Ciebie,Jeżeś ...to nie Ty. To ni śnik o dobroci ? Opuszczosz mie,bo tak Chcesz, Musi tak być.... zasłużyłżech na to...? To nie Ty..a tyncza Patrza dalij.... głymbij,widza kruszyna Kochom jom..opuściła mie dzisiej....... Zwariuja,czy nadzieja byda mioł... Ni majonc niczego już...? To nie Ty...a tyncza yno Myśla ..coś znajomego w nieznane.. przykrość yno i bezsyns życio ... dno nieba i w czeluść uciekom ... i nie wróca już ,choć zawrocom.. do Ciebie Nie wiym teroz czy umiyrom bo wiater,syn,jawa scalone to tynsknota ....zastanowiyni? Miłość zostanie opuszczona jak tyncza Stojonc idziesz, płaczoncz śmiejesz sie... Dajonc odbiyrosz,karmionc głodzisz...ale To nie Ty ,To śmierć i tak do mi życie. Ni ma mie niechcianego znikła tyncza na niebie bez deszczu i słonca.... Odpowiedz Link
madohora Re: Tyncza 09.09.08, 13:05 Straciła sie a jak sie zjawi Kolorami zaś cie omami I bydziesz tynsknił Godzina, dziyń, wieki... Odpowiedz Link
jromantyk Wybranka 15.09.08, 15:34 Wybranka Słysza szelest płomiynia. Twojich uczuć....ni...ni To ryk ponad niebiosa, z głymbin otchłani, moji wołani !!! Wołani? Wpatrzony w Ciebie... Gonia wzrokiym....myślami błondza, szukom po omacku, ...wielbia Dotykom we śnie i Jeżeś!!! Jeżeś? Tyś płynym ciszy napełniono Uczuciym odurzono Jak zamkniynto szkatułka. ,,Złotym kluczem Cie otworza"!!! Otworza? Jeżeś płatkiym drżoncyj rózy kiero dostowisz ody mie... Jeżeś mojom Wybrankom Jo Cie yno kochom ! Yno? Odpowiedz Link
madohora Re: Wybranka 16.09.08, 17:57 Czytam, czytam czasami się wzruszam, czasami zastanawiam. Czasami brakuje mi słów. A czasem "zabieram" wiersz z sobą w podróż... Odpowiedz Link
jromantyk Pszoni łod zaroz 16.09.08, 20:40 Pszani łod piyrszego wejrzynio Nie wiym co to jest... ale jest taki coś, ze kiedych Cie ujrzoł cołki świat mi zawirowoł, stoł sie inny...piykniejszy zniknyło wszystko co złe... Byli my yno we dwoje... na chwila a Twój zapach , zapach ciała..sprawiył ,ze do konca życia juz go nie zapomna ..Twoje oczy bydom śmioc sie do mie.. zawsze w sercu a głos bydzie dzwiynkiym jakigo nie usłysza już w zyciu ... przeca ty Wiysz....... Odpowiedz Link
jromantyk Ni ma mie 21.09.08, 19:38 Ni ma mie..już... Chciołbych dlo Cia znaczyć coś w życiu.. być nie yno snym,czy jawom .........moja M!!! Zapomniyniym i przypomniyniym Twojim...., zabiciym czasu wolnego.... ? Nie cygaństwym a pszaniym,czułościom.... namiyntnościom,a nie ....okazjom, jeśli czas pozwoli...wspomniyniym, że jeżech.....żyja, mom dusza..... już prawie martwo, ale jest jeszcze!!! Chciołbych byś nie zapominała.... ale czy już nie za póżno dlo Ciebie, dlo mnie? Som obojyntnieja.....marzna duchowo... Przeca już wyrzekł żech sie dlo ciebie .. wszystkigo...nawet swoja dusza.. To mało? Tyś yno zapomniała o mie Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Ni ma mie 21.09.08, 19:59 A juz zech sie przestraszyl ze Cie tu zabraknie. Jo niy zapomniol,czytom. Odpowiedz Link
madohora Re: Ni ma mie 22.09.08, 15:58 Jo tyż niy zapominom. Podobnie jak Jurek czytom wszystko... Odpowiedz Link
jromantyk Puk Puk 24.09.08, 19:29 Puk puk Serce do Ciebie moji puko czy zapomniałażes o nim? Ono yno o Tobie myśli siedzi se wy mie grzecznie Czeko na Ciebie moja radosc i smutek jeszcze puk puk wystukuje jak wariot nie słyszy juz Twojigo ciche je mojo M Czy na zawsze? Puk puk Odpowiedz Link
madohora Re: Puk Puk 25.09.08, 10:06 Pukasz a ono Otwarte chociaż zamknięte Nieśmiało wyciąga ręce By zaraz Schować je za siebie Odpowiedz Link
jromantyk Czekajonc na syn 27.09.08, 12:09 Czekajonc na syn ( ze wczoraj mojo M) ...Widza Cie ... Twoji łoczy juz błyszczom od szczynscio Bos mojo ..mojo na zawsze Cicho oparto głowka przed snym. tak lekko na poduszce. Łoczka półprzymkniynte.. figlarnie zerkajom w dal, wy mie? Widzisz ? To jo... jak jakis waryjot, modla sie do ksiynżyca,by pozwolył zerkać na wiyncyj Ciebie. Do wiatru bych jak echo mogł słyszeć Twoj głos , przez cołki czas ..zawsze kiedy tak miynko godosz do mie, I nie chca sie już nigdy obudzic , bo przeca śnia o Tobie Marzysz .. A jo cie widza tako własnie i pszaja Ci z takom mocom, a twoje oczka już nieprzytomne , rozkoszom dwojga.. szepcom do mie "kochej .....", nie przestowej nigdy,takigo Cie chca... ....bo Tyś jest moj na zawsze... Odpowiedz Link
madohora Re: Czekajonc na syn 29.09.08, 16:20 Jeszcze raz potwierdzę, że czytam wszystko tylko czasem zostawiam sobie aby przemyśleć i wówczas nie komentuję. Odpowiedz Link
jromantyk Spacer.... 02.10.08, 16:44 Spacer jesiynny w lesie Spadajonce liscie w róznych barwach i Ona jak anioł.... tulyła sie do mie a jo.. za ronczka jom sciskoł z takom mocom jakby najcudowniejszy skarb nie uszkodzić.. Jej kuska...to posmak nieba Ludzie biegnoncy po scieżce, jakby za mgłom widoczni,maluczcy Babi lato prawie niewidoczne.. i jej włosy wiatrym smagane . A my razym... pochłonynci zapachami jesiyni czy tak na zawsze? Pszaja ij i ona o tym wiy.. Ale czy czeko na wiyncyj??? Odpowiedz Link
madohora Re: Spacer.... 03.10.08, 11:28 Dzięki za ten wiersz. Wiecie, że ja jak się po raz pierwszy zakochałam to było właśnie jesienią i wyglądało to tak jak jromantyk napisał Odpowiedz Link
jromantyk Na zawsze 06.10.08, 08:27 Na zawsze.. Widza nasz domek malutki przytulny i ciepły, chocioż szaro jesiyn za oknym a wiater hulo ...i liscie spadajonc z drzew walom po szybach z piyrwszymi płotkoma sniygu, Łotwiyrom drzwiyrze zmarzniynty... I nic sie juz nie liczy Zniko szarość wieczora... Cudowny widok... Leżysz na dywanie pluszowym niczym syrynka z morza wyjynto w Bogini zamiyniono... Twoje oczka tak błyszczonce czarym, a w nich kominek z ogniym. Trzaskajonce iskry pospołu z wiszoncymi wkoło gorejoncymi świycami, muzykom pobudzajoncom zmysły i zerkniyncia Twoji taki kuszonce, przyszłośc otwierajonce Podły świat zniko zaroz... Ni ma złosci ,nienawisci .. Ni szarości..yno piykno jako ciało Twoji aksamitym obleczone w blasku świyc.... Jako tyż dobro okalajonce dusza, powabym skryto... Zbliżom sie do Ciebie, niby do niebios bram, a zapach i smak o tym żeś dlo mie stworzono jest przypomino... Słysza oddych leki Twój Czy to muzyka cicho gro? To ona pobudzo i wyzwolo nasze wpólne poczontki rozkoszy.. Bo wroz .. Spleciyni szczyńszciym niby resztki babiygo lata na dworze zamykomy sie w sobie w jedno. Ni ma Ciebie już-ni ma mie Somy my już jednym, nie na noc yno ale na zawsze... Odpowiedz Link
jromantyk Jesiynny dyszcz 11.10.08, 10:49 Jesiynny dyszcz ...byłażeś tak blisko zaś.. Byłażeś przy mie! mogłżech... Cie niemal dotknyc, jak te krople dyszczu spływajace po Twoij nagiej szyji poczuć... tyn dyszcz kierymu tak pszajesz, jego stukot delikatny na Twoja twarz, jak płaczki szczynscia mojigo, Mogłzech... kadrym pamiynci zatrzymać nakarmić Tobom mój niedosyt... Ciebie.. Odsłoniosz mi coroz bardziej nagośc swojij duszy i ciała by w końcu dac sobie i mie konsek raju Szczynsliwy kosztowoł go żech jakby nektar Bogowie Olimpu, zapominajonc o tym co było i o tym co byndzie.. Moja dusza krzyczonc nieśmiałym gestym zgosiyła banałym..a niewypowiedzane słowa o pszaniu, zostawiyła na zaś... Odpowiedz Link
madohora Re: Jesiynny dyszcz 13.10.08, 14:46 Dla mnie ten wiersz ma podwójną wymowę Ale niech to zostanie moją tajemnicą Odpowiedz Link
jromantyk Róża 17.10.08, 17:37 Róża To było wczoraj jakby. Przytulyni do siebie, ogarnynci sobom... Jo bołech sie ,ze uciykniesz łody mie .. Teraz wiym, że Ty bołaś sie ło to samo... Tak już nie bydzie,bo........ Wczuja sie zaś w Twoj oddych przybliża pragniynia a zerkajonc Ci w łoczy przytula ... Uwierzysz wtedy i nie kryj już uczucio nie gańbuj sie dej mi kusku... i godej głosym jak anioł słowa o pszaniu jak jo Ciepnij wszystki troski usłysz moji słowa obdorz je życiem ... uwierza A Twoji szeptani kiery ból ukojio Potrofio wyboczać Bydzie lekarstwym dlo nos dwojga...... I wtedy .... Przytula róża nawet jak zwiyndnie, scałuja ij płotki gdy opadnom, i byda im pszoł tak, jak piyrszy roz wtedy... Pamiyntosz ? Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 20.10.08, 18:12 Kożdy z nos pamiynto tyn róży płatek I czasym mysli o nim przez lata... Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 03.07.20, 18:30 Widzisz synku Taka kwiaciarka może być na każdym rynku Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 28.04.21, 11:45 Pytanie czy rodzicie ich przygotowali czy oni tak sami z siebie? Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 08.05.21, 20:30 W wieku 11 lat sama jeździłam do z Nikisza Katowic (ale jo jest jakoś inszo - jak mi powiedziała koleżanka). Na początku mama pracowała na Warszawskiej - nad apteką "Pod Orłem" więc nie było problemu i przystanek był blisko. Potem ich przenieśli na Koszutkę, więc trochę dalej. Miałam tylko jeden problem ale do dzisiaj nie wiem czemu - bardzo bałam się jeździć tramwajami, więc ....na tę Koszutkę chodziłam pieszo. Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 02.06.21, 14:15 Z ostatniej chwili: MINISTER NIE MA Z TYM NIC WSPÓLNEGO - Gazeta -02.06.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 03.03.10, 19:31 ... Chciałam coś powiedzieć Lecz nie umiałam Chciałam coś wyznać Kość w gardle mi stała Stare to dzieje, dawno to było Lecz czemu wspomnienie Tak nagle wróciło?! Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 15.11.19, 16:43 Ciemno,ponuroismutnotak,Braknamjasnegosłoneczka,brak,Wserduszkachciągłeoczekiwanie,ZeślijnamSynaswojego,Panie!Takjaknamsłonkajasnegotrzeba,Takizbawienia,odBogaznieba;DzieciątkoJezus,przyjdź,oprzyjdźjuż,•Zejdźnatęziemięwpromieniachzór%!Tęsknimydawnodotegodnia,GdynamPanienkaDzieciątkoda,WszyscyCi,wszyscyzłożymwofierze,Serduszka,którekochająszczerze,Awięcprzyjdźdonas,maleńkiChryste,Weźwposiadanieserduszkaczyste.Przyjdź,bonamciemnoismutnotak,TęsknozaTobąisłonkabrak. Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 19.07.20, 18:34 Hallowen w 2018 roku niczym w filmie (prawdziwe) Kiedyś Hallowen złodziei obudził Przebrali się i dalej nachodzić ludzi Pukali do drzwi słów mówiąc niewiele Trzy znamienne słowa: "Psikus lub cukierek" A że dzieci też wtedy po dworze latały To ludzie chętnie i ufnie drzwi im otwierali A ci uzbrojeni w noże i straszaki Wpadali do domów. Plądrowali szafki Nie jednego staruszka mocno wystraszyli Lecz długo się tym łupem nie nacieszyli Bo w to dość szybko policja wkroczyła I wszystkich przebierańców do paki wsadziła. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 28.02.21, 10:39 Ostatnio głośno o prezesie "Orlenu"... Oto moje "trzy grosze"... O prezesie paliwowym Wyszła z tego niezła chryja, prezes chciał załatwić stryja. Ze strachu Polska umiera. On namaszczon... na Premiera. Czy gospodarkę rozbuja, ktoś, kto nie szanuje wuja ? Z nerwów grozi mu bulimia, lepiej było wójtem Pcimia. W rok robił 200 tysięcy, a wydał 3 razy "więcy". I tu właśnie jest intryżka. Skąd tej kasy jest nadwyżka ? Był po drodze też rolnikiem,* teraz Spółki jest sternikiem . CBA go lustrowało, niczego nie doszukało. On "Człowiekiem jest wolności"** i pół Polski mu zazdrości... * Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa **za 2020 rok 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 10.04.21, 17:50 Dosłownie na czasie o pandemii Wyszła to TV alergolog znana Ja po jej słowach padłam na kolana Kwiecień. Kaszel i katar moi towarzysze (Ja lat w ich towarzystwie już nawet nie liczę) I oto co z ust fachowca słyszę W tym roku to nie alergia, żadne uczulenie To agent covid czai się na scenie On nam do oczu kropelkami łzy wlewa* On powoduje, że czasem się z i e w a a a On nas podstępnie po gardle drapie** Obojętnie przejść nad tym nie potrafię Nie będę tego powtarzać nikomu Już mam depresję od siedzenia w domu A taki fachowiec w sam raz na te czasy Zamiast pomóc to jeszcze nas straszy! *Alergii dość często towarzyszy zapalenie spojówek, przy coviddzie to też podobno jeden z objawów ** Czasem przy alergiach nie odczuwa się bólu gardła tzw. "drapanie w gardle" Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 10.04.21, 20:44 Z tęsknotą...za Nie patrz na mnie z taką dziwną miną Ja już bym sobie wsiadła w Pendolino I pojechała aż na kraniec świata Mam dość siedzenia w domu przez dwa lata Trasę już dawno wybraną miałam Najpierw Warszawa - tak planowałam Potem jeszcze pokręcić się w Łodzi Tam się zjeżdżali i starzy i młodzi Z powrotem może jakieś lotnisko I tu i tu było by mi blisko Lecz przyszedł covid - diabli wzięli plany A teraz tylko marzę. O rany! Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 25.04.21, 11:43 Kolejną majówkę mamy I znowu z obostrzeniami Nadeszły takie czasy Że mamy zamknięte hotele i lasy Nie usiądziesz w kawiarni przy kawie Musisz zapomnieć o zabawie Ja wytrzymam jeszcze jakiś czas Lecz czy tak zrobi każdy z nas Ludzie już nie znają granic Całą pandemię mają za nic Ciągle snują jakieś nowe Niesamowite teorie spiskowe A może wziąć się w garść wreszcie I przeczekać jakiś czas jeszcze Nie bawić się jeszcze teraz Raz wziąć przykład z Izraela* *W Izraelu szczepienia idą pełną parą i już prawie nie mają problemu z pandemią. Wierszyk napisany na potrzeby Szarad na majówkę Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 25.04.21, 13:59 Mamy wolne terminy szczepień - tak twierdzą "straszące nas głowy" (premier, minister zdrowia, rzecznik ministerstwa zdrowia) Wolny termin szczepień mamy Zapisujecie się "stadami" Pielęgniarka wszystkim z(a)leca Że najlepsza Astrazeneca Nic, że umarł mój kolega Zamiast do Anglii, poleciał do nieba* I nikogo to nie obchodzi Że najbliższy termin....w Łodzi** *Bez komantarza **Inny znajomy, który ma przeciwwskazania - chciał się zaszczepić Pfizerem to dostał skierowanie do innej miejscowości, dobrze że ma samochód Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 25.04.21, 18:25 Straszna rzecz z tymi szczepieniami. Współczuję straty kumpla. Sami się nie szczepimy, lecz nie odradzam tego dzieciom, które myślą o wojażach zagranicznych... Nie każdy jest mobilny... Chodzi o turystykę szczepionkową... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 25.04.21, 18:27 A tu o innej "turystyce"... Fryzjero-bus Gdy nam bujny włos doskwiera, mamy busa do fryzjera . Gdy hybryda nam odrasta - wycieczka jest w inne miasta. Gdy nam odrost biel "wytyka" - fryzjerowa turystyka... Złagodzenia miast się sadziwić, trzeba sobie jakoś radzić . Nie złapią pogranicznicy, bo nie przejeżdżasz granicy. To nie żadna fanaberia, choć ten fryzjer - to loteria... Trzymaj kciuki, jak potrafisz, bo nie wiesz do kogo trafisz. Choć śpiewają trele kosy, lepsze to jak ...długie włosy. 🙃 Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 25.04.21, 18:39 Wczoraj gdzieś wyczytałam że aktualnie jesteśmy w Krainie Długowłosych Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 25.04.21, 18:40 P.S Lubię krzyżówki, szarady, łamigłówki, i inne... Sudoku mi "nie wchodzi"...🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 25.04.21, 18:48 bobik-jedyn napisał: > Sudoku mi "nie wchodzi"...🙂 Mnie też nie...może za leniwa jestem. Kilka dni temu znalazłam opis "sudoku" sprzed lat, wychodzi że to jest bardzo proste ale jakoś nie.... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 25.04.21, 22:37 W "Na temat" min. Niedzielski (ten od zdrowia) mówi, że wysoka umieralność pocovidowa jest m.in. spowodowana złymi nałogami Polaków 23.04.'21 15:04 Polacy - palący pijacy... Nową statystykę dali .* Polacy w niej przodowali. Czy to nasza "zaszczepialność" ? Nie. Najwyższa umieralność ! Nie Unia ją tworzy dzika, "on" powie, z czego wynika . Obraz ten przedstawił sielski zdrowia minister - Niedzielski. Nim się lampki Wam zapalą : Polacy piją i palą ! Nie, że chorzy są rodacy, lecz palacze i pijacy... Nawet już nie w skali mikro, jest mi ciut po prostu przykro. Nabąknąłbym coś o draństwie, on mówi o SWOIM państwie ? * umieralności pocovidowej 🙄 b/k Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 25.04.21, 23:16 Już nie czytam "rewelacji" Nie roztrząsam - kto ma rację Lecz o temat ten zahaczam Czytałam też o pijakach i palaczach Potem doszła "beczka smogu" Że na Śląsku - mamy trwogę Bo górnicy piją (piwo), palą Ciągle w smogu przebywają Było to już przy Szumowskim Takim pięknym, takim boskim Każdy szuka wciąż winnego I w dodatku nie jednego Wszak nikt tutaj nie zawalił Ale obostrzenia* mamy dalej.... *Celowo nie używam tego zagranicznego słowa Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 25.04.21, 23:33 Smutne, ale prawdziwe. Winę oddala się od siebie jak najdalej można...😔 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 25.04.21, 23:38 Przed oczami mam minioną akcję przeciwko hejtowi ze Śląska - "Nie oczerniaj górnika", gdy jeżdżącym na urlop niszczono auta, lub odmawiano możliwości urlopowania w danym miejscu...🤨 Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 26.04.21, 15:58 Tak, ale jak sytuacja powtórzyła się w Warszawie i Poznaniu to już hejtu nie było Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 26.04.21, 23:12 Pani profesor z Medycznej Rady doradzajacej premierowi zgłasza projekt wnoszenia opłat za leczenie pocovidowe dla odrzucających możliwość darmowego szczepienia... np. Do Rzeczy dziś 19:26 Doradczyni Psorka raz z Medycznej Rady rządowi daje porady . Gdy olewasz sam szczepienie - płać za covida leczenie . Bo iniekcja jest darmowa, a Ty głowę w piasek chowasz. Kiedy rząd Cię chce ochronić, czy musisz się przed tym bronić ? Oto więc jest psorki rada : - Nieszczepiony ? Szmal wykłada ! Nie chodzi o lewe wziątki, a o tysięcy dziesiątki . Z moich ust tylko bluźnienia. Chcą nas zmusić do szczepienia. W przedszkole nie wezmą "one", kiedy dziecko nieszczepione... * doradzająca premierowi Morawieckiemu 🤨 Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 27.04.21, 17:05 Ja gdy czytam Morawiecki Zaraz w górę zadzieram kiecki Oj nieładnie tam myśleć kolego Na pewno nie z powodu tego Lecz by nóg nie poplątać Jak on mówi, jak będzie "sprzątać"* By nie słuchać jak on będzie klepać** To zaraz mam ochotę uciekać On na wszystko jest gotowy Zaraz podsunie nam plan nowy Popatrz tylko co się dzieje Pandemia nam wciąż szaleje *W sensie robić porządki, realizować kolejny plan **Gadać i gadać ale to gadanie nic nie wnosi Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 23.05.21, 16:18 I z bliższego podwórka Cud Cudem przywitał mnie dzisiejszy ranek W piłkę próbował pograć Brajanek* Już podskoczył, już robił podania Już się szykował do nowego zagrania Jesika gościa w domu miała I tego na pewno się nie spodziewała Pan stanowczo lecz bez wrzasków zabronił w domu grać. Czy to jasne? Brajanek zdziwiony. Uderzył w płacz A pan stanowczo - w domu nie będziesz grać** Są inne miejsca na takie zabawy Brawo ten pan! Brawo! Madka chyba próbowała negocjacji Lecz pan stwierdził że to on ma rację I już od kilku godzin trwa taka cisza Że ja nawet bicie swego serca słyszę. -- *Po raz kolejny w sobotę/ niedzielę między 7:00 a 8:00 rano **Z jednej strony sukces Lewandowskiego i dzieciak być może chce być taki jak ona a z drugiej te dzieci wcale nie wychodzą na podwórko i wszystkie zabawy nawet te głośne odbywają się w domu Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 23.05.21, 21:48 CUDA się czasami zdarzają... Wielka szkoda, że tak rzadko. 😉 A to moje pięć groszy o panu burmistrzu z Lublińca. Sprawę zasłyszałem i serdecznie PODZIWIAM ! Prace społeczne * W burmistrzu z Lublińca miasta zła emocja wciąż narasta. Gdzie jest garaż, ma być nowa stacja śliczna rowerowa. Trzeba burzyć - jednogłośnie, lecz cena usługi rośnie . Patrze, lecz oczom nie wierze : burmistrz sam garaż rozbierze. Wzięli kaski, młoty, piki, zamówili gruzowniki . Pomógł radny, bo z prawicy i urzędu pracownicy . Zaczęli po pracy "orać", by do jutra się uporać. Porafią kasę zachować, może zaczną też ...budować ? * prace za komuny na rzecz miasta, dzielnicy - niepłatne, obowiązkowe 🙂 Pomyślałem sobie : Dobrze, że nasze Brajanki są dorosłe... Sam już oczekuję go w drugim pokoleniu...😀 Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 24.09.21, 12:30 I jeszcze z innej beczki - pięknie pan ująłeś tą jesień. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 25.09.21, 00:39 A tutaj o tym, że nigdy w życiu nie wiadomo kto twym wrogiem, a kto sprzymierzeńcem... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,27609634,tesciowa-tuska-wziela-w-obrone-politykow-ktorzy-bawili-sie.html Doradczyni Stara Choć doradców co niemiara jest też Doradczyni Stara. Nie zawsze się z zięciem zgadza, czasem serdecznie doradza. Donek czyta różne fora, mamę z komunikatora . Oto nad kumplami chmurka, po urodzinach Mazurka . Nie chcieli Ciebie zasmucać, nie trzeba z partii wyrzucać. Gdy wkoło wielu tępaków, zostaw tych "miły chłopaków", aby ludzi udobruchać... Mądrego dobrze posłuchać. Najważniejsza w ludzi wiara, mówi Doradczyni Stara... 🙊 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 25.09.21, 10:07 A tu wtrącę swoje dwa rymosze o sytuacji, która mnie bulweruje, tj. kar za Turów... dorzeczy.pl/opinie/203656/saryusz-wolski-o-konflikcie-z-bruksela-ws-turowa-tylko-opor.html Umowa ? Czesi za NIC Polskę moją i z Turowem pogrywają . Poddani inwigilacji siadają do negocjacji. Przystają na pomysł nowy, potem ...zrywają umowy . Jestem więc konkluzji bliski, że to z Unii są naciski . Unia nie stroną rozjemcy, na kasę czekają Niemcy . Czesi kolaborowali, tanio Unii się sprzedali. Nie inaczej do tej pory, niedługo tam są wybory. Bankierom się nie narażać, historia się ma powtarzać . Najważniejsza jest mamona, co dzień wpada pół miliona...* * za każdy następny dzień pracy kopalni, choć tam dookoła kilka następnych w Czechach i Niemczech 🤨 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 25.09.21, 10:35 No i tera bedzie git (majonez)...😀 Na ringu Oto europoseł Wolski mówi nam o sprawie Polski. - Niemożliwym jest cofanie, gdy nasz kraj stoi przy ścianie. Wojnę poddaję uwadze z grupą trzymającą władzę.* Choć możemy wiele stracić, to kasy NIE można płacić ! Unia na nosie zagrała i Czechów na nas nasłała. Bije na oślep zza gardy, choć podwójne ma standardy. Polsce kręgosłup przetrąci, kasę za to Turów potrącił . My również swe mamy łatki, gdy mniejsze wpłacimy składki... * w Unii Europejskiej (Niemcy, Francja) ☺ Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 25.09.21, 10:49 Należałoby zadać sobie pytanie : Czy mamy zamknąć swoja kopalnię, która zaopatruje elektrownię dającą 6 % zaopatrzenia krajowego w energię el. tylko po to, by tą brakującą kupić od sąsiada, który eksploatuje taką samą (kopalnię) u siebie ? Zwolnić ludzi z dnia na dzień z pracy i co im w zamian zaoferować ? Trzeba mysleć perspektywicznie... 🤔 Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 25.09.21, 12:13 W naszym kraju nie jest "ślicznie" Dziś problemy mamy liczne Z każdej strony mamy kopa Jakaś dziwna ta robota Tu migranci na granicy Z nimi już się nikt nie liczy Mamy jakieś dziwne lęki Za sprawą Łukaszenki Elektrownia pretekst nowy Na który nie jesteśmy gotowi Unia to nie dobra wróżka Więc nas bije po paluszkach Można by wymieniać wiele Bo tu cały czas się coś miele Tu pominę problem Żyda* Z tego wyjdzie nowa bieda Każdy pretekst będzie dobry By doprowadzić do wojny. *Chodzi mi o zwrot majątku Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 31.10.21, 16:11 Szukając informacji o Nowym Wiśniczu przypomniała mi się pewna historyjka z dzieciństwa. Byłam gdzieś z rodzicami i albo ja źle słyszałam albo przewodnik miał tak złą dykcję (też się zdarza), że jak opowiadał o Zakonie Pijarów to ja zrozumiałam, że to jest Zakon Pijaków i nie mogłam wyjść z podziwu, że gdzieś jest taki zakon. Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 13.11.21, 14:53 Hece: Heca Nr 1 1. Lata temu wynajęłyśmy z koleżanką lokal użytkowy w zamian za remont - nic wielkiego, malowanie, same chciałyśmy wymienić wykładzinę bo ta która była była lekko "zmęczona". Najemca faktycznie zgodnie z umową zwolnił nas na parę miesięcy z czynszu ale jak te miesiące minęły i nam podniósł czynsz to musiałyśmy zrezygnować. Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 01.12.21, 11:46 za wcześnie mi się wysłało ...że coś poszło nie tak i nagle mamy tyle zakażeń. I znowu święta i trzeba je "uwalić". W sierpniu mogę się spotkać z masą obcych mi ludzi, spać w hotelach, jadać w restauracjach* ale w Święta nie mogę się spotkać z najbliższymi bo mamy nowy wariant koronawirusa. *W jednej kawiarni widziałam że faktyczne dezynfekują stoliki i że mają nawet na to swój patent. Na stolikach rozłożone są takie estetyczne kółeczka. Kółeczka są dwustronne i z jednej jest zielone i pisze - jestem zdezynfekowany. Gdy opuszczasz stolik odwracasz to na drugą stronę a tam jest napis - "Poczekaj, czekam na dezynfekcję". Ludzi było nie wiele więc dziewczyna od razu podchodziła i spryskiwała stoliki. Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 09.12.21, 16:44 Mój znajomy zawsze wzdychał, że ja to mam dziwnych znajomych. Ale...jak był stary dworzec w Katowicach to kręciła się tam taka babcia a może po prostu była tak zniszczona - pani chyba już nie żyje - zawsze jej postawiłam herbatę i pogadałyśmy chwilę. Kobieta, chociaż sama miała niewiele to "rządziła" bezdomnymi z dworca PKP. Nie była z żadnej fundacji, sama też miała problemy. Nie wykluczyłam jej i nigdy nie pytałam "dlaczego" ale w sumie to była mądra kobieta i wiele nas mogła nauczyć. Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 18.12.21, 12:06 -2- Jakiś czas później byłam u znajomych w Warszawie. Wiadomo w IC miejsca numerowane. I co za pech pan miał wykupione miejsce w tym samym wagonie, obok mnie. Moja mina pewnie bezcenna. I tutaj morał - nie osądzaj kogoś zbyt wcześnie. Pan prywatnie okazał się wspaniałym towarzyszem podróży, wesołym, dowcipnym i niezbyt uciążliwym. Przyznał się, że "służbowo" zawsze bywa spięty. Poza tym odbierał mnie jako "bardzo ważną osobę" - w moim mniemaniu oczywiście. Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 22.12.21, 23:04 Z tej samej ale nieco innej beczki. Też o jedzeniu. Dzisiaj przeczytałam gdzieś, że w Japonii jest restauracja w której dają rabat za ...nie korzystanie z telefonu. Odpowiedz Link
jromantyk Róża 17.10.08, 17:39 Róża To było wczoraj jakby. Przytulyni do siebie, ogarnynci sobom. Jo bołech sie ,ze uciykniesz łody mie .. Teraz wiym, że Ty bołaś sie ło to samo... Tak już nie bydzie,bo... Wczuja sie zaś w Twoj oddych przybliża pragniynia a zerkajonc Ci w łoczy przytula ... Uwierzysz wtedy i nie kryj już uczucio nie gańbuj sie dej mi kusku... i godej głosym jak anioł słowa o pszaniu jak jo Ciepnij wszystki troski usłysz moji słowa obdorz je życiem ... uwierza A Twoji szeptani kiery ból ukojio Potrofio wyboczać Bydzie lekarstwym dlo nos dwojga...... I wtedy .... Przytula róża nawet jak zwiyndnie, scałuja ij płotki gdy opadnom, i byda im pszoł tak, jak piyrszy roz wtedy... Pamiyntosz ? Odpowiedz Link
jromantyk Róża 18.10.08, 08:49 Róża To było wczoraj jakby. Przytulyni do siebie, ogarnynci sobom... Jo bołech sie ,ze uciykniesz łody mie .. Teraz wiym, że Ty bołaś sie ło to samo... Tak już nie bydzie,bo........ Wczuja sie zaś w Twoj oddych przybliża pragniynia a zerkajonc Ci w łoczy przytula ... Uwierzysz wtedy i nie kryj już uczucio nie gańbuj sie dej mi kusku... i godej głosym jak anioł słowa o pszaniu jak jo Ciepnij wszystki troski usłysz moji słowa obdorz je życiem ... uwierza A Twoji szeptani kiery ból ukojio Potrofio wyboczać Bydzie lekarstwym dlo nos dwojga I wtedy Przytula róża nawet jak zwiyndnie, scałuja ij płotki gdy opadnom, i byda im pszoł tak, jak piyrszy roz wtedy Pamiyntosz ? Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 08.07.20, 19:35 Według innej wersji mitu to Pandora ją otworzyła z ciekawości, gdy Epimeteusza nie było w domu; nieszczęścia uleciały, nadzieja zaś została uwięziona, gdyż Pandora zatrzasnęła wieko. Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 02.02.21, 20:02 Trafił nam się złodziej łasuszek Co czekoladą chciał zapełnić brzuszek Ja chodzić po ulicy się boję Bo wszedł i wziął jak swoje Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 03.02.21, 01:03 Straszne... Oto mój odzew : Kakaowy łakomczuszek Nie znam złodzieja z imienia. Ponoć dostał zatwardzenia. Musisz siostro o tym wiedzieć, że nie może nic "wysiedzieć". Wyczytał już dwie gazety, a efektów NIC - niestety. Chlebka zjadł już trzy rodzaje, próbował się kaszy najeść . Ryż brązowy, owsa płatki, śliwki suszone od matki. W słodkim bardzo się lubował, kakaem się "zaczopował". Niech się łakomczuch nauczy, że co kradzione - nie tuczy . Może jak ciut będzie chory, to go nauczy ...pokory. 😉 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 03.02.21, 14:36 Ksiądz w parafii w Tarnobrzegu ponownie stanie przed sądem, po odrzuceniu jego winy w sprawie o molestowanie ministranta... WP. z dziiaj Sprawiedliwość po latach Lat temu było 15-cie, kiedy chłopak miał 12-cie. Nie będę koloryzował : ksiądz go wtedy molestował. Sprawa w sądzie lekko drgnęła, lecz taśma w KURII ...zginęła. Biskup jak to bywa w mafii, przeniósł... do innej parafii . Mógł w młodzieży delektować i dalej z dziećmi "pracować". Wygrać ofiara nie miała, oskarżenia ...wycofała. Ale proces NIE przegrany, bo był kleryk ...zastraszany. Tamtego ogarnia furia, po papiery dała ...KURIA . Klerykowi więc wesoło, Sprawiedliwość toczy koło ? 😔 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 06.02.21, 14:57 Trzynastolatek z kolegą z nudów podpalili hotel . Straty - DWA miliony złotych... Nuda... W domu muszą baletować, a pragnęli cość zmalować . Knajpa była gdzieś w ich strefie. Nie biegają na wf-ie. A że nie mieli drobniaków, no a sanki dla "dzieciaków", pracą się nie trzeba parać, zapragnęli ...coś podjarać . Że nie czas jeszcze na "włomy", zapalili dach ze słomy . Gdy dach płonął jak brykiety, były w środku dwie kobiety . Nie ma tutaj co narzekać, bo zdążyły pouciekać. Tak zgasili pawilony . Straty ponoć DWA MILIONY. Nie chcę źle dla Cię chłopaku. Kasę odrób na ...zmywaku.** * włamania ** właściciel powiedział w wywiadzie, że się nie podda i odbuduje intetes... 😔 Odpowiedz Link
madohora Re: Róża 06.02.21, 20:36 Czytałam o sprawie. Podobno było ich dwóch. Na to co się teraz dzieje, nie ma siły. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 07.02.21, 11:19 Sponsoring Gdy afera za aferą, biskup reklamuje "Zero"*. Czy o Ziobro chodzi chama ? - Nie. To coli jest reklama. Jak to zero nie jest "kajtka",*2 tak "Orlen" już jest Obajtka. Chociaż kler w Polsce choruje, to budżet ich sponsoruje . Zwraca grunt, ekspezytury wpłaca na emerytury... Choć budżet dostał zadyszki, emerytom (w sutannach)dwie podwyżki.*3 Tutaj zawsze pełna micha, źródło kasy nie wysycha . Minie czas ten defensora,*4 znajdą innego "sponsora". * tak o Ziobrze mówią "pismaki" *2 ktoś niedużego wzrostu *3 jedna z ZUS-u, druga z Funduszu Kościelnego *4 obrońcy 😉 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Róża 10.02.21, 12:19 Rząd chce opodatkować reklamy. Oto mój odzew : Haracz za reklamy Oto nowa jest tragedia : rząd chce zniszczyć polskie media. Nowy więc ma być podatek . Pasuje, jak w kożuch kwiatek . Słuchajcie panowie, damy. Podatek jest od reklamy ! Tamci szybko się zebrali i list ten wystosowali. Mówią nim tu prosto z mostu, że to haracz jest po prostu . Płacą PIT-y, Vat-y, cesje, prawa autorskie, koncesje. Nikt do góry się nie wzbije, bo podatek go... dobije . Sami SPA, oraz frykasy, a tutaj ...szukają kasy. 🤨 Odpowiedz Link
jromantyk Cicho... 24.10.08, 13:42 Cicho... Smutno mi bez Ciebie . Ty wiysz dobrze, jak dusza mojo ciyrpi, jako duszno mi..... Słyszysz dzwony serca kiere woło Ciebie ? cicho..... Łoczy przeca nie szydzom, Twoji świyconce, błynkitym zbite, zielyniom malowane Kajś jest terozki.... Nie słyszysz mie już ? Cicho... Łobrozki ze scyn pszonia naszego mijajom mi w głowie jakoby film kiery musza zapomniec chocioz nie chca.. a płaczki przeszłosci tak bolom jak myśli moji gorki o Tobie cicho... Tyżeś trzymała w ronczce ta róża czerwono, Róza miłosci mej szczyrej.. skrywałażeś jom niczym wszystki złoto świata.. codziyń zerkała,dbała bo była piyknym echym noszych wspólnych wspomniyń. Ni ma rózy usychnyła już, płotki opadły. łogrodnik przyszoł zaś wyplewiył grzondki, róza wyciepoł, a reszta ij płotków Zachowoł dlo siebie na zawdy.... Wspomniynia som yno bolawe wy mnie... W Twojim sercu juz inszy możno je, a jo trzymia róza uschniynto już.. przytulom jom zwiyndło całuja cicho... Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 14.01.20, 20:55 Krynica Górska Nie wiem czy w jednym słowie zawrę wszystko Krynica Górska to jest uzdrowisko Na deptaku jest pijalnia wód pod palmami Tam się można spotkać z kuracjuszami Mnie jednak nie bawią takie klimaty Więc ja tych panów spisuję na straty Ja naszą wycieczkę zacznę od cmentarza Podobno tam się kultura narodów wyraża Dlaczego ja was tam zapraszam? Wiosna to dobra pora Bo tam na cmentarzu jest grób Nikifora Nikifor za życia jako kaleka wyśmiewany A dzisiaj jego obraz jest rozchwytywany Za życia nikt się z nim za bardzo nie liczył Chociaż sam mówił, że on jest Matejko z Krynicy Kiedyś człowiek dla innych za mały O Nikiforze dziś filmy już powstały Na głównym deptaku jest dom gdzie ganek drewniany Tam jest Muzeum Krynickie schowane We wrześniu jest jeszcze tydzień kultury Trwa wówczas festiwal Jana Kiepury A za pijalnią ulicą Zdrojową Można wejść lub wjechać na Górę Parkową A jak was centrum trochę znuży Można się przejść na spacer dłuższy Tam na końcu ulicy przycupnęła cerkiew Z dala już słychać diuków śpiew Jak ktoś tak jak ja muzykę czuje Cerkiewny śpiew go zafascynuje Słychać już nawet z daleka Jak ktoś zawodzi a może narzeka Wchodzisz do środka i wzrokiem wodzisz A tam…jedna osoba na śpiewy przychodzi Taka już jest cała Górska Krynica Każdy coś dla siebie znajdzie na ulicach Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 24.06.20, 00:53 A propos Za Gierka zazdrościło się górnikom: większych kartek (na mięso) sklepów na ksìążeczki "G" zarobków... itp. Każdy zdrowy chłop mógł zostać górnikiem. Ilu zostało do emerytury? Jurek Owsiak po wyjeździe z kopalni przyznał, że wie już teraz dlaczego węgiel jest tak drogi... Ale chyba się powtarzam... Szczęść Boże górniczej, ciężkiej pracy... Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 24.06.20, 12:55 Tak zgadza się. Tylko, że dzisiaj tzw. lemingi które siedzą za biurkami wylewają fale hejtu na Śląsk i na górników. Jeden to mnie doprowadził do białej gorączki - oczywiście całą sprawę podsycali dziennikarze - wypowiedź brzmiała mniej więcej tak: - Minister zapowiedział, że kopalnie zostały zamknięte a mimo to górnicy przyszli do pracy, co za barany (itd. w tym tonie.....) On (stąd w wierszu o panu w białej koszuli) - chyba myślał, że na kopalni tak jak w biurze wyjdą, zamkną drzwi i po sprawie. Pracuję w biurze, nie na kopalni. Też nam powiedzieli, że od jutra nie przychodzimy do pracy. Chociaż to biuro to było nierealne. Każdy coś tam robił i musiał to dokończyć, zabrać z sobą itd. Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 24.06.20, 13:06 Zawsze przy tego rodzaju "nagonce" prowadzonej przez dziennikarzy przypomina mi się historia sprzed lat, w której ja też miałam swój udział. Pracowałam wówczas w niezbyt lubianej instytucji. To był okres zmian dla wszystkich. Masa nowych przepisów, ogromne ilości zdezorientowanych ludzi. Zresztą my też nie do końca wiedzieliśmy o co chodzi. Siedziało się w pracy po całych dniach. Ja w tym czasie jeszcze studiowałam. Był to okres sesji, ciężkie egzaminy, wydawało się że część z nich nie do przejścia. Na dodatek chorowała mi mama. Stres miałam na każdym kroku. A ja na każdy silny stres reaguję....omdleniem. Pewnego dnia w pracy po prostu zemdlałam. W kilka minut po nie zemdlała koleżanka - z innych przyczyn niż ja. Tak miała. Jakie było nasze zdziwienie, gdy następnego dnia w którejś z gazet grzmiało: "....Urzędnicy są tak przemęczeni, że aż z przepracowania mdleją w pracy" Wierutna bzdura ale poszło w eter, bo trzeba było sensacji Ech. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 24.06.20, 14:26 To nasunęło mi się po lekturze prasy... WSTYD Sąd łaskawy Czaskoskiemu?* - No to trzeba "dopiec" jemu ! Siedli od PR-u spece. - Co jemu mocno dopiece ? Debatuje kilku gości : - Pokazać mu ułomści ! Nie wiem, który za tym stoi, Prezydentowi nie przystoi . Może bokser balansować, Ty się nie daj sprowokować. Ten co zmyślił - dla mnie młot, trafione jak kulą w płot. Tego coście zmalowali byście nie pożałowali . By po całej tej chałturze nie przegrał już w pierwszej turze. Już mnie ta kampania brzydzi, a Prezydent niech się wstydzi... * błąd zamierzony 🙃 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 24.06.20, 14:47 Najważniejsze to DOBRY temat... Potem dorabia się ideologię do niego... W dzisiejszych czasach to się nazywa "clickbait"... Poczytny tytuł "robi robotę... Znam takie przypadki z autopsji, gdy ludzie mdleją. Mieliśmy w pracy gościa, który miał nacisk kręgów szyjnych na rdzeń.Przy próbie nagłego podniesienia glowy do góry po prostu się przewracał... Jemu (i nam) nie było do śmiechu... Przeszedł z tym na rentę. 🙁 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 24.06.20, 15:24 Praca każdego z nas ma znaczenie. Jesteśmy trybikiem w potężnej maszynie świata. Czy nasz pracodawca płaciłby nam za nicnierobienie ? Szanujmy pracę KAŻDEGO !!! 🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 24.06.20, 21:04 Chodź, zabiorę cię w inny świat Wszak ja nie byłam tam od lat Zobacz jak wygląda skakanie przez wodę Ja więcej zdradzić ci nie mogę Razem pójdziemy dróżką przez las Wspomnimy sobie szczęśliwy czas Może ten ogień w nas się jeszcze tli Tym razem go nie zaprzepaścimy Bo taka miłość zdarza się tylko raz Więc zróbmy wszystko by ten płomień nie zgasł. W wierszyku ukryte jest pewien zwyczaj związany z Nocą Świętojańską Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 06.01.21, 00:48 Przy szczepieniach proszę Pana Rzecz się stała niesłychana Najpierw Janda, Miller, Bajor Może jeszcze jakiś major* Nie przyznając się przed nikim Wszyscy poszli po zastrzyki! Czy wypili za dużo wódki Nie patrzyli "na uboczne skutki"** Teraz coś nieładnie kręcą Brak odwagi a więc męcą Ja reklamę widzę marnie Zamiast zrobić wręcz kampanię*** Wykuć z tego coś dobrego To trzeba Aferę rozkręcić na całego Już niebawem druga tura A tutaj zajęcie ma prokuratura! *pasowało mi do rymu **dzisiaj gdzieś przeczytałam, że w przypadku podróży lepiej się nie szczepić np. na dzień przed podróżą (nie wiemy a jak ktoś jest uczulony, to mogą być skutki uboczne) ***Zamiast wykorzystać to jako reklamę - większość i tak się nie chce szczepić - to mamy kolejną aferę. Z moralnego punktu widzenia zostawiam to indywidualnej ocenie. Ale przecież ci co się zaszczepili już się nie "odszczepią" Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 06.01.21, 14:36 Teraz ochotę mam na kawę Na filiżankę czarnego płynu Co trochę przypomina lawę Ja nie wiem jednak czemu Teraz ochotę mam na kawę I zaraz zrobię sobie przerwę Usiądę gdzieś na twardą ławę Po kawie znowu zyskam "werwę" Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 06.01.21, 22:10 Przyszła mnie myśl taka z aromatem kawy... Nuda emeryta Na jesień można se w dresie pojeździć z żonką po lesie . Latem przy grillowym udku posiedzisz se na ogródku . Zagrać w lotki, czy piłeczki, lub pojechać na wycieczki. Zimą płaska amplituda . Do domu się wkrada ...nuda. Jednemu potrzebna cisza, drugiego gadka wycisza . Jeden na przyrody łonie, drugi w "Biedrze" na ochronie. 😉 Jeden znowu piecze torty, odwiedza zimą kurorty . Niech się każdy w swoim lubi i niech robi - to co lubi . Życzę odbiorcy mojemu : spędzaj czas ten PO SWOJEMU ! 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 07.01.21, 21:24 Kilka słów do sytuacji w Ameryce... Prawo do broni Myślę wciąż o tym kolego. Nie musiało dojść do TEGO . Nie można Prawdy zagłuszać, jednych na drugich "rozjuszać". Patrzę jak se radzą ONI, dobrze, że TU nie ma broni.* Tam gdzie nieraz w mordę dali, nasi by "do się" strzelali . Bez kamizelki, czerepu** strach by było wyjść do sklepu. Pogrzeby rano o wschodzie, tu jak na Dzikim Zachodzie . Oto powiem drogie panie : paragraf za podżeganie ! Jeśli do zbrodni podżegasz, to pod Temidę podlegasz... * broń nie jest dostępna dla każdego, tak jak w USA ** kask na głowie 😔 Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 07.01.21, 23:09 Jak zwykle 100/100. Aż strach pomyśleć co by było gdyby u nas był dostęp do broni. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 10.01.21, 22:57 Piszą o "strasznym" ochłodzeniu, które idzie do nas po bestii ze wschodu... Zima stulecia ? Uwaga mieszkańcy Świecia, bo zima idzie ...stulecia. Ze strachu dostaniesz wzdęć, bo w ciągu dnia minus pięć ! 🥶 Ostro więc rtęć w dół nam spada, śnieg* na wszystko nam napada . Wyjmij futro i szaliki, gruby swetr, ciepłe buciki . Trzeba termofory zalać i koksiaki czas rozpalać . Takie mrozu są minusy, że znów staną autobusy. Co by panny porobiły, gdyby TE mrozy wróciły ? Taka oto w Polsce klima, "zimno" jest, gdy wkoło zima... * białe kryształki zamarzniętej wody 🥶🥶🥶😳 Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 28.03.21, 14:41 Owszem są też księża z powołana. Na przykład w Ligocie, w ciszy, skromnie w szpitalu pewien ksiądz nie biega z posługą tylko....pracuje jako salowy. My mieliśmy proboszcza co (to wszystko było na rzecz kościoła i parafii) ale nie wyręczał się fachowcami tylko wiele rzeczy robił sam - na przykład sprzątał cmentarz, z pomocą fachowca pomalował kościół, grabił liście, naprawiał dach na plebanii... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 28.03.21, 20:08 Uczciwość i chęć niesienia pomocy drugiemu (niejednokrotnie słabszemu, bądź odrzuconemu przez życie) "sprzedaje się dużo gorzej, jak cwaniactwo i patrzenie tylko na swoje cztery litery... Tych kapłanów trzeba podziwiać w dzisiejszym świecie, pełnym postaw roszczeniowych... 🤔 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 28.03.21, 20:12 Opowieści "wiejskiego głupka" coś mi przywodzą na myśl... Ale to NIE może być prawda...🙃 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 28.03.21, 20:17 " Po owocach ich poznacie" Mt. 7; 20 To jest esensja Prawdziwej Wiary... Oczywiście wg. mojej oceny... 🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 28.03.21, 20:38 bobik-jedyn napisał: > Opowieści "wiejskiego głupka" coś mi przywodzą na myśl... > Ale to NIE może być prawda...🙃 On to głosił przed 1850 rokiem. Ale powiedział, że nadejdzie taki czas, że jego słowa się sprawdzą....i ci, którzy się z niego śmiali będą zdziwieni. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 28.03.21, 20:52 Też osobiście znam kilku księży z powołania... Ci mogą być przykładem dla kumpli po fachu... Roboty poważnej strach "tamtym" powierzyć. 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 28.03.21, 20:58 Czytałem dziś o zatrważającej sytuacji polskiej psychiatrii i napisałem smutną wierszowankę : Niechciane Dziecko Rosemary Od lat w Polsce tak się dzieje, że psychiatria nie istnieje... Nie chodzi tu o jej szczątki - zaniedbania lat dziesiątki ! Nie mówimy o cenniku. Wstaniemy z ręką w nocniku. Coraz bardziej ekspresyjne, zaburzenia depresyjne . Skoro to w tę stronę idzie, strach co będzie po covidzie. Nie trza psychiatrii testować, ale ją... doinwestować . Powiem Tobie moja muszko, dłuuuuuugo trza czekać na łóżko. Po covidzie ludobójstwa grożą Polsce samobójstwa ??? 🤔 Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 29.03.21, 16:32 bobik-jedyn napisał: > Niechciane Dziecko Rosemary .... > Powiem Tobie moja muszko, > dłuuuuuugo trza czekać na łóżko. > Po covidzie ludobójstwa > grożą Polsce samobójstwa ??? Nie puszcza całej wypowiedzi O tym ja mówiłam już na początku pandemii, publicznie odważył się o tym mówić Boniek i jeszcze ktoś (nie pamiętam) - dotyczyło ludzi dorosłych. Natomiast cała reszta "nabrała wody w usta". Teraz mowa o dzieciach a kasy nie ma.... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 29.03.21, 22:15 Dyrektor jednego ze szpitali opisuje trudną sytuację u siebie... np. Gazeta 11:57 Na skraju piekła Ponoć szlus nastąpi w maju, dziś prawie na piekła skraju . Brak przerobu, możliwości, oto koniec wydolności... Nie polecą na Antyle,* bo robią DWA razy tyle.** Nie popłyną pod żaglówką, lecz... zlądują pod kroplówką. Dziecko nie widzi wciąż taty, bo ten robi "dwa etaty". Nie, że tak jemu pasuje, on zdrowie, życie ratuje . Nie czas teraz na gdybania - wieloletnie zaniedbania . Nie mogą łóżek odstąpić, bo nie ma ich KTO zastąpić ! Trudny Wasz kawałek chleba. Niech się ZMIENI, co potrzeba... * Bahama, Kuba, Dominikana ** co przeciętny Polak 😷 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 31.03.21, 00:22 Na Temat pisało o wsi biskupa Głodzia... Tam zamieszka po eksmisji. Serdecznie polecam lekture... Głosujta na wójta ! Objął biskup szkołę - cacy i przekształć ją w... pałacyk. Chociaż była warta "wiency", dał aż 60 tysięcy ! Gdy w kościele różne tezy,* biskup robi tu imprezy. Jest też na wiwat strzelane, bo są "suto zakrapiane". Bratanek alko handluje,*2 gorzałki im nie brakuje... Gości zwozi osiem "Starów",*3 pola 20 hektarów ! Chodzą z miną obłąkańców, pośród 400 mieszkańców.*4 Gdy "czerwoną" wnet dostanie,*5 tutaj weźmie wójtowanie l... * gangrena drąży kościół w Polsce *2 jedyny sklep "w mieście" *3 polska ciężarówka *4 tylu Bobrówka ma mieszkańców *5 odsunięty przez Watykan 😌 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 31.03.21, 22:45 Dyrektor Lasów Państwowych kupił od Lasów P. dom za pare procent jego wartości... np.Do Rzeczy wczoraj 15:00 Bonifikata z... lasu Szef czyta komunikaty, skorzystał z bonifikaty . Wykazał instynkt zwierzęcy, kupił za ...9 tysięcy. W mundurze, a nie w toplessie, dyrektor kupił dom w lesie. A że zakup - jak toksyna - przepisał chałpę na syna. Zameldowan choć tam bywał, jednak nigdy nie przebywał . Aby nachapać się z misy, szybko zmienili przepisy . Było rzeczywistość "skrzywić", by ten zakup umożliwić . Wieść się teraz taka niesie : - Szef "Lasu" oto jest ...w lesie. 🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 29.03.21, 16:30 bobik-jedyn napisał: > Opowieści "wiejskiego głupka" coś mi przywodzą na myśl... > Ale to NIE może być prawda...🙃 WATYKAN ZDECYDOWAŁ W SPRAWIE BPA EDWARDA JANIAKA I ABPA LESZKA GŁÓDZIA - Interia - 29.03.2021 Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 24.04.21, 22:49 Cytat przepiękny. Myślę że pasuje do wielu, wielu ludzi.... Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 18.10.21, 13:50 Smutny jest temat wierszyka oczywiście a nie to że jesteśmy zgodni. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 18.10.21, 15:23 www.google.pl/amp/s/wiadomosci.onet.pl/bialystok/mysliwi-jednak-nie-zrobia-odstrzalu-w-strefie-stanu-wyjatkowego-oswiadczenie/rs864zb.amp?espv=1 Wycofali się z tej głupiej decyzji... Całe szczęście. ZGODA buduje... 😃 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 18.10.21, 16:30 Czasami mam takie głupie wrażenie, że artykuły pisze się "pod publikę", albo na życzenie przełożonych... Dobrze, że są jeszcze judzie, (tu żołnierz zaw.) którzy potrafią powiedzieć : - Zaraz, zaraz... A skąd macie TAKIE info ? Różnice GW pisze "fajansiarsko", czy rzetelne dziennikarstwo ? Chodzi o Polski granice, a my mamy tu różnice. Czy zbierasz na nowe rajty,* czy to tylko są klikbajty ? Mogę starą prawdę stwierdzić, że wiadomość trzeba potwierdzić. To nie jest pewności atol, co napisał "pan Anatol". Kto żołnierzy WOT oczyści, że dla zbiegów jak faszyści ? Nie ma co półprawdy spłycać, nienawiści nie podsycać . Wśród fake newsów i swawoli tylko Prawda nas wyzwoli... * rajstopy 😧 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 18.10.21, 16:31 dorzeczy.pl/obserwator-mediow/213193/wyborcza-oczernia-polskich-zolnierzy-rzecznik-terytorialsow-stracil-cierpliwosc.html A tu sam artykuł... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 19.10.21, 11:37 Tu z naszego podwórka... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,27701942,jesli-zarzuty-sie-potwierdza-to-mamy-do-czynienia-z-normalna.html#opinions Mafia ? Nie pomoże tu ratafia,* Marian*2 mówi : Rząd to mafia ! Różne spiski są kręcone, Prezes to... Don Corleone ? Miękiszon jest prawa ręka, choć czasami też ...udręka. Tamten mówi że to bzdura . Ten - służba, prokuratura . Wnet posypią się dymisje, bo powołać chcą komisje . Gdy Miękiszon nią nie włada, ona CAŁĄ sprawę zbada ? Myślę, że to nie są żarty, bo posokę*3 czują charty. Różne rzeczy chcą serwować, będziem "mafię" obserwować... * słaba nalewka owocowa *2 Banaś z NIK *3 krew łownej zwierzyny 😌 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Cicho... 19.10.21, 22:42 Bliższe podwórko. dorzeczy.pl/opinie/213550/nowy-przedmiot-w-szkolach-czarnek-wierze-ze-bedzie-to-hit.html Hit * Wnet zrzedną nam w szkołach miny, wprowadzono nadgodziny. Przyszła na to widać pora, aby MEN dał nam HIT-ciora. Przed ekranem, nieruchome, żyją dzieci - nieświadome. Trzeba więc się ciut natrudzić, aby tą świadomość wzbudzić . Trza wygonić z siebie lenia i "odzyskać pokolenia".** Trudno te wprowadzić plany, gdy program przeładowany . Plącze młodzież się jak cienie, miast książek, jakby kamienie . By przedmiot, co miałbyć HIT-em nie okazał wnet się z "kitem"... * nowy przedmiot: Historia i Teraźniejszość ** cytat Minister Edukacji i Nauki Czarnek 😲 Odpowiedz Link
madohora Re: Cicho... 20.10.21, 12:01 Och ten Czarnek, proszę pana Kombinuje wciąż od rana Za nic ma protesty, strajki Wciąż wymyśla nowe "bajki"* W jedną z nich się już nie mieści To wzór cnót jest wręcz, niewieścich Teraz znowu przedmiot nowy Już podręcznik jest gotowy Co w historii nam namiesza A ja tu kalumnie wieszam **Autentyczne: Miał klasówkę syn znajomej Biegał po podwórku jak szalony Mama już nie daje rady Sprawdzian masz z historii całej Na to mały rzekł z rezonem A chcesz mamo się przekonać Ta historia na pewno się nie zmieni** Ja pobiegam aż się ściemni *Tutaj - przedmioty **Dziesięciolatek odpowiedział swojej mamie: "Nie martw się, ta historia na pewno się nie zmieni - sprawdzian dotyczył starożytności Odpowiedz Link
jromantyk Cicho 24.10.08, 13:43 Cicho... Smutno mi bez Ciebie . Ty wiysz dobrze, jak dusza mojo ciyrpi, jako duszno mi..... Słyszysz dzwony serca kiere woło Ciebie ? cicho..... Łoczy przeca nie szydzom, Twoji świyconce, błynkitym zbite, zielyniom malowane Kajś jest terozki.... Nie słyszysz mie już ? Cicho... Łobrozki ze scyn pszonia naszego mijajom mi w głowie jakoby film kiery musza zapomniec chocioz nie chca.. a płaczki przeszłosci tak bolom jak myśli moji gorki o Tobie cicho... Tyżeś trzymała w ronczce ta róża czerwono, Róza miłosci mej szczyrej.. skrywałażeś jom niczym wszystki złoto świata.. codziyń zerkała,dbała bo była piyknym echym noszych wspólnych wspomniyń. Ni ma rózy usychnyła już, płotki opadły. łogrodnik przyszoł zaś wyplewiył grzondki, róza wyciepoł, a reszta ij płotków Zachowoł dlo siebie na zawdy.... Wspomniynia som yno bolawe wy mnie... W Twojim sercu juz inszy możno je, a jo trzymia róza uschniynto już.. przytulom jom zwiyndło całuja cicho... Odpowiedz Link
jromantyk Tesno 02.11.08, 21:03 Tesno mi Zaś widza Twoji dloni , odlone jakoby z bronzu, w dotyku niczym płotki kwiotka usta kuszonce ich kwitaniym, a kuska kejby ich pył na mie mlyczny ślatywoł... tesno mi... Halom delikatnie Twoji rynce ściskom ramiona do sia drżysz cało słuchosz jak godom, a kożde moji słowo , jest dlo Cia jak miód. tesno mi... Kochosz i tez Ci tesno Jo Cie zaś wołom myślami prosza łodezwij sie Kajs jest teroz w jakij "krainie" Czekosz? Przeca jo chca dac Ci siebie yno dycki tesno mi... Jezes do mie wspomniym magii tego świata życiym,kiere ucieko niby gazelo przed lwym.. Jeżes blaskiym ksynżyca nad ranym,kiedy sie budza już. Słysza już yno echo mojich myśli echo serca zbolałego.. Tesno mi ......... tesno ... tesno moja M Odpowiedz Link
jromantyk Niczym Muzyk.. 23.11.08, 11:19 Niczym muzyk Przy fortypianie grom na wspomniyniach mojich uczuc do Ciebie moja M Wpatrzony w blask monitora szukom przeszłosci, Ciebie szukom tam kaj ni ma. Myśli kiere zawładnyly moim zyciym na zawdy Zerkom i widza Ciebie,niczym perła z muszli slonskosci wyciogniynto, tak niezwykle szwarno , przez tela wierszy opisano , mojigo pszania prowdy Tyżeś tela życio dała ... kiere potym nazod wziyła Teraz moji rynce martwe z bezsilnosci a łoczy zerkajonce yno w przeszłosc Chocioż chca ryczec i bic sie o Cia...... Ni moga wygrac z Tobom bo Ty przegrosz,dyc Wiysz...... Czy jo naprowda taki głupi był? Ale i tak nie zapomna nigdy.. Ni moga już ...... i śmierc ulga mi do yno Zycie to jedyn wielki wic a jo żalosny aktor w nim grom Dostołzech od niego już wszystko i niczego szukac ni musza.. Moji marzynia spełnione niespełniyniym zostanom łotwarte... Przepraszom za wszystko.... za samutki,za rodosci........ za złośc i pszani.. Chca w ostatni roz terozki zas ujrzec Twoji oczka wyraziste pełne zaru.. Chca poczuc zapach Twoich włosów , kierech z takom lubosciom całowoł chca wtulic sie w Twoji łono otwarte niczym muszlo perłowo, przylepic zas do ust tak wrawych , czekajoncych na moji.... Na som koniec usłyszec Twój głos tak śpiywny ślonskom godkom napełniony Dej mi to i juz wiyncyj nic nie chca łod życio. To jo chcioł w kuska zmiynic deszcz kiery padoł-pamiyntosz? Ty dowałas nom radosc sobom byłas pszociym i całym światym Teraz ni ma juz nic... Jest pustka kajs w oddali pustynio żalu i namiyntności i moji dalij darymne juz pszani do Cia mojo M..... Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Niczym Muzyk.. 23.11.08, 14:26 Niy bylo Cie tu pora tydni i juz zech myslol ze.... Ciesza sie ze moga dali Twoje wiersze cytac. Odpowiedz Link
madohora Re: Niczym Muzyk.. 24.11.08, 10:44 Też myślałam, że nas romantyk opuścił. Ale cieszę się, że wrócił i znowu coś nam tutaj podrzucił. Odpowiedz Link
jromantyk Bezludno wyspa 04.12.08, 20:20 Bezludno wyspa.. Tak bych chcioł byś szczynsliwo była bys zapomniała o rozterkach... zgryzocie codziynnej udrynki... Pódż uciekomy Pszaja Ci tak.... Dyc wiysz , to tyz Twoji myśli... Jest kajs tako wyspa kaj ni ma złosci.... Kaj je nasze miejsce.. Czekac tam byda na Ciebie Yno uwiyrz,ze tak moze byc Tam jest nasze pszoni jest moji serce Tam tyz Twoji na Ciebie czeko.. I bydymy tam chodzic trzymac sie za rynce Marzymy we dwoje bo... My już tam już som... Zawrzyj yno swoji łoczka i uwiyrz moja M... Czujesz? Odpowiedz Link
jromantyk ...Dlo Charlotte... 19.12.08, 13:23 ...Dreszcz .. i te ramiona ''We śnie na jawie Spotkomy się na kawie '' ...charlotte... Palcym po ciele szukom zakamarków ustami kołysza kuska a dreszczym sprawiom że czuwosz, połykom Twoji spojrzynia ... jak kołdra zsuwo sie powoli na ziymia i przyspieszosz oddych. W nieświadomosci godosz mi że... w delikatności jeżech maestro w sile chopym.. uwielbiosz jak godom Ci fajnie do uszka, zniewalo Cie dotyk mojigo ciała na Twoim jak ni ma miyndzy nami przerwy ni ma nic, a nosze ciała gorejom w jedności.. Moji ramiona w sagości odkryte jak dłutym wyrzeźbione w mocnym drzewie mocniejsze ... w dotyku najłagodniejsze Twoji ulubione ramiona najulubiynsze.. Godej mi tak jeszcze... Odpowiedz Link
madohora Re: ...Dlo Charlotte... 19.12.08, 17:11 Choć czasami nic nie mówię. A czemu ja nie wiem Ale zawsze bardzo uważnie czytam wiersze od Ciebie Odpowiedz Link
jromantyk Żyj dlo mie.. 05.01.09, 12:27 Żyj dlo mie.. Jak za łoknym wieczór szary a łoczka Twoji syn ogarnio Kiedy zaś dziyń ze słonkiym i oczka budzom sie... W myślach mosz I tak zawdy yno mie?. Lygosz po to,żeby mie łoglondać, dotykać, dać mi kusku...w snach Budzisz zaś yno po to, żeby być zy mnom cołki dziyń lepszy abo gorszy... I na jawie poczuć mój ciepły dotyk, delikatne kuska móc zerkać w moji łoczy tak niewinnie jak yno Ty umisz.. Nie powiym Ci nigdy już , że nie pszajesz bo zgrzesza słowym.. dowosz z serca ,to co możesz dać... mie i yno mie a Twojo dusza już moja... Żodyn jom nie dostanie... Obdorzyłaś mie zaufaniym.. bezgranicznym jak wszechświat, Pszaniym wiynkszym niż som Bóg... Dyć wiym... Nie wierzyłaś w pszoci, póki jo nie pojawiył się tak blisko Dołech Ci wiyncyj niż se mogłas wyobrażić nadziejo na lepsze jutro i chynć do życio... Bezy mie uschniesz jak kwiotek bez wody... Byda Ci nawozym życia i wodom nadzieji ? Tak godosz.. ...bez to żyj dlo mie yno... moja M..! Odpowiedz Link
broneknotgeld Pisza inaczyj-konkurs lirycznych wierszy ślonskic 06.01.09, 23:41 Zima sie nom rozkulała Mrozik z nowym rokym dała Popruszyła tyż na bioło Coby było nom wesoło Prawie nad medytuja -Jako konkurs wypromuja? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=89298981&v=2&s=0 Czy łon blyśnie w "naszy-klasie"? Ech - naklikać bydzie trza sie! Czy ktoś bydzie mie w tym wspiyrać? Słać znajomym by zaziyrać? Z promocyjom niy ma leko Ciyngym Ślonzek na to czeko. Odpowiedz Link
jromantyk Moji pszani 11.01.09, 21:49 Moji pszani do ... Kej wiater łotuli Cie swojim mantlym , a niebo gradowe łotworzy łoczy zachwytu.. Kej błyskawice emocyji odnajdom cel , a tyncza to wszystko zepnie swojom klamrom .. odnajda Ciebie Byda w twojich snach ,dotyku i kołysaniu byda zamykać okna twojigo serca i otwierać drzwi Twoich łuczuć...... zawdy ...dyć.... Kej spotkomy sie moja M.... Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Pisza inaczyj-konkurs lirycznych wierszy ślo 12.02.09, 08:55 broneknotgeld napisał: > Zima sie nom rozkulała > Mrozik z nowym rokym dała > Popruszyła tyż na bioło > Coby było nom wesoło > > Prawie nad medytuja > -Jako konkurs wypromuja? > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=89298981&v=2&s=0 > Czy łon blyśnie w "naszy-klasie"? > Ech - naklikać bydzie trza sie! > > Czy ktoś bydzie mie w tym wspiyrać? > Słać znajomym by zaziyrać? > Z promocyjom niy ma leko > Ciyngym Ślonzek na to czeko. > Konkyrs liryki gryfnie se kulo Już teroz widać - sukcesym jest Kuknijcie - Bronek przeca niy fulo Z tym ślonsko godka wiyrchym tyż fest. Odpowiedz Link
jromantyk Pszaja Ci 13.01.09, 12:33 Pszaja Ci. Pszaja Ci, pszaja dzioucho.. Jeżech zawdy kej mie chcesz.. Sztyc Ci godom jak Cie pragna, jak moji zmysły szalejom.. Kej yno zerkom na Ciebie Dlo Cia byda delikatny i subtelny Czy zawdy? Som chwile kiedy przylepia sie dowom kuska, liża ..masuja ni, nie byda gryzł .. Zadzwonia i pośla smska bo tysknia... Przyniesa dobre wino i przywitom Cie czule, zaszeptom Ci coś miłego do uszka.. Potym zapola świyce i przylepia sie pryndko, pochalom Twoji dłoni,pomasuja ramiona przytula na stojonco... a kej poczuja Twoja ochota rozkoszy, kej Twoji zmysły to zblizac , to oddalac sie bydom przy mie.... byda pieściył ze zdwojonom mocom.. Ty oddosz mi coroz wiyncyj siebie potym.. I nie odejda juz łod Ciebie nigdy moja M Odpowiedz Link
jromantyk Świt 19.01.09, 17:15 Przed świtym.. Czuja musniynci na czole To Ty budzisz mie kuskiym delikatnym ,czułym Zerkosz na mie, lubisz tak zerkać na przebudzyni moji... Wiym ło tym i usmiychom sie. Rynka wsuwom w Twoji włosy, i tula sie do ust kiere musnyły moji czoło smakuja jak wino... wilgotne i wrawe obejmuja całe Twoji ciało płononce już łokryte yno cienkom koszulkom Chca pszoć sie z Tobom ... tak o świcie nim słonko jeszcze wstanie i zastuko do łokna. Poczuć jedność naszych ciał i burzom uczuć wybuchnyć rozpolić poranny płomiyń i łopaść spełnionym bez tchu na biało pościyl .. Za chwila prysznic wezna poranny i z kawom stana u drzwiyrzy.. Czujesz ? To do Cia mojo M Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.01.09, 10:15 Czytam, czytam słyszałam też o konkursie ale liryka po śląsku jest dość trudnym tematem Odpowiedz Link
jromantyk Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 22.01.09, 15:29 Poezja ta trocha poważniejszo jest w naszym jynzyku bardzo trudno i o tym wszyscy wiedzom....ale łod czegoś trza zacznyć. A [poza tym,czy Slonsk musi yno wicym,fraszkom i Bercikiym słynonć? Odpowiedz Link
jromantyk Zerkom na Cia. 22.01.09, 15:48 Zerkom na Cia.... Spojrzyni figlarne, ruch ust ledwo widoczny muśniynci rynkom .. włosy niby niedbale odsuniynte z czoła Ty tako cało...zjawiskowo.. Moji usta kusek na nim dowajom a rynce lecom wzdłuż ciała, by łogrzoć pierś nabrzmiało Obejmuja kibić śmiało i przyciongom do siebie mocno Wchodza spokojnie...głymboko mocno.. aż ciało Twoje przeniknie dreszcz rozkoszy pszanio mocno głymboko rytmicznie By ciało wygiynte w ekstazie gorało aż świat nom zawiruje.. a fala czułosci,co w wulkan sie zmiynio łogarnie kożdo czonstka noszych rozkołysanych ciał... Odpowiedz Link
jromantyk Pódż za mnom 24.01.09, 11:37 Pódż za mnom Za Tobom póda w ogiyn w woda jesli chcesz.... bo Ty mosz w sercu bukiet róż Jo dlo Cia moja M tak chca Jak zawdy Breguła śpiywoł... Chciołbych, by nigdy uśmiych nie zgasiył Twojich ślypek bez tóz wszelki kłopoty łodegnom łod Ciebie .. Ty potrzebujesz dziouszko tyla zrozumienia, pszanio, przyjaźni, czułości....słońca, kiery nojwiynkszy lód roztopi Czekosz na znak i nie chcesz złudzyń. Dyć wiym... Znosz uśmiych i płaczki Piekło w duszy, niebo w sercu Dobre i złe Miejsca na świecie, kierych nie dosz zodnymu.. Szczyńści, w kiere chcesz wierzyć Nie broń sie bez to i yno żyj dlo mie .... Bo jo chca być obok aby pszoc Ci... byda tak blisko , ze poczujesz sie tako bezpieczno w mojim sercu... jak nojszwarniejszo perła w muszli Przestaniesz marzyc ,bo się spełniyło to wszystko już ... kłopoty zniknom a Ty sama .... ........żyć zaczniesz mojo M Odpowiedz Link
madohora Re: Pódż za mnom 09.06.20, 18:27 Elegantki Moja babcia była wielką elegantką Nosiła kapelusz z woalką A na rękach rękawiczki koronkowe Do tego torebka ze skóry. I gotowe! 👒👜 A ja obecnie jak ludzi całe tłumy Też noszę rękawiczki - lecz te są z gumy Do tego dodatek extra - jeszcze Na twarzy mam szmatę - to jest maseczkę 🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧🤧 Odpowiedz Link
madohora Re: Pódż za mnom 06.03.21, 20:00 Co do wierszyków, to jak zwykle trafione w samo sedno. Natomiast co do wandali to kościółek był zabytkowy więc masę pracy dla proboszcza w związku z renowacją kościoła a druga sprawa kościół został sprofanowany, więc też robota i dla proboszcza i dla biskupa. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pódż za mnom 08.03.21, 10:42 Na Dzień Kobiet Czyś kobietą, czy dziewczyną życzenia Cię nie ominą. Niech "on" Cię nie odstępuje i niech kwiaty Ci kupuje. Niechaj list pisze miłosny, niech o Ciebie jest ...zazdrosny. Niech złośliwości zaniecha i zalotnie się uśmiecha . Niechaj pięknie się ubierze i do kina Cię zabierze . I choć dzień za dniem nasz mija, niech Was Szczęście nie omija. Z racji święta dzisiejszego życzę więc Wam Najlepszego ! 🙂🍸🚲🐎🌻🌷💐 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pódż za mnom 10.03.21, 22:56 Zakonnica zakochała się w Tulipanie i przelała mu na konto pieniądze powierzone . np. Gazeta dziś 21:03 Zbałamucona Siostra ciut się zakochała . Miłość źle ulokowała . Zdradziła ją własna buta, bo poznała... bałamuta . Długo trzeba by kwestować, by kasę zainwestować . Tak się biedna zakochała, że pół bańki mu przelała . Tulipan siostry zastąpi, kiedy z zakonu wystąpi. Okradła Domy Pomocy i znalazła się w "niemocy". Uroku własnego użył, ale siostrą się ...wysłużył. On się z tego nie wygrzebie, choć winę wzięła na siebie . Rozkochał inne matrony . Okradł je na dwa miliony. Pannie z żalu "chodzi broda". Trochę mi dziewczyny szkoda... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pódż za mnom 11.03.21, 23:09 Biskupi na zebraniu mówią jak "pomagają" łapać pedofili... np. Gazeta dziś 21:35 Rachunek sumienia ? Miast głupoty szerzyć światu, lepszy ...brak komunikatu . Są* jak ten, co tego szukał, co go wcześniej sam "zaciukał".*2 On uczestniczy w obławie, choć ciało... utopił w stawie. Jak strażak, który dał żaru, teraz jedzie do pożaru ... Pedofili przenosili, a teraz "dziadkowie mili". Duma może ich rozpierać, bo ofiary będą wspierać . Winnymi są księża "inni", chociaż sami są TEŻ winni. Gdy nie chcą abdykowania, współ-płacą odszkodowania . Słuchy doszły mnie do uszu, że kasa pójdzie z Funduszu...*3 * biskupi z zebrania plenarnego *2 tu zamordował *3 Fundusz Kościelny - pieniądze z budżetu państwa na kościół - rocznie około 150 mln 😒 Odpowiedz Link
madohora Re: Pódż za mnom 12.03.21, 17:03 W odpowiedzi Tak się działo całe lata Biskup wszystko pozamiatał Jak nic zrobić już nie może Zamknie księdza gdzieś w klasztorze Nie spodziewał się tymczasem Że z przytupem i hałasem Sprawy ujrzą dzienne światło A tak wszędzie jest...ostatnio! Odpowiedz Link
madohora Re: Pódż za mnom 22.03.21, 12:27 Nie mogłam pisać ,mój drogi panie Bo miałam w domu WIELKIE SPRZĄTANIE Awarię miałam - to straszne rzeczy Nawet mi nie wypada złorzeczyć Lecz gdy na to z dystansu spojrzałam Chętnie bym jeszcze pokój wymalowała Miałam awarię, która niestety nie mogła czekać, więc teraz już wiesz czemu nie pisałam Odpowiedz Link
madohora Re: Pódż za mnom 05.05.21, 14:43 2. Dzisiaj dzieciaków nie będzie, bo pada ale faktycznie z tym "duchem rywalizacji" dzisiaj trochę kiepsko. Chociaż powiem tak - po podwórku biega małą dziewczynka, może 6 latka (wczoraj jej nie było po pewnie szkoła). Nazwałam ją żartobliwie "przewodniczącą" - bo ta mała potrafi zintegrować i wciągnąć do zabawy wszystkie dzieciaki z tzw. placu. A czasem tych maluchów jest tutaj ze 20. Co więcej wymyśla w co się będą bawić. Ma tylko jedną wadę - nie żebym się czepiała - uwielbia piszczeć. A jak zacznie to z nią cała reszta dzieciaków Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 28.01.09, 10:02 Czytam...czytam... Odpowiedz Link
jromantyk Serce 09.02.09, 21:55 Serce Łotwiyróm serce swoji łotwiyróm czy widzisz? To przeca ni ma tak leko Jako zranióny zwiyrz nie zaufo zaś a podarto kartka życio nie skleja bez śladu. Łotarte płaczki przeca łostowiajóm swój ślad i chocioż zapómniec byda chcioł.. nie dóm rady Za nieskoro ... Nie chca juz pszanio nie zerkna w łoczy Twoji wóniejónce błynkitym nieba, Nie usłysza głosu kiery niby strumyk w górskij dolinie kojył mojo gorko głowa, Wiym,ze czas goji rany i ze yno inszo pokóno smutek. Ni mie jednako.. znamiy moji, blizno za głymboko zrobióno Złómane serce ,taki kiere pszoło z mocom wiynkszóm niż wszystki żywioły tego swiata nie uzdrowisz juz nigdy Łotwiyrom serce moji i zostawia łotwarte Bo łóne yno dlo .... Cia ....mojo M Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.10.17, 23:05 Sądy, procesy - po co ci to wszystko Czy dlatego że coś ci nie wyszło Usiądź spokojnie, przemyśl swoje życie Masz swoje winy. Zrób to należycie Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.02.18, 16:55 Te wiersze Są trochę trudniejsze Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.01.19, 23:33 Czekam...czekam na jeszcze... Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.08.20, 23:28 Pewni związkowcy z Halemby Chcą wszystkim zatkać gęby Tak być nie może! Pojechali nad morze Między nimi był jeden z wirusem Wszyscy mieli kontakt ze świrusem Zabrał majtki w kropeczki Lecz nie zakładał maseczki Nie był nawet zbyt nachalny Załatwił kolegom kwarantanny Jako że to nie jest zabawa Głośna zrobiła się sprawa Lecz ktoś coś męci Chce sprawie łeb ukręcić Skarży się na władze Lecz ja nic na to nie poradzę* *W artykułach jest odpowiedź na pytanie "o co chodzi?!" Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 25.08.20, 20:11 Oto moja myśl o "mądrym" wirusie... Szprytny wirus Łazi covid se po plaży, stale górnik mu sie marzy. Niy włazi pieron do wody łomijo inne zawody . Widać żodyn z niego świrus, - ot inteligyntny wirus... Łod tego boli wątroba : - Łoni wiyźli TAM choroba ? Ta wiadomość mie rozyźli : - Czy wirusa TU przywiyźli ? W Rudzie zadek ludziom skopoł, i na dobre sie łokopoł. I choć jakby mni już grożom, ze wczasow go zaś przywożom. A związkowcy miast pobory : SAMI sprawdzom kery chory... 🤔 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 16.09.20, 00:51 "BABIE LATO W SIEWIERZU 2019" Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.10.20, 01:05 Jeszcze o covidzie - pół żartem, pół serio Żółte strefy Żółty dresik mam śliczniutki* No i w barku zapas wódki** By Covia dziś nie spotkać Zdezynfekuję się. Od środka. Żółtych rzeczy cały stosik Tak się teraz będę nosić Czekaj, czekaj chwileczkę Gdzieś też żółtą mam maseczkę Żółta będzie Polska cała I ja w tym udział też będę miała. *Dres jest nieprzemakalny i wygląda tak jak te kombinezony ** Nie piję więc zapas jest Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.10.20, 15:15 Po godzinie dokonywania wpisów widzę, że oboje jesteśmy typami "nocnych Marków"... Noc Choć nikogo nie namawiam, szkockiej z colą nie odmawiam. Wina, nalewki smakuje, które syn nasz produkuje. Czasu więcej mam ciut tera, mogę robić za... kipera . Lecz tą sprawę stawiam w cieniu, myślę o miasta uśpieniu, gdy wracając nocą z pracy dom w apatii był "na cacy". Byłem wtedy w siódmym niebie, czas celebrując dla siebie. Przy herbatce, pośród krówek zasiadałem do krzyżówek . I cieszyłem się jak dziki, nim "budziły" się budziki. Do teraz ze mną ten "fiś", po nocach siedzę do dziś... Pozdrawiam 😊 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 13.10.20, 12:09 Donald Prezydent na Florydzie chce całować swych wyborców... No i odzew ... Całuśnik Choć ten Donald gbur jest gnuśny, zrobił się strasznie "całuśny". Temat pozostaje sporny, ten wiruso jest odporny . Na wiecu chłopy, babeczki, a on rzuca w tłum maseczki. Lek ów musiał zaskutkować, bo prezydent chce ...całować. Nawet to jest trochę miłe, że ma on nadludzką siłe. Związek ma to z kolagenem, lub za długo był pod tlenem ? Choć robił za chimeryka, jest Kapitan Ameryka . I choć trochę się szamoce, to posiada Super Moce... 🦸♂️ Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 14.10.20, 12:13 Dziś na tapetę wziąłem głośną sprawę oposa... Opos * Pragnę i je zabrać głosa, w głośnej sprawie o oposa. Prezydent na trudne czasy rano robi przegląd prasy . Oglądał sobie Twittera, odpowiedział... i ma tera. NaJszła straszna nań dziś bieda, OPOSycja żyć mu nie da ! Miast dać propozycje nowe, media są społecznościowe . By od tego nie sfiksować chciał się lekko zrelaksować. Spraw On spełnia całe mrowie, a jeszcze zbiera "po głowie". W politykę się nie mieszam, lekko jakby go rozgrzeszam. Czy to dobrze ? - Czas pokaże. Tak robi, co Prezes każe... * a właściwie dydelf wirgilijski 😉 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 14.10.20, 13:13 Dziś Dzień Nauczyciela. Kiedyś napisałem na tę okazję rymowankę... Nauczyciel Bądź dobrym nauczycielem, choćbyś sam potrafił wiele. Niech prawda Ci zawsze świeci by nikt nie krzywdził TWYCH dzieci. Miej cierpliwość dla tych psotnych, byś nie ocknął się samotny. Razem z kotem który dżemie, zamknięty w swoim eremie. Bądź dobrym nauczycielem, trafiłeś ich razy wiele. Nie bądź więc bachorów wrogiem, ale dobrym pedagogiem . Potem powie jedna taka-: Pozdrawiam panią z "polaka". I uśmiechnie się z ekranu, jak do dzieci Rysiek z Klanu.. Serdecznie pozdrawiam w obecnej sytuacji... Wiele ZDROWIA życzę ⚘🥀🌺🌻 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.10.20, 20:13 HUBERTUS 2020 Jak widać są kluby które organizują Hubertusa mimo pandemii Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 01.11.20, 00:44 Przecież na przestrzeni dziejów jak się coś działo w wymiarze politycznym to właśnie Dziady Mickiewicza były z Polakami Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 01.11.20, 00:54 DZIADY MICKIEWICZA NA ŻOLIBORZU - Wyborcza - 31.10.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 03.11.20, 19:46 Niestety przez kilka dni będę miała ograniczone możliwości pisania. Siada mi komputer a ostatnie święta nie sprzyjały aby się tym zająć. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 04.11.20, 11:41 U nas w domu zakup nowego laptopa ze średniej półki cenowej okazał się chybiony... Straszny "muł"... Lepiej parę groszy dopłacić... 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 06.11.20, 11:04 Wybory w... Ameryce ? Nikt nie boi się atomu, gdy Holecka... w Białym Domu.* W tonie jakby ciut jowialnym** w Gabinecie jest Owalnym.*** Wystrój wszystko urealnia, Danka stoi jak Melania.**** Na ścianie grafików twory, bo w Ameryce ...Wybory . W cierpliwości czas się ćwiczyć, gdy głosów nie mogą zliczyć . Cała prawda jest do bani. Obaj czują się wygrani ! Kiedy razem stają w szranki, niech spytają więc się ...Danki . Niechaj demokracja świętem, powie (Ona) kto jest prezydentem. Nie musi tak czas upływać, nie trzeba się odwoływać.***** Niech to jest tradycja świecka, niech rozstrzyga to Holecka. * TVP Wiadomości 04.11.2020 *2 pogodne usposobienie i rubaszne poczucie humoru *3 Białego Domu *4 Pierwsza Dama *5 Trump odwoła się do Sądu Najwyższego w razie przegranej 😇 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.11.20, 11:20 Prezes Jacek Kurski ma ochronę SOP... Dobre państwo Dobre państwo w kurateli chroni swych obywateli.* Gdy chcesz TVP szefować, musisz siebie izolować . Trzeba iść na rękę chłopu i ochronę dać mu SOP-u. Czepiają się go przyjezdni, niech szofera ma z "Zajezdni"** Trzeba uważać na dania, tyle mając do wydania .*** Trzeba uważać na mienia, mając MISJĘ do spełnienia. Gdy Cię ci z "Zajezdni" wożą, lepiej niech Ci inni grożą... Choć to zgodne z ludu wolą, kierowcy się ciągle szkolą ... * SOP - "inne osoby ze względu na dobro państwa" *2 "W zajezdni BOR" Kabaret Młodych Panów *3 dwa miliony złotych na TVP która ma do spełnienia misję... Na podst.art. Dziennik PL 20:22 z 05.11.2020 😑 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.11.20, 12:29 Jak zwykle w samo sedno😒 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.11.20, 13:31 A teraz już z zupełnie innej beczki. Ja tak na pół gwizdka, bo mój komputer w naprawie. Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 14.11.20, 00:44 Oby wybrał Pan Obaj wzięli dzban Ciągle krzyczy jaka strata Nie ma brata, nie ma brata Który więcej mali zbierze Tego Wielki Pan wybierze Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 06.12.20, 12:01 Pewnego ranka... Nie mogąc uciszyć swojego Brajanka Madka wysłała go do sieni pewnego ranka A że dzieciak jest z innej planety W komórkę* sąsiadom kopał. Niestety Pecha miał i synek i miała madka Bo na tę scenę przyszła sąsiadka Ona zwróciła mu uwagę małą Lecz do Brajanka to nie docierało W tym wyszła z tego niezła gratka Bo odezwała się dwulatka* I powiedziała aż całe zdanie Ja chodzę do przedszkola mój panie I tam się bawię z dziećmi i z panią Nie muszę skakać tu całe rano Weź się ogarnij trochę chłopie Bo po drzwiach się nie kopie! Zrobiła się z tego niezła draka Madka już przyszła bronić dzieciaka*** Lecz ten zostawił ślady na ścianie Więc jej zostało drzwiami trzaskanie *Komórka do przechowywania zbędnych rzeczy **Trochę przesadzone ***Odwieczne - To nie moje dziecko, moje dziecko tak nie robi Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.01.22, 17:45 I wszystko w jednym. Dziewczyna i była modna i ...zadbała o swoje zdrowie🤯 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.01.22, 18:47 No i co ? Można ? Modnie i zdrowo...🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.01.22, 18:50 Ja niestety już od wielu lat dziadków nie posiadam, a szkoda, bo TERAZ miałbym wiele, wiele pytań których nie zdążyłem zadać... 😔 Pytajcie, póki możecie... Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.01.22, 19:37 Niestety, mam ten sam problem. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 27.01.22, 12:53 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,28038751,marian-banas-wyszedl-z-posiedzenia-komisji-nie-dopuszczono.html#opinions Bój o Żelaznego Mariana * W sejmie dziś się dzieje, ha : obrady w budynku "K". Nazwy muszą mieć epitet, aby wziąć M. immunitet . Słabo dość ostatnio w pliku** PIS-iory się boją NIK-u . Chociaż tylko to detale, nie wszyscy wchodzą na salę. Majątek Marian naraił, przed fiskusem część zataił. Jest im jak papryczka chilli, brak przychodu z jednej willi ? Zaraz się rozleje hejt, - To jest polska Watergate ! Ci nie byli dlań przemili, głosu mu nie udzielili. Przez lata posłowie dani byli inwigilowani... * Banaś prezes NIK ** spada poparcie wyborcze PiS 🤔 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 28.01.22, 14:00 I jeszcze kilka rzeczy, które mi się podobały u Ewangelików. Prowadziłam wycieczkę - Śladami Ewangelików - zażyczyliśmy sobie nabożeństwa i... 1. Nie było z tym żadnego problemu 2. Było odprawione pod nas - katolików 3. Mój brat chociaż jest katolikiem śpiewał w Chórze Ewangelickim 4. Kilka lat temu miałam pewien dość dziwny problem - nie związany z wiarą - bez problemu pastor ze mną porozmawiał. Chciałam napisać, że ksiądz by mnie wyklął ale nie mogę tak powiedzieć, bo znam jednego księdza który by mnie wysłuchał i doradził. Tyle, ze on obecnie jest daleko. I to już z innej beczki ale wielki szacunek, bo o szacunek tutaj chodzi: Po pogrzebie pastor MUSI wrócić pieszo do domu - z szacunku dla zmarłego Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 10.02.22, 12:02 Mam ją gdzieś na zdjęciu ale ja tak dawno nie byłam w Ojcowie, że nie jej nie pamiętam. Człowiek zawsze skupia się tylko na Krakowie. Na sam Kraków trzeba by poświęcić tydzień. Przed pandemią planowałam Ojców, Pieskową Skałę ale pod kątem Mieroszewskich. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.02.22, 10:53 dorzeczy.pl/swiat/262189/niemcy-studenci-zmuszeni-do-zgolenia-brod-z-powodu-koronawirusa.html Biber nein ! Bez studentów nawet zgody alma każe golić brody . Przez ten zarost na paseczkach źle przylega im maseczka. Trzeba golić wąsik Rolfa, lecz może zostać Adolfa. Z tym już się uczelnia zgadza, że "hitlerek" nie przeszkadza . Zaczyna to opór rodzić, studenci się nie chcą godzić. Ci ostatni twierdzą sami : nie widzą się z pacjentami. Dziwna ta nowa wytyczna, gdy uczelnia to medyczna. Trochę jakby czasu strata, covid z nami już dwa lata... 😧 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 12.02.22, 01:10 dorzeczy.pl/opinie/262312/mucha-ogromna-czesc-ludzi-jest-zmeczona-wojna-polsko-polska.html Szymon 2050 ("Jeszcze będzie"...?)* Członek partii dziś nadmienił, że się w Polsce NIC nie zmieni. Jak rolnicy na jesieni rodacy sprawą zmęczeni. Winien jestem tu to gadać, lider się musi układać . Nawet gdy ster przejmie dzielnie, nie urządzi samodzielnie. Robić więc za negocjacjanta i szukać... koalicjanta . Trzeba też nadmienić to, że najbliżej do ...PO ? Jak mawiał autochton Bambo : - To nasze rodzinne szambo . Czasem ktoś się w nocy zlęknie : - Czy jeszcze będzie przepięknie ? * tekst piosenki "Tilt" 🤔 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 13.02.22, 00:48 Jak zwykle w samo sedno Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 14.02.22, 16:39 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,28109330,radio-zet-o-druzgocacym-raporcie-nt-polskiej-armii-gotowosc.html NIE gotowi Radio pisze, co się dzieje : wojsk gotowość NIE istnieje ! Komentarze są frywolne : siły zbrojne NIE są zdolne. Stan szkoleń NIE należyty, sprzęt bojowy fest zużyty.* Bojowe mamy eskadry, lecz NIE skompletujesz kadry.*2 Brak ludzi doposażenia, na tydzień w wojsku jedzenia.*3 Łącznościowców, mechaników brak lekarzy i chemików . Podsumować więc należy, że to nasze wojsko leży . Sprawę radio więc markuje. Niech nas nikt NIE atakuje... * śr. stan uzbr. pow. 35 lat (po ZSRR) *2 zd.boj. 40 ÷ 90 % *3 zapasów na 7 (siedem) dni 😔 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 15.02.22, 10:54 dorzeczy.pl/ekonomia/263647/sasin-to-historyczna-chwila-male-reaktory-atomowe-w-polsce.html Reaktorki atomowe MS Oto w Polsce staną nowe reaktorki atomowe . Już niedługo to się stanie, zbudują Amerykanie. Im będziemy się przymilać by KGHM zasilać . Trzeba z nimi pertraktować, by DUŻĄ chcieli zbudować. Postawią ją koło Krasin, szefem jest minister Sasin. Raz zabłysnął do tej pory wydrukował nam wybory. Kartki drukowane były , lecz się w końcu nie odbyły. Nie musi słuchać "kazaniek", że przepuścił tyle baniek...* * 70 mln 🤔 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 15.02.22, 11:19 Niedawno czytałam w prasie Na Interii chyba, zda się Że pobili się Amerykanie Aż mieli w stawie lądowanie Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 16.02.22, 12:48 sport.onet.pl/zimowe/lyzwiarstwo/kamla-walijewa-przebila-marlyn-monroe-i-to-w-krotkim-czasie/4g4s54w O Kamiłi i nie tylko W Rosji doping dużą plagą, startują pod inną flagą . Kontrola wychodzi w kratkę, rzecz idzie ...o nastolatkę . Sportowiec ma czasu mało, bo eksploatuje ciało. Nie jest słaby, nie choruje, gdy cię trener faszeruje . Po czasie jakieś kontrole ujawniają anabole . Kiedy sama jesteś krucha dziecko, choć w ciele starucha . Siły twoje wyczerpane, a ciało jest fest styrane. W Rosji propaganda, mina prezydent, Order Lenina. U ciebie mina ponura, z dziećmi znój, emerytura ? 😬 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 17.02.22, 13:20 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28121304,myslenice-uklakl-przezegnal-sie-i-okradl-koscielna-skarbone.html Złodziej bogobojny O niebo chłopak spokojny, bo to złodziej bogobojny . Nim więc wiarą się pożegnał, przyklękł, ładnie się przeżegnał. Nieźle przy tym się napocił, nim skarbonkę ogołocił . Najpierw obrócony w murek, przed wyjściem włożył kapturek. Nim skarb włożył w furę starą, monitoring był przed farom. Nim się owa parka zmyła, kamera ich uwieczniła . Nie wiem jak postanowienia, nie dostanie rozgrzeszenia. Za chwilę pobędzie w cieniu, u kapelonka w więzieniu... 😲 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 17.02.22, 17:36 O taki bogobojny I taki spokojny Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 18.02.22, 01:09 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28125689,dolny-slask-nowy-cennik-za-pogrzeb-oburzyl-wiernych-proboszcz.htmlCennik W Ratowicach proboszcz lennik na umieranie dał cennik . Każdy wierny, nie turysta* ze mszą pogrzeb - 2 400. Tyle też płacisz za teścia, gdy chcesz chodzić lat 20. Gdy chcesz chodzić trochę wiency*2 to dwanaście już tysięcy.*3 Ludzie ciut się zbuntowali i do kurii napisali . Kuria pisze do dziennika : - Sakrament nie ma cennika ! Trza się zachowywać czujnie. Turysta płaci podwójnie. Sytuacja więc rabusia jakby wyjęta z Kubusia.*4 Prosiak trzyma się za głowę Kubuś - Ja zjadłem połowę . - 5 z 7-miu, to nie połówka ! - Nie łap świnio mnie za słówka... * praktykujacy mieszkaniec *2 błąd zamierzony *3 99 lat *4 Puchatka 🙃 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 18.02.22, 09:12 Każdy ksiądz cenniki płodzi A ja myślałam że to tylko w Łodzi Tam afera już przebrzmiała Cennik wyższy był bez mała Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 19.02.22, 20:40 dorzeczy.pl/swiat/265189/wladze-szkol-w-brighton-zakazuja-uzywania-slow-mama-i-tata.html Nie mów w szkole do mnie mamo Wyszła rozporządzeń gama by nie mówić : tata, mama . Nie, by z kimś się tu wyzywać, zwrotów tych masz nie używać. Sprawa nie tyczy Albanii, ale szkół Wielkiej Brytanii . Nie poprawiaj latorośli, gdy usłyszysz tu "dorośli". Jak się zwracać, powiedz mi, gdy rodzice jednej płci ? Szybciej tą sprawę pojmuje, gdy się babcia opiekuje. Sytuacja nie jest wredna, gdy mama przychodzi jedna. Nie ma mowy o gadaniu, gdy ta sama na zebraniu... 🤨 Odpowiedz Link
jromantyk Czekóm 13.03.09, 20:35 Czekóm Jeżeś tako jako Cie widza.. Pamiyntom choć, za mglom powoli znikosz. Twoji łoczka jeszcze jak ślónski niebo w niedzielny dziyń majowy, i moji rynce na kierych dotyk zawdy czekosz. Trzask dusz noszych blisko sia Przeszłas przez moji życi żywo jak wiater, dowajónc uczuci gorki jak łogiyń Chcesz uciyc terozki z myśli i serco. Nie pozwolóm! Wrócej sie do mie, by Twoja rozkosz z mojóm ekstazóm złónczyc, i pragnyc siebie na zawdy po śmierć, po łostatni pszoni mojo M Odpowiedz Link