Dodaj do ulubionych

Poślubiamy osoby, których potrzebujemy

09.05.09, 21:34
Chciałam się z Wami podzielić fragmentem książki.

"Decydujemy się poślubić kogoś ze względu na to, że jest taki, a nie inny. Wybieramy do małżeństawa takiego partnera, którego cechy nam odpowiadają i w jakis sposób dopełniają nasz własne. Choć może nigdy nad tym się nie zastanawiamy, zwykle wybieramy towrzysza życia, który ma zupełnie odmienne cechy i temperament niż nasz, ponieważ potrzebujemy tego, czego sami nie posiadamy. Osoba gadatliwa poślubia cichą; ekstrawertyk poślubia introwertyka; osoba punktualna poślubia niepunktualną; osoba chodząca wcześnie spać poślubia osobę lubiącą przesiadywać do późna i mającą trudności ze wstaniem rano; osoba pedantyczna poślubia tę, którą pochłaniają tylko wielkie sprawy; praktyczna poślubia sentymentalną; realista żeni się z marzycielką; osoba analizująca każdą najmniejszą rzecz poślubia kogoś, kto nad niczym głębiej się nie zastanawia.
Moglibyśmy w nieskończoność podawać przykłady takich biegunowych zestawów. Dlaczego? Ponieważ jesteśmy słabi tam, gdzie tkwi siła partnera. Poślubiamy człowieka, który ma cechy, jakich nam brakuje, a zarazem są przez nas cenione. Problem polega na tym, że poslubie przestajemy akceptować inność partnera. Wówczas przystępujemy do urabiania na własną modłę. Staje się to naszym celem."

U mnie to się sprawdza smile. Może nie chodzi o wszelakie przeciwieństwa ale o jakąś ważną cechę. I jak analizuję znane mi małżeństwa to też tak jest. Ciekawe, prawda?
Obserwuj wątek
    • asiak21 Re: Poślubiamy osoby, których potrzebujemy 12.05.09, 23:03
      A u nas się to nie sprawdza. Jesteśmy bardzo do siebie podobni,
      nawet urodziny mamy tego samego dnia! I uważam, ze jestesmy bardzo
      szcześliwym małżeństwem smile
      • asia889 Re: Poślubiamy osoby, których potrzebujemy 13.05.09, 11:08
        O, to dobraliście się wyjątkowo!
        My z mężem też jesteśmy podobni ale różnic jest sporo. Wydaje mi się, że pary
        różne pod każdym względem nie mają szans na dobry związek.
    • anna_sla Re: Poślubiamy osoby, których potrzebujemy 14.05.09, 23:50
      ja zawsze tłumaczyłam to sobie inaczej, że życie z osobą z takimi samymi lub
      podobnymi cechami do naszych jest po prostu nudne. Ten aspekt życia już się
      "zna" wink Z drugiej strony znowusz wytrzymać z kimś takim samym jak ja byłoby dla
      mnie nierealne wink to jak zawiązanie sobie pętli na szyi big_grin
      • 5ala Re: Poślubiamy osoby, których potrzebujemy 23.05.09, 23:13
        Coś w tym jest. Inne cechy charakteru drugiej osoby, otwierają nas na inny
        świat, nowe doświadczenia, pozwalają dostrzec to, na co nie zwracaliśmy uwagi
        wcześniej. Myślę, że takie różnice w małżeństwie są ciekawe i ubogacające, o ile
        nie dotyczą spraw fundamentalnych. Różnice uczą kompromisów i wychodzenia sobie
        na przeciw.
        • chiyo28 Re: Poślubiamy osoby, których potrzebujemy 25.05.09, 22:13
          5ala napisała:

> Coś w tym jest. Inne cechy charakteru drugiej osoby, otwierają nas
          na inny
          > świat, nowe doświadczenia, pozwalają dostrzec to, na co nie
          zwracaliśmy uwagi
          > wcześniej. Myślę, że takie różnice w małżeństwie są ciekawe i
          ubogacające, o il
          > e
          > nie dotyczą spraw fundamentalnych. Różnice uczą kompromisów i
          wychodzenia sobie
          > na przeciw.

ala całkowicie się z Tobą zgadzam smile u nas tak własnie jest smile życie
          to sztuka kompromisów.
          • atilda Re: Poślubiamy osoby, których potrzebujemy 12.09.09, 18:06
            Ja też się zgadzam! W naszym małżeństwie, po prostu się uzupełniamy,
            wiecie ja jestem rozstrzepana a mąż twardo stapa po ziemi-dlatego
            funkcjonujemy całkiem dobrze!
            Wyobraźcie sobie gdyby dobrali się dwa roztrzepańce!-istny "meksyk"!

Pozdrawiam!

• wegielek Re: Poślubiamy osoby, których potrzebujemy 13.09.09, 14:04
              asiu889, a skad ten cytat? tak z ciekawosci pytam.
              • asia889 Re: Poślubiamy osoby, których potrzebujemy 14.09.09, 10:31
                Cytat pochodzi z "Gdybyśmy zaczynali od nowa" J.B. Drescher. Kiedyś tu polecałam
                program z tym autorem na temat 6-12 latków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka