Dodaj do ulubionych

Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia rynku...

IP: *.net.autocom.pl 30.01.04, 14:07
Ciekawe ile jeszcze takich niespodzianek nas czeka.....
Obserwuj wątek
    • Gość: Bartek Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia rynku... IP: *.krasnystaw.net / *.krasnystaw.net 30.01.04, 14:11
      I wystaili nas... Głupi Miller... niedawno jeszcze głosowałem za Unią a
      teraz żałuję bo mój głos przyczynił się do takiej właśnie sytuacji. I do
      konicznych reform finansowych w polsce. (mowię o tym idiocie housnerze)...

Wstydzę się że tu mieszkam... moje dziecko nie ma możliwości rozwoju
      • Gość: SeeB Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 14:29
        cos ci powiem pare lat temu byl gosc ktorego plan nazwano planem balcerowicza
        byl to dobry plan ktory mia uzdrowic nasze finanse publiczne spoleczne (zusy i
        srusy) i takie tam rozne - polacy zmieszali kolesia z blotem oblepili go
        epitetami nazwali od najgorszych i stalo sie ... mamy nowy plan 1000 razy
        gorszy nowego premiera/vicepremiera i co meczarnie beda jeszcze wieksze a ze
        upolityczniono ten plan zeby byl jeszcze na dodatek korzystny dla SLD to juz
        nowy rozdzial uzdrawiania polskiej gospodarki ...
        Ja ze swojej strony jestem w dobrej jak mi sie zdaje sytuacji ... mam 31 lat
        duze doswiadczenie w zawodzie jestem fachowcem w popularnej dziedzinie
        (informatyka) znam jezyk szwedzki i mam cos co sie nazywa wena tworcza - spadam
        z tego kraju zakladam druga firme w szwecji daje ludziom prace sam zarobie
        niezle i bede sobe zyl jak cywilizowani ludzie ... po co sie wstydzic kiedy
        mozna sie wziac za robote a pracowitych i dobdze wyszkolonych ludzi wezma
        wszedzie i zaplaca lepiej ... popatrzcie na niemcow tak sie bronia ale wciaz
        bedac informatykiem mozna pojechac dostac legalna prace zarobic wiecej niz
        niemcy ... dlaczego ??? bo nie maja wyksztalconej kadry z doswiadczeniem wiec
        kochanie do pracy i do ksiazek pokazmy swiatu ze umiemy pracowac placac podatki
        a reszta zlych wspomnien o polsce minie sama nie musimy byc narodem
        zlodzieji ... mozemy byc potrzegani jako dobrzy pracownicy dobrzy fachowcy ...
        nie biadolic tylko do roboty!!!!!
        • Gość: jacek Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.telia.com 30.01.04, 19:57
          Szwecja to raj dla informatykow, tutaj za zainstalowanie windows Xp biora 2000
          koron, 1000 za windows i 1000 za instalacje.
          • Gość: cB Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.westln01.mi.comcast.net 30.01.04, 20:24
            a mnie sie zdaje ze ten seeB to powinien przestac pic denaturat to moze
            przejdzie mu ten niustanny szum ktory ma w glowie. A juz na pewno wroci do
            siebie jak sie ocknie siedzac na krawezniku w Stockholmie. Co ja tu k. robie?!
            Bedzie sobie powtarzal z mozliwoscia o walniecie w tenze.
            • Gość: WALKAzBEZROBOCIEM ANADRZEJU LEPPERZE !!! I TY NIE GRZMISZ ?!! IP: 81.18.220.* 31.01.04, 15:45
              A JEDŹŻE TAM DO TEJ SZWECJI ZABLOKOWAĆ DROGI!
          • Gość: bart Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.trlabs.ualberta.ca 31.01.04, 00:16
            No tak, tylko, ze z tych 1000 koron to pewnie 60-70% to podatek. Kumpel kiedys
            musial zaplacic 600 koron slusarzowi za otwarcie zatrzasnietych drzwi, z
            ktorych to 600 koron, slusarz dostal chyba kolo 100 na czysto.
            • Gość: pia Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.ip-pluggen.com 31.01.04, 02:00
              Moze slusarz dostal 100 kr na czysto, ale reszta nie poszla w podatek, tylko
              jesli to byla wlasna firma, to zostalo wlozone w firme, ktora zaplaci mu
              ubezpieczalnie, zwolnienie chorobowe, emeryture...
              • Gość: cs Jaja sobie robicie ??? IP: *.k241.webspeed.dk 31.01.04, 02:43
                Informatyks to byl problem roku 1999.
                Teraz wiekszosc informatykow bierze zasilki.
                W Danii bezrobocie wsrod Informatykow wynosi ok. 11% przy ogolnym 7%.
                A jezeli komus wydaje siem ze na zachodzie nie ma wyksztalconej kadry to bardzo
                sie myli.
                Moze w koncu Polacy otrzasna sie i zrozumieja, ze nie sa zadnym siodmym cudem
                swiata.
                Jezeli ktos tutaj chce ludzi z Polski, to do zbierania truskawek, bo biora
                polowe tego, co miejscowi.
                Jak to mowia Anglicy - "Get real"

• Gość: Hank krecimy bicz na samych siebie. IP: *.univ.ox.ac.uk 31.01.04, 13:44
                czy nikt tego nie widzi, ze swiat czy europa bez wiz dla polakow to tragedia
                dla polski jako kraju? nastapi momentalny drenaz. ktokolwiek majacy troche
                oleju w glowie opusci nasz kraj i pozostanie w nim miller z kwasniewkim i
                niewyksztalcona reszta. wyedukowani za pieniadze podatknikow fachowcy jak
                lekarze, architekci, informatycy ale rowniez akademicy i inni uciekna za
                granice i wiekszosc z nich nie wroci. kazdym razem czytajac o kolejnym
                sukcesie millera w uzyskaniu 'wiz' dla polakow tu czy tam, zastanawiam sie nad
                logika takiego postepowania. w kraju z tak niskim procentem ludzi
                wyksztalconych zabieganie o prawo do ich wyjazdu to chyba male
                nieporozumienie. wiadomo, ze jezykiem obcym wladaja nie ci, nazwijmy
                ich, 'oderwani od pluga' tylko intelektualna elita polski. wyglada na to, ze
                chcemy za wszelka cene tanio zaopatrzyc swiat w kapital spoleczny. krecimy
                bicz na samych siebie.
                • Gość: ww Re: krecimy bicz na samych siebie. IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 31.01.04, 17:35
                  Bardzo wzruszyl mnie twoj post, prawie sie poplakalem

Stary - ty chyba na glowe UPADLES !!!!

> ktokolwiek majacy troche
                  > oleju w glowie opusci nasz kraj i pozostanie w nim miller z kwasniewkim i
                  > niewyksztalcona reszta.

i co w tym zlego ? jesli w polsce zarabiam 400 Euro, a w niemczech czy irlandii
                  zaplaca mi 3000-4000Euro ????

> wyedukowani za pieniadze podatknikow fachowcy jak
                  > lekarze, architekci, informatycy ale rowniez akademicy i inni uciekna za
                  > granice i wiekszosc z nich nie wroci.

dokladnie tak mysle - ale z jedna mala uwaga !!!! nie za podatnikow - tylko za
                  swoje wlasne. Zarabiam jak smiec i 1/2 musialem oddac na szkole. przez 7 lat
                  mojego zycia nie mialem za co sie ubrac by zdobyc wyksztalcenie prawnicze i
                  informatyczne. w tej chwili mam gdzies ten chory kraj. niech rolnicy z millerem
                  i kwachem na czele sie martwia. to nie moj problem ! ten kraj dal mi jedno:
                  upodlił mnie i zeszmacil - i tylez jestem mu winien

> kazdym razem czytajac o kolejnym
                  > sukcesie millera w uzyskaniu 'wiz' dla polakow tu czy tam, zastanawiam sie nad
                  > logika takiego postepowania. w kraju z tak niskim procentem ludzi
                  > wyksztalconych zabieganie o prawo do ich wyjazdu to chyba male
                  > nieporozumienie.

to sobie siedz tutaj za psie pieniadze i nie ujadaj, bo po 7 latach ciezkich
                  studiow (jak wspominalem prawo i informatyka) mam prawo godnie zyc. Moi znajomi
                  po prawie zarabiaja od 400 zl do 1000 max - ja mam jeszcze informatyke wiec
                  1600. Get Real ! chce sie pobrac i miec za co mieszkanie kupic !!!!

> wiadomo, ze jezykiem obcym wladaja nie ci, nazwijmy
                  > ich, 'oderwani od pluga' tylko intelektualna elita polski.

dokladnie - wyjada ci co najbardziej dostali po d*pie od tego kraju - wiec kraj
                  ten maja wlasnie tam

> wyglada na to, ze
                  > chcemy za wszelka cene tanio zaopatrzyc swiat w kapital spoleczny. krecimy
                  > bicz na samych siebie.

sam sobie krec i dorosnij - jesli nie mozesz lub nie chcesz wyjechac to chyba
                  tobie sie w glowie pomerdalo ! 7 lat wyrzeczeń ! 7 lat zdobywania wiedzy ! 7 lat
                  upodlenia (bo nawet na normalne zarcie mnie nie bylo stac jak placilem za studia
                  jedne i drugie) ... a teraz jak moge osiagnac to o co tak bardzo zabiegalem
                  (czyli godne zycie) - to jakis szczyl i baran (taki jak ty) chce mi to odebrac.

Siedz sobie sam w tym gnoju !
                  • Gość: mAbZ Re: krecimy bicz na samych siebie. IP: *.cm-upc.chello.se 04.02.04, 18:12
                    > Stary - ty chyba na glowe UPADLES !!!!

>> ktokolwiek majacy troche
                    >> oleju w glowie opusci nasz kraj i pozostanie w nim miller z kwasniewkim i
                    >> niewyksztalcona reszta.

> i co w tym zlego ? jesli w polsce zarabiam 400 Euro, a w niemczech
                    > czy irlandii zaplaca mi 3000-4000Euro ????

To chyba Ty na głowę upadłeś, jeśli Ci się zdaje, że ktoś Ci tyle zapłaci :-)))
            • Gość: Goran Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.web.thalamus.se 31.01.04, 18:21
              No tak, tylko, ze z tych 1000 koron to pewnie 60-70% to podatek. Kumpel kiedys
              musial zaplacic 600 koron slusarzowi za otwarcie zatrzasnietych drzwi, z
              ktorych to 600 koron, slusarz dostal chyba kolo 100 na czysto.

Pojebany jestes byle co jesz i byle co piszesz
          • Gość: Pia Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.ip-pluggen.com 31.01.04, 01:57
            Ale ilu tych informatykow potrzeba? Ilu stracilo prace przez krach...
        • Gość: mt Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: 217.153.179.* 31.01.04, 03:08
          Jeeeeny dawno nie widziany tzw. normalny głos na forum:)
        • Gość: Jurek Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.nb.aliant.net 31.01.04, 16:48
          TAK !!!! do uczciwej roboty i nauki.Przedewszystkim nauka jezyka angielskiego
          jak ktos ma zamiar pracowac na zachodzie.
        • Gość: Felix Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.gdynia.mm.pl 31.01.04, 18:38
          Możesz się tylko cieszyć ,że masz/na razie /31 lat i dobry zawód w ręce ,ale w
          Polsce wszyscy nie mogą być informatykami.Wyobraż sobie sytuacje/czysto
          abstrakcyjną/,że w ciągu 3-4 lat pojawi się nagle w Polsce 0,5 mln
          informatyków ....to byłaby katastrofa nie tylko dla ciebie ale i dla kolegów z
          branży.
      • Gość: mat Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: 5.3.1R* / *.lrz-muenchen.de 30.01.04, 16:44
        chociażby wszyscy z nas głosowali przeciwko Unii - i tak by się okazało, że 50%
        zostało przekroczone - czy nikt w Polsce nie rozumie jak wielka to była
        manipulacja?
        Słynne wojenne referendum "3 x TAK", to pędrak przy tym przekręcie, jaki miał
        miejsce pamiętnego 2003 roku...
        • Gość: loki Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: 80.50.5.* 31.01.04, 07:40
          dlatego nawolywalem do bojkotu tej farsy
      • Gość: q [...] IP: *.crowley.pl 31.01.04, 11:10
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: skok Uni nas kochają (nt) IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 31.01.04, 12:00
      • gandalv Byliśmy naiwni sądząc, że nasi wodzowie potrafią 31.01.04, 13:20
        wykorzystać szanse, którą stwarza wejście do UE. Krew człowieka zalewa, bo
        wychodzi na to, że oprócz daniny do fanów A. Leppera i J. Kalinowskiego ja
        człowiek z miasta(może nie słychać i nie do końca czuć)nie mamy nic. Gdzie
        praca, gdzie wymiana kulturalna, gdzie obiecanki??? Klasyka wchodząc, do UE
        hołdowaliśmy zasadzie zastaw się a postaw się, tylko, że ichniejsza tradycja
        jest inna. Tam po prostu politycy dbają o interes obywateli!
        A my dziadujemy w USA, przy okazji marnując to, co osiągnęliśmy
        dzięki "Irakowi". Jesteśmy skłóceni z Niemcami i resztą państw UE(o Francji
        nie wspominam, bo to inna para kaloszy). I znów smutno:(
        Pozdrawiam
        Gandalv
        www.twojamagia.republika.pl
        • Gość: acura21@wp.pl Re: Byliśmy naiwni sądząc, że nasi wodzowie potra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 14:04
          No i co frajerzy!.Jak dlugo bedziecie jeszcze glupi??????? Smialiscie sie z
          Leppera,ze oszolom ze do Bialorusi nas chce wprowadzic.Komunista jakis
          socjalizm bedzie budowal drugi w polsce! a teraz ??? na bruk !!!.pracy w
          polsce nie bedzie bo zaklady (te ktore jeszcze zostaly) trzeba bedzie zamknac
          bo norm unijnych nie spelniaja.rolnictwo tez nie wytrzyma ,ale to nic wy
          glosowaliscie za bo bedzie praca na zachodzie.I co teraz zostaliscie z reka w
          nocniku, i co bedzie?
          Moze 3 kilometrowa kolejka po wizy Usa?????
          A moze nam zniosa ,bo nasz ukochany pan "prezydent"nam to zalatwi.
          ale nie zalatwil! to teraz trzeba bedzie gloisowac na platforme
          obywatelska,oni nas uratuja :juz raz nas uratowali,jako AWS :fundusze
          emerytalne nam zalatwili sluzbe zdrowia i szkolnictwo zreformoiwali i
          sprywatyzowali (rozgrabili )tyle zakladow,TEraz nam jednak napewno pomoga bo
          pan Rokita tak mowil.ze teraz juz sie im uda uratowac Polske.I pojdziecie znow
          do urn i znow bedziwcie glosowac ,albo wcale nie pojdziecie mowiac ze wam to
          zwisa.
          Ale mam prosbe - nie miejcie dzieci bo one beda plakac ,ze sa murzynami w
          europie,jesli nie umra smiercia glodowa.
      • Gość: realista Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 31.01.04, 16:47
        Polacy blagam was wescie sie do roboty i liczcie sami na siebie.
        1. Rzad musi zapewnic rynek zbytu polskim towarom, nakladajac wysokie clo na towary zagraniczne. Stworzy to
        NOWE MOIJSCA PRACY.
        2. Rzad musi stworzyc inwestycje (wzorem rzadu USA czy Niemiec w przeszlosci ), aby stworzyc masowe zatrudnienie i wyprowadzic Kraj ze slepego zaulka.
        2. Kraje UE ZACZYNAJA GRAC W OTWARTE KARTY. Jeszcze Polska nie jest w UE A JUZ CORAZ CZESCIEJ PADA "NIE".
      • Gość: jp Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.bbtec.net 31.01.04, 17:06
        Glosowales za Unia bo byles/as tak samo naiwany/a jak wszyscy Polacy. Kto Nas
        chce? Gdzie? Wskarzcie palcem!!! Nawet jak udostepnia nam rynek pracy to
        wyciagnij Polski paszport lub Dow. Os. i koniec. Dostanie prace Wegier, Czech,
        ale nigdy Polak. Z drugiej strony to jestem dumny ze saie wszyscy tak nas
        boja. He, he...trzesa gaciami a tak im zalezalo na poszerzeniu. Jestesmy jak
        zwykle nikim oprocz rynkiem zbytu
    • Gość: seeb Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia rynku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 14:11
      On nie powiedzial nic nowego gdyby ktos znal jezyk szwedzki to by wiedzial co
      tak naprawde sie szykuje - bedziemy normalnymi pracownkamijak szwedzi... co
      jest naturalne a poprzednie doniesienia w tej sprawiwe sa dziwne ze polacy
      beda mieli gorzej niz wczesniej - przeciez placenie podatkow i skladek na
      ubezpieczenia to cos normalnego nie mozna powiedziec ze to zle ze polacy beda
      placili podatki za granica i przestana byc murzynami ...
      • Gość: bart Nic nowego... IP: *.trlabs.ualberta.ca 30.01.04, 18:25
        Ja akurat znam szwedzki doskonale i w dzisiejszym DN jest napisane, ze bedzie
        wymagane zezwolenie na prace. Czyli sytuacja taka sama jak byla do tej pory, ze
        ludzie pracuja za te same pieniadze jak Szwedzi, ale musza co roku odnawiac
        arbetstillstaand. Jedyna roznica, to taka, ze nie trzeba placic 1000SEK za
        pozwolenie.

Fakt pozostaje, ze Polacy i inni beda dyskryminowani w Szwecji.
        • Gość: Ewa Re: Nic nowego... IP: *.swipnet.se 30.01.04, 19:24
          Nie trzeba bylo placic 1000 SEK do tej pory. Poza tym pozwolenie na prace
          bedzie sie uzyskiwalo na takim samym druku jak obywatele Unii (potwierdzone w
          Migrationsverket). Tylko tam tez jest klauzula, ze nie bedzie sie
          wykorzystywalo szwedzkiego systemu opieki (np., emeryci). Moze to po prostu
          rozbuduja i zmienia warunki, ze praca w wymiarze 10 godzin tygodniowo nie daje
          automatycznie dostepu do swiadczen spolecznych. Pozdrawiam Ewa
          • Gość: bart Re: Nic nowego... IP: *.trlabs.ualberta.ca 30.01.04, 21:05
            To prawda ze kraje kandydackie nie placily 1000SEK i do tej pory.

A co do EU to wydawalo mi sie, ze potrzebuja tylko upphaallstillstaand po 3
            miesiacach bez koniecznosci zezwolenia na prace. To jak to bedzie teraz
            wygladac w praktyce dla Polakow ?

Haelsningar, bart
            • Gość: Pia Re: Nic nowego... IP: *.ip-pluggen.com 31.01.04, 02:13
              Czlonek Unii ma prawo przebywac i szukac pracy przez 3 miesiace z pomoca
              Arbetsförmedling (tylko pomoc, zadnych pieniedzy). Co dalej, nie pytalam sie..
            • Gość: Litwin Dzięki IP: 82.135.130.* 31.01.04, 11:33
              Dziękuje Bartku za twoje wypowiedzi, dawno już nie czytałem sensownych dyskusji
              z których mozna czegoś się dowiedzieć. Znudziły mi się już wypowiedzi różnych
              buraków, i ich szczekanie na wszystkich dookoła. Widze jednak, że jest garstka
              normalnych, którzy nie boją się i nie swego żałują dzieląc się swoim
              doświadczeniem. Napewno z nich skorzystam.
          • Gość: al Re: Nic nowego, ciekawe gdzie zostana skladki soc. IP: *.broker.com.pl 30.01.04, 22:27
            socjalne
            czy polski pracownik bedzie doplacal do szwedzkiego
            emeryta a prl-owska babcia emerytka do emerytury
            polaka pracujacego w szwecji ?
            • Gość: Pia Re: Nic nowego, ciekawe gdzie zostana skladki soc IP: *.ip-pluggen.com 31.01.04, 02:20
              Tak jest w tej chwili. Podatek placi sie w kraju, w ktorym sie pracuje.
              Jesli Dunczyk mieszka w Szwecji (bardzo czesty przypadek po zbudowaniu
              Öresundsbro), a pracuje w Danii, to w DANII PLACI PODATKI, a w Szwecji
              korzysta ze wszystkich swiadczen socjalnych na koszt szwedzkiego podatnika!!!
              Dlaczego ma to nie dotyczyc Polakow? Jak rownosc to rownosc!
        • Gość: Pia Re: Nic nowego... IP: *.ip-pluggen.com 31.01.04, 02:08
          Masz czesciowo racje. Polacy beda dostawali pozwolenie na prace i pracowali na
          tych samych zasadach jak Szwedzi, z tymi samymi przywilejami co Szwedzi.
          Wiec "Murzynami" nie beda, skad takie przypuszczenie?
          Juz w tej chwili pracuje w Szwecji wielu polskich lekarzy, a ich pensja
          miesieczna w przychodni 50 000 kr po kilku latach pracy to chyba nie tak zle?
        • Gość: Robert NIE ROZUMIEM IP: *.131-200-80.adsl.skynet.be 31.01.04, 02:47
          Nie rozumiem dlaczego tak bardzo zależy Polakom na pracy w obcych krajach ?
          Dlaczego nie chcecie po prostu pracować w swoim kraju ? Zajmijcie się swoim
          ogródkiem i przestańcie ciągle marzyć o łatwym raju.
          • Gość: TM Re: NIE ROZUMIEM IP: *.acn.waw.pl 31.01.04, 13:20
            Ja również nie rozumiem, ale jestem w Polsce i staram się coś robić.
            Zastanawiam się natomiast dlaczego ludzie tacy jak ty zadają głupie pytania.
            Czego nie rozumiesz? Mieszkasz i pracujesz w Polsce, czy może wyjechałeś i
            teraz zaczynasz się zastanawiać?
            • Gość: Robert Re: NIE ROZUMIEM IP: *.131-200-80.adsl.skynet.be 31.01.04, 23:57
              Nie rozumiem dlaczego Polakom tak bardzo zależy na pracy za granicą. Być może
              że pytanie jest głupie ale jak do tej pory nie widziałem nigdzie mądrej
              odpowiedzi. Może Ty mi ją dasz ?
    • Gość: Zez Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia rynku... IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 14:15
      Prysla nadzieja na " Saxy "! Anglia z Irlandia pojda tym samym sladem , a
      nadzieja matka glupich !
      • Gość: McMac A może Polska też zmieni zdanie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.04, 21:18
        Pora aby Polska też zmieniła swoje zdanie na temat niektórych zobowiązań wobec
        EU. Nie musimy sie tego trzymać jeżeli inni zmieniają zdanie.
        • Gość: cs Czego sie nie musimy trzymac ? IP: *.k241.webspeed.dk 31.01.04, 02:46
          Jak na razie, to i tak niczego sie nie trzymamy.
    • Gość: jarek-nudziasz Podziekuj islamistom, ktorzy w doskonaly sposob IP: *.fastres.net 30.01.04, 14:16
      wykorzystali Szwedzki System Socjalny , nie mowiac juz o Dunskim, jesli sie nie
      myle tylko 13 %( osob zdolnych do pracy) z nich pracuje...jak zwykle placi, ten
      co nie ma winy.
    • Gość: gorf jaka tam niespodzianka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 14:18
      osobiście wierzę w mądrość szwedzkiego rządu i w to ze nie wylej dziecka z
      kąpielą. Jeżeli tylko zostaną wprowadzone ograniczenia takie jak w Danii, to
      nic się nie dzieje. Nie wybieram się akurat do szwecji, ale nawet jeśli, to nie
      potrzbne mi są osłony socjalne w trakcie szukania pracy, a co do zarobków...
      hmm... w Wielkiej Brytanii pracowałem za takie same pieniądze jak Anglicy i i
      tak uważam że jestem dla nich konkurencyjny, pomimo tego że nie tańszy.
    • Gość: Kazik Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: 212.16.228.* 30.01.04, 15:37
      A co myslicie?
      Na dupie w Polsce siedziec i patriotycznie
      odbudowywac.
      Nie walesac sie po obczyznie.

Kazik
      • Gość: Zez Re: Masz racje Kazik ! IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 15:49
        Przez nasze "wyjazdy i rozjazdy " z kraju , zmniejszy sie stan ludnosci i
        bedzie tak jak w Szwecji - okolo 9.000.000 , zostana emeryci i dzieci . Ile
        wtedy glosow dostaniemy w UE ?
      • Gość: lenolf Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 18:19
        Kaziu ty masz racje ale probujesz mowic z koniem,a kon niemowa.Jak czytam
        wypowiedzi ludzi,ktorzy mysleli,ze po wejsciu do UE granice nam sie otworza
        i te 18%bezrobocia(oficjalnie)uda sie zlikwidowac przy pomocy bezwizowego
        wjazdu do USA i roboty na saksach to mnie krew zalewa. I jeszcze to narzekanie,
        ze ten cholerny zachod nas nie chce.Oni sobie wychwytaja tych,ktorzy cos
        potrafia i moga przyniesc korzysc,a reszta bandy powinna swoje zadania domowe
        na wlasnym polu odrabiac.Nie moge zrozumiec tych,ktorzy przeciwko Europie
        protestuja ale we wlasnym kraju przyczynili sie do tego,ze rzad jest taki,a nie
        inny.Znowu na obiecankach sie przejechalismy??????
    • Gość: Antyk [...] IP: 62.119.24.* 30.01.04, 15:53
      • Gość: zyczliwy To wracaj biedaku do kraju na Kuroniowke IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.04, 16:18
      • Gość: jacol Re: Mieszkam w Szwecji 20 lat... IP: *.gilmore.ca 30.01.04, 18:29
        Gość portalu: Antyk napisał(a):

> Mieszkam juz prawie 20 lat....
        >Polacy to Europejczycy nie zadne tam chamy jak arabusy ,
        > murzyni , szwedzkie leniuchy i psychopaty.

Antyk
        chyle czola przed twoja EUROPEJSKOSCIA!!
        • Gość: bart Szwecja jest biedna! IP: *.trlabs.ualberta.ca 30.01.04, 18:38
          Faktem jest, ze Antyk wykazal sie poziomem rynsztoka, ale mial sporo racji.

Po pierwsze, bezrobocie w Szwecji jest bardzo wysokie (okolo 10% a dla
          mlodziezy jeszcze wyzsze) i nie bedzie spadac tak szybko.

Po drugie, socjal pada na pysk, coraz gorzej dzieje sie w sluzbie zdrowia i
          szkolnictwie. Nawet Kanada, gdzie opieka zdrowotna jest taka sobie jest 10x
          razy lepsza od szwedzkiej.

Po trzecie, kraj jest potwornie drogi przez opodatkowanie. Efektem jest to, ze
          szwedzka klasa srednia jest najbiedniejsza w obszarze krajow rozwinietych
          (artykul z DN, bodajze 22 grudnia zeszlego roku).

Po czwarte, jest faktem, ze imigranci w Szwecji sa problemem. Wynika to z
          jednej strony z rasizmu Szwedow, a z drugiej z importowania "odpadow", ktore
          sie nie dostaly do USA, Kanady czy GB. Jako przyklad dam fakt, ze normalnie 5
          lat w Szwecji pozwala dostac zielona karte, ale NIE gdy spedzilo sie te lata
          studiujac czy robiac doktorat.

Reasumujac, przypuszczam, ze Szwecja za 20-30 lat bedzie znow jednym z
          biedniejszych krajow w Europie - ja sie stamtad wyrwalem i nie zamierzam juz
          wracac.
          • eddy46 Re: Szwecja jest biedna! 30.01.04, 20:32
            Juz samo to ze mowisz o zielonej karcie widac co ty wiesz o Szwecji!Jestem
            Szwedem i to co wiem po 5 latach mozna uzyskac obywatelstwo!Co do bidoty to
            Szwedzka gospodarka jest jedna z najbardziej kwitnacych!Krysys kory tera
            Niemcy przezywaja Szwecja przezyla w latach 90!!Wydatki panstwa maja bariere
            ktorej nie mozna przekroczyc.A do tych co narzekaja!Nikt was tu nie prosi!
            Z drugiej stony nie wydaje sie dziwne ze te Szwedzkie lenie maja tak dobrze a
            ci pracowici Polacy tak zle?Ja ze swojej strony znam Polakow w Szwecji ktorzy
            jak tylko moga wykorzystuja system !!!Pozdrowienia od biednego Szweda do
            Bogatych Polakow
            • Gość: bart Re: Szwecja jest biedna! IP: *.trlabs.ualberta.ca 30.01.04, 21:00
              Moj drogi eddie - wydaje mi sie, ze wiem wiecej o Szwecji niz ty, przyjacielu.
              Mieszkalem w tym "raju" ponad 5 lat, mam szwedzki dyplom i szwedzka sambo,
              ktora sama miala dosyc Moder Svea. Zielona karta jest skrotem myslowym na
              permanent uppehallstillstaand (chyba latwiej napisac, nie ?), ktora dostaje sie
              po 5 latach pobytu (sprawdz sobie migrationsverket). Obywatelstwo dostaje sie
              po 5 latach jak sie juz mialo pu.

Jesli piszesz, ze szwedzka gospodarka jest jedna z bardziej kwitnacych, to
              chyba jestes szalencem, albo czerpiesz wiadomosci o swiecie z Aftonbladet.
              Widac ta "kwitnaca" gospodarke po masowych zwolnieniach - Ericsson, SAS,
              ostatnio nawet Posten i bezrobociu wsrod mlodziezy.

Powtorze jeszcze raz - Dagens Nyheter wyraznie pokazalo, ze szwedzka klasa
              srednia jest najbiedniejsza poslugujac sie badaniami statystycznymi kont
              bankowych, disponsibel inkomst itd. Jezeli tego nie potrafisz pojac, to
              widocznie do klasy sredniej nie nalezysz.

Ha de' sa braa i ditt socialistiskt paradis!
              • Gość: Svensson Re: Szwecja jest biedna! IP: 152.75.141.* 30.01.04, 22:11
                Ho, ho, ho. 5 lat w Szwecji i do tego jeszcze szwedzka narzeczona. To
                rzeczywiscie poznałeś doglebnie problematyke tego kraju. Rzec mozna że jesteś
                ekspertem i dzięki temu udało ci się wyrwać z tego socjalizmu. Mam tylko cichą
                nadzieję, że nie wyjechałeś do USA, bo tu jest prawdziwie dziki kapitalizm-
                jeden dzień chorobowego na miesiąc, dwa tygodnie urlopu macierzyńskiego,
                minimalna stawka za godzinę 6 dolarów (spróbuj za to wyżyć), zasiłek dla
                bezrobotnych w formie szczątkowej, piekielnie drogie ubezpieczenia zdrowotne,
                chyba że masz grupowe, zawrotne ceny prywatnych szkół i beznadziejne szkoły
                publiczne,nachalna reklama ,która włazi ci do środka wszelkimi otworami twojego
                ciała, ogólnie panujące przekonanie , że rola kobiety sprowadza się do
                gotowania i dawania d-.......plus cała masa innych rzeczy. Jeśli jesteś
                piękny , młody i bogaty (niekoniecznie inteligentny) Ameryka stoi dla ciebie
                otworem. Ale jeśliś biedny, szpetny, stary i w dodatku głupi to rady sobie
                tutaj nie dasz. Mimo wszystko ten cholerny szwedzki socjalizm jest ciutkę
                lepszy.
                • Gość: bart Re: Szwecja jest biedna! IP: *.trlabs.ualberta.ca 30.01.04, 23:27
                  Drogi Svenssonie, rzuc okiem na moj adres internetowy. Mam wrazenie, ze
                  wiekszosci ludzi tutaj piszacych wszystko sie kojarzy z d..a (czyli USA) i
                  reaguja histerycznie na kazda krytyke eu zza oceanu.

A co do problematyki szwedzkiej, to 5 lat wystarczy, zeby sie zorientowac w
                  stanie i jakosci gospodarki, chyba nie zaprzeczysz ?
              • Gość: R Re: Szwecja jest biedna! IP: *.telia.com 30.01.04, 22:34
                Chyba i ditt socialistiska paradis !
              • Gość: Viking Re: Szwecja jest biedniejsza niz kiedys IP: *.telia.com 30.01.04, 22:42
                Jesli juz, to: "Ha de' sa braa i ditt socialistiska paradis!" Nie-Szwedzi
                zawsze maja z tym problemy...
                A co do artykulu w DN: Handelsutredningsinstitut (HUI), ktory przeanalizowal
                dane statystyczne stwierdza doslownie: "Det är svårt att tänka sig en fattigare
                medelklass än den svenska..." co oznacza, ze trudno sobie wyobrazic biedniejsza
                klase srednia niz szwedzka. Ale oprocz paru porownan z USA (äpple med päron...)
                nie widac, jak wyglada sytuacja w innych krajach. A ja bym wolal widziec wiecej
                cyfr i tabeli porownawczych. Ze strony HUI mozna sie dowiedziec, ze zdolnosc
                nabywcza klasy sredniej w Szwecji jest ponizej sredniej w Europie (Zachodniej)
                co juz ma inna wage, niz stwierdzenie DN.
                Sytuacja w Szwecji nie jest najlepsza, sa zwolnienia, to prawda, ale z drugiej
                strony budzet panstwa jest w miare stabilny (porownujac z Francja, Niemcami czy
                teraz nawet z Holandia). Prawda jak zwykle lezy gdzies posrodku, co nie
                przeszkadza temu, ze jednym jest lepiej w Szwecji a innym w USA.
                • Gość: bart Glupi blad :( ale swoje twierdze... IP: *.trlabs.ualberta.ca 30.01.04, 23:37
                  Jesli juz to "ha de' saa bra i ditt socialistiska paradis", z jednej strony
                  problemy z czcionka, a z drugiej rzeczywiscie chrzania mi sie koncowki
                  rodzajnikow :(

Ok, dlaczego i Ty piszesz o USA ? Ani slowem o USA nie wspomnialem, zreszta
                  nawet tam nie mieszkam (Kanada!). Jesli chcesz porownan z krajami o podobnej
                  strukturze spolecznej rzuc prosze okiem na Danie i ich poziom zycia. Powiem
                  tak, z 3 krajow gdzie mieszkalem przez dluzszy okres (SE, US i CA) najbardziej
                  odpowiada mi Kanada, ktora laczy najlepsze cechy USA i Europy. Zreszta moj
                  oryginalny post mial na celu opis sypiacego sie vaelfaerd state, w ktorym nie
                  dzieje sie za dobrze - wielu Polakom zdaje sie wciaz, ze jest tam jak w latach
                  70-ych.

Haelsningar
                  • eddy46 Re: Glupi blad :( ale swoje twierdze... 31.01.04, 01:04
                    No cuz.Kanada wedlug Usa to tez socjalistiska paradiset!W Vancouver mieszka
                    Brat Mojej Zony(siwy_oko@dccnet.com)on mazy o Europie!!!Co do Dani.W Szwecji
                    mieszka Duzo wiecej dunczykow niz Szwedow w Dani to cos mowi.Pozdrowienia
                    • Gość: bart Poprosze o statystyke IP: *.trlabs.ualberta.ca 31.01.04, 01:18
                      To co sobie USA mysli o Kanadzie to malo mnie interesuje. W USA okolo 7%
                      mieszkancow ma paszport, nieco wiecej pewnie pojechalo do Kanady, ale i tak
                      przecietny zjadacz hamburgerow nie ma pojecia o innych krajach.

Jezeli twoj szwagier mieszka w Vancouver i mu sie tam nie podoba, to chyba cos
                      jest z nim nie tak (z wyjatkiem pogody, ktora jest tam jak w Goeteborgu).

A po trzecie, pokaz mi moze statystyki ilu Dunczykow mieszka w Szwecji, a ilu
                      Szwedow w Danii. Aha, i jeszcze moze ich przedzial wiekowy bo dunska emerytura
                      starczy na wiecej w Szwecji.
                      • eddy46 Re: Poprosze o statystyke 31.01.04, 01:42
                        Szybsze (dwukrotnie) niż w pozostałych krajach unijnych tempo wzrostu
                        gospodarczego, wzrost dochodów realnych, zmniejszenie bezrobocia do poziomu,
                        na którym zaczyna brakować siły roboczej, zrównoważenie bilansów
                        państwowych... Pewnie dlatego szwedzka socjaldemokracja nie poszła w ślady
                        siostrzanych partii europejskich i nie oddała władzy prawicy. A 53-letniemu
                        premierowi Göranowi Perssonowi udało się dość znacznie zwiększyć liczbę
                        mandatów, co rzadko zdarza się partiom rządzącym.

Mimo pojawiających się od lat opinii o upadku szwedzkiego państwa
                        opiekuńczego, gnębiącego obywateli najwyższymi w Europie podatkami, pacjent ma
                        się całkiem nieźle i pogłoski o jego śmierci, jak w przypadku Marka Twaina,
                        wydają się nieco przesadzone. Szwecję po dawnemu uważa się za kraj modelowy, w
                        którym jakość życia, według ostatnich ocen ONZ, należy do najwyższych na
                        świecie. Jakość życia politycznego też nie ma sobie równych; w najnowszym
                        rankingu antykorupcyjnym Transparency International Szwecja znów znalazła się
                        w czołówce. Pełna jawność życia publicznego (politycznego) umożliwia
                        obywatelom dostęp do wszystkich (prawie) dokumentów urzędowych. Demokracja
                        sprowadzona została na najniższy poziom; gmina jest państwem w państwie, w
                        którym rządzą nie urzędnicy, lecz wybieralni politycy i jeśli przestrzegają
                        prawa, to nikt z góry im nie podskoczy. W dodatku to oni ustalają wysokość
                        podatków płaconych przez obywateli od dochodów i sami decydują o ich
                        wydatkowaniu.Bez komentarza!!!To Polski artykul
                        • Gość: Kristina Re: Poprosze o statystyke IP: *.ip-pluggen.com 31.01.04, 02:58
                          Dziekuje, edy46, za Twoja wypowiedz w imieniu zamieszkalych w Szwecji Polakow.
                          Wielu z nas jest zmeczonych ludzmi typu Bert, ktorzy zyli tu na garnuszku
                          panstwa, a kiedy panstwo nie pozwolilo im tu zostac, to zamieszczaja niezgodne
                          z prawda wiadomosci, szkalujace Szwecje.
                        • Gość: bart To jest twoja statystyka? IP: *.trlabs.ualberta.ca 31.01.04, 21:08
                          Wzrost dochodow realnych ? Brak sily roboczej !!!!!!!!!? Na jakiej ty planecie
                          zyjesz eddy, bo chyba o realiach szwedzkich nie masz pojecia ? LICZBY ! LICZBY,
                          a nie propaganda sukcesu !

A tak a propos indeksu HDI, na ktorym Szwecja byla chyba 3:a. Roznice miedzy
                          pierwszym a 10 miejscem byly rzedu 0.5%. Podatki w Szwecji do ponad 52% GNP, a
                          w CA czy USA 30%. Oznacza to, ze Szwedzi placa prawie 2x tyle za 0.5% wyzsza
                          stope zyciowa. Pojmujesz ta subtelna roznice ?

Ok, nie chce mi sie juz z toba gadac, bo widze, ze mowie ze sciana. Albo
                          zaczniesz dyskutowac merytorycznie, albo idz dalej zarabiac na panstwo - masz
                          czas gdzies do sierpnia, potem bedziesz zarabial na siebie, ignorancie.
                      • Gość: Ericksson Re: Poprosze o statystyke IP: *.ip-pluggen.com 31.01.04, 02:44
                        A czy nie wystarczy Ci stwierdzenie, ze bardzo wielu Dunczykow mieszka w
                        Szwecji??? Jak potrzebujesz potwierdzenia to znajdz na wyszukiwarce, chyba
                        potrafisz? Wiem ze Dunczycy sa druga grupa narodowosciowa po Finczykach.
                        Polacy z iloscia 20 000 ludzi sa gdzies w pierwszej dziesiatce. Wystarczy?
                        Byc moze czesc z tych Dunczykow jest juz na emeryturze, ale WYPRACOWANEJ w
                        Szwecji.
                        • Gość: bart Re: Poprosze o statystyke IP: *.ed.shawcable.net 31.01.04, 06:56
                          Nie nie wystarczy bo zobacz na jaki post odpowiadalem. W latach 70-tych
                          Dania byla biedniejsza niz Szwecja. Teraz przecietna rodzina dunska ma
                          kilkanascie tysiecy koron wiecej miesiecznie, mozesz sobie sprawdzic, chyba
                          potrafisz ?
                    • Gość: cs [...] IP: *.k241.webspeed.dk 31.01.04, 02:54
                  • Gość: Lördag Re: Glupi blad :( ale swoje twierdze... IP: *.015-61-6e6b7010.cust.bredbandsbolaget.se 31.01.04, 08:58
                    Tobie sie czlowieku chrzania koncowki... ale obwodow mozgowych.
                    Oszczedz nam tej twojej zalosnej szwedczyzny. Szwecja to jest naprawde kraj w
                    ktorym zyje sie spokojnie i dostatnio i wcale nam sie to nie zdaje.
                    Zadedykowac chcialbym tobie, wedrujacemu poszukiwaczowi raju na ziemi ("z 3
                    krajow gdzie mieszkalem" - oj niedobrze z toba, niedobrze, zapomniales o
                    jednym waznym, istotnym dla nas tu na tym forum kraju) stare polskie
                    powiedzenie: "wszedzie dobrze tam gdzie nas nie ma".

Gość portalu: bart napisał(a):

> Jesli juz to "ha de' saa bra i ditt socialistiska paradis", z jednej strony
                    > problemy z czcionka, a z drugiej rzeczywiscie chrzania mi sie koncowki
                    > rodzajnikow :(
                    >
                    > Ok, dlaczego i Ty piszesz o USA ? Ani slowem o USA nie wspomnialem, zreszta
                    > nawet tam nie mieszkam (Kanada!). Jesli chcesz porownan z krajami o podobnej
                    > strukturze spolecznej rzuc prosze okiem na Danie i ich poziom zycia. Powiem
                    > tak, z 3 krajow gdzie mieszkalem przez dluzszy okres (SE, US i CA)
                    najbardziej
                    > odpowiada mi Kanada, ktora laczy najlepsze cechy USA i Europy. Zreszta moj
                    > oryginalny post mial na celu opis sypiacego sie vaelfaerd state, w ktorym
                    nie
                    > dzieje sie za dobrze - wielu Polakom zdaje sie wciaz, ze jest tam jak w
                    latach
                    > 70-ych.
                    >
                    > Haelsningar
                    • Gość: bart Konkrety, towarzyszu Loerdag... IP: *.ed.shawcable.net 31.01.04, 19:58
                      Masz jakies konkretne wskazania gdzie mi sie chrzania obwody mozgowe? Bo jak
                      nie masz uwag merytorycznych to twoja opinie mozna potluc o kant d..y, podobnie
                      jak paru innych prymitywow na tym forum.

Zyj sobie biedactwo dalej w twojej spokojnej, "dostatniej" Szwecji i pozwol
                      ludziom aktywnym szukac "raju na ziemi". Toba z pewnoscia zaopiekuja sie sosse-
                      towarzysze.

Haelsningar fraan Kanada
              • eddy46 Re: Szwecja jest biedna! 30.01.04, 23:08
                Moj drogi Bart.Jakos tobie sie chcialo do tego socjalistycznego paradisu!!
                Co u ciebie widze.To co u wielu polakow po pieciu latach!Plucie na kraj ktory
                was przyjal i pokazywanie wyzszosci.Co do sredniej klasy to w Szwecji wszyscy
                do niej naleza!Co do permanent uppehållstillstand(inte permanent
                uppehallstillstaand )to
                dostaje sie od razu z chwila dostania pozwolenia!Obywatelstwo po 5 (jezeli sie
                jest w Szwedzkim Malzenstwie mozna dostac po dwoch)
                Co do gospodarki.Zwalnia sie wszedzie !Ale trzeba tez zajac sie tymi
                zwalnianymi!!! To sie dzieje w tym Socjalistycznym Paradisie.Jak widac
                Solidarnosc to macie tylko na flagach!Nie tak dawno ogladalem program na
                Niemieckiej ZDF gdzie o dziwo Pytano sie Szwedzkiego ministra jak wy chodzic z
                kryzysu.Dlaczego nie pytano sie Polskiego.Bogactwo kraju okresla sie czy
                wszyscy maja dobrze!Dla ciebie to nie ma znaczenia byle srednia klasa miala
                dobrze.Z tego co ja rozumiem nie znasz tez Szwedzkich przepisow imigracyjnych
                wiec musiales byc na czarno albo szukales azylu i ciebie wyrzucono.
                Co do dyplomu Szwedzkiego.Kiedy bys go zdobyl jezeli w Szwecji byles 5 lat.A
                jezeli nawet zdobyles go jakim cudem to tylko dlatego ze to jest mozliwe w
                Socjalistycznym paradisie Szwecji
                • Gość: bart Re: Szwecja jest biedna! IP: *.trlabs.ualberta.ca 30.01.04, 23:57
                  Moj Drogi Eddy,

Owszem, chcialo mi sie gdyz zawsze lubilem i lubie klimaty nordyckie, plus
                  ludzi plus jezyk. Nie ma to nic do tego, ze po blizszym poznaniu nie znosze ich
                  systemu socjalnego - tak to trudno pojac ?

Wszyscy naleza do klasy sredniej! Ty chyba rzeczywiscie jestes szalencem albo
                  wierzysz bezkrytycznie propagandzie (s). Tak jak mieszkancy Rinkeby, Angered,
                  Pajala i Bengtsfors m.m.

Uppehaallstillstaand, ok zadowolony ? Nie mam tu a z koleczkiem, wiec mi sie
                  myli. Poza tym nie dostaje sie go od razu, dostaje sie je na rok zatrudnienia,
                  chyba, ze znowu cos zmienili.

Ja akurat nie porownuje Polski ze Szwecja tylko Szwecje z krajami rozwinietymi,
                  ponial ?

Poza tym, moj "Szwedzki" przyjacielu:
                  Po pierwsze po polsku pisze sie przymiotniki z malej litery.
                  Po drugie, w czasie mojego pobytu w Szwecji napisalem doktorat (rozumiem, ze
                  dla ciebie zakonczenie jakichkolwiek studiow w 5 lat jest wyczynem na klase
                  swiatowa) z dziedziny teorii komunikacji.
                  Po trzecie, sile gospodarki poznaje sie po KREOWANIU miejsc pracy, nie po tym
                  co robi sie z bezrobotnymi i o tym byl moj post.

Jesli odczytuje wlasciwie to urodziles sie w 46 i wyrastales w klimacie
                  realnego socjalizmu. Rozumiem wiec, ze dla tak zindoktrynowanego osobnika,
                  Szwecja jest ziszczeniem marzen socjaldemokratycznych. Nie zmienia to jednak
                  faktu, ze jest to kraj biedniejacy z coraz bardziej rysujacymi sie peknieciami
                  welfare. Jesli nic sie nie zmieni, to bedzie to znow jeden z biedniejszych
                  krajow Europy i nic twoje oensketaenkande tutaj nie zmieni.
          • Gość: Vip Re: Szwecja jest biedna! IP: *.qc.sympatico.ca 31.01.04, 00:56
            Jesli chodzi o Kanade, to z przyjemnoscia sluze informacjami na temat opieki
            zdrowotnej. Zycze Polsce chociaz jednej setnej tego poziomu opieki zdrowotnej,
            ktory jest w Kanadzie. Wlasnie tu mieszkam i z przerazeniem uslyszalem
            najnowsze wiadomosci , ze obecnie bezrobocie w Polsce wynosi juz 20%.
            • Gość: bart Czesc Vip! IP: *.trlabs.ualberta.ca 31.01.04, 01:07
              Wiem, ze roznica miedzy Kanada a Polska jest ogromna. Faktem jednak jest, ze
              kanadyjska sluzba zdrowia nie jest idealna, chyba przyznasz. Narzeczona na
              wizyte u specjalisty musi czekac do maja (i nie jest to jakis wyjatkowy
              specjalista).

ALE! W porownaniu do Szwecji, o co mi chodzilo, Kanada wygrywa o wiele
              dlugosci. Tuz przed moim wyjazdem ze Szwecji, GP pisalo o facecie ze ZLAMANYM
              OBOJCZYKIEM, ktory mial czekac w kolejce 5 lat. Ludzie z glaukoma czekaja na
              zabiegi po 2-3 lata. Byly przypadki, ze rodzace kobiety w Sztokholmie wysylano
              smiglowcem do Helsinek bo nie bylo miejsca w szpitalu. Osobiscie spedzilem w
              sumie dobe czekajac na ER na opatrunek zlamanego palca.

Aha i do tego wszystkiego, wizyta u lekarza w Szwecji kosztuje 200 kr czyli
              jakies 35CAD, przy obciazeniu podatkowym siegajacym ponad 50%. Dla mnie bomba!

Pozdrowienia z Edmonton,

bart

• Gość: svensonka Re: Szwecja jest biedna! IP: *.ip-pluggen.com 31.01.04, 02:29
            To juz teraz rozumiem, Bart, dlaczego tak zle piszesz o Szwecji.
            NIE POZWOLILI CI TU ZOSTAC, biedaku, niedobrzy "rasisci". Ale gdyby Ci dali
            zostac, to bylaby inna para kaloszy... Piszesz wyraznie, ze po pieciu latach
            na uczelni wyrzucaja ze Szwecji...niesprawiedliwosc...
          • Gość: Pia Re: Szwecja jest biedna! IP: *.ip-pluggen.com 31.01.04, 02:32
            Bert, nie "wyrwales sie" ze Szwecji, tylko zostales wydalony, stad ta
            nienawisc... nie gryzie sie reki, ktora przez 5 lat Ci dawala chleb!
            • Gość: bart SVENSONKA,PIA,EDDY,KRISTINA I INNI ANALFABECI IP: *.ed.shawcable.net 31.01.04, 07:16
              Moi drodzy,

Po pierwsze to moj nick to BART od bartosz, chyba nie tak trudno to pojac.

Dalej to musze stwierdzic, ze jestescie typowymi przykladami polskich
              analfabetow funkcjonalnych, co to owszem przeczytaja tekst, ale juz go nie
              zrozumieja. Moj pierwszy post opisuje wylacznie sprawy GOSPODARKI szwedzkiej i
              prosze mi wskazac jakikolwiek blad w mojej opinii o bezrobociu, drozyznie,
              podatkach i slabnacej sluzbie zdrowia.

Wiec wyloze wam jak krowom na pastwisku, BARDZO LUBIE SZWECJE, LUDZI TAM
              MIESZKAJCYCH, ICH JEZYK I KULTURE. NIENAWIDZE SYSTEMU SOCJALNEGO I ZAPYZIALYCH
              PARTII POLITYCZNYCH, KTORE WPEDZAJA TEN PIEKNY KRAJ W CORAZ WIEKSZE KLOPOTY.
              GDYZ GOSPODARKA SZWEDZKA NIE POTRAFI TWORZYC NOWYCH MIEJSC PRACY.

A teraz odpowiem na posting Pii. Moj doktorat byl cytowany w Forskning och
              Framsteg oraz Telekom Idag. Pracowalem w 6 roznych krajach, w tym w w USA w
              Laboratorium Napedu Odrzutowego NASA (tych od Spirit i Opportunity). Mowie
              plynnie po szwedzku i 3 innych jezykach. Po pieciu latach w Szwecji, (ktora
              wylozyla na mnie ponad 3mln koron) okazuje sie, ze nie przysluguje mi prawo
              stalego pobytu ktory byle koles z Middle East dostaje na piekne oczy.
              Jezeli nie widzisz glupoty takiego postepowania, to jestes slepa.

Powiem szczerze, ze nie chcialem juz wyjezdzac ze Szwecji - mam 30 lat, czas
              mi sie ustatkowac, rodzina mojej narzeczonej mieszka w Smaaland, a moja w
              Polsce, mam w Goteborgu mnostwo przyjaciol. Cholere w bok z pieniedzmi. Ale
              sytuacja byla taka, ze dostac "pu" moglbym tylko powolujac sie na moja sambo,
              co oznaczaloby, ze jakas sossehora przesluchiwala by nas o detalach zwiazku.
              Przypuszczam, ze wy panienki zalapalyscie sie do Szwecji na tzw. d..e i jest
              to wasza sprawa i waszego poczucia honoru. Ja jednak mialem juz oferty pracy z
              USA i Kanady za podwojna pensje plus zielona karta niemal od reki w Kanadzie
              (3 lata na obywatelstwo).

Masz racje, jestem zgorzknialy i wk...wiony na system polityczny Szwecji,
              ktory zmusil mnie do wyjazdu. Jednoczesnie widze, ze przez ten uklad moje
              zycie i zycie mojej dziewczyny ulozylo sie duzo lepiej niz myslelismy (dostala
              prace w ciagu miesiaca od przyjazdu tutaj, podczas gdy jej kolezanki klepia
              biede na bezrobociu). Wiec jednak "wyrwalem" sie choc mimowolnie.

MVH

• Gość: calgary MBA jeżeli to prawda.. do barta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 11:39
                to co napisaleś, no jestem mocno zaskoczony..te przepisy imigracyjne mają tam
                chyba do szczętu popieprzone..
                ale tak a propos : w jednym posuwasz się za daleko - nizsze tempo rozwoju
                gospodarki szwedzkiej od amerykańskiej czy kanadyjskiej nie oznacza,że Szwecja
                jest biedna - nawet jak na standarty zza oceanu. I z tego doskonale zdajesz
                sobie sprawę - mam nadzieję przynajmniej ..
                I druga uwaga merytoryczna. Ocena siły gospodarki nie sprowadza się do jej
                zdolności do kreowania miejsc pracy,jak napisałeś, podobnie jak nie sprowadza
                się do tempa wzrostu PKB czy tym podobnym wskaźników. Coraz częściej ocenia się
                za to gospodarkę pod katem jej zdolności do zapewnienia trwalego wzrostu
                dobrobytu spoleczeństwa - nie jest to koncepcja welfare state, to się przeżyło
                i nie chodzi o to, aby panstwo do kogos dokladało - choć niekiedy musi. Istotą
                pomyslu jest tu jednak dopasowanie optymalnego wzrostu gospodarczego do
                wyjsciowej sytuacji ekonomicznej ( available resources etc )i demograficznej
                danego kraju. Dlatego Skandynawowie poszli np. w telekomunikację i inne
                dziedziny wymagajace nakładow na edukację i badania ( farmacja / genetech
                itp ). W takiej np. Szwajcarii też nie przybywa w szaleńczym tempie miejsc
                pracy. Ale PKB na mieszkańca rośnie i tu i tu. W Kanadzie np trzeba wciąż
                rozwijać infrastrukturę podstawową - drogi , lotniska itd . w takiej np Danii -
                takie miejsca pracy są potrzebne w o wiele mniejszym stopniu ( nawet licząc na
                głowę mieszkańca ). Porownywanie gospodarek USA i Kanady ze Skandynawią ma taki
                sens jak porównywanie gospodarki np. USA i Chin. Wspólne mianowniki gdzieś się
                znajdą , ale to są 2 różne światy. 1 miejsce pracy stworzone w Ericssonie może
                dać większe dochody niż 5 miejsc pracy np. w sektorze usług bankowych w
                Kanadzie albo 50 miejsc pracy w jakiejś szwalni w Polsce. jeżeli spojrzysz na
                strukturę dochodu narodowego to Skandynawia wyprzedza zarówno USA i Kanadę po
                wzgledem udziału innowacyjnych technologii w tworzeniu PKB ( telekomunikacja,
                software, inzynieria genetyczna itp)To jest przyszłość i to się tak naprawdę
                liczy - nie ile miejsc pracy wykreowanych dla budowlańców, szwaczek,
                copywriterów czy brokerów ubezpieczeniowych - z całym szacunkiem dla tych
                wszystkich zawodów.
                Dlatego jestem zszokowany tym, że mając doktorat z telekomunikacji musiałeś
                wyjechać ze Szwecji , bo Cię tam nie chciano .. dziwne..a swoją drogą nie
                dziwię , się że w Kanadzie masz większe pieniądze - oni takich kolesi muszą
                wciąż importować , podobnie jak Arabia Saudyjska lekarzy - ale to nie oznacza,
                że arabska medycyna jest potęgą, pomimo,że pracuja tam wybitni specjaliści..
                • Gość: bart Re: jeżeli to prawda.. do barta IP: *.ed.shawcable.net 31.01.04, 19:45
                  Czesc Calgary MBA,

Niestety to prawda, jezeli chcesz szczegoly to zapraszam na priva (daj znac to
                  dam ci maila). Znam co najmniej 5 innych doktorow ktorzy wyjechali do Kanady,
                  USA albo GB, bo w Szwecji lata doktoryzowania nie licza sie do "zielonej
                  karty".

Co do biedy Szwecji to jest to sprawa oczywiscie relatywna, nie jest ona
                  biedna jak Polska czy Zambia. Piszac ten tytul posluzylem sie badaniami
                  gospodarki prowadzonymi przez samych Szwedow i opublikowanych miesiac temu w
                  najwiekszym dzienniku szwedzkim Dagens Nyheter. Tam pokazano wyraznie, ze:

1) Oszczednosci szwedzkiej klasy sredniej sa najnizsze w krajach rozwinietych.
                  2) Od lat 70-ych nie powstalo w Szwecji zadne duze przedsiebiorstwo.
                  3) Podatek od spadkow blokuje naturalna progresje kapitalu.
                  4) Kataster zmusza ludzi do opuszczania swoich domow
                  5) Podatek od zamoznosci tworzy efekt tzw. "podatku kobiet" (to dosyc
                  skomplikowane, ale chodzi o to, ze zona ktora zyje zwykle dluzej placi
                  zwiekszony podatek przez obnizony prog opodatkowanej zamoznosci).

Co do sily gospodarki to zgadzam sie z toba prawie w 100%. Nie jestem
                  fanatycznym liberalem, ktory patrzy wylacznie na PKB, inflacje itp. i
                  oczywiscie poziom zycia jest bardzo wazny, nawet jak sie placi nieco wieksze
                  podatki lub zarabia nieco mniej.

ALE! Jak opiszesz kraj, gdzie jest pod dostatkiem super-technologi, wydajnosc
                  pracy jest b. wysoka ale jest ponad 10% bezrobocie, a wsrod mlodych
                  absolwentow jeszcze wyzsze ? Powtorze jeszcze raz, Szwecja nie potrafi tworzyc
                  nowych miejsc pracy co sprawia, ze poziom zycia jej obywateli systematycznie
                  sie obniza, niezaleznie od tego czy PKB rosnie, czy nie. Tutaj jest tez efekt
                  nierownomiernego rozkladu dochodow, ktory paradoksalnie wystepuje rowniez w
                  Szwecji (nie ma praktycznie tzw. nowych pieniedzy).

Masz rowniez racje, ze najwazniejsze sa zawody hi-tech. Zwroc jednak uwage, ze
                  jezeli ich przedstawiciele zarabialiby duzo, to automatycznie powstawalby nowe
                  miejsca pracy dla restauracji, cateringu, opiekunek dla dzieci i tego
                  wszystkiego, na co klasy sredniej w Szwecji nie stac przez obledne podatki.

A jesli chodzi o porownywanie, to zwroc uwage, ze dalem przyklad Danii, ktora
                  jest chyba najblizsza systemowo Szwecji i od lat 70-ych Dania coraz bardziej
                  przegania swoja wieksza siostre.

Pozdrawiam z Edmonton (Go Oilers! :)
    • Gość: Irishman what about Ireland? IP: 212.122.76.* 30.01.04, 16:14
      Szanowny Pan premier zapomnial wspomniec o Irlandii, ktora mimo wszystko jak
      narazie nie zamierza zamknac swego rynku pracy dla new EU members... a warunki
      pracy w Eire sa obecnie nie gorsze niz w Szwecji...nie wspominajac juz o UK.
      Poza tym jakos nie slychac bylo zadnych oficjalnych oswiadczen ze strony Danii i
      Holandii w kwestii wycofania sie z oswiadczen niestosowania okresow
      przejsciowych w tej dziedzinie... Najwyrazniej premier Persson ma inne, bardziej
      poufne informacje...
    • Gość: S. Flores Ten kto daje i zabiera ten się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 16:16
      tylko kto tam jeszcze wierzy w piekło...
      • Gość: gloubiboulga Kip kul! IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 18:13
        Przyjedziecie do Francji budowac ubikacje w Paryzu. Nauczymy was budowac TGV.
    • Gość: Mexico Chcialo sie wam wojny z Irakiem.. IP: *.cem.itesm.mx 30.01.04, 18:22
      Macie, na co zasluzyliscie swoim podskakiwaniem. Teraz biegiem do Busza i
      plakac jemu w rekaw, ze brzydka Europa odwrocila sie do was tylkiem.
      Brawo Szwecja, nie wpuszczac psow Busza, niech on im teraz da wizy i prace.

• Gość: bart Re: Chcialo sie wam wojny z Irakiem.. IP: *.trlabs.ualberta.ca 30.01.04, 18:29
        Ty sie raczej ciesz, ze "psy Busza" inwestuja kase u was na dole i daja zarobic
        biedocie, bo inaczej cieniutko ta wasza latynoska gospodarka by przedla.
        Mexikanische Wirtschaft ?
        • Gość: Mexico Re: Chcialo sie wam wojny z Irakiem.. IP: *.cem.itesm.mx 30.01.04, 19:53
          > Ty sie raczej ciesz, ze "psy Busza" inwestuja kase u was na dole i daja
          > zarobic biedocie, bo inaczej cieniutko ta wasza latynoska gospodarka
          > by przedla.
          > Mexikanische Wirtschaft ?

buuhaha.... Lepiej ci, jakzes mi docial? No wo sie dowiedz, ze to ja inwestuje
          tu na dole a psem Busza nie jestem...! Buuuhahahahaha...
          • Gość: bart Re: Chcialo sie wam wojny z Irakiem.. IP: *.trlabs.ualberta.ca 30.01.04, 21:44
            Buaahhhaaha - ale mi zaimponowales! Nie zaden tam "pies Busha" ale wielki
            inwestor pelna geba! Szkoda tylko, ze sloma z butow wychodzi patrzac na poziom
            wypowiedzi.
            • Gość: cs Re: Chcialo sie wam wojny z Irakiem.. IP: *.k241.webspeed.dk 31.01.04, 03:02
              W Mexyku nie mowi sie po Niemiecku, wiesniaku.
              • Gość: bart Brawo lumpenproletariuszu... IP: *.ed.shawcable.net 31.01.04, 07:21
                wykazales sie zarowno znajomoscia ortografii, jak i zrozumieniem tekstu
                pisanego i aluzji. Idz se odpij flaszke albo poogladaj bigbradera.
      • Gość: Massachusets Re: Chcialo sie wam wojny z Irakiem.. IP: *.ma.charter.com 30.01.04, 22:37
        Wiesz co troche zgadzam sie z Toba mimp,ze jestem pro Polska
      • Gość: Gringo [...] IP: *.crowley.pl 31.01.04, 11:16
      • Gość: Patton [...] IP: *.proxy.aol.com 31.01.04, 20:46
    • aeroflot Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn 30.01.04, 18:41
      witamy w "zjednoczonej" europie...

nie czujecie oszukani?
      • Gość: mjmny Re: Szwecja ma racje IP: 149.123.97.* 30.01.04, 19:09
        Nie bardzo rozumiem, o co to cale zamieszanie.
        Szwecja chce chronic swe zdobycze sosjalne, ima do tego pelne prawo.
        Zamiast miec pretensje, postawcie sie w skorze Szwedow i wyobrazcie
        sobie ze do Polski zjezdzaja sie tabuny taniej sily roboczej, powiedzmy
        z Pakistanu, Mongolii i Korei Polnocnej - i jezeli pracowaliby legalnie,
        powinny im przyslugiwac swiadczenia takie same jak pracownikom miejscowym.
        A opieki medycznej nie mozna odmowic nawet nielegalnym.
        Dlaczego wiec szwedzki podatnik mialby sponsorowac polskiego robotnika
        • Gość: , Przewrocilo Ci sie w glowce.. IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 30.01.04, 20:35
          "Szwecja chce chronic swe zdobycze sosjalne, ima do tego pelne prawo."
          "Dlaczego wiec szwedzki podatnik mialby sponsorowac polskiego robotnika"

Po prostu mnie trzepie jak czytam takie bzdury.
          Durniu, wlasnie dlatego POLSKA bedzie placic miliardowe skladki dla Unii
          Europejskiej od 1 maja aby rynki pracy byly dla Polakow OTWARTE.

Po to jak mniemam glosowales za unia, zeby moc pracowac miedzy innymi w Szwecji.

Poniewaz 80% bylo ZA wiec teraz POLACY MAJA PRAWO oczekiwac otwarcia rynkow
          niezaleznie od widzimisie "mjimny'ch" i rzadu szwedzkiego.
          Zwlaszcza, ze PRZED REFERENDUM byla masa obietnic i USTNYCH zobowiazan.

POLACY MAJA PRAWO DO PRACY W KRAJACH UNII ZGODNIE Z OBIETNICAMI
          PRZEDREFERENDALNYMI.

Inna sprawa sa negocjacje, ich efekty, niepodpisanie porozumien i bledy wladz.
          Teraz powinno sie rozliczyc tych panow za klamstwa i oszukiwanie spoleczenstwa.
          A skoro rynki pracy sa obecnie dla Polakow zamkniete, to powinno sie rozwazyc
          NIEWCHODZENIE do tej zasranej i zaklamanej unii.

Albo PRZYNAJMIEJ zrobienie ponownego referendum.

Jestem sklonny dolozyc sie finansowo do takiej incjatywy.
          Podobno bowiem nie ma obecnie chetnych do zorganizowania referendum poniewaz
          rzekomo jest ono ZBYT DROGIE. Akurat!

Ostatnia sprawa to otwracie polskiego rynku.
          My im jakos pracy w RP nie zabraniamy ani rynku nie zamykamy.
          Jak to jest? Oni nam zabieraja prawa a my nie mozemy??

Po co nam taka "unia"?
    • Gość: harry Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.telia.com 30.01.04, 19:09
      Göran Persson ma bardzo duzy problem z bezrobociem w swoim panstwie. Prawdziwe
      bezrobocie w Szwecji jest 15,8 %Partia Socjal-Demokratyczna wykazuje 6,7%
      bezrobocia ,co jest duzym klamstwem.Ci bezrobotni, ktorzy uczeszczja na roznego
      rodzaju kursy nie sa liczeni jako bezrobotni, bo otrzymuja zasilek na nauke,
      ktory jest obliczany na bazie bezrobocia.Kursy sa beznadziejne i nic nie pomoga
      w otrzymaniu pracy. Co drugi mlody czlowiek (wieku 20lat do 30 lat) z srednim i
      wyzszym wyksztalceniem jest bez pracy. Bardzo duzo zakladow pracy przenioslo
      sie za granice.Göran Persson wie doskonale jaka sytuacje ma w swoim panstwie,
      ale musi jak zwykle zachowac swoja dwulicowa i falszywa twarz.
      • Gość: bart Dokladnie Harry! IP: *.trlabs.ualberta.ca 31.01.04, 00:11
        Kurcze, ciesze sie, ze sa tam ludzie, ktorzy widza co sie dzieje. Ja naprawde
        lubie Szwecje i mam nadzieje, ze kiedys (s),(v) i (mp) zostana odsuniete od
        rzadow. Szkoda tak pieknego kraju...

Haelsningar

bart
        • Gość: did bart, wiadomo nie od dzis, ze Szwecja ma problemy. IP: *.dialup.mindspring.com 31.01.04, 04:30
          Kto ich nie ma? Problemem tego forum jest kompletny brak zrozumienia tresci
          Twoich wypowiedzi.To sa skutki dyskutowania z ludzmi zakompleksionymi,jednak
          uwazam , ze warto i nalezy dzielic sie swoimi spostrzezeniami i uwagami.
          Pozdrawiam
          • Gość: bart Re: bart, wiadomo nie od dzis, ze Szwecja ma prob IP: *.ed.shawcable.net 31.01.04, 07:23
            Dzieki, ze zrozumiales o co mi chodzi. Ja tez pozdrawiam.
    • Gość: yah Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.04, 19:27
      Niestety - wszyscy mają nas w d.upie od amerykanów począwszy na UE skończywszy.
      żal mi kraju rządzonego przez ludzi wierzących we wszystkie zachodnie
      banialuki. Często jeżdzę i pracuję w Szwecji i to pozwalało mi mieć pewność że
      tak będzie. Otóż szwedzi to totalne lewusy mające podane wszystko na łyżeczce,
      nawet największy polski młot jest 0 300% wydajniejszy od najlepszego szweda. I
      prędzej szwedzi i inne niemiaszki wystąpią z uni niż pozwolą aby coś z ich
      talerza skapnęło na polski stół. Czy to jest tak trudno zrozumieć??!!
    • Gość: lun Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 19:29
      Ja nic nie rozumiem przecież ktoś negocjował, konsultował.To są za ważne
      sprawy, które wcześniej powinny być ustalone.A teraz tak sobie powiedzieć TAK
      ALE. WIęc była jakaś umowa??? Jak nie to o czym oni tam rozmawiali?
    • Gość: Kot Behemot To może teraz referendum przeprowadzimy, he, he... IP: *.client.attbi.com 30.01.04, 20:06
    • Gość: obiektywny Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.customer.alfanett.no 30.01.04, 20:17
      Norwegia tez, mialo nic sie nie zmienic, ale po decyzjach w Szecji momentalnie
      Norwegia chce to samo zrobic.
      • Gość: jonasz Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: 158.194.194.* 30.01.04, 22:51
        przeciez Norwegia nie jest w Unii...
        • Gość: ale Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.customer.alfanett.no 31.01.04, 16:20
          N. ma z unia b. glupia umowe (EFTA++), miedzy S. a N. nie ma praktycznie
          granicy i tu sie obawiaja naplywu z Europy Wschodniej ( tak nazywaja ta czesc
          Europy gdzie lezy Pl. )
        • Gość: Łukasz Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.chello.pl 31.01.04, 16:21
          Owszem, ale jest pełnoprawnym członkiem unijnego porozumienia o utworzeniu
          wspólnego rynku. Oznacza to, że obywatele Unii w Norwegii mogą się cieszyć
          takimi samymi przywilejami, jak na terenie UE. Dotyczy to swobody przepływu
          towarów i osób, łącznie ze swobodą zatrudnienia. Oczywiście działa to także w
          drugą stronę. Żeby pracować w Norwegii, obywatel UE musi tylko po przybyciu
          zarejestrować się na lokalnym komisariacie i dostać od policmajstra pozwolenie
          na pobyt. Czysta formalność. Niech żyje wspólny rynek.

pozdrawiam
          olczyki(na)hot(kropka)pl
          • Gość: ale Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.customer.alfanett.no 31.01.04, 17:33
            wlasnie pisalem, ze N. chce po decyzji S. ograniczyc przyjazdy z nowych panstw
            unii. Tutaj od dawna o tym dyskutuja, polecam przestudiowanie angielskich
            wersji DN.no oraz aftenposten.no
    • Gość: ola dlaczego od razu za grosze? IP: 152.75.142.* 30.01.04, 20:23
      niekoniecnzie musimy wykonywac najgorsza robote, prawda?
      • Gość: Rysio Re: dlaczego od razu za grosze? IP: *.client.comcast.net 31.01.04, 00:23
        Jasne ze nie. Proponuje wyslac tam cale SLD i "czarnych" czyli kompletna
        czystka gornych sfer.
    • Gość: janek Dlaczego nikt nie nazywa tego po imieniu? IP: *.dialup.telenergo.pl 30.01.04, 20:34
      Poraz kolejny w historii zostaliśmy oszukani, czy czegoś nowego mogliśmy sie
      spodziewać po Europie?? jaestem zły sam na siebie bo wierzyłem w nowe
      perspektywy i że coś drgnie w jakąś przyszłość, ale teraz znó nie mam nadziei
      • Gość: Konrad [...] IP: *.telia.com 30.01.04, 20:51
      • Gość: Sven [...] IP: *.web.thalamus.se 31.01.04, 19:04
      • Gość: Sven Witam bogatych Polakow IP: *.web.thalamus.se 31.01.04, 19:26
        Z biednej Szwecji, nie ponizajcie sie to Szwedzi powinni jezdzic do bogatej
        Polski na saksy.
    • Gość: Marky OTO SKUTKI LIZANIA PUPY AMERYKANOM IP: *.dialup.sprint-canada.net 30.01.04, 20:47
      Re: kupienie (za PIENIADZE UNII EUROPEJSKIEJ) samolotow bojowych od Amerykanow,
      nie od Europejczykow, poparcie Polski dla napasci amerykansko-angielskiej na
      Irak....

... Ano coz, nie chce rzad polski byc solidarny z Europa, zatem Europa nie
      czuje sie zobowiazana do pomagania Polsce....

Za dzialanie wbrew interesowi narodowemu polskich politykierow zaplaca - bieda -
      masy przecietnych Polakow.

W interesie narodowym Polski lezy jak najscislejsza wiez i solidarnosc z
      rodzina europejska, nie z Ameryka, ktora zreszta jest chyba najbardziej
      rasistowskim miejscem na ziemi w stosunku do Polakow (wystarczy tylko poczytac
      ciagle wydawane tam zbiorki tzw. Polish jokes, "polskich" kawalow - ktore z
      Ameryki rozchodza sie po calym swiecie - gdzie Polacy sa przedstawiani jako
      idioci, brudasy, alkoholicy, polskie kobiety jako prostytutki, a polskie dzieci
      przyrownywane sa do g... ktore koty zagrzebuja w piaskownicy; na codzien zas,
      jesli powiesz Amerykaninowi ze jestes Polakiem, lub gdy twoje naswisko konczy
      sie na "ski," czesto zauwazysz durny, drwiaco-pogardliwy usmieszek; podobnie
      jest zreszta w Kanadzie....)

Polacy powinni pogonic won tych politykierow u wladzy ktorzy poprzez
      wykorzystywanie Polski jako narzedzia Ameryki do kontrolowania Europy, oraz
      kreowanie wrogosci Europy wobec Polski,dzialaja wbrew polskiemu interesowi
      narodowemu.

Czy nie lepsi Niemcy i Francuzi, niz Amerykanie?...
      • Gość: jarek-nudziasz Jak Portugalia, Grecja i Hiszpania przystapila IP: *.fastres.net 30.01.04, 20:54
        do Unii to tez ich obywatele mieli ograniczenia i nikt z tego èowodu nie umarl.
      • Gość: Artur Ale jesteś kretynem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 00:02
      • Gość: Artur Ale jesteś kretynem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 00:04
      • Gość: element Oto skutki pobytu w Kanadzie IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 31.01.04, 00:29
        > kupienie (za PIENIADZE UNII EUROPEJSKIEJ) samolotow bojowych od Amerykanow

Pieniadze UE? Skad ta rewelacja?

> zatem Europa nie czuje sie zobowiazana do pomagania Polsce...

Wiec co sie zmienilo od 1939 i 1945?

> [USA] jest najbardziej rasistowskim miejscem na ziemi w stosunku do Polakow

Dla balansu pogladow, polecam Mein Kampf i Gobineau.

> lub gdy twoje naswisko konczy sie na "ski," czesto zauwazysz durny, drwiaco-
        pogardliwy usmieszek; podobnie jest zreszta w Kanadzie....)

Ten usmieszek to reakcja nie na twoje nazwisko, lecz twoj poziom wypowiedzi.
        Dlatego wlasnie widzisz go w kazdym miejscu gdzie sie znajdziesz.

• Gość: Marky Re: Oto skutki pobytu w Kanadzie - dlaczego? :) IP: *.dialup.sprint-canada.net 31.01.04, 08:24
          Hmmm... zawsze dziwi mnie niska kultura dyskutowania wsrod niektorych Polakow,
          wzglednie polskojezycznych - te grubianstwa zamiast rzeczowych, tzn. opartych
          na faktach, oraz grzecznych wypowiedzi.

Wlasciwie ten skierowany do mnie komentarz kogos o nicku "element" jest tak,
          ehem, arogancki ze powinienem zignorowac go; mimo to odpowiadam, traktujac moja
          odpowiedz jako cwiczenie retoryczne, ktorego rezultat dobrze znam.

re:
          > Pieniadze UE? Skad ta rewelacja?

- Powinienem byl to napisac wyrazniej: pieniadze na samoloty pochodza z
          kredytow, ale opinia publiczna w EU uwaza ze za F-16 dla Polakow placi podatnik
          europejski. Wybranie Amerykanskiego mysliwca zamiast europejskiego wywolalo
          fatalne dla Polski wrazenie w EU.

re:
          > Wiec co sie zmienilo od 1939 i 1945?

- W jakiej dziedzinie?...

re:
          > Dla balansu pogladow, polecam Mein Kampf i Gobineau.

- Czy moze "element" jasniej wytlumaczyc co ma na mysli?

re:
          > Ten usmieszek to reakcja nie na twoje nazwisko, lecz twoj poziom wypowiedzi.
          > Dlatego wlasnie widzisz go w kazdym miejscu gdzie sie znajdziesz.

- Skad "element" wie ze ten usmieszek to reakcja na "moj poziom wypowiedzi"? Na
          jakiej podstawie twierdzi ze widze ten usmieszek w kazdym miejscu gdzie sie
          znajduje?...
          :)

• Gość: Rysio Re: OTO SKUTKI LIZANIA PUPY AMERYKANOM IP: *.client.comcast.net 31.01.04, 00:30
        Moj Drogi Przyjacielu!
        Ja rowniez jestem Kanadolem jak Ty ale w odroznieniu od Ciebie mieszkam w
        Stanach od ladnych paru lat (legalnie).
        Jakos do tej pory nikt mi nic zlego nie powiedzial na temat Polski lub polakow
        a tym bardziej nie wysmiewal sie ze mnie. Oficjalnie sie przyznaje to kraju, z
        ktorego pochodze. Pomimo tego, ze jestem Polakiem i Kanadolem ludzie mnie
        szanuja. Kawaly o polakach owszem sa i sam sie smieje jak sa dobre. Kawaly
        zawsze byly i beda i z kogos trzeba sie smiac, czy to bedzie ruski, ukrainiec,
        polak czy amerykanin.
        Wydaje mi sie, ze jestes co nieco zakompleksiony.
        • Gość: Marky Re: OTO SKUTKI LIZANIA PUPY AMERYKANOM IP: *.dialup.sprint-canada.net 31.01.04, 08:50
          Hello panie Rysiu.

Hmm... czy to nie jest tak z panem ze i w Kanadzie i w US pewnych rzeczy
          dotyczacych nastawienia do Polakow i Polski nie chce pan zauwazac? -

Spotkalem wielu Polakow ktorzy zyja w tych krajach w stanie "zaprzeczania"
          (denial): kiedy podaje im fakty wrogiego uprzedzenia do Polakow, i
          dyskryminacji Polakow, oni twierdza ze to wszystko nieprawda, niekiedy bardzo
          sie irytujac.... Tak naprawde - wola nie wiedziec, zeby nie psuc sobie dobrego
          nastroju wyplywajacego z - niestety falszywego - przekonania ze sa akceptowani,
          szanowani, traktowani powaznie przez wiekszosc....

Niektorzy z nich smieja sie kiedy Kanadyjczycy lub Amerykanie opowiadaja w ich
          obecnosci, w celu "przylozenia" im, wiedzac ze sa Polakami, tepe i ohydne
          kawaly na temat Polski, polskiej historii (w rodzaju: jakie jest godlo Polski? -
          Wesz.), polskich kobiet i dzieci....

re:
          > Wydaje mi sie, ze jestes co nieco zakompleksiony.

- Co ma pan na mysli kiedy twierdzi pan ze jestem "co nieco zakompleksiony"?...
          :)

• Gość: REALISTA [...] IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 31.01.04, 16:50
      • Gość: MAX Re: OTO SKUTKI LIZANIA PUPY AMERYKANOM IP: *.cvx28-bradley.dialup.earthlink.net 31.01.04, 21:22
        KOLES TY JESTES PRZESIAKNIETY ,CHYBA WIESZ CZYM, JAK WSZYSCT MYSLA JAK TY TO
        NIC DZIWNEGO ZE ONAS TAK MOWIA A fRANCUZ I nIEMIEC WCALE NIE LEPSZY
        POZDRAWIAM.
    • Gość: xxx Europa dyma nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 20:58
      Tego sie mozna bylo spodziewac
      dostali dostep do naszego rynku
      zaczna sie tu panoszyc
      a polaczki dostana kopa
    • Gość: Patton KWASNIEWSKI! GDZIE JEST SWIAT BEZ WIZ? IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 20:59
      Gdzie jest teraz nasz prezydent? Gdzie jego interwencja? Jaka reakcja? Jezeli
      Polacy glosowali w referendum za Unia, to nie po to aby zwiedla ruta, pani
      Hubner byla komisarzem, ale, zeby byla szansa na godziwe zarobki i mozliwosc
      pracy za granica. Po jaka cholere nam ten europejski kolchoz? Po to zeby nasze
      krowy byly obraczkowane? Zeby ciac nasza narodowa produkcje, zniszczyc
      rybolostwo? Co sie dzieje do cholery? Zygac sie chce!
      Tak to jest, kiedy na negocjacje wysyla sie czerwony beton. Chcialbym spojrzec
      teraz prosto w zapite oczy Kwasniewskiego i ta bolszewicka gebe Millera.
      • Gość: Andrzej Re: KWASNIEWSKI! GDZIE JEST SWIAT BEZ WIZ? IP: *.gl.digi.pl 30.01.04, 23:43
        Gość portalu: Patton napisał(a):
        >Po jaka cholere nam ten europejski kolchoz?

A więc ty jesteś również jednym z tych "Prawdziwych Polaków", których celem
        jest skłócenie Polski z Europą. Rozumiem teraz twoje zdenerwowanie, gdy pisałem
        o polaczkach z Ameryki, którzy nas buntuja przeciwko UE.
        Wcześniej napewno pisałeś jaką to wspaniałą politykę zbliżenia z USA prowadzi
        prezydent Kwaśniewski. Teraz gdy Bush pokazał na co Polacy mogą liczć (czyli
        praktycznie na nic) obwiniasz bolszewika Kwacha.
        Ja też go obwiniam ale za to, że się dał złapać na amerykański lep i popsuł
        stosunki z Europą mimo, że dotąd od Europy uzyskaliśmy o wiele większe wsparcie
        niż od USA.
        Piszesz:
        > Gdzie jest teraz nasz prezydent?.
        Nasz ale nie twój. Ostatnio pisałeś, że Bush chciał się na niego wyżygać. Twoim
        prezydentem jest Bush i mam nadzieję, że długo już nim nie będzie.
        Widomość z ostatniej chwili: Nasz wielki przyjaciel USA odrzucił kontrakt
        Bumaru na rzecz firmy amerykańskiej.
        Andrzej
        • Gość: Patton Do Andrzeja! IP: *.proxy.aol.com 31.01.04, 21:13
          Chlopie bredzisz, myli ci sie co moze, idz do geriatry! Wiem, ze sie zachwycasz
          Kwasniewskim i zawsze jak ktos warknie w jego kierunku biegniesz z laga i
          chcesz sie bic. To swiadczy kim jestes i co robiles w zyciu. Tacy jak ty
          rozliczali mlodziez licealna z bycia na pochodach pierwszomajowych. Dzisiaj
          zachwycasz sie waszym zlotym chlopcem z ZSMP i warczysz na kazdego kto go
          skrzywdzi.
          Widzisz przyjacielu, nie czuje do ciebie zadnej agresji i rozumiem twoja
          frustracje. Problem milosnikow A. Kwasniewskiego polega na tym, ze jest to
          facet, ktory sam od czasu do czasu robi cos tak glupiego, ze az trudno
          uwierzyc. Wizyta w Stanach byla od poczatku Mission Impossible, tylko duren nie
          rozumiejacy rangi swego urzedu mogl sie tak skompromitowac.
          Sa granice kompromitacji i te granice zostaly daleko przekroczone.
          Widzisz chlopie, twoje prywatne nieszczescie polega na tym, ze wrzucasz
          wszystkich do jednego wora, generalizujesz ludzi wedlug swojego bardzo waskiego
          widzenia swiatka. Jestes przekonany, ze twoj prezydent jest kims a twoj kraj ma
          jakiekolwiek znaczenie. Wpadka Kwasniewskiego na granicy kanadyjskiej dowodzi
          smiesznosci jego i kraju ktorego jest przywodca.
          Polacy, ktorzy wyjechali z kraju nie mieli dosyc swojej ojczyzny, ale ukladu
          ktory nim rzadzil. Nikt nie jest wiekszym patriota polskim jak emigrant, nikt
          nie szanuje symboli swojego kraju tak jak emigrant i nikt nie cierpi tak jak
          emigrant widzac kompromitacje samego prezydenta.
          Jezeli chodzi o zarzucanie mi milosci do Busha, to akurat walnales bracie kula
          w plot. Jestem publicysta piszacym do prasy polonijnej i amerykanskiej, kiedys
          prowadzilem nawet wlasna audycje radiowa. Ile wylalem zlych slow pod adresem
          Busha nie jestes nawet w stanie sobie wyobrazic. Ile napiesalem i mowilem
          krytyki o Krzaklewskim i Buzku! Wysylali mi nawet pogrozki. Ale dzisiaj
          krytykuje to co widze na bierzaco. I zawsze na mojej drodze do wolnosci slowa
          spotykam mniej lub bardziej betonowych Andrzejow, ktorzy jak typowi sowieci
          mowia mi ,,nie lzja", ,,nie nada", ,,maulthalten". Jestes typowym inkwizytorem
          i zal mi ciebie, bo siedzisz jak ta mrowka z kawalu na gownie i wierzysz, ze to
          gowno to twoja ojczyzna. I nie obrazaj mnie, ze Polska to nie moj kraj, bo to
          jedyna obraza za ktora moglbym nawet zabic.
      • Gość: Piotr Święte słowa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 00:09
      • Gość: Pernilla Re: KWASNIEWSKI! GDZIE JEST SWIAT BEZ WIZ? IP: *.ip-pluggen.com 31.01.04, 00:52
        Polacy glosowali za EU, zeby dostac pieniadze na odbudowanie gospodarki w
        Polsce, a kto ja bedzie odbudowywal jesli ci najlepsi wyjada z Polski? Emeryci
        i dzieci...
      • Gość: assfucker [...] IP: *.crowley.pl 31.01.04, 11:12
    • Gość: Janusz Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: *.magma-net.pl 30.01.04, 21:00
      Trudno komentować... Bardziej interesuje mnie "zjawisko" Leszka Millera i jego opinia na ten temat. Tak nam obiecywał w kampanii wyborczej.
      • Gość: Konrad Pozdrowienia dla marcussa i czyscicieli IP: *.telia.com 30.01.04, 21:10
        Zebys tumanie marcusku wiedzial z kim rozmawiales wczoraj to wklejam co
        powiedzialem z data wczoraj.
        Chcecie dobrobytu ?
        Autor: Gość: biznesman IP: *.telia.com
        Data: 29.01.2004 06:49 + odpowiedz na list

-------------------------------------------------------------------------------
        -
        Mam propozycje:

Osobiscie 100 miejsc pracy przy produkcji plyt gipsowych NIDA gips w Polsce.
        Osobiscie 50 miejsc pracy przy produkcji ptyt pazdzierzowych w Polsce

Jezeli Polska kupi ze szecji JasGripen samolot bojovy. mamy tez wspaniale
        samochody terenowe, Hägglund, bandvagnar, volvo ciagniki ciezarowe.

Ja nie potrzebuje podpisow miedzyrzadowych lub omow. Ja jestem polakiem i
        mam wladze nad zakupem bardzo duzej ilosci materialow budowlanych. Produkcja
        domow tutaj zalezna jest jednak od zbytu a zbyt od dochodow ludnosci. Jezeli
        wy kupicie nasze wysokotechnologiczne towary to oczywiscie wzrosnie sila
        nabywcza u moich klientow i bedzie ich stac na zakupy domow. Bedzie to wiec
        naturalne dla nas aby kupowac Wasze towary. Pomozmy sobie nawzajem.
        Zakup przez Was 450 samochodow hummer z USA to jedynie dlsze grzezniecie
        Polski w ponizajacych stosunkach z USA. Otzymanie oferty na stare Hercules,
        krowy niebieskie to ogromny wydatek na czesci zamienne. Takze Polacy.
        Chcecie dobrobytu takiego jaki my mamy to wspolpracujcie lokalnie z nami, z
        niemcami z Francja itd. W tamtym roku zakupilem material w Polsce za 6
        miljomow koron. Po odmowie zakupu JasGripen nawet jako polak nie kupie ani
        jednej plyty gipsowej ani innych materialow. Sprzedajcie do ameryki. Ja
        kupuje plyty Danogips i Gyprock obecnie. Plyty pazdzierzowe Sweedspan i
        jezeli juz chce tanio to z Estoni bo jest przyjaznie ustosunkowana do nas.

Zapraszamy zatem do przyjazni. Bez umow i glupich politycznych wybrykow .
        Widze resultat to oddaje Polsce pozytywnie. W tamtym roku zatrudnialem
        polakow a w tym juz nie. obecjie sieje negatywna prpagande wsrod znajomych
        firm o tym aby pozbywac sie polakow i Polskiech towarow.

Zapraszamy lokalnie do przyjazni.

Byla jeszcze jedna posta wyslana przez biznesman ale ja administrator
        najwideoczniej uneszkodliwil.

Do adm , gazety i marcussa crassusa.

jak gadaz i nie wiesz z kim to ostroznie bo mozesz swoim ziomkom narobic
        problemow. Plucie po innych forumowiczach zatem nie oplaca sie. Wszystkich
        deportowanych wysylam z adresikiem do forum G W swiat z parolka

Tacka Grisen.

Konrad
        • Gość: harry Re: Pozdrowienia dla marcussa i czyscicieli IP: *.telia.com 30.01.04, 22:05
          Konrad nie pisz bzdur. Plyty kupujesz w ESTONI ,bo sa one tansze jak w Polsce.
          Wczesniej kupujac w Polsce miales taniej, bo polska zlotowka miala mniejsza
          wartosc.Ty i inne male przedsiebiorstwa szweckie kupuja rozne materialy w
          Estoni i Lotwie ,bo tam macie bardzo tanio.Wyzywasz innych od tlumanow a ty nim
          sam jestes, odgrazajac sie kupnem samolotow itd.Wladze to ty mozesz miec nad
          swoja zona i swoim przedsiebiorstwem o ile je masz.Ty jestes za malutki abys
          dyktowal Polsce co ma robic. Zauwaz jedno minister finansowy Bose Ringholm ma
          skonczona szkole podstawowa i rozne kursy.Prawda jest ze szwecka ekonomia upada
          i ciagle szukaja oszczednosci, ktore i tak nic nie pomoga, poniewaz duze
          zaklady przenosza sie za granice. Twoje ustosunkowanie do Polski i Polakow jest
          bardzo negatywne, wiec radze tobie nie przyznaj sie ze jestes Polakiem, bo za
          takich jak ty ,kazdy rozsadny Polak sie wstydzi. No coz zeszwedziales i
          schamiales.
        • Gość: Massachusets Re: Pozdrowienia dla marcussa i czyscicieli IP: *.ma.charter.com 30.01.04, 22:55
          Sorry Stary ale nie rozumiem Ciebie wiem ,ze czujesz sie Szwedem a nie
          Polakiem ale twoja wypowiedz jest dziwna.Wiec siej swoja propagande mysle ,ze
          ze skladnia tak samo nie zrozumiala w jezyku szwedzkim.
    • Gość: lux Re: Szwecja zmienia zdanie w sprawie otwarcia ryn IP: 205.200.189.* 30.01.04, 21:32
      HA HA ...
    • Gość: katastrofa TWORZYC MIEJSCA PRACY W POLSCE ZAMIAST EMIGRACJI ! IP: 213.52.200.* 30.01.04, 22:00
      Parananoiczna antypolska polityka eurofanatycznych
      millerow, kwasniewskich, olechowskich, michnikow,
      gieremkow, hibnerow, hausnerow, tuskow, balcerowiczow itd. .....

wypychajaca Polakow na upadlajaca emigracje zarobkowa,
      wyprzedajaca substancje narodowa za bezcen
      obcym koncernom i bankom, blokujaca tworzenie
      miejsc pracy w kraju, skazujaca na zaglade cale galezie
      gospodarki tak jak nakazuja wplywowe kraje unijne.

• Gość: Robert Re: TWORZYC MIEJSCA PRACY W POLSCE ZAMIAST EMIGRA IP: *.131-200-80.adsl.skynet.be 31.01.04, 08:52
        Nie trzeba aż tak przesadzać....
        Polacy emigrują z Polski już od kilku generacji (np. w małej Belgii jest ok.
        200000 Polaków z aktualnej emigracji). Nie wynika to z tego że jakiś
        rząd "pcha" Polaków do pracy w obcych krajach. Za czasów komuny władze nikogo
        nie wypychały na zachód, a wręcz przeciwnie. Dzisiejsza emigracja składa się z
        50% ludzi którzy wyemigrowali za czasów komuny.
        Dzisiaj Polacy wyjeżdżają tylko dlatego że chcą zarobić szybkie i łatwe
        pieniądze. Nikt na zachodzie nie prosi Polaków o to aby przyjeżdżali.
        Co do ekonomii polskiej, to po prostu bez zachodnich inwestycji Polska byłaby
        dzisiaj nędzna.
        • Gość: ekonomista Re: TWORZYC MIEJSCA PRACY W POLSCE ZAMIAST EMIGRA IP: *.e2b.ifl.net / 195.144.131.* 01.02.04, 04:17
          Gość portalu: Robert napisał(a):

> Nie trzeba aż tak przesadzać....
          > Polacy emigrują z Polski już od kilku generacji (np. w małej Belgii jest ok.
          > 200000 Polaków z aktualnej emigracji). Nie wynika to z tego że jakiś
          > rząd "pcha" Polaków do pracy w obcych krajach. Za czasów komuny władze nikogo
          > nie wypychały na zachód, a wręcz przeciwnie. Dzisiejsza emigracja składa się z
          > 50% ludzi którzy wyemigrowali za czasów komuny.
          > Dzisiaj Polacy wyjeżdżają tylko dlatego że chcą zarobić szybkie i łatwe
          > pieniądze. Nikt na zachodzie nie prosi Polaków o to aby przyjeżdżali.
          > Co do ekonomii polskiej, to po prostu bez zachodnich inwestycji Polska byłaby
          > dzisiaj nędzna.

kopletne bzdury jakiegos zagranicznego debila albo folkdojcza,
          profitujacego z polniewolniczej pracy cudzoziemcow !

Wiadomym jest w calej zachodniej europie, ze
          najgorsza, najciezsza prace po najmniejszych stawkach
          i na najgorszych warunkach socjalnych daje
          sie cudzoziemcom, ktorych mozna czesto bezkarnie
          wykorzystywac !

Odnosi sie to takze do wykwalifikowanej sily roboczej,
          przy ktorej profituje sie dodatkowo nie inwestujac
          w jej ksztalcenie !

Zawsze korzystniejsze dla kraju i dla pracownika
          jest stworzenie mu miejsca pracy na miejscu, w kraju !
          nawet za cene wziecia kredytu !

ekonomista
      • Gość: janek jak zwykle robia Polakow w konia, IP: *.nsw.bigpond.net.au 31.01.04, 10:02
        dlatego, ze tak naprawde polskim politykom zalezy na posadach w Brukseli i maja
        ludzi gdzies. Przyjdzie placic duze pieniadze do unijnej kasy cierpiac duze
        ograniczenia. Obawiam sie, ze Polska jako biedny i niekonkurencyjny kraj
        zostanie ograniczona do pozycji rynku zbytu dla niemieckich i francuskich
        produktow.
        • Gość: witek Re: jak zwykle robia Polakow w konia, !!!!!!!!!!! IP: *.e2b.ifl.net / 195.144.131.* 01.02.04, 04:20
          Gość portalu: janek napisał(a):

> dlatego, ze tak naprawde polskim politykom zalezy na posadach w
          Brukseli i maja
          > ludzi gdzies. Przyjdzie placic duze pieniadze do unijnej kasy cierpiac duze
          > ograniczenia. Obawiam sie, ze Polska jako biedny i niekonkurencyjny kraj
          > zostanie ograniczona do pozycji rynku zbytu dla niemieckich i francuskich
          > produktow.

masz racje !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka