Dodaj do ulubionych

Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka

IP: *.acn.pl 02.02.04, 20:38
Moi drodzy,

Zwracam się do Was z nastepującą prośbą:

Czy moglibyście potwierdzić lub zaprzeczyć, że fragment zacytowany we wstępnym wpisie wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10453458&a=10453458

opiera się na autentycznym tekście z któregoś z judaistycznych pism świętych?

Chcę powiedzieć od razu, że słyszałem o tym tekiście, ale zawsze w takim kontekście, że mogłem sądzić, że jest wytworem antysemitów, i niczym poza tym.

Będę niezmiernie wdzxięczny, jeśli zechcecie przychylić się do mojej prośby i powiedzieć mi co i jak.

Z góry dziekuję,

C.
Obserwuj wątek
    • fredzio44 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 02.02.04, 20:49
      Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Moi drodzy,
      >
      > Zwracam się do Was z nastepującą prośbą:
      >
      > Czy moglibyście potwierdzić lub zaprzeczyć, że fragment zacytowany we
      wstępnym
      > wpisie wątku:
      >
      >
      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10453458&a=10453458
      >
      > opiera się na autentycznym tekście z któregoś z judaistycznych pism świętych?
      >
      > Chcę powiedzieć od razu, że słyszałem o tym tekiście, ale zawsze w takim
      kontek
      > ście, że mogłem sądzić, że jest wytworem antysemitów, i niczym poza tym.
      >
      > Będę niezmiernie wdzxięczny, jeśli zechcecie przychylić się do mojej prośby i
      p
      > owiedzieć mi co i jak.
      >
      > Z góry dziekuję,
      >
      > C.

Cep Cepa Cepem Poganiasz?
      He he he LOL :-)
      Nie judaistyczne pismo swiete a chrzescianskie!!!
      Proponuje zwrocic sie do titusa. On zna to zrodlo bardzo dobrze!
      F.U.
      • Gość: CCCP [...] IP: *.acn.pl 02.02.04, 21:07
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • schlagbaum Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 02.02.04, 21:11

> edzio44 napisał:
          >
          > > F.U.
          >
          >
          > Z bydłem nie rozmawiam.

Nawet z tym, chwalacym sie amerykanskim doktoratem ?
          • fredzio44 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 02.02.04, 21:15
            zaczynacie mnie Panstwo nudzic.

nighty night

www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=%22Tomasz+Fryderyk+Urbanski%22&btnG=Google+Search
            • Gość: ANka Jakie wzniosle ´a imie jego itd ` :) IP: *.ifn-magdeburg.de 02.02.04, 21:20
              Chcialam dodac ze fredzio 54 dla odmiany mial IP ibm-owskie. Co znajac polityke
              zatrudnienia tej firmy ma tam dozywocie i nie musi sie zbytnio przemeczac..
              No ale nighty night....
              • Gość: jarek-nudziasz A ja jesli sie nie myle, to pozwole sobie Pani IP: *.fastres.net 03.02.04, 10:22
                przypomniec-Pani goraca obrone Hitlera i jego Mein Kampf, w sprawie polityki
                wschodniej Nazistow, bo jesli sie nie myle, to wedlug Pani, obiektywem Hitlera
                nie bylo usuniecie Polakow i zrobienie z nich Robotnikow-Niewolnikow, ale
                zapisanie ich do Rasu Arianskiej, po dokladnej selecji anty-Zydowskiej.
                • Gość: ANka Chyba sie bardzo Pan pomylil IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 11:15
                  a jak sie Pan na takie wyssane z palca teksty powoluje w dodatku oskarzajac
                  innych b. brzydko to prosze o dowody.
                  Kazdy kto mnie zna lub choc raz czytal peklby ze smiechu po przeczytaniu
                  panskiego zarzutu na moj temat. Tak dalece jest nieprawdopodobny :))))))
                  • Gość: jarek-nudziasz W dalszym ciagu mam nadzieje, ze sie pomylilem. IP: *.fastres.net 03.02.04, 15:44
                    i jesli sie nie bardzo myle, watek byl o Volksdeutsch-ach, i polityce naziztow
                    na Gornym slasku, Poznanskim i Pomorzu Wschodnim-chyba rok temu.W dalszym ciagu
                    mam nadzieje ,ze sie myle co do osoby, bo co do IP chyba nie, sobie go zanotowalem.
                    • Gość: ANka Oczywistosc a Pana nadzieje IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 15:57
                      Z cala pewnoscia nikt z mojego instytutu nie pisal takich bzdur. Zwlaszcza rok
                      temu i po polsku. Mozna robic rozne machlojki podszywac sie pod rozne osoby ale
                      uzywanie czyjegos IP i jego nicku w necie jest - jesli nie karalne to uwazane za
                      b. naganne.
                      Jezeli pisalam cos kiedykolwiek o Poznanskim to pisalam o tym ze SS-owcom w 39
                      najezdzajacym Wielkopolske ´oczy wyszly na wierzch´ na widok organizacji,
                      poziomu rolnictwa (z wlasnym systemem kolei dowazacej towary) oraz pieknych
                      palacow owych - jak ich uczono ´podludzi´. Szkoda ze tak zle sobie Pan zanotowal.
                      Mozliwe tez - co prawdopodobne jak widze i z racji na to co Pan mowi iz
                      zanotowal sobie Pan IP z przyzwyczajenia kwalifikujac wszystkich piszacych z
                      Niemiec do worka ´volksdeutschow´. Co sie zdarzylo niejakiemu p. Galaxy ale z
                      czasem nauczyl sie te ´przyzwyczajenia´ przynajmniej wobec mnie prostowac.

TAkze b. mi przykro - raz jeszcze- jak Pan chce oskarzac osobe- mnie w tym
                      przypadku bardzo prosze o konkrety. W przeciwnym razie to Pan lamie ogolnie
                      przyjete prawo i plami sie oszustwem oraz pomowieniem. Przyjme wiec ze tym razem
                      sie Pan ´pomylil´tyle ze dziwne iz dal Pan temu wyraz akurat pod tym watkiem.

Watpie by udalo sie komus pode mnie podszyc. Zwlaszcza ze w TYCH kwestiach moje
                      przekonania jakos raczej u osob ktore mnie znaja nie budza watpliwosci. PO
                      drugie prawo niemieckie w kwestiach internetowych tez jest b. okreslone.
                      Dlatego tym dziwniejsza niestety wydaje sie ta panska pomylka..
                      Jedyne co sobie przypominam to z cala pewnoscia fakt iz raz na tym forum, gdy
                      wpisywalam sie zupelnie normalnie i jak zwykle - piszac z tego samego adresu i
                      miejsca - pojawil sie wpis moj - tyle ze z czyims IP. To natychmiast zauwazylam
                      (a bylo to przy watku o ´wirowkach´ przy okazji dyskusji o badaniach nad bronia
                      jadrowa w Iranie). Pamieta Pan?
                      • Gość: jarek-nudziasz W takim razie bardzo przepraszam. IP: *.fastres.net 03.02.04, 17:40
                        Poniewaz widzac ,ze tutaj na Forum mamy do czynienia z ludzmi ,ktorzy uzywaja
                        roznych nickow, normalnie sobie na papierze notuje IP i i sposob pisania.
                        A ta osobe i jej obrone Mein Kampfu doskonale sobie zapamietalem, jeszcze raz
                        przepraszam za pomylke.
                        Nie mozna mowic ,ze to ja lamie cos, bo nigdy nie napisalem ,ze jestem pewny...
                        moze ta osoba ,ktora w tedy tak pisala sie odezwie.
                        • Gość: ANka Wiec inaczej IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 18:00
                          skoro nie przedstawia Pan dowodow, nie pozostaje Panu nic innego jak wierzyc mi
                          na slowo. Recze ze nikt z mojego instytutu takich wypowiedzi nie pisal.
                          Wobec tego problemu nalezy szukac tu na forum. A swoja droga szkoda jednak ze
                          nie ma Pan linku. To zawsze pomaga chocby w nakryciu sprawcy.
                          • Gość: jarek-nudziasz Wierze.... IP: *.fastres.net 03.02.04, 21:59
                            pozatym to bylo rok temu, a Pani juz powiedziala ,ze rok temu udzialu na Forum
                            nie brala.
                            • Gość: ANka Cos Ci powiem Jareczku IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 22:06
                              bralam udzial w tym forum od wiosny nie zeszlego roku ale 2002. Zaczelam od
                              jakiegos watku gdzie wystepowal miedzy innymi end- juz tu zreszta nie piszacy.
                              Z jakim innym X wdalam sie w dyskusje o neandertalczykach. Krotko mowiac
                              ´dowcipkowalam´ Ty Jareczku byles wtedy jeszcze meerkatem. Teraz sie rozdzieliles.
                              Klopot ze mna jest taki ze nie zmieniam nickow ani Ip. A przyszlam tu przed
                              referendum w sprawie wejscia do Unii. I statkiem ´aborcyjnym´.
                              W miedzyczasie dyskutowalismy sobie wspolnie o roznych sprawach. Np o tradycji
                              muzulmanskiej berberow. I zakrywaniu twarzy.. I wielu innych rzeczach.
                              Krotka masz pamiec. Ale nic z tego. Mam niebywala przyjemnosc w odkrywaniu
                              falszerstw.
                              • Gość: ANka Ach zapomnialabym IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 22:20
                                w Rzeczpospolitej - sprawdz pod publicystyka jest taki ladny artykul o tym kto
                                tak naprawde dochodzil roszczen powojennych od Niemcow. Spojrz jaka ´narodowosc´
                                jest tam wymieniona. Czy ty z tej sie rekrutujesz?
                                Artykul pouczajacy i na pewno wazniejszy dla Polakow niz twoje 3 grosze w
                                obronie Fredzia i niezbyt czyste proby ataku na mnie.
                                Zreszta masz tu link
                                www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040203/publicystyka/publicystyka_a_1.html
                                p. Bartosz Jalowiecki.
                                Mysle ze ta sprawa dla Polakow jest daleko istotniejsza.
                          • Gość: jarek-nudziasz A pozatym ,tak z drugiej beczki. IP: *.fastres.net 03.02.04, 22:18
                            Uwazam ten watek za bardzo tendencyjny( juz od pierwszej strony widac wyraznie
                            ,kto go zaczal), ktory mogl wyciagnosc, tylko ktos kto ma cos przeciwko
                            Chrzescijanom i Zydom.
                            W naszej historii okolo roku 38 ne Jesus byl jednym z licznych ,ktorych Pilat
                            osadzil na smierc, i wyrok wykonal, za jego okrutnosc zostal tez odwolany, dla
                            nas Jesus byl jednym z nas i moze mi ,ktos wytlumaczy, dlaczego on by mial nas w
                            taki sam sposob interesowac w tym czasie,jak on interesowal Chrzescijan i
                            Mahommeda( zrobil z niego mistrza), skutki nie jego, ale jego nastepcow,
                            poczynajac od Sw. ArcheBischofa z Mediolanom Ambrosjego na wlasnej skorze przez
                            17 wiekow doznalismy, nienawisc Musulmanow( a szczegolnie potomkow Arabow) do
                            nas mialo calkiem inny grund ( byla czescia ich Jihadu,nienawisc i pogarda do
                            wszystkich innych) i tez ja tez na naszej skorze doznalismy, ale tez musze
                            powiedziec ,ze bardzo czesto Bischopy KK nas przed przesladowaniami bronili i
                            nam tez bardzo czesto zycie uratowali, szczegolnie w latach wypraw krzyzowych ,
                            nie majac w tym zadnego interesu, czego nie mozna powiedziec o Musulmanach -
                            Turcy chronili Zydow w Thesalonike, ale ich uciskali w Badgadzie, tak samo jak
                            robili to Komunisci, ale choc ich chronili, to ich uzywali jako mieso armatnie,
                            np po zdobyciu przez Turkow wyspy Rodos, przesiedlono z Thesaloniki 20 tys Zydow
                            na ta wyspe w ciagu 1 tygodnia, czyzby to nie przypominalo marsz Ormian w roku
                            1916 itd.
                            • Gość: ANka Re: A pozatym ,tak z drugiej beczki. IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 22:27
                              redagowanie tekstow na takim forum to jednak czasem jak widac trudna sprawa -
                              jarku jakby ci to powiedziec. Ja te ´sytuacje´tutaj dostrzeglam dosc dawno. Jak
                              sobie przypominasz.
                              Mam tylko zastrzezenia czy ludzie uwazajacy sie za bogow- obojetne czy tych,
                              ktorzy bogow zwalczaja czy bogow manipulantow gazetowych nie powinni byc czasem
                              poddawani leczeniu, ale to taka luzna uwaga na dobranoc...
                              Zaczelo tu byc po prostu niezbyt swiezo. Niewiele osob a nie ma czym oddychac.
                              I to na pewno nie moja wina. Poniewaz znam inne, ktore to zauwazyly.
                            • Gość: ANka NO nie mowiac o tym :) IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 22:39
                              ´Uwazam ten watek za bardzo tendencyjny( juz od pierwszej strony widac wyraznie
                              > ,kto go zaczal), ktory mogl wyciagnosc, tylko ktos kto ma cos przeciwko
                              > Chrzescijanom i Zydom.´

------------------------------------------------------------
                              Zabawa jest zabawa - musi tam byc fajnie tak sobie klikac ale ja przyznam ze z
                              gier strategicznych wole juz budowanie domkow marsjanom. Zreszta i tak nie mam
                              na to czasu.

TAaaaak - ´tendencyjnosc´ widac juz nawet gdy przyjzec sie jemu na forum swiat..
                              Wyroznia sie ´szczegolnie´ ta ´tendencyjnoscia´

Wybaczy Pan cynizm. Znudzilo mi sie - jak mowie z racji na brak powietrza..
                              Troche tu jednak ciasno- a wydawaloby sie ´demokracja´:)
            • schlagbaum Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 02.02.04, 21:55
              fredzio44 napisał:

> zaczynacie mnie Panstwo nudzic.
              >
              > nighty night
              >
              > www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=%22Tomasz+Fryderyk+Urbanski%22&btnG=Google+Search

Narodziny nowego G I G O .
              Wow !!!
            • Gość: jarek-nudziasz Nie dziwie sie Panu---ten CCCP to wesolek(tragic), IP: *.fastres.net 03.02.04, 10:17
              mozna jego wklady pod roznymi nickami doskonale przesledzisz, czesto sie podaje
              za Ibraima, Berbera, moze nawet jest Tyfusem... brakuje tylko ,ze sie poda za
              Allaha...jezeli jest tym ostatnim ,to nie rozumie dlaczego sie pyta, przeciez on
              wszystko juz wie.
              Ale pozatym jest to doskonale, dokumenty znalezione w Gornym Egipcie nie sa
              autetyczne( wedlug jego) ale nagle Nowy testament jest dzielem Zydowskim, czyzby
              n ie wszyscy apostoly razem z Jesusem byli Arabskimi Palestynczykami( moze
              jedynym wedlug nich Zydem byl Juda Escariota.....moze to pytanie o skieruje
              bezposrednio( i nie Anonimowo) do Kardynala Glemma moze tez sprobowac do
              Papieza, a w razie braku odpowiedzi do Swojego potomka Wielkiego Mufti z
              Jerusalemu Josifowi Arafatowi ( moze potomkowi gory Arafat)
              • Gość: ANka Twoje opinie Jareczku na czyjs temat IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 11:17
                widzisz po przeczytaniu tej o mnie niestety sa bardzo malo wiarygodne.
                Bez koniecznosci uciekania sie do liczb :))))
              • Gość: CCCP Re: Nie dziwie sie - a ja tak IP: *.acn.pl 03.02.04, 11:24
                Wiesz co, Jarek, może ja i jestem wesołek - przyznaję, lubię się posmiać z cudzej głupoty, taką mam niestety moralną skazę, może i jestem tragiczny - w końcu nikt nie-tragiczny nie wdaje się tu w jałowe przepychanki, ale to wszystko nic w porównaniu z Tobą. Kiedy od czasu do czasu czytam, co tu wypisujesz, ogarnia mnie coś jakby wszechogarniające buddyjskie współczucie, coś jakby metta z karuną i czymś tam jeszcze na trzeciego. Ty, bracie Ślązaku, bijesz tu już chyba wszystkie rekordy. Inni tu dla niepoznaki i zgrywy udają, że są durni, Ty natomiast codziennie, pieczołowicie i starannie to udowadniasz. Z Ciebie nawet już nie mam ochoty się pośmiać, twoje durnoty są przy tym tak nudne, że człowiek już sam nie wie, co z nimi począć. Śmiać się - nie da rady. Płakać? Dtto.

I dlatego Ci radzę, już po raz któryś. Zabłyśnij tu intelektem, zdradź czy ryby łowisz na spinning czy zwykłą wędkę, napisz czy lubiłeś czytać książki o Indianach, czy raczej wolałeś się bawić w złodziei i policjantów. Nie wahaj się, odsłoń wreszcie swoje mocne strony.

C.
                • Gość: jarek-nudziasz Pisales dlugo, ale powiklanie. IP: *.fastres.net 03.02.04, 15:48
                  moze sie strescisz to mnie oszczedzisz czasu...Albo tez moj wklad( dopisek)
                  wytrocil Cie z rownowagi.
                  • Gość: CCCP Re: Pisales dlugo, ale powiklanie. IP: *.acn.pl 03.02.04, 16:02
                    Co tam było długo, co powikłanie?

Człowieku, opamiętaj sie. Twój wpis tylko mnie znudził. I to wszystko.
                    • Gość: jarek-nudziasz Lepiej dla mnie IP: *.fastres.net 03.02.04, 17:34
                      Zniknal CCCP, pojawi sie za niedlugo Ibraim, Berber...
                      • Gość: CCCP Re: Lepiej dla mnie IP: *.acn.pl 03.02.04, 17:39
                        Gość portalu: jarek-nudziasz napisał(a):

> Zniknal CCCP, pojawi sie za niedlugo Ibraim, Berber...

No to teraz już wiem na 100%, że jesteś nie dość że nudziarz, to jeszcze głupi. I to mnie bardzo dziwi - zważywszy, że jakoby jesteś Ślązakiem.
        • fredzio44 [...] 02.02.04, 21:11
          • Gość: ANka Re: jak sobie chcesz IP: *.ifn-magdeburg.de 02.02.04, 21:14
            albo john galt..
            by the way, votre francais s´ameliore un peu- czy bez zmian-
            Panie przegrany?
    • Gość: Jasio [...] IP: *.ipt.aol.com 02.02.04, 21:22
    • Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.adsl.actcom.co.il 02.02.04, 22:09
      cccp, ja osobiscie o czyms takim nie slyszalam nigdy, ale ja nie jestem
      specjalistka w sprawach jozia, miriam, jezusa i dawida. w kazdym razie najpierw
      sie usmialam, a potem sie zaczelam zastanawiac, kto taka historie tak nagle
      wymyslil??? a gdzie spotkales sie z tym tekstem? bo ja w zyciu, nawet w czasach
      lekcji religii w szkole... a do moich kuzynpw z takim pytaniem nie moge isc.
      bo mnie wiecej nie zaprosza do suki w czasie swiat.... :)
      • shlagbaum Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 02.02.04, 22:13
        Gość portalu: dana33 napisał(a):

> cccp, ja osobiscie o czyms takim nie slyszalam nigdy, ale ja nie jestem
        > specjalistka w sprawach jozia, miriam, jezusa i dawida. w kazdym razie
        najpierw
        >
        > sie usmialam, a potem sie zaczelam zastanawiac, kto taka historie tak nagle
        > wymyslil??? a gdzie spotkales sie z tym tekstem? bo ja w zyciu, nawet w
        czasach
        >
        > lekcji religii w szkole... a do moich kuzynpw z takim pytaniem nie moge isc.
        > bo mnie wiecej nie zaprosza do suki w czasie swiat.... :)

nu, trzeba mniej sie rozjezdzac po slubach zydowskich, a wiecej czasu greke
        wkuwac!
        tsk, tsk tsk
      • Gość: CCCP Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.acn.pl 02.02.04, 22:18

> cccp, ja osobiscie o czyms takim nie slyszalam nigdy, ale ja nie jestem
        > specjalistka w sprawach jozia, miriam, jezusa i dawida. w kazdym razie najpierw
        >
        > sie usmialam, a potem sie zaczelam zastanawiac, kto taka historie tak nagle
        > wymyslil??? a gdzie spotkales sie z tym tekstem? bo ja w zyciu, nawet w czasach
        >
        > lekcji religii w szkole... a do moich kuzynpw z takim pytaniem nie moge isc.
        > bo mnie wiecej nie zaprosza do suki w czasie swiat.... :

Widzisz, Dana, mnie to wcale nie śmieszy. Tę rzecz ogłosił tutaj typ określający się jako Fredzio44, twierdzący o sobie, że jest żydem. Ja się z tym spotkałem w kiedyś w jakimś antysemickim materiale.

A jednak, jesli to możlliwe, prosiłbym Cię o pomoc w tej sprawie. Zalezy mi na tym.

C.
        • Gość: ANka Oj IP: *.ifn-magdeburg.de 02.02.04, 22:25
          zeby nie bylo jak z moim przepisem na grefruta- Podaje chetnie bo od Dany sie
          nie doczekalam. A jest prosciutki. Grejfrut, brazowy cukier, lyzeczka masla,
          orzechy wloskie. I do pieca.

Albo jak z Palnickiem. Sadzi Pan ze tak przez nieuwage zostal przeoczony np jego
          monopol na wiedze o tym co chcial powiedziec papiez?
          Albo o tym co Katolicy mysla o wyznawcach prawoslawia, czy tez Protestantach i
          vice- versa?
          Niechze sie Pan nie ludzi...
          Coz zostawiam Pana z tym problemem.
          • Gość: dana33 Re: Oj IP: *.jazo.org.il 03.02.04, 08:46
            nie dostalas aniu, bo nie znalazlam. nawet pytalam sie w paru restauracjach, to
            nie slyszeli o tym. ja od 30 lat chodze w israelu do roznych restauracji i
            nigdy jeszcze nie spotkalam sie z taka potrawa. sprawdzilam nawet wszelkie
            mozliwe ksiazki kucharskie i tez nie znalazlam. ale jak widze, masz ten przepis
            i chetnie go wyprobuje. dziekuje.
            • Gość: ANka W takim razie i ja dziekuje za wysilek IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 11:11
              Przepis jest raczej domowy - nie restauracyjny z ksiazki kucharskiej dla
              izraelskich pan domu :)
              Pozdrowienia
        • Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.jazo.org.il 03.02.04, 09:02
          nie bardzo wiem, gdzie moge to sprawdzic, bo to nowy testament, a ten jest w
          judaizmie nie uznawany. sprawdze, czy moze moj znajomy rabin konserwatywny cos
          o tym slyszal, ale to moze potrwac pare dni.
          ale tak prawde mowiac, to nie bardzo rozumiem, o co chodzi. to fredzio44
          napisal, zacytowal lub zmyslil, so what???? ja moze nie mam "glebi" myslenia,
          ale naprawde nie wiem o co chodzi tutaj....
          • titus_flavius Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 03.02.04, 09:16

> nie bardzo wiem, gdzie moge to sprawdzic, bo to nowy testament, a ten jest w
            > judaizmie nie uznawany. sprawdze, czy moze moj znajomy rabin konserwatywny
            cos
            > o tym slyszal, ale to moze potrwac pare dni.
            > ale tak prawde mowiac, to nie bardzo rozumiem, o co chodzi. to fredzio44
            > napisal, zacytowal lub zmyslil, so what???? ja moze nie mam "glebi" myslenia,
            > ale naprawde nie wiem o co chodzi tutaj....

Chaire,
            pisałem już, że są to fragmenty Talmudu, tak więc rabin Ci to może objaśnić.
            Nie mów mu tylko, że o te informacje prosili Ciebie chrześcijanie!
            T.
            • Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.jazo.org.il 03.02.04, 09:22
              nu, co za brednie, flavius, ty myslisz, ze rabin nie wie, ze na swiecie sa
              rowniez chrzescijanie? a jesli to z talmudu, to cccp dostanie odpowiedz za pare
              lat, jesli wogole: talmudu sie nie objasnia, talmud sie studiuje.
              • titus_flavius Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 03.02.04, 09:45

> nu, co za brednie, flavius, ty myslisz, ze rabin nie wie, ze na swiecie sa
                > rowniez chrzescijanie? a jesli to z talmudu, to cccp dostanie odpowiedz za
                pare
                >
                > lat, jesli wogole: talmudu sie nie objasnia, talmud sie studiuje.

Chaire,
                jest zakaz talmudyczny prawidłowego cytowania Talmudu gojom. Jeżeli wiec
                powiesz, że to jest pytanie gojów, to odpowiedź dostaniesz fałyszywą, albo
                wcale.
                T.
                • Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.jazo.org.il 03.02.04, 10:12
                  cher flavius, znow brednie. nie mozesz brac zdania z talmudu jako ostateczne
                  twierdzenie. mozna spokojnie cytowac talmud i gojom i nie gojom. ale sam czysty
                  cytat nie jest nic warty bez komentarzy i objasnien, ktore istnieja do kazdego
                  zdania. jesli to bylaby prawda, co piszesz, to powiedz mi, cher flavius, jak
                  mozliwe bylyby konwerty gojow? przeciez musza sie czegos nauczyc z tego
                  talmudu, zeby moc przejsc na judaizm, prawda, mon cher?
                  widzisz, cher flavius, goj i nie goj, jesli nie zaglebia sie w studiowanie
                  talmudu, to lepiej niech na ten temat nie zabieraja glosu, w kazdym razie nie
                  brzmiacego na cale forum glosu. zauwazyles moze, cher flavius, ze tutaj na
                  forum ani zyd ani israelczyk nie cytuja talmudu? chociaz pewnie mogliby to
                  robic z racji tego, ze to NASZ talmud a nie wasz. i moimo to, nie cytujemy. nie
                  dalo ci to, mon cher, nic do myslenia??????
                  • Gość: Oozie Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 03.02.04, 11:32
                    > cher flavius, znow brednie.

Dana nie marnuj czasu - Tyfus już jest Talmid chochem chociaz Talmudu nie
                    czytał bo iwrit nie zna, a poza tym on WIE że prawdziwego Talmudu nie wolno
                    gojom ujawniać.
                    Gaon po prostu
                    • Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.jazo.org.il 03.02.04, 11:39
                      :)
                    • Gość: ANka Nie w tym rzecz. NIe o tytusie mowimy w tym watku IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 11:40
                      Sam tytus splamil sie niejedna glupota jak chocby radoscia ze smierci czlowieka.
                      Sadze ze nie jest to szczere - porownywanie terrorystow mordujacych z zapalem
                      cywilow do zorganizowanej i skierowanej na atakowanie obiektow militarnych i
                      wojskowych partyzantow jest co najmniej nie na miejscu. To tez przejaw na
                      granicy choroby- chyba tak to nalezy traktowac bo nie wierze by ten czlowiek
                      pisal powaznie. NIemniej faktem jest owa podwojna moralnosc ktora tu wiele osob
                      ktore dotad darzylam sympatia stosuje.
                      Nie zauwazylam specjalnie strofowania Fredzia. Gdyby ktos z Polakow dzialal tak
                      na niekorzysc swojego narodu to zaden z nas Polakow nie zostawilby na nim suchej
                      nitki. Wcale nie dlatego ze Polakom nie pomagamy. To tez jest pomoc. Jezeli ktos
                      sam siebie nie ceni i delikatne sugestie tego nie zmieniaja trzeba komus takiemu
                      przetlumaczyc to tak - by zrozumial. Bo sa tez inni.
                      Nie jest najistotniejsze sadze tu to czy p. Tytus mogl czytac tylko to ze komus
                      zalezy szczegolnie na pewnego rodzaju zadraznieniach.
                      Fakt to jedno a SPOSOB JEGO PODANIA to drugie - nieprawdaz?
                      Bo niby dlaczego nie mamy jednej najwlasciwszej, najprawdziwszej, panstwowej
                      gazety?!
                      • Gość: Oozie Re: Nie w tym rzecz. NIe o tytusie mowimy w tym w IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 03.02.04, 15:28
                        Fakt.

Gość portalu: ANka napisał(a):

> To tez przejaw na granicy choroby- chyba tak to nalezy traktowac bo nie
                        >wierze by ten czlowiek pisal powaznie.

Pisze bo mu płacą. Kiedys tam się przyznał że za działanie w necie płaca mu
                        Syryjczycy zdaje się - ale nie chce mi się szukać bo on tyle napłodził że
                        znaleźć właściwy post to ponad moją cierpliwość.
                        Opisał tam też swoją taktykę - sprowokować i brnąć w temat choćby po drodze go
                        wyśmiewano - konsekwentnie pisać swoją wersję.
                        A także - kiedy ktos go naprawdę przyciśnie udowadniajac głupoty to Tyfus się
                        zgrabnie wymiguje ku innym wodom ...
                        Łatwo dać się nabrac.

Co do Fredzia to chodzi tu o tego z numerem 44 ( a imię jego...) czy 54?

W kwestii tego cytatu w tytule - według mnie to bzdet wart tyle uwagi
                        co "Protokoły Mędrców Syjonu".
                        • Gość: ANka Obrodzilo Fredziami IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 15:41
                          widac to popularna funkcja. Tu pisal zdaje sie 44. Nie dostrzeglam
                          wyrazniejszych roznic poza IP 45.
                          Zwlaszcza ze glosza podobne poglady..
    • titus_flavius dla ułatwienia powiem 02.02.04, 22:24
      Chaire,
      że są to fragmenty z Talmudu.
      T.
      • fredzio44 [...] 02.02.04, 22:55
        • Gość: ANka Coz IP: *.ifn-magdeburg.de 02.02.04, 22:59
          swinie nie krzywdza ludzi z premedytacja i udzialem kory przedczolowej.
          To zbyt laskawe okreslenie- tak sadze...
          Pana nazwano inaczej- tez zbyt laskawie- tak mysle...

Ta Polka, ktorej Pan nie mial :))
          Milego wieczoru Panowie- i milej zabawy.
        • kosel_maruwi Re: dla ułatwienia powiem 02.02.04, 23:06
          fredzio44 napisał:

> titus_flavius napisał:
          >
          > > Chaire,
          > > że są to fragmenty z Talmudu.
          > > T.
          >
          > w oczach swin :-)
          > f.u.

To jasne.
          Nikt inny tego nie czyta.
          • fredzio44 Re: dla ułatwienia powiem 02.02.04, 23:09
            kosel_maruwi napisał:

> fredzio44 napisał:
            >
            > > titus_flavius napisał:
            > >
            > > > Chaire,
            > > > że są to fragmenty z Talmudu.
            > > > T.
            > >
            > > w oczach swin :-)
            > > f.u.
            >
            > To jasne.
            > Nikt inny tego nie czyta.

LOL
            wieprze tez czytaja!
            F.U.
            • schlagbaum Re: dla ułatwienia powiem 02.02.04, 23:52
              fredzio44 napisał:
              > LOL
              > wieprze tez czytaja!
              > F.U.

My juz wiemy G I G O, ze ty rowniez umiesz czytac.
              Szkoda tylko, ze z tym co przeczytales nie potrafisz nic sensownego zrobic.
              • fredzio44 Re: dla ułatwienia powiem 03.02.04, 04:12
                schlagbaum napisał:

> fredzio44 napisał:
                > > LOL
                > > wieprze tez czytaja!
                > > F.U.
                >
                > My juz wiemy G I G O, ze ty rowniez umiesz czytac.
                > Szkoda tylko, ze z tym co przeczytales nie potrafisz nic sensownego zrobic.

Ok, szanowny Panie, nick ktorego znaczy cos bardzo ciekawego w slangu
                zydowskim, :-)

Co wedlug Pana mialbym ja z tym zrobic sensownego?

F.U.
                • schlagbaum Re: dla ułatwienia powiem 03.02.04, 09:04
                  fredzio44 napisał:

> Co wedlug Pana mialbym ja z tym zrobic sensownego?
                  >
                  > F.U.

Nie ludze sie, ze do ciebie to moze dotrzec ale przedstawie ci G I G O, jeden
                  raz, moj punkt widzenia.
                  Na forum bywa(oprocz was ) bardzo niewielka grupa ludzi, ktorych poglady mozna
                  by zakwalifikowac jak antysemickie.
                  Wieksza grupa to ludzie nastawieni do was z duza sympatia i najwieksza grupa,
                  ktorym jestescie zupelnie obojetni.
                  Twoja bezmyslna dzialalnosc sprawia, ze pierwsza jest utwierdzana w swoim
                  nastawieniu, druga ma trudnosci by te sympatie zachowac (zwroc uwage na to, ze
                  w ostatnim wielu z tej grupy poczula sie zmuszona do wycofania sie lub
                  ograniczenia swej dzialalnosci ) a trzecia przechyla sie ku pierwszej.
                  Jezeli to jest to co chciales osiagnac to udlo ci sie.
                  Nie wszyscy dostrzegaja w tym co piszesz to czym to naprawde jest- tania,
                  prymitywna, na najnizszym poziomie prowokacje.
                  Zal mi ciebie G I G O, bo to co tu robisz swiadczy o twoich glebokich
                  kompleksach i braku pomyslu na pozbycie sie ich.
                  Jestes po prostu nedznym slabeuszem, ktory moze sobie tylko wirtualnie
                  popodskakiwac. No to hop, hop, hop.

PS
                  Znaczenie slow w azjatyckich narzeczach interesuje mnie tak samo jak ci ktorzy
                  sie tymi narzeczami posluguja.
                  Myslalem, ze to juz kiedys wyjasnilismy G I G O.

• Gość: jarek-nudziasz Co sie im dziwic - po ich ostatnich wspanialych IP: *.fastres.net 03.02.04, 10:34
                  wyczynach w obronie rasy Arabsko-Islamskiej( nawet islamskie swieta, nie sa dla
                  nich swiete ,ale okazja sprzyjajaca do ich mordow) , do czego maja sie doczepic,
                  jeden z nich usiluje wytlumaczyc antysemityzm tylko z tego powodu, aby
                  wytlumaczyc rosnacy anty-arabizm( ktory nagle przekroczyl anty-semityzm), w
                  ktorym oni sami mieli taki duzy wklad, cos nie slychac wiecej o napadach na
                  Zydow we Francji i innych krajach Europy Zachodniej, bo wyszlo na wierzch ,ze za
                  tymi napadami stali jak zwykle "szlachetni milujacy pokoj i blizniego" -
                  finansatori wywodzacy sie z Meczetow( teraz rozumie dlaczego oni sie myja przed
                  modlitwa-krew trzeba sobie zmyc).
                  • fredzio44 Re: Co sie im dziwic - po ich ostatnich wspanialy 03.02.04, 17:38

Uwazaj Jarku! :-)
                    Jeszcze kilka takich wypowiedzi sympatyzujacych sie z moimi wypocinami, to nie
                    tylko Arabozerca zostaniesz ale najgorszym Polakozerca (przez asocjacje ze mna)
                    tez :-)
                    • Gość: ANka Czerepy - czy cos tam w wersji innego IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 17:51
                      woo doo to zdaje sie jednak twoja specjalnosc fredziu. Ups - powinnam napisac
                      ´wasza´.......
                      I gratuluje innego okreslenia ktore sobie przypisales- nie wiem kto jest jego
                      autorem - pragne tylko zauwazyc i ostrzec ze tak czy siak- predzej czy pozniej
                      mozesz sie nabawic niestrawnosci..

A jak chcesz sie chwalic sloneczko- pochwal sie ´kretynkami´..

To mowi samo za siebie.. Po co cokolwiek dodawac. I nawet zmienianie ´koszulek´
                      za kazdym razem gdy sie takowa poplami nic nie pomoze - prawda?

Skrobanie programow jest ponoc cholernie nudne - nic dziwnego ze prowadzi do
                      pojawiania sie tak zdesperowanych frustratow..
                      Mimo to - nie umiem komus takiemu wspolczuc - bardzo mi przykro..
                      Prosze poszukac gdzie indziej
                    • kosel_maruwi :::----DDDDDDDDDDD 03.02.04, 17:52
                      fredzio44 napisał:

>
                      > Uwazaj Jarku! :-)
                      > Jeszcze kilka takich wypowiedzi sympatyzujacych sie z moimi wypocinami, to
                      nie
                      > tylko Arabozerca zostaniesz ale najgorszym Polakozerca (przez asocjacje ze
                      mna)
                      >
                      > tez :-)

Nie przeceniasz ty swojej roli na tym forum PETAKU ?
    • bam_buko CCCP daj sobie spokoj z ta w/w cholota 03.02.04, 03:38
      to juz "trupy" forumowe pisza sami do siebie wylacznie o problemach Izraela a
      to jest polskie forum i znikna jak ten s..s..fredzio...... ignorowani.
      Im szybciej ich szlag trafi tym lepiej i przekonasz sie ze bedzie duzo mniej
      tak przez nich oczekiwanego antysemityzmu ,wczesniej przez ta bande "trojga"
      prowokowanego.
    • werw Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 03.02.04, 11:11
      Nawet jeśli to prawda, nie robiłbym z tego tragedii - oni nie mają na to
      wpływu.
      • Gość: ANka A kto powinien miec wplyw na Fredzia? :) IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 11:31
        Moze ktos powinien sie nim zaopiekowac? Przytulic, poglaskac, a jak robi zle to
        i dac klapa? NO to nie bede ja ale moze jednak powinni to byc sami swoi?
        • werw Re: A kto powinien miec wplyw na Fredzia? :) 03.02.04, 11:53
          E, tam - niech pisze. Przynajmniej sprzątaczki w szalecie, z którego pan doktor
          korzysta, odetchną. Mnie osobiście to nie przeszkadza. Tym razem (w
          przeciwieństwie do F54) nie zauważyłem też (być może jeszcze) by ktokolwiek
          darzył go uznaniem.
      • Gość: CCCP Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.acn.pl 03.02.04, 11:37
        werw napisał:

> Nawet jeśli to prawda, nie robiłbym z tego tragedii - oni nie mają na to
        > wpływu.

Nie mam zamiaru robić z tego tragedii. Ale przyznasz, że trochę wiedzy nie zaszkodzi. Zwłaszcza w sytuacji, kiedy po sugestiach strony żydowskiej nt. śladów ew. postaw antysemickich w tekstach Nowego Testamentu czy komentarzach do nich, poszczególne episkopaty rewidują pod tym kątem tłumaczenia w językach narodowych i usuwają/zmieniają wszystko, co mogłoby budzić wątpliwości; mam wrażenie, że gdzieś czytałem, że takie wątpliwości budzi nawet powiedzenie o "grobach pobielanych".

Ja po prostu chciałbym się dowiedzieć, z ust ludzi, których z różnych względów cenię, czy podobna praca "zbliżeniowa" przebiega również z tamtej strony. Gdyby tak nie było, wizyty składane papieżowi przez Wielkich Rabinów (etc.) byłyby tylko gestem, pozbawionym znaczenia.

Pozdrawiam,

C.
        • werw Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 03.02.04, 11:42
          Ale przyznasz, że trochę wiedzy nie zasz
          > kodzi.

Przyznam, a jakże.:)

pzdr.
        • werw Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 03.02.04, 12:18
          Ci Wielcy też mogą nie mieć wpływu.
        • Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.jazo.org.il 03.02.04, 12:21
          drogi cccp. mysle, ze jestem zle zrodlo informacji w zwiazku z tym, co
          napisales w powyzszym poscie. a to dlatego, ze jestem absolutnie nie religijna,
          tzn. jedyna religia ktora wyznaje to "nie sprawiaj bolu nikomu, tolerancja i
          prawda". tak ze czy ktos cos wybiela czy oczernia w nowym testamencie nigdy
          mnie nie interesowalo. zdarzylo mi sie nawet tutaj, w jerozolimie, kiedy
          podczas szabatu stalam samochodem na czerwonym swietle, gdzie stal rowniez
          jeden religijny zyd i glosno zyczyl "a giten szabes", ze jak mu zyczylam a
          giten szabes tez, to spojrzal sie na mnie morderczym wzrokiem i powiedzial:
          "fer dich nicht". nu, to sie posmialam, bo wg mnie co ja jem, czy jezdze w
          szabat samochodem czy nie, mam slub rabinacki, czy nie, nie ma zadnego wplywu
          na to, jakim jestem czlowiekiem. jesli sie nie klamie, nie prowokuje, nie
          zadaje "podstepnych" pytan, jesli szanuje sie blizniego i nie rozprzestrzenia
          nienawisci i glupich oskarzen, to juz jest ok.
          w talmudzie niczego sie nie wybiela i nie oczernia. w talmudzie po prostu
          niczego sie nie zmienia. dochodza moze dodatkowe objasnienia, komentarze, ale z
          tego co ja wiem, nic nie zostaje zmienione lub wykreslone. co do wizyty rabinow
          u papieza, to na jakiej podstawie uwazasz, ze mialaby ona byc tylko gestem?
          widzisz, nasi glowni rabini (tak sie ich nazywa w israelu, a nie wielcy rabini)
          moze nie sa papiezami, ale co do waznosci ich w religijnym swiecie zydowskim sa
          oni na rowni z pozycja papieza w swiecie chrzescijanskim. oni naprawde nie
          musza robic zadnych gestow. papiez byl przyjety w israelu nie tylko z wszelkimi
          honorami, szacunkiem i respektem nalezacym sie mu, ale przede wszystkim z
          zachwytem i z ogromna sympatia, a zakonczyla sie ta wizyta z podziwem,
          szacunkiem i miloscia do tego starego, chorego czlowieka. i do dzisiaj jest
          wspominana jak najlepiej. szkoda, ze nie widziales tej sceny w yad vashem,
          gdzie po zlozeniu przez papieza wienca i zapalenia ognia w remembrance hall ku
          czci zamordowanych 6 milionow zydow i po krotkiej modlitwie, papiez podszedl do
          malej grupki ludzi, moze ich bylo tam 5-7, i z kazdym z nich usciskal sie i
          ucalowal, majac autentycznie lzy w oczach (tak samo i ta grupka) i kiedy
          okazalo sie, ze to jego zydowscy koledzy szkolni. nie byloby tak zle, jesliby
          niektorzy zydzi i niektorzy polscy chrzescijanie wzieli sobie przyklad z tego
          papieza i z tej malej grupki zydow. nie mysle, ze ktos tam przez sekunde
          zastanawial sie, co jest napisane w talmudzie a co w nowym testamencie. dla
          nich to nie bylo az tak wazne. dawno juz zdecydowali, ze czlowiek jest duzo
          wazniejszy. pozdrowienia
          • Gość: ANka A jednak nie powiedzialas wprost Dano IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 13:11
            Bo Fredzio wykazal sie dokladnym przeciwienstwem tego co Ty jak twierdzisz-
            szanujesz.
            To jest ´sprawial bol, byl nietolerancyjny, i klamal´. Jak wiec ustosunkujesz
            sie do jego wypowiedzi? Albo jego postawy?
            Dodam, ze prowokowal, zadawal ´podstepne´ pytania i nie szanowal blizniego.
            Czy na prawde ustosunkowanie sie do takiej postawy nie jest mozliwe np z Twojej
            strony Dano? A dla mnie - mozliwe ze dla innych tez jest to wazne.
            Nie chodzi o Twoja religijnosc. Tak mysle. Jezeli ja - niezbyt religijna moge
            wyczuc te niezbyt wyszukana prowokacje i drwine z ludzi wierzacych- sadze ze i
            Ty Dano mozesz.
          • Gość: CCCP Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.acn.pl 03.02.04, 13:23

szkoda, ze nie widziales tej sceny w yad vashem,
            > gdzie po zlozeniu przez papieza wienca i zapalenia ognia w remembrance hall ku
            > czci zamordowanych 6 milionow zydow i po krotkiej modlitwie, papiez podszedl do
            >
            > malej grupki ludzi, moze ich bylo tam 5-7, i z kazdym z nich usciskal sie i
            > ucalowal, majac autentycznie lzy w oczach (tak samo i ta grupka) i kiedy
            > okazalo sie, ze to jego zydowscy koledzy szkolni. nie byloby tak zle, jesliby
            > niektorzy zydzi i niektorzy polscy chrzescijanie wzieli sobie przyklad z tego
            > papieza i z tej malej grupki zydow. nie mysle, ze ktos tam przez sekunde
            > zastanawial sie, co jest napisane w talmudzie a co w nowym testamencie. dla
            > nich to nie bylo az tak wazne. dawno juz zdecydowali, ze czlowiek jest duzo
            > wazniejszy. pozdrowienia

Widziałem tę scenę. I naprawdę chciałbym, żeby to nie były daremne, tylko formalne gesty. W wielkim skrócie: chodzi o symetrię działań. Bez niej nie może być dialogu.

Zrozum - ja, własnie jako zwolennik dialogu, po prostu chcę wiedzieć, czy fragmenty naigrawające się z osoby Jezusa są częścia świętych pism judaizmu czy nie. Sam nie znam hebrajskiego ani aramejskiego, nie mogę sie przekonać. Dlatego szukam pomocy. Tu na forum, jest osoba, która odwołując się do własnej wiedzy (jakoby rabinicznej?) najwyraźniej pragnie sprowokować pozostałych, wywołać gwałtowne reakcje. Wiele tu już czytałem, ale czegoś takiego jeszcze nie było.

Również pozdrawiam,

C.
            • Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.jazo.org.il 03.02.04, 15:10
              cccp, wchodze od czasu do czasu na forum arabia. tam podowcipkowalam o
              mojzeszu, napisalam, ze wlasnie byl idiota, bo po tym, jak nas wyprowadzil z
              egiptu i szukajac miejsca dla zydow, blkala sie z nami 40 lat po pustyni, to
              znalazl nam to jedyne, absolutnie jedyne miejsce BEZ ropy....
              nu, nie pytaj sie jaka burze wywolalam, ze obrazam ich (?) proroka, ze obrazam
              uczucia itd itd. nie wiem skad mojzesz do islamu, nikt mi tez nie wyjasnil na
              forum arabia, pytalam sie tu znajomych, bardziej w religii obeznanych jak ja,
              nikt nic nie wiedzial o zwiazku mojzesz-islam. nu, my zydzi dowcipkujemy o
              naszych prorokach, nauczycielach, swietych, zwyczajach religijnych,
              koszernosci, my dowcipkujemy o wszystkim i wszystkich i nikt nie sie obraza i
              nie jest dotkniety. dowcipkujemy tak samo o innych religiach jak i o naszych.
              jezus, jakby sie na niego nie patrzylo, wierzylo czy nie, BYL zydem. nie
              zabieram zadnego stanowiska w stosunku do fredzia44, ale jesli jest zydem,
              rabinem czy czym chce, ale zydem, to dla mnie to nie jest nic dziwnego, ze
              dowcipkuje na temat jezusa. natomiast nie mam zadnych problemow napisac do
              niego osobiscie i poprosic zeby nie razil uczuc tych na forum, dla ktorych
              dowcipkowanie od jezusie jest razace. nie wiem tylko czy to duzo da, jako ze
              jak ja pisalam, ze manipulacja zaglada jest dla mnie nie do przyjecia, to nikt
              ze znanej ci grupy nie przestal tego robic. to wlasnie, co jest tu tak
              nieprzyjemne na tym forum: nikt nie ogranicza sie do rzeczowej dyskusji, do
              faktow, po kazdej stronie "pola bitwy" znajdziesz takich, ktorzy celowo i z
              premedytacja obrazaja uczucia drugich. niektorzy nawet robia to z wielka
              przyjemnoscia. czy mozna ich zmienic? nie. moga to najwyzej zrobic sami.
              • Gość: CCCP Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.acn.pl 03.02.04, 15:21
                W islamie Mojżesz = prorok Musa

Moim zdaniem tu nie ma mowy o dowcipkowaniu. Tu mamy do czynienia z czymś co jest dokładnie odwrotnością najczarniejszego antysemityzmu - z celowym zohydzaniem postaci stojącej w samym centrum chrześcijaństwa.
                • Gość: ANka Przepraszam - to chyba tez lapsus IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 15:44
                  nie slyszalam o ´odwrotnosci antysemityzmu´. Slyszalam natomiast o rasizmie i
                  dyskryminacji na tle religijnym.
                  I niestety ma Pan racje...
              • Gość: ANka Nie zartuj Dano IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 15:34
                Chyba nie probujesz nas przekonac, ze Zydzi roznia sie pod wzgledem stosunku do
                religii od innych nacji? Wiesz zart z konkretnej osoby np swieckiego prezydenta
                a zart z czyich uczuc religijnych to co innego. Mylisz sie bo mam tu na miejscu
                malzenstwo zydowskie, ktore jest ewidentnym przykladem na niekorzysc tego co
                mowisz. Moze Ty zartujesz ale oni nie wysmiewaja sie ze swojej religii. Nie
                przejmuja sie - nie sa religijni za bardzo- sa naukowcami. Ale nie wysmiewaja. I
                nie zdarzylo mi sie uslyszec by obrazali uczucia innych wierzacych osob.
                Wiec najwyrazniej macie rozne przyklady stosunku do religijnosci rowniez u siebie.
                Co do TWojego ulubionego jak widze Fredzia to zwaz, ze nie obraza wylacznie
                uczuc religijnych ale glosi chore tezy rasistowskie na temat Polakow wogole.
                Robi to bez przerwy i bez jakiejkolwiek krytycznej uwagi ze strony osob, ktorych
                ponoc raza zachowania obrazajace innych. Mysle ze nie nazwanie wprost gloszonych
                przez niego teorii rasistowskimi jest tez - moja droga manipulacja.. Coz mnie to
                na przyklad bardzo razi. Niemniej niz przywiazywanie wagi szczegolnej do liczb a
                nie do faktu zbrodni..
                Ja na pewno nie bede prosic kogos kto glosi tezy rasistowskie zeby sie zmienil-
                podobnie jak Wy szanowna Dano nie macie zamiaru prosic Palestynczykow zeby Was
                nie zabijali.
                I Dano nie chodzi o to czy pojawiaja sie wogole na forum jednostki z ktorymi
                warto dyskutowac. Chodzi o to - ze jednostki wydawaloby sie warte dyskusji nie
                chca, lub unikaja przyjmowania stanowiska w sprawie tych pierwszych.
                Mnie np nie interesuje juz opinia Fredzia - interesuje mnie TWoja - jesli
                pozwolisz...

A teraz inaczej- jezeli ktos powiedzialby Ci ze twoja mama np byla kobieta
                lekkich obyczajow - powiedzial to wobec ludzi, ktorzy dajmy na to twojej mamy
                nie znaja, lub tez ze byla zdrajczynia- to choc wiesz ze to bylaby obelga, i nie
                mialoby to nic wspolnego z prawda - nie draznilo by Cie to? Uwazasz takie
                postepowanie za prawomocne?
                Moge pojac iz nie rozumiesz religijnosci ale nie wierze iz nie rozumiesz co to
                znaczy szarganie czyimis idealami, podwazanie czegos co jakies inne osoby
                szanuja. Bez jakichkolwiek uprawnionych dowodow i podstaw.
                Czasem wystarczy jedno krotkie slowo Dano- nie akceptuje takich postaw. Szkoda
                ze Ciebie na to nie stac.
                • Gość: ANka Istotne przypomnienie IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 15:37
                  dla tych co nie maja pojecia o religijnosci.
                  Dla osob wierzacych na prawde a nie dla pozorow nie jest istotne jakiej
                  narodowosci byl ich Mesjasz, Prorok czy Bog zeslany na ziemie.
                  Istotne jest kim byl dla wszystkich ludzi. Sadze ze takie przeslanie chcial nam
                  przekazac papiez. I Ty jako osoba zainteresowana chocby polityka powinnas jednak
                  cos o tym wiedziec.
                  Niestety Dano nie wszystko mozna traktowac tak ´lekko´.
                • Gość: dana33 Re: Nie zartuj Dano IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 20:13
                  droga aniu, jestem na tym forum ponad rok i jak dotad nie zauwazylam, ze to
                  jest forum wychowawcze, a mam takie wrazenie, ze ty nic, tylko wychowujesz
                  tutaj nas wszystkich. jak dotychczas nie dalas duzo tematow, nie dolozylas sie
                  do wielu jakas informacja, natomiast wszedzie, gdzie sie pojawiasz, to
                  krytykujesz i wychowujesz. jesli chodzi o mnie, to ja juz jestem duza
                  dziewczynka i moje wychowanie sie zakonczylo.

chcialam ci zwrocic uwage, ze ja absolutnie nie probuje przekonac nikogo,
                  ze "zydzi sie roznia w stosunku do swojej religii od innych nacji", jako ze
                  jest duzo roznych nacji z taka sama religia, nieprawda? natomiast nie znam
                  oprocz zydow zadnej innej nacji, ktora wyznaje religie mojzeszowa, tak ze nie
                  musze nikogo przekonywac, jasna jak na dloni. oprocz tego nigdy nie
                  "wysmiewalam" sie ani z religii mojzeszowej, ani z jakiejkolwiek innej,
                  najwyzej "dowcipkowalam", a to jest roznica. nawet dosc duza. to ze ty znasz
                  jakas pare zydow, ktorzy tego nie robia, to jeszcze dlugo nie znaczy, ze
                  miliony innych zydowskich rodzin tego tez nie robi, bo robi. zydowskie dowcipy
                  obiegaja swiat, jesli tego jeszcze nie wiesz.
                  a co do przykladu mojej mamy, to wybacz. tak dlugo jak ja wiem, ze moja mama
                  nie jest kobieta lekkich obyczajow (geee, boisz sie powiedziec po prostu
                  prostytutka?), ani nie jest zdrajczynia, ani wogole nic takiego okropnego, to
                  mowiac prawde, niech sobie gadaja co chca. a jak ja dzisiaj na forum oglosze,
                  ze ty wczoraj zabilas pare osob, to co? wpadniesz w rozpacz? podasz mnie do
                  sadu? przeciez wiesz, ze to nieprawda, to co ci to przeszkadza? to napiszesz na
                  forum, ze dana klamie, bo nikogo nie zabilas. sluchaj aniu, jak ja bym sie
                  miala przejmowac kazdym idiotyzmem, ktory uslyszalam w swoim zyciu pod wlasnym
                  adresem, pod adresem mojej rodziny lub moich przyjaciol, jesli bralabym sobie
                  do serca, co na tym forum pisze sie o zydach i israelu, aniu, ja juz dawno albo
                  bym sie powiesila, albo bym byla w domu wariatow.
                  ty musisz byc jeszcze bardzo mloda, moja droga.
                  • Gość: ANka A propos tematow IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 21:04
                    droga Dano to po pierwsze nie jestem dziennikarka - a moim zdaniem opinie tez sa
                    wazne. Dziekuje Ci za Twoja - znam wobec tego Twoje zdanie na pewne sprawy.
                    Nie jestem politykiem a jestem tu na forum w zupelnie innym celu - widzisz sa
                    tez tacy, ktorzy chca poznac opinie innych procz otrzymania linkow do kolejnych
                    gazet.
                    Chyba ze istnienia ludzi nie zaangazowanych bezposrednio w konflikt w strefie
                    Gazy nie przyjmujesz do wiadomosci. Mnie zas baaardzo interesuja rozne opinie.
                    Dla mnie one tez sa faktami. Fakty gazetowe zreszta tez sa czyjas opinia (a moze
                    sie myle?).
                    Nie pouczam Cie a zapytalam. O ile pamietam zas palalas do mnie sympatia wowczas
                    gdy wypowiadalam sie na temat budowy muru. Wowczas nie bylas taka krytyczna.
                    Szczerze - nie droga dano wybacz nie jestem zdaje sie mlodsza od ciebie albo
                    jesli to niewiele. Bardzo lubie krytyke jesli nie jest krzywdzaca. I ciekawe
                    jest z kolei Twoje wrazenie bo ja mam z kolei takie ze tu innych opinii niz
                    krytyczne wogole nie ma-no chyba zeby brac za takie przepisy kucharskie wtracone
                    do dyskursow o polityce czy tez opowiesci o odcieniu wlosow na glowie i nie
                    tylko. A dyskusje krytyczne buduja dynamike kazdego forum. Obawiam sie zas ze to
                    co ty nazywasz krytyka bylo niejednokrotnie moja obrona przed chamstwem z ktorym
                    sie spotkalam. Widzisz to spora roznica w kazdym razie dla mnie-. Dowcipkowac
                    tez lubie nawet bardzo ale ograniczam sie w tym od obrazania innych. Wbrew temu
                    co sadzisz jednak jest to mozliwe.
                    Jezeli zas chodzi o mnie droga Dano to moja nauka- mam nadzieje bedzie trwala do
                    konca moich dni. I tego sobie i swoim bliskim zycze..
                    Jezeli oglosisz cos klamliwego to po prostu przestane Cie czytac. To proste -
                    wowczas gdy bedziesz np miala odwage uzywac tego samego nicka.
                    I Dano przepraszam to moze byc nawet dowcipne ale o ile sobie przypominam to Ty
                    calkiem niedawno ´puscilas´ watek ktory mniej wiecej mowil iz Polacy ignoruja
                    posty Tytusa i zaczynajace sie od slow Zydzi cos tam a wiec grzesza
                    obojetnoscia. Podkreslam mniej wiecej ale sadze ze wiesz o co chodzi...
                    Pozdrowienia moja droga...
                    • Gość: dana33 Re: A propos tematow IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 21:45
                      szalenie mi przykro, jesli cie urazilam, ale twoje pierwsze posty byly postami
                      osoby zainteresowanej wlasnie w opinii innych, a te ostatnie z 2-3 dni to wg
                      mnie posty "wychowujace". ale nie tylko ja jestem duza dziewczynka, ty tez,
                      wiec naprawde nie mialam zamiaru cie wychowac, ale nie lubie, jak jest sie
                      nawet w krytyce niedokladnym: napisalas wyraznie slowo wymsiewac sie, a tego
                      napewno nie robilam.
                      moj stosunek do ciebie wogole sie nie zmienil, lubie cie tak samo, jak przed
                      tem, a twoje "nie jestem zdaje sie mlodsza od ciebie albo jesli to niewiele"
                      wogole made my day (or better night) bo jak zrozumialam, to masz male dzieci, a
                      moj syn juz prawie 2 lata w wojsku a pierwsza corcia idzie za 2 miesiace, tak
                      ze my nie calkiem w tym samym wieku... ale nichtsdestoweniger, to bylo
                      przyjemne porownanie. wiesz, mloda sercem mloda duchem, czy jak to tam bylo.. :)
                      a napisalam, ze ty mloda, bo ciagle jeszcze myslisz, ze mozesz kogos wychowac?
                      kochanie, nawet z dziecmi wlasnymi bedzie ci ciezko, uwierz matce z dlugim
                      doswiadczeniem.... :)
                      • Gość: ANka Alez Dano IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 21:57
                        Juz jednego dziecka- tego Fredzia tam na dole nie udalo Ci sie wychowac.
                        Ja bynajmniej nie wychowuje. Kocham swoje dzieci i kocham ludzi. Pogardzam tymi
                        ktorzy sa nimi z nazwy ale zachowuja sie jak ....hm- gnidy? To dobre okreslenie?
                        Dano! Na milosc boska nie wiedzialam ze jestes prorokiem? I w dodatku zlym!
                        Bo widzisz z moimi wcale tak ciezko nie jest - sa cudowne.
                        Ja w krytyce staram sie byc bardzo dokladna. Widzisz JESTEM PEWNA iz napisalam
                        co nastepuje :
                        ---------------------------------------------------------------------
                        Moze Ty zartujesz ale oni nie wysmiewaja sie ze swojej religii. Nie
                        przejmuja sie - nie sa religijni za bardzo- sa naukowcami. Ale nie wysmiewaja. I
                        nie zdarzylo mi sie uslyszec by obrazali uczucia innych wierzacych osob.
                        -----------------------------------------------------------------------

Juz ci raz mowilam ze nie zamierzam nikogo wychowac zwlaszcza gdy np. twierdzi
                        ze to niemozliwe. Ja tylko interesuje sie ludzmi, ich postawami i pogladami.

I pragne zauwazyc ze nie odpowiedzialas np na moja ´istotna uwage´. Bardzo
                        konkretna ktora byla - a i owszem odpowiedzia na twoje twierdzenie ´jak by nie
                        patrzec Jezus byl Zydem´...
                        Jak rowniez na bardzo wiele innych pytan.. rowniez konkretnych. Ale zdaje sie ze
                        tu Fredzio pospieszyl z odpowiedzia.
                        • Gość: dana33 Re: Alez Dano IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 22:41
                          moje tez sa cudowne. tylko czasem....., nu, poczekaj do wieku dojrzewania...
                          po paru latach beda znow cudowne, a ty bedziesz miala pare siwych wlosow
                          wiecej... :)
          • Gość: CCCP Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.acn.pl 03.02.04, 13:58

bo wg mnie co ja jem, czy jezdze w
            > szabat samochodem czy nie, mam slub rabinacki, czy nie, nie ma zadnego wplywu
            > na to, jakim jestem czlowiekiem. jesli sie nie klamie, nie prowokuje, nie
            > zadaje "podstepnych" pytan, jesli szanuje sie blizniego i nie rozprzestrzenia
            > nienawisci i glupich oskarzen, to juz jest ok.

Nie przeczytałem dokładnie tego fragmentu. Więc śpieszę zapewnić wszystkich adresatów tego wątku, że pytanie, które zadałem nie należy do "podstępnych" - chcę po prostu wiedzieć.

Zwłaszcza, że w różnych źródłach mówi się o głoszeniu celowych fałszerstw odnosnie zawartości Talmudu. Teraz np. znalazłem link do "Falsifiers of the Talmud". Jest tam sporo przykładów, m.in. ocena przekazu o legioniście Pantherze (Pandirze):

freemasonry.bcy.ca/anti-masonry/van_hyning.html

C.

• Gość: ANka Popelniamy blad logiczny IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 14:27
              pytanie nie moze byc podstepne. Pytanie jest pytaniem. Nie ma zlych pytan
              dopoty, dopoki nie zawieraja sugestii, badz gotowych odpowiedzi. Tez wpadlam w
              te ´pulapke´
              Robi Pan dobra robote z tymi linkami- szkoda ze tak niewiele osob ta zla
              dzialalnosc i zla propaganda osobnika o nicku Fredzio interesuje.
              Wyjasnione kwestie, jesli prawdziwe zawsze pomagaja we wzajemnych stosunkach,
              niewyjasnione, zatajone, zafalszowane czy potraktowane ´innym, wyjatkowym´
              prawem przeciwnie.
              Przepraszam ze tak ´wisze´ na Pana watku ale na moj wlasny, ktory tez byl
              reakcja na prowokacje i rasizm Fredzia jakos o dziwo nikt z obecnych tu osob nie
              zareagowal. Bardzo mi przyko ze nikogo ten moj protest nie zainteresowal- bo
              niewatpliwie byl to protest. Korzystam wiec z szansy dowiedzenia sie o co tu
              chodzi tak naprawde dzieki Panu. Za co dziekuje
            • Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.jazo.org.il 03.02.04, 15:15
              cccp, musze juz wychodzic z biura, sprawdze ten link w domu pozniej. tylko
              szybko ci pisze, ze wszystko co napisalam wlacznie z "podstepnymi" pytaniami
              bylo ogolnie a nie do ciebie osobiscie.
            • Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 20:28
              nu, przeczytalam ten link. nie mam pojecia co sie dzieje w lozach masonskich,
              bo jak ci wiadomo, kobiet tam nie przyjmuja (mescy szowinisci!!!!). wiem
              natomiast ze jest w israelu w kazdym wiekszym miescie conajmniej jedna loza
              masonska, sa nawet loze masonskie arabskie, i te zydowskie i te arabskie
              wspolpracuja ze soba scisle i sa zaprzyjaznione...
              ale nawet nie musze nalezec do lozy masonskiej, zeby ci dac przyklad
              falszowania talmudu. tutaj na forum ile razy czytales te idiotyzmy, ze jesli
              naucza sie goja talmudu, to trzeba zabic nauczyciela? ile razy czytales, ze
              gojom nie wolno czytac talmudu? ile razy pisali ze goj nie moze jesc przy stole
              zyda? nu, nie musisz sie uciekac do linku masonskiego, zeby znalez falszerzy
              talmudu.
              a ty jestes moze fellow traveller? and if so, where from and to where are you
              travelling? :.
              • Gość: CCCP Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.acn.pl 03.02.04, 21:09
                Ten link to była pierwsza rzecz, na którą natrafiłem w Google'u; robię teraz co innego i nie mam specjalnie czasu na jakieś ekstensywne poszukiwania. Kwestia nie jest taka, czy link jest masoński czy nie, tylko czy pokazuje, co się robi, żeby zafałszować brzmienie Talmudu.

Dlatego prosiłem Waszą trójkę o opinię, żeby nie musieć się uciekać do jakichś internetowych źródeł.

C.
                • Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 21:53
                  jezus maria, cccp, i ty chcesz mi powiedziec, ze ty nie skomplikowany czlowiek?
                  a przynajmniej twoje pytania? to dlaczego w pierwszym twoim poscie przy
                  otwarciu tego watku nie dales tego masonskiego watku jako przyklad? po co mi
                  fredzio44 i 2 dni dyskusji? jak babcie kocham, znow cos sprawdzasz? przeciez te
                  masony daja ci przyklady na falsze. nikomu juz na swiecie nie wierzysz? zadnej
                  gazecie, zadnemu czlowiekowi, zadnej organizacji? wszyscy cos kreca? nu, napisz
                  mi jeszcze ze ja nic nie rozumiem. nawet sie z toba zgodze.
                  a moze ty tak tylko zeby sie ciut posprzeczac? to powiedz jasno, zaraz cos
                  wymysle... wiesz, ze jestem w tym dobra.... :)
                  kazdy antysemita, cccp, bedzie ci falszowal talmud. nawet jak nic z niego nie
                  rozumie. kazdy zlodziej ci udowodni, ze to wlasnie ty kradniesz, kazdy anty-
                  koscol katolicki udowodni ci jak kosciol katolicki klamie i wykorzystuje... nu,
                  you have to know better...
                  • Gość: CCCP Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.acn.pl 03.02.04, 22:29

> jezus maria, cccp, i ty chcesz mi powiedziec, ze ty nie skomplikowany czlowiek?
                    >
                    > a przynajmniej twoje pytania? to dlaczego w pierwszym twoim poscie przy
                    > otwarciu tego watku nie dales tego masonskiego watku jako przyklad?

Bo wtedy nie wiedziałem, ze istnieje.

po co mi
                    > fredzio44 i 2 dni dyskusji? jak babcie kocham, znow cos sprawdzasz? przeciez te
                    >
                    > masony daja ci przyklady na falsze. nikomu juz na swiecie nie wierzysz? zadnej
                    > gazecie, zadnemu czlowiekowi, zadnej organizacji? wszyscy cos kreca? nu, napisz
                    >
                    > mi jeszcze ze ja nic nie rozumiem. nawet sie z toba zgodze.

No wiesz, Dano, to Ty mi dałaś szkołe - nie pozwoliłaś wierzyć w słowo pisane. Wole w tej sytuacji usłyszeć od Ciebie - sama mi kiedyś napisałaś, że masz światobliwych krewniaków.

> a moze ty tak tylko zeby sie ciut posprzeczac? to powiedz jasno, zaraz cos
                    > wymysle... wiesz, ze jestem w tym dobra.... :)
                    > kazdy antysemita, cccp, bedzie ci falszowal talmud. nawet jak nic z niego nie
                    > rozumie. kazdy zlodziej ci udowodni, ze to wlasnie ty kradniesz, kazdy anty-
                    > koscol katolicki udowodni ci jak kosciol katolicki klamie i wykorzystuje... nu,
                    >
                    > you have to know better...

Więc powstaje pytanie: co robi ten typ, o którym mowa? Jeśli fałszuje - tak, żeby można było równocześnie rzucić podejrzenie na Talmud i zohydzić Ewangelię?

• Gość: dana33 Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 22:52
                      nu, ja tgo sie musze rzucac z postu na post, zanim was wszystkich wynajde i
                      odpowiem i wogole. jestli pod nazwa "ten typ" masz na mysli fredzia 44, to tak:
                      wlasnie sie zorientowalam kto to i jak to, wiec jak sie wyrazil werw mam z
                      nim "kontakty prywatne", tylko cep, bez brudnych mysli, prosze!!! :), wprawdzie
                      nie znam go tak dokladnie, doglebnie i na wylot, ale z tej krotkej okazji
                      kontaktowej, to ja mysle, ze on szydzi i wysmiewa sie. jako ze robi to w
                      stosunku do nie zydow, to jednoczesnie i prowokuje. nu, to ty myslisz, ze jak
                      ja mu powiem, ze on za ostry, to on sie mnie poslucha? nu, to fredziowi54 tez
                      cos powiedzialam, nuk, i szto? a jak tobie czasem cos pisnelam, to pomoglo? :)
                      kazdy z nas pisze tak jak uwaza za stosowne. byle nie uzywac osobiscie slow jak
                      faszystowska kurwa, bydlo, bitch, i tam jeszcze pare w tym stylu. malo to
                      szydzili i prowokowqali tu na forum nas zydow? wlasnie te klamstewka talmudowe,
                      to name only one. common, nie przewrazliwieni wy ciuteczko, czy moze to my
                      israelczycy mamy taka gruba skore, i dopiero jak nam zagrazaja zyciem, to
                      rabiemy spowrotem?
                      • Gość: CCCP Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka IP: *.acn.pl 03.02.04, 23:01

ja mysle, ze on szydzi i wysmiewa sie. jako ze robi to w
                        > stosunku do nie zydow, to jednoczesnie i prowokuje.

Niech sobie szydzi ze smarków we własnym nosie. Mnie to nie przeszkadza.

Już ci napisałem - zwymyślałem już od najgorszych A.D., Jewhatera, i nie zawaham się tego zrobić w stosunku do któregokolwiek brudnego prowokatora. Narodowość i przynależność religijna bez znaczenia. Pewien typ ludzi wprost domaga się, żeby ich nazywać bydlakami i jak bydlaków traktować.

Więc to robię.

• werw Re: Do Dany33, Tomka44 i Z Daleka 03.02.04, 23:31
                        Za pozwoleniem, wtrącę sie: to nie ja stwierdziłem, że masz z nim "kontakty
                        prywatne" ale on sam. I co oczywiste, podkreślam: nie oceniam tego.

Ale kontekst w jakim on o tym wspomniał wskazuje jednoznacznie, że wygodnie mu
                        było do swoich celów posłużyć się/podeprzeć znajomością z tobą. Co powinno dać
                        do myślenia. Szydło wychodzi z worka na wiele sposobów - a w tym przypadku za
                        każdym razem takie samo.

Dobranoc.
        • Gość: sp;lit Pobozne zyczenia ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 03.02.04, 14:43
          A w tym caly jest ambaras zeby dwoje chcialo naraz ,... Znasz to powiedzonko ?

uklony

===============================================================================

www.polonica.net/Oddaliscie_Polske_Zydom.htm
    • Gość: ANka Panie CCCP IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 17:28
      Niech Pan sam popatrzy. Nowe watki zakladane przez naszego´sympatycznego´
      Fredzia 44 versus, wypowiedz do U ´mamy nowy watek, tamten juz jest na oslej
      lawce´ versus tutejsi dyskutanci naciskajacy na rozroznienie Fredziow..
      I brak odpowiedzi na kluczowe tematy.
      Coz przestalo mnie to bawic - wiecej nie bawi od jakiegos czasu. Zbyt wiele tu
      za to zabaw dziennikarsko- manipulacyjnych, zbyt malo konkretnych, normalnych
      ludzi do pogadania.
      Coz ja sie ´zmywam´. Szkoda czasu.
      Nie widze niestety szans na jakies pozytywy plynace z tego klikania.
      • Gość: CCCP Do ANki IP: *.acn.pl 03.02.04, 17:53
        Proszę zostać. Naprawdę.

Mam teraz ostatni tydzień przerwy semestralnej i przeznaczam ten czas na terminową pracę. Wskakuję tu tylko na chwilkę, kiedy zastanawiam sie nad czymś i nic mi nie przychodzi do głowy. Ale wszystkie Twoje posty czytam, z dużym zainteresowaniem.

Fredziów tu jest dwóch. Jeden wart drugiego. Jeden pajac, drugi gnojek. (oni sami się już rozeznają, który jest który). Kluczowe tematy -
        • Gość: z daleka Re: CCCP IP: *.inter.net.il 03.02.04, 19:23
          Czytajacac to wszystko, dochodze do wnisku, ze patrzac na problem z kazdej
          perspektywy, najbardziej konstruktywne jest milczenie.

CCCP napisal miedzy innymi:
          Fredziów tu jest dwóch. Jeden wart drugiego. Jeden pajac, drugi gnojek. (oni
          sa mi się już rozeznają, który jest który). Kluczowe tematy -
          • fredzio44 Re: CCCP 03.02.04, 19:53
            Gość portalu: z daleka napisał(a):

> Czytajacac to wszystko, dochodze do wnisku, ze patrzac na problem z kazdej
            > perspektywy, najbardziej konstruktywne jest milczenie.

Boi sie Pan/Pani kontaktu z takim bagnem ktore ja soba reprezentuje? :-)

gam ken b'medina b tejsza b'tewet ?!!

• Gość: z daleka Re: CCCP IP: 5.3.1R3D* / 213.8.64.* 03.02.04, 19:57
              Obawiam sie, ze nie przeczytal(Pan, Pani) mojej (cynicznej) wypowiedzi z
              wystarczajaca wnikliwoscia.
              • fredzio44 Re: CCCP 03.02.04, 20:03

> Obawiam sie, ze nie przeczytal(Pan, Pani) mojej (cynicznej) wypowiedzi z
                > wystarczajaca wnikliwoscia.

Ma Pan/Pani racje. Wycofuje poprzednia wypowiedz i przepraszam za szpilke!
            • schlagbaum Do G I G O 03.02.04, 20:31
              fredzio44 napisał:

>
              > gam ken b'medina b tejsza b'tewet ?!!
              >

Mozesz liczyc na mnie ben Rab

jak pisywal kiedys madry [J] z Kuwejtu.
              Jaka szkoda, ze mu odeszla ochota.
              >
              >
        • Gość: ANka Bardzo dziekuje p. CCCP IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 21:21
          panu za ta mila uwage ale sadze ze moj ewentualny glos ´z zewnatrz´niewiele tu
          wniesie. Postanowilam odezwac sie ´na pewno´ dzis ale juz potem nie.
          Moze jeszcze czasem tu zajrze ale juz nie pisemnie. Chocby po to by Pana
          poczytac. Niech bedzie ze ´przychylam sie´ zyczeniom milej Dany (milej tylko
          wtedy gdy mowi sie cos co jest po jej mysli) i wielce ´szanownego´ Fredzia.
          Myslalam czy aby nie byc b. konkretna i dowcipna nie przeslac Panu pewnego
          ciekawego linka do zdjecia z pewnego plakatu, ktory calkiem niedawno mozna bylo
          obejrzec w calej Polsce- rowniez w Gdansku.
          Zycze wielu sukcesow i tak wiele cierpliwosci, ktora Pan tu przejawia. Ja
          niestety musze przyjac postawe bardziej agresywna (zeby nie wychowywac :)) bo
          aktualnie moja praca tego wymaga..
          Poza tym cenie b. wysublimowane poczucie humoru niz to prezentowane tutaj..
          I ´cholender´ jestem ´za bardzo´ krytyczna...
      • fredzio44 Re: Panie CCCP 03.02.04, 19:42

> Coz przestalo mnie to bawic - wiecej nie bawi od jakiegos czasu. Zbyt wiele tu
        > za to zabaw dziennikarsko- manipulacyjnych, zbyt malo konkretnych, normalnych
        > ludzi do pogadania.
        > Coz ja sie ´zmywam´. Szkoda czasu.
        > Nie widze niestety szans na jakies pozytywy plynace z tego klikania.

niestety to 'zmywanie' to napewno tylko na dzisiaj
        • Gość: CCCC Re: Panie CCCP IP: *.acn.pl 03.02.04, 19:44
        • Gość: CCCP Już mówiłem, że IP: *.acn.pl 03.02.04, 19:45
          z bydłem nie gadam.

EoT
          • fredzio44 Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 20:00

> z bydłem nie gadam.
            >
            > EoT

No to bede chyba musial popelnic samobojstwo z rozpaczy
            F.U.
            • Gość: sp;lit Re: Już mówiłem, że IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 03.02.04, 20:23
              Zrob to tak zebys okolicy nie zasmrodzil ,... Znaczy sie ; Zadnych dziurek :)

Powodzenia
          • Gość: dana33 Re: Już mówiłem, że IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 20:38
            drogi cccp. popraw mnie, jesli sie myle: fredzio44 wyraznie wysmiewa i drazni i
            prowokuje, ok, to jest jego styl pisania. czy on tu kogokolwiek obrazil
            osobiscie? napisal o kims "bydle"? nie czytalam wszystkiego i tez zdarza sie ze
            nie pamietam, wiec moge sie mylic. ale wysmiewanie sie czy ironizowanie ogolu,
            to nie to samo co obrazanie danej osoby. jesli nazwal ciebie
            kiedykolwiek "bydlo", ok, pieknym za nadobne, ale jesli nie, to chyba ciut za
            ostro????
            • Gość: CCCP Re: Już mówiłem, że IP: *.acn.pl 03.02.04, 20:58
              Nie, Dano,

Nie za ostro, nawet za łagodnie.

To samo kiedyś powiedziałem o A.D. i o Jewhaterze. Nie robię między nimi różnicy.
              • Gość: dana33 Re: Już mówiłem, że IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 21:01
                aha, zapomnialam o tym cudzie forumowym jewhaterze....
                • Gość: ANka Nie Dano zapomnialas ze to nie forum IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 21:08
                  wychowacze. A p. CCCP wychowujesz.. :)
                  TAk chyba zaczne dowcipkowac.. Jak ktos lubi....
                  • Gość: sp;lit ANka ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 03.02.04, 21:25
                    CCCP zadal proste pytanie na poczatku postu - Zauwaz ich "rzeczowe" odpowiedzi ,
                    jak go wodza za nos i za raczke po manowcach . Sfora i z doskoku :)

uklony
                    • Gość: ANka No coz musialabym byc slepa IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 21:38
                      chlopak jest tak cierpliwy ze zakochalabym sie gdybym nie byla mezatka.
                      Ale pracuje dzielnie. Coz nie mam zaufania do wielu pojawiajacych sie ´z
                      doskoku´ na tym forum osob. Sadze wobec tego ze Pan jest z tych ´z zewnatrz´ a
                      wiec mniej wirtualnych. Niezaleznie od tego czy zgadzamy sie w pogladach na
                      pewne sprawy czy nie. Wobec tego wybaczam lowiectwo rybne:)
                      Wie Pan co tu niektorych najbardziej denerwuje? Ze wiem cos na temat mojej
                      dziedziny- ktora sie zajmuje i nie musze sie po to byc wiedziec czy cos jest
                      wiarygodne w tym temacie czy poslugiwac encyklopedia. Ma Pan racje nie jestem
                      ´correct´ poniewaz za bardzo bronie tradycji polskiej. NIc dziwnego - a swoja
                      droga chyba poczytam ksiazke p. Rymuszki. Zarabia na tym czy nie, ale kazda
                      ludzka opinia niesie w sobie ziarnko prawdy. Niektore nawet niosa ich wiecej.
                      • Gość: sp;lit Re: No coz musialabym byc slepa IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 03.02.04, 22:04
                        Zeby poznac czlowieka , wystarczy dac mu palke troche wladzy i obserwowac jak
                        traktuje swoich bliznich ,... To samo odnosi sie do narodu .

Antysemityzm jest tylko produktem ubocznym tych obserwacji a przyczyna sa oni
                        sami ,... Fredzio (galt?) i ci co takich bronia sa najlepszym tego przykladem .

Szkoda tylko ze w czasach rozrachunku obrywaja zazwyczaj niewinni bo s....syny
                        typu fredzia zawsze znajda jakie tylnie drzwi w formie Kastnera czy podobnych .

uklony
                        • Gość: ANka Tak szczerze IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 22:14
                          nie interesuja mnie uogolnienia. Naprawde mam inne doswiadczenia z zycia i nie
                          uczyni mnie antysemitka jakis maly prowokator z GW.
                          Malo tego nawet cala sfora naganiaczy. Ale odkrywanie takich manipulacji to
                          naprawde duza satysfakcja. A prawo obowiazuje wszystkich jednakowo. Coz wszyscy
                          dazymy do zycia w demokracji wlasnie dlatego. Lubilam zawsze - choc to nie moja
                          pasja a hobby meza - amerykanska sf. Tam jest tyle pieknych przykladow. Np taki
                          psychologiczny model- przestepcy zsylani na pozaziemska planete. Same najgorsze
                          bagno- mordercy, zbrodniarze, gwalciciele, ale i notoryczni zlodzieje kart
                          magnetycznych. Mija troche czasu - na planete przybywa statek i co? Idealna
                          demokracja, bron kupuje sie jako ´maskotke´ nikt do nikogo nie strzela, nikt
                          nikogo nie morduje..:)

I to jest wlasnie ten cud natury...
                          Izolacja czasem pomaga.. A ja tym czasem wracam do swiata realnego, totalnie
                          wymieszanego religijnie, narodowosciowo, politycznie a mimo to nie pozbawionego
                          zasad.
                          • Gość: sp;lit Re: Tak szczerze IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 03.02.04, 22:41
                            To wcale nie az taka sf ,... Tak powstala Australia , od kiedy odebrano ludziom
                            bron zaczal sie burdel .

Kilka lat temu wladze pewnego miasteczka w okolicy Chicago nie mogac poradzic
                            sobie z plaga przestepczosci postanowily ze kazdy niekarany , zdrowy przy
                            zmyslach dorosly obywatel ma obowiazek wychodzac z domu byc uzbrojony w bron
                            palna ,... Rezultat ? Przestepczosc spadla prawie do zera bo bandziory i
                            zlodzieje nie sa durnie i znalezli sobie inne miejsca mniej ryzykowne miejsca .

Ciekawostka , dzieci ktore spedzaja z ojcami czas na polowaniach , rybach i na
                            lonie natury sa odporne na presje srodowiska jak ; Narkomania , alkoholizm ,
                            tyton , przestepczosc ,...I co ty na to ? Ustrzelenie bambi , rybka na haczyku
                            buduje respekt dla zycia i zdrowia , swojego i innych .

uklony
                            • Gość: ANka Jak na lato IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 22:53
                              a to jeszcze troche. Dzieci ktore sa z rodzicami sa wogole odporne. Znacznie
                              bardziej od tych, ktore spedzaja czas przy kompie:)
                              Ci z sf. sami odbierali sobie bron. Albo wymieniali sie straszakami.
                              Zorganizowali sobie nawet takie gieldy.. I to jest madre.

To tak jakby powiedziec kup sobie amstaffa, zaden wlasciciel agresywnych pieskow
                              nie sprobuje cie napasc :) Nie za bardzo mnie to przekonuje.

Ale czas z ojcami i matkami jest cenny. Z babciami zreszta tez. Kiedys o tym
                              pisalam (nieistotnie) no ale nie bede ulatwiac roboty dziennikarzom - coz kazdy
                              moze sobie poszukac publikacji sam.
                              A co do niekaralnosci. Coz taki Fredzio (albo jego odpowiednik) moglby byc nawet
                              nie karany i wzglednie zdrowy przy zmyslach a np sie sfrustrowac i zdecydowac ze
                              sobie ´ustrzeli´ swojego przeciwnika- dyskutanta (w ramach innego rodzaju
                              prowokacji). No albo go ´nieszkodliwie´ nastraszy strzelajac obok a uda sie np
                              nieszczesliwie postrzelic.
                              I dlaczego o zaletach natury pisza ci co najwiecej czasu spedzaja przy kompie?
                              Dobranoc.
                              • Gość: sp;lit Re: Jak na lato IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 08:43
                                W tym caly pic ze fredzio nie wie czy przeciwnik nie szybszy , nie ma akurat
                                wiekszej armaty i jemu wieksza dziurke nie zrobi wczesniej ,...

uklony
                  • Gość: dana33 Re: Nie Dano zapomnialas ze to nie forum IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 22:00
                    droga aniu, cccp i ja to specjalny przypadek, mamy za soba historie "dlugiej i
                    trudnej milosci", i docieramy sie, wiesz, to tak: razem nie wytrzymujemy ale
                    osobno tez nie... :)
              • Gość: z daleka Re: Już mówiłem, że IP: *.inter.net.il 03.02.04, 21:13
                Nie wnikam czy lagodnie, czy ostro. Zadalem sobie trudzik i przelecialem przez
                Fredziowe wypowiedzi na tym watku( poza wykasowanymi , oczywiscie) i nie
                bardzo wiem czym zasluzyl sobie na to budlece okraslenie. Moze jestem
                gruboskorny, moze co malo spostrzegawczy, moze cos przegapilem. Co to bylo?
                • fredzio44 Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 21:24

> Nie wnikam czy lagodnie, czy ostro. Zadalem sobie trudzik i przelecialem
                  przez
                  > Fredziowe wypowiedzi na tym watku( poza wykasowanymi , oczywiscie) i nie
                  > bardzo wiem czym zasluzyl sobie na to budlece okraslenie. Moze jestem
                  > gruboskorny, moze co malo spostrzegawczy, moze cos przegapilem. Co to bylo?

poprostu nie poznal Pan/Pani Polakozercy :-)
                  Pozdrawiam!
                  • fredzio44 Apropos tych wykasowanych 03.02.04, 21:27
                    Wiekszosc z nich jest cytowana w postach z odpowiedzia. Jak Pan/Pani moze sie
                    sam/sama przekonac, nic tam zbyt wulgarnego nie bylo :-)
                    Nawet Janet Jackson nie mrugnela by okiem :-)
                • Gość: CCCP Re: Już mówiłem, że IP: *.acn.pl 03.02.04, 21:26
                  We wstepnym wpisie do tego wątku podałem link do fragmentu przepisanego skądś przez osobnika, którego nie zwaham sie ponownie nazwać bydlakiem.

Być może Ty, Z Daleka, nie masz problemu z żadną ludzką wypowiedzią. Ja jednak nie jestem ani rabinem, ani księdzem-spowiednikiem, ani prokuratorem, ani policjantem, ani psychologiem, ani psychiatrą. I nie mam zamiaru rezygnować do swojego prawa nazywania po imieniu ludzi, którzy celowo - świadomie prowokując - wlewają między innych gnój.

To tyle.
                  • Gość: z daleka Re: adwokat diabla IP: 5.3.1R* / *.inter.net.il 03.02.04, 21:47
                    Pozwol, CCCP, ze zabawie sie w adwokata diabla tj. Fredzia 44 i spytam Cie
                    dlaczego jestes autorem watkow o prowokacyjnej tematyce? Czyzbys w swojej
                    lagodnej naiwnosci sadzil, ze dyskusja bedzie przebiegala jak w Wersalu? Czy
                    po to prowokujesz ostra dyskusje( sam nie biorac w niej udzialu), by pozniej
                    porownywac niewygodnego goscia do bydla? Zaznaczyles w ktoryms miejscu, ze do
                    podniesienie tego tematu sklonila Cie ciekawosc. Powiedzmy, ze wierze w to.
                    Wierze tez, ze z ciekawosci 99% podnoszonych przez Ciebie problemow dotyczy
                    Zydow w roznych przypadnach. Nie wierze jednak, ze jestes naiwny.
                    • Gość: CCCP Re: adwokat diabla IP: *.acn.pl 03.02.04, 22:22

> Pozwol, CCCP, ze zabawie sie w adwokata diabla tj. Fredzia 44 i spytam Cie
                      > dlaczego jestes autorem watkow o prowokacyjnej tematyce? Czyzbys w swojej
                      > lagodnej naiwnosci sadzil, ze dyskusja bedzie przebiegala jak w Wersalu? Czy
                      > po to prowokujesz ostra dyskusje( sam nie biorac w niej udzialu), by pozniej
                      > porownywac niewygodnego goscia do bydla? Zaznaczyles w ktoryms miejscu, ze do
                      > podniesienie tego tematu sklonila Cie ciekawosc. Powiedzmy, ze wierze w to.
                      > Wierze tez, ze z ciekawosci 99% podnoszonych przez Ciebie problemow dotyczy
                      > Zydow w roznych przypadnach. Nie wierze jednak, ze jestes naiwny.

Odpowiem na Twoje pytanie (które jest - chyba nie-naiwnym - pytaniem w odpowiedzi na moje pytanie) tak: czy spróbujesz jednak odpowiedzieć na moje pytanie?

Zamiast bawić się w adwokata diabła. (Zwłaszcza że rola adwokata diabła nie polega bynajmniej na tym, by atakować przeciwnika diabła, tylko raczej wskazać zainteresowanym, że i u diabła - w tym wypadku bydlaka - mozna znaleźć coś godnego uwagi.) Jeśli nie potrafisz odpowiedzieć, powiedz to, przyjmę to ze spokojem.

Co do pozostałych Twoich uwag - wstrzymam się od komentarza.

C.

• Gość: z daleka Re: adwokat diabla IP: *.inter.net.il 03.02.04, 22:35
                        Po raz ktorys z rzedu pytam czym sobie diabel zadluzyl na przydomek bydlecy?
                        Byc moze ,ze zasluzyl, ale niech sie dowiem czym.
                        • Gość: ANka Najgorzej jak avocatus diaboli sie zadluzy :) IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 22:45
                          NO bawicie sie fajnie ale nie zawsze to mila zabawa dla innych. TAki moj
                          wniosek. A takie zabawy (niemile dla innych) zwykle zle sie koncza..
                          Obawiam sie ze i diabel cos o tym wie - grzech zaniechania? a moze radosc :)
                          Prosze zapytac- niejaki Kafar Panu wszystko wyjasni :)
                          ach i powiesci fantastyczne..
                          Milej nocy.
                        • Gość: CCCP Re: adwokat diabla IP: *.acn.pl 03.02.04, 22:47
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10453458&a=10453458
                          Wstępny wpis.

(Link podany także we wstępnym wpisie do tego wątku).

Por. inną opinię pod:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10514227&a=10535845

To wszystko.
                          • Gość: z daleka Re: adwokat diabla IP: 5.3.1R* / *.inter.net.il 03.02.04, 22:56
                            Tekst jest rzczywiscie wredny, ale przeciez to nie Fredzio jest jego autorem.
                            On przytacza tekst, ktory rzekomo jest fragmentem Talmudu. O co wiec chodzi?
                            • Gość: CCCP Re: adwokat diabla IP: *.acn.pl 03.02.04, 23:02
                              O nic.
                              • Gość: z daleka Re: adwokat diabla IP: *.inter.net.il 03.02.04, 23:06
                                tez tak mysle. Dobranoc.

> O nic.

• Gość: ANka Najbardziej podobala mi sie ´awaria serwera´ IP: *.ifn-magdeburg.de 04.02.04, 00:20
                                zaraz po tym jak udzielil mi Pan odpowiedzi. O dziwo w miedzy czasie pojawily
                                sie szybko wpisy - nawet nowe watki.
                                Czyzby ´niezwykle wybiorczy´ Mydoom? :)))))
                                NO to dobranoc Panu.
                                Widzi Pan tu na tym forum zmieniaja sie nicki ale postaci zostaja b. podobne. Bo
                                czy tez mozna totalnie zmienic osobowosc? Czasem im sie to udaje ale nie do konca.
                                Najbardziej mnie jednak bawi to iz probuje sie wlasnie ´wychowywac´ i pouczac -
                                potepiac zlych politykow, kiepska prawice, a w gruncie rzeczy poza kilkoma
                                faktycznymi osobami ktore poznalam oszukuje i manipuluje. A gdzie jest najlepszy
                                wstep do kariery politycznej? - no w dziennikarstwie.
                                Poniewaz ja nie zamierzam takowej robic ani nie jestem dziennikarka z
                                ciekawosci i dlatego ze wlasnie lubie dobrze sie zastanowic zanim podejme jakas
                                decyzje- chocby skorzystam z prawa wyborczego to sobie tu zajrzalam. Oczywiscie
                                zagladam nie tylko tu. W przeciwnym razie mialabym b. zawezony obraz
                                rzeczywistosci.
                                A nomenklatura kwitnie w Polsce inaczej byloby lepiej. A nie jest. Ci ktorym
                                jest wygodnie na wysokich stolkach wciaz tam sa. Ale podstawa jest popieranie
                                manipulacji i nieuczciwosc. Bez przestrzegania podstawowych zasad i poczucia
                                przynaleznosci do panstwa, bez potepienia wyraznego i bezwarunkowego (jak
                                Herbert) podwojnej moralnosci bez wychowania mlodych ludzi w takim duchu nie
                                mozna budowac silnego panstwa. Sukces i szczescie dla kazdego moze oznaczac cos
                                innego - ale jesli zabraknie uczciwosci- coz kazdy wie kiedy wobec niej
                                ´grzeszy´. TYlko z tej przywary trudno sie czasem wyleczyc. Jest wygodna...
                                Dobranoc i do widzenia
                                A gdyby Pan jeszcze mial watpliwosci- niechze Pan poczyta wypowiedzi niejakiego
                                Palnicka najlepiej z grudnia 2002 roku na temat cenzury. O dziwo te wypowiedzi
                                przetrwaly i sa dostepne- nie trzeba wyszukiwarki...
                                Dodam tak a propos ze ta ´nieprzychylnosc´ wyzwanie kobiet b. przybliza jednego
                                z fredziow do b. ´zazenowanego losem kobiet´ homoseksualisty Krzysia44.
                                Jezeli przejzy Pan owego Krzysia, Palnicka, Kafara, Krakena, Czarnego to szybko
                                odnajdzie Pan podobienstwo i zawsze te sama obsesje- ´czarni´ oraz podobny
                                poziom wypowiedzi, oraz podobny sposob- ´otaczania´ przeciwnika.
                                Sa w tej grupce przemykajace tu Kaczory- Piss. cos tam i niejaka Kamila -
                                rowniez wielu nickow. Cel i intencje zawsze te same. Przekonac sluchacza iz
                                zrodlo zlej syt. gospodarczej w Polsce i kryzysu nie lezy w rekach SLD ale -tu
                                kluczowa sprawa w rekach osob wierzacych!!! Z samym papiezem na czele.
                                Nie chce mi sie juz tego komentowac ale jesli dominuja tego typu osobnicy to
                                naprawde zadnych konstruktywnych dyskusji nie bedzie. NO jest 19 po godz. 0. Dla
                                mnie jeszcze dzisiaj.
                                Raz jeszcze do widzenia
                              • Gość: ANka NIech Pan bedzie ostrozny IP: *.ifn-magdeburg.de 04.02.04, 03:57
                                i dociekliwy. Ja przejzalam sobie troszke roznych wypowiedzi przy okazji -
                                zarwanej nocki.
                                Pisze Pan sporo, broni Polakow i jest szarmancki wobec kobiet. Z tym ostatnim -
                                ostroznie- tu sa tacy, ktorzy z tego korzystaja.
                                Ja np nie moge pojac dlaczego nocami- gdy nie pisze pojawia sie na roznych
                                watkach tak wiele anek, an itd. a w dzien w ciagu czasu ktory tu jestem zdazylam
                                wpasc - moze raz na jedna.
                                Zauwazyl Pan znikniecie Gabrieli, niech Pan poszuka pod katem atakow na
                                chrzescijanstwo, religijnosc, polskosc. Znajdzie Pan tam prawie zawsze te same
                                osoby. Czasem pod roznymi nickami.
                                Ten tekst w tym watku jarka tez jest znamienny. JA NIGDY PRZENIGDY bez
                                logowania sie nie uzylam tu na forum innego nicku czy IP. Dwa razy zalogowalam
                                sie inaczej poniewaz moj nick ANka i wogole anka byl ´zajety´ z bardzo
                                specyficzna ´podpowiedzia´ hasla. Ale to bylo zaledwie kilka wypowiedzi- i
                                rozmawialam tam z niejakim ficino, ktory rowniez ´zniknal´ w niewyjasnionych
                                okolicznosciach. Nie chce mi sie juz w to bawic- ale po p. wypowiedziach i
                                wogole prezentowanych pogladach wydaje mi sie ze jest p. jednak z zewnatrz
                                ´,matrixu.
                                Dlatego pozdrawiam i zycze czujnosci. Niech sie Pan nie daje innym manipulowac.
                                Nie warto. A prawda jest taka ze takich jak Pan czy ja jest w Polsce znacznie
                                wiecej niz to wynikaloby z tego forum. Ide spac i udanej pracy. Nie wiem co nas
                                tu przyciaga ale sa tacy co z niejakim ´doswiadczeniem´ a z cala pewnoscia
                                premedytacja niezle sobie w tej matni radza i b. nieciekawe cele realizuja.
                            • Gość: ANka Jak zawsze - o relacje cele vs srodki IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 23:03
                              no i prosze nawet adwokat i nawet diabla o tym zapomnial?
                              Alez czemuz sie tu dziwic. Czyz tak wiele ´wznioslych´ i ´istotnych dla zycia
                              politycznego´ postaci o tym nie zapomnina?

Choc czasem - przyznaje i cele i srodki bywaja rownie zgnile....
                    • Gość: sp;lit Re: adwokat diabla , Buj sie Boga z daleka ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 03.02.04, 22:46
                      Ales sobie klienta znalazl :)

uklony
                      • Gość: z dalek Re: Boj sie Boga Sp;lit .Jak ty piszesz? IP: 5.3.1R* / *.inter.net.il 03.02.04, 22:48
                        • Gość: sp;lit Boj sie Boga Sp;lit . Tak jak mi sie podoba ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 03.02.04, 23:06
                          Bo wiem ze masz manie na tle poprawiania ,...

Maly "chwyt" my friend , dla ciebie zbyt kuszace zebys nie poprawil ,silniejsze
                          od nakazu banu w cherem , diabelek siedzi na moim ramieniu w podpowiada czasem

It works everytime :)

uklony
                • werw Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 21:29
                  Całokształt. Co do szczegółów: przytaczanie np. (rzekomych) fragmentów
                  Talmudu, w których stwierdza sie, że Jezus utrzymywał stosunki homoseksualne
                  ze swoim ojcem. Ja nie jestem chrześcijaninem, ale pewnych rzeczy sie nie
                  robi. I ja się pytam, czy on jest dobry Żyd? A ruach in sajn tatens taten
                  arajn.
                  • fredzio44 Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 21:39
                    werw napisał:

> Całokształt. Co do szczegółów: przytaczanie np. (rzekomych) fragmentów
                    > Talmudu, w których stwierdza sie, że Jezus utrzymywał stosunki homoseksualne
                    > ze swoim ojcem. Ja nie jestem chrześcijaninem, ale pewnych rzeczy sie nie
                    > robi. I ja się pytam, czy on jest dobry Żyd? A ruach in sajn tatens taten
                    > arajn.

Myli mnie Pan z Tyfusem.
                    To on twierdzi ze to z Talmudu. Ja twierdze ze to z rekopisu greckiego.
                    Oryginalny Nowy Testament przedtem jak Watykan zaczal go redagowac!

• fredzio44 Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 21:36
                  Widzisz, bliski mi z daleka,
                  wlasnie przeczytalem wypowiedz Cep Cepa Cepem Poganiajacego.
                  Wedlug niego. Bluznic Zydom. Mieszac z blotem talmud i swieta Tore, to
                  normalne rzeczy. Ale kiedy pejsaty zrobi cos podobnego z Nowym Testamentem
                  (Czyzby Stary Bogu sie znudzil?) to zasluguje tylko na porownanie z bydlakiem.

Para, Behema, Szor, nie jestem tylko pewien wlasciwie ktore :-)

P.S. ale ze Polakozerca jestem - to fakt. Sz. P. Danusia moze to potwierdzic z
                  obserwacji wlasnych i korespondencji prywatnej.
                  • werw Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 21:41
                    Jesteś małym skurwysynem, ot co.

W dodatku nie wahasz się poniżyć innych, ujawniając że utrzymują z toba
                    pozaforumowe kontakty. Komuś takiemu jak ty nie należy ufać - dla własnego
                    bezpieczeństwa.
                    • Gość: dana33 Re: Już mówiłem, że IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 22:19
                      werw, kochanie, widzisz, jak wiesz, ze ktos klamie, ale wiesz to na 100%, to
                      mow co chcesz, ale jesli piszesz o kims skurwysyn, a nie wiesz na 100%, to
                      moze najpierws sprawdzisz? prawda jest, ze nie od razu zorientowalam sie kto to
                      fredzio44, ale jak juz sie zorientowalam (dopiero co, prawde mowiac, ja jestem
                      czesto w delay), to on ma racje, ja z nim mam prywatne kontakty.... nu, ja mam
                      prywatne kontakty w paroma osobami, so what? ty nie masz zadnych prywatnych
                      kontaktow z forumowiczami? a wogole jest tu ktos kto nie zna prywatnie
                      conajmniej jednego forumowicza??? nu, werw, z reka na sercu....
                      • werw Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 22:57
                        Skurwysyn to nie tyle kwestia pochodzenia co charakteru. Co tu sprawdzać?
                        • werw Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 23:17
                          Tytułem uzupełnienia: ja również znam wielu szmundaków, jednakże od nich mniej
                          więcej wiem, czego się mogę spodziewać. Tzn. tego, że w mniej sprzyjających
                          okolicznościach taka znajomośc może się obrócić przeciwko znajomemu szmundaka.
                          To nie pochodzenie a charakter.
                          • werw Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 23:19
                            Oczywiście nie dotyczy to moich kontaktów pozaforumowych.
                  • Gość: ANka Fredzi alez ty sie starasz - jak ja ci dopieklam IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 21:44
                    ze nie napisalam na ten twoj prywatny adres gdy go podawales. Z tym wieksza
                    satysfakcja pokazalam sie jeszcze dzis tutaj. Po raz ostatni :)
                    Moze to satysfakcja ofiary (zapewne twoim zdaniem) ale jednak satysfakcja.
                    I jakiz ty ´silny´ jestes ze sie musisz podpierac kobieta.. jak zawsze (?!)
                    • Gość: sp;lit Re: Fredzi alez ty sie starasz - jak ja ci dopiek IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 04.02.04, 15:35
                      Nie zartuj , to raczej oni sie tu nie pokaza , trzy ostatnie wpisy na to
                      wskazuja . O ile jeszcze by mogli skakac do gardla tytusa , to link do strony
                      Lubavitz'ow (nie sa to ci co na Chrzescijan w Jerusalem pluja ?) jest zbyt
                      wymowny zeby to bronic .

uklony

Z tym wieksza satysfakcja pokazalam sie jeszcze dzis tutaj. Po raz ostatni :)
                      • fredzio44 Re: Fredzi alez ty sie starasz - jak ja ci dopiek 04.02.04, 16:43
                        Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> Nie zartuj , to raczej oni sie tu nie pokaza , trzy ostatnie wpisy na to
                        > wskazuja . O ile jeszcze by mogli skakac do gardla tytusa , to link do strony
                        > Lubavitz'ow (nie sa to ci co na Chrzescijan w Jerusalem pluja ?) jest zbyt
                        > wymowny zeby to bronic .
                        >
                        > uklony
                        >
                        >
                        >
                        > Z tym wieksza satysfakcja pokazalam sie jeszcze dzis tutaj. Po raz ostatni :)

Nie mow chop, zanim nie przeskoczysz.

Nie mow nawet jak przeskoczysz, sprawdz najpierw w co wskoczyles.
                        F.U.
                  • schlagbaum Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 22:38
                    fredzio44 napisał:

>> P.S. ale ze Polakozerca jestem - to fakt.

Wiesz G I G O nagrogy tu juz chyba zadnej nie wygrasz ale nie spodziewalem sie,
                    ze po wstawieniu twoich danych do Google otrzymam tak jednoznaczna odpowiedz.

www.vic.greens.org.au/yarra/PeaceRally030214.gif
                    Zrob to sam i sprawdz ben Rab.

(jak pisywal bardzo madry [ J ] z Kuwejtu
                    Jaka szkoda ze mu odeszla ochota.
                    • Gość: z daleka Re: Już mówiłem, że IP: 5.3.1R3D* / *.inter.net.il 03.02.04, 22:46
                      Nie uwazam ze bycie Polakozerca jest pozytywna cecha. No wiec brakuje
                      Fredziowi 44 tej poztytwnej cechy. Ty i wielu innych na tym forum jestescie na
                      tej samej zasadzie Zydozercami, co tez nie jest pozytywna cecha. No i co z
                      tego wynika? Czy zaliczymy was wszystkich zercow do bydlecego stanu?
                      • schlagbaum Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 23:15

> Nie uwazam ze bycie Polakozerca jest pozytywna cecha. No wiec brakuje
                        > Fredziowi 44 tej poztytwnej cechy. Ty i wielu innych na tym forum jestescie
                        na
                        > tej samej zasadzie Zydozercami, co tez nie jest pozytywna cecha. No i co z
                        > tego wynika? Czy zaliczymy was wszystkich zercow do bydlecego stanu?

Kiedy Ty probowales mnie bez zadnego powodu kilkakrotnie obrazic, ja posylalem
                        ci kwiaty.
                        Czy naprawde uwazasz, ze tak zachowuja sie Zydozercy ?

Ja jestem na diecie i nie probowallym nigdy nikogo pozerac ale prymitywnych,
                        chamskich i aroganckich pprowokacji nie znosze.
                        Tendencje do takiego zachowania ma tu pwewna grupa.
                        G I G O ben Rab ( jak pisywal pewien bardzo madry [ J ] z Kuwejtu. Jaka szkoda,
                        ze mu odeszla ochota. ) nie jest pierwszy i jak znam zycie nie ostatni.
                        Arogancja to chyba nic dobrego.
              • werw Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 21:20
                Dlatego generalnie rzecz biorąc przestałem wypowiadać się na tematy
                bliskowschodnie. A contrario doszedłem do wniosku, że nie moja to sprawa.
            • Gość: ANka Jezeli zalozenie iz czyjs maz pije lub bije IP: *.ifn-magdeburg.de 03.02.04, 21:07
              nie jest niczym obrazliwym..
              A swoja droga to zabawne ze taka ´stateczna dama´ tak zapamietale broni kogos o
              takim niskim - jak wskazuja na to jego wypowiedzi morale. Coz kazdy przyjmuje
              taka ´osobowosc internetowa´ jakiej sobie zyczy..
            • fredzio44 Re: Już mówiłem, że 03.02.04, 21:22

> drogi cccp. popraw mnie, jesli sie myle: fredzio44 wyraznie wysmiewa i drazni
              i
              >
              > prowokuje, ok, to jest jego styl pisania. czy on tu kogokolwiek obrazil
              > osobiscie? napisal o kims "bydle"? nie czytalam wszystkiego i tez zdarza sie
              ze
              >
              > nie pamietam, wiec moge sie mylic. ale wysmiewanie sie czy ironizowanie
              ogolu,
              > to nie to samo co obrazanie danej osoby. jesli nazwal ciebie
              > kiedykolwiek "bydlo", ok, pieknym za nadobne, ale jesli nie, to chyba ciut za
              > ostro????

Moja droga Danusiu!
              Nie czytalas widocznie wszystkich tu moich wypocin, lub tych ktore mi
              przypisuja.
              O ile wiem byla jednak jedna osoba, ktorej jesli ja nie nazwalem kretynka, to
              jednak popieram ta diagnoze. :-)
              Myslalem ze ona juz sie stad zmyla, ale widze ze jeszcze nie.
              Widocznie poszla tylko zmywac naczynia i juz skonczyla. Szkoda :-)
              Pozdrawiam
              Tomasz Fryderyk Urbanski
              • Gość: dana33 Re: Już mówiłem, że IP: *.adsl.actcom.co.il 03.02.04, 22:27
                nu, to ty tez tomasz fryderyk urbanski? ja musze zalozyc jaki katalog. tomasz
                to sciagnales od mojego meza, fryderyk od mojego ukochanego chopina, a
                urbanski? od urbana? nic zydowskiego w tobie juz nie pozostalo???? :)
                • fredzio44 Re: Już mówiłem, że 04.02.04, 16:50

> nu, to ty tez tomasz fryderyk urbanski? ja musze zalozyc jaki katalog. tomasz
                  > to sciagnales od mojego meza, fryderyk od mojego ukochanego chopina, a
                  > urbanski? od urbana? nic zydowskiego w tobie juz nie pozostalo???? :)

Danusiu,
                  nie udawaj greka :-)
                  jako polakozerca podaje moje nazwisko i juz. :-)
                  www.informatik.uni-trier.de/~ley/db/indices/a-
                  tree/u/Urbanski:Tomasz_Fryderyk.html
                  jak polacy lubia mowic; Wisi mi :-)
                  • Gość: ANka Fredziu dokonales projekcji ;) nt. IP: *.ifn-magdeburg.de 04.02.04, 16:52
    • titus_flavius ustaliłem skąd wziął 03.02.04, 23:02
      Chaire,
      oczywiście z Talmudu z traktatu Aboda zara 22 "a". Intuicja mnie nie zawiodła.
      W fragmencie zwanym "Tanaim Jeszuah" Jezus występuje jako człowiek niepoważny,
      uprawiający magię oszukujący lud, za co słusznie został stracony jako odstępca
      religijny i uwodziciel ludu. Inny fragment pod tytułem "Baraita" babilońskiej
      wersji Talmudu podaje szczegółowy opis śmierci Jezusa. Najgłośniejszy zaś
      fragment traktatu "Aboda Zara" jest źródłem wersji, że Jezus był nieślubnym
      dzieckiem Marii (Miriam) i żołnierza rzymskiego Pandara lub Pantery. Wymienione
      fragmenty posłużyły jako źródło do opracowania dziełka pod tytułem "Życiorys
      Jezusa" (Toledoth Jeszuah), które powstało między VII i IX wiekiem i było
      rozpowszechnione w środowiskach żydowskich w średniowieczu. Umieszczono w nim
      wiele legend złośliwych o Jezusie i jego uczniach.
      Nie sądzę, aby F. czerpał bezpośrednio z Talmudu. Jest na to zbyt tępy, a nadto
      przesiaduje na Forum, podczas, gdy talmudysci stale kiwają sie nad Talmudem.
      Musiał wyczytać to w jakiejś broszurze antychrześcijańskiej.
      T.

• Gość: sp;lit Re: ustaliłem skąd wziął IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 03.02.04, 23:19
        To swiadczy ze znajac adresatow pytania nie oczekiwales odpowiedzi i ze CCCP
        jest naprawde niepoprawnie naiwny jak myslal ze zaspokoja jego ciekawosc ,...

uklony

• Gość: sp;lit Re: ustaliłem skąd wziął IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 03.02.04, 23:45
        Kto byl Jezus ?
        ===================================

www.noahide.com/yeshu.htm
        Kim byla Maria ? Matka jezusa
        ===================================

Sanhedrin 106a . Says Jesus' mother was a whore: "She who was the descendant of
        princes and governors played the harlot with carpenters." Also in footnote #2
        to Shabbath 104b of the Soncino edition, it is stated that in the "uncensored"
        text of the Talmud it is written that Jesus mother, "Miriam the hairdresser,"
        had sex with many men.

• fredzio44 Re: ustaliłem skąd wziął 04.02.04, 16:57
        titus_flavius napisał:

> Chaire,
        > oczywiście z Talmudu z traktatu Aboda zara 22 "a". Intuicja mnie nie zawiodła.
        > W fragmencie zwanym "Tanaim Jeszuah" Jezus występuje jako człowiek
        niepoważny,
        > uprawiający magię oszukujący lud, za co słusznie został stracony jako
        odstępca
        > religijny i uwodziciel ludu.

Benche,
        Jeszcze raz powtarzam ze bredzisz, wymyslasz, lub ktos Ci daje falszywe
        wiadomosci.
        oto link do strony 22a w mesechcie Awoda Zora. Ani slowa o chrzescianach. Ani
        slowa o Jezusie!

A wogole to chrzescianstwo malo Zydow obchodzi. Jezus tez. Sa dla nas
        poprostu bez znaczenia! Jedyne pytania dla rabinow to czy mozna wejsc do
        jednego lub drugiego kosciola, np Notre Dame, albo Wenstminster Abbey. Rambam
        twierdzil ze nie. Ramban, ze tak. Do tej pory niema jednoznacznej opinii o
        chrzescianstwie i nikt sie tym nie przejmuje. Mamy wazniejsze problemy niz
        jakis zablakany marzyciel ktory skonczyl zycie tragicznie na krzyzu.

e-daf.com/Avodah%20Zarah/22a.gif
        Niema zadnego fragmentu "tanaim Jeszua"!
        F.U.
        • Gość: ANka Wiec zajmijcie sie nimi- tymi problemami IP: *.ifn-magdeburg.de 04.02.04, 17:46
          ´zablakany marzycielu´ bo tez tak mozecie skonczyc tzn - moze sie okazac ze
          wasze zycie do krzyza podobne :)
          A nie podawajcie tu swoich karkolomnych watkow bo dowodzicie innych rzeczy a
          mowicie co innego. A moze jestescie nie Zydem?
          • fredzio44 Re: Wiec zajmijcie sie nimi- tymi problemami 04.02.04, 18:13

> ´zablakany marzycielu´ bo tez tak mozecie skonczyc tzn - moze sie okazac ze
            > wasze zycie do krzyza podobne :)
            > A nie podawajcie tu swoich karkolomnych watkow bo dowodzicie innych rzeczy a
            > mowicie co innego. A moze jestescie nie Zydem?

wyszlo szydlo z worka
            Jestem muzulmanem!

Jezus Maria!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka