Dodaj do ulubionych

islam i niewolnictwo.to XXI wiek.a my w kosmosie..

15.02.04, 16:49
ten fragment dedykuje szczegolnie osobie o nicku CCCP ktora kiedys nie
uwierzyla mi w moje posty ze w islamie tolerowane jest niewolnictwo a
rewolucja islamska w Iranie prawnie przywrocila ta instytucje do zycia...

ludzie,jesli nie znacie swiata,nie wypowiadajcie sie o nim...to co wam sie
wydaje to niekoniecznie prawda...a swiat ktorego obraz widzi sie na CNN to
swiat prawdziwy,niewazne ile razy lewactwo bedzie wierzgac i udawac ze jest
inaczej...

jednoczesnie zwracam uwage ze niewolnictwo oficjalnie uzasadniaja islamscy
duchowni...

tu juz nie ma mowy o "islamistach" a wiec wojowniczym,zwiazanym z terroryzmem
odlamem islamu...

tutaj mowimy juz o SAMYM ISLAMIE...

OTO DOPIERO CIEKAWOSTKA...

Pierwsi arabscy i berberyjscy handlarze niewolników dotarli do Mauretanii w
XIII wieku. Urządzali polowania na czarnoskórych tubylców - większość z nich
była sprzedawana, część zostawała jednak na miejscu, aby służyć panom. To nie
zmieniło się do dziś. Niewolnictwo dziedziczy się w niektórych rodzinach już
od blisko 800 lat. "Bóg stworzył mnie jako niewolnicę, abym całe życie była
niewolnicą. Tak jak stworzył wielbłąda, aby całe życie był wielbłądem" -
mówiła przed dwoma laty jedna z Mauretanek reporterowi dziennika "New York
Times". W muzułmańskiej Mauretanii z uzasadnieniem niewolnictwa nie mają
żadnych kłopotów islamscy duchowni.
Obserwuj wątek
    • marcus_crassus PS jakby co do administracji -> cytowany tekst 15.02.04, 16:51
      pochodzi oczywiscie z GW wiec nie jest zadnym oszczerstwem...artykul o
      niewolnictwie w swiecie islamu wlasnie jest rowniez dostepny na forum :))
      • Gość: Tomson I co debilu? Sam musisz podbijać swoje posty, IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 15.02.04, 16:54
        bo nikt ich nie czyta. :oD
        Poczekaj aż wrócą admini, to takie spamerstwo będzie wycinane :oD
        • muzg.komuszy tomson, post-komunistyczna popluczyno 15.02.04, 20:04
          co masz do powiedzenia jeszcze?
          moze to, ze GNP USA od 10-ciu lat
          jest wiekszy, niz krajow UE?
          • marcus_crassus abstr...ac' od US i Europy to jednak porazajace. 16.02.04, 10:32
            ze dzis jeszcze w pewnych krajach kwitnie niewolnictwo a duchowni islamu jak
            najbardziej te kwestie popieraja....

jak juz napisalem wczesniej -->co innego jesli mowimy o islamistach...

ale tutaj juz mamy po prostu sam islam...

daje to nam sporo do myslenia...a ja myslalem ze cywilizowanie innych narodow
            mamy dawno za soba...

a tutaj...
            • marcus_crassus abstrahujac 16.02.04, 10:36
    • Gość: CCCP A my w kosmo ??? IP: *.acn.pl 16.02.04, 10:50
      marcus_crassus napisał:

> ten fragment dedykuje szczegolnie osobie o nicku CCCP ktora kiedys nie
      > uwierzyla mi w moje posty ze w islamie tolerowane jest niewolnictwo a
      > rewolucja islamska w Iranie prawnie przywrocila ta instytucje do zycia...
      >

Więc tak. Najpierw. To ty jesteś w kosmosie? Piszesz to z Marsa? Masz jakiś swój osobisty wkład w te kosmiczne przedsięwzięcia? O których celowości przy obecnym stanie świata nawet nie chce mi się pisać. Sytuacja w Mauretanii i poszukiwanie śladów wody na Marsie. Tak zupełnie bez związku?

Potem. Niewolnictwo w różnych formach jest tolerowane nie tylko w krajach muzułmańskich. A w niektórych krajach muzułmańskich nie jest bynajmniej tolerowane. A to znaczy, że wyznawanie jakiejś konkretnej wiary nie jest bynajmniej czynnikiem niezbędnym dla utrzymywania się tej archaicznej formy podziału pracy.

Jeszcze potem. Nie udokumentowałeś mi człowieku, że "rewolucja islamska" w Iranie przywróciła prawnie instytucję niewolnictwa do życia. Ponieważ nie wskazałeś żadnych konkretnych dowodów (odp. ustawy i paragrafy z irańskich zbiorów praw), zdecydowałem, że nie mam z kim rozmawiać i przestałem reagować na twoje posty.

Ten akurat traktuję wyjątkowo. Rozśmieszyło mnie twoje zaliczenie się (z racji czego - koloru skóry?) do tych co to w kosmosie.

Hasło dnia: Ziemia dla Ziemniaków!!!
      • marcus_crassus my w kosmosie -> nasza cywilizacja lata w kosmos 16.02.04, 11:04
        a niektorzy jeszcze jak widac murzynkow ganiaja batami...co jest nawet srednim
        cynizmem bo tam o ile sie nie myle niewolnikami jest rzeczywiscie ludnosc czarna...

uzasadnienie dla restytucji formalnej niewolnictwa w indiach jest identyczna jak
        uzasadnienie jego istnienia przez mullow w mauretanii...

juz to tlumaczylem --> islam akceptuje niewolnictwo -> poniewaz zas rewolucja
        islamska w iranie przywrocila bezposrednie obowiazywanie prawa islamskiego
        powroicila razem z reszta instytucja niewolnictwa...

juz to tlumaczylem ze islam to nie tylko religia ale i zbior prawa...

o co wiec jeszcze chodzi????

nie obchodzi mnie kto przestaje reagowac etc...

jedno jest wazne --> jesli sie o czyms nie wie nie nalezy uwazac ze jest to
        nieprawda...
        • marcus_crassus a to caly artykul 16.02.04, 11:06
          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1914627.html
        • Gość: CCCP Nadal pieprzysz bez tołku? IP: *.acn.pl 16.02.04, 11:15
          Twoja sprawa.

Cześć.
          • marcus_crassus ty po prostu nic nie rozumiesz 16.02.04, 11:19
            "Jeszcze potem. Nie udokumentowałeś mi człowieku, że "rewolucja islamska" w
            Iranie przywróciła prawnie instytucję niewolnictwa do
            życia. Ponieważ nie wskazałeś żadnych konkretnych dowodów (odp. ustawy i
            paragrafy z irańskich zbiorów praw), zdecydowałem, że nie
            mam z kim rozmawiać i przestałem reagować na twoje posty."

ten tekst zdradza zupelny brak zrozumienia tematu...

NIE USTAWY...CZY TY NIE POJMUJESZ ZE TAM PRAWO DZIALA INACZEJ????

TO NIE SYSTEM ZACHODNI,Z HIERARCHIA PRAW,USTAWAMI,ROZPORZADZENIAMI...

SAM ISLAM JEST PRAWEM...

ZADAJESZ PYTANIA KTORE ADEKWATNE tylko do zachodniego kregu kulturowego,nie
            majac pojecia na jakich zasadach dzialaja inne systemy prawne.

naprawde sugeruje rozszerzenie swojej wiedzy,bo nie mozna myslec tylko wg
            kategorii europejskich gdyz w innych kregach kulturowych te kategorie sa
            bezwartosciowe.
            • Gość: CCCP Pierdzielisz bez sensu. IP: *.acn.pl 16.02.04, 11:32
              Period.
              • Gość: marcus crassus chyba zartujesz IP: *.prod-infinitum.com.mx 16.02.04, 12:28
                natomiast fakt ze nie potrafisz zadac pytania wlasciwie poniewaz nie rozumiesz
                specyfiki obcych systemow prawnych a takze wypowiadasz sie dalej w tej kwestii
                mimo ze sam swoimi pytaniami ukazujesz ze nie masz o niej zielonego pojecia nie
                wystawia ci dobrej opinii...

nie bede ci tutaj tlumaczyl genezy i zasad obowiazywania obcych systemow prawnych.

informuje tylko jak to jest...udzielilem tez odpowiedz chociaz jej nie zrozumiales.

jest o tym masa ksiazek...poczytaj cos,sprawdz jak nie wierzysz...moge polecic
                autorow i ksiazki...niestety,czesc bedzie po angielsku,sa to ksiazki znanych
                specjalistow od islamu,nie wiem czy mozna je dostac w Polsce.

ale zanim zaczniesz sie wypowiadac w danym temacie zdobadz jakas wiedze na ten
                temat.

udzielilem juz dostatecznej odpowiedzi.
                • Gość: CCCP Re: chyba zartujesz IP: *.acn.pl 16.02.04, 12:55
                  Udzieliłm ci odpowiedzi, chociaż jej nie zrozumialeś.

Jest o tym masa książek... poczytaj coś, sprawdź, jak nie wierzysz... Mogę polecić autorów i książki... niestety, część będzie po angielsku, są to książki znanych specjalistow od islamu, nie wiem czy można je dostać w Polsce.

Ale zanim zaczniesz się wypowiadać w danym temacie, zdobądź jakąś wiedzę na ten
                  temat.

PS. Jeśli potrafisz.
    • Gość: jarek-nudziasz I to nie wszystko. IP: *.fastres.net 16.02.04, 11:13
      Poniewaz mlodziez Iranska chce wiecej wolnosci seksualnej, tego kraju religijny
      przywodcy( ktorzy praktycznie tez tym krajem rzadza) obiecuja tej mlodziezuy
      otwarcie Burdeli wedlug Koranskich Regol ( przed stosunkiem klient sie z
      pracowniczka oficjalnie ozeni a placac sie rozwiedzie.)
      Jak to sie mowi , zona pijaczka i talerz pelny.
      Moze wiesz w jaki sposob Banki Islamskie pozyczaja pieniadze, jesli nie to ci to
      kiedys opowie bo to tez bardzo dluga i obludna historia.
      • marcus_crassus hmmm...istytucja bankow i pozyczania pieniedzy 16.02.04, 11:21
        w islamie jest dosc ciekawa...

jak sie na tym znasz to napisz bo nie mam pojecia na jakiej zasadzie dokladnie
        funkcjonuje ten system (tylko ogolne wiadomosci)
    • indris A w Mauretanii ne ma nafty... 16.02.04, 12:09
      ...więc ten kraj jest sojusznikiem USA w "wojnie z terroryzmem". To było w
      dalszej części artykułu, którą marcus_crassus wolał pominąć.
      O pracy niewolniczej wspominały niedawno media w związku z BRAZYLIĄ, gdzie
      islam jest zjawiskiem śladowym. Ostatnio, po burzliwych debatach tamtejszy
      parlament uchwalił ustawę przewidującą KONFISKATĘ posiadłości, w których
      stwierdzi się to zjawisko.
      Nie należy więc wiązać tego haniebnego zjawiska z jakąś religią.
      • Gość: marcus_crassus a to US ma sie zajmowac wszystkimi problemami IP: *.prod-infinitum.com.mx 16.02.04, 12:36
        swiata????

przestan gadac glupoty indris,raz piszesz ze to niedopuszczalne zeby US bylo
        swiatowym policjantem bo od tego jest ONZ a teraz sie pytasz co robi US....

przeciez to bez sensu,przeczysz sam sobie...

jesli juz ja sie pytam "GDZIE JEST ONZ??"

gdzie sa lewaki???nie bronicie niewolnikow???pewnie niewolnik nie zasluguje na
        obrone prawda???natomiast "wyzyskiwani przez kapitalizm" owszem???

srajty-tajty...

stek bezsensow indris,jak zwykle zreszta...

poza tym co ma do tego brazylia???

"praca niewolnicza" CZY INSTYTUCJA NIEWOLNICTWA???

bo to dwie rozne sprawy wbrew pozorom...

poza tym jakos nie wiedzialem ze chrzescijanski,buddyjski czy jakikolwiek innych
        duchowny UZASADNIAL ISTNIENIE NIEWOLNICTWA JAK TO CZYNIA MULLOWIE W MAURETANII...

badz co badz daje to do myslenia...

spojrzmy na te fakty:

-jedyna religia ktorej duchowni uzasadniaja niewolnictwo...
        -jedyna religia do ktorej odwoluja sie swiatowi terrorysci (zadna inna religia
        nie stworzyla organizacji terrorystycznych poslugujacych sie haslami religijnymi)
        -jedyna religia ktora odmawia rownego statusu kobietom...

to sa fakty,nie jakies "wymysly"

zamiast udawac ze jest OK spojrzmy ze cos jednak jest nie tak...
        • indris Jankeski prymitywizm... 16.02.04, 13:35
          Nie dostrzega, że między zbrojną napaścią na jakiś kraj a kompletną
          obojętnością na jego stosunki wewnętrzne (połączoną z sojuszem) jest ogromna
          ilość metod pośrednich. Zwłaszcza, że wg tego co można znależć w encyklopedii
          Mauretania jest krajem formalnie demokratycznym, ma wybieralnego prezydenta i
          parlament. Niewolnictwo wcale nie występuje we wszystkich krajach
          muzułmańskich, co więcej nie występuje nawet w ich większości. A mułłowie są
          wszędzie.
          Co do aprobowania niewolnictwa, to istnieje słynny list św Pawła, w którym
          informuje on adreata, ze odsyła mu zbiegłego niewolnika. Prosi wprawdzie,
          żeby "przyjął go jak brata albo nawet samego Pawła", ale do wyzwolenia nie
          namawia. Stosunek do instytucji niewolnictwa w pierwszych wiekach
          chrześcijaństwa nie był wcale jednoznaczny.
          • Gość: CCCP ... w bambus IP: *.acn.pl 16.02.04, 13:53
            indris napisał:

> Nie dostrzega, że między zbrojną napaścią na jakiś kraj a kompletną
            > obojętnością na jego stosunki wewnętrzne (połączoną z sojuszem) jest ogromna
            > ilość metod pośrednich. Zwłaszcza, że wg tego co można znależć w encyklopedii
            > Mauretania jest krajem formalnie demokratycznym, ma wybieralnego prezydenta i
            > parlament. Niewolnictwo wcale nie występuje we wszystkich krajach
            > muzułmańskich, co więcej nie występuje nawet w ich większości. A mułłowie są
            > wszędzie.

Oraz -
            • Gość: marcus_crassus CCCP.przestan gadac o rzeczach o ktorych nie masz IP: *.prod-infinitum.com.mx 16.02.04, 14:11
              pojecia...

zaczynsz mnie irytowac...dlaczego??nie ze wzgledu na poglady,ale ze wzgledu na
              zboczenie zawodowe --> otoz widzisz,jak sie zdobylo wyksztalcenie w pewnej
              dziedzinie strasznie sie czlowiek irytuje jak zupelny laik nie potrafi zrozumiec
              o czym sie pisze i na dodatek sewuje swoje teorie...to troche irytujace poniewaz
              jak widac o prawie zbyt duzo nie wiesz i tym bardziej nie masz pojecia ze zasady
              na jakich opieraja sie systemy prawne nie sa identyczne.

" Niech przytoczy odpowiednie paragra
              > fy konstytucji, czy innych ustaw zasadniczych. "

czlowieku,czy ty w ogole masz pojecie czym jest islam oraz co to jest prawo
              islamskie????

czy nie jestes w stanie pojac ze SAM ISLAM sankcjonuje instytucje niewolnictwa???

tutaj mala wskazowka na uzyte sformulowanie "instytucja"!!!!

domagasz sie ustaw i konstytucji ktore sa tworem wylacznie systemow prawnych
              zachodu...

czy rozumiesz jeszcze o czym pisze???staram sie pisac w miare przystepnie,nie
              sadze zeby ktos mial trudnosci z przyswojeniem mojego tekstu...nie jestem
              profesorem uniwersyteckim zebym mowil jezykiem zbyt skomplikowanym.

prawo islamskie zezwala na dwie instytucje calkowicie obce z naszego punktu
              widzenia --> sa to instytucje wywodzace sie z samego prawa islamu a nie z
              zadnych ustaw...

- poligamiczny charakter zwiazkow malzenskich
              - instytucja niewolnictwa

gdzie masz w prawie iranu zapis ze facet moze miec kilka zon???

rozumiesz juz teraz???

nie masz,bo to po prostu wywodzi sie bezposrenio z islamu ktory nie jest tylko
              religia ale i systemem prawnym

identyczna sytuacja jest w kwestii niewolnictwa...

czy zaprzeczasz ze w islamie mozna miec kilka zon???

podasz na to paragraf???ja nie --> nie znam dokladnych slow ktore to gwarantuja
              --> znam tylko zrodlo tego prawa...

sytuacja jest identyczna jesli chodzi o instytucje niewolnictwa...

czy zrozumiales czy nadal nic???

jesli nic,nie bede ci juz tlumaczyl bo mnie irytujesz tym ze nic a nic nie
              kapujesz...nie sadze zeby tylko prawnik mogl zrozumiec to o czym
              napisalem...sadze ze napisalem to jasno,ale moze naprawde nie doceniam siebie i
              okazuje sie ze trzeba miec wyksztalcenie prawnicze zeby zrozumiec takie proste
              reguly...
              • Gość: CCCP Re: CCCP.przestan gadac o rzeczach o ktorych nie IP: *.acn.pl 16.02.04, 14:14
                Teraz już się upewniłem, że mam do czynienia z półgłówkiem.
                • Gość: marcus_crassus powtarzam --> jesli nie masz zielonego pojecia IP: *.prod-infinitum.com.mx 16.02.04, 14:24
                  o temacie a dzialanie systemow prawnych jest dla ciebie taka czarna magia
                  przestan sie wypowiadac...

najzupelniej szczerze mowie -> najwidoczniej prawo cie intelektualnie
                  przerasta...nie wiedzialem ze jest nauka az tak elitarna ale dziekuje ze mi
                  uswiadomiles...

powtarzam raz jeszcze-> lubisz gadac o niczym,takie pierdoly..wiec z laskie
                  swojej pozostan przy swoim gledzeniu o "dupie maryni" bo ja o dupie maryni gadac
                  nie lubie.

masz argumenty,wiedze albo poziom merytoryczny do zabrania glosu -> zabierz
                  go,nie masz,siedz cicho...

ja sie w kwestiach fizyki kwantowej z ludzmi ktorzy sie nia zajmuja nie kloce...

bo byloby to idiotyczne.
                  • Gość: CCCP A ciągnij se dalej --- IP: *.acn.pl 16.02.04, 14:39
                    Rada: nie wypowiadaj się na temat prawa w Iranie, bo jesteś autentycznie śmieszny. Takiego nadętego patałacha jeszcze tu na tym Forum nie widziałem. W ogóle nie wypowiadaj się na temat Orientu, bo tyle wiesz, co zjesz. Czyli Wielkie Gie.

Ale - co mi tam. Zacząłeś ten swój wątek od zasadniczej głupoty. Ciągnij go dalej - jak to na patałacha przystało.

PS To chyba o tobie:

There once was a writer named Mark
                    Who encountered a cunt in the dark.
                    He said, 'Now, by thunder,
                    It's a Natural Wonder -
                    I declare this a National Park!'
                    • Gość: marcus_crassus ten wierszyk to w zwiazku z analiza prawna??? IP: *.prod-infinitum.com.mx 16.02.04, 14:48
                      CCCP,to raczej komiczne ze tekst ktory wlasnie splodziles wyszedl z klawiatury
                      faceta ktory na tym watku

ANI RAZU NIE PODAL ZADNEGO ARGUMENTU DOTYCZACEGO PRAWA I JEGO SYSTEMOW...

ANI RAZU!!!!

NIE WIEM JAK WIELKIMI LITERAMI CI TO NAPISAC ZEBYS ZROZUMIAL...

i wszystko w dyskusji dotyczacej prawa to napisanie wierszyka :)))))))))

litosci,koncz wasc,wstydu sobie oszczedz...ale zadziwia mnie jak mozna nie miec
                      o czyms pojecia a jednoczesnie radosnie sobie o tym gadac :)))))

fascynujace..

ps-bez odbioru i bez pozdrowien,ja szczerze nie lubie i nie mam szacunku do
                      ludzi bez wiedzy,przy okazji odsylam do ksiazek zamiast marnowania czasu na
                      pierdolach filozoficznych o slusznosci tego czy owego...

chociaz jak sie nie ma wiedzy a sie chce pogadac to tylko takie tematy zostaja...

jeszcze raz:bez odbioru.
                      • Gość: CCCP Re: ten wierszyk to w zwiazku z analiza prawna??? IP: *.acn.pl 16.02.04, 15:09
                        Tak jest, to jest fragment analizy prawnej, ściągnięty z książki w języku angielskim, trudno dostępnej w Polsce. Dotyczy oczywiście sytuacji w Iranie. Jak ją widzi gość imieniem M. Taka przenośnia.

Teraz. Ja się nie muszę z niczego usprawiedliwiać ani nic przytaczać. Kładę tu do łba, jak komu rozsądnemu, że trwanie form niewolnictwa w różnych częściach świata akurat nie ma nic wspólnego z wyznawaną religią, nie wyłączam z tego współczesnych Chin (o Korei Płn. czy takiej Birmie nawet nie chcę wpominać), a ten mi bez przerwy o Koranie i szariacie. Spójrz na zjawisko szerzej, to może ci się coś w kiepełe prześwietli.

I przestań to wszystko łączyć z kosmosem, bo rzygać mi się chce.

A jak chcesz gadać o Iranie, to może przytocz cośkolwiek konkretnego, co realnie wskazywałoby, że formy niewolnictwa (w tej części świata - praca za długi, "bonded labor") są w Iranie obecnie (tj. po rewolucji islamskiej) bardziej rozpowszechnione niż to było za szacha. Bo że niewolnictwo nie zostało w ustroju prawnym kraju przez rewolucję islamską usankcjonowane, to nie budzi żadnych wątpliwości. Chcesz się spierać, że zostało - proszę bardzo. Ciężar dowodu po twojej stronie. Do roboty.
            • Gość: Jerzy Re: Beton. IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 16.02.04, 14:47
              Zabawne sa zadania ( zupelnie "oczywiste" i typowe) jakiegos belfra z
              Mysichkiszek, aby ciagle cos udowadniac, analizowac, przytaczac...
              Czyz nie prosciej i uczciwiej byloby stwierdzic, ze: pomimo demokratycznej( i
              republikanskiej) konstytucyjnej fasady, sa "demokracje" muzulmanskie
              satrapiami, w ktorych wszystko jest mozliwe.
              Co wciaz potwierdzaja nowe zastepy dziennikarzy, pracownikow miedzynarodowych
              instytucji, zatrudnieni na placowkach dyplomaci,inzynierowie i lekarze, zwykli
              robotnicy i turysci.
              Czyli wiekszosc normalnych, pracowitych ludzi.

Niedorzecznosc argumentacji tego czlowieka az razi bezdenna glupota: przeciez
              jeszcze calkiem niedawno funkcjonowal Zwiazek Sowiecki(najdoskonalszy przyklad
              panstwowego niewolnictwa o swietnej konstytucji, prawda?) i my sami nie tak
              dawno zylismy w bardzo podobnym panstwie, o podobnej - jakze demokratycznej -
              konstytucji. Panstwie, w ktorym bezprawie mozna smialo przyrownac do
              bezprawia , panujacego w jakiegokolwiek "demokratycznym" panstwie muzulmanskim.
              Takze do Turcji, ktora jest z tych panstw najbardziej nowoczesna.
              Ze co? Ze nie wszystkim bylo zle? Ze...?
              Oczywiscie, ze nie: "beton" mial, ma i bedzie mial dobrze.Chociaz niewiele
              rozumie.
              Czego sie od niego wcale nie wymaga.
              Ale to juz zupelnie inna historia.
              (J)
          • Gość: marcus_crassus Re: Jankeski prymitywizm... IP: *.prod-infinitum.com.mx 16.02.04, 14:30
            a)czyli nie wspolpracowac z mauretania i sankcjami np uczynic z niej stronnika
            terrorystow...

swietnie indris,zgadzam sie z toba...

ale pod jednym warunkiem --> ze jak US to uczyni i pozniej bedzie chcialo
            interweniowac bo Mauretania stanie sie kryjowka terrorystow

UE I ONZ WYLOZY USA CALE PIENIADZE ZA KOSZT ROZWIAZANIA SILOWEGO I DO TEGO
            WYNAGRODZI WSZELKIE SZKODY JAKIE US PONIESIE PRZEZ INTERWENCJE ZBROJNA...

o.to jest dobry pomysl...

na to sie zgadzam,spytaj sie ONZ czy oni tez.

*********************************************************************************

b) mam rozumiec ze porownujemy te kraje nie ze swiatem dzisiejszym ale ze
            swiatem sprzed 2 tys lat???

hmmm...nawet ja nie sadzilem ze sa one az tak bardzo opoznione w rozwoju
            spolecznym...

ale jak to sugerujesz przeczyc jest mi ciezko...
      • hucpa link jeszcze jeden co wyrabia islam --niewolnicy 16.02.04, 13:56
        maitri.diecezja.gda.pl/gazetka/my_37/niewolni.htm
    • Gość: ehemm A MY W KOSMOSIE: IP: 213.17.239.* 16.02.04, 12:27
      queenitsy.com/groovy/characters/cattle.gif
      • Gość: mirmil najlepszy post na tym watku :)))) IP: *.uBRgrb01.supercable.es 16.02.04, 14:02
        ale sie usmialem :))))))))
        • j-k Na Swiecie 50 % publikacji naukowych jest z USA 16.02.04, 14:40
          w naukach przyrodniczych i technicznych.
          i tak od 20-tu lat, Mirmilku.
          Nic sie nie zmienia...

Smiech to zdrowie, Skarbie.

Twoj Dr. J.K.
          • Gość: mirmil a co to ma tu do rzeczy??? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 16.02.04, 16:49
            chyba ci sie watki pomylily, doktorze.
            • j-k dla Ciebie , Mirmil, Ribko, nic nie ma znaczenia 16.02.04, 17:04
              co nie pasuje Ci do zalozonego programu...
              biedny jestes i dlatego - szkoda mi Ciebie.

Z Ameryka islamuski nie wygraja, Mirmilku - Wiesz o tym.

Wspolczuje Ci, w koncu bronic przegranej sprawy, to trudne zajecie.

Napisz jednak cos o rownych prawach kobiet i mezczyzn w islamie.
              Nieustannie na ten tekst czekam.

bye for today
              • Gość: mirmil nie czy ma znaczenie, ale CO MA DO RZECZY IP: *.uBRgrb01.supercable.es 16.02.04, 17:21
                to sa dwie rozne sprawy. sladami jarka zaczynasz od rzeczy gadac?
    • hucpa Re: islam i niewolnictwo.to XXI wiek.a my w kosmo 16.02.04, 13:41
      maitri.diecezja.gda.pl/gazetka/my_14/html/wojna.htm
      • Gość: marcus_crassus o,dziekuje za ciekawy link IP: *.prod-infinitum.com.mx 16.02.04, 14:19
        w ogole jak masz dostep do artykulow w prasie polskiej,anglojezycznej lub
        niemieckojezycznej w kwestii najnowszych opinii instytucji zwiazanych z
        chrzescijanstwem badz tez samego kosciola dotyczacych stosunkow wobec islamu
        bylbym bardzo ciekawy...

temat pod warunkiem ze bedzie rozpatrywany merytorycznie jest szalenie ciekawy
        bo dotyczny zetkniecia sie dwoch kultur --> kultury zachodu i kultury islamu...

a caly czas udajemy ze wszystko jest OK...

ale to czy wszystko jest OK wychodzi wlasnie w takich rozmowach w ktorych
        pojawiaja sie setki dowodow ze wcale nie jest ok...

bardzo bym jednak prosil zeby nie wypowiadac sie w sposob zupelnie deklasujacy
        kulture islamu w tym watku bo moze sie tutaj pojawia nowe i ciekawe historie a
        nie chce zeby watek odszedl od dobrego merytorycznego poziomu :)
    • Gość: jarek-nudziasz A co nato FidelCastro, wyzwoliciel niewolnikow.. IP: *.fastres.net 16.02.04, 17:11
      on ma doskonale doswiadczenia z Angoli, Boliwii, Kolumbi, Nicaragua tylko
      zapomnial wlasnych nieowlnikow wyzwolic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka