Dodaj do ulubionych

Gleboki oddech

06.04.11, 19:52
Samochod niezbyt pasuje do miasta. W 8 duzych miastach Francji samochody wyprodukowane przed 1997 rokiem i nie majace filtrow nie beda mogly sie poruszac.

www.lefigaro.fr/actualite-france/2011/04/06/01016-20110406ARTFIG00460-les-vehicules-polluants-bannis-de-plusieurs-centres-villes.php
Ponad 42 000 ludzi umiera rocznie we Francji z powodu zanieczyszczonego powietrza. I idac za przykladem Szwecji i Niemiec i Francja decyduje sie cos zrobic.

Pamietam koszmarne korki samochodow we Wroclawiu. Kiedy i Polska zechce gleboko odetchnac?

PF
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Gleboki oddech 06.04.11, 20:17
      Naprawda powazny problem poruszyles P_F.To jest prawdziwa tragedia,nie to co ta drobnostka:
      "Co pięć sekund na świecie z głodu umiera jedno dziecko. 20 tysięcy dziennie. A liczba głodujących na świecie wzrosła o 40 milionów w ciągu ostatniego roku - głosi najnowszy raport ONZ"
      przeciez to tylko dzieciaki zdychaja zglodu.
      • polski_francuz Drogi Rosjaninie 06.04.11, 20:23
        to jest temat o zanieczyszczaniu miast. A ty zanieczyszczasz mi watek rosyjskimi glupotami.

Spadaj, albo pisz z sensem.

PF
        • igor_uk Re: Drogi Rosjaninie 06.04.11, 20:27
          P_F,czy ty nie zapomniales o czyms?Tu jest publiczny forum,w wirtualnej przestrzeni,a nie kahal i dla tego tu kazdy ma prawo na wyrazanie swojego pogladu,bez wzgledu na narodowosc.
          Co ,chamisko z ciebie wylazlo i nijak nie moze z powrotem schowac sie?
        • felusiak1 francuski aleś ty naiwny 06.04.11, 20:32
          wciskaja ci kit, układaja zycie, zakazuja i nakazują a ty z ochotą niesiesz w reku ich sztandar.
          napisali ci, ze 42 tysiace ludzi umiera w wyniku zanieczyszczonego powietrza/ a w akcie zgonu jak myslisz co napisano? obywatel republiki francuskiej zmarł bo oddychał złym powietrzem.
          weź ty id.ź na spacer albo weź żonę do restauracji. wypisujesz piętrowe bzdury. przykro na to patrzeć.
          • igor_uk Re: francuski aleś ty naiwny 06.04.11, 20:38
            felus,wlasnie to i probowalem mu powiedziec.Ale u ciebie wyszlo jakos lepiej,prosciej.Teraz chyba zrozumie.
          • polski_francuz Ja naiwny? 06.04.11, 20:45
            Moze naiwny ale uczciwy.

Powiem moze inaczej. Jak jedziemy na wakacje, to gdzies od Orleanu w dol zaczynam gleboko oddychac i czuc roznice.

KaPeWu?

PF
            • felusiak1 Re: Ja naiwny? 06.04.11, 21:41
              polski_francuz napisał:
              Ja naiwny? Moze naiwny ale uczciwy.

nie wątpię w twoja uczciwość ale naiwny jestes do kwadratu. nie ma mozliwości stwierdzenia ile ludzi umiera rocznie we francji w wyniku zanieczyszczenia powietrza. nie ma takiej mozliwości poza francja. ale polityczni operatorzy popychają wózekz dwóch powodów. chcą cię przestraszyć i tym uzasadnić wprowadzenie restrykcji, które w konsekwencji mają doprowadzić do wprowadzenia dodatkowych opłat czyli dodatkowego podatku, który ty bedziesz musiał zapłacić. inzynieria społeczna a głupiemu radość.
              • polski_francuz felusiak 06.04.11, 21:47
                takie statystyka nie sa latwe do przeprowadzenia: i Europa jest brudna i przeludniona. Ale tu zyje i moja coreczka tu bedzie zyla.

Dlatego tez zalezy mi na tym skrawku ziemi.

PF
              • mara571 Re: Ja naiwny? 06.04.11, 21:50
                oplaty juz sa w Londynie i Sztokholmie...
                • polski_francuz Re: Ja naiwny? 06.04.11, 21:52
                  Wiem. Bylismy w zeszlym roku w Londynie. Pociagiem:)

PF
                • igor_uk Re: Ja naiwny? 06.04.11, 22:32
                  W Londynie juz od dawna.
                  • kaszebe12 Re: Ja naiwny? 07.04.11, 11:59
                    Ja sie ,po prostu , obawiam , ze przesympatyczny,mnie , Pefcio sie.....starzeje. -Ostatnio , coraz czesciej , wypisuje bardzo dziwne watki.
                • melord to congestion charge...czyli ekstra oplata/podatek 06.04.11, 22:40
                  mara571 napisała:

> oplaty juz sa w Londynie i Sztokholmie...

W Londynie,Sydney,innych obowiazuje congestion tool-oplata przy wjezdzie do centrum.
                  (congestion charge)
                  Nie ma to jednak nic wspolnego z zanieczyszczenie powietrza przez samochody(moze wjezdzac kazdy rzech) ,ma na celu zmiejszenie potwornych korkow,szybsze poruszanie sie pojazdow....a napewno wyrwanie pieniedzy od kierowcow ktore i tak ulatniaja sie w rozbudowanej ponad miare biurokracji miejskiej.
                  • melord Re: to congestion charge...czyli ekstra oplata/po 06.04.11, 22:41
                    mialo byc congestion toll
          • mara571 felusiak, Niemcy to juz wprowadzili 06.04.11, 20:55
            i glupi narod sie cieszy, ze nie musi wdychac "Feinstaub".
            Kazde autko, ktore sie porusza w pewnych miastach, gdzie stwierdzono przekraczanie norm, musi miec naklejke, za ktora trzeba pare euro zaplacic. Na naklejce stoi 1, 2,3 albo 4.
            Oczywiscie zgodnie z odpowiednia norma eurokolchozu.
            • br0fl0vski mile zlego poczatki 06.04.11, 21:39
              jest to jeden z klockow z ktorych buduje sie swietlana przyszlosc wedlug recepty zwane Agenda 21

pl.wikipedia.org/wiki/Agenda_21
              w przyszlosci doly spoleczne beda zyly w miastach po nadzorem. prywatnych samochodow nie bedzie. nad jakoscia materialu materialu genetycznego dolow spolecznych beda czuwac eksperci. bedzie to swiat absolutnej dyktatury ktora to doly spoleczne beda uwielbiac.

www.telegraph.co.uk/science/science-news/8428177/Test-childrens-genes-before-they-have-sex.html
              www.hgc.gov.uk/Client/index.asp?ContentId=1
              • mara571 jest okazja, aby ci odpowiedziec, 06.04.11, 21:55
                bo strasznie sie oburzyles jak pisalam, ze sprzedam moj samochod.
                Dla mnie wolnosc to mozliwosc wyboru: jade swoim samochodem lub korzystam ze srodkow kommunikacji publicznej.
                Tego w USA nie mialam.
                W Polsce i Niemczech zalezy to od miejsca zamieszkania.

A zakaz samochodow prywatnych i tak nigdy nie przejdzie: zbyt duzo miejsc pracy jest zwiazanych z przemyslem samochodowym. Naped bedzie musial sie zmienic...
                • br0fl0vski Re: jest okazja, aby ci odpowiedziec, 06.04.11, 22:14
                  dwie sprawy
                  1. czy to nie dziwne ze pomio burzliwego postepu nie wynaleziono czegos co zastapiloby silnik spalinowy
                  2. agenda 21 nie jest wyborem ludzi nikt o zgode pytac nie bedzie. samochod w tej grze jest niezbyt istotnym klockiem. jak popatrzysz dale to bez auta poruszanie bedzie utrudnione.

jak poczytasz detale agendy 21 to sie dowiesz ze prywatne pojazdy beda wyeliminowane do 2050 roku. beda je mieli tylko ci co beda sobie na nie pozwolic. i znowu sam samochod nie jest tak istotny jak fakt ze jest to czescia planu dla mas , o konsekwencjach tej transformacji nawet nie wspominam
                  • br0fl0vski Re: jest okazja, aby ci odpowiedziec, 06.04.11, 22:22
                    i dodatek do nasze dyskusji o DU
                    zachecam do zastanowienia sie nad
                    www.straightdope.com/columns/read/599/were-those-old-shoe-store-fluoroscopes-a-health-hazard
                    • br0fl0vski Re: jest okazja, aby ci odpowiedziec, 06.04.11, 22:24
                      i tu wiecej w podobnym stylu

www.peer.org/news/news_id.php?row_id=1325
                • jorl Re: jest okazja, aby ci odpowiedziec, 09.04.11, 09:26
                  mara571 napisała:

> bo strasznie sie oburzyles jak pisalam, ze sprzedam moj samochod.
                  > Dla mnie wolnosc to mozliwosc wyboru: jade swoim samochodem lub korzystam ze sr
                  > odkow kommunikacji publicznej.
                  > Tego w USA nie mialam.
                  > W Polsce i Niemczech zalezy to od miejsca zamieszkania.
                  >
                  > A zakaz samochodow prywatnych i tak nigdy nie przejdzie: zbyt duzo miejsc pracy
                  > jest zwiazanych z przemyslem samochodowym. Naped bedzie musial sie zmienic...

W Niemczech, zwlaszcza w duzych miastach, mozna zyc nie majac samochodu. I to ma jeszcze jedna, dla mnie bardzo wazna zaleta. Jestem zmuszona do poruszania sie wiecej na nogach. Oczywiscie to nie wszystko, do tego potrzeba sport ale to jest nastepna cegielka aby byc dobrze sprawny fizycznie. A to dla mnie jest b. wazne.
                  A nie mam diecka ktorego trzeba zawiezsc do lekarza, na szermierke, przewiezsc z dyskoteki. Z tych lat juz wyroslem. A wtedy mialem.
                  No i zakupy nosze w rekach. Dodatkowy sport.
                  A jak trzeba cos wieksze kupic to biore taxi albo kaze przywiezsc.
                  Jezdze do Polski pociagami, tam tez pociagami czy autobusami i czesto taksowkami. Jak trzeba, a zdarzalo mi sie bo pociag sie zepsul, to taxi. Takie np. 40km mozna juz za niewiele wiecej jak 100zl przejechac. Oplaca sie.

Pozdrowienia
    • br0fl0vski Re: Gleboki oddech 09.04.11, 05:26
      www.express.co.uk/posts/view/238240/New-EU-anti-terrorist-body-will-be-like-the-KGB
      • br0fl0vski Re: Gleboki oddech 09.04.11, 05:27
        www.orlandosentinel.com/news/local/la-fgw-japan-relief-20110404,0,7175621.story
        • br0fl0vski Re: Gleboki oddech 09.04.11, 05:31
          www.saic.com/vanguard/
          www.guardian.co.uk/uk/2011/apr/08/shooting-nuclear-submarine-injures-two?CMP=twt_fd
          www.atmos.umd.edu/~tcanty/hysplit/
          www.scribd.com/doc/51904675/Geometric-Modulation-A-more-effective-method-of-steerable-ELF-VLF-wave-generation-with-continuous-HF-heating-of-the-lower-ionosphere
          • br0fl0vski Re: Gleboki oddech 09.04.11, 07:18
            www.youtube.com/watch?v=yp9iJ3pPuL8
            • labadine Stare wyrzucic aby nowe auta sprzedac i ..... 09.04.11, 09:18
              to ma byc tzw ekologicznie "gleboki oddech" dla producentow aut....
    • jorl Re: Gleboki oddech 09.04.11, 09:30
      Ale jeszcze co mi sie przypomnialo. Jak przed ponad 30 laty bylem pierwszy raz w RFN to pamietam doskonale jak mi smierdzialy spaliny. Naprawde czulem sie tym smrodem przytloczony. Wtedy w Polsce bylo fajniejsze powietrze.
      Szybko sie do tego smrodu przyzwyczailem, fakt. Ale to pierwsze wrazenie pamietam. Dlatego tez uwazam katalizatory za dobra sprawe.

Pozdrowienia
      • kaszebe12 KASA... 09.04.11, 11:29
        -tylko o to chodzi.-Rzecz jasna - pani minister nie zauwaza tysiecy obywateli , ktorzy sa skazani na stare modele samochodow...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka