Dodaj do ulubionych

Deutsch lernen

18.07.11, 09:16
czyli ucz sie niemieckiego. Angielski tez wazny, ale w poszukiwaniu pracy w Europie ci nie pomoze. Natomiast Exportweltmeister Niemcy rozwaza przyjecie odpowiednio wyksztalconych Hiszpanow, Grekow, Bulgarow u siebie:

www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,774954,00.html
I bardzo dobrze. Przypomnijmy, ze mobilnosc kadr zaczela sie w latach 30 w kryzysowych Stanach i byla jednym z elementow wyjscia z kryzysu.

PF
Obserwuj wątek
    • borrka Sezon ogorkowy. 18.07.11, 10:13
      Jesli do artykulu dodamy cytaty z listow czytelnikow, to "wszystko juz bylo".

Pewna poprawa koniunktury i ekonomiczni Tausensasa Alemanii zaczynaja o wielkim skoku.
      Jednoczesnie realisci wspominaja trzy miliony bezrobotnych, ktorym nie chce sie pracowac, troche lepiej obeznani zwracaja uwage na ukryte za tym ciecie kosztow itd. itp.

Duuuuzo za wczesnie na takie rozwazania w nekanym kryzysem Festung Euro.
      Raczej refleksja "co sie polepszy, to sie popieprzy" jest na miejscu.
      Na Wirtschaftswunder przyjdzie poczekac.
      • borrka Tausendsassa, bo Efcia sie zaraz ocknie ! 18.07.11, 10:14

• polski_francuz Ekonoma to nauka niescisla 18.07.11, 10:25
        i zalezy bardzo od ludzkich emocji. A wsrod tych emocji optymizm wielka role gra. Taki sygnal: praca jest jest dobrym sygnalem dla zdeprymowanych bezrobociem ludzi.

Co do bezrobotnych w Niemczech: owszem sa i tacy, ktorzy Hartz IV wola nad billig Job. Zwroc uwage, ze szuka sie tez pielegniarek dla starzejacych sie Niemcow.

I w koncu: tak sie Stany stawaly Stanami i tak sie Europa staje Europa...

PF
        • borrka Roznica taka... 18.07.11, 10:31
          Jak miedzy przyuczaniem do "team worku" przedszkolakow i emerytow :)

Znaczy miedzy USA i Unia.
          • polski_francuz Roznica i taka... 18.07.11, 10:52
            ze zaden Amerykanin ci o Mickiewiczu nie napisze. Chyba, ze europejski Amerykanin (no wlasciwie Kanadyjczyk).

PF
        • zeitgeist2010 Deutsch bringt immer noch Kohle 18.07.11, 10:43
          Jak by nie gadac ale ja w dalszym ciagu zarabiam czesc swoich dochodów dzieki znajomosci niemieckiego

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          世界论坛的使用者们,大家好! Shi jie lun tan de shi yong zhe men da jia hao! /Pozdrowienia dla uzytkowników Forum Swiata
          • polski_francuz Re: Deutsch bringt immer noch Kohle 18.07.11, 10:50
            No prosze. Takiego przykladu nam tu trzeba!

Pozdro

PF
            • zeitgeist2010 Re: Deutsch bringt immer noch Kohle 18.07.11, 11:10
              polski_francuz napisał:

No prosze. Takiego przykladu nam tu trzeba!

Mój syn poszedl w moje slady. Nauczyl sie niemieckiego i laciny. Dobrze na tym praktycznie wyszedl. za 3 tygodnie wyjezdza na projekt naukowy do Freiburg im Breisgau.

Córka kierowala sie emocjonalnie i moda i wybrala hiszpanski. Nic z tego nie ma. NIe jest konkurencja dla masy imigrantów z ameryki pld i Hiszpanii

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              世界论坛的使用者们,大家好! Shi jie lun tan de shi yong zhe men da jia hao! /Pozdrowienia dla uzytkowników Forum Swiata
              • polski_francuz Re: Deutsch bringt immer noch Kohle 18.07.11, 11:30
                Uniwersytet we Freiburgu (jesli to o niego chodzi) jest dobrym uniwersytetem a Badenia jest przyjemnym miejscem do zycia i do wedrowek (Szwarcwald).

PF
              • mara571 Re: Deutsch bringt immer noch Kohle 18.07.11, 20:50
                Freiburg jest cudowny. Ma tylko jedna wade: jest cholernie drogi, zwlaszcza dla studiujacych.
        • mara571 niekoniecznie wola HartzIV lub Zeitarbeit 18.07.11, 20:13
          nie maja kwalifikacji: Niemcy szukaja lekarzy, pielegniarek, inzynierow.
          I wykwalifikowanych opiekunow starszych ludzi.
          Lekarzy nie brakuje, ale spora grupa niezle wyksztalconych mlodych ludzi woli od tyrania w szpitalu prace w firmach farmaceutycznych, firmach doradczych. I nikt nie chce na wies, zwlaszcza na wschodzie.
          Pielegniarki i pielegniarze odchodza, bo Arbeitsverdichtung (to taki Neudeutsch) prowadzi do szybkiego wyczerpania psychicznego i fizycznego.
          Inzynierow brakuje, bo wiadomo matematyka. Oprocz tego w latach 90-tych absolwenci uczelni technicznych mieli problemy ze znalezieniem pracy.
          Opieka nad starszymi, zwlaszcza z Alzheimerem jest kiepsko oplacana. Wiekszosc domow starcow to zwyczajne umieralnie, opieka w domu to gonitwa z czasem. Wszystko jest wynikiem rozkladu rodziny.
          I totalnej kleski niemieckiego systemu szkolnego.
          • polski_francuz Tak sie tez domyslalismy 18.07.11, 20:21
            Wysokie zarobki (nie wiem czy to jeszcze prawda) czynia Niemcy atrakcyjnym krajem do emigracji.

Poza tym sie tam dobrze zyje bo pociagi chodza punktualnie, ludzie na zlielonym swietle pasy przechodza i dane slowo wazy.

Podsumowujac dosc atrakcyjny do emigracji kraj.

Aber deutschsprechend...:)

PF
    • wojciech.2345 Re: Deutsch lernen 18.07.11, 11:08
      polski_francuz napisał:
      > I bardzo dobrze. Przypomnijmy, ze mobilnosc kadr zaczela sie w latach 30 w kryzysowych Stanach i byla jednym z elementow wyjscia z kryzysu.
      -------------------------------------
      W Polsce powstają szkoły zawodowe zakładane przez Niemców.
      Uczeń takiej szkoły dostaje miesięcznie więcej niż wynosi pensja
      niejednego Polaka. Miałem gdzieś link do tej informacji, ale nie
      mogę go odnaleźć.

Ponadto pewna bardzo budująca ciekawostka. Chyba niewidoczna
      dla Ciebie i wielu forumowiczów piszących z zagranicy. Młodzi w Polsce
      biorą swój los w swoje ręce. Zakładają swoje biznesy i z tego żyją.
      To jest na dużą skalę.
      Nie zarobi, to głoduje. Nowe czasy i nowa mentalność.

Być może dlatego tak łagodnie Polska przeszła kryzys gospodarczy.
      • polski_francuz Nowa jakosc i kompas cywilizacji 18.07.11, 11:29
        "Młodzi w Polsce biorą swój los w swoje ręce."

i dodajmy zanikanie sladow rosyjskiej niewoli z polskiej mentalnosci a z nia: (i) glupiej wiernopoddanczosci (Putin na wszystko ma odpowiedz); (ii) oblomowskiego lenistwa (czy sie stoi czy sie lezy...) et j'en passe.

I znow, jak zwykle w historii naszego kata geograficznego, cywilizacja idzie z zachodu.

PF
        • borrka Tak dla porzadku... 18.07.11, 11:34
          Oblomowszczyznie, to mozna wyscig szczurow przeciwstawiac.
          Ja znam pare stanow posrednich.
        • wojciech.2345 Re: Nowa jakosc i kompas cywilizacji 18.07.11, 11:47
          Patrząc na pokolenie moich dzieci w obu rodzinach (mojej i mojej żony)
          łącznie kilkanaście osób - nikt nie pracuje na etacie państwowym.
          Dwie osoby pracują w bankach, a reszta sama zbudowała sobie warsztat
          pracy, firmę, drobną działalność gospodarczą, ... .

Jak młodzi rozmawiają ze sobą, to ja się wyłączam.
          Nie umiem posługiwać się takimi pojęciami jak: VAT, podatek, akcyza, ... .
      • mara571 Re: Deutsch lernen 18.07.11, 20:31
        nie tylko to Wojciechu. Niemcy sciagneli do siebie pare tysiecy mlodych, glownie z zachodnich wojewodztw na nauke zawodu.
        Tu jest link z poloficjalnej niemieckiej strony Deutsche Welle.
        www.dw-world.de/dw/article/0,,15142589,00.html
        • wojciech.2345 Re: Deutsch lernen 18.07.11, 20:34
          Bardzo ciekawa strona.
          Dzięki.

Zachowam sobie link.
          • mara571 Re: Deutsch lernen 18.07.11, 20:46
            szczerze mowiac mam nadzieje, ze sporo z tych, ktorzy zdobeda solidne kwalifikacje zawodowe wroci do Polski i zalozy swoje firmy.
            • wojciech.2345 Re: Deutsch lernen 18.07.11, 21:01
              mara571 napisała:
              > szczerze mowiac mam nadzieje, ze sporo z tych, ktorzy zdobeda solidne kwalifikacje zawodowe wroci do Polski i zalozy swoje firmy.
              ----------------------------------
              Młodym Polakom są potrzebne wzorce pracy, obowiązkowości, sposobu prowadzenia biznesu,... .
              Niech podpatrzą jak to się robi na Zachodzie i wracają.

Te wzorce są znacznie ważniejsze niż kapitał pompowany przez UE do Polski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka