Dodaj do ulubionych

Polska wspiera Ukrainę.

29.08.11, 13:17
""Rozmowa ws. akcesji Ukrainy do UE"

"Julia Brodiej z ambasady Ukrainy w Warszawie mówiła w zeszłym tygodniu, że głównym tematem rozmów władz obu krajów będzie kwestia umowy stowarzyszeniowej Ukrainy z Unią Europejską, którą władze w Kijowie obecnie negocjują. Jej ważną częścią jest umowa o powołaniu strefy wolnego handlu. Ukraińcy liczą na to, że umowa stowarzyszeniowa zostanie podpisana do końca bieżącego roku, czyli jeszcze podczas polskiego przewodnictwa w Radzie UE."

Brawo! Ukraina już zdecydowanie maszeruje w kierunku UE a Polska pomaga jej w tej ważnej decyzji. Pomimo różnych zagrożeń, Ukraina w UE to w dłuższym wymiarze czasowym dobre rozwiązanie dla wszystkich uczestników.

Rosja ponosi kolejną porażkę - "bracia Słowianie Ukraińcy" nie chcą z nią tworzyć kolejnego ZSRR, czyli zakłamanej i podstępnej kremlowskiej metody faktycznego zniewolenia i być może próby wchłonięcia Ukrainy.
Obserwuj wątek
    • melord wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 13:52
      co UPA gloryfikuje,Bandere - kata Polakow na Wolyniu, bohaterem narodowym zrobili

ameryke miales chwalic....przyjacielu
      • przyjacielameryki Re: wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 13:55
        melord napisał:

> co UPA gloryfikuje,Bandere - kata Polakow na Wolyniu, bohaterem narodowym zrobi
        > li
        >
        > ameryke miales chwalic....przyjacielu

Głupi czy o drogę pyta? Ty faktycznie niczego nie kumasz co się w Europie dzieje?
        Ameryka jest żywotnie zainteresowana Ukrainą w UE i w NATO.
        • melord Re: wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 14:10
          > Ameryka jest żywotnie zainteresowana Ukrainą w UE i w NATO.

Ameryka jest jedynie zainteresowana by sama wlezc na Ukraine(biznes) i oderwac od wplywow rosyjskich....EU ma gleboko w d...NATO im potrzebne jedynie by mieso armatnie do Afganistanu dostarczala lub brudna robote jak ta w Libii za nich wykonala

wepchnac Ukraine i Bialorus do NATO napewno Polsce pasuje(bufor od Rosji stworzyc),ale to jedynie pobozne zyczenia pisiorkow
          • wojciech.2345 Re: wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 14:21
            melord napisał:
            > wepchnac Ukraine i Bialorus do NATO napewno Polsce pasuje(bufor od Rosji stworzyc),ale to jedynie pobozne zyczenia pisiorkow
            -----------------------------
            Melord,
            na tym forum chyba jestem jedynym, który jest sympatykiem PiS-u.
            Twój argument trafia w próżnię.

Obecny rząd to 100% gospodarki, biznesu, ... i 0% polityki międzynarodowej,
            historii, ... . To są skrajni pragmatycy. Tak ja to widzę.

Nie wiesz o czym piszesz.
            • melord Re: wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 14:43
              > na tym forum chyba jestem jedynym, który jest sympatykiem PiS-u.

wiem i wspolczuje....czy jednym? przyjaciela to chyba na liste juz wpisali??

> Obecny rząd to 100% gospodarki, biznesu, ... i 0% polityki międzynarodowej,

obecnemu rzadowi nawet te 100% idzie jak krew z nosa,wiec za polityke zagraniczna lepiej niech sie nie biora...niech wreszcie sie wezma przyzwoicie za sprawy krajowe

ps.polityka zagraniczna nie zajac...Polacy nie maja do niej drygu ,od kilkuset lat
              • wojciech.2345 Re: wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 14:54
                Melord,
                Polska w tej chwili to wielki plac budowy.
                Spójrz jeszcze na to:
                Polacy pracują jak woły

To napawa optymizmem.
                • melord Re: wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 15:03
                  wojtek wiem,ze to olbrzymi plac budow,co roku jestem w Polsce czasami dwukrotnie
                  moje hobby to polowania...za kazdym swoim pobytem gdzies jade polowac,glownie Bialostockie
                  Rzeszowskie,czasami Pomorze zach.
                  najgorsza meczarnia to dojazd,widze rowniez jak zyja ludzie na wsiach i malych miasteczkach tych terenow...w niektorych to nedza ,ze plakac sie chce
                  Warszawa(gdzie sie urodzilem) Krakow,Wroclaw,Trojmiasto...to nie cala Polska na podstawie ktorych mozna wylacznie kraj oceniac
                  • borrka Oceniasz na podstawie uczestnikow nagonki ? 29.08.11, 15:13
                    Polska jest typowym krajem wielkich dysproporcji i dlugo tak bedzie.
                    • vladexpat Re: Oceniasz na podstawie uczestnikow nagonki ? 29.08.11, 17:30
                      borrka napisał:

> Polska jest typowym krajem wielkich dysproporcji i dlugo tak bedzie.

Polska? O czym ty piszesz, jakie dysproporcje? Pojedź na wschód - Rosja, Chiny, Indie, tam zobaczysz dysproporcje.
                      • borrka W skali Unii sa to wielkie dysproporcje. 29.08.11, 19:10
                        Nieprecyzyjnie sie wyrazilem, ale istnieje dosc precyzyjna miara: indeks Giniego.
                  • wojciech.2345 Re: wypchaj sie z ta Ukraina 30.08.11, 14:11
                    melord napisał:
                    > Rzeszowskie,czasami Pomorze zach.
                    > najgorsza meczarnia to dojazd,widze rowniez jak zyja ludzie na wsiach i malych
                    > miasteczkach tych terenow...w niektorych to nedza ,ze plakac sie chce
                    ----------------------
                    Wieś na Pomorzu zachodnim i na Mazurach, to wsie gdzie były PGR-y.
                    Tam rzeczywiście jest horror.
                    Oni nie umieją żyć w nowych warunkach.

Powiem brutalnie. Trzeba im pozwolić godnie doczekać kresu życia.
                    Pamiętam gdy ktoś pisał, że we wsi Grunwald 7/10 rodzin żyje z socjalu.
                    Na to nie ma rady.
          • przyjacielameryki Re: wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 14:28
            melord napisał:

>
            >
            > Ameryka jest jedynie zainteresowana by sama wlezc na Ukraine(biznes) i oderwac
            > od wplywow rosyjskich....EU ma gleboko w d...NATO im potrzebne jedynie by mieso
            > armatnie do Afganistanu dostarczala lub brudna robote jak ta w Libii za nich w
            > ykonala
            >
            > wepchnac Ukraine i Bialorus do NATO napewno Polsce pasuje(bufor od Rosji stworz
            > yc),ale to jedynie pobozne zyczenia pisiorkow

Melord, jeżeli czegoś nie rozumiesz to nie wypowiadaj się. Czasami sprawiasz wrażenie człowieka w miarę rozsądnego. Ukraina to żadne marzenia pisiorków a już strategia całej UE.
            A dlaczegóż to Ukraina nie może stać się nowoczesnym, dynamicznie rozwijającym się państwem przy oczywistym wsparciu UE? To żle dla Polski?
            • melord Re: wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 14:52
              hehe...kolejnych darmozjadow i nierobow do EU chcialbys wprowadzic...kto to bedzie finansowal?????
              czy nie wystarczy na dlugie lata, wprowadzenie do EU krajow bloku wschodniego??
              tylko w Polske wladowali ponad 100mld euro z ktorych 2/3 zzarla korupcja i biurokracja

twoj niepoprawny optymizm przyjacielu zaczyna mnie pomalu nuzyc,otworz oczy ,poderwij doope
              od komputera i rusz w Polske szczegolnie B + Pomoze zach. bo widze ,ze ja lepiej znam choc od wielu lat mieszkam za granica
              • borrka Mistrzem swiata w marnowaniu cudzych pieniedzy... 29.08.11, 15:10
                Jest dawne NRD.
                Nie ma sobie rownych.
                • eva15 Niemieckie pieniądze są cudze? 29.08.11, 15:20
                  A to niemieckie pieniądze dla Niemców są cudze? A czyje, borrcia? Może twoje?
                  • borrka Zachodnioniemieckie pieniądze są troche cudze. 29.08.11, 15:49
                    Wielu platnikow "Soli" staneloby zapewne do polemiki, ale "nie moj cyrk, nie moje malpy".
                    Zreszta Zonnies notorycznie korzystali z unijnych pieniedzy.
                    • eva15 Zachodnioniem. pieniądze nie są ani troche cudze 29.08.11, 17:46
                      borrka napisał:

> Wielu platnikow "Soli" staneloby zapewne do polemiki, ale "nie moj cyrk, nie moje malpy".

Naturalnie, oni chętnie płacą tylko na Greków i inne PIGS, oraz na PL - to ich maöpy i ich cyrk

> Zreszta Zonnies notorycznie korzystali z unijnych pieniedzy.

Owszem, korzystali, ale ze swojego. Skoro Niemcy wpłacają do kasy EU ca 16-17 mld euro, a otrzymują z niej jedynie 8-9 mld. to to są ich własne pieniądze, tyle udaje się uratować, reszta czyli ca połowa przepada na rzecz unijnych gołopupców.

• przyjacielameryki Re: wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 15:34
                melord napisał:

> hehe...kolejnych darmozjadow i nierobow do EU chcialbys wprowadzic...kto to bed
                > zie finansowal?????
                > czy nie wystarczy na dlugie lata, wprowadzenie do EU krajow bloku wschodniego??
                > tylko w Polske wladowali ponad 100mld euro z ktorych 2/3 zzarla korupcja i biur
                > okracja
                >
                > twoj niepoprawny optymizm przyjacielu zaczyna mnie pomalu nuzyc,otworz oczy ,po
                > derwij doope
                > od komputera i rusz w Polske szczegolnie B + Pomoze zach. bo widze ,ze ja lepie
                > j znam choc od wielu lat mieszkam za granica

Jeżdżę po Polsce bardzo dużo i widzę jeden gigantyczny front robót budowlanych, za chwilę będą autostrady, drogo ekspresowe, obwodnice miast nowe mosty itd. Zmienia się wieś polska - widziałeś gospodarstwa(właściwie przedsiębiorstwa) sadownicze w grójeckiem, widziałeś obecną wieś wielkopolską? Jeżdżę również dużo po Europie a i po USA(turystycznie) - różnice coraz mniejsze.
                Nie wiem czym wytłumaczyć to że Ty nie widzisz dokonujących się u nas gigantycznych przemian(widzą to np. Niemcy czy Holendrzy), ale to Twoja sprawa. Fragmenty biedy są wszędzie, również w USA a Polacy należą w UE do grupy najwięcej pracujących ludzi więc nie mów o darmozjadach. Masz jednak jakieś mgliste pojęcie o Polsce. Polska, Czechy, Słowenia itp. lepiej sobie radzą w UE niż np. Grecja czy Portugalia.
                • vladexpat Re: wypchaj sie z ta Ukraina 29.08.11, 17:28
                  przyjacielameryki napisał:

>
                  > Jeżdżę po Polsce bardzo dużo i widzę jeden gigantyczny front robót budowlanych,
                  > za chwilę będą autostrady, drogo ekspresowe, obwodnice miast nowe mosty itd. Z
                  > mienia się wieś polska - widziałeś gospodarstwa(właściwie przedsiębiorstwa) sad
                  > ownicze w grójeckiem, widziałeś obecną wieś wielkopolską? Jeżdżę również dużo
                  > po Europie a i po USA(turystycznie) - różnice coraz mniejsze.
                  > Nie wiem czym wytłumaczyć to że Ty nie widzisz dokonujących się u nas gigantycz
                  > nych przemian(widzą to np. Niemcy czy Holendrzy), ale to Twoja sprawa. Fragment
                  > y biedy są wszędzie, również w USA a Polacy należą w UE do grupy najwięcej prac
                  > ujących ludzi więc nie mów o darmozjadach. Masz jednak jakieś mgliste pojęcie o
                  > Polsce. Polska, Czechy, Słowenia itp. lepiej sobie radzą w UE niż np. Grecja c
                  > zy Portugalia.

Rzadko sie z tobą zgadzam przyjacielu, ale tym razem obydwoma rękami podpisuję się pod twoim tekstem. Jeszcze 10-15 lat temu widziało się ogromny kontrast w czasie podróży z Polski do Niemiec. Dziś, mnniej więcej taki sam kontrast można zobaczyć pomiędzy też unijną Litwą i Polską. Myśmy naszą szansę w pełni, choć nie bez błędów i trudności, wykorzystali.
                  • wtopek Re: wypchaj sie z ta Ukraina 30.08.11, 08:23
                    Dodać należy, że mitycznie biedne Podkarpacie czy Podlaskie prezentują się jako wieś albo male miasteczka często znacznie lepiej niż zachód Polski. Oczywiście gra tu sporą rolę to, że z tych terenów dużo ludzi wymigrowało zarobkowo, ale stereotypowy obrazek furmanki, rozpadającego się płotu i drawnianej wygódki za stodołą od dawna jest już mitem.
                  • borrka Zachwyty bezkrytyczne zostawmy...NSBzSA. 30.08.11, 08:52
                    Niedawno bylem swiadkiem seansu patriotyzmu lokalnego Naszej Slowianskiej Siostry ze Stepow Azji, wobec wyjatkowo syficznej dziury nad Wolga.
                    Fakt ... nie przypuszczala, ze ja, na drugim koncu swiata, doskonale to miejsce znam:))
                    Miala pecha, bidula.

No wiec, wracajac na nasze podworko, Polska jest bardzo nierowna i nikt mi nie powie, ze powodem do dumy sa zaniedbane do bolu, secesyjne kamienice na Rosssevelta (w centrum Poznania), Nowy Port w Gdansku, czy Dworzecz Wschodni w Warszawie.

Faktycznie, stan polskich miast i wsi niewiele ma wspolnego z pokutujacymi stereotypami Polski A i B.
                    Ale oczywiscie postep jest znaczny - nie szalalbym jednak z tymi zachwytami - ja tez robie kilkadziesiat tysiecy rocznie po polskich drogach.
                    • przyjacielameryki Re: Zachwyty bezkrytyczne zostawmy...NSBzSA. 30.08.11, 10:04
                      borrka napisał:

> No wiec, wracajac na nasze podworko, Polska jest bardzo nierowna i nikt mi nie
                      > powie, ze powodem do dumy sa zaniedbane do bolu, secesyjne kamienice na Rosssev
                      > elta (w centrum Poznania), Nowy Port w Gdansku, czy Dworzecz Wschodni w Warszaw
                      > ie.

Masz rację Borka, kamienice przy Roosvelta w Poznaniu powinny być wyremontowane. Znam tę ulicę bardzo dobrze. Niemniej jednak w wypadku remontowania całych starych dzielnic, rynków prawie wszystkich miast i miasteczek wykonano w Polsce olbrzymią robotę. To samo dotyczy wiosek(chodniki, oświetlenia, wodociągi, kanalizacje, nowe szkoły, baseny). Ja faktycznie spotkałem się z zachwytem Polską ze strony znajomych Niemców i Holendrów(na pewno nie udawali bo inne segmenty naszego życia ostro krytykowali - min. kościół, złą opiekę socjalną, złe traktowanie pracowników w firmach, zbyt małe zaangażowanie Polski w ogólną unijną politykę i gospodarkę całej UE ) którzy widzieli Polskę 15 lat temu i obecnie. Widać zmiany i rozwój i oni to bardzo cenią.
                      • borrka Oczywiscie, jest postep. 30.08.11, 10:19
                        Tylko nie wpadajmy w samozachwyt typu (eksportowego) Matuszkanistow.
                        Czesto bywam w Poznaniu, to super miasto, ale Roosvelta ... mogila.

Do infrastruktury chocby Portugalii, wiele Polsce brakuje.
                        A porownuja nas ... z Rajchem:):)
                        Taki sasiedzki los !
                        • przyjacielameryki Re: Oczywiscie, jest postep. 30.08.11, 10:37
                          borrka napisał:

> Tylko nie wpadajmy w samozachwyt typu (eksportowego) Matuszkanistow.
                          > Czesto bywam w Poznaniu, to super miasto, ale Roosvelta ... mogila.
                          >
                          > Do infrastruktury chocby Portugalii, wiele Polsce brakuje.
                          > A porownuja nas ... z Rajchem:):)
                          > Taki sasiedzki los !

Zgoda! Tyle, że Polska była krajem mocno zacofanym i brzydkim w czasach okupacji rosyjskiej i te oceny i zmiany odnoszą się raczej do tamtego ohydnego okresu. Polska wygrzebuje się również z fatalnej struktury społecznej(wiejskiej) dominującej u nas wcześniej. Widać to np. po zabudowie na terenach wiejskich. na zachodzie Europy ale i w Rumunii, na Węgrzech, Słowacji czy Czechach ta zabudowa jest zwarta a u nas bardzo rozproszona - efekt reformy rolnej i chaotycznej dowolnej zabudowy. Nie jest to dobre rozwiązanie. Ale np. w Holandii też z uwagi na dużą gęstość zaludnienia prawie wszystkie boczne drogi są zabudowane.

Ja tam jestem dumnym Polakiem i cieszę się że mieszkam w Polsce i w UE. Dobrze mi tutaj.
                          • borrka Europa jest boska ! 30.08.11, 10:41
                            I dekadencka.
                            Super.
                          • romrus Gratuluje 30.08.11, 23:18
                            przyjacielameryki napisał:
                            > Ja tam jestem dumnym Polakiem i cieszę się że mieszkam w Polsce i w UE. Dobrze
                            > mi tutaj.

Ciesze sie z tego, bez jaj.
                            Ale jak chcesz zeby i dalej bylo tak dobrze, a nawet lepiej, daj spokoj z ta Ukraina.
                            A ni Polska, a ni UE teraz nie maja pieniadzy, zeby ja utrzymywac.

Odbudujcie naiwperw swoj kraj do poziomu Starej Europy.
                            • borrka Zartujesz chyba ! 30.08.11, 23:25
                              To Polske po latach braterskiej wspolpracy z CCCP, trzeba ODBUDOWYWAC ?

Ja sie zastrzele !
                              • romrus Re: Zartujesz chyba ! 30.08.11, 23:57
                                borrka napisał:
                                > Ja sie zastrzele !

Bedzie wdzieczny))
                            • wojciech.2345 Re: Gratuluje 30.08.11, 23:32
                              romrus napisał:
                              > Ciesze sie z tego, bez jaj.
                              > Ale jak chcesz zeby i dalej bylo tak dobrze, a nawet lepiej, daj spokoj z ta Ukraina.
                              > A ni Polska, a ni UE teraz nie maja pieniadzy, zeby ja utrzymywac.
                              ----------------------------------------
                              Ucieszę Cię, ale i zmartwię. Rząd Tuska jest stricte pragmatyczny.
                              Zero ideologii, tylko gospodarka. Rosja może TYLKO doraźnie pomóc
                              Ukrainie w niższych cenach na ropę i gaz.
                              A co potem? Pustka.

Ukraina to wie i wątpię by wiązała się z Rosją.
                              Kurs polityki ukraińskiej to wstąpienie do UE.

Innej możliwości NIET.
                              • romrus Re: Gratuluje 30.08.11, 23:59
                                wojciech.2345 napisał:

> Rosja może TYLKO doraźnie pomóc
                                > Ukrainie w niższych cenach na ropę i gaz.
                                > A co potem? Pustka.
                                > Ukraina to wie i wątpię by wiązała się z Rosją.
                                > Kurs polityki ukraińskiej to wstąpienie do UE.
                                > Innej możliwości NIET.

No to musicie byc gotowy na zredukowanie dotacji unijnych dla Polski.
                                Innej możliwości NIET.
                                • wojciech.2345 Re: Gratuluje 31.08.11, 00:02
                                  romrus napisał:
                                  > No to musicie byc gotowy na zredukowanie dotacji unijnych dla Polski.
                                  > Innej możliwości NIET.
                                  -----------------------------------
                                  Z przyjemnością.
                        • melord Re: Oczywiscie, jest postep. 30.08.11, 11:42
                          przyjaciel nie chce zrozumiec co sie do niego pisze...lub nie potrafi

jak wczesniej pisalem,zmiany dokonuja sie na calym swiecie,w Polsce rowniez...inaczej byc nie moze...czasami na gorsze ale Polski to nie dotyczy
                          nie moze rowniez przetrawic,ze"propaganda sukcesu" udala sie tylko raz "za Gierka" i wiecej sie to nie powtorzy,teraz trzeba na Polske i jej osiagniecia patrzec b.realistycznie

niewatpliwie Polska jest wielkim placem budowy i co jakis czas cos nowego przybywa
                          sa sukcey,sa porazki,dalej istnieje podzial na Polska A i B ktora co by nie mowic i pisac jest zaniedbana i niedoinwestowana.
                          podkreslam rowniez olbrzymie marnotrawstwo pieniedzy tak krajowych jak i unijnych
                          korupcje decydentow i olbrzymia biurokracje hamujaca podejmownie decyzji budowy czegokolwiek (najdrozsze autostrady i drogi eksp. w calej EU)

przykladem tego niech bedzie budowa mostu Swietokrzyskiego w W-wie.
                          to najladniejszy most w stolicy ale kompletnie spieprzony,wystarczylo podniesc go o ok 1-1.5m
                          i zrobic dwupoziomowe skrzyzowanie z Wislostrada jak rowniez po drugiej stronie Wisly z Wybrzerzem Szczecinskim i oczywiscie przeciagnac zjazd przynajmniej do Zielenieckiej
                          (takie byly plany)
                          wybrano obcje niby tansza(zlodziej Piskorski wtedy W-wa rzadzil,ten co majatek w kasynach sie dorobil ponoc,a ktore nie istnialy)...koszty i tak sporo przekroczono a zainstalowanie sygnalizacji swietlnej na skrzyzowaniu z Wislostrada bylo tragedia.
                          by temu zaradzic podjeto decyzje budowy tunelu na Wislostradzie(zwany potocznie tunel-przekret)..kosztowal ciezkie miliony,zupelnie tam niepotrzebny,gdyby most zbudowano przyzwoicie.
                          przypadkow takich mozna mnozyc w setki na terenie calej Polski...notoryczna korupcja, przekrety dzieki ktrorej mamy 2-3 razy mniej drog ,linii kolejowych itd.niz Polska posiadac juz powinna....po ch..autostrada Rzeszow-granica Ukrainska,za te pieniadze mozna by wybudowac przynajmniej dwie wylotowki z W-wy ktorych brak...w koncu to stolica Polski

tutaj wlasnie skupia sie moja krytyka na olbrzymim marnotrawstwie i zaniedbaniu pewnych regionow,kosztem innych , nie na tym,ze nie robi sie NIC...jednak do przyjaciele to nie dociera.

ps.pisalem kiedys o tym , 10km odcinek S-8 w W-wie kosztowal prawie tyle co 30 km
                          podobnej drogi szybkiego ruchu w Sydney gdzie pracownik zarabial $25-40/godz x ca 3 ZL
                          a inzynier min.$100-120 tys/rok - zbudowano w niecale dwa lata
                          • przyjacielameryki Re: Oczywiscie, jest postep. 30.08.11, 15:33
                            melord napisał:

> przyjaciel nie chce zrozumiec co sie do niego pisze...lub nie potrafi

Melord, niektórzy nie akceptują biadolenia i narzekania. Wiem o tych przekrętach w Warszawie, o budowie świętokrzyskiego, tunelu i innych. Wiem o innych przekrętach, złej organizacji pracy i marnotrawstwie. Ale jednak coś się zmienia w tym kraju, również walka z przekrętami. Ja to obserwuję każdego dnia. Zawsze można każdą rzecz zrobić lepiej ale trzeba pamiętać z jakiego miejsca Polska startowała w 1989 r. I jeżeli mówimy o postępie i rozwoju a także efektach przystąpienia do UE i NATO to odnosimy to do określonego okresu i porównujemy to z innymi krajami w innej sytuacji. Np. Polska, Ukraina, Białoruś czy Rosja w 1989 r. były na podobnym poziomie rozwoju a dzisiaj jest przepaść na korzyść Polski(mówimy o wszystkich aspektach poziomu życia również jego długości) a komsomolcy nie potrafią tego zaakceptować, są sfrustrowani, agresywni i antypolscy.
                            Mówisz, że cały świat się rozwija i zmienia. To chyba nie za bardzo odnosi się do w/w krajów wschodnich.
                            Chodzi również o to, że ten nasz rozwój nastąpił na skutek zarówno pracowitości i przedsiębiorczości Polaków jak i przystąpienia do UE. Przecież zbudowanie demokratycznego państwa i gospodarki rynkowej z bagażem sowiecko-komunistycznej 45 -letniej wyniszczającej przeszłości nie było i nie jest prostym zadaniem ale poradziliśmy sobie. Rosja zupełnie sobie nie poradziła z demokracją ale obwinia Zachód, głównie USA. Więc nie jest to takie proste.
                            Natomiast tylko krytykowanie i narzekanie jest mocno fałszywe.
                            Generalnie Polska ma przed sobą bardzo dobre perspektywy.
    • wojciech.2345 WIG-Ukraine 29.08.11, 14:09
      WIG-Ukraine – pierwszy taki indeks giełdowy w Europie
      Parkiet | Czwartek, 5 maja 2011

W skład WIG-Ukraine, nowego indeksu narodowego GPW, wchodzi pięć spółek, ale już za kilka dni ma ich być siedem.

Nowy wskaźnik WIG-Ukraine to drugi obok WIG-Poland (noszącego dotychczas nazwę WIG-PL) narodowy indeks, jaki wprowadziła GPW. Jest publikowany od wczoraj, choć jego teoretyczną wartość giełda liczy już od 3 stycznia (od 1 tys. punktów).
      ...
      – To pierwszy i jedyny na razie poza Ukrainą indeks, w którego portfelu znajdują się wyłącznie spółki z tego kraju – powiedział wczoraj Ludwik Sobolewski, prezes GPW. – Ma podkreślać strategiczne znaczenie biznesu ukraińskiego dla naszej giełdy – dodał.

media.wp.pl/kat,1022947,wid,13376465,wiadomosc.html?ticaid=1cede&_ticrsn=3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka