Dodaj do ulubionych

Gaz łupkowy z Chin zniszczy Gazprom?

16.09.11, 18:37
Chiny zamierzają wydobywać na wielką skalę gaz łupkowy. Do tego celu zaangażują technologię ze Stanów Zjednoczonych. Obliczono, że w Chinach może znajdować się nawet 26 bln m3 gazu. Jeśli państwo środka na wielką skalę zacznie eksploatować te złoża, może to być potężny cios dla rosyjskiego Gazpromu.

Plany Chińczyków mogą poważnie wpłynąć na sytuację Gazpromu, dla którego Chiny miały być największym rynkiem. Jak przypomina Dziennik Gazeta Prawna, CNOOC Limited spółka zależna koncernu naftowego CNOOC z Chin zakupiła od firmy Chesapeake Energy (zaangażowanej w wydobycie gazu łupkowego) 33,3% akcji w złożach ropy naftowej i gazu Ford Eagle, zlokalizowane w Teksasie. Dzięki temu Chińczycy będą mogli poznać technologię eksploatacji tych niekonwencjonalnych źródeł gazu.

O tym, jak wielkie znaczenie dla rynku międzynarodowego ma gaz łupkowy świadczy chociażby fakt, że zwiększone jego wydobycie w USA spowodowało, iż koncerny z Czarnego Lądu i Azji musieli zbywać swój gaz w Europie za cenę 70-90 USD za 1 tys. m3. Rosjanie zaś sprzedają gaz za horrendalne kwoty od 260 do 300 USD za 1 tys. m3, co tylko w ostatnim roku wpłynęło na zmniejszenie eksportu o 11,4%.

paliwa.inzynieria.com/cat/1/art/24240
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Gaz łupkowy z Chin zniszczy Gazprom? 16.09.11, 18:51
      Wypada tylko przypomnieć mądre przysłowie - mieczem walczysz od miecza giniesz. Dziękuję Bogu, że przyszło mi żyć w tak ciekawych czasach. Ta rozgrywka gazowa jest fascynująca.
      • wojciech.2345 Re: Gaz łupkowy z Chin zniszczy Gazprom? 16.09.11, 18:57
        przyjacielameryki napisał:
        > Wypada tylko przypomnieć mądre przysłowie - mieczem walczysz od miecza giniesz.
        > Dziękuję Bogu, że przyszło mi żyć w tak ciekawych czasach. Ta rozgrywka gazowa
        > jest fascynująca.
        -------------------------------------
        Mnie się chce śmiać.
        Forumowi Marsjanie twierdzą, że Gazrurka idzie od sukcesu do sukcesu.

A dwie najbardziej energochłonne gospodarki (Chiny i USA) mogą obyć się
        bez nich. Przecież miało być inaczej.
        • mara571 problem musi byc powazny, bo Igor 16.09.11, 19:52
          zalozyl od razu watek o gazie "glupkowym".
          • wojciech.2345 Re: problem musi byc powazny, bo Igor 16.09.11, 20:02
            mara571 napisała:
            > zalozyl od razu watek o gazie "glupkowym".
            ----------------------------------------
            Gazrurka straciła potencjalny rynek zbytu w USA,
            a teraz na horyzoncie wredne Kitajce z gestem Kozakiewicza.

Jedyni naiwni to ci z UE.

Igorek walczy jak umie.
            Nie pesz chłopaka.
          • igor_uk [...] 16.09.11, 20:32
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • wojciech.2345 Re: problem musi byc powazny, bo Igor 16.09.11, 20:40
              igor_uk napisał:
              > mara,nu co moze byc powznego w artykule z przed roku,jak juz dobrze wiemy,ze Gazprom prze do produ,...
              ----------------------
              Da, da.

"...tylko w ostatnim roku wpłynęło na zmniejszenie eksportu o 11,4%"
              Ten sam link.

Mowa o Waszych "osiągnięciach" gazowych.
    • borrka Nie moge pamietac... 16.09.11, 18:57
      Ale, czy wydobycie gazu z szelfu morskiego, nie budzilo kiedys podobnych emocji i kontrowersji, co dzis lupki ?
      • wojciech.2345 Re: Nie moge pamietac... 16.09.11, 19:43
        borrka napisał:
        > Ale, czy wydobycie gazu z szelfu morskiego, nie budzilo kiedys podobnych emocji
        > i kontrowersji, co dzis lupki ?
        -----------------
        Zadajesz pytanie sprzed początku świata.
        Wtedy nie było Wiki Ogłupiacza.

Popełniłeś nietakt.
    • polski_francuz Gaz łupkowy niszczy 16.09.11, 20:13
      nature.

Jego technologia polega na kruszeniu skal poprzez wstrzeliwanie srodkow chemicznych pod cisnieniem. Prowadzic to moze do zatrucia wod podskornych.

Zgadzam sie z tym, ze czekisci i czekistki to idioci. Ale czy jedyna droga do skopania im d..y musi prowadzic przez kroki ryzykowne dla natury?

Mamy ja jedna a Rosjanie maja wiecej ambicji niz sily.

PF
      • wojciech.2345 Re: Gaz łupkowy niszczy 16.09.11, 20:18
        polski_francuz napisał:

> nature.
        >
        > Jego technologia polega na kruszeniu skal poprzez wstrzeliwanie srodkow chemicznych pod cisnieniem. Prowadzic to moze do zatrucia wod podskornych.
        ----------------------------
        Tyś empiryk, a jam pure teoretyk. Jednak czytałem na ten temat, że ta "szkodliwość",
        to nieprawda.

Za czym ta woda dotrze do powierzchni ziemi staje się wodą źródlaną.
        W Polsce gaz łukowy jest jeszcze głębiej niż w USA.
        • br0fl0vski Re: Gaz łupkowy niszczy 16.09.11, 20:33
          a jak tam czuja sie te GE japonskie reaktory 3 stopione moze 4 Ruscy szybko zakopali czernobyl a te japonskie dalej dymia ale to dobrze bo promieniotworczosc jest dobra dla glupkow. wystarczy glupkom przestac o nich pisac i jest dobrze . podobnie glupkom wystarczy pisac ze fracking jest dobry i bezpieczny. i woda bedzie zdrodlana i krystaliczna.
          • dystans4 Re: Gaz łupkowy niszczy 22.09.11, 14:34
            Potrzebne wskazanie powiązań jednego z drugim, poza ogólną tezą o tym, że "poruszenie skrzydeł motyla...".
            Japońskie reaktory użytkowane były w sposób urągający zdrowemu rozsądkowi (cięcie kosztów w zabezpieczeniach na terenie sejsmicznym zagrożonym tsunami, składowanie odpadów w takim miejscu etc.). A tak w ogóle, to czy eksploatacja (wydobycie, transport, spalanie) węgla brunatnego i kamiennego nie powoduje znacznie większych szkód? Ostatnio słyszeliśmy o uszkodzeniu wielu budynków mieszkalnych bodajże w Bytomiu. I takie doniesienia słyszymy systematycznie, a na każdy milion ton wydobytego węgla przypada śmierć do kilku i więcej górników (zależy od kraju, w Polsce, zdaje się 0,5). Słyszał kto o czym podobnym w przypadku choćby konwencjonalnej energetyki jądrowej? Torowa będzie jeszcze bardziej bezpieczna, tor praktycznie nie jest radioaktywny, powszechnie używany w przemyśle. A o gazie z łupków również słyszałem, że woda z tych głębokości, zanim przedostanie się na powierzchnię, będzie znakomicie przefiltrowana.
            Gaz koło Kutna (o ile złoże okaże się opłacalne w eksploatacji) jest na głębokości 6,5 km i jest to złoże tradycyjne. Może go być 100 mld m sześć., może być wielokrotnie mniej, ale i wielokrotnie więcej. Nie ma co gdybać, poczekajmy.
            Pozdrowienia.
        • polski_francuz Jak bylem na etapie 16.09.11, 20:41
          rozmowy z czekista, to zaczalem dyskusje i poszukalem troche zrodel. Zdania technologii sa podzielone ale sa raporty mowiace o tym ze w strefach wydobycia z kranow wyplywala zatruta woda.

Wlasnie z tymi glebokosciami wzglednymi wody podskornej i gazu jest problem.

Technologia amerykanska jest wlasnie niezbyt czysta.

PF
          • wojciech.2345 Re: Jak bylem na etapie 16.09.11, 20:47
            PF-ie
            polski gaz jest o ile mnie pamięć nie myli na głębokości 5 km,
            a ten w USA na głębokości 3 km.
            To o czym piszesz to był jakiś przypadkowy epizod.

Gdyby faktycznie było jakieś niebezpieczeństwo to amerykańscy prawnicy
            zrobiliby kuku firmom wydobywczym. Toż to diabły wcielone.
            • polski_francuz Jajn 16.09.11, 20:57
              tu mi przychodzi na mysle jeden z ostatnich Grishamow, ktory czytalem. Firmy gazowe mogly sie politycznie ustawic bo prokuratorzy sa wybieralni.

PF
              • wojciech.2345 Re: Jajn 16.09.11, 21:03
                polski_francuz napisał:
                > tu mi przychodzi na mysle jeden z ostatnich Grishamow, ktory czytalem. Firmy gazowe mogly sie politycznie ustawic bo prokuratorzy sa wybieralni.
                ----------------
                Hm, to przypuszczenie.
                Jednak mam wrażenie, że sprawa jest czysta.

PS. Argumentu z prawnikami użył nas wicepremier Pawlak.
                • polski_francuz Nature 16.09.11, 21:08
                  mamy w Polsce piekna: Mazury, Kujawy, Tatry, Szwajcarie Kaszubska...Opatrznosc nas uchronila przed energia jadrowa. Moze naprawde zostawic sobie troche czasu na zastanowienie w/s lupkow.

Polskiej klasie politycznej ufam tak jak francuskiej klasie politycznej. Uwazam, ze sa albo niedoinformowani (to glownie Polacy) albo nieuczciwi (jedni i drudzy).

Waznych decyzji im nie mozna zostawic.

PF
                  • dystans4 Re: Nature 22.09.11, 14:21
                    Energetyka jądrowa, konkretnie reaktory torowe, dają energię czystszą, niż inne metody, także energetyka wiatrowa i wodna (straty środowiska naturalnego widoczne). Wszystko wskazuje, że będzie ona i kilka razy tańsza, niż energia z węglowodorów (a toru na świecie mnóstwo i nie ma monopolu). Z wielu powodów przez dłuższy okres warto utrzymać zróżnicowanie źródeł energii, tym bardziej, gdyby mogły one przynieść dochody z eksportu. Ale jeśli pomysły typu zimna synteza i podobne nie potwierdzą się ostatecznie (a coraz więcej takich doniesień, także z Polski), dla energetyki jądrowej nie będzie alternatywy. Hałdy popiołów węglowych są wielokrotnie bardziej szkodliwe, niż produkty cyklu torowego, które można w kolejnej kampanii (tak się na to mówi) spalać. A jeszcze ile dwutlenku węgla, trujących związków azotu, rtęci etc. etc.
                    Pozdrowienia
                    bul.
            • br0fl0vski Re: Jak bylem na etapie 16.09.11, 20:58
              radze poczytac co pisza takie "myslowe czolgi" CFR Travistock institule czy im podobne . otoz za jakies lat 50 populacja chamow spadnie dramatycznie i chamy beda mieszkac w duzych miastach pod totalna kontrola od kolyski po trumne. zniszczenie wod gruntowych jest doskonalym srodkiem przymusu. wojtek czy poza ruskimi interesuje cie cos jeszcze jak te topiace sie japonskie GE reaktory (produkt doskonale mysli inzynierskiej ) , nic o nich sie juz nie pisze popimo ze topia sie dalej i wydmuchuja promieniotworcze gowno.
      • borrka PF, abstrahujac od czekistow... 16.09.11, 20:19
        Jesli TO, cos jest warte, nie powstrzyma wydobycia zadna sila.
        Ludzie tak maja.
        • eva15 Re: PF, abstrahujac od czekistow... 16.09.11, 20:23
          Poważnie? A we Francji zakazano i po krzyku.
          • borrka We Francji byla rewolucja... 16.09.11, 20:28
            I po krzyku.
            I mial byc komunizm, i tez po krzyku.

Juz wole, gdy mowisz, ze o wszystkim i tak Amis decyduja !
            • polski_francuz Zatrzymalem sie na etapie 16.09.11, 20:43
              oswiecenia. I chcialbym, aby racja zwyciezala. Ale, niestety, tak nie jest. Zwycieza siedem grzechow glownych. I chciwosc przede wszystkim.

Ale czy mi sie musi to podobac?

PF
              • mara571 mam dla ciebie PF propozycje 16.09.11, 20:50
                pisales, ze wybierasz sie do Stanow i chcesz sie spotkac z Felusiem.
                W Texasie juz gaz lupkowy wydobywaja
                Wybierzcie sie na wycieczke w okolice, gdzie firmy "niszcza srodowisko".
                A potem nam opowiecie co widzieliscie.
                • polski_francuz To bedzie 16.09.11, 21:01
                  dopiero w maju przyszlego roku. Ja tak daleko mysla sie siegam. Felusiak spedza czas na basenie i chleje daiquiri. Nie wiem czy jest w stanie swoja Toyote prowadzic nie mowiac juz o tym ze pali samochodzie a ja papierochow nie znosze...

Last but not least, nie wiem czy mi program wizyty pozwoli. Te lupki mnie pasjonuja tak sobie...

PF
                  • wojciech.2345 Re: To bedzie 16.09.11, 21:07
                    polski_francuz napisał:
                    > ... pali samochodzie a ja papierochow nie znosze...
                    --------------------------
                    Dla dobra forumowiczów i nauki mógłbyś się troszkę poświęcić.

Ehoista jezdeś.
                    • polski_francuz Skoncentrowany 16.09.11, 21:10
                      raczej na tym co robie.

Nie mowie nie, ale teraz popracuj raczej nad host.

PF
                      • wojciech.2345 Re: Skoncentrowany 16.09.11, 21:29
                        Dobrze byłoby znać prawdę.

Firmy paliwowe to udzielne państwa z własnymi regułami działania.
                        • polski_francuz Konferencja 16.09.11, 21:40
                          jest w Houston a zrodlo gazu jest chyba w Pearsall:

www.businessinsider.com/cancerous-pollution-fears-plague-americas-natural-gas-revolution-2010-1
                          Pytanie czy oni tam wpuszczaja ciekawskich? I czy mozna sie popytac inzynierow?

PF
                          • wojciech.2345 Re: Konferencja 16.09.11, 21:54
                            Przydałby się w tej sprawie jakiś AUTORYTET.
                            Ale kogo słuchać, nie mam pojęcia.

Kłamczuchów jest na kopy.
                            • polski_francuz Taa 16.09.11, 22:00
                              tys gieldowiec. Zobacz jak sie akcje "shale gas" firm rozwijaja. Sa pewnie tez raporty jesli firmy sa na Wall Street notowane czy na jakiejs surowcowej gieldzie.

Tylko widzisz Wojciechu. To powinni zrobic politycy zanim otworzyli usta n/t gazu. Sam widzisz, ze nie ma jak im ufac.

PF
                              • wojciech.2345 Re: Taa 16.09.11, 22:07
                                polski_francuz napisał:
                                > tys gieldowiec. Zobacz jak sie akcje "shale gas" firm rozwijaja. Sa pewnie tez
                                > raporty jesli firmy sa na Wall Street notowane czy na jakiejs surowcowej gieldzie.
                                ------------------------
                                Hm, jest problem. Uważa się, że giełda gazu "spotowego" ma małą płynność.
                                ------------------------
                                > Tylko widzisz Wojciechu. To powinni zrobic politycy zanim otworzyli usta n/t gazu. Sam widzisz, ze nie ma jak im ufac.
                                -----------------------
                                Jak będziesz wiedział coś na ten temat, to załóż wątek.
                                Dla mnie empiria to czarna magia.
                                • polski_francuz Czemu nie 16.09.11, 22:15
                                  ale szybko to nie nastapi. Na glebsze studia potrzeby jest czas. A tego mi brakuje.

PF
                                  • br0fl0vski Re: Czemu nie 16.09.11, 22:45
                                    www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=29MTB0DiReA
                  • mara571 Re: To bedzie 16.09.11, 21:09
                    w maju nie jest jeszcze tak goraco.
                    Pije daiquiri? Zaloze sie, ze on nie pije zadnego slodkiego coktajlu.
                    A tak serio: nie wolno ci przedluzyc pobytu biorac urlop i samemu zaplacic za bilet powrotny?
                    • polski_francuz Nie jestem 16.09.11, 21:12
                      wolny od kalendarza zajec i obowiazkow.

No ale jak sie forum na wycieczke zlozy, to kto wie...?

PF
                  • g-48 Re: To bedzie 17.09.11, 00:02
                    www.youtube.com/watch?v=wc82QuH8_zM
                    Wiem tylko z osobistego doswiadczenia co pozostawalo z slaskich rzek po odprowadzaniu wod kopalnianych ponizej 300 metrow tzw wod slonych.
                • br0fl0vski Re: mam dla ciebie PF propozycje 16.09.11, 21:20
                  o szkodliwosci decyduje sie mediami dla przykladu japonskie topiace sie reaktory. wystarczy przestac o nich pisac i juz jest dobrze
    • wojciech.2345 Trutniew wsypał koncern 16.09.11, 22:03
      W połowie kwietnia rosyjski minister zasobów naturalnych Jurij Trutniew wsypał koncern.

- Mamy problem z gazem łupkowym. To stanowisko nie tylko moje, ale także Gazpromu - powiedział Trutniew.

Już teraz za sprawą gazu z łupków Gazprom zatrząsł się jak kolos na glinianych nogach, a globalne ambicje koncernu stanęły pod znakiem zapytania.
      Koszmar Goliata
      • igor_uk Re: Trutniew wsypał koncern 16.09.11, 22:08
        wojtus,mamy rok 2011 ,16 wrzesien.
        Ty,jak widze,zyjesz zapoznionym o rok.

14.06.2010
        Wojtus,masz cos bardziej aktualnego?
        • wojciech.2345 Re: Trutniew wsypał koncern 16.09.11, 22:11
          igor_uk napisał:

> wojtus,mamy rok 2011 ,16 wrzesien.
          > Ty,jak widze,zyjesz zapoznionym o rok.
          >
          > 14.06.2010
          > Wojtus,masz cos bardziej aktualnego?
          --------------------------
          Hm, ten Trutniew zmienił zdanie na ten temat?

Nie wiedziałem tego.
          • igor_uk Re: Trutniew wsypał koncern 16.09.11, 22:16
            wojtus,wlasnie to powinno byc tym,z czego powinien zaczynac sie kazdy twoj post:"Nie wiedziałem tego" .
    • j-k NIE 16.09.11, 23:16
      gaz lupkowy nie nadaje sie do eksportu
      (zbyt wysokie koszty)
      wystarczy, ze Chiny osiagna samodzielnosc w tym zakresie,
    • kylax1 Wschodnia Syberia to ziemie chińskie. 17.09.11, 00:23
      Kraj Nadmorski i Kraj Chabarowski to dawne ziemie chińskie. Trzeba oddać to, co się zagrabiło.
      • j-k bajki 17.09.11, 16:03
        kylax1 napisał:

> Kraj Nadmorski i Kraj Chabarowski to dawne ziemie chińskie. Trzeba oddać to, co
        > się zagrabiło.

oddaje to sie wtedy, gsy sie przegra wojne, jak Niemcy oddali ziemie za Odra.

Chinczycy przez najblizsze 20 lat nie maja ZADNYCH szans, by wygrac wojne z Rosjanami.
        (maja na Syberii 10.000 czolgow w magazynach)
        a potem - to zobaczymy :)
        • romrus Bzdury 17.09.11, 16:36
          j-k napisal:

> oddaje to sie wtedy, gsy sie przegra wojne, jak Niemcy oddali ziemie za Odra.

Komu?))))

> Chinczycy przez najblizsze 20 lat nie maja ZADNYCH szans, by wygrac wojne z Rosjanami.
          > (maja na Syberii 10.000 czolgow w magazynach)
          > a potem - to zobaczymy :)

Tylko chory moze gadac o wojnie z Chinczykami na ladzie.
          Czolgi, qwa)))

Do tej pory jak jestesmy w stanie znizczyc Pekin i Szanghaj bronia jadrowa, bedziemie mieli swiety spokoj z Chinczikami.
          • j-k Re: Bzdury 18.09.11, 23:03
            romrus napisał:

> Do tej pory jak jestesmy w stanie znizczyc Pekin i Szanghaj bronia jadrowa, bed
            > ziemie mieli swiety spokoj z Chinczikami.

to kazdy glupi potrafi.
            efekty tego beda nieznane.

cieszcie sie tak dlugo, jak dlugo bedziecie w stanie odeprzec atak chinski konwencjonalnie
            • wymiatator1 Re: Bzdury 21.09.11, 20:05
              Konwencjonalnie to Rosjanie mieli problem z pokonaniem Gruzji w niedawnym konflikcie.
              • romrus Konwencjonalnie... 22.09.11, 13:31
                ...tez sobie poradzimy))))

www.police-russia.ru/attachment.php?attachmentid=42870&d=1315559860
                wymiatator1 napisał:
                > Konwencjonalnie to Rosjanie mieli problem z pokonaniem Gruzji w niedawnym konflikcie.

No mielismy, prawda.
                Bracia Ukraincy zestrzelili naszymi rakietami 5 czy 6 naszych samolotow.
      • romrus Ciekawie 17.09.11, 16:33
        kylax1 napisał:
        > Kraj Nadmorski i Kraj Chabarowski to dawne ziemie chińskie.

Podaj link da jakies mapki, ktora podtwierdzi ta rewelecje historiczna.

>Trzeba oddać to, co się zagrabiło.

No to oddaj ziemi zachodni Niemcam, a potem mozesz zadac od Ukraincow i Bialorusow swoje.
        • wojciech.2345 Re: Ciekawie 17.09.11, 16:37
          romrus napisał:
          > kylax1 napisał:
          > > Kraj Nadmorski i Kraj Chabarowski to dawne ziemie chińskie.
          >
          > Podaj link da jakies mapki, ktora podtwierdzi ta rewelecje historiczna.
          ------------------------
          Tubylcy to rasa żółta.
          • romrus Re: Ciekawie 17.09.11, 17:18
            wojciech.2345 napisał:
            > Tubylcy to rasa żółta.

No to musimy oddac Syberije Wietnamczykam, tez zolty sa.

Dla oszolomow co Ewenki co Chinczycy co Japonczycy - jedna cholera. Zolta.
        • kylax1 A chociażby tutaj. 18.09.11, 14:51
          images1.wikia.nocookie.net/__cb20091105060154/althistory/images/thumb/a/a9/China_1820.png/686px-China_1820.png
          • romrus No wlasnie 18.09.11, 18:13
            kylax1 napisał:
            > images1.wikia.nocookie.net/__cb20091105060154/althistory/images/thumb/a/a9/China_1820.png/686px-China_1820.png

Poczytaj sobie:
            pl.wikipedia.org/wiki/Dżurdżeni
            pl.wikipedia.org/wiki/Mandżurowie

• wojciech.2345 zamiast ropy? 18.09.11, 22:59
      Wywindowana cena ropy (brent) na 110$ uruchomiła szukanie paliw:
      gazu z węgla i nowość chyba - paliwo z palm olejowych.

Biorąc pod uwagę tylko sektor energetyczny, palma olejowa może stać się kluczową rośliną naszych czasów. Istnieje bowiem możliwość, że za kilkanaście lat świat pozostanie bez znacznej większości ropy naftowej, a jej cena radykalnie wzrośnie. Być może okaże się wtedy, że Malezja i Indonezja, kraje mające specyficzną, ale i unikalną strategię rozwoju sektora energetycznego, staną się źródłem taniego paliwa, dzięki któremu dobrobyt na stałe zagości w Azji Południowo - Wschodniej. Taki scenariusz, zgodnie z którym ropa naftowa będzie sukcesywnie drożeć, potwierdzają informacje ujawnione przez Wikileaks.

Malezyjsko-indonezyjska strategia rozwoju
      • romrus Kiedy? 19.09.11, 01:03
        wojciech.2345 napisał:
        > Biorąc pod uwagę tylko sektor energetyczny, palma olejowa może stać się kluczową rośliną naszych czasów.

W Polsce, zamiast kartofle))

Kiedy ruszy budowa polskiego portu dla eksportu oleju palmowego?
      • mara571 z tym olejem palmowym nie wiazalabym szczegolnej 19.09.11, 20:10
        nadzieji.
        Po pierwsze: apetyt Azji na surowce bedzie rosnac szybciej niz w innych czesciach swiata.
        Po drugie: rozszerzanie powierzchni plantacji palmowych oznacza niszczenie lasu strefy zwrotnikowej i ich ekosystemu.
        Zeby zalozyc plantacje wycina sie stare drzewa, a reszte wypala lacznie z torfem.
        W monokulturowwj hodowli zawsze uzywa sie sporo nawozow i pestycydow i wody. Po kilku latach ziemie jest zasolona i nie nadaje sie pod jakiekolwiek uprawy.
        Podobno jezdzic bedziemy samochodami elektrycznymi.
    • jorl Re: Gaz łupkowy z Chin zniszczy Gazprom? 19.09.11, 20:47
      polski_francuz napisał:

> wolny od kalendarza zajec i obowiazkow.
      >
      > No ale jak sie forum na wycieczke zlozy, to kto wie...?

No widzisz PF a ja jezdze ostatnio geopolitycznie. Bylem w Chinach i Indiach na wycieczkach objazdowych, przed paru laty w Hawannie, dopiero co wrocilem z malej Rosji czyli z Kaliningradu, gdzie bylem i tez geopolitycznie. Pare dni temu sobie pomyslalem ze moze do Austarlii sie przejechac? Nie jezdze samochodem, ale prawo jazdy mam wiec pomyslalem wezme w Austarlii samochod i przejade jej kawal. Powalczyc z kangurami.
      Ale jak tak to moze faktycznie Texas zamiast Australii? I lupki, mi to wsio rawno, moge i tak.
      Co prawda na przyszly rok jade juz do Rosji wlasciwej i to daleko za Moskwe ale urlopu mam w koncu 6tyg. na rok wiec kazda ta wycieczka po 2 tyg tez sie upcha.

A kasy mi na wszystko starczy, nie potrzebuje od nikogo, a nawet na dziewczynki zostanie..

Pozdrowienia
      • polski_francuz Masz szczescie 19.09.11, 21:05
        Ja swoja doze podrozy mialem za mlodu. Pracowalem i mieszkalem w pieknych miastach z charakterem: Trento, Melbourne, Berlin...i jakos mi sie przestalo chciec jezdzic.

Bylem w tym roku w Barcelonie po raz pierwszy w Hiszpanii kontynentalnej i nie mialem czasu by to piekne miasto zwiedzic. Tylko praca i wieczorne restauracje.

Teraz mam przed soba zaproszenie do Chin. I sie zabieram by sprawdzic gdzie mnie zapraszaja ale jeszcze nie sprawdzilem:)

Masz jeszcze drive na wizyty i na dziewczyny i OK. Ja juz troche jestem zblazowany. Albo moze, mialem moja doze i wystarczy.

PF
        • polski_francuz Znac sie na kobietach 19.09.11, 21:14
          Musze ci jeszcze, przy okazji, komplement zrobic. Chyba rozumiesz kobiety faktycznie lepiej niz ja.

Mialem zby dobra mame, ktora ustawilem na piedestale.

Pozdro

PF
          • borrka A po co je rozumiec ? 20.09.11, 08:52
            To jakies zachodnie podejscie.
            Cala zabawa polega na braku zrozumienia.
            Te klimaty:
            plonace chutory, wrzask gwalconych molodyci, emocje typu braci Karamazow ... wykluczaja zrozumienie.

Z moich obserwacji najlepiej rozumieja kobiety faceci, ktorzy z nich zyja.
            I nie mam na mysli wylacznie alfonsow.
            • polski_francuz Poezja 20.09.11, 13:21
              "plonace chutory, wrzask gwalconych molodyci, emocje typu braci Karamazow ... wykluczaja zrozumienie."

Ale mnie siem podoba. Pewnie masz i racje:)

PF
      • przyjacielameryki Re: Gaz łupkowy z Chin zniszczy Gazprom? 20.09.11, 08:41
        jorl napisał:

> Co prawda na przyszly rok jade juz do Rosji wlasciwej i to daleko za Moskwe ale
        > urlopu mam w koncu 6tyg. na rok wiec kazda ta wycieczka po 2 tyg tez sie upcha
        > .
        >
        > A kasy mi na wszystko starczy, nie potrzebuje od nikogo, a nawet na dziewczynki
        > zostanie..
        >
        Wracasz do swojego sowchozu pod Ural? Pieniędzy może ci zabraknąć na łapówki jeżeli zdecydujesz się jechać samochodem. Rosyjska milicja(policja) ma już opracowany cały system grabienia kierowców. Gdzie i od kogo oni się tego nauczyli?
    • xystos Re: Gaz łupkowy z Chin zniszczy Gazprom? 20.09.11, 12:47
      .. noo i stanie sie,przyjdzie Rus do Lacha
      z pomocy prosba
      Rusa gaz za Lacha swiniaki i inne rolne produkta !
      • przyjacielameryki Re: Gaz łupkowy z Chin zniszczy Gazprom? 20.09.11, 14:32
        xystos napisał:

> .. noo i stanie sie,przyjdzie Rus do Lacha
        > z pomocy prosba
        > Rusa gaz za Lacha swiniaki i inne rolne produkta !

Nie przyjdzie, bo nie chcemy. A gaz mamy swój.
    • herr7 koszula bliższa ciału.... 21.09.11, 07:55
      Nie potrafię zrozumieć tej troski naszych "komsomolców" losami Gazpromu. Mam takie wrażenie, że Gazprom i zapewne Rosja jakoś sobie poradzą. W każdym razie, będą mieć rynek zbytu w Japonii i Południowej Korei i to duży. Japończycy po doświadczeniach z elektrownią atomową w Fukushimie raczej z energetyki jądrowej zrezygnują. Alternatywą dla niej jest gaz...

Bardziej mnie martwi kryzys w Europie i tego przyszłe dla Polski konsekwencje. W każdym bądź razie, w owe 300 mld złotych mających napłynąć do Polski z Unii nie wierzę. Unia stoi przed koniecznością ratowana europejskich dziadów, a liczba tych dziadów tylko rośnie. Z drugiej strony, niemiecki podatnik nie ma już ochoty wspierać europejskiego dziadostwa, gdyż jest to beczka bez dna. Co z tego może wynikać dla Polski? Tylko jedno, nasza elita może utracić źródło środków, które sprawiają, że żyje ona iluzjami potęgi i znaczenia. Obecna polska asertywność ma takie same podstawy jak w 39 r i opiera się na iluzji wszechpotęgi Zachodu, do którego podobno należymy. Zapomina się, że mogą nas spisać na straty, tak jak w 39 r, czy obecnie Grecję. Co to będzie znaczyło w obliczu zapaści ekonomicznej i demograficznej? Tylko jedno - Polska będzie krajem biednych starych ludzi, którzy wegetują dzięki darmowej zupie.

Co do bogactwa wynikającego z "polskich" łupków. Wczoraj się dowiedziałem, że polskie państwo ma zagwarantowany udział w wysokości całych 4 (słownie czterech) złotych od wydobycia gazu o wartości 1000 zł. Podobno ustawa z której ma wyniknąć nasze gazowe "bogactwo" została już przepchnięta przez Sejm. Teraz, w przeddzień wyborów rządzący zastanawiają się żeby to odkręcić. Mam wątpliwości czy im się to uda, gdyż po wyborach głos opinii publicznej się nie liczy...
      • polski_francuz Dno 21.09.11, 08:03
        "Wczoraj się dowiedziałem, że polskie państwo ma zagwarantowany udział w wysokości całych 4 (słownie czterech) złotych od wydobycia gazu o wartości 1000 zł. "

Glupote i brak kompetencji polskich wladz juz przeczuwalem.

Wojciech mnie motywuje bym pojechal i zobaczyl jak taka wieza wyglada i postudiowal jakie sa niebezpieczenstwa z tym gazem zwiazane. Mnie, prostego forumowicza.

Nikomu w rzadzie nie przyszlo do glowy, ze przestudiowac to powaznie przez polskich geologow, inzynierow gornikow i przedyskutowac wraz z opinia publiczna.

Dno i tyle.

PF
        • herr7 do wydobycia trzeba dużo wody... 21.09.11, 08:25
          a nasz kraj za dużo jej nie posiada. Ale to kwestia ekologiczna. Mój sceptycyzm wynika z tego, że temat gazu łupkowego to jeszcze jedno zagranie Ameryki wobec Rosji. W istocie gaz łupkowy nie jest żadnym zagrożeniem dla Rosji i Gazpromu. Wcześniej była sprawa Gazociągu Północnego w bojkotowanie którego Amerykanie nas wrobili. Ameryka chce uzyskać dla siebie jakieś koncesje od Rosji i dlatego rozgrywa to posługując się swoimi wasalami. A polska elita jest znana z tego, że na złość Rosji jest gotowa odmrozić sobie uszy. Dlatego prognozy dla Polski są tak pesymistyczne....
          • przyjacielameryki Re: do wydobycia trzeba dużo wody... 21.09.11, 09:38
            herr7 napisał:

> a nasz kraj za dużo jej nie posiada. Ale to kwestia ekologiczna. Mój sceptycyzm
            > wynika z tego, że temat gazu łupkowego to jeszcze jedno zagranie Ameryki wobec
            > Rosji. W istocie gaz łupkowy nie jest żadnym zagrożeniem dla Rosji i Gazpromu
            > . Wcześniej była sprawa Gazociągu Północnego w bojkotowanie którego Amerykanie
            > nas wrobili. Ameryka chce uzyskać dla siebie jakieś koncesje od Rosji i dlatego
            > rozgrywa to posługując się swoimi wasalami. A polska elita jest znana z tego,
            > że na złość Rosji jest gotowa odmrozić sobie uszy. Dlatego prognozy dla Polski
            > są tak pesymistyczne....

Znowu się mylisz i to grubo. Badania nad gazem łupkowy dopiera trwają i na razie nic jeszcze nie wiemy. Dowiemy się za 2-3 lata. Wydobycie gazu łupkowego w Polsce ma gigantyczne znaczenie w kontekście naszego uniezależnienia się od Rosji i zagwarantowania pełnego bezpieczeństwa energetycznego(o ile będzie co wydobywać), będzie przykładem dla innych że warto o ile wszystko będzie ok. Zaprosiliśmy Amerykanów bo tylko Amerykanie maja technologie do wydobywania gazu łupkowego. Prognozy dla Polski nie dość że nie są pesymistyczne to są raczej optymistyczne(gdzie ty widziałeś te pesymistyczne prognozy?). Rosja i Gazprom chcą sobie zapewnić pozycję monopolisty w UE i z temu trzeba ostro przeciwdziałać, to chyba normalne co? Obecnie płacimy wysokie ceny za gaz rosyjski min. dlatego że nie ma alternatywnych nie rosyjskich dostaw, chociaż na rynku jest dużo tańszy gaz skroplony. Powstający Gazoport i ewentualny gaz łupkowy może to zmienić i bardzo dobrze, że takie działania są wykonywane.Amerykanie to nasi sojusznicy i to chyba normalne że z nimi mocno współpracujemy we wszystkich dziedzinach. Ta współpraca będzie się tylko pogłębiała. Wszystko jest ok.
      • przyjacielameryki Re: koszula bliższa ciału.... 21.09.11, 09:04
        herr7 napisał:

>
        > Bardziej mnie martwi kryzys w Europie i tego przyszłe dla Polski konsekwencje.
        > W każdym bądź razie, w owe 300 mld złotych mających napłynąć do Polski z Unii n
        > ie wierzę. Unia stoi przed koniecznością ratowana europejskich dziadów, a liczb
        > a tych dziadów tylko rośnie. Z drugiej strony, niemiecki podatnik nie ma już oc
        > hoty wspierać europejskiego dziadostwa, gdyż jest to beczka bez dna. Co z tego
        > może wynikać dla Polski? Tylko jedno, nasza elita może utracić źródło środków,
        > które sprawiają, że żyje ona iluzjami potęgi i znaczenia. Obecna polska asertyw
        > ność ma takie same podstawy jak w 39 r i opiera się na iluzji wszechpotęgi Zach
        > odu, do którego podobno należymy.

Mylisz się herr7 i to grubo. Środki unijne to nie żaden kaprys a konkretna polityka gospodarcza UE. To jest zapisane w traktatach i dyrektywach a składki płacą wszyscy, również Francja, Szwecja, Holandia ale i Polska, Węgry itd. a nie tylko Niemcy chociaż Niemcy najwięcej. Po drugie te środki o ile są dobrze wykorzystywane również napędzają gospodarki i to nie tylko takich krajów jak Polska(otrzymujących te środki) ale i tych wpłacających jak Niemcy. Już to zostało policzone - średnio na 1 euro wpłaconych przez Niemcy do kasy unijnej wraca z powrotem do Niemiec około 80 centów w postaci dostaw maszyn, projektów, usług. Cały ten mechanizm gospodarowania środkami unijnymi jest już dobrze zorganizowany i trzeba było kilku lat żeby go wdrożyć a jego efekty są dobre. Rezygnacja z tego mechanizmu tylko pogorszy koniunkturę gospodarczą i na szczęście wiedzą o tym komisarze unijni chociaż dla uspokojenia opinii publicznej coś tam się pewnie nagłośni i zrobi ale nie naruszając istoty tego mechanizmu. Chodzi również o to, że projekty unijne mają charakter celowy, są przeznaczone na bardzo konkretne projekty ważne dla całej UE i wymagają solidnego przygotowania i rozliczenia a Polska faktycznie dobrze realizuje te projekty(pomimo trudności np. z budową autostrad ale to inna kwestia). Zupełnie nie mają racji ci w Polsce którzy krytykują środki unijne, ze to kroplówka, że zubaża płatników netto itp.
        Niemiecki podatnik nie ma pewnie ochoty wspierać żyjącej ponad stan i jednocześnie upadającej Grecji ale raczej nie będzie protestował przeciwko dotacjom do biedniejszych regionów jak dawna NRD czy nawet Polska bo wie że to również pobudza ich gospodarkę.
        Polska faktycznie jest zachodem przede wszystkim ze względu na te same rozwiązania systemowe, te same wartości, przynależność do tych samych organizacji, demokrację i dynamiczny rozwój cywilizacyjny. Wystarczy popatrzeć na polskie miasta, miasteczka i wsie. Różnice już nie wielkie! Oczywiście poziom życia wielu grup jeszcze dużo niższy.
        Porównywanie z 1939 r. jest całkowicie bez sensu, obecnie jesteśmy w bez porównania lepszej sytuacji i politycznej i gospodarczej. Jedynym potencjalnym zagrożeniem dla nas jest Rosja, dlatego ważne jest umieszczenie u nas amerykańskiej bazy wojskowej.
        • dystans4 Re: koszula bliższa ciału.... 22.09.11, 15:02
          Jednak nie ma co kręcić. Jeśli z każdego wypłaconego Polsce euro 80 centów wraca w postaci zamówień, to przecież nie wracają pieniądze ot tak, ale żeby te pieniądze otrzymać, trzeba wyprodukować owe maszyny i inne towary, a to kosztuje i pewnie bezpośredni zysk wynosi od 5 do 10 centów (jest jeszcze pobudzenie całej gospodarki i zysk z tego tytułu).
          Jeśli chodzi o Rosję, nie sądzę, by cokolwiek nam z tamtej strony zagrażało. Starczy poczytać ich opracowania i perspektywiczne plany zbrojeń w regionie i w ogóle (np. wszystkiego 2000 czołgów gotowych do walki i 8000 w składach). Jeśli uwzględni się to, że podstawowa część tego potencjału trafi na tereny od Omska i dalej na wschód, nie ma co mówić o zagrożeniu. Co się tyczy amerykańskich jednostek, chętniej widziałbym jakiś dywizjon śmigłowców, coś w tym stylu - dużo ludzi, duże wydatki. Natomiast w kwestii gwarancji bezpieczeństwa, jeśli baza na Kubie nie dała jej gwarancji, jeśli GB wycofywały się w 1956 z braku owych gwarancji (a przecież to był czas, kiedy sama GB mówiła o specjalnych stosunkach z USA i miała więcej po temu powodów, niż kretynka Fotyga), to myślę, że jeśli jakiekolwiek wystąpienie w naszym interesie będzie w interesie USA, to nas poprą. Jeśli nie będzie, nie kiwną palcem.
          Jakakolwiek pojedyncza wyrzutnia Patriotów nie zabezpiecza nas przed jakimkolwiek atakiem, nawet ze strony Iranu, gdyby mu się tego zachciało. A pięćdziesięciu, czy więcej nigdy nie będziemy mieli a i idiotyzmem byłoby wydawać na nie tyle pieniędzy. W razie poważnego konfliktu żadna tarcza nic nam nie da, a razie niepoważnego jest zbędna. Chyba że THAD a przeciwnikiem Iran, ale tego nikt zdrowy na umyśle nie bierze pod uwagę. Bardziej prawdopodobnym przeciwnikiem są Chiny, które w programie mają zapisane zdobycia panowania nad światem, wiele powodów i możliwości, by po taką hegemonię sięgnąć. I wbrew oficjalnym planom (hegemonia po roku 2040, czy trochę póżniej), nie mają aż tyle czasu. Albo przed rokiem 2030, albo - raczej wcale. Tylko że nie wiadomo, jak się wobec tych planów zachowają i UE, i USA.

Jakieś trzy lata temu na innym forum (chyba Kraj), - pamiętasz? - napisałem, że niedługo przyjdzie czas, kiedy to same USA na gwałt będą poszukiwać sojuszników. Wydaje się, że ten czas zbliża się o kilka lat szybciej, niż myślałem.
          Pozdrowienia,
          buldog.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka