Dodaj do ulubionych

SCO czy to konkurencja dla NATO

07.11.11, 00:17
Jutro w Petersburg spotka sie SCO (Shanghai Cooperation Organization). Zaproszony tez zostal tam Pakistan i Iran ma status obserwatora. Tak Pakistan jak i Iran aplikowali o pelne czlonkostwo. Dlatego Iranu nie bedzie tak latwo ugryzc jak Libie.

globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=27503
Obserwuj wątek
    • romrus Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 13:30
      zlotamajka napisała:
      > Jutro w Petersburg spotka sie SCO (Shanghai Cooperation Organization). Zaprosz
      > ony tez zostal tam Pakistan i Iran ma status obserwatora. Tak Pakistan jak i I
      > ran aplikowali o pelne czlonkostwo.

Wojenny sojusz Rosji, Chin, Pakistanu i Iranu.

Uklad Warszawski to byl maly pikus)))
      • przyjacielameryki Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 13:40
        romrus napisał:

>
        > Wojenny sojusz Rosji, Chin, Pakistanu i Iranu.
        >
        > Uklad Warszawski to byl maly pikus)))

Bardzo mało prawdopodobny. Ty romrus wierzysz w te bajki? A już czasami uważałem Ciebie za rozsądnego człowieka.
        A jak zachowa się Rosja w wypadku zbombardowania instalacji nuklearnych w Iranie, np. przez Izrael?
        Wyśle noty protestacyjne?
        • romrus Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 13:53
          przyjacielameryki napisał:
          > Bardzo mało prawdopodobny.
          >Ty romrus wierzysz w te bajki? A już czasami uważałem Ciebie za rozsądnego człowieka.

Kazdy sojusz kiedys powstal. Dlaczego nie ten i nie teraz?
          Pakistan jest wsciekly na USA za bezprawny morderstwa swoich cywilow na swoim terenie.
          Iran uwarza USA za Wielkiego Szatana.
          Chinam USA zawraca doope z Taiwanem i Tibetem, po cichu szkodzi w innych sprawach.
          Rosji nie pasuje system przeciwrakietowy.

Miedzy soba ty kraje nie maja zadnych problemow, wiec czego nie?

Nie wszyscy w tym Swiecie kochaja USA tak jak Ty.

> A jak zachowa się Rosja w wypadku zbombardowania instalacji nuklearnych w Iranie, np. przez Izrael? > Wyśle noty protestacyjne?

Nie wiem. To bardzej dotknie Chin.
          Przypuszam ze Rosja zamknie tranzyt do Afganistanu na razie.
          A dalej - nie wiadomo.
          W kazdym razie Swiat nie zostanie bespecznejszy.
      • wtopek Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 13:40
        z jednolitymi procedurami, wspólnym dowództwem, kompatybilnym uzbrojeniem :D
        • romrus Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:06
          wtopek napisał:
          > z jednolitymi procedurami, wspólnym dowództwem, kompatybilnym uzbrojeniem :D

Nie koniecznie.

Zeby Zachod szlag trafil, wystarcze zeby wystapili razem kazdy w swoj sposob.)))
          • przyjacielameryki Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:10
            romrus napisał:

> wtopek napisał:
            > > z jednolitymi procedurami, wspólnym dowództwem, kompatybilnym uzbrojeniem
            > :D
            >
            > Nie koniecznie.
            >
            > Zeby Zachod szlag trafil, wystarcze zeby wystapili razem kazdy w swoj sposob.))

Tak żle życzysz Zachodowi??
            Sam chyba widzisz, że tarcza antyrakietowa jest Europie i USA bardzo potrzebna. To kolejny argument a budowaniem tej tarczy.
            • romrus Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:19
              > Sam chyba widzisz, że tarcza antyrakietowa jest Europie i USA bardzo potrzebna.
              > To kolejny argument a budowaniem tej tarczy.

Budujcie))
          • wtopek Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:27
            tjaa...każdy wystąpi na "swój sposób" (cokolwiek by to mialo oznaczać :) ), a potem zapanuje rusko-chińsko-pakistański raj :)

• romrus Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:40
              wtopek napisał:
              > tjaa...każdy wystąpi na "swój sposób" (cokolwiek by to mialo oznaczać :) ),

Ja tez nie wiem, co mial na mysli Lawrow, kiedy powiedzial za nasza odpowiedz na tarcze bedzie "tania i skuteczna"))))

>a potem zapanuje rusko-chińsko-pakistański raj :)

Raj na pewno nie. A pieklo bardzo mozliwe))

• wtopek Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:45
                Z tą taniością bym uważał, biorąc pod uwagę powszechne rozkradanie funduszy.

"Chcielismy dobrze, a wyszło jak zwykle"...to chyba rosyjskie powiedzenie?
                • romrus Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 16:46
                  wtopek napisał:

> Z tą taniością bym uważał, biorąc pod uwagę powszechne rozkradanie funduszy.

W tym przypadku akurat moze sie udac.
                  Jeszli zaplanowano tanio - nie ma co rozkradac.
                  Gorszej jesli zaplanowano drogo))

> "Chcielismy dobrze, a wyszło jak zwykle"...to chyba rosyjskie powiedzenie?

To cytat pana Czernomyrdina, teraz juz powiedzenie)))
      • zlotamajka Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:25
        No wlasnie. Juz Rosja dzis ostrzegala przeciw atakowi na Iran. Lawrow powiedzial ze Rosja na to nie pozwoli. Ciekawe czy imperium sie wazy.

rt.com/politics/lavrov-iran-military-strike-689/
        • eva15 Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:53
          SCO może bardzo szybko się skonsolidować i nabrać poważnego znaczenia, jeśli aktualne zagrożenai będą się pogłębiać.
          • zlotamajka Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:55
            O to wlasnie chodzi. A poglebiaja sie.
            • eva15 Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:58
              Dlatego obsewruj, jak często zdażają się nagłe wizyty przywódców chińskichw Rosji i odwrotnie...
              • zlotamajka Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 15:00
                Obserwuje, obserwuje. To juz drugie spotkanie na szczeblu SCO w tym roku.
                • eva15 Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 15:11
                  Zdarzyło się też kilka nagłych spotkań nieformalnych. Ot, nagle Miedwiediew leci do Pekinu..
                  • zlotamajka Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 15:13
                    Ale wedlug bystrzakow Chiny beda atakowac Rosje. Oj tak zyc w swiecie fantazji i marzen....
                    • eva15 Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 15:17
                      zlotamajka napisała:

> Ale wedlug bystrzakow Chiny beda atakowac Rosje. Oj tak zyc w swiecie fantazji i marzen....

Tutaj to już pękam ze śmiechu, nawet komentować mi się tego nie chce.
                      -
                      • zlotamajka Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 15:26
                        No bo tego inaczej nie da sie komentowac. hahaha
                        • maly.jasio Koszmarny sen ignorantki 07.11.11, 15:42
                          zlotamajka napisała:

Polskę, przed 17.09.1939 r. mógł uratować tylko i wyłącznie sojusz z Niemcami na warunkach proponowanych przez Hitlera(wcale nie były wygórowane).

(z tworczosci przyjaciela ameryki)

a teraz przeczytaj raz jescze , co napisali madrzejsi od ciebie, jesli chodzi o polityke:

- "By ratowac Polske sprzymierzylbym sie nawet z diablem".

Marszalek Jozef Pilsudski.

cobys nie probowala sie wykrecac - sojuszu z Niemcami a priori - nie wykluczal.

• eva15 Januszku, idź spać 07.11.11, 15:45
                            Najwyraźniej nie wiesz, kiedy umarł Piłsudski, te parę lat różnicy między 1935 r. a 1939 to duża różnica jeśli chodzi o Niemcy.
                            • zlotamajka Re: Januszku, idź spać 07.11.11, 15:48
                              Otoz to. Ale jak wspieraja faszyzm koste es was es wolle.
                              • maly.jasio Belkot - bez Intuicji politycznej 07.11.11, 15:57
                                zlotamajka napisała:
                                Otoz to. Ale jak wspieraja faszyzm koste es was es wolle.

Pewien Krol Francji (protestant) byl powiedzial: - Paryz wart jest mszy ! i Przeszedl na katolicyzm.

To samo powiedzial marszalek Pilsudski. - Po to by Polska ocalala, cala i nie zniszczona, przejsciowo mozna sie skumac nawet z faszystami.

Zrobili to Wegrzy i Slowacyy i wlos im z glowy nie spadl,a Budapesz i Bratyslawa dotrwaly do konca wojny niezniszczone.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

• zlotamajka Re: Belkot - bez Intuicji politycznej 07.11.11, 16:01
                                  To wedlug tej logiki Francja i UK tez powinna sie skumac z 3 Rzesza? Wtedy wojny wogole by nie bylo.
                                  • maly.jasio Re: Belkot - bez Intuicji politycznej 07.11.11, 16:11
                                    zlotamajka napisała:

> To wedlug tej logiki Francja i UK tez powinna sie skumac z 3 Rzesza? Wtedy woj
                                    > ny wogole by nie bylo.

Sama widzisz, ze piszesz o czyms, o czym masz blade pojecie.

Zachodni Alianci liczyli na poparcie USA, najwiekszej potegi przemyslowej owczesnego Swiata
                                    i nie przeliczyli sie.
                                    AMeryka zawsze stanelaby po stronie Anglii i Francji, by nie dopuscic do powstania w Europie
                                    i Wielkich Niemiec - jako rownorzednej im potegi.

w latach 1945-46 Niemcy bylyby bombardowane amerykanskimi bombami atomowymi.

Eva moze sie cieszyc, ze im sie to upieklo bo inaczej pewnie by jej tu nie bylo :)))

Dla mnie wazny jest w tym los Polski.
                                    Gdy MOZNI tego Swiata (niedzwiedzie i wilki) biora sie za lby, zo zajac nie pie*szy
                                    o HONORZE, tylko mysli - jak ratowac wlasna skore :)))

cbdo.
                            • maly.jasio doucz sie, Evuniu, braki w wiedzy masz tu spore 07.11.11, 15:51
                              eva15 napisała:

> Najwyraźniej nie wiesz, kiedy umarł Piłsudski, te parę lat różnicy między 1935
                              > r. a 1939 to duża różnica jeśli chodzi o Niemcy.

Gdyz II.RP, to nie jest Twoj mocny punkt.

w latach 1934- 38 zaufany Pilsudskiego, szef MSZ pulkownik Beck scisle realizowal polityke Marszalka.

jak chcesz wiedziec, czemu w 1939 z niej zrezygnowal, to poprosc mnie grzecznie, wtedy Ci wytlumacze :)

• eva15 Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 15:10
                eva15 napisała:

> Dlatego obserwuj, jak często zdażają się nagłe wizyty przywódców chińskich w Rosji i odwrotnie...

O Boże, robię się powoli niegramotna. Oczywiście "zdarzają się".
                -
                • zlotamajka Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 15:12
                  Czy to przypatkiem nie wplyw bystrzakow ;) Uwazaj, uwazaj hahaha
                  • eva15 Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 15:18
                    zlotamajka napisała:

> Czy to przypatkiem nie wplyw bystrzakow ;) Uwazaj, uwazaj hahaha

DOKŁADNIE tak. Ja zauważyłam, że to forum pogarsza mi polski, zamiast polepszać.
                    • zlotamajka Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 15:23
                      Ale czy przypadkiem nie lepiej by bylo "moj polski" ale ja eksperka od polszczyzny nie jestem. No ale z kim przystajesz takim sie stajesz. :)
                      • eva15 Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 15:38
                        Chyba obie wersje są dopuszczalne "pogarsza mój polski" jest być może trochę tautologią, czyli powtarzaniem znaczenia, no bo przecież logicznie rzecz biorąc nie może chodzić o inny polski niż ten mój. Zdanie "pogarsza mi twój/jego polski" nie ma sensu. Czyli można chyba obyć się bez zaimka dzierżawczego "mój". No ale aby być na 100 % pewnym, trzeba by zapytać językoznawcę.
          • przyjacielameryki Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:59
            eva15 napisała:

> SCO może bardzo szybko się skonsolidować i nabrać poważnego znaczenia, jeśli ak
            > tualne zagrożenai będą się pogłębiać.

Cha!, cha!, cha!
      • eva15 Re: Koszmarny sen Zachodu)) 07.11.11, 14:57
        romrus napisał:
        > Wojenny sojusz Rosji, Chin, Pakistanu i Iranu.
        > Uklad Warszawski to byl maly pikus)))

Ha, ha, no faktem jest,że taki sojusz miałby ze 2 razy większą armię niż Układ W-wski i NATO razem do kupy.
        • maly.jasio Boj Ty sie Pana, Evciu :) 07.11.11, 16:40
          eva15 napisała:

> Ha, ha, no faktem jest,że taki sojusz miałby ze 2 razy większą armię niż Układ
          > W-wski i NATO razem do kupy.

A Indie przystapia do NATO - bo nie beda mialy intego wyboru
          - otoczone przez Chiny i Pakistan

i dopiero wtedy zrobi sie kociol :)

Juz wyjezdzam na antypody, do Argentyny.
          jedyny mozliwy kierunek uciieczki :)
    • maly.jasio slabo u Cie z czytelnictwem i nie tylko... 07.11.11, 13:52
      majka napisala:

przyjaciel Ameryki napisal:
      Polskę, przed 17.09.1939 r. mógł uratować tylko i wyłącznie sojusz z Niemcami na warunkach proponowanych przez Hitlera (wcale nie były wygórowane).
      (z tworczosci przyjaciela ameryki)

To ja pierwszy napisalem to na tym forum.

/Marszalek Jozef Pilsudski/
      • przyjacielameryki Re: slabo u Cie z czytelnictwem i nie tylko... 07.11.11, 14:01
        maly.jasio napisał:

> majka napisala:
        >
        > przyjaciel Ameryki napisal:
        > Polskę, przed 17.09.1939 r. mógł uratować tylko i wyłącznie sojusz z Niemcami n
        > a warunkach proponowanych przez Hitlera (wcale nie były wygórowane).
        > (z tworczosci przyjaciela ameryki)
        >
        > To ja pierwszy napisalem to na tym forum.
        >
        > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
        >
        > __________________________________________________
        > - By uratowac Polske - zawarlbym sojusz nawest z diablem.
        >
        > /Marszalek Jozef Pilsudski/

No i mamy problem bo ja również jestem dumny z tej opinii. Ale zwracam honor, skoro tak twierdzisz, że pierwszy wyraziłeś na FŚ w/w bardzo mądrą i rozsądną opinię, to widocznie tak było!!!!

• maly.jasio Re: slabo u Cie z czytelnictwem i nie tylko... :) 07.11.11, 14:43

> No i mamy problem bo ja również jestem dumny z tej opinii. Ale zwracam honor, s
          > koro tak twierdzisz, że pierwszy wyraziłeś na FŚ w/w bardzo mądrą i rozsądną op
          > inię, to widocznie tak było!!!!

Nie chodzi o pierwszyszne - to byla tylko dygresja :)
          Chodzi o to, ze kolejna nawiedzona panienka, z dusza pieknoducha pcha sie do polityki,
          ktora piekna nie jest...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka