Dodaj do ulubionych

God Bless America - czyli co zawiodlo w Rosji?

05.02.12, 12:11
I became a Marine to learn how to fight and I'm not talking boxing or karate, I mean shooting people with a rifle or when it is out of ammo - beating their brains out with the stock of the weapon I hold. I will kill to defend my Constitution by what ever means I am able to. This is what the Corps (pronounced Core) has taught me to do. Let America fall, I will pick up the Constitution and this document as a blue print to start over. I will never forget my Oath.

God Bless America

Ten typ mentalnosci nie jest obcy Matuszce, a jednak nie potrafila ona wykorzystac historycznej szansy budowy jednosci, chocby tylko Slowian.
Anglosasom udalo sie - USA rzadzi, rozne Kanady, "Down under-y" i Tommies na krotkiej lince.
I niechec do Hegemona w granicach animozji Warszawa - Krakow.
Wielkie poczucie wspolnoty kulturowej i historycznej.

Co zawiodlo u Ruskich, ze dzis sama mysl o wspolpracy politycznej budzi negatywne odruchy ?
Przeciez, powiedzmy szczerze, Anglosasi tez nie budowali swej potegi w bialych rekawiczkach, vide Irlandia, czy historycznie nie tak dawne Wojny Burskie.
Obserwuj wątek
    • br0fl0vski Re: God Bless America - czyli co zawiodlo w Rosji 05.02.12, 12:20
      debka.com/article/21710/
    • polski_francuz Wolnosc 05.02.12, 12:23
      Jak zaczalem moj kontrakt na jednym z uniwerkow w Australii, moj profesor, Szkot z pochodzenia, ale od kilku generacji Aussi, zaczal mnie "indoktrynowac". I pokazywal mi co laczy Stany, Kanade, Australie czy UK - wolnosc.

Bardzo go szanowalem i zbytnio nie oponowalem. Bo trzeba byloby jeszcze porozmawiac o Irish czy o RPA.

Ale ogolnie rzecz biorac - mial racje. Obywatele tych krajow sa wolni, czuja sie wolni i sa do wolnosci przywiazani.

Dla Polaka wolnosc to bylo ta wartosc, kta zesmy stracili a teraz odzyskali. I wolnosc sobie bardzo cenimy.

Sadze, ze Rosjanie wolnosci nie rozumieja i biora ja za anarchie.

PF
      • borrka Rosyjskie doswiadczenia z wolnoscia sa negatywne. 05.02.12, 12:30
        Propagandowo, to dla nich wolnosc typu I Rzeczypospolitej, a wiec bliska anarchii.
        Ale rowniez "wolnosc" Pugaczowa, Riazina, Machno i ogolnie buntow spolecznych.
        • pimpus18 Re: Rosyjskie doswiadczenia z wolnoscia sa negaty 05.02.12, 13:03
          W Pomrocznej wolność musi być martyrologiczna!

Bez tego nie jest tak szlachetna.
          • polski_francuz Pimpus, pimpus 05.02.12, 13:13
            Polska jest taka jak ja chcesz widziec. Pozyjesz jeszcze i zobaczysz, ze mozna byc dumnym z bycia Polakiem.

PF
            • pimpus18 Re: Pimpus, pimpus 05.02.12, 13:35
              Ja nie mam nic przeciwko Polakom - wręcz przeciwnie.

Dla mnie ważniejszy jest podział na mądrych i głupich.

Mądrzy Polsce nie zaszkodzą, a głupcy nie pomogą.
              • polski_francuz Podzial 05.02.12, 13:45
                na madrych i glupich jest w kazdym narodzie.

Czy ja Wulffa za glupiego biore? Alez nie, jest zwyczajnych lekko skorumpowanym politykiem jakich pelno w Niemczech. Seehofer zrobil dziecko poza slubem a udaje chrzescijanskiego socjaliste bez skazy, ze juz o gwalcicielu copyright z tej samej partii nie wspomne.

Popatrz na narody relatywnie.

PF
                • pimpus18 Re: Podzial 05.02.12, 14:12
                  Ty mnie wyraźnie z kimś mylisz.
                  Czy ja tu broniłem kiedyś skorumpowanych polityków?

Ty masz jakąś fiksację na Niemców. To dość dziwnie dla kogoś obnoszącego się tak jednoznacznie swoją polsko-francuskowością.

To raczej Ty powinieneś spoglądać na te sprawy bardziej relatywnie.
                  • polski_francuz Dark side of the moon 05.02.12, 14:17
                    Piszesz obrazliwie o Polsce per "Najciemniejsza" czy cos a zyjesz w Niemczech. Wiec Ci pokazuje "dark side of the moon" Niemiec.

Znam Niemcy i czytam niemiecka prase wiec moga zrozumiec kogos komu dosc podobny bylem z 20 lat temu.

PF
                    • pimpus18 Re: Dark side of the moon 05.02.12, 14:36
                      Ach to dla mnie tak wydziwiasz i mnie to pokazujesz?

To rób to przynajmniej na wyższym poziomnie i pamiętaj przy tym o innych.

Z przykrością dostrzegam wyraźną różnicę cywilizacyjną między Polską i Zachodem, nie potrafię się z tą zaściankowością, tępotą, opóźnieniem i ograniczeniem identyfikować - stąd ta Pomroczna.

Ja nie mogę powiedzieć, że znam Niemcy czy Polskę, ale Niemcy są zdecydowanie bardziej różnorodne i otwarte.
                      Czas, jak sam pewnie dobrze rozumiesz, szybko płynie i jest poważnym problemem ciągle przyszłości szukać w przeszłości. Widać to dobrze teraz w Rosji.
                      • mara571 Re: Dark side of the moon 05.02.12, 14:46
                        a na czym polega ta
                        > Z przykrością dostrzegam wyraźną różnicę cywilizacyjną między Polską i Zachodem
                        > , nie potrafię się z tą zaściankowością, tępotą, opóźnieniem i ograniczeniem id
                        > entyfikować - stąd ta Pomroczna.?
                        • pimpus18 Re: Dark side of the moon 05.02.12, 14:57
                          Czy są w Niemczech tak tęp partie jak PiS i te jej klony z takim poparciem?

Czy byłoby możliwe, żeby w tak głupi sposób rozbił się pierwszy samolot kraju jak pod Smoleńskiem?

Czy nie lepsza była czeska strategia w czasie II wojny, czy polska?

Czy z Polski (i z Rosji) płyną jakieś nowe idee dla świata?
                          • mara571 Re: Dark side of the moon 05.02.12, 15:01
                            pimpus18 napisał:

> Czy są w Niemczech tak tęp partie jak PiS i te jej klony z takim poparciem?

a dlaczego PIs jest twoim zdaniem tepy?
                            > Czy byłoby możliwe, żeby w tak głupi sposób rozbił się pierwszy samolot kraju j
                            > ak pod Smoleńskiem?
                            zansz ostateczna przyczyne katastrofy?
                            > Czy nie lepsza była czeska strategia w czasie II wojny, czy polska?
                            a jaka strategie mieli Czeci w czasie II wojny swiatowej?
                            >
                            > Czy z Polski (i z Rosji) płyną jakieś nowe idee dla świata?
                            A sad twoim zdaniem plyna?
                            • pimpus18 Re: Dark side of the moon 05.02.12, 15:09
                              Mara, ja Ci mam to wszystko wytłumaczyć?

Ty zadajesz te pytania w ten sposób, jakbyś w ogóle nie była zainteresowana odpowiedziami.
                              Spróbuj Ty może sama obszerniej odnieść się do moich pytań.
                              • mara571 Re: Dark side of the moon 05.02.12, 15:18
                                twoje kryteria sa po prostu idiotyczne.
                                • pimpus18 Re: Dark side of the moon 05.02.12, 15:40
                                  Idotyczne, a przy tym prawdziwe. Na miarę naszych czasów.

Nie ja zacząłem ten temat.
                      • johnny-kalesony Re: Dark side of the moon 05.02.12, 15:41
                        pimpus18 napisał:

> Z przykrością dostrzegam wyraźną różnicę cywilizacyjną między Polską i Zachodem
                        > , nie potrafię się z tą zaściankowością, tępotą, opóźnieniem i ograniczeniem id
                        > entyfikować - stąd ta Pomroczna.

Typowy sposób rozumowania kogoś, kto świat zna tylko z telewizyjnych seriali albo filmów. Przeczytaj sobie np. dzienniki Gombrowicza. Wówczas dowiesz się, że nie ma większego prowincjonalizmu i większej zaściankowości niż wstyd za własną prowincjonalność.
                        Francuzi, Włosi, Anglicy albo Niemcy jakoś się swojej prowincji nie wstydzą - co więcej uczynili z tych wartości wręcz rodzaj pewnych uniwersalnych mód, które rozprzestrzeniają się na świecie.
                        Dlaczego wobec tego my mamy wstydzić swojego zaścianka?

Pozdrawiam
                        Keep Rockin'
      • de_oakville Re: Wolnosc 05.02.12, 12:49
        Byc wolnym i pozwolic innym byc wolnym, to piekna rzecz. I tu ocieramy sie o zasadnicza roznice w mentalnosci anglosaskiej i rosyjskiej. Anglo-Sasa nie "gorszy" jak ktos ma poglady i mysli calkowicie oryginalne i inne od tych z tzw. "glownego nurtu. Rosjanina natomiast (i dawniej niejednego Polaka "urobionego" przez propagande PRL) "gorszyly" nawet takie drobne i intymne dla kazdego czlowieka sprawy jak przyjazny stosunek czyjegos podniebienia do Coca-Coli. Lubienie Coca-Coli bylo przeciez niezgodne z ogolnie przyjeta linia polityczna. Kapuscinski napisal w "Imperium", ze po wkroczeniu wojsk sowjeckich do jego rodzinnego miasta, "atmosfera w powietrzu zaczela byc tak napieta", ze czlowiek doslownie "bal sie oddychac".

Z drugiej strony wolnosc musi byc zawsze ograniczona przez rozsadek oraz prawo i nie moze stac sie "wyuzdana". "Wyuzdana wolnosc" predzej czy pozniej zamienia sie ponownie w niewole albo doprowadza do katastrofy. I tu znow wydaje sie, ze niektore nacje maja tego rozsadku wiecej, a inne jakby mniej.
        • polski_francuz Niech nas 05.02.12, 13:14
          zatem Opatrznosc uchroni przed "wyuzdana" wolnoscia.

Pozdro

PF
      • pimpus18 Re: Wolnosc 05.02.12, 13:01
        Wolność?
        Czy zdychający z głodu w Afryce nie są wolni?
        Może wolny jak JFK?

Raczej kasa i siła. No to się zupełnie nie nadaje do wypisywania tego na sztandarach.
        Tego też nikt się na tych mroźnych demonstracjach w Moskwie przezornie nie domagał.

A jeśli tak - jeśli akurat nie jest się wyznawcą eugeniki, jak to często bywa - można się przynajmniej zastanowić nad głębszymi przyczynami tego globalnego sukcesu.

• zlotamajka Re: Wolnosc, hahaha 05.02.12, 13:54
          Pimpus, widac kim sa. Skoro morodowanie innych nie wyznajacych tych samych idea uwazaja za wolnosc. Gdyby rosjanin czy kto kolwiek inny to powiedzial to by na nim wszystkie psy wieszali.
          • pimpus18 Re: Wolnosc, hahaha 05.02.12, 14:22
            Właśnie, dzisiaj w tv mówili, że w Wietnamie namordowali 3 miliony, i badzo wątpię, żeby ta liczba chociaż w części oddawała to morze cierpień, które tam sprawili.
            A ile setek tysięcy w Iraku mają na sumieniu. Rozmawiałem jakiś czas temu z Irakijką, która mi powiedziała, że tam u nich daje się podobno odczuwać wyraźny niedobór mężczyzn.
            Może coś znajdziesz na ten temat w Twoich artykułach.

A ile ofiar mają na sumieniu w Jugosławii, Afganistanie i Libii?
            Teraz chcą znowu ratować uciśnionych w Syrii.

Zobacz tutaj:
            alles-schallundrauch.blogspot.com/2012/02/wie-juden-im-iran-behandelt-werden.html
            • zlotamajka Re: Wolnosc, hahaha 05.02.12, 14:31
              Widzialam kiedys artykul o Afganistanie jako kraju wdow. O Iraku tez cos takiego bylo. To wszystko jest niezaprzeczalne. Ale mnie chodzilo o sam poczatek watka. Zaczynajac watek od naprawde faszystowskiej wypowiedzi (nie mowiac ze nawolujacej do nienawisci i zbrodni) to tania prowokacja. A dalej zachwycajac sie jaki to wyraz wolnosci. Dobrze trzeba miec w glowie nakielbaszone albo za te bzdury byc oplacanym. A calkiem mozliwe ze to jedno i drugie.
              • pimpus18 Re: Wolnosc, hahaha 05.02.12, 14:50
                Majka, cieszę się, że mimo wszystko w czymś się zgadzamy.
                • zlotamajka Re: Wolnosc, hahaha 05.02.12, 14:53
                  Przeciez sie zgadzamy, naturalnie poza basic income. O ostatnim po powiedzmy sobie, let's agree to disagree.
                  • pimpus18 Re: Wolnosc, hahaha 05.02.12, 15:00
                    No właśnie tego nie mogę zrozumieć... i jeszcze tego Twojego kreacjonizmu, zapatrzenia w Chiny, Twojej wizji przyszłości, o której (podobnie jak Eva) nie lubisz pisać.

• zlotamajka Re: Wolnosc, hahaha 05.02.12, 19:53
                      O jakiej wizji przyszlosci mowisz?
      • mara571 wolnosc wiazala sie jeszcze z innym 05.02.12, 13:08
        czynnikiem: odrzuceniem hierachi spolecznej, ktora w starej Europie utrudniala lub uniemozliwiala awans spoleczny zdolnym i przedsiebiorczym.
        Niewazne bylo jaka religie wyznajesz, czy jestes slubnym czy nieslubnym dzieckiem, co robili twoi rodzice i jakie stanowiska zajmuja twoi krewni.
        Celowo pisze w czasie przeszlym.
        • polski_francuz Wolnosc i wiernosc konstytucji 05.02.12, 13:19
          i jeszcze jedno.

Ten marine pisal o konstytucji. To pewnie byla tez troche biblia baptystow z "Mayflower". Ale to pozostalo wiernosci "slowu" i "duchowi" konstytucji amerykanskiej.

Ma to cos wspolnego z zydowska wiernoscia Talmudowi. Ale tylko troche, bo rabinowie sami interpretuje Talmud po swojemu. Te role rabinow przejal teraz moze Sad Najwyzszy Stanow. O ile mozna Grishamowi wierzyc.

Tys troche pesymistka. Dlaczego?

PF
        • borrka To tlumaczy sukces USA. 05.02.12, 13:20
          Nijak zdolnosci koegzystencji Anglosasow i fiaska polityki Rosji.
          Gdyby Ruskim udalo sie zrealizowac plany panslawistyczno-rusyfikacyjne, Polak i Ruski rozniliby sie tyle, co Jankes i Dixie.
          • mara571 Re: To tlumaczy sukces USA. 05.02.12, 13:31
            nie moglo sie udac: wkroczyli na obca ziemie, narzucili swoje prawa.

Mam taki stary akt notarialny w naglowku ktorego stoi:
            " My car Rosji, krol Polski..."
            • borrka Idealizujesz, Mara. 05.02.12, 13:44
              Prawda jest brutalna:
              przed I ww, spoleczenstwo Kongresowki bylo bliskie akceptacji stanu rzeczy i tylko potworna glupota stupajki Mikolaja II, pozwolila calkowicie odwrocic ten proces.
              Powtarzam : akcaptacja stanu rzeczy, nie rusyfikacja.
              • mara571 akceptacja stanu rzeczy? 05.02.12, 13:47
                z rosyjskimi szkolami?
                Wolne zarty Borrcia.
                • borrka Warszawa 1914 kwiatami zegnala... 05.02.12, 13:53
                  Idace na front rosyjskie pulki.
                  Moi pradziadkowie byli patriotycznymi RUSKIMI oficerami w armii cara.
                  Otrzezwienie przyszlo po rewolucji bolszewickiej i 1920.
                  Opatrznosc czuwala :)))
                  Bylbym niezly komsomolec !

Dotyczylo to calkiem szerokich warstw spolecznych, a przeciez i Rosja zmierzala ku pewnej normalnosci.
                  • mara571 Re: Warszawa 1914 kwiatami zegnala... 05.02.12, 14:08
                    pamietnikow z tych czasow nie czytalam, a tylko one moglyby wyjasnic motywy "kwiatowe".
                    W okresie przedwojennym informacje o postepach germanizacji w zaborze pruskim mialy niewatpliwie wplyw na nastroje w Warszawie.
                    I wplywy Dmowskiego.
                    Chyba nikt twedy nie myslal, ze na froncie trzeba bedzie strzelac do rodakow.

PS. Wiekszosc mojej rodziny jest z zaboru austryjackiego i niemieckiego.
                  • mongolszuudan Re: Warszawa 1914 kwiatami zegnala... 05.02.12, 14:21
                    To nie otrzezwienie do nich przyszlo, to oni upili sie do bialej goraczki, jezeli stali sie zadac rozpadu swojego panstwa i wychowali takiego wnuczka-degenerata. Patryotycznie biale oficerze w 1930-40 latach uznali Stalina za patriota Rosji za to, ze on calkiem odnowil rosyjskie panstwo i zwyciezyl w wojnie z Germania. Zreszta, ty klamiesz jak pies, twoje dziadki byli chyba z austro-wiegerskiego zoldactwa, co tworzylo ludobojstwo ruskich ludzi na terenach Karpackiej Rusi w 1914-1916 latach, w wyniku ktorego tam przezyli tylko takie wscieklie banderowskie psy jak ty.
            • mongolszuudan Re: To tlumaczy sukces USA. 05.02.12, 13:51
              Chociazby w czyms moga zgadzac sie - Unia Krolestwa Polskiego z Rosja byla gluposcia. Trzeba bylo oczyscic ten teren od Polakow i zasiedlic Rosjanami. Aleksander I naprawde zlamal prawo Wlodzimierza Swietego, ktory zabronial przylaczac do Rosji narody z wysoka kultura.
              • johnny-kalesony Re: To tlumaczy sukces USA. 05.02.12, 15:53
                Nie uważasz, że obszar Polski jest zbyt malowniczy, żeby pozwolić na jego dewastację przez Rosjan?

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
      • br0fl0vski Re: Wolnosc 05.02.12, 19:36
        franky napisales kilka parafrfow nic nie piszac co to jest ta wolnosc

wiec co to jest ta wolnosc ?
    • mongolszuudan Re: God Bless America - czyli co zawiodlo w Rosji 05.02.12, 12:40
      borrka, czy naprawde nie masz pojecia czym roznia sie tellurokracja i talassokracja?
      • borrka Banialuki Dugina kiedys mnie bawily. 05.02.12, 13:05
        Przez chwilową, w sensie historycznym, potege CCCP, Rosjanie utracili poczucie geopolitycznego realizmu.
        Zalecem wiecej tundrokracji :)
        • pimpus18 [...] 05.02.12, 13:09
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mongolszuudan [...] 05.02.12, 13:18
    • mongolszuudan Re: God Bless America - czyli co zawiodlo w Rosji 05.02.12, 12:52
      Nie wiem skad ty wziales ta bandicke, bastardzska przysiegu patologicznych mordercow, ktora cytujesz z czysto banderowskim rizuniws'kim podniesieniem i zachwytem, lecz zolnierze armii rosyjskiej we wszystkie czasy przysiegali o swojej gotownosci zginac za Ojczyzne, ale nie o gotownosci mordowac wszystkich dookola.
      Przysiega
      • zlotamajka Re: God Bless America - czyli co zawiodlo w Rosji 05.02.12, 12:59
        ale nie o gotownosci mordowac wszystkich dookola

A co smieszniejsze dla nich to model do nasladowania i co ciekawsze oznacza wolnosc. To juz jest patologia.
      • borrka Przysiegali na jedno, czynili drugie. 05.02.12, 13:01
        To cecha przysieg rezimow totalitarnych, typu CCCP.

Ale to nie jest przysiega, tylko wypowiedz na forum.
        • pimpus18 Re: Przysiegali na jedno, czynili drugie. 05.02.12, 13:05
          Jankesi też nie przysięgają na napalm zubożony uran, fosfor i bombę wodorową.

Dogra stara bajbl do tego się jednak najlepiej nadaje.
    • borrka Zrozumiec Ruskich. 05.02.12, 13:13
      Istota rezimu carskiego, czy CCCP, byla inna, niz "white man's burden".
      Nie opieral sie na pogardzie dla takich Polakow, czy Bialorusinow.
      Przeciwnie, uwazal ich za rownie dobre mieso armatnie, co Ruskich z Tambowa.
      Nie bylo w tym anglosaskiego rasizmu, a i tak nastapilo zupelne fiasko.
      • romrus No i na czym... 05.02.12, 13:22
        borrka napisał:
        > Istota rezimu carskiego, czy CCCP, byla inna, niz "white man's burden".
        > Nie opieral sie na pogardzie dla takich Polakow, czy Bialorusinow.
        > Przeciwnie, uwazal ich za rownie dobre mieso armatnie, co Ruskich z Tambowa.
        > Nie bylo w tym anglosaskiego rasizmu, a i tak nastapilo zupelne fiasko.

...polega to "zupelne fiasko"?
        • borrka Na rozpadzie imperium. 05.02.12, 13:28
          Na niemoznosci asymilacji chocby ludow slowianskich.
          Ani w Polsce, ani na Ukrainie takie pomysly nie ciesza sie popularnoscia.

W 20 lat utraciliscie zdobycze 300, owoc morza przelanej krwi.
          Cal ideologia scalania ziem ruskich, poszla sie j....ć.
          • mongolszuudan Re: Na rozpadzie imperium. 05.02.12, 13:43
            W 20 lat stracilismy, w 10 lat wrocimy - i bardziej tego, co stracilismy. naprawde, jestes takim niedoumkiem, ze nie potrafisz zobaczyc tendencji w swiecie dzisiejszym, a nie to ze bylo 10-20 lat temu i minelo?
            • mara571 Re: Na rozpadzie imperium. 05.02.12, 13:48
              na Bialorus z pewnoscia.
              Ale mnie interesowaloby, gdzie jeszcze?
              • mongolszuudan Re: Na rozpadzie imperium. 05.02.12, 13:54
                Wkrotce zobaczysz.
              • mongolszuudan Re: Na rozpadzie imperium. 05.02.12, 14:01
                Jedno mozna powiedziec to nie bedzie podobnie ani na Imperium Rosyjski, ani na ZSRR. Rosja kazdy raz po upadce odrodzaje sie calkiem w innej postaci, niz wczesniej. Wlasnie to jest sekretem jej trwalosci. Nic nie ma glupiejszego niz marzenia odnowic Rosyjski Imperium albo ZSRR. Panstwa umieraja swoja smiercia, kraj i narod sa niesmiercielnymi.
          • romrus Kochany, .. 05.02.12, 13:54
            ...20 lat, ktorzy mineli od rozpadu ZSSR w sensie historicznym to mniej niz nic.

borrka napisał:
            > Na niemoznosci asymilacji chocby ludow slowianskich.
            > Ani w Polsce, ani na Ukrainie takie pomysly nie ciesza sie popularnoscia.

Jestem pewen ze zdanie Ukraincow znasz nawet lepiej niz Polakow :-)

Polska byla podbitym krajem i z tego powody o zadnej globalnej asimilacji nie ma mowy.
            Jakas czesc Polakow asimilowala sie jak nailepej i do tej pory zyje w Rosji bez zadnych problemow.
            Wiekszosc Polakow zawsze sie starala odzyskac niezaleznosc i w koncu im to sie udalo, z czym gratuluje.

Co do Ukrainy, to ten sztuczny stwor wczesnej czy pozdnej sie rozpadnie, bo nie da sie pogodzic w jednym panstwu rosijskojezyczny Wschod z Banderowszczyzna. To moze byc za 5 lat, a moze za 50, ale bedzie. Wtedy pogadamy, jesli dozyjeme.

Co do Bialorusi to jej powrot do Rosji to kwestia czasu, i ten czas jest znany - czas rzadow Lukaszenki.

> W 20 lat utraciliscie zdobycze 300, owoc morza przelanej krwi.
            > Cal ideologia scalania ziem ruskich, poszla sie j....ć.

Nie myl "Ziem Ruskich" ze "Stanami" Aziackimi, ktory odpadli.
            Kraje Baltycki to tez "obce cialo" i musialo odpasc.
            Zakaukazje tez jakos mi nie martwi.
            Co do ziem bialoruskich i ukrainskich - patrz wyzej.

Za strate mozna uznac Kazachstan i tyle.

W ciagu tych 300 lat granicy sie zmieniali wielokrotnie, cos sie ugrywalo, cos odpadalo, to normalne zjawisko. Tak samo i teraz, 20 lat - to maly pikus.

Naiwaznejsze ze w 1991-1995 Rosja sie nie rozpadla na kawalki wbrew marzeniam jej milosnikow, i sie zachowala jako calosc razem z Tatarami i Polnocnym Kaukazem.
            Ale czas kryzisu juz minel.

Czasowo Rosja oslabla to fakt, ale tak bylo juz nie raz, wiec "ideologia scalania ziem ruskich" nie "poszla sie j....ć", lecz sie odradza.

To bylo wyraznie widac na twoich ulubionych manifestacjach - ile tam bylo monarchistow, nacionalistow, komunistow etc.
            O wiele wiecej niz prozachodnich chomikow, ktorym ta ideologia jest obca.

Tak ze nie gadaj glupot, czas nadejdze, zeby ty tylko zdazyl sp@delic jak naidalej :-)
            • borrka Kochany? 05.02.12, 14:01
              Mam poprawna orientacje.

Jedyne na co Was stac, to pozbawione podstaw "pogrozki z psychuszki".
              Wbrew pozorom, jestes niczym Mongolczik.

Jesli dla Ciebie utrata 2/3 rabow, to malo, coz mozna powiedziec ?
              Tak trzymac !
              • mongolszuudan Re: Kochany? 05.02.12, 14:10
                Rabow??? Durniu. To tacy jak ty frustraty zawsze marzyli o niewolnikach. No i macie, zamiast Rzp Dwojga, Trojga narodow, dzisiejsza Polsku dla Polakow i nawet bez Zydow, w ktorej sami Polacy mieszkac nie chca, bega stad jak karaluchy. Sam sobie przecisz, niedoumku. Troche wyzej pisales ze w Imperium Rosyjskim nie bylo waznie kim jestes - Ruskim, Bialorusinem, Polakem. Ksenofobiczne Polacy nie potrafili zjednoczyc w Rzp 3 narodow. Jednak ma bezczelnosc uczyc Rosjan, ktore zjednoczyli 200 narodow Eurazji wszystkich wiar, jezykow, kulur w jedne panstwo, slusznej polityce narodowa i pie...c o jakichs tam niewolnikach.
              • romrus Wiele pytan z twoja orientacja 05.02.12, 14:12
                borrka napisał:
                > Mam poprawna orientacje.

Caly czas cos udowodniasz - dobra polszczyzne, orientacje, pochodzenie.
                Sam watpisz w tych rzeczach? :-)

> Jedyne na co Was stac, to pozbawione podstaw "pogrozki z psychuszki".
                > Wbrew pozorom, jestes niczym Mongolczik.

Obrazilesz sie na ewentualny rozpad Ukrainy?
                Rozluzuj sie :-))

> Jesli dla Ciebie utrata 2/3 rabow, to malo, coz mozna powiedziec ?
                > Tak trzymac !

Nikogo nie uwazam za rabow, wiec z jakiej racji mam zalowac o ich utracie.
                O wiele latwiej i skutecznej wynajac, niz zmuszac, to pokazala cala historia ludskosci.
                Ile % budzetu Ukraina teraz dostaje z przelewow swoich gastarbajterow w Rosji?
                • borrka Odpowiedz nie na temat. 05.02.12, 14:22
                  Pogadaj z Mongolczikiem, jak wroci po elektrowstrzasach.
                  Swoja droga, jak znosicie obecnosc kogos takiego na forum ?
                  Toc to calkowita kompromitacja dla Ruskich :)))
                  • mongolszuudan Re: Odpowiedz nie na temat. 05.02.12, 14:29
                    Ciebie kompromitowac Polakow nie strasznie - bo nie jestes Polakiem. A zkompromitowac Banderowcow wieciej niz oni juz zkopromitowali siebie w oczach calego swiata - to po prostu niemozliwie.
    • mongolszuudan Re: God Bless America - czyli co zawiodlo w Rosji 05.02.12, 13:14
      Naprawde uwazasz ze w Rosji kiedys istniala taka opcja polityczna lub ideowa jak budowa jednosci wszystkich Slowian? Nie w waskim klubie dziesiatka pseudointelegentow, nad ktoymi smialo sie cale spolecznstwo, a jak idea narodowa, albo programa polityczna rzadu rosyjskiego? Nic takiego nigdy nie istnialo. Istniala idea jednosci wszystkich prawoslawnych narodow - w czasy kiedy jedynym niepodleglym prawoslawnym panstwem byla Rosja, istniala od czasow Wlodzimierza Monomacha i istnieje dotychczas idea jednosci wszystkich Ruskich w jednym panstwie. Istnieje idea odrodzenia Rosyjskiego panstwa w jego naturalnych granicach - to jest w granicach rozpowszechnienia cywilizacji rosyjskiej. I wszystko. Zadnych planow podboju calego swiata, Europy, Ameryki, zalozenia albo zabora kolonii zamorskich nigdy u powaznych politikow Rosji nie istnialo.
      • borrka "powaznych politikow Rosji" 05.02.12, 13:24
        To sprzecznosc logiczna.
        • mongolszuudan [...] 05.02.12, 13:28
          • borrka Wiedzialem - pora na elektrowstrzasy, Mongolczik:) 05.02.12, 13:29

• mongolszuudan [...] 05.02.12, 13:33
          • mongolszuudan Re: "powaznych politikow Rosji" 05.02.12, 13:38
            Durniu. Rosja od Piotra I gra w calej waszej Gejrope taka sama role jak kiedys Mongolowie na Rusi.
    • borrka Ciekawe, ze Radzieccy nic nie zrozumieli... 05.02.12, 14:17
      Otoz, ja chetniej bym zyl w jakims zdominowanym przez Slowian swiecie, niechby nawet Ruskich.
      Niestety, oferta cywilizacyjna Naszych Slowianskich Braci z Tundry i Tajgi, okazala sie uboga:
      dobra literatura i dobra gorzala.

Brak koncepcji lingua franca, poza rosyjskim uczonym na sile, rownanie w dół do Stepow Azji, a nie wzglednego porzadku w Poznanskiem, idiotyczne rozgrywanie konfliktow religijnych.

No i potworna obluda polityczna wynikajace z germanofilii.
      Tyle, ze Giermancy ZAWSZE uwazali Ruskich za II sort.
      No way around it.

Ruscy zawiedli na calym froncie
      • mongolszuudan Re: Ciekawe, ze Radzieccy nic nie zrozumieli... 05.02.12, 14:25
        Prawda taka, ze nikt powaznie nie mial celi rusifikowac Polakow i ze Niemcy uwazaja Polakow nawet nie za III, ale za IV, V sort.
      • igor_uk Ha,ha,ha. 05.02.12, 14:39
        I kolejny watek,w ktorym boriska -ukrainiec stara sie pokazac rosje w gorszym swietle,niz ona jest.Co najsmieszniej, ,jak zwykle z boriska rozmowiaja tylko bracia rosjanie i inni "czekisci".
        Oczewiscie wspominac o tym,ze borisek kreci ,jak zwykle,nie ma sensu,poniewaz o tym kazdy wie.

p.s. dezurne rusofobe oczewiscie nie mogli sobie pozwolic odpuscic pokazac swoja "wyzszosc" nad Roosjanami,a i tak widac,ze boriske olali.

-----
      • romrus Nie podskakuj, Boracik 05.02.12, 15:10
        borrka napisał:
        > Ruscy zawiedli na calym froncie

Przypominam cie stary kawal:

В пoле пacетcя cтaдo koрoв.
        Невдaлеке нa пригoрке хoдит cтaрый бык и жyет трaвкy.
        Рядoм c ним бегaет и резвитcя мoлoдoй бычoк.
        Он тo и делo пoдбегaет к cтaрoмy быкy:
        - Дaвaй быcтренькo cпycтимcя и вы@бем вoн тy пегyю кoрoвy.
        Бык не oбрaщaет никaкoгo внимaния.
        Бычoк oпять:
        - Дaвaй быcтренькo cпycтимcя и вы@бем вoн тy бyрyю кoрoвy.
        Бык oпять не oбрaщaет никaкoгo внимaния .
        - Дaвaй быcтренькo cпycтимcя и вы@бем вoн тy...

Бык егo перебивaет :
        - Угoмoниcь ты.
        Сейчac cпoкoйнo пoедим, медленнo-медленнo cпycтимcя c гoры и пере@бем вcе cтaдo.

Rosja swiatla przyszlosc.
        Dopiero sie zaczala spokojnie jesc.
        Nastapi czas zeby zejsc z gory :-))
        • igor_uk Re: Nie podskakuj, Boracik 05.02.12, 15:22
          romrus,borcia o tym wie,ale nie wiem czemu,ubzdural sobie,ze jest wsrod tego stada i wlasnie nie moze doczekac sie.
          • mongolszuudan Re: Nie podskakuj, Boracik 05.02.12, 15:47
            Borrka, odpowiedz na te insinuacji banderofobow. Nie daj moskalam zhanbic swietego czarno-czerwonego sztandaru rzeznikow-rizuniw. Wierze w ciebie.
    • borrka Na marginesie wątku. 05.02.12, 15:57

Wlasnie wrocilem z treningu.
      Zimno, jak cholera.
      Swietne warunki dla wszystkich przygotowujacych sie na Moskwe.

Cwiczcie marszobiegi i chocby jazde na rowerze po sniegu - odpornosc na silny mroz to podstawa na froncie wschodnim.
      Cale pododzialy napoleonskie z cieplej Francji, zamarzaly na Nizinie Wschodnioeuropejskiej.
      Polacy, Bialorusini i Ukraincy dawali jakos rade, przyzwyczajeni do silnych zim.

No i calkiem niedawno, Finowie dziesiatkowali Armie Czerwona, dzieki dobremu przygotowaniu do warunkow zimowych.
      • mongolszuudan Re: Na marginesie wątku. 05.02.12, 19:42
        Niestety u Finnow nie ma zadnych szansow zwyciezyc nawet jesli mrozy beda -60, a sami Finnowie beda Ruskich nie dziesiatkowac, a tysiacetkowac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka