Dodaj do ulubionych

Niemce po amputacji mozga.

07.05.12, 16:44
Odrazu uprzedzam,ten watek jest skierowany tylko do tych,kto zna jezyk rosyjski,poniewaz nie mam zadnej checi tlumaczyc dosc duzy artykul z jezyka rosyjskiego na jezyk polski .
Jedynie ,co przetlumacze,to tytul i pare slow wprowadzajace do artykula :
"Niemiecki politolog Alexander Rahr:Zachod zachowuje sie tak samo,jak i Zwiazek Radziecki"
generalnie chodzi o to:
"Нaш cпецкoр Дaрья Аcлaмoвa выяcнилa, пoчемy Рoccия cейчac тaк же дaлекa oт Еврoпы, кaк и 300 лет нaзaд, зa чтo немцы критикyют Пyтинa и Шредерa и кaк еврoпейцы бyдyт пoкoрять Сибирь " ( Dziennikarka probowala wyjasnic,dla czego Rosja w dniu dzisieszym jest tak samo daleka od Europy,jak i 300 lat temu,za co Niemce krytykuja Putina i Schrodera i jak Europejczyki beda zdobywac Sybir)
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Niemce po amputacji mozga. 07.05.12, 16:55
      Nie mam teraz czasu, by przedukać (jak mawia borrcia) cały artykuł, zrobię to wieczorem, ale już teraz zgadzam się z tytułem: Niemcy są po amputacji mózgu. Ciekawe tylko, czy Rahr ma to samo na myśli co ja, z tego krótkiego wywiadu, który odłuchałam, wynika , że myśli podobnie.

Swoją drogą - jak on wali po rosyjsku! Radziwinowicz to przy nim niekumaty jąkała z polskim z silnym polskim acentem. Tja, a borrcia wciskał, że Niemiec się rosyjskiego nie nauczy.
      • borrka Radziwinowicz, o ile wiem, jest Polakiem. 07.05.12, 17:38
        Efciu, nie kompromituj sie - wypadaloby wiedziec jakiego pochodzenia sa Rahrowie i matka Alexandra !
        Az trudno uwierzyc, ze powaznie podajesz go za przyklad Niemca, ktory wyuczyl sie rosyjskiego.
        • mara571 on jest raczej Rosjaninem, ktory nauczyl sie 07.05.12, 17:46
          niemieckiego.
          A tak serio, wychowywany byl podobno dwujezycznie, ale kiedy dluzej mowi po niemiecku mozna uslyszec ta melodie rosyjska i charakterystyczna wymowe niektorych samoglosek.
          • eva15 Re: on jest raczej Rosjaninem, ktory nauczyl sie 07.05.12, 17:59
            Głupoty wypisujesz mara. Rahr jest od malego dwujęzyczny i jak każde dwujęzyczne dziecko nie ma w żadnym języku obcego akcentu, wmawiasz coś sobie, jego niemiecki jesz czysto niemiecki. Podobnie jak niemiecki mojego dziecka i jego polski.
            • mara571 poprosze prawdziwych Rosjan o opinie i Borrcie 07.05.12, 19:40
              www.youtube.com/watch?v=xtU4a7obEHM&feature=related
              9:50 poczatek wypowiedzi A. Rahra.
              Bardzo podobna intonacje zdania ma jeden Russlanddeutsche w mojej druzynie. Przybyl do Niemiec jako 3-letnie dziecko.
              • igor_uk prosze bardzo. 07.05.12, 19:47
                Niemieckiego nie znam,ale mowe Rosjanina wyczuje odrazu.otoz,jak Rahr i mowi z akcentem,napewno nie z rosyjskim.
                Takim jest rosyjski akcent:
                • mara571 Re: prosze bardzo. 07.05.12, 20:17
                  mnie chodzi raczej o melodie dwoch trzech pierwszych zdan Igor.
                  • igor_uk mara. 07.05.12, 20:25
                    nie mam pojecia o co cie chodzi . Moim zdaniem on nie ma rosyjskiego akcenta,ja przynajmniej nic nie slysze.A specialnie zalozylem sluchawki.
              • eva15 Re: poprosze prawdziwych Rosjan o opinie i Borrci 07.05.12, 21:00
                Maar ulegasz autosugestii , ponieważ znasz pochodzenie Rahra. Rahr mówi CAŁKOWICIE czystym niemieckim, bez cienia naleciałości obcego akcentu. Dałam to jeszcze do przesłuchania 2 Niemiaszkom, w tym memu dziecku (ha, ha), które jest absolutnie wyczulone na wschodnie akcenty, ma świetny słuch i bezbędnie rozpoznaje nawet najmniejszą odrobinę wchodniego akcentu- tak polskiego jak i rosyjskiego dzięki temu, że ma swoim otoczeniu innych młodych Niemców polskiego i rosyjskiego pochodzenia. Ba potrafi nawet tak bezbłędnie naśladować te akcenty, że czasem można pęknąć ze śmiechu, gdy wodzi za nos Niemców.

Rahr mówi absolutnie czystym, ładnym niemieckim. Zresztą - ty piszesz, że akcent rosyjski ma wg ciebie tylko w pierwszych kilku zdaniach, to znaczy co? W następnych zdaniach już się nagle bezakcentowego niemieckiego błyskawicznie nauczył?
                Szukasz dziury w całym, mara.
                • borrka Effcia ma racje. 07.05.12, 21:08
                  Jestem wyczulony na "slowianski" akcent i raczej tego szukalem u Rahra, ale nie ma.
                  Slowianski jest subtelniejszy, niz bardzo silny rosyjski.
                  No, ja nie slysze.

Po rusku tez dobrze sie "nauczyl", jak to nasza Effcia dumnie zauwazyla !
                  • igor_uk boriska,ty maly padalec. 07.05.12, 21:11
                    borrka napisał: Slowianski jest subtelniejszy, niz bardzo silny rosyjski.

• borrka Igorku, soli planety. 07.05.12, 21:22
                      Irytujesz sie niepotrzebnie.
                      Akcent rosyjski jest bardzo silny w kazdym jezyku - w polskim slychac go u osob od 40 lat nie mowiacych po rosyjsku.
                      • eva15 Re: Igorku, soli planety. 07.05.12, 21:38
                        Głupstwea gadasz, borrcia. Rosjanie, którzy przyjechali do Niemiec jako małe dzieci, mówią po niemiecku bez akcentu, Polacy też. U osób kilkunastoletnich zależy to od słuchu i talentów językowych, znam wyjątkowo trudny przypadek, gdy u dorosłego dziś chłopaka, który jako 12 latek przyjechał z Polski, słychać wciąż jeszcze lekki obcy akcent, choć już niejednoznacznie polski.

Niemiecka wymowa jest bardzo trudn, to wbrew pozorom wcale nie jest twardy język, ani twardy ani monotonny w swej melodii. Opanować go później, w wieku dojrzałym bez obcego akcentu jest prawie niemożliwe, ale można się na tyle pozbyć własnego akcetu, że Niemiec słyszy co prawda naleciałości, ale nie jest już w stanie ich przyporządować, są zbyt małe, zbyt niejednoznaczne.
                        • borrka Krolowa Bona byla zeszla. 07.05.12, 21:41
                          Jeszcze dodaj Efciu, ze Rosjanie mowia po rosyjsku :)
                          • eva15 Re: Krolowa Bona byla zeszla. 07.05.12, 21:48
                            To zależy gdzie mieszkają. Sądzę, że Czukoci mówią inaczej niż mieszkańcy Moskwy. Ja na Kaukazie i w ogóle na prowincji w Azerbajdżanie miałam trudności ze zroumieniem rosyjskiego Azerów. Rosjanin pewnie nie ma, ale dla obcokrajowca to już trochę problem.
                            • igor_uk Co tam byly ZSRR. 07.05.12, 21:58
                              Tu w Anglii wystarcze nie raz przejechac ze 100 mil,zeby w jakiejs malej miejscowosci uslyszec anglielski,ktory mocno rozni sie od tego,ktory slyszysz na co dzien.
                            • borrka Roznice w jezyku rosyjskim zniwelowal komunizm. 07.05.12, 22:01
                              Przesiedlenia, przydzialy pracy, zeslania...
                              To jest jezyk malo zroznicowany, przynajmniej w porownaniu do niemieckiego.
                              Filmy z dialektami poludniowymi ida z napisami w Niemczech.
                              Dialektu z Adygi nawet ja nie rozumiem,.
                              • igor_uk Re: Roznice w jezyku rosyjskim zniwelowal komuniz 07.05.12, 22:04
                                I ty ,boriska, bedziesz twierdzic,ze znasz Rosje,po tym co napisales?
                                • borrka Igorku... 07.05.12, 22:09
                                  Przeczytaj, co napisalem.
                                  I jeszcze raz, i jeszcze raz.
                                  Nie jestes specjalnie lotny, ale w koncu zrozumiesz:
                                  Ja porownuje zroznicowanie jezyka niemieckiego i rosyjskiego.
                                  Nieco upraszczajac - regionalne roznice w niemieckim sa wieksze, niz miedzy polskim, a rosyjskim.
                                  Capisce ?
                                  • igor_uk Boriska. 07.05.12, 22:29
                                    Mojej lotnoscci nie dotykaj.Ona jak by niska nie byla,dla ciebie i tak za wysoka.
                                    Napisales poprzednio:
                                    "To jest jezyk malo zroznicowany, przynajmniej w porownaniu do niemieckiego. "

otoz,jak by troche pojezdiles po Rosji,to by takich bzdur nie napisales.
                                    Rosja,to nie tylko Moskwa i jej przedmiescia gdzie ty bratkam daczy budowales,to takze Wologda,Iwanowo.
                                    Nawet w moim rodzinnym Wladimirie ludzi mowili po rosyjsku tak,ze przyjezdne z Moskwy kilka razy pytali o co chodzi,bo nie mogli zrozumiec wiele slow,a to zaledwie 180 km od Moskwy.
                                    Pajac ty,boriska,i tyle.
                                    • borrka To znasz niemieckie dialekty, Igorku ? 07.05.12, 22:32
                                      Jakis Ty zdolny !
                                      • igor_uk bor'ka. 07.05.12, 22:34
                                        nie rob z siebie wiekszego pajacu,niz jestes.Bo to raczej nie jest mozliwe.
                              • eva15 Re: Roznice w jezyku rosyjskim zniwelowal komuniz 07.05.12, 22:15
                                borrka napisał:

> Przesiedlenia, przydzialy pracy, zeslania...

Nie, n nie aż tak, jak piszesz. Rosyjski chłopów azerskich był dla mnie w dużym stopniu niezrozumiały. Nie stanowiło to problemu, bo na wsiakij słuczaj miałam tłumacza, ale w Baku tłumacz nie był mi potrzebny. Tj. co najwyżej wtedy, gdy mnie brakowało słów, ale nie po to, by mi tłumaczyć, co mówili do mnie Azerowie w Baku.
                                • borrka Mylisz zjawiska. 07.05.12, 22:25
                                  Oni czasem strasznie kalecza rosyjski, a na to regul nie ma.
                                  Porownujmy jezyk osob rosyjskojezycznych.
                                  Roznice regionalne oczywiscie sa, ale MALE.
                                  Czesto szpan :)

Bylas kiedys w Adydze ?
                                  Tam podobno mowia dialektem niemieckim, ale powiedzialem pas.
                                  A nie lamie mnie Gorna Bawaria, Szwabia, o kolonskim szpanowaniu nie wspominam.
                                  • igor_uk Mylisz ,owszem,ale ty,boriska. 07.05.12, 22:30
                                    Roznice sa bardzo duze.
                                  • eva15 Wygłupiasz się, borrcia 07.05.12, 22:35
                                    Borrcia, nie opowiadaj mi głupot, że rozumiesz Kölsch, bo to tylko zdradza, że udajesz, że się znasz na Niemczech, a gruncie rzeczy pojęcia nie masz.

Spille mer em Park en d’r Jrünanlage,
                                    schmieße decke Stein en d’r Rhing eren.
                                    Joh do bruche mer jar nit lang ze waade
                                    un et kütt von bovven widder die Stemm:

Pänz, Pänz, wo mer jeit un steit nur Pänz, Pänz, Pänz.
                                    Maat üch fott, he hadder nix verlore.
                                    Ihr verdammte Pänz,
                                    ihr verdammte Pänz.

Przetłumacz to na niemiecki w ciągu 30-40 sekund, więcej ci nie dam, bo wygoglujesz. Tłumaczenie może być na skróty.
                                    • eva15 Re: Wygłupiasz się, borrcia 07.05.12, 22:40
                                      No i po zawodach, nie przetłumaczyłeś. Oczywiście za parę minut powiesz, że nie zauważyłeś mojego postu i dasz tłumaczenie po wyguglowaniu.
                                    • borrka Moglbym udawac. ale po co ? 07.05.12, 22:46
                                      Nie rozumiem umownego zapisu.
                                      Z reguly programy tv (karnawalowe:) rozumiem wystarczajaco.
                                      Ale sie nie upieram - wlasnie o to chodzi, ze niemiecki jest BARDZO zroznicowany.
                                      A ja uczylem sie w Krainie Szparagow.
                                      • eva15 Re: Moglbym udawac. ale po co ? 07.05.12, 22:51
                                        Kölsch jest absolutnie nie do zrozumienia, nawet dla rodowitego Niemca z innego regionu. Dałam ci fragment piosenki BAB, to świetna i popularna grupa z W. Niedeckenem na czele. Ich płyty są popularne, koncerty też, ale dołącza się do nich tłumaczenia. To jest Kölsch w najczystszej postaci!

A to tłumaczenie fragmentu:

Spielen wir im Park in der Grünanlage,
                                        schmeißen dicke Steine in den Rhein hinein.
                                        Ja da brauchen wir gar nicht lange zu warten
                                        und es kommt von oben wieder die Stimme:

Kinder, Kinder, wo man geht und steht nur Kinder, Kinder, Kinder.
                                        Verschwindet, hier habt ihr nichts verloren.
                                        Ihr verdammten Kinder,
                                        ihr verdammten Kinder.
                                        • eva15 Re: Moglbym udawac. ale po co ? 07.05.12, 22:52
                                          Tak więc daruj sobie borrcia głupoty, że znasz niemieckie dialekty.
                                          • igor_uk Ewa. 07.05.12, 22:56
                                            Rosyjskich on rowniez nie zna.
                                            • eva15 Re: Ewa. 07.05.12, 23:02
                                              Naturalnie, że nie. Widząc ile on kitu wciska o Niemczech nie wierzę żadnemu jego słowu o Rosji.
                                              • igor_uk Re: Ewa. 07.05.12, 23:04
                                                A i to co mowil Rahr on nie zrozumiel.Jak pisze dalej,albo on nie zna na tyle dobrze rosyjskiego,albo jest strasznie tepy.
                                                • eva15 Re: Ewa. 07.05.12, 23:37
                                                  Igor, on świadomie i celowo chce zrobić z poważnego tematu błazenadę.
                                          • borrka Nie nudz, Efciu. 07.05.12, 23:24
                                            Nie znam, lecz glowne rozumiem.
                                            Kelsz nie jest istotnym dialektem, lecz lokalna patologia.
                                            Rozumiem dialekty bawarskie, saksonskie (nie mowie o dolnosaksonskim placie), szwabskie, berlinski i wystarczy.
                                            Luksemburski i szwicer rozumialem zle.
                                            Przeciez o to mi wlasnie chodzi, ze jest duze zroznicowani jezykowe, wiec juz daruj sobie czepianie sie byle czego, bo to takie komsomolskie !
                                            • eva15 Blaaa, blaaa, blaa, borrcia 07.05.12, 23:39
                                              Gdybym ci podała tekst po bawarsku napisałbyć, że świetnie rozumiesz Kölsch, ae bawarski jako jedyny akurat przypadkiem nieco mniej.
                                              • borrka Co prawda, to prawda. 07.05.12, 23:46
                                                Znam tylko wolynski surzyk.
                                                • eva15 Borrcia, zrobiłeś z siebie pajaca 07.05.12, 23:57
                                                  Nie, tu i ówdzie czegoś liznąłeś, ale za speca podajesz się mocno na wyrost, do granic śmieszności. Ja w Niemczech mieszkam długo, tu skończyłam studia, pracuję, ba, dodatkowo mam kwity poświadczające najwyższe kwalifikacje językowe, prywatnie też obracam się głównie wśród Niemców, a mimo to do głowy mi nie przyjdzie, by twiedzić, że się rozeznaję w ich dialektach. Skoro ty to twierdzisz, to pajacujesz. Każdy Niemiec by się obśmiał z tego co piszesz, bo on sam ma z dialektami trudności.
                                                  • borrka Koniec Efciu. 08.05.12, 00:03
                                                    Nie trace wiecej czasu na wyklocanie sie o slowka.
                                                    Igorek to polidiota, ale Ciebie , przynajmniej teoretycznie stac na wiecej.
                                                  • igor_uk Boriska. 08.05.12, 00:13
                                                    nu i widzisz, jak pisalem wczesniej,daleko tobie do mnie,bo ja ciebie uwazam za pelnego idiote.
                                                    Przciez ty nigdy nie wykazales sie zadna wiedza.Za co nie wezmiesz sie,tylko osmieszysz sie .
                                                    A to tylko dla tego,ze probujesz udawac z siebie cos innego,niz to czym jestes.
                                                  • eva15 Borrcia, nie denerwuj się 08.05.12, 00:15
                                                    Człowieku, nie irytuj się, zagraj w Chińczyka! Palnąłeś, co często ci się zdarza. Nie mam twojej hucpy, by ocenia twą wiedzę o Rosji - zostawiam to Rosjanom. Ale mam wystarczającą wiedzę o Niemczech, by wiedzieć, kiedy wciskasz kit.
                                                    Jak mi Polak pisze, że zna niemieckie dialekty, to nie ma takiej opcji, bym jego wiedzę o Niemczech traktowała poważnie.
                                                  • borrka Banderowcy znaja. 08.05.12, 00:22
                                                    A zydowscy, to dopiero !
                                                    Efciu, to naprawde jest juz nudne, ale wyraznie Cie lubie.
                                                    Chcesz powiedziec, ze nie rozumiesz ludzi mowiacych niemieckimi dialektami ?
                                                    To mi przykro, bo ja rozumiem calkiem dobrze.
                                                    I musialbym zupelnie zglupiec, by mowiac pieknym Hoch z Hanoweru, "poznawac" jakies kaleczne dialekty.

Cala dyskusja potwierdza jedynie moja teze o duzym zroznicowaniu jezyka niemieckiego.

A teraz pa.
                                                    Mam jeszcze robote.
                                                  • eva15 Re: Banderowcy znaja. 08.05.12, 00:37
                                                    Jak rozumiesz swobodnie niemieckie dialekty, to jesteś lepszy niż NIEMCY. Zatrudnij się u nich jako tłumacz. Ale - nie przyznaj się, że tak je rozumiesz jak dialekt koloński, bo cię kijami obiją!
                    • eva15 Re: boriska,ty maly padalec. 07.05.12, 21:26
                      I w dodatku pisze głupoty. Polski akcent jest równie silnie rozpoznawalny jak rosyjski a oba rzecz jasna są słowiańskie. Rosjanie mówią po niemiecku bardziej śpiewnie, Polacy bardziej twardo, obie nacje mają ponadto problemy z Umlautami/przegłosami, czyli z tymi wszystkimi ä, ü, ö...
                      Przez to wszystko jak Polak chce powiedzieć skarpetki (Söckchen) to wychodzi przy jego wymowie (dla Polaka ö to e) po niemiecku woreczek (Säckchen), a jak chce powiedzieć bułka (Brötchen) to Niemiec słyszy deseczka (Brettchen). Jest z tym sto pociech, parę razy widziałam w sklepie taki cyrk nieporozumień..
                      • igor_uk ewa. 07.05.12, 21:36
                        Ale skad by o tym mogl wiedziec Ukrainec zapadencki,dla ktorego Swiat,to targowisko w Przemyslu,gdzie on i zglebil swoj jezyk polski.
                        • eva15 Re: ewa. 07.05.12, 21:39
                          Dlatego mu cierpliwie tłumaczę, niech się uczy!
                      • borrka Opowiadasz, Efciu. 07.05.12, 21:39
                        Polski akcent jest rozpoznawalny dla osob polskojezycznych.
                        Ruski dla wszystkich.
                        A umlałty sa trudne dla Slowian, ale nie tak trudne jak "r".
                        Hochdojczowe "R" jest tym w niemieckim dla Polaka, czym "l" w rosyjskim.
                        • eva15 Re: Opowiadasz, Efciu. 07.05.12, 21:45
                          Polski jest rozpoznawalny także i dla wielu Niemców - mają tu wszak dobre 1,2 mln Polaków i ca tyle samo Rosjan, więc się w obu akcentach osłuchali.

"R" to o tyle żaden temat, że jest różne w różnych landach - inne na północy, inne w Berlinie, jeszcze inne w Bawarii, a już zupełnie inne na terenach granicznych z Francją. Samo "r" wcale jeszcze nie zdradza Polaka czy Rosjanina. Natomiast Umlauty są wszędzie takie same. Ucz się borrcia, bo cierpliwie wyjaśniam.
                          • borrka Ale zle wyjasniasz. 07.05.12, 21:56
                            Hochdojcz, to z grubsza jezyk mowiony w Dolnej Saksonii.
                            Miedzy Brema, a Hanowerem
                            Inne wersje moga miec nawet klasyczne polskie "r", ale nie mowie o dialektach.
                            Umlałty sa dosc latwe, bo istotnie wszedzie dosc podobne.
                            • eva15 Re: Ale zle wyjasniasz. 07.05.12, 22:11
                              Owszem, wiem dobrze, że uczyłam się niemieckiego w Hannoverze, co mi bardzo na zdrowie wyszło, ha, ha..
                              Pamiętam program radiowy o pewnej młodziutkiej muzyk z Japonii, która przyjechała do Niemiec m.in. po to, by się nauczyć niemieckiego. Wylądowała w jakimś malowniczym bawarskim miasteczku i tam poszła na kursy plus uczyła się pilnie od bawarskiej rodziny u której mieszkała. Myślałam, że się popłaczę ze śmiechu słuchając tego programu, bo już wiedziałam, czym to się skończy.. Dziewczyna miala jako muzyk świetny słuch do tego była pracowita więc po dość krótkim czasie gadała już zupełnie swobodnie i bezproblemowo porozumiewała się z otoczeniem. No i...
                              No i pojechała bodaj do Kolonii i tam dostała szoku. Tubylcy nie bardzo rozumieli, co ona mówi, a ona zupełnie nie wiedziała, co oni do niej mówią. Zrozpaczona i oburzona opowiedziała swoje przeżycia komuś z mediów i tak historia jej nieszczęścia wylądowała w radio.
                        • igor_uk boriska. 07.05.12, 21:52
                          jak uslyszysz angielski jakiegos Litwina,to nigdy nie potrafisz polapac sie,ze on nie jest Rosjaninem.
                          Boriska,rowniez Ukraince "spiewaja" ladnie w obcych jezykach i tylko bardzo wyczulone ucho potrafi zrozumiec,ze to nie Rosjanin.
                          • borrka Oczywiscie. 07.05.12, 22:04
                            Ale mysle, ze jest to wplyw rosyjskiego.
                            Ci obywatele z reguly wladaja tez rosyjskim.
                            • igor_uk Re: Oczywiscie. 07.05.12, 22:07
                              Nic bardziej mylnego,bor'ka.Czy byles kiedys na Litwie i slyszales mowe litewska?
                              • borrka Bywam co miesiac. 07.05.12, 22:13
                                Istotnie, ma specyficzny akcent.
                                • igor_uk Re: Bywam co miesiac. 07.05.12, 22:31
                                  A co jest specyficznego w tym akcencie?
                                  • borrka Dla mnie podobny do polskiego. 07.05.12, 22:34
                                    Ale moge sie mylic - nie rozumiem jezyka to i nie slucham.
                                    • igor_uk Co? Podobny do polskiego? 07.05.12, 22:47
                                      Boriska,gdzie ty bywasz,w takim razie?
                                      • borrka Wygrales Igorku. 07.05.12, 23:26
                                        Jestes tak nudny, ze juz sie przyznam - bywam w Kolomyi.
                                        • igor_uk Ha,ha. 07.05.12, 23:33
                                          Pajacu,jestes jedynym na swiecie,ktory stwierdza,ze jestem nudny.
                                          Nie boriska,nie nudnym jestem,a tylko tym,kto widzi cie na wylot,a to cie denerwuje.
        • eva15 Re: Radziwinowicz, o ile wiem, jest Polakiem. 07.05.12, 17:56
          Borrcia, ja znam pochodzenie Rahra, to rodzina bałtycka, która do rewolucji mieszkała w Rosji. Rahr to rocznik nie przedrewolucyjny lecz 1959r . i z urodzenia ... Chińczyk (ha, ha). Ja sama już o tym wszystkim co najmniej ze 2 razy na tym forum pisałam.
          Znam też pochodzenie Radziwinowicza, bo on sam przyznaje, że miał babcię Rosjankę.
          • borrka Nawet wykrety nieudolne. 07.05.12, 18:03
            Efciu, albo nie wiedzialas, albo usilowalas oszukac, przeciwstawiajac Polaka, Rosjaninowi, ktory MOWI PO ROSYJSKU.
            No, niebywale !
            To dopiero zdolniacha, tak sie nauczyl !

Wiec nie komprpmituj sie.
            Ja nie jestem pamietliwy i daruje, jak "Leszczyki".
            • eva15 Re: Nawet wykrety nieudolne. 07.05.12, 18:05
              Słusznie zauważyłeś, borrci , że robię sobie jaja. Dowód podałam obok - moj post o Rahrze sprzed 2 lat.
        • romrus Radziwinowicz, o ile wiem, jest Polakiem, co nie 07.05.12, 18:19
          borrka napisał:
          > Az trudno uwierzyc, ze powaznie podajesz go za przyklad Niemca, ktory wyuczyl sie rosyjskiego.

...zmienia faktu, ze Radziwinowicz jest wyjatkowo tepy:-)
          • kamandir_vzvoda Re: Radziwinowicz, o ile wiem, jest Polakiem, co 07.05.12, 19:48
            romrus napisał:

> borrka napisał:
            > > Az trudno uwierzyc, ze powaznie podajesz go za przyklad Niemca, ktory wyu
            > czyl sie rosyjskiego.
            >
            >
            > ...zmienia faktu, ze Radziwinowicz jest wyjatkowo tepy:-)

ha ha ha a to nie borka? glupi i zlosiliwy ;-)
      • igor_uk Re: Niemce po amputacji mozga. 07.05.12, 17:43
        Po rosyjsku on gada bez najmniejszego akcenta,to fakt,ale jak ze moze byc inaczej? Przeciez on pochodzi z rosyjskiej rodziny .A Rosjanin nigdy nie przestaje takowym byc.
        Co do jego opinii o Niemcach,to zakladajac ten watek myslalem o tobie,bo wiedzialem,ze slowa Rahra tylko podtwierdza twoja opinie w tym temacie.
        • borrka Efcia lubi sie czasem wyglupic. 07.05.12, 17:47
          Nie przyszloby mi do glowy, ze nie wie o pochodzeniu Rahra.
          A Niemcy nie sprawdzaja sie w Matuszce.
          Zbyt wygodni sa.
          Sporo arogancji w artykule.
          Ruscy maja kopac surowce, a Niemcy im zrobia dobrze przy pomocy high-tech.
          • igor_uk Nie gadaj glupot,boriska. 07.05.12, 17:57
            Ewa, po prostu nie zdaje sobie sprawy z tego,ze Rosjanin,ktory urodzil sie i wyrosl z dala od ojczyzny,nigdy z nia nie zrywa,jak nawet nigdy w nie nie byl.Polace pod tym wzgledem sa inni.Juz po roku pobytu w UK zaczynaja mowic po polskau z akcentem i co rusz mowiac - nie pamjetam,jak to bedzie po polska.Chociaz po angielsku nie umie skleic nawet jednego zdania poprawnie. Bo Polace,jak zauwazylem,wyjezdzajac z Polski na stale, staraj sie z nia zerwac ,dla tego Polace-emigranci,juz w trzecim pokoleniu praktycznie nie mowia po polsku,a jak juz,do z bardzo silnym akcentem. Wiem o tym nie z ksiazek.
            • eva15 Re: Nie gadaj glupot,boriska. 07.05.12, 18:04
              igor_uk napisał:

> Ewa, po prostu nie zdaje sobie sprawy z tego,ze Rosjanin,ktory urodzil sie i w
              > yrosl z dala od ojczyzny,nigdy z nia nie zrywa,jak nawet nigdy w nie nie byl.

Igoruś, Ewa wie od dawna:

To jest praktycznie pół- Rosjanin. Ojciec Gleb Rahr z niemiecko-szwedzkiej
              zrusyfikowanje kurlandzkiej rodziny, pochowany na cmentarzu rosyjskim w
              Berlinie, matka - Sofija Orechow, córka carskiego oficera. Zona Anna Galperina.
              Rahr jest w rosyjskim nierozróżnialny od Rosjan, podobnie jak w znajomości tego
              kraju. Poza tym jest otrzaskany ze służbami specjalnymi - terminował w Radiu
              Wolna Europa...

forum.gazeta.pl/forum/w,50,109373387,109434697,A_Rahr.html
          • eva15 Re: Efcia lubi sie czasem wyglupic. 07.05.12, 18:02
            I słusznie, borrcia i słusznie. O tym kim jest Rahr pisałam już 2 lata temu:

To jest praktycznie pół- Rosjanin. Ojciec Gleb Rahr z niemiecko-szwedzkiej
            zrusyfikowanje kurlandzkiej rodziny, pochowany na cmentarzu rosyjskim w
            Berlinie, matka - Sofija Orechow, córka carskiego oficera. Zona Anna Galperina.
            Rahr jest w rosyjskim nierozróżnialny od Rosjan, podobnie jak w znajomości tego
            kraju. Poza tym jest otrzaskany ze służbami specjalnymi - terminował w Radiu
            Wolna Europa...

forum.gazeta.pl/forum/w,50,109373387,109434697,A_Rahr.html
    • borrka Fantazje. 07.05.12, 17:43
      Ani Rosja nie jest ta sama, ani Niemcy nie ci sami.
      Rosja ciagle lize rany po komunizmie, a Niemcy pionierskiego ducha maja dzis tyle, co trucizny w zapalce.
      Szkoda czasu, by komentowac ten belkot.

Ja to juz zreszta raz slyszalem - w takiej topornijszej wersji.
      Bezrobotni Zonies mieli jechac cywilizowac Matuszke w latach 90-siatych.
      • igor_uk boriska. 07.05.12, 17:45
        A przeczytales ty tylko tytul,czy calosc?
        • borrka Nawet rzucilem okiem na komentarze: 07.05.12, 17:53
          Posikac sie mozna :)))
          Иринa
          06.05.2012, 18:52

для еврoпы (кcтaти aмерикocы пoтoмки выкидышей из еврoпы) РОССИЯ вcегдa былa пyгaлoм! Нo никтo из нaших иcтoрикoв не пытaетcя рaccкaзaть прaвдy o нaшей иcтoрии, a живём изyчaя иcтoрию РОССИИ нaпиcaннyю немцaми! Нaшa иcтoрия древнее и бoгaче еврoпейcкoй! Нo мы не хoтим её знaть и гoрдитcя coбoй! Опoмнитеcь, РОССИЯНЕ, МЫ СОЛЬ И НАДЕЖДА ПЛАНЕТЫ! Тoлькo дaвaйте этo ocoзнaем!
          • borrka Rosjanie, jestesmy sola i nadzieja planety ! 07.05.12, 17:59
            Tak brzmi komentarz czytelniczki.
            A wiec uszy po sobie, please !
            • igor_uk re. Rosjanie, jestesmy sola i nadzieja planety ! 07.05.12, 18:00
              I niech tak bedzie.
          • igor_uk A co w tym smiesznego? 07.05.12, 17:59
            Oczywiscie kazdy banderowca uwaza,ze Cywilizacja zachodnia powstala tam,gdzie ukry zra slonine.
            • eva15 Igor, to ważny i poważny artykuł 07.05.12, 18:11
              To ważny i poważny artykuł i nie daj się wciągnąć borrci w głupie bicie piany. Przedukałam gdzieś 2/3, teraz muszę przerwać, zgłoszę się późnym wieczorem.

Z tego, co widzę Rahr może się po tym artykule doignać kłopotów w Niemczech. W tym wywiadzie padają słowa, które w Niemczech nigdy by paść nie mogły. Rahr bardzo mocno się wychylił poza polityczną poprawność Zachodu.
              • igor_uk Wiem o tym,Ewo. 07.05.12, 18:16
                Ale nie raz lubie dac glupolu po uszach.
              • borrka Tak samo wazny... 07.05.12, 18:20
                Jak geopolityka Dugina.
                Rosja jest slepo zapatrzona w zachodnia cywilizacje.
                Tez pragnie miec waterclosety, auta z Giermanii i po pokoju na glowe lokatora.
                Jak Adi obiecal Niemcom.
                Wieczorem amerykanski serial, czego Hitler juz nie obiecywal.
                A Zachod nie bardzo chce sie zajmowac Rosja, woli placic, by sami pompowali Urals.
                Rosjanin Rahr udzielil wywiadu na ten temat.
                Wsio.
                • igor_uk Nie,nie wsio,boriska. 07.05.12, 18:25
                  Bo twoi slowa sa przesiakniety nienawiscia do Rosji i Rosjan,a to wyklucza to,zeby byles objektywny.Dla tego twoi slowa nadaja sie tylko do jednego,do water closetu.

p.s. Czemu ciagle przenosisz cechy ukrow zachodnich na Rosjan?
              • eva15 Igor!!!!!!!!!!! To ważny i poważny artykuł 07.05.12, 23:29
                Przez te przepychanki na forum nie mam czasu dodukać wywiadu z Rahrem do końca. Niestety jak zwykle różne borrcie sprowadziły temat do głupot, a naprawdę jest o czym dyskutować.

Poniżej część moich uwag do tego miejsca, do którego zdążyłam doczytać (do reszty postaram się wrócić innym razem) .

Zgadzam się z ogólną oceną Rahra, obraz jest w sumie smutny. Rahr widzi Niemcy podobnie jak ja - spętane podsycanym poczuciem wieczenj winy (dziwnym trafem w stosunku do wszystkich dookoła, tylko nie do Rosji), uwieszone u kiecki USA i wyznające oddanie USA i Izraelowi niczym religię (oj, za to mu się chyba oberwie).

Teraz podam tylko niektóre te punkty, gdzie widzę sprawę nieco inaczej, a dokładniej te, gdzie ocena wymaga pogłębienia, którego mi w wypowiedzi Rahra brakło:

Niemcy szkodzą sobie wcale ne tylko w stosunkach z Rosją, o tym Rahr nie wspomina (przynajmniej nie do tego miejsca, do którego doczytałam) . Najlepszym, przykładem samoszkodzenia/autoagresji są kwestie energii, które uderzają w cały przemysł niemiecki.

Merkel jest wychowanym w komunie ideolgiem, ona gospodarki nie czuje, w DDR to nie był temat. Poprzedni kanclerze, szczególnie ci właśnie z CDU, byli związani z zachodnioniemiecką gospodarką już od młodości, od początków swej kariery politycznej - najpierw lokalnie (gminy, landy) później na szczeblu federalnym, więc siłą rzeczy byli jej ambasadorami i rozumieli jej potrzeby. Kohl robił, co mógł, by tą gospodarkę wzmocnić. Dziś przemysł niemiecki czuje się sierotą, nie ma poparcia w rządzie i tym samym również Rosja wpada pod koła Merklowego systemu rządzenia.
                Akurat dzisiaj przeczytałam artykuł jednego z polityków (Erler - SPD!), który zarzuca obecnemu rządowi, czyli Merkel, że nie dba o niemieckie interesy w Rosji. Ten polityk słusznie stwierdził, że dzisiejszemu rządowi brak jest planowej, konsekwentnej polityki współpracy z Rosją, brak koncepcji skorzystania z rosyjskich planów modernizacyjnych i przypomniał, że CAŁY niemiecki przemysł i wielu polityków (zachodnich-ha, ha) walczą od dawna o zniesienie wiz dla Rosji, a rząd jest głuchy, bo kilku zaledwie polityków (przezornie nazwisk nie podał) jest przeciw. On pyta czem, w czyim interesie hamuje się kontakty Niemcy-Rosja???

• igor_uk Re: Igor!!!!!!!!!!! To ważny i poważny artykuł 07.05.12, 23:37
                  Ewa,musisz zdawac sobie sprawe z tego,ze rozmowa byla z rosyjska dziennikarka,dla tego tylko o Rosji i wspominnalo sie,ale tylko przyklad jako tego,co Niemce robia nie tak.
                  • eva15 Re: Igor!!!!!!!!!!! To ważny i poważny artykuł 07.05.12, 23:48
                    Tak, ja to rozumiem, ale z drugiej strony bez szerszego pokazania uwarunkowań niemieckich również dla Rosjan nie wszystko będzie jasne. Rosjanie uwierzą, że Niemcy tylko na nich się zawzięli. Tymczasem EU i rząd niemiecki zawzięli się na to, by kłaść niemieckiemu przemysłowi kłody pod nogi. Faktem jest, że szczególnie duże kłody kładzie się w przypadku Rosji, bo tu chodzi o geopolitykę, którą rządzą USA, ale jednak nie tylko. Rahr wychylił się mocno z ram poprawności politycznej, nie dziwię mu się że nie wychylił się całkowicie. Gdyby to zrobił, musiałby pewnie od razu złożyć wniosek o przysługujące mu obywatelstwo rosyjskie, ha, ha. Do Niemiec nie miałby po co wracać.
                    • igor_uk Re: Igor!!!!!!!!!!! To ważny i poważny artykuł 08.05.12, 00:16
                      Amerykanie graja wspaniale,im moj respekt za to.
                      • eva15 Re: Igor!!!!!!!!!!! To ważny i poważny artykuł 08.05.12, 00:47
                        Tak, Amis są świetni. a raczej nie tyle oni sami, co razem z kumplami. Dlatego uważam, że Twoje oceny Niemiec odnośnie ich pozycji w EU i ich rzekomego duszenia innych krajów swą technologią są w pelni chybione.
                        USA, jeśli pominąć dzisiejsze Chiny, miały/mają tylko dwóch poważnych technologicznie w świecie konkurentów- Japonię i Niemcy. Gdzie dziś Japonia, to wiadomo, ona nie może wyjść od 20 lat z kryzysu wywołanego przez rynki finansowe. Teraz pora na Niemcy.
                        Bez silnych konkurencyjnie Niemiec, bez ich związków właśnie z Rosją, EU to masa upadłościowa w ręku rynków finansowych.
                        • igor_uk Ewa, a moze jest tak? 08.05.12, 21:04
                          Niemcy calkowicie sa podlegle Amerykanam,a w nagrode dostaja od nich "wolna reke" w swoich poczynaniach w eurokolchozie. Zwlaszcza,ze wzmacnianie Europy nie lezy w interesach USA.
                          Jak na to spojrzec pod tym katem,to wszystko co ja pisze, zaczyna miec rece i nogi.
                          • eva15 Ewa, a moze jest tak? Nie jest tak. 08.05.12, 21:10
                            Igor, eurokołchoz jest taks kondtruwany, że Niemcy nie mają żadnej wplnej ręki. Ilu iemców jest w najwyższych gremiach unijnych - jest niemieckich komisarzy? JEDEN! Czy kiedykolwiek Niemiec był choć na chwilę szefem EBC? NIGDY!
                            EBC samaw sobie to już zupełnie obłędna konstrukcja. Czy widziałeś choć jeden bank na świecie, gdzie ten co daje największe wkłady ma tyle samo głosów, co każdy inny. Niemcy płacą na EBC 30 % całości wkładów a mają tam tyle do powiedzenia, co za przeproszenie Grecja. Porównaj to z IFM i głosami członków dających tam wkłady, ha, ha.

Igor, przykłady można by mnożyć - cała ta konstrukcja jest taka, że Niemcy nie mają jak podskoczyć.
                            • igor_uk Re: Ewa, a moze jest tak? Nie jest tak. 08.05.12, 21:23
                              Ewa,przeciez w USA formalnie rowniez rzadzi Prezydent,jak i w UE komisarze.Mnie chodzi o cos innego.Amerykanie wykorzystuja Niemcy,zeby te robili wszystko,zeby Unia,jako potenciaalny konkurent USA,nigdy takowym nie stal,a w nagrode dostaja jakies okrochy.
                              Ewa,moi slowa,to tylko zacheta do glebszej dyskusji,nie staraj sie w nich znalezc wiekszy sens.
                              • eva15 Re: Ewa, a moze jest tak? Nie jest tak. 08.05.12, 23:11
                                Igor celem ostatecznym osłabienia Unii (tej kontynentalnej bez GB) są Niemcy. Jak by nie patrzał od czasów po II WS nie było w Europie kontynentalnej większej potęgi gospodarczej (oraz demograficznej) reszta się tak naprawdę mało liczy, no trochę z wyjątkiem Francji i Włoch. Ale to już praktycznie wszystko. Holandia, Austria czy Finlandia, choć sprawne ekonomicznie, są dla globalnych i wielkich USA tak małe, że w granicach błędu statystycznego.
                                • igor_uk Re: Ewa, a moze jest tak? Nie jest tak. 08.05.12, 23:20
                                  Ewa,nie moze Europa stoczyc sie w chaos.To nie lezy w interesie Amerykanow.ktos musi ten bajzel trzymac w kondycji,ktora by odpowiadala Stanam. Anglicy do tego nie nadaja sie,bo sa traktowani w Europie ,co by tam nie mowic,jako cialo obce.To sa wyspiarze,nie tylko geograficznie,a i mentalnie.Francuzi sa dobre do robienia serow,a Wlosi pizzy.Niemcy,ktore nic tak nie cenia,jak sile,nadaja sie do tego,jak nikt inny.
                                  • eva15 Re: Ewa, a moze jest tak? Nie jest tak. 09.05.12, 00:07
                                    Anglicy świadomie i celow nie przyjęli euro, bo City dobrze wiedziała , czemu to służy.

Niemcy ze względu na kompleks winy nadają się świetnie do tego, by płacić za ten bajzel, aż sami upadną, popadną w trwałą recesję jak Japonia, a nawet znacznie gorzej .

Nie rozumiesz Niemiec, nic na to nie poradzę,. Cały dowcip w tym, że ich via kompleks winy przeprogramowano. Ma rację Rahr, mówiąc, że oni są odmóżdzeni. Nad tym Rah boleje i słusznie, on Niemcy rozumie, wie, co się faktycznie dzieje.
                                    • eva15 Re: Ewa, a moze jest tak? Nie jest tak. 09.05.12, 00:09
                                      Igor, Ty rozumujesz co do Niemiec podobnie jak Majka. Oboje nie macie klucza. USA (GB, Francja) mają.
                                      • igor_uk Droga Ewa. 09.05.12, 00:31
                                        Przeciez to co ty piszesz,w niczym nie zaprzecza moim slowam.
                                        Ja rowniez pisze,ze Amerykanie wykorzystuja Niemcy,czyli ten narod zzostal pozbawiony "jaj".Nie zgadzamy sie tylko co do tego,ze Niemcy cos dostaja .Przeciez swojego psa trzeba karmic .W Europie za tego psa sluza Niemcy,w BW Izrael.i jedni i drudzy cos dostaja za swoja sluzbe.
                                        • eva15 Re: Droga Ewa. 09.05.12, 01:09
                                          Jeś,li stawiasz Izrael w jednym szeregu z Niemcami- oba jak psy USA, to sorry nie dogadamy się.
                                          • eva15 Re: Droga Ewa. 09.05.12, 23:15
                                            Igor, abyśmy się dobrze rozumieli - ja Cię nie chciałam urazić. Mam po prostu inny pogląd na te sprawy.
                                            • igor_uk Re: Droga Ewa. 09.05.12, 23:27
                                              Powiedzmy,ze Izrael jest psem pokojowym,ktoremu pozwolono spac w lozku Pana.A Niemcy,to pies na lancuchu.
                                              • eva15 Re: Droga Ewa. 10.05.12, 00:10
                                                Nadal się nie zgadzam z taką opinią, inaczej to widzę.

Natomiast do tematu wywiadu Rahra może jeszcze wolną chwilą wrócę, bo było tam wiele ciekawych wątków, których wcale jeszcze nie omówiliśmy.
                                                Tak czy owak, dzięki serdeczne za ten link, dla mnie to było bardzo ciekawe, niestety wykraczające poza ramy postów na forum. Sam widzisz, jak szybko durnie mogą zepsuć każdy wątek.
    • borrka Summary. 07.05.12, 18:25
      Effcia doszla, iz Rosjanie mowia po rosyjsku...

a Igorek jest solą planety.

Tyle sensacji na raz !
      • igor_uk a kim ty jestes,boriska? 07.05.12, 18:26
        Zeby robic podsumowanie? I czy ktos ciebie o to prosil?
        • kamandir_vzvoda on jest samositinya DogaUPA 07.05.12, 19:47
          igor_uk napisał:

> Zeby robic podsumowanie? I czy ktos ciebie o to prosil?

nie go sie nie prosi, jego sie wyprasza ;-)
          • kombrig Re: pan bez wzwodu+ 07.05.12, 20:01
            Brys´!
            • kamandir_vzvoda pan bez napletka 07.05.12, 20:23
              jadles pan mace?

to sisusiu i do lozeczka
              • igor_uk O czym naprawda mowi sie w artykule? 07.05.12, 23:02
                borrka twierdzi,ze o Rosji,czym wykazal sie tepota ,lub nie znajomoscia jezyka rosyjskiego.
                W artykule chodzi,przedewszystkim,o Niemcach,a szerzej,o calej Zachodniej Europie.
                A to najwazniejsze slowa,ktore padli w tym artykule:
                "- Силa немцaм нрaвитcя. Они преклoняютcя перед aмерикaнcкoй мoщью. И перед мoрaльнoй cилoй Изрaиля. Этo здеcь глaвнoе тaбy и втoрaя религия, кoтoрaя oчень четкo выcтрoенa."
                • igor_uk Ewa,jak sadzisz? 07.05.12, 23:06
                  Czy Rahr po tym wywiadzie nie bedzie kolejnym wykletym?
                  • eva15 Re: Ewa,jak sadzisz? 07.05.12, 23:34
                    No właśnie, zastanawiam się nad tym. On się, jak na Niemca z kół przyrządowych, odważył na poruszenie tak silnych tabu, że albo czuje się bardzo pewnie w siodle, albo ma szczerze dosyć i jest mu obojętne, co się stanie.
                    • eva15 Re: Ewa,jak sadzisz? 07.05.12, 23:36
                      A może jako dawny człowiek bezpieki (Radio Wolna Europa) ma w ręku argumenty?
                      • kamandir_vzvoda a moze to poczatek wyzwalania sie RFN ? 07.05.12, 23:43
                        spod okupacji zydo-amerykanskiej?
                        • eva15 Re: a moze to poczatek wyzwalania sie RFN ? 07.05.12, 23:50
                          Pod wodzą Merklowej? Ha, ha, szutnik z ciebie i prowokator!
                • eva15 Re: O czym naprawda mowi sie w artykule? 07.05.12, 23:32
                  Piszę m.in. o tym u góry, dałam wreszcie głos.
              • kombrig Re: bez wzwodu.jak zostanie pan kapitanem+ 08.05.12, 05:34
                pan bez napletka
                kamandir_vzvoda napisał:
                > jadles pan mace?
                > to sisusiu i do lozeczka
                <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                dam polizac.
                Poczym wrecze panu gwozd i magnes.
    • bywszy1 Re: wot,kuzkina mat´+ 07.05.12, 19:06
      nowuju porodu czelowieka otkryli.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Ewa, po prostu nie zdaje sobie sprawy z tego,ze Rosjanin,ktory urodzil sie i wyrosl z dala od ojczyzny,nigdy z nia nie zrywa,jak nawet nigdy w nie nie byl.Polace pod tym wzgledem sa inn
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      A czemu np.Czeczency w Rosji nie chcieli byc?
      Przeciez Rosjanie?

A pozatym czyzby to byla specjalna rasa,nie pochodzaca od Homo Erektusa?
      Chyba od krasnozopoj makaki?Nigdy z Rosja nie zrywaja.
      A ajgor nie chce do mu.I grozil,ze na starosc do Polski wroci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka