Dodaj do ulubionych

US-siły zbrojne na łasce Chińczyków i ich chipów?

22.05.12, 23:26
Spiegele donosi, że:

[i]Der US-Senat ist zutiefst beunruhigt: In amerikanischen Waffensystemen sind große Mengen gefälschter Elektronikteile verbaut worden, die meisten stammen aus China. Experten fürchten, dass die Billigware auf dem Schlachtfeld versagt - eine potentiell tödliche Gefahr für die Soldaten./i]

www.spiegel.de/wissenschaft/technik/china-ware-in-us-waffen-senat-warnt-vor-gefaelschten-chips-a-834445.html

Czyli:

US-senat jest do głębi zaniepokojony. w amerykańskim systemie zbrojnym znajduje się ogromna ilość sfałszowanych podzespołów elektronicznych, większość z nich pochodzi z Chin. Eksperci obawiają się, że te tanie produkty nie sprawdzą się na polu walki - to potencjalne śmiertelne zagrożenie dla żołnierzy.

Dalej artykuł wylicza długą listę zagrożnych typów uzbrojenia od helikopterówSH-60B poprzez samoloty transportowe C-130J "Hercules" i C-27J "Spartan" aż po P-8A "Poseidon",

Całości tłumaczyć nie będę, za dużo tego. Podsumowując - Spiegel nazywa używanie tych broni w warunkach bojowych rosyjską ruletką.
Obserwuj wątek
    • zlotamajka Re: US-siły zbrojne na łasce Chińczyków i ich chi 22.05.12, 23:33
      USA przeniosly swoj przemysl do Chin. Taniej i korporacje zwiekszyly zyski. Ale kazdy kij ma dwa konce. I tu lekcja. Pewnych sektorow nie powinno sie prywatyzowac a tym bardziej wywozic. USA zniszczy sie od srodka.
      • igor_uk Re: US-siły zbrojne na łasce Chińczyków i ich chi 22.05.12, 23:39
        O tym samym pisze sie i tu:
        www.bbc.co.uk/russian/rolling_news/2012/05/120522_rn_counterfeit_us_weapons.shtml
        70% пoддельных кoмпoнентoв мoгли прибыть из Китaя, дрyгие же - из Великoбритaнии и Кaнaды.
        • eva15 Re: US-siły zbrojne na łasce Chińczyków i ich chi 22.05.12, 23:46
          Zupełnie się na tym nie znam, ale niemieccy forumowicze piszą, że Chńczycy mogą chipy zaprogramować tak, że broń w razie czego huknie w łeb demokratorów. Tak możliwość przynajmniej teoretycznie ponoć istnieje.
          • zlotamajka Re: US-siły zbrojne na łasce Chińczyków i ich chi 22.05.12, 23:50
            Zupełnie się na tym nie znam, ale niemieccy forumowicze piszą, że Chńczycy mogą
            > chipy zaprogramować tak, że broń w razie czego huknie w łeb demokratorów. Tak
            > możliwość przynajmniej teoretycznie ponoć istnieje

Tez o tym Ewa pomyslalam. Czy to zrobili i czy to mozliwe tez nie wiem. Ale przeciez Chinczyki wiedza ze USA sie na nich szykuja. Przynajmniej napiecie w regionie rosnie. Wiec nie zdziwilabym sie gdyby cos takiego zrobili.
      • eva15 Re: US-siły zbrojne na łasce Chińczyków i ich chi 22.05.12, 23:42
        Nie wiem sama, zupełnie nie znam się na wojsku, więc nie umiem ocenić, na ile ten artykuł jest rzetelny. Czasy, gdy Spiegel był symbolem i wszech miarą rzetelności i fachowości dziennikarskiej niestety już dość dawno temu minęły. Czasem Bild potrafi być rzetelniejszy od dzisiejszego Spiegla.
        Ale jeśli prawdą jest, co wypisuje Spiegel, to można Amis tylko współczuć. Ktoś ich dla zysku nieźle robi w konia.
    • paolli.1 nie ma wiekszych durni niz amerykanscy politycy 22.05.12, 23:40
      juz dawno popelnili z pazernosci i glupoty harakiri .
    • j-k Kradna wszyscy 22.05.12, 23:41
      masz pretensje , ze takze Amerykanie - miast brac sprawdzony sprzet w Japonii?

a jak z Bundeswehra ?
      poki co tylko mundury kupuja w Polsze (w Suwalkach)
    • blueelvic Kolejna porazka Rosjan. 23.05.12, 00:20
      To wydarzylo sie 8 listopada 2011 roku. Rosyjska sonda Fobos-Grunt wyruszyła w kierunku jednego z ksiezycww Marsa - Fobosa.

Wkrotce po starcie stracono kontakt ... Komputer pokladowy naszpikowany chinszczyzna odmowil posluszenstwa. Byla to druga rosyjska proba ... Misja Mars 96 w roku 1996 tez zakonczyla sie totalna klapa. Nie wiadomo czy chinska mysl techniczna miala tez z tym cos wspolnego.
      • eva15 Kolejna porazka Rosjan. Krowy się nie cielą! 23.05.12, 00:28
        Jak wczoraj podanio, w Tatarstanie krowy się nie cielą, bo postanowiły zostać lesbijkami, bo to teraz na topie. To kolejna porażka Rosjan/Putina mająca taki związek z tematem jak ta twoja .
        • igor_uk Re: Kolejna porazka Rosjan. Krowy się nie cielą! 23.05.12, 00:33
          Ewa,to tylko nowa metoda "walki" bystrzakow".jaki by temat Ty,czy ja ,nie podjeli,oni odpisuja zawsze o Rosji.oczywiscie przy tym uwazaja,ze sa bardzo merytoryczne i znaja sie na sztuce dyskursu(bardzo wojtus lubi to slowo).
          A czy zauwazylas,ile ostatnio ich pojawilo sie? Z tym,ze pisza wszysci tak,jak by mieli jeden wspolny rozum.
          • blueelvic Rosja to dla mnie tylko cywilizacja turanska. 23.05.12, 02:43
            Jest mi obca i sentymentu do niej nie czuje. To wszystko.
            • igor_uk blueelvic 23.05.12, 16:02
              Powiem cie szczerze,ze nam Rosjanam od tego nie zimno i nie goraco.Nie jestes pierwszym ignorantem,ktory probuje cos o Rosji powiedziec.
              • blueelvic No i wlasnie mnie o to biega ... 23.05.12, 16:18
                jw.
        • blueelvic Oj dzieciole, dzieciole. 23.05.12, 02:38
          Wiadomo wszem i wobec, ze paradygmaty logiki sa orezem filozofii i matematyki.

Dzieki niej kazdy zenski filozof, po zapuszczeniu brody, moze, obserwujac pasaca sie krowe i pilnujac jej, zeby nie wlazla w kapuste, dowodzic rozmaitych twierdzen.
          • igor_uk Oj chamisko,chamisko. 23.05.12, 16:07
            A wiesz,blueelvic, twoje chamstwo nie jest polskie, tu wyczuwam "kunszt" innej narodowosci.

p.s. W dawnich czasach bardzo duzo czasu spedzalem w towarzystwie Zydow ,naprawda dobrze poznalem ten narod.Dla tego Zydzi tak na mnie rzucaja sie na forumie "Swiat",poniewaz czujecie,ze wiem czego jestescie warci. I nie mozecie mnie darowac tego,ze nie obwiniam was za cale zlo tego Swiata,poniewaz wiem,ze jestescie na to za mali.A wam bardzo by chcialo sie byc Narodem wybranym.
            • blueelvic Odpowiem tobie tak: 23.05.12, 16:17
              twoja "wyczuwanie" mnie nie interesuje. Kojarzyc sobie, to ty mozesz igor. Tymi sugestiami nie jestes w stanie mnie obrazi, ... co innego gdybys nazwal mnie kacapem.

Zwroc uwage Ewie, pozniej zwracaj sie do mnie. Zawsze odpowiadam adekwatnie do poprzednika. Myslalem zes troche madrzejszy ... Czlowiek, niestety, zawsze popelnia bledy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka