darekvtb
04.06.12, 07:45
W sobote (02.06.2012) w Moskwie odbyl sie Грaждaнcкий Фoрyм. (Forum Obywatelskie).
Poniewaz interesuje mnie prawdziwa informacja, a nie medialna papka, (nie chce sie upodabniac do forumowych "expertoFF" od Rosji, co w Rosji nigdy nie byli i rosyjskiego nie znaja, a dyplom eksperta przyznali sobie po regularnym ogladaniu TVN..), to postanowilem sam sprawdzic, jak sie miewa rosyjska opozycja.
W 15-milionowym miescie na forum zebralo sie jakies 120 osob. Widac ze organizatorzy liczyli na wiecej bo w sali z kolumnami i balkonami moglo sie zmiescic jakies 500-600 osob! Z obiecanych "liderow" opozycji (Niemcow, Kasparow, Udalcow, Nawalnyj i jeszcze jakies 10 nazwisk) - nie przyszedl nikt!!! To najdobitniej swiadczy o ich stosunku do chamow. Kiedy plebs jest potrzebny do rozroby z OMON-em, to oni pierwsi ich tam popedza, bo to medialny cyrk za ktory dostaja kase.
Organizatorzy forum maja rowniez swoich sponsorow, fundusze z zachodu, posrednio z dept. USofA, a wiec takze z podatkow Felusiaka. I tutaj musze mu podziekowac, bo za jego podatki mialem w sobote darmowy koffe-break. Nieco skromny: kawa ze smietanka, herbatka, slodycze, ciastka, buleczki z nadzieniem, ale to tylko poczatek. Moze w przyszlosci interes sie rozkreci i wtedy.. :-)))
Po obiadku, na sale wrocilo tylko 70 osob. Zaczely sie klotnie i kilka osob protestujac przeciwko "dyktaturze Lwa Ponomariowa" - opuscilo sale.
Ci co zostali, podzielili sie na grupy wedlug zainteresowan. Ja nie zdazylem, bo zanim doszedlem do sali gdzie byla sekcja poswiecona szkolnictwu - to wszyscy juz sie rozeszli.
Poniewaz obiadek na kase Felusiaka okazal sie zbyt skromny, to pojechalem do znajomej Rosjanki ktora mnie nakarmila prawdziwym obiadkiem z tortem "napoleon" - wlasnej roboty.
Reasumujac - calkowicie popieram finansowanie przez rzad USofA rosyjskiej opozycji! Ale jak na razie, jest ono niedostateczne: nie starcza na sniadanie i podwieczorek, a nawet obiad byl bez zupy, co jest dla zdrowia wielce niesprzyjajace. Wierze ze Felusiak (przez swojego senatora) poprze inicjatywe zwiekszenia finansowania opozycji, dzieki czemu nie bede zmuszony po posilku na jego koszt, jezdzic jeszcze do znajomych przyjaciolek, a na zaoszczedzona kase - pojde do kina lub klubu..