Dodaj do ulubionych

Pyrrusowe zwyciestwo?

07.11.12, 07:38
Obama zostaje w Bialym Domu. Czy bedzie jednak mogl realizowac swoje obietnice wyborcze?
Wyglada na to, ze bedzie mu trudno. Najwazniejsza informacje podano wlasnie w niemieckiej tivi: republikanie maja nadal wiekszosc w Kongresie , P. Ryan wygral swoj mandat.

Wedlug niemieckich komentatorow swoja wygrana zawdziecza Obama glownie Latynosom i mlodym wyborcom. Obrazki szalejacej z radosci mlodziezy bardzo mnie rozbawily: jak to okresla Evcia, ciesza sie jak gesi, ktore nie wiedza, ze jest Thanksgiving. W koncu to oni w przyszlosci beda placic za coraz wieksze dlugi swojej ojczyzny.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Welcome to European Community 07.11.12, 07:50
      Stany upodobniaja sie do Europy i wybieraja prezydenta bardziej socjalistycznego. Widac proporcje w populacji staja sie coraz bardziej na niekorzysc zaradnych i samodzielnych WASP a coraz bardziej na korzysc raczej biednych Latinos.

4 nastepne lata beda chyba dosc podobne do poprzednich.

Mozna zyczyc tylko powodzenia Obamie.

PF
      • tacx Re: Welcome to European Community 07.11.12, 12:15
        Obama to zemsta dawnych niewolników zza grobu. Na wiecach obamy trudno nie zauważyć że biali to mniejszość. Ten podział będzie stanowić w przyszłości źródło konfliktów. Tym razem w drugą stronę. Pomimo tego ze takie stany jak Alabama czy Georgia tradycyjnie głosują na republikanów to widać ze Obama ma olbrzymie poparcie afroamerykanów dlatego że ma inny kolor skóry. Obama wygrał zaledwie kilkoma tys głosów w skali kraju. jak sie doda czynnik 'rasowy' to trzeba zadać sobie pytanie jakie poparcie ma jego polityka gospodarcza tak naprawdę i jaki ma mandat do jej przeprowadzenia.
        Cóż... drukarki w FED dalej bedą pracować, licznik długu będzie kręcił żwawo tylko jak to się wszystko kiedyś skończy? A Republikanie sami sobie sa winni. Znów wystawili kandydata niewybieralnego w zasadzie. No ale to nie mój problem na szczęście.
        • superspec W demokracji wygrywają populiści 07.11.12, 12:25
          w tych wyborach większym okazał się Obama.Ale niewiele.

Co do drukowania pieniędzy przez FED to z mojego stanu wiedzy wynika że obowiązkiem tego banku centralnego jest oprócz dbania o inflację także troska o jak najniższe bezrobocie.Dopóki nie zmienią prawa to trwało będzie nadal.
      • spokojnaglowa33 Re: Welcome to European Community 07.11.12, 13:36
        polski_francuz napisał:
        > Stany upodobniaja sie do Europy i wybieraja prezydenta bardziej socjalistycznego.

Ano, jak Francja. Podobno Francuzi już żałują swego wyboru ...
        Amerykanie też będą?

• zlotamajka Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 07:59
      Naturalnie ze obietnic nie dotrzyma. Jest jednak dobra sytuacja bo rzad jest podzielony i beda sie nawzajem blokowac czyli nie narobia glupstw.

A republikanie musieli przegrac. Jakby popatrzec co za ludzie tam sa Aikan, Karl Rove i podobni to banda radykalow ktorych baza sa tylko biali dziatkowie a tych jest coraz mniej. To wielka przegrana dla republikanow. Dlugo sie z tego nie pozbieraja.
      • misterpee Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 11:33
        teraz czas na zmiany w parti republikanskiej. OBAMA powieni podziekowac Ron Paulowi.
        Frekwencja byla mala
        • superspec Jakie zmiany? 07.11.12, 11:47
          Popieranie związków homoseksualnych,aborcji finansowanej z publicznych pieniędzy,legalizacji marihuany.Przecież to zaprzeczenie głównemu nurtowi chrześcijaństwa.
          • misterpee Re: Jedyny zwyciezca tych wyborow 07.11.12, 13:48
            to Ron Paul. To jedyny kandydat, ktory ma realna wizje swiata i USA. . Republikanie to zobacza teraz po wyborach

www.lewrockwell.com/blog/lewrw/archives/125562.html
            The Ron Paul movement is a big winner here. The GOP told the libertarians in the party to get lost, and the GOP paid for it. Interestingly, both Iowa and Nevada, where Ron Paul supporters gained control of the state party, both went to Obama after the Romney campaign actively fought to disenfranchise Ron Paul supporters. I guess the GOP got what it wanted there.

There is exactly one movement that offers any real opposition to the status quo, and it ain't the conservative movement, which is on life support and entering a permanent vegetative state. Ron Paul's libertarian movement, brimming with well-educated young people, is the only thing left standing. The GOP operatives who predicted a big victory tonight just look pathetic.

• superspec Poczytałem o nim w wikipedii 07.11.12, 16:02
              Może być.
            • zlotamajka Re: Jedyny zwyciezca tych wyborow 07.11.12, 18:07
              Daj spokoj z RP misterpee. To przegraniec. On mial w planie wieksza austerity niz Ryan. Na nastepne wybory bedzie za stary a poza takimi radykalami i glupcami republikanie nie maja nic do zaoferowania. Jak pisalam TO PARTIA BIALYCH STARUSZKOW.
      • jackk3 Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 16:23
        Republikanie przegrali nie przez kandydatow. To partia przezywa 'kryzys'. Nie potrafia sie odnalezc w nowej rzeczywistosci. Ich elektorat to chyba 90% 'biali'. Wg niektorych to dobrze sie sie tak stalo (dla Republikanow). Na pewno spowoduje to duze zmiany.
    • felusiak1 Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 14:36
      mara571 napisała: Czy bedzie jednak mogl realizowac swoje obietnice wyborcze?

Jakie obietnice? On niczego nie obiecywał poza kontynuacją tego cyrku. No cóż, wybory mają swoje konsekwencje. Nie tylko dla wybranych ale rónież dla wybierających. Widocznie odpowiada im marazm, zastój, bezrobocie i wysokie długi. Być może wydaje im się, że ktoś inny (może ten 1% bogaczy) to spłaci. Mieliśmy szansę na odwrócenie trendu. Niestety wyborcy wybrali grecję. Płyniemy.....
      • dystans4 Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 19:39
        F1, podzielam ten pogląd.
        Wskutek powyższego przygotuję odpowiedź w tamtym wątku. Nie wiem, czy dziś. Nie miałem do tego głowy, bo tego może się nie dać zrobić z marszu, pisać głupstw nie lubię, a cały czas mam inne sprawy. Ale ja tylko cytowałem, nic poza tym. I nie wiem, czy pod industry nie podpada czasem agriculture. Zresztą, nie pamiętam, o co chodziło. Tak sobie gdybam.
        Takiego wyniku się spodziewałem. Z grubsza wiadomo, czego złego się spodziewać. Strony pozytywne jakoś znikają. Choć można o nich długo ględzić. Ale sensu w tym brak.
        --
        Pozdrowienia
        bul.
    • tytus_staropolski Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 14:40
      W kwestii formalnej. Na Thanksgiving amerykanie i kanadyjczycy jedza nie gesi a indyki.

Gesi to przysmak Niemcow, a ta ich powyborcza radosc ...
      • mara571 mea culpa 07.11.12, 19:11
        to jednak nie powyborcza radosc, tylko pisanie i gadanie jednoczesnie.
        Listopad w Niemczech to pochody Martinusa, jedzenie gesi i 11 listopada o 11.11 poczatek karnawalu (nad Renem).
        Piszac zadawalam pytanie, czy przywiezc do domu ges z kantyny, bo dzisiaj w mojej firmie byla to, jak co roku, potrwa dnia.
        Oczywiscie chodzilo mi o indyka.
    • felusiak1 Re: Krotko: jestes przegrany felusiak. 07.11.12, 14:56
      nic z tych rzeczy. ja nie jestem przegrany. nie chciałem clintona ale po 1994 nie było źle.
      clinton nie był ideologicznym leftysta. mój kraj jest przegrany. wyborcy zdecydowali sie popełnić samobójstwo. na dzisiaj mamy 16 bil długu. za 4 lata o tej porze bedzie tego ponad 20 bilionów.
      nic nie wskazuje na to, że cokolwiek się zmieni. zatem będzie coraz wiecej bezrobotnych.
      dodatkowo w wyniku obamacare pracodawcy nie oferują pracy w pełnym wymiarze godzin aby uniknać obowiazku zapewnienia ubezpieczenia medycznego. od stycznia 2014 każdy z nas ma obowiazek wykupienia takowego. rzecz w tym, że ja takowe mam a ci co głosowali na obamę wkrótce utracą wraz z osiagnieciem 26 roku zycia. wtedy rzeczywistość zapuka do ich drzwi.
      • jackk3 Re: Krotko: jestes przegrany felusiak. 07.11.12, 16:19
        Nie masz racji. USA wychodza juz z kryzysu (niektorzy mowia ze praktycznie on zanika). Nastepne 4 lata bedzie z gorki.
        • iamhotep Re: Krotko: jestes przegrany felusiak. 07.11.12, 18:12
          jackk3 napisał:

> Nie masz racji. USA wychodza juz z kryzysu (niektorzy mowia ze praktycznie on z
          > anika). Nastepne 4 lata bedzie z gorki.

Obyc mial racje, forumowiczu.
          Kryzys na wall street zazegnanny, co innego ulica. Tu kryzys sie poglebia.
        • felusiak1 Re: Krotko: jestes przegrany felusiak. 07.11.12, 19:59
          no popatrz, ja mieszkam w USA i do tego w stanie gdzie bezrobocie jest dużo niższe od krajowego i do tego w mieście gdzie jest niższe od stanowego wskaźnika i widzę na wlasne oczy jaka jest bryndza a ty mówisz mi, ze nie mam racji i teraz już będzie z górki. powiedz to tym, którzy nie mogą znaleźć pracy w pełnym wymiarze godzin.
          • jackk3 Re: Krotko: jestes przegrany felusiak. 07.11.12, 20:29
            Pozyjemy, zobaczymy. Ja mialem na mysli ogolny trend, wskazniki. Najgorsze macie za soba.
            • elka-sulzer Re: Krotko: kto kreuje te "wskazniki", jack? 07.11.12, 20:33
              Komu oni i komu te "wskazniku" sluza?
            • felusiak1 Re: Krotko: jestes przegrany felusiak. 08.11.12, 01:15
              jaki trend masz na myśli? GDP rośnie w tempie poniżej 1% rocznie czyli dwa razy wolniej niż w 2010. Bezrobocie ani drgnie i stoimy na krawedzi kolejnej recesji. i mówisz, że najgorsze mamy za sobą? Na dzisiaj ilość pracujacych jest taka sama jak w styczniu 2009. Aby widać było poprawę musi przybywać 300-400 miejsc pracy miesiecznie.
          • kylax1 Widać kiepskie kwalifikacje mają. 07.11.12, 21:30
            Gdyby mieli zdolności i doświadczenie wymagane przez pracodawców, nie mieliby problemów ze znalezieniem pracy.

Feluś, piszesz jak komunista.
      • herr7 albo armaty albo masło felusiak. 07.11.12, 16:33
        Republikanie wcale nie gwarantowali że wasz dług będzie mniejszy. Problemy Ameryki wynikają z tego, że jej rządząca kasta chce mieć Imperium. A na utrzymanie imperium nikogo nie stać, chyba że dokonuje się rabunku całego świata, jak to kiedyś robili Brytyjczycy.

Utrata własnego przemysłu skutkowała zanikiem dobrze opłacanych miejsc pracy. Z drugiej strony działania lobby lekarskiego spowodowały wzrost cen usług medycznych. To nie jest normalne, gdy lekarz za dziesięciominutowe badania pacjenta chorego na grypę żąda opłaty równej całodziennym zarobkom wykwalifikowanego robotnika. Stąd miliony ludzi, których nie stać na opłacenie kosztów związanych z ochroną zdrowia.

Żeby dokonać radykalnych zmian Obama będzie musiał narazić się zarówno zwolennikom "Imperium", jak również środowiskom lekarskim oraz firmom pasożytującym na ochronie zdrowia. Nie sądzę, żeby miał odwagę tego dokonać.
        • mara571 Re: albo armaty albo masło felusiak. 07.11.12, 19:51
          herr7 napisał:

> Republikanie wcale nie gwarantowali że wasz dług będzie mniejszy. Problemy Amer
          > yki wynikają z tego, że jej rządząca kasta chce mieć Imperium. A na utrzymanie
          > imperium nikogo nie stać, chyba że dokonuje się rabunku całego świata, jak to k
          > iedyś robili Brytyjczycy.
          >
          Amerykanie tez to robia, tylko inaczej. Caly swiat kupuje lub produkuje towary dla amerykanskich koncernow, a zyski plyna do amerykanskich wlascicieli-akcjonariuszy, szeroko rozumianych ( osoba fizyczna, fundusze inwestycyjne, emrytalne).
          > Utrata własnego przemysłu skutkowała zanikiem dobrze opłacanych miejsc pracy. Z
          > drugiej strony działania lobby lekarskiego spowodowały wzrost cen usług medycz
          > nych. To nie jest normalne, gdy lekarz za dziesięciominutowe badania pacjenta c
          > horego na grypę żąda opłaty równej całodziennym zarobkom wykwalifikowanego robo
          > tnika. Stąd miliony ludzi, których nie stać na opłacenie kosztów związanych z o
          > chroną zdrowia.
          To nieprawda, ze wysokie ceny uslug medycznych w USA sa zasluga wylacznie medykow.
          Poczytaj sobie o stawkach ubezpieczeniowych dla lekarzy, sumach, jakie zasadzaja amerykanskie sady dla poszkodowanych faktycznie lub fikcyjnie pacjentow, zarobkach prawnikow, ktorzy sie wyspecjalizowali w tej dziedzinie..
          > Żeby dokonać radykalnych zmian Obama będzie musiał narazić się zarówno zwolenni
          > kom "Imperium", jak również środowiskom lekarskim oraz firmom pasożytującym na
          > ochronie zdrowia. Nie sądzę, żeby miał odwagę tego dokonać.
          Szanse juz stracil: powszechne ubezpieczenie zdrowotne nie bedzie realizowane przez kase chorych dzialajaca na zasadzie non profit.
        • felusiak1 Re: albo armaty albo masło felusiak. 07.11.12, 20:10
          obama gwarantuje, że urośnie do 20 bln.
          nie masz najmniejszego pojęcia co napędza ceny usług medycznych. z całą pewnością nie lekarze. przed 30 laty w gabinecie lekarskim był lekarz, pielegniarka i recepcjonistka. dzisiaj dodatkow są trzy osoby zajmujace się wypełnianiem formularzy do kompanii ubezpieczeniowych.
          Dawniej ubezpieczenie nie pokrywało prezerwatyw dzisiaj pokrywa a to pociaga za sobą wyższe składki.
          Lekarze muszą ubezpieczyć się od malpractice a to kosztuje ponad 100 tys w przypadku lekarza domowego. Chirurg płaci wielokrotność tej sumy.
          Te koszty są przelewane na pacjenta.
          Do tego dodaj, że ci którzy nie posiadają żadnego ibezpieczenia, kiedy źle się poczują jadą do szpitala na emergency podając fałszywe dane. Kto w konsekwencji za to płaci? Firmy ubezpieczeniowe.
          wyrażasz opinię nie znając faktów.
          • mara571 Felusiak potrzebna twoja odpowiedz!!! 07.11.12, 20:15
            spojrz, o co pyta dystans.
          • elka-sulzer Re: albo armaty albo masło felusiak. 07.11.12, 20:46
            Jak rzadko musze sie tu z toba zgodzic :D

> obama gwarantuje, że urośnie do 20 bln.
            > nie masz najmniejszego pojęcia co napędza ceny usług medycznych. z całą pewnośc
            > ią nie lekarze. przed 30 laty w gabinecie lekarskim był lekarz, pielegniarka i
            > recepcjonistka. dzisiaj dodatkow są trzy osoby zajmujace się wypełnianiem formu
            > larzy do kompanii ubezpieczeniowych.

A wiec jakie jest na to lekarstwo?
            Romney Care (dzis zwana Obama care)! Napedzajaca prywatnym kompaniom ubezpieczeniowym "klientow" pod urzedowym przymusem :D
            Straszny ten Obama dla prywatnego biznesu, nie?

> Dawniej ubezpieczenie nie pokrywało prezerwatyw dzisiaj pokrywa a to pociaga za
            > sobą wyższe składki.

Pizdzisz jak zwykle :)
            Ubezpieczenie to jedno, fundowanie prezerwatyw na kampusach to drugie.

> Lekarze muszą ubezpieczyć się od malpractice a to kosztuje ponad 100 tys w przy
            > padku lekarza domowego. Chirurg płaci wielokrotność tej sumy.
            > Te koszty są przelewane na pacjenta.

To prawda.

> Do tego dodaj, że ci którzy nie posiadają żadnego ibezpieczenia, kiedy źle się
            > poczują jadą do szpitala na emergency podając fałszywe dane. Kto w konsekwencji
            > za to płaci? Firmy ubezpieczeniowe.

Nie felus, firmy ubezpieczeniowe nie placa.
            Tych klientow odpisuje sie od podatkow!
            A w konsekwencji my wszyscy. Kompanie ubezpieczeniowe nie ponoszu tu zadnego uszczerbku.
            Zauwaz, ze est to mechanizm zupelnie podobny do "wspomagania" przez Goldmana Grecji, gdzie Goldman jej daje "pozyczki" ktore pozniej splacaja wszyscy.

> wyrażasz opinię nie znając faktów.

Nie sadz innych po sobie
          • misterpee Re: albo armaty albo masło felusiak. 07.11.12, 22:20
            po raz pierwszy zgadzam sie z ta litannia Felusia. Ubezpieczenia i i lekarze tworza system dorownujacy komunie. Do tego drogie i zbedne procedury diagnostyczne.
      • mlody774 felusiak, cos przemilcales 07.11.12, 17:11
        Przemilczałeś ze mit luzer wcześnie przed Obama wprowadził obwiaskowa opiekę społeczną w stanie gdzie jest gubernatorem,. Gdzie ci przyszło do głowy myśleć ze on by jej nie wprowadzi w całym kraju jak by wygrał? Ty oczywiście ze masz opiekę medyczna i nawet wydaje sie tobie ze jest ona konieczna. Pewnie nawet zażywasz zapisane tobie leki syntetyczne i nie przychodzi tobie do głowy dbać o swoje zdrowie samemu. To banksterzy wymyślili obowiaskowa opiekę społeczną a nie Obama. Chca ja wprowadzić bo jest to okazja do ściągania podatków które oni później będą przeznaczać na swoje cele(zyska to nazywają).
        • iamhotep Re: felusiak, cos przemilcales 07.11.12, 18:51
          mlody774 napisał:

> Przemilczałeś ze mit luzer wcześnie przed Obama wprowadził obwiaskowa opiekę sp
          > ołeczną w stanie gdzie jest gubernatorem,. Gdzie ci przyszło do głowy myśleć ze
          > on by jej nie wprowadzi w całym kraju jak by wygrał? Ty oczywiście ze masz opi
          > ekę medyczna i nawet wydaje sie tobie ze jest ona konieczna. Pewnie nawet zażyw
          > asz zapisane tobie leki syntetyczne i nie przychodzi tobie do głowy dbać o swoj
          > e zdrowie samemu. To banksterzy wymyślili obowiaskowa opiekę społeczną a nie Ob
          > ama. Chca ja wprowadzić bo jest to okazja do ściągania podatków które oni późni
          > ej będą przeznaczać na swoje cele(zyska to nazywają).

No wlasnie!
          Romney care dla wszystkich.
          Ciekawe czy felusiak1 jako pierwszy zrzeknie sie Romney Care, teraz zlosliwie zwana Obama Care?
          Obama Care nie jest autorstwa Obamy. Romen Care (Obama Care) zostala napisana przez tych ktorzy z niej czerpia najwieksze korzysci, tj. mafia ubezpieczeniowa.

Gdyby "socjalista" Obama mial na uwadze dobro obywateli, a nie mafii ubezpieczeniowej smarujacej jego kampanie, to by tzw. Public Option byla wzieta pod rozwage gdy juz byl prezydentem. Ale Public Option nie byla na reke mafii ubezpieczeniowej, no bo jak mozna wykolegowac mafie od koryta. Reszta jest historia.
        • felusiak1 Re: felusiak, cos przemilcales 08.11.12, 02:15
          nie przemilczałem. to nie ma znaczenia. ale jeśli chcesz to ci wyjaśnię, ze rząd stanowy może wprowadzić rzeczy, których rząd federalny nie może. na przykład stan nowy jork jeśli chce może wprowadzić obowiazkową chodzenia boso w niedzielę. rząd federalny nie ma takiej możliwości.
          • mlody774 Re: felusiak, cos przemilcales 08.11.12, 14:42
            Scedzasz z tematu, ale jak nie wiesz to ci powiem, ze federalny rzad ma gdzieś The Bill of Rights Artcle X, co np. już doprowadziło do wojny secesyjnej. Obecnie nawet US Konstytucja z jej poprawkami jest tylko papierkiem bez znaczenia dla federalis. Oczywiście chciałbym żeby było inaczej i były te wymienione należycie szanowane, no ale..........................
    • jackk3 Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 16:15
      To ty musisz czytac niemiecka prase aby sie tego dowiedziec? Latynosi (i nie tylko) trzesa d.pami az milo.
      • elka-sulzer Re: Gratuluje Igorowi :) 07.11.12, 16:30
        Dobrze przepowiedzial zwyciestwo swojego przyjaciela :)

W kwestii formalnej - mit powielany przez francuzowatych, felusiakowatych, piejow ... jakoby Obama byl socjalista jest tylko MITEM. No chyba ze socjalizowanie (przenoszenie na barki obywateli) niebosieznych dlugow banksterow i mafii wojennej jest elementem decydujacycm o tej kalsyfikacji. Niechby francuzowaty, felusiakowaty czy piej narobil dlugu, heheheh, zobaczyliby jak szybko by im ten "socjalista" przyszedl z momoca, hyhyhy.
        • igor_uk Dzieki,Elka. 07.11.12, 17:30
          To nie bylo trudno przewidziec wynik tych wyborow,wiedzac o tym,kto stoi za moim przyjacielem.
          Pisalem wiele razy - za Obama stoja struktury finansowe,tak zwani banksterze ,a oni teraz sa na topie -to oni rzadza Ameryka.Romney'a popiera kompleks wojskowo-przemyslowy,ktory po zenujacych porazkach w Iraku i Afganistanie (nie udalo sie osiagnac zadnych cele,a do tego przedostalo sie do opinii publicznej informacje o mnostwu przekretach) ma o wiele slabsza pozycje i dla tego Romney nie mogl wygrac.

p.s. Nazwac Obame socjalistem lub bolszewikiem,moze tylko czlowiek,ktory widzial na wlasne oczy legitymacje partyjna (czlonka komunistycznej partii USA) u Rockefellera.
      • mara571 jaka prase o 7:30 7 listopada 2012?Wczorajsza? 07.11.12, 19:42
        mieszkajac nad Renem mam do wyboru internet albo niemiecka telewizje publiczna.
    • mlody774 Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 16:29
      Piszesz: W koncu to oni w przyszlosci beda placic za coraz wieksze dlugi swojej
      > ojczyzny.
      Ska da pewność? Czyżby niemieckie media chciały pokazać swojemu społeczeństwu, ze muszą płacić za swój rzad jak to niby muszą robić Amerykanie?
      Oczywiście słyszałaś o ODIOUS DEBT i właśnie przeciwnik Obamy z tym swoim absolutnym poparciem dla Izoela i z tym związanymi wojnami by to zadłużenie pogłębił.
      Czyli tak, jest wielkim sukcesem, ze ten mały kraj na BW traci poparcie USA. Podatki oczywiście w Stanach wzrosną mimo wszytko, ale ten drugi by je jeszcze więcej podwyższył.
      • mara571 Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 20:09
        mlody774 napisał:

> Piszesz: W koncu to oni w przyszlosci beda placic za coraz wieksze dlugi swojej
        > > ojczyzny.
        > Ska da pewność?
        Sa dwa sposoby pozbycia sie dlugo: ogloscic bankructwo lub ( w przypadku panstwa z wlasna waluta) dopuscic do wysokiej inflacji, ktora zredukuje realna wartosc zobowiazan dlugoterminowych. Sprawdzone w W. Brytanii przez Malgoske T. Dosc skutecznie.
        >Czyżby niemieckie media chciały pokazać swojemu społeczeństwu,
        > ze muszą płacić za swój rzad jak to niby muszą robić Amerykanie?
        Oczywiscie. Gdyby nie wybory za rok Niemcy mieliby w przyszlym roku zrownowazony budzet, ale w poniedzialek koalicja rzadzaca postanowila zrobic prezenty wyborcze.
        > Oczywiście słyszałaś o ODIOUS DEBT i właśnie przeciwnik Obamy z tym swoim absol
        > utnym poparciem dla Izoela i z tym związanymi wojnami by to zadłużenie pogłębił
        > .
        > Czyli tak, jest wielkim sukcesem, ze ten mały kraj na BW traci poparcie USA. Po
        > datki oczywiście w Stanach wzrosną mimo wszytko, ale ten drugi by je jeszcze wi
        > ęcej podwyższył.

Jestes dosc naiwny i nastepne miesiace pokaza, dlaczego.
        • igor_uk mara. 07.11.12, 20:19
          Czyzby poczula sie ,ze mozesz oceniac wszystkich?
          Jedni nic nie wiedza,drudzy sa naiwni.
          Mara,co stalo sie? Moze spadek dostala duzy?bo wczesniej tego w tobie nie bylo widac.
          • mara571 Igor, ja nie wierze, 07.11.12, 20:32
            ze z wyborem Obamy problem iranski jest zakonczony.
            • igor_uk Re: Igor, ja nie wierze, 07.11.12, 20:41
              "Problem " iranski ciagnie sie przez wprawie 20 lat .Juz dziesiatki razy mialo dojsc do wojny.
              Komus oplaca sie ,zeby tam caly czas bylo napiecie.Widze dwa kraje,ktorym by to oplacalo sie.jedno,to Izrael,a drugie Stany.
              Kazde z tych dwoch Panstw ma inne interesy,ale napiecie sluzy obu.Jak by chieli rozwiazac "problem" Iranu,to mogli by to zrobic wiele razy.
            • mlody774 Re: Igor, ja nie wierze, 07.11.12, 23:03
              Jak oni będą zmuszali Obama to nie wiemiemy i w tym masz racje.
              Ale mit/luzer zaczol swoja kampanie na prezydenta USA, oświadczeniem ze będzie we wszytkim słuchał Izoela i jemu będzie się podporządkowywał. Obama chociaż próbuje się nie zgadzać z nimi i np. jak BB przyjeżdża do USA to on go ignoruje i nie przyjmuje na rozmowy. Czyli przynajmniej trochę mu zależny na tym kraju(na USA). Mit/luzer jednak nie powinien się załamywać, bo już po nowym roku są wybory na prezydenta "wielkiego Izoela" wiec ma szanse bycia prezydentem kraju który tak kocha.
    • wojciech.2345 reakcja giełd światowych 07.11.12, 17:16
      Azja na zielono.
      USA i Europa na czerwono.

Ropa ostro w dół.
      • iamhotep Re: reakcja giełd światowych 07.11.12, 17:39
        A te kasyna (gieldy) to niby co maja symbolizowac?
        • tojabogdan żadne pyrrusowe, wyjątkowe! 07.11.12, 19:23
          żałośnie zwolennicy tego mormońskiego oszusta kwiczą dzisiaj cienko wymyślając, ubolewając nawet, jak trudno będzie obamie teraz rządzić.A że izba reprezentantów, a że kryzys, a że w ogóle trudne czasy...
          Obama wygrał drugą kadencję, co daje mu wolną rękę, bo nie jest skrępowany potrzebą ubiegania się o następną kadencję. Od czasu kennedyego/johnsona nie było takiego przypadku.
          • jackk3 Re: żadne pyrrusowe, wyjątkowe! 07.11.12, 20:30
            Dokladnie tak!
          • mara571 "wolna reke, to Obama mial 4 lata temu 07.11.12, 21:07
            jak Kongresem rzadzila Nancy Pelosi.
    • dystans4 Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 19:42
      Mara, czy Kongres nie może powściągnąć powiększania deficytu, czy nie zrobi tego, żeby za kilka lat pokazać do czego prowadzi taki szeroki gest administracji?
      F1 chyba będzie wiedział. Poproszę o odpowiedź.
      --
      Pozdrowienia
      bul.
      • elka-sulzer Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 07.11.12, 20:20
        A ten "kongres" to niby kto to jest dystansie?
        Nie chcesz chyba powiedziec, ze to przedstawiciele ludu, na Boga?!
        Kto tych kongresmenow smaruje kasa? No przeciez nie lud!
      • felusiak1 odpowiadam dystansowi. 08.11.12, 01:08
        W USA pieniadze wydaje Kongres a nie prezydent. Prezydent nie może wydać grosza bez jego zgody. Ostatni budżet został uchwalony w 2009 roku. Od tego czasu wydatki idą na autopilocie czyli bez budzetu, na podstawie tzw. continous resolution. Jest to wynik manewru demokratów w izbie reprezentantów w 2010 roku. W 2009 na wnisek Obamy Kongres właczył do budżetu pakiet stymulacyjny w wyskości ponad 800 mld dolarów. Jedyną możliwością przeforsowania nastepnego i nastepnego pakietu było zaniechanie uchwalenia budżetu. Wtedy wydatki na nastepny rok bazowane są na wydatkach w roku poprzednim. I tak to się toczy. Tak naprawdę deficytem zainteresowani są tylko republikanie. demokraci zawsze trwonili i nadal trwonią pieniadze a deficyty nie zaprzątają im głowy ale tylko wtedy gdy demokrata jest prezydentem. Wszystko zawsze ma podłoże polityczne. 800 mld kupuje bardzo dużo głosów. głosów studentów, którym umarza sie pożyczki, głosów tzw. biednych, którym rząd płaci za żywność, mieszkanie i elektryczność i do tego daje zapomogi, daje komórkowe telefony, głosów bezrobotnych przedłużając im świadczenia na niemal dwa lata itd.
        • elka-sulzer Re: odpowiadam dystansowi. 08.11.12, 16:08
          W USA budzet to prawdziwa magia na miare Goldmana :D
          Kongres wydaje szmal a nie prezydent! - twierdzi znawca spraw magicznych.
          Prezydent pewnie o tej magii nie wie bo wydaje kase falusia na interwencje w Libii nie pytajac o zgode kongresu :D Finansowanie tych wszystkich wojen to tez nie lada sztuka - nie dosc, ze o ich finansowaniu sie nie mowi to i nawet w tym magicznym budzecie sie ich doszukac nie mozna :D Ani demokrata ani szlachetny republikanin o tym nie pisnie a wojny tocza sie prze przez lata! Partyjna zmowa czy co?
          Felusiowi, szlachetnemu na sercu i umysle republikanowi, darmowe telefony za kilkadziesiat dolarow koscia w gardle leza, bo jak mozna marnowac jego dulary na jakichs nierobow?! Szlachetny na sercu i umysle felus jakos nigdy wspomni o marnowanych za jego kase DRONACH :D czy innych demokracje niosacych gadzetach. Felus nawet swoja emeryture odda bez namyslu bo taki z niego szlachetny republikanin.

• zlotamajka Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 08.11.12, 21:43
        Dodam ze kongress w ostatniej debacie o "debt ceiling" wybral 12 dyktatorow ktorzy maja ciac wydatki. Tych dwunastu nie potrafilo dojsc do porozumienia (na szczescie) i po tym mialy wejsc ciecia automatyczne w tym w pentagonie. Republikanom sie to nie podoba. Bo im wiecej gadaja o mniejszym rzadzie tym bardziej wspieraja wojsko.

Do tego Obama wbrew temu co propaguje felus, chce zrobic wielkie ciecia z roznych socjalnych programow w tym emeryturach i sluzbie zdrowia ktorych w USA i tak najmniej w porownaniu z Europa (Romney chcial wiecej). W swoim przemowieniu akceptujacym wygrana juz oglosil ze sie z Romney spotka by dojsc do "kompromisu" na temat "problemow". Co to znaczy? Ano znajac Obame podda sie radykalnym republikanom co do ciec a potem powie swoim ludziom ze nie mial wyjscia. Tylko ze on SWIADOMIE zaczyna od przegranej pozycji. Takze nastepne ciecia ida do Ameryki. Felus moze sie cieszyc.
        • elka-sulzer Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 09.11.12, 00:22
          Dokladnie majka! Tylko czekac jak felus nam tu zadeklaruje, ze on jako pierwszy zaofiaruje swoja emeryture :D
          Jak go znam, to bedzie sie czepial mojej czy twojej bo jego to calkowicie zasluzona bo tak mu wall street ewangielia podpowiada. Jak wiadomo chlopaki z wall street znaja sie na cyfrach (hahaha) czego dowodem sa oczywiscie ich osiagniecia ostatnich lat.
          • zlotamajka Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 09.11.12, 02:28
            Felus sie o swoja emeryture nie martwi, on juz ja dawno oddal chlopakom na wall street. Dobre chlopaki to przeciez, na pewno zrobia z niej pozytek i pomnoza, haha.

Felus nawet nie rozumie ze jak pojdzie na emeryture to podatkow placil nie bedzie ale bedzie potrzebowal sluzby zdrowia. Jeszcze bedzie dziekowal Obama Care bo gdyby Romney wygral to jak zapowiedzial rozwalilby by medicare oddajac stanom (ktore nie maja pieniedzy) i odwolal by Obama care. A jak wiadomo staruszkow ubezpieczalnie nie chca ubezpieczac, nawet takich felusiow. I co by ten biedny nasz felus zrobil.
            Jak to ludziom mozna wyprac mozg ze beda dzialac wbrew swoim interesom nawet tego nie rozumiejac.
    • gosc88 mara, czemu otwierasz watek 08.11.12, 01:44
      w formie pytania ??

Zechcesz wyjasnic ??

Czy moze dlatego, ze sama nie jestes pewna czy to bylo w ogole zwyciestwo ?
      A jesli bylo nie jestes pewna czy bylo ono purrysowe ??

• mara571 Re: mara, czemu otwierasz watek 08.11.12, 21:31
        nie ulega watpliwosci, ze Obama bedzie prezydentem Stanow Zjednoczonych przez nastepne 4 lata (zwyciestwo).
        Przy okazji wyborow prezydenta wybierano tez czesc Kongresu i Senatu.
        W Kongresie demokraci nie odzyskali wiekszosci. Jakie to ma konsekwecje wyjasnil Felusiak powyzej.

www.spiegel.de/international/world/us-debt-problems-threaten-to-send-the-country-and-globe-into-crisis-a-866151.html
        • gosc88 Re: mara, czemu otwierasz watek 08.11.12, 22:44
          mara571 napisała:

> nie ulega watpliwosci, ze Obama bedzie prezydentem Stanow Zjednoczonych przez n
          > astepne 4 lata (zwyciestwo).

Otworzylas ten watek juz po ogloszeniu wynikow wyborow - wiec moment kiedy wszyscy wiedza, ze Obama bedzie prezydentem Stanow Zjednoczonych.

Ja tylko zastanawialem sie czemu otwierasz watek w formie pytania (o pyrrysowe zwyciestwo).
    • terjesnow Re: Pyrrusowe zwyciestwo? 08.11.12, 15:21
      Ciekawe czy coś to zmieni i jak długo jeszcze będę te przeklęte wizy
    • zeitgeist2010 a moze fallusowe? 08.11.12, 16:19
      Niemiecki ”Finansista” po 20-tetnim szlifie intelektualnym na florydzie myli phallus z phyrrus. I miesza jeszcze do tego konia trojanskiego. Nie wypuszczac finansistow na ulice, bo uczynia kabaretystow bezrobotnymi!

Ok 4-5 minuta w programie: mediathek.daserste.de/sendungen_a-z/328454_anne-will/12382926_obamas-zweite-chance-hat-er-sie-verdient-
      • mara571 Re: a moze fallusowe? 08.11.12, 22:36
        wiesz, ze on jest absolwentem szkoly Schloss Salem?

www.spiegel.de/politik/deutschland/fleischhauer-kolumne-die-seltsame-liebe-der-deutschen-zu-obama-a-866075.html
        • zeitgeist2010 genialny artykul Fleischhauera 09.11.12, 09:55
          mara571 napisała:

> wiesz, ze on jest absolwentem szkoly Schloss Salem?
          > www.spiegel.de/politik/deutschland/fleischhauer-kolumne-die-seltsame-liebe-der-deutschen-zu-obama-a-866075.html

Bezbledny opis tego mechanizmu psychologicznego.
          Jest to tym bardziej cenne, ze odnosi sie w 100% do innego kraju, mianowicie Szwecji. Nie mierzy sie ona nigdy z POROWNYWALNYMI krajami – dania, norwegia, austria, holandia, korea-pld itd.

Mierzy sie zawsze z USA, bo wygodniej jest wywlec na swiatlo dzienne slumsy, braki uniwersalnego dobrobytu spolecznego, nieuctwo , ponizanie kobiet i mniejsosci. Liste mozna dowonie przedluzac.

Mechanizm ten tlumaczy w wiekszym i mniejszym stopniu percepcje USA i jej politykow w innych dostatnich krajach europejskich a nawet i ... Chin.

80% populacji Pekinu zyje w warunkach ponizej sredniej USA ale media chinskie z latwoscia znajda i rozsieja przyklady bezdomnych w NY albo rozpitych Indian z rezerwatu.
    • lordme widzialy galy.... 08.11.12, 21:44
      cztery lata temu,wybory nie odbywaly sie w nocy..
      konsekwencji prezydentury mozna bylo sie spodziewac, na dodatek "awansem" dostal Nobla
      by poprawnosci polityczno-rasowej stalo sie calkowicie zadosc
      ponowny wybor byl oczywistoscia co dodatkowo wskazuje,ze czarni i kolorowi to juz dzisiaj wiekszosc w usa
      • sweetie9990 Re: widzialy galy.... 09.11.12, 09:15
        Nic dodać nic ująć. Mam tylko nadzieję, że u nas nie będzie takie sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka