Dodaj do ulubionych

Raport z Pribaltyki.

31.10.13, 20:47
Wlasciwie, nie powinno sie uzywac tego rusycyzmu, ale po przejechanie wzdluz i wszerz Inflant, nie stac mnie na eufemizmy.

No wiec, co widac?
Regionalnie roznice od bogatych stolic, po bidne i zaniedbane rejony graniczace z Matuszka.
Zdecydowanie najmarniej prezentuje sie 'faszystowska' Lotwa.
Najlepiej, 'rusofobiczna do cna' Estonia.
www.riigiteataja.ee/aktilisa/0000/1319/2977/13192999.jpeg
Litwa, co by nie mowic, prezentuje sie raczej srednio w porownaniu z druga polowa Rzeczpospoliej Dwojga Narodow, ale o NIEBO lepiej, niz pod opieka CCCP.

Wszedzie tragiczne budowle carskie i sowieckie w stanie rozpadu, zaniedbana infrastruktura, piekne, odpicowane starowki i ofszorowe banki dla kapitalu uciekajacego z Matuszki.
Kapital z reguly ucieka dalej, na rozne wyspy i przyladki - w Pribaltyce zaczyna eksodus.

Po krotce: Polska sprzed 10 lat.
Obserwuj wątek
    • j-k wsio sie zgadza... 01.11.13, 05:58
      Estonia korzysta z opieki Finlandii i Szwecji.

Litwa z siasiedztwa z Polsza
      (chociaz zaklinaja sie, ze nie...)

A Lotwa... to bezpanski pies...
    • polski_francuz Kontakty naukowe 01.11.13, 19:12
      Francji z Litwa sie powoli zaczynaja. Troche egoistyczne bo Francuzi, pragmatycznie, szukaja osrodkow ze finansowaniem z EU. Mam troche zgryz, ale sentymenty prolitewskie sa ciagle u mnie zywe...

PF
      • borrka Sentymenty? 01.11.13, 22:51
        Od czasu, gdy zobaczylem "zlituanizowane " tablice pamiatkowe POLSKICH naukowcow Uniwersytetu Batorego w Wilnie, ubylo mi tych sentymentow, przynajmniej w nauce.
        To w zlym stylu jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka