Dodaj do ulubionych

Wybory w Slowacji...

25.11.13, 18:43
-W zwiazku z wygrana Mariana Kotleby w Banskiej Bystrzycy pan Mosze Kantor, reprezentant Zydowskiego Kongresu Europejskiego (nie mylic z Zydowskim Parlamentem Europejskim) wezwal wladze UE do planowych akcji przeciw partiom neonazistowskim "zanim nie bedzie za pozno".
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 18:48
      kaszebe12 napisał:
      > -W zwiazku z wygrana Mariana Kotleby w Banskiej Bystrzycy ...
      ------------------
      Ułomność demokracji.
      Tego Kotleta powinni przebadać psychiatrycznie.

Jestem za takimi badaniami.
      • 5magna Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 18:58
        Zbadaj go tym czujnikiem kartoflanym........
        • kaszebe12 Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 19:24
          -Ja sie tylko zastanawiam nad kantorowym "za pozno".-Za pozno na co ?
          • 5magna Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 19:34
            Moze juz koncza budowe pierwszego pieca?
          • krzysiozboj Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 19:40
            Opisałem to niżej nim zobaczyłem Twój wpis, tam może być chęć rozliczenia dotychczasowych partii. Nazwisko Kotleba nic mi nie mówi ale wiem co Słowacy myślą zarówno o byłych komunistach i tych niby liberalnych partiach. To wersja dżumy i cholery w sporo gorszej wersji niż nasza rodzima, z tym że bez wariactw smoleńskich a za to z wyścigiem "kto więcej przekrętów zrobi nim od władzy zostanie odsunięty".
            • krzysiozboj Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 19:41
              Aaaa, o najważniejszym zapomniałbym - Jeśli idzie o rozliczenia i niszczenie ich firm to mogą zacząć szukać winnych, no tu strach w oczach Kantora musi być uzasadniony.
    • krzysiozboj Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 19:37
      Szowinizm u Słowaków chyba zawsze był dosyć mocny bo ma swoje podłoża. Jako naród są generalnie strachliwi i sporo zniosą, nie znaczy że po cichu nie poprą jakiegoś wariactwa szowinistycznego. Nie lubią Romów (i chyba prawie każdy na ich miejscu by ich nie lubił bo na Słowacji jest za co), szczerze nienawidzą Madziarów (1000 lat okupacji swoją wymowę musi mieć), nie przepadają za nami (oskarżają nas o zdominowanie ich rynku tanią tandetą, w tym kiepską żywnością (sporo w tym racji), do Czechów też specjalną miłością nie pałają (gdyby było inaczej nie dzieliliby kraju), UE są mocno rozczarowani (oni pracują za 400-500 euro i płacą pomocowe składki dla Greków by ci bezrobocie ponad 1000 euro mogli mieć) i tu ciekawostka - lubią Rosjan i Rosję jak chyba żaden kraj w UE.

Ale ja nie sądzę by to było jakoś specjalnie niebezpieczne na zewnątrz. Myślę też że są mocno rozczarowani dotychczasowymi partiami (chyba nawet mocniej niż my), tam to naprawdę wybór między jednymi mega złodziejami a drugimi tej samej maści tylko spod innego sztandaru, oni mogą chcieć szukać czegoś co da szansę odwetu na dotychczasowych partiach. I tu jeśli jakieś interwencje Kantora to tylko podyktowane strachem przed rozliczeniami np prywatyzacji czy celowego niszczenia firm.
      • kaszebe12 Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 19:53
        Dzieki za info , Krzysio , bo moj ostatni kontakt ze Slowacja pamietam z dziecinstwa spedzanego w Istebnej. -Cala wioska bila sie z tymi ze slowackiej strony o miejsca grzybobran.
    • krzysiozboj Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 20:10
      Napisałbym jeszcze o czymś z historii - o współpracy z Hitlerem w czasie wojny. Specjalnie się tym dzisiaj nie chwalą ale i nie uważają za coś nagannego, ot uważali że jest to sposób na odbudowę/budowę wolnej Słowacji (Hitler przegrywał wojnę to skumali się z bolszewikami, ot taka natura Słowaków ale faktem jest ze nie oberwali ani od jednych ani od drugich a my z dwóch stron za podskakiwanie). Dla Polski to specjalnie niebezpieczne nie jest bo z relacji wiem że na terenach które w Polsce okupowali to więcej pili z miejscowymi niż ich okupowali. Od słowackich faszystów chyba mocniej oberwali ich lokalni Żydzi niż okupowani Polacy.

I tu Kantor też może mieć obawy - ten ruch może nie mieć zbyt mocnej negacji na samej Słowacji, tam to może być sporo bardziej tolerowane niż np u nas.
      • krzysiozboj Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 20:16
        pl.wikipedia.org/wiki/Jozef_Tiso
        Dokładniej przeczytać "okres powojenny".
      • mara571 Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 20:39
        to jest jakis ogolnoslowacki ruch/partia czy M. Kotleba jest lokalnym liderem ruchu protestu?
        • krzysiozboj Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 20:50
          A nie mam pojęcia (nie śledzę u nich nazwiskami sceny politycznej), ja tylko wiem że tego typu ruchy na Słowacji znajdą podatny grunt i raczej nie zostaną odebrane jednoznacznie źle przez ludność.
          • mara571 Re: Wybory w Slowacji... 25.11.13, 20:59
            wybrano tylko wojewode/marszalka wojewodztwa w niewielkim panstwie. A krzyk niesie sie po calej Europie.
            Cosik mi sie wydaje, ze badania opinii publicznej, oczywiscie nie publikowane wskazuja na ferment wsrod Europejczykow. I to nie ten, ktorego oczekuje brukselskie KC.
            • kaszebe12 -Krzyk... 25.11.13, 21:10
              ...podnosza wspolplemiency pana Kantora.- Orban , Putin ,Kotleba , Le Pen, nawet pamiec o Franco...-wrog jest niezbedny.
    • swiblowo "zanim nie bedzie za pozno" 25.11.13, 20:13
      www.youtube.com/watch?v=ytVdBLMmRno
      - teraz sie dmucha na zimne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka