Dodaj do ulubionych

Jak uznalismy Malorosje?

02.12.13, 19:44
Dzis mija 22 lat od momentu uznania przez Polske ... wylonionej z rozpadu CCCP Ukrainy.

To, co wydawalo sie prowokacyjne wobec Matuszki, gdy walonki stapaly ciagle po polskiej ziemi, okazalo sie wizjonerstwem.

Polska, wydawaloby sie, wiecznie rozumujaca w kategoriach Sienkiewicza, JAKO PIERWSZA uznala niezawislosc Sasiada.
To bardzo fajne i warto pamietac o tym gescie, wymagajacym pewnej politycznej odwagi.

Dzis, gdy trzymamy kciuki za Majdan, nikt na szczescie nie pamieta o dosc lekcewazacym podejsciu do jakichs tam "Ruskich" zza Buga.
No, mnie osobiscie wstyd.

Slawa Ukrainie !
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Jak uznalismy Malorosje? 02.12.13, 19:49
      Trzeba o jednym pamiętać. Ukraina do duży i dumny kraj.
      I nie będzie pionkiem na jakiejś tam szachownicy.
      Dzisiaj jest sama, ale nie upada na duchu.

Polska zachowała się serdecznie.
      Ukraińcy to cenią.

• przyjacielameryki Re: Jak uznalismy Malorosje? 02.12.13, 20:07
      Były borka informacje w wiadomościach n/t temat. Ja też jestem dumny, że Polska wspiera solidnie swojego sąsiada i bratni naród. Ukraińcy to widzą, wiedzą, że Polska i Polacy niezwykle gorąco ich wspierają teraz, czynili to w czasie pomarańczowej rewolucji i jako pierwszy kraj uznaliśmy niepodległą Ukrainę w 1991 r.
      Natomiast dla przyszłego prezydenta Ukrainy - W. Kliczki, Polska jest przykładem olbrzymiego sukcesu gospodarczego po udanej transformacji ustrojowej i wielkich korzyści z członkostwa w UE i bliskich więzi z Europą. Często o tym mówi. Kliczko wyrasta na męża stanu, chce być prezydentem żeby zmienić Ukrainę a nie po to żeby nakraść. On już jest bogaty.
    • polski_francuz Wolna Ukraina 02.12.13, 22:47
      ma tez tez nasz gen wolnosci. Bardzo bliscy nam ludzie.

PF
      • borrka Nie przypadkiem czeka usiluje ... 02.12.13, 23:34
        Zohydzic Ukraincow - kazda dyskusja , predzej, czy pozniej, konczy sie na Wolyniu.
        Tymczasem, to tylko jedna z sekwencji wzajemnego mordowania sie - Ukraincom, ci sami komsomolcy opowiadaja o "polskich panach" i Jaremie Rezunie.
        To kamien wegielny sukcesu panstwa moskiewskiego - konflikt Polakow i Ukraicow.

Gdy spojrzec dokladnie, te same nieszczescia sprowadzone przez Rosje, masakryczna rusyfikacja Ukrainy, zalamanie cywilizacyjne i Holodomor - widac , ze po drodze nam wlasnie z "Malorosja":)))
        • eva15 Pogadały se bystrzaki 02.12.13, 23:41
          więc przeszkadzać nie wypada:-)
          • borrka Coz za merytoryczny input! 02.12.13, 23:48
            Powala od reki...
            • el_matador9 Re: przedpole polskiej intelektualnej lewizny 03.12.13, 00:37

Nikt nie bierze zaistniałych ekonomicznych zmienionych realiów obecnej bezczelnej hucbiarskiej zawieruchy na Ukrainie.

a./Unia wydala dotąd na ratowanie swoich banków 470 miliardów EURO.
              b./na samą bankrutującą pogrążoną w bizantyjskim poludniowym mega-bałaganie i chaosie Grecję Niemcy wydały z własnego budżetu 80 Mld. EURO zamiast na niemieckie szkoły, na swoją sypiącą się w ruinę infrastrukturę czy własne prace badawczo-rozwojowe.
              c./Fehleinvestitionen niemieckich przedsiębiorstw, funduszy inwestycyjnych i niemieckich banków czy towarzystw ubezpieczeniowych utopione i wtopione w anglo-saksońsko-judejskie derywatywy i inne piramidy finansowe z ogniem rażenia mega-stratami zlokalizowanym u ogniomistrza Goldman Sachsa czy na stanowisku strzelniczym rażenia bezsensownych strat sterowanym przez kululomioto - mistrzów z Morgan Stanley i ze stanowisk ogniowych w skorumpowanych bankach londyńskich w wywołanym przez nich sztucznie kryzysie finansowym trwającym od 2008 kosztowały ten kraj już 472 Mld.EURO.

WNIOSEK:

KASA JEST PUSTA...........

Mając śmiertelny bałagan w swojej własnej gospodarce i drugiego motorniczego Unii w postaci ciągnącej cala Unię ku przepaści zdychającą gospodarkę unijną Francji, nie proponuje się tak wielkiemu krajowi z najwyższym w świecie wskażnikiem korupcji, zlodziejstwa i wszelakiego przekupstwa i wszelakiego tałalajstwa i upadku ogólnej moralności społecznej i najwyższym wskażnikiem społecznych zachrowań na AIDS - nie uwarunkowanych żadną wielką pomocą ekonomiczną - warunków wstępnych przystąpienia do stowarzyszenia z sypiącą się dzisiaj w pył ,miazgę i zgliszcza Unią..

Czyli cały ten manewr to była czysta tępa zachodnioeuropejska Fehlspekulation i debilowata masońska zagrywka do której oliwy do ognia dodawali jeszcze nie wykształceni polscy pseudopolitycy i politykierzy z bożej łaski typu Kwaśniewskiego, który jakoby miał w tym chaotycznym międzynarodowym rozgardiaszu jeszcze coś[nikt nie wie dokładnie i konkretnie co] ugrać...
              • eva15 Re: przedpole polskiej intelektualnej lewizny 03.12.13, 00:49
                Ta cała Fehlspekulation bierze się stąd, że EU kurczy się w zastraszającym tempie do wykonawcy geopolitycznych celów USA, wierząc, że są to również jej własne.

EU jest heterogenna, wewnętrznie pod kreską niespójna i skłócona, nie istnieje jako homogenne państwo, jako wspólny narodowy cel, więc USA mogą jej swobodnie własne cele narzucać. W takie vakuum tylko idiota by nie wlazł. I tylko idiota by go nie tworzył, skoro tak łatwo można.
                • borrka O wlasnie! 03.12.13, 07:57
                  Wejsc probuje rowniez Matuszka, ze swoja szalona koncepcja Euroazji od Kamczatki, do Atlantyku, doprawdy godną Duginow i Putinow.
                  Tylko, ze "model" rosyjski nie skusi nikogo - odrazajacy jest.
                  W samej swej istocie.
                  Amerykanski juz mamy - mnie sie nie podoba, ale lepszy syf uleczalny antybiotykiem, niz trad, adidas i schizofrenia paranoidalna, leczone knutem policyjnym.
                  • polski_francuz Wysilek mentalny 03.12.13, 08:09
                    jest potrzebny. Dzis czytalem, ze na Ukrainie nie ma licznikow indywidualnych elektrycznosci jak moja oszczedzac elektrycznosc nie wiedzac ile uzywaja?

Podobny brak odpowiedzialnosci indywidualnej reprezentuje Rosja . Kraj sie trzyma tylko przez silna wladze centralne a nie przez odpowiedzialnosc ludzi w demokratycznym wysilku.

Ta koniecznosc silnej wladzy centralnej to jest najwieksza roznica miedzy krajami EU i Rosja.

PF
                    • borrka Nie doceniasz Rosji. 03.12.13, 08:25
                      Wladza centralna, owszem, ale swiadomosc obywatelska tez widoczna na kazdym kroku.
                      Dlugo pisac by trzeba, a o wilku mowa - musze Matuszke ratowac!
                      • eva15 Dwoch ekspertow sie zebralo, no sobie pogadalo 03.12.13, 09:57
                        Jeden twierdzi, ze w Rosji nie ma odpowiedzialnosci obywatelskiej, drugi, ze jest i to widoczna na kazdym kroku.

Dwoch ekspertow sie zebralo, no sobie pogadalo:-)))
                        • wojciech.2345 Re: Dwoch ekspertow sie zebralo, no sobie pogadal 03.12.13, 10:00
                          Effciu,
                          Ty masz na Borrkę i na mnie pracować.
                          A co robisz?

Ty się bałwanisz.
                        • wojciech.2345 Re: Dwoch ekspertow sie zebralo, no sobie pogadal 03.12.13, 10:05
                          eva15 napisała:
                          > Jeden twierdzi, ze w Rosji nie ma odpowiedzialnosci obywatelskiej, drugi, ze je
                          > st i to widoczna na kazdym kroku.
                          >
                          > Dwoch ekspertow sie zebralo, no sobie pogadalo:-)))
                          -------------
                          I wyobraź sobie Effciu,
                          że obaj mają rację. Car jak przemawia do obywateli, to
                          tak jakby przemawiał do jenerałów.

Dlatego Rosja zawsze będzie outsiderem gospodarczym.
                          Gospodarka to nie armia.
                    • przyjacielameryki Re: Wysilek mentalny 03.12.13, 10:51
                      polski_francuz napisał:

> jest potrzebny. Dzis czytalem, ze na Ukrainie nie ma licznikow indy
                      > widualnych elektrycznosci
                      jak moja oszczedzac elektrycznosc nie wiedzac
                      > ile uzywaja?
                      >
                      > Podobny brak odpowiedzialnosci indywidualnej reprezentuje Rosja . Kraj sie trzy
                      > ma tylko przez silna wladze centralne a nie przez odpowiedzialnosc ludzi w demo
                      > kratycznym wysilku.
                      >
                      > Ta koniecznosc silnej wladzy centralnej to jest najwieksza roznica miedzy kraja
                      > mi EU i Rosja.
                      >
                      > PF

Nie tylko prąd. Gospodarka ukraińska jest szalenie kapitałochłonna i gdzieś czytałem, że to gigantyczne zużycie gazu wynika właśnie z tych potwornie przestarzałych technologii, fatalnej konstrukcji budynków, brak nowoczesnego docieplenia, . . . . etc. Gdyby to zmienić radykalnie, ponoć gazu Ukrainie wystarczyłoby z jej własnych zasobów. Ukraina musi zacząć się zmieniać, musi przeprowadzać trudne reformy, np. powinno nastąpić urynkowienie gazu w kraju bo tylko wówczas ludzie i firmy będą inwestować w tanie ogrzewanie, nowe technologie, będą oszczędzać.
                      Rosja, zupełnie nie jest zainteresowana takim unowocześnieniem się Ukrainy, gra na utrzymanie tego zacofania technologicznego, bo właśnie taką Ukrainę łatwiej jest szantażować czy kupić. Stowarzyszenie Ukrainy z UE to początek niezbędnych strukturalnych reform w kraju, prowadzących do państwa prawa, państwa przejrzystego, do nowych technologii, nowej struktury przemysłu i gospodarki, większej świadomości narodowej Ukraińców, . . . . . . , i właśnie to nie podoba się Rosji.
                      Ale niezależnie od takich czy innych działań, Ukrainę z pewnością czeka szalenie trudne zadanie i my Polacy musimy im pomóc!
    • borrka Matuszka dostala wscieku:) 03.12.13, 11:38
      Zupelnie jak za cara, czy gensekow!
      To jest boskie:
      Historyczne animozje między sąsiadami nie wyparowały. To samo dotyczy jawnych i skrywanych roszczeń terytorialnych wobec drugiej strony, a także relacji w formacie pan - wasal”- napisał prokremlowski dziennik „Rossijskaja Gazieta”. „Wczorajsze posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Narodowego poświęcone Ukrainie to otwarta ingerencja w sprawy wewnętrzne suwerennego państwa” - uważa „Gazieta”.
      • lubat Re: Matuszka dostala wscieku:) 03.12.13, 11:50
        Borrat, to nie za cara ani za genseków. Ja już wczoraj pisałem o tym gremium głupich kroków i najwyraźniej w ruskiej prasie uwzględniają moją opinię:)

forum.gazeta.pl/forum/w,50,148347613,148351730,Re_Mam_pytanie_.html
        • borrka Bez przesady, Lubacik. 03.12.13, 11:53
          Jestes podrzedny czekista z dolu drabinki.
          Tylko instrukcje masz z tego samego zrodla madrosci:)
        • wojciech.2345 Re: Matuszka dostala wscieku:) 03.12.13, 12:07
          lubat napisał:
          > Borrat, to nie za cara ani za genseków. Ja już wczoraj pisałem o tym gremium gł
          > upich kroków i najwyraźniej w ruskiej prasie uwzględniają moją opinię:)
          -------------
          No i tutaj też beczysz.
          Bądź mężczyzną.
      • borrka PS. Klasyka! 03.12.13, 11:51
        Niedawno o tym pisalem:
        Forumowe gnojki z FSB opowiadaja nam bez przerwy o UPA, a swoim o "polskich panach".
        To jest, jak w kinie, tylko film drugiej swiezosci.
        • przyjacielameryki Re: PS. Klasyka! 03.12.13, 12:13
          borrka napisał:

> Niedawno o tym pisalem:
          > Forumowe gnojki z FSB opowiadaja nam bez przerwy o UPA, a swoim o "polskich pan
          > ach".
          > To jest, jak w kinie, tylko film drugiej swiezosci.

No dobra borka. Skoro tak lubią bełkotać o tych panach to dajmy im to. Po prostu wolą polskiego, przystojnego, eleganckiego, czystego, wykształconego i kulturalnego Pana niż zapijaczonego ze złotymi zębami i złotym łańcuchem na szyi,. niedomytego, chamskiego rosyjskiego bolszewika. Każdy by tak wybrał, niewiedzą o tym palanty na Kremlu i ich szczekaczki prasowe?
          • borrka Wazne, by ich dziewczyny wiedzialy! 03.12.13, 12:18
            Sa swietne, w najszczerszym znaczeniu.
            Zal, ze maja takich ... bolszewikow po reka:)
      • przyjacielameryki Re: Matuszka dostala wscieku:) 03.12.13, 12:07
        borrka napisał:

> Zupelnie jak za cara, czy gensekow!
        > To jest boskie:
        > Historyczne animozje między sąsiadami nie wyparowały. To samo dotyczy jawnyc
        > h i skrywanych roszczeń terytorialnych wobec drugiej strony, a także relacji w
        > formacie pan - wasal”- napisał prokremlowski dziennik „Rossijskaja
        > Gazieta”. „Wczorajsze posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Narodowego po
        > święcone Ukrainie to otwarta ingerencja w sprawy wewnętrzne suwerennego państwa
        > ” - uważa „Gazieta”.

Znaczy się, tak uważa Kreml. Cha!, cha!, cha! Śmiać się już nie mogę. A nie przyszło tym baranom do głowy, że to ichnie wypowiadanie się n/t Kwaśniewskiego czy obrad naszego BBN jest większym wtrącaniem się w nasze sprawy?
        A olać tych przygłupów kremlowskich!
    • jk2007 Polak Nikita Chruszczow (Goswicki) 03.12.13, 12:02
      Выяcнилocь, чтo нa рoдине Хрyщёвa, в cеле Кaлинoвкa Кyрcкoй oблacти, вcе меcтные жители нaзывaли Никитy Сергеевичa (a тaкже егo cеcтрy) незaкoннoрoжденным cынoм меcтнoгo пoмещикa – пoлякa Алекcaндрa Гacвицкoгo (cтaринный пoльcкий рoд, перешедший нa cлyжбy рoccийcкoмy цaрю в 1670-е гoды). Мaть Никиты, Кcения (Акcинья) рaбoтaлa в ycлyжении y этoгo пoмещикa. Гacвицкий пoмoгaл cвoим детям, прoбoвaл yчить Никитy, нo безрезyльтaтнo – тoт oкaзaлcя неcпocoбен к ycвoению знaний. Пoмещик зaтем oткyпил Никитy oт aрмии – в 1914 гoдy тoмy былo 20 лет, нo нa Первyю мирoвyю oн тaк и не пoпaл. Зaтем Гacвицкий нaпиcaл рекoмендaтельнoе пиcьмo cвoемy знaкoмoмy в Юзoвке – пoмещикy немцy Киршy, и cемейcтвo Хрyщёвых перемеcтилocь нa нoвoе меcтo.
      ttolk.ru/?p=12043
      wlasnie to on oddal Krym
      • borrka W takim razie Polsce powinien Krym dac:))) 03.12.13, 12:16
        Te mieszanki polsko/ukrainskie sa na kazdym kroku.
        Czy Gogol nie z Gogolewskich przypadkiem?
    • jk2007 o rozdwojeniu jaźni J.Kaczyńskiego 03.12.13, 12:26
      ciekawe uwagi
      slon.ru/world/pochemu_kachinskiy_zovet_ukrainu_v_es_khotya_sam_nenavidit_oboikh-1027874.xhtml
    • wojciech.2345 Polak, Węgier, dwa bratanki 03.12.13, 16:30
      Węgrzy zajmowali szczególne miejsce w opiniach Polaków. Sympatia ta opierała się na głębokim przekonaniu Polaków o podobieństwie charakterów narodowych polskiego i węgierskiego, a wyrażającym się w porzekadle "Polak, Węgier dwa bratanki ...". Przysłowie mówi o specjalnym związku między dwoma europejskimi narodami i jest ewenementem niemającym podobieństw w żadnych innych relacjach, tak obecnie jak i wcześniej, względem dwóch narodów. Pierwotny tekst miał następujące brzmienie: "Węgier, Polak dwa bratanki i do konia i do szklanki. Oba zuchy, oba żwawi, niech im Pan Bóg błogosławi.
      ...
      12 marca 2007 parlament węgierski przyjął deklarację uznającą dzień 23 marca Dniem Przyjaźni Polsko-Węgierskiej, deklarację poparło 324 posłów, nikt się nie wstrzymał, nikt nie był przeciw.

Analogiczną uchwałę 16 marca 2007podjął przez aklamację Sejm RP.

Ot, takie skojarzenie.
      • przyjacielameryki Re: Polak, Węgier, dwa bratanki 03.12.13, 16:46
        Mogę tylko potwierdzić. Miałem na studiach Węgrów, i było dokładnie tak jak w przysłowiu ze szczególnym uwzględnieniem - "szklanki".

Lubię oczywiście Węgrów, lubię Węgry(trochę Orban psuje obecnie dobry wizerunek kraju ale myślę że to minie), lubię Budapeszt. Będę tam po raz kolejny w czerwcu 2014 r.
        • wojciech.2345 Re: Polak, Węgier, dwa bratanki 03.12.13, 16:55
          przyjacielameryki napisał:
          > Mogę tylko potwierdzić. Miałem na studiach Węgrów, i było dokładnie tak jak w p
          > rzysłowiu ze szczególnym uwzględnieniem - "szklanki".
          ---------------
          "Szklankę" potwierdzam z autopsji.
          Spotykasz ludzi, których nie znasz i nie trzeba
          tłumaczyć czegokolwiek.

Z Gruzinami też nie ma czego tłumaczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka