Dodaj do ulubionych

Współpraca USA z Iranem

06.03.14, 20:23
Jeżeli Amerykanom uda się dogadać z Iranem, to spadną ceny ropy naftowej i to bardzo boleśnie uderzy w gospodarkę rosyjską. Już widać po giełdzie, że Rosjanie mają problem z kursem rubla, ze spółkami notowanymi na giełdach - ocenia ekspert.

A takie coś znalazłem na jedynie słusznym portalu i tak się zastanawiam - jest to możliwe by Persowie byli aż takimi idiotami?
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Feralne 103 US$ 06.03.14, 20:30
      Spadna ceny ropy, stracisz prace web-brygadzisty,he?

Analiza Spiegla ustala granice 103 US$/barylke.

Radze isc do najblizszej cerkwi i pomodlic sie o ceny ropy. Poki co jest 108 US$/barylke. Cholernie blisko feralnej granicy...

PF
      • krzysiozboj Re: Feralne 103 US$ 06.03.14, 20:36
        To co może być z ropą to ja wiem, mnie nurtują dwa inne pytania

1. Czy USA nie ubrudzi sobie rączek przy współpracy z najbardziej znienawidzonym krajem do wydarzeń na Ukrainie?
        2. Czy Persowie nawet w teoretycznych rozważaniach mogą być tak głupi by pomagać dobić w zasadzie gwaranta swojej niepodległości?

A utratę płacy jakoś przeżyję, ucieszyłbym się natomiast gdybym wiedział gdzie zaległe wypłaty mam pobrać :))
        • polski_francuz Polityka mein Lieber 06.03.14, 20:41
          Nawet durni Polacy sie jej nauczyli i popieraja Ukraine.

Nie mysl o zaleglych poborach. Mysl o straconym honorze.

PF
          • krzysiozboj Re: Polityka mein Lieber 06.03.14, 20:52
            O honorze będzie mi tu pisał jakiś pajac odstawiający chochole tance z katami na grobach bestialsko zarzynanych rodaków.

Jak to szło? - chwała Ukrainie, chwała bohaterom, śmierć lachom?
      • lubat Re: Feralne 103 US$ 06.03.14, 20:39
        Francek, nie przeżywaj tak cudzych strat. Rosjanie są podstępni i do budżetu wliczyli tylko 90$ za baryłkę. Wszystko co jest ponad tę cenę idzie do specjalnej skarbonki i będzie używane w wypadku kryzysu. Co zresztą doskonale zdało egzamin w czasie kryzysu z 2008/9.
        • polski_francuz Re: Feralne 103 US$ 06.03.14, 20:43
          Myslisz, ze powyzej 103 US$ beda jeszcze placili web-brygadzie?

Wot optimist:)

PF
        • eva15 Iran to nie Kadafii 06.03.14, 23:12
          Robienie z Iranu naiwnego idioty typu Kadaffi nie ma zadnego sensu. Zaufanie USA/Zachodowi to ostatnie, czym dysponują irańskie elity rządzące.
          Beznadziejne straszenie, obliczone na bystrzaków forumowych.
      • mara571 wyluzuj PF 06.03.14, 21:06
        Krzysiu nie nalezy do webbrygady, ma tylko jako Polak inna wizje Polski anizeli ty.
        • krzysiozboj Re: wyluzuj PF 06.03.14, 21:13
          Należy, należy, ponoć gdzieś mi już kasiorka się zbiera, żebym tylko wiedział gdzie ;)
        • polski_francuz Przycisnij raczej 06.03.14, 21:15
          Juz raz pelna dumy pokazalas, ze rozmawiasz z eva. Zrozumialem tez, ze negocjujesz z Igorem.

Mysle, ze czas rozmow dobiega powoli do konca. Kacapi przeszli do ataku i trzeba walczyc.

Czego bym tobie tez radzil, jesli rzeczywiscie chcesz wracac do Polski.

PF
          • krzysiozboj Re: Przycisnij raczej 06.03.14, 21:20
            Odezwał się ekspert od uszczęśliwiania Libijczyków :)) Pisałem to już Tobie, to że idiotyczne wnioski wyciągałeś to nie tragedia, mylić zdarza się każdemu, to że nadal to robisz jest już permanentną głupotą :))
            • polski_francuz Re: Przycisnij raczej 06.03.14, 21:25
              Niektorzy zwa taka glupote idealizmem.

To prawda, nie znosze szamat bez charakteru i nigdy nie znosilem. I tu nakladam granice na to co mysle o innych.

Ciekaw jestem, czy pisales prawde, ze jestes inzynierem- przedsiebiorca na wschodzie Polski. Trudno mi w to uwierzyc. A biore za przyklad kolegow o takim zawodzie: andrzeja z innego forum i p.a.

A widzisz, z malego klamstwa rosnie wielkie niedowierzanie.

PF
              • krzysiozboj Re: Przycisnij raczej 06.03.14, 21:31
                Pamięć Ciebie zawodzi, z południa Polski, kilka razy już podawałem nawet miejscowość. Tyle że nadal nie mogę pojąć co tutaj do rzeczy ma wykształcenie i wykonywany zawód?
    • wojciech.2349 Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 20:48
      Krzysiu,
      o co Ciebie biega z tym dogadywaniem się.
      Jankesom już nie zależy na cenie ropy.

Mają z łupków ropy i gazu pod sufit.
      • krzysiozboj Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 20:53
        Kiedyś sugerowałem poćwiczenie czytania ze zrozumieniem, nie poćwiczyłeś i skutkuje to głupimi pytaniami :))
        • wojciech.2349 Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 21:32
          krzysiozboj napisał:
          > Kiedyś sugerowałem poćwiczenie czytania ze zrozumieniem, nie poćwiczyłeś i skut
          > kuje to głupimi pytaniami :))
          -------------
          A wiesz Krzysiu,
          że w realu to ja rozstrzygam kto mówi
          z sensem, a kto bredzi.
          • krzysiozboj Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 21:35
            Już Tobie inni tłumaczyli tutaj to czego ja nie doczytałeś ale lekcje czytania ze zrozumieniem polecam nadal :))
            • wojciech.2349 Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 21:48
              krzysiozboj napisał:
              > Już Tobie inni tłumaczyli tutaj to czego ja nie doczytałeś ale lekcje czytania
              > ze zrozumieniem polecam nadal :))
              ----------------
              A wiesz Krzysiu,
              że istnieje coś takiego jak sztuka dyskusji i że jest
              to taka sama wiedza jak sztuka budowy mostów,
              albo pieczenia chleba?

Wiesz coś o tym?
      • widz102 Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 20:56
        Zgodnie z zasadami tej wojny, amerykanie grają teraz na spadek cen, żeby jak najszybciej sprowadzić rosję do parteru ekonomicznie i podtrzymać inflacyjnego petrodolara zanim klapnie ostatecznie i cały deficyt w obli stanie się znienacka wymagalny. Tyle że się spóźnili. Rosja już ma wejście do Chin.
        • wojciech.2349 Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 21:30
          Dla Jankesów partnerem, konkurentem są Chiny, Japonia, ... .
          W terminologi szachowej Rosja jest albo pinem, albo lekką
          figurą.
          • widz102 Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 22:00
            Nigdy nie należy lekceważyć przeciwnika. A tym bardziej walczyć z nim bez wiedzy o co mu właściwie chodzi. A w związku z tym - gdzie i w co może uderzyć. Na razie to rosja jest górą w tej rozgrywki bo schodzi z linii ciosów z wyprzedzeniem i ma inicjatywę strategiczną. Zdaje się że już kilka państw, pozornie słabych, utarło w ten sposób boleśnie nosa potentatom. I rosji, i stanom...
      • mara571 nieprawda Wojciechu 06.03.14, 21:03
        swoja maja, ale chodzi o zastopowanie Putina.
        • wojciech.2349 Re: nieprawda Wojciechu 06.03.14, 21:37
          mara571 napisała:
          > swoja maja, ale chodzi o zastopowanie Putina.
          -------------------------
          Upieram się przy swoim zdaniu.
    • tirol1 Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 20:58
      Tajemnicze iranki w hidzabach bardzo mi sie podobaja:)
    • mara571 Nie badz naiwny Krzysiu 06.03.14, 21:01
      celem USA jest 40-50$ za barylke.
      I to nie dla wlasnych potrzeb, bo oni wkrotce znikna z rynku importerow ropy. Chodzi o oslabienie Rosji, ktora nadal nie ma innej recepty gospodarczej jak export gazu i ropy.
      Wraz ze spadkiem cen ropy nastapi spadek cen gazu. Stawka tej gry jest polityczny zywot WWP.
      Iran potrzebuje dostepu do rynku ropy, czyli zakonczenia sankcji. Brak zielonych odbija sie niekorzystnie na gospodarce iranskiej. Zakladam, ze wbrew protestom Izraela, obydwie strony sie dogadaja.
      Zwrociles uwage na fakt, ze Sikorski po krotkim postoju w Warszawie polecial do Iranu?
      • lubat Re: Nie badz naiwny Krzysiu 06.03.14, 21:12
        Mara, chcica przysłania ostrość widzenia. Aż tak nisko bym nie oceniał inteligencji i umiejętności przewidywania władz Iranu. Tym bardziej, że musiały by grać na osłabienie swojego atutu - ropy. Być może dojdzie do pewnego obniżenia ceny ropy (jeśli oczywiście nastąpi zgoda między amer. aniołkiem i irańskim diabłem), ale nie do tego stopnia, by podcinać gałąź, na której sami Irańczycy siedzą.
        • mara571 troche inaczej na to patrze 06.03.14, 21:53
          Rohani potrzebuje i to szybko sukcesu gospodarczego. I dewiz, bo w chwili obecnej nie jest w stanie zapewnic zaopatrzenia w leki (nieobjete sankcjami). Wysoka inflacja i bezrobocie powoduja niezadowolenie spoleczne, szzcegolnie wsrod mlodych.
          Rohani przybyl w Davos i namawial inwestorow w tym naftowych gigantow do inwestowania w Iranie.
          To tak ladnie po niemiecku okreslana Notlage. Kalkulacja moze byc inna niz twoje logiczne wnioski: najwazniesze jest wyjscie z dolka.
      • krzysiozboj Re: Nie badz naiwny Krzysiu 06.03.14, 21:13
        Ja wiem po co to mogłoby być robione, tyle ze dla mnie nie najmniejszej wątpliwości że jeśli Rosja wypada z gry militarnie to Iran natychmiast kończy tak jak Libia czy Irak. Syria tylko i wyłącznie dlatego jeszcze jest bo rosyjskie statki u niej stacjonują a rozwałka jej w zasadzie jest potrzebna do ... ataku na Iran.

Gdy forsowano atak na Syrię to pisałem że Iran powinien zrobić wszystko co tylko możliwe by mieć jakieś rosyjskie bazy wojskowe u siebie, nadal napisałbym to samo, gwarantem niepodległości Iranu jest mocna militarnie Rosja. Tu nie będę pisał czy to dobre dla nas czy dla świata, tu piszę tylko o tym co może leżeć w interesie Iranu.

Przy Syrii pisałem że największym błędem Kadafiego było to ze wierzył zachodnim politykom gdy ci po ramieniu go klepali i na salonach podejmowali, gdyby użyczył porty Rosji, nawet płacąc za to że ich okręty stoją w jego portach to pewnie żyłby nadal.
        • lubat Re: Nie badz naiwny Krzysiu 06.03.14, 21:20
          krzysiozboj napisał:

Przy Syrii pisałem że największym błędem Kadafiego było to ze wierzył zachodnim
          > politykom gdy ci po ramieniu go klepali i na salonach podejmowali, gdyby użycz
          > ył porty Rosji, nawet płacąc za to że ich okręty stoją w jego portach to pewnie
          > żyłby nadal.

Genau so!:)
        • mara571 Re: Nie badz naiwny Krzysiu 06.03.14, 21:56
          sa jeszcze Chiny.
          I w przeciwienstwie do rosyjskiej floty, ich marynaka jest z miesiaca na miesiac coraz potezniejsza.
          • krzysiozboj Re: Nie badz naiwny Krzysiu 06.03.14, 22:06
            Tak, są Chiny. Tyle że to zupełnie inna mentalność i chyba inne cele. Chiny nigdy nie miały ambicji podbijania świata i mało prawdopodobne że to nagle się pojawi, to jakby ułatwia relacje z USA. Ale tereny które uważają za swoje wezmą bez pytania kogokolwiek o zdanie, taki los czeka Tajwan i Morze Południowochińskie, to utrudni owe relacje. W przeciwieństwie do Rosji kraj reagujący bez emocji i bardzo pragmatycznie. Ja nie potrafię sobie odpowiedzieć jak oni zareagują za ileś lat. Podejrzewam że gdy uznają że zrobienie z juana waluty światowej jest im na rękę to zrobią to i tyle.

A co do armii - jeśli uwzględnić pułap startu to chyba rozwijają się najszybciej, dla mnie tylko kwestią czasu jest jak przegonią USA, pytanie jak na to będzie samo USA reagowało.
        • yurek11111 Re: Nie badz naiwny Krzysiu 06.03.14, 22:12
          Niekoniecznie,moze Iran chce kupic czas potrzebny do skonstruowania nuka,a wtedy bedzie mial w doopie i Rosje i Stany i .....

krzysiozboj napisał:

> Ja wiem po co to mogłoby być robione, tyle ze dla mnie nie najmniejszej wątpliw
          > ości że jeśli Rosja wypada z gry militarnie to Iran natychmiast kończy tak jak
          > Libia czy Irak.
          • krzysiozboj Re: Nie badz naiwny Krzysiu 06.03.14, 22:23
            Nie wiem kto jest naiwny - gdy nie będzie mocnej Rosji to Iran nie dostanie nawet minuty na skonstruowanie tego co chciałby mieć. A nawet gdyby jakimś cudem to gdzieś wykombinował to zostanie prewencyjnie obrócony w kupę gruzów.
      • johnny-kalesony Kurczę ... 06.03.14, 22:53
        Kurczę ... Chciałem był dokladnie to samo napisać ...
        Co więcej - o Radkowej wizycie w Iranie dowiedzieliśmy się zupełnie przypadkowo, kiedy na Krymie doszło do kolejnego przełomowego momentu i minister musiał się przed kamerą ustosunkować. Jak więc przypuszczać można, misja ta miała być tajna, a przynjamniej - nie najbardziej nagłośniona. Rzecz jasna w Iranie nie mogą się pojawić dyplomaci Waszyngtonu, więc Sikorski prawdopodobnie bada teren ... Koncepcja wydaje się być obiecująca.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
    • lubat Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 21:52
      Współpraca USA z Iranem mogła by wyglądać tak:

caricatura.ru/art/podvitski/url/daily/podvitski/723/
      • 5magna Wspolpraca USA z Kuba 06.03.14, 21:56
        Bo chyba tylko to pozostanie......

news.goldseek.com/GoldenJackass/1394139780.php
    • yurek11111 Re: Współpraca USA z Iranem 06.03.14, 23:36
      USA ma bata na Putina,zeby tylko chcieli uderzyc....

Amerykanie uderzają łupkami w Putina. Chcą sprzedawać gaz w Europie
      W odpowiedzi na rosyjską inwazję na Krym, Stany Zjednoczone chcą przyspieszyć eksport amerykańskiego gazu do Europy. Jak pisze dziennik New York Times, decyzja ta ma zmniejszyć uzależnienie sojuszników USA od Kremla.

forsal.pl/artykuly/782225,amerykanie-udarzaja-lupkami-w-putina-chca-sprzedawac-gaz-w-europie.html
    • aby Re: Współpraca USA z Iranem 07.03.14, 03:46
      Do tych analiz należy włączyć perspektywę nowych konfliktów w gronie państw Zatoki. Rozłam między Katarem a Saudi i Emiratami z drugiej strony pogłębia się od czasu Arabskiej Wiosny. Katar i Turcja popierają Bractwo Muzułmańskie w Egipcie i Syrii, podczas gdy Saudi i UAE zwalczają tę organizację z coraz większa determinacją. Ostatnio różnice zdań w sprawie Egiptu (gdzie już kilka miesięcy siedzą w więzieniu pracownicy al-Jazeery) doprowadziły do odwołania przez Saudi, UAE i Bahrain swoich ambasadorów w Katarze.
      www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/03/saudi-uae-bahrain-withdraw-qatar-envoys-20143591141945753.html

Poza tym, Iran, jak wyjdzie z narożnika sankcji i poczuje się pewnej, zawsze może ująć się za ewidentnie uciskaną większością szyicką w Bahrainie.

Perspektywa dalszch konfliktów na Bliskim Wschodzie będą windować cenę ropy. Gdyby na dalszą metę jej cena wyraźnie spadła, osłabiłoby to i zdestabilizowało państwa - sojuszników USA, co z kolei skomplikowałoby sytuację Izraela. A tego USA chcieć nie mogą.
      -----------------
      • 5magna Re: Współpraca USA z Iranem 07.03.14, 03:57
        Amerykanie maja przewage glupkami w Europie. Jednym z nich jest jureczek....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka